82 neresi / 82 hangi ilin plaka kodu olsun? - Laf Sözlük

82 Neresi

82 neresi

82 nerenin plakası? Hangi ilin araç plaka kodu 82?

Bir aracın kimliği gibi kullanılan araç plakasının sıralaması ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Ülkemizde plaka numaralarındaki ilk iki sayı aracın bağlı olduğu ili göstermektedir. 1962 yılına kadar illerin plaka kodu alfabetik olarak sıralanmışken bu tarihten sonra adı değişen iller alfabetik sıralamayı bozdu. Mersin, Kahramanmaraş bunlara örnektir. İçel Mersin, Maraş Kahramanmaraş olarak değiştirildi.

82 Nerenin Plaka Kodu?

Uzun süre devam eden 67 il ve plaka imi sayısı, 1989’da değişmeye başladı. Aksaray’la başlayan ilçelerin il merkezi yapılması süreci 10 yıl devam etti. 1999’da Düzce’nin aldığı plaka numarasıyla il sayısı 81’e yükseldi. O tarihten beri birçok ilçe aday olmasına karşın hiçbiri henüz il merkezi yapılmadı. Dolayısıyla sıradaki sayı 82 il olmaya aday ilçeler tarafından nerenin plaka kodu olacak diye merakla bekleniyor. Birçok ilçe, il merkezi olabilecek özelliklere sahip olduğu iddiası ile bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyor. Sıradaki plaka kodu 82'yi alıp il merkezi olmak, bu ilçelerdeki en yüksek beklenti.

İl Olmayı Bekleyen 25 İlçe Var

Ülkemizde değişik nüfus ve özelliklere sahip farklı bölgelerden bazı ilçeler il olmayı bekliyor. İlçenin nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik yapısı, il merkezine uzaklığı gibi kriterler incelendiğinde 25 farklı aday olduğunu görüyoruz. Bu ilçelerde en çok merak edilen konu ise 82 plakası hangi il adayı tarafından alınacak hususu. Bazıları liman, turizm ya da ticaret şehri olmakla övünen bu ilçelerde en çok konuşulan konuların başında ne zaman il merkezi olunacağı geliyor.

Hangi Şehir 82 Plaka Numarasını Alacak?

İl olmaya aday her bir ilçe farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor. İl merkezi olmanın özellikle ekonomik avantajlarını yaşamak isteyen 25 ilçenin gözü kulağı, bu konuyla ilgili yeni gelişmelerde.

İl olmaya en yakın bu ilçeler ve bu ilçelerin 2019 yılı nüfus sayımları ise şöyle:

  • Kozan - Adana, nüfus: 131.633
  • Polatlı - Ankara, nüfus: 122.075
  • Kahta - Adıyaman, nüfus: 123.861
  • Edremit - Balıkesir, nüfus: 155.837
  • Ünye - Ordu, nüfus: 128.101
  • Ergani - Diyarbakır, nüfus: 132.463
  • Cizre - Şırnak, nüfus: 148.697
  • Elbistan - Kahramanmaraş, nüfus: 141.534
  • Ereğli - Konya, nüfus: 146.998
  • Lüleburgaz - Kırklareli, nüfus: 149.184
  • Yüksekova - Hakkari, nüfus: 118.915
  • Bandırma - Balıkesir, nüfus: 156.787
  • Fethiye - Muğla, nüfus: 162.686
  • Nazilli - Aydın, nüfus: 159.544
  • Akhisar - Manisa, nüfus: 173.026
  • Erciş - Van, nüfus: 175.108
  • Ereğli - Zonguldak, nüfus: 175.622
  • Manavgat - Antalya, nüfus: 241.011
  • İskenderun - Hatay, nüfus: 248.380
  • Tarsus - Mersin, nüfus: 342.373
  • Siverek - Şanlıurfa, nüfus: 260.970
  • Çorlu - Tekirdağ, nüfus: 270.944
  • İnegöl - Bursa, nüfus: 273.933
  • Alanya - Antalya, nüfus: 327.503
  • Midyat - Mardin, nüfus: 114.763

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

birevim faizsiz araba

Tüm dünyada ve ülkemizde trafikte hareket eden araçların plakası bulunur. Bununla amaçlanan belirli bir sistem içerisinde vergilendirmeyi sağlamak, ayrıca trafik akışı içerisinde hatalı sürücüleri belirlemektir. Plaka kodunu bir kimlik numarası gibi düşünmek doğru olacaktır. Ülkemizde geçerli plakaları belirli bir kodlamaya göre veriliyor.

Bu kodlama için düzenleme uzun zaman önce yapılmıştır. Günümüzde hali hazırda geçerliliğini koruyarak devam etmektedir. Her yeni ilimiz için belirlenen plaka kodunda bu düzen kullanılıyor. Tabi bunun yanında resmi plakalar ve özel plakalarda bulunuyor. Resmi plakalar kamu araçlarına aitken, özel plakalar sürücü tarafından tercih edilen ve para verilerek alınan plakalardır.

82 plaka kodu hangi ilimize aittir sorusu en sık sorulan ve bilgi alınmak istenen soruların başında geliyor. Bu kod için herhangi bir il 2022 yılı itibariyle bulunmuyor. Eğer ileride bir ilçemiz il statüsüne çıkarsa o zaman bu kodun sahibi olacaktır. Ancak şimdilik bu plaka kodu boşta kalmaktadır.

Plaka Kodları Nasıl Belirleniyor?

Plaka kodu ülkemizde belirli bir sıraya göre gidiyor. Üç bölümden oluşan plakalarda her bölümün bir anlamı bulunuyor. Ancak o zaman plakanın ne anlam ifade ettiğini anlamak daha kolay olabiliyor.

İlk olarak şehre ait plaka kodu bulunuyor. Örneğin 34 plaka kodunu verelim. Bu ülkemizin ek kalabalık şehri olan İstanbul’a aittir. Bu plaka kodunu gördüğünüzde aracın İstanbul trafiğine kayıtlı olduğunu hemen anlarsınız.

Bunun devamında harf kodları gelmektedir. Bu kodlar plakanın hangi ilçe vergi dairesine kayıtlı olduğunu ve plaka sahibinin hangi ilçede oturduğunu göstermesi açısından önemlidir. Üçüncü bölgede sayılar yer almaktadır. Bu sayılar aracın kayıt olma sırasını harf ve plaka koduna göre dosya numarasını belirtmektedir. İnsanlar genelde uyumlu olması veya bir şey ifade etmesi için bu son sayılara çok önem vermektedir.

82 Plaka Kodu İçin Aday İlçeler

82 plaka kodu şimdilik boş olsa da ilerleyen yıllarda mutlaka sahibi bulacaktır. Çünkü en son plaka kodumuz 81 olarak bitmektedir. Yani yeni il statüsünü kazanacak ilk ilçe bu plaka kodunun sahibi olacaktır. Bu konuda birçok seçenek var. Çünkü ülkemiz giderek büyüyen, gelişen ve nüfusu artan noktalardan bir tanesidir. Bunun için aşağıda belirtilen ilçelerden bir tanesinin bu plakaya sahip olması mümkün olacaktır.

  • Bandırma
  • Şebinkarahisar
  • Fethiye
  • Gebze
  • İnegöl
  • Akhisar
  • Erçiş
  • Çorlu

Bu ilçelerimiz potansiyel olarak merkezlerine yakın nüfusa, ticaret hacmine sahip olmaları sebebiyle il statüsüne en yakın olanların başında yer alıyor. Tabi bunların yanında başka ilçelerde bu listeye eklenebilir. İlk il olan ilçemiz 82 plaka kodunun sahibi olacak ve devamında gelenler de sayı sıralamasına göre plaka kodunun sahibi olacaktır.

Şehirler Plaka Kodlarını Nasıl Alıyor?

Ülkemizde ki plaka düzenlenmesi ilk olarak 27 Eylül 1962 yılında çıkarılan yönetmelikle mümkün olmuştur. Bunun ardından yönetmeliğe göre o dönem il statüsüne sahip olan şehirlerimizde ki motorlu taşıtlara plaka verilmeye başlanmıştır. Bunun için ilk 67 ilimiz harf sıralamasına dizilmiştir.

Bu illerimiz harf sıralamasında geldikleri sayıya göre plaka sahibi olmuştur. 01 plaka kodu Adana’ya sahipken, 67 plaka kodu Zonguldak ilimize ait olmuştur. Düzen bu şekilde devam etmiştir. Bunun ardından ilerleyen yıllarda il statüsüne sahip olan illerimize bu sıralamaya göre plaka kodu verilmemiştir. Bundan sayı sayıya göre plaka kodu verilmiştir. Her yeni il olan şehrimize sıra ile 68,69,70 olacak şekilde plakalar verilmiştir.

2022 yılında en son plaka kodu 81 numara olarak Düzce ilimiz verilmiştir. Onun ardından hiçbir ilimiz olmadığı için sıralama bu şekilde kalmıştır. İlerleyen yıllarda bakanlar kurulu kararı il statüsüne geçen ilk ilçemiz için bu plaka kodu verileceğine karar verilmiştir. Tabi bunun ne zaman olacağı konusunda net bir açıklama bulunmuyor.

İnternet Aramalarında Rastlayabilir miyiz?

Hayır, şu an mevcut değil!  82 plaka neresi? Sorusununu yanıtı bu,  henüz devlet böyle bir yere karar vermedi. Bu konuyla alakalı internet araştırmalarının son dönemde arttığını ve tabii ki ilk haber alanların özel plaka sahibi olmaları için heyecan verici bir durum olacaktır. Son dönemlerde ise internet aramalarında sık sorulanlar kısmına dâhil olmuş bu arama çok önemlidir.

Bir Şehre Plaka Kodu Verilmesi İçin Ne Olmalıdır?

Ülkemizde 67 ilin hepsi harf sıralamasına göre plaka sahibi olmuştur. Bundan sonra il olarak Aksaray 68, Bayburt 69 şeklinde plakalar verilmiştir. En son 81 plaka kodu yürürlüğe alınmış ve Düzce ilimize verilmiştir. Ülkemizde bir şehrin plaka kodu alabilmesi için öncelikle il olması gerekmektedir. Bunun ardından gerekli düzenlemeler yapılacak, ilçeler, mahalleler ve yerleşim yerleri belirlenerek plaka kodu atanacak ve yürürlüğe girecektir.

Bunun haricinde gelişi güzel bir şekilde bir ilçeye plaka kodu verilmesi söz konusu değildir. Gelecekte plaka kodu sadece tek bir ilçeye verilmeyecektir. Çünkü il potansiyeline sahip birçok ilçe vardır. Bu kodlamalar 100’e kadar gidebilecek gibi durmaktadır. Ancak bu kısa vadede olacak bir durum değildir. Genelde ilin kapasitesi olabilmesi için merkezin ona yetersiz gelmesi gerekmektedir. Ancak o zaman il olarak sıralamaya alınıyor.

82 Plaka Kodu Olan İlin Kodlaması Nasıl Olacak?

İlerleyen yıllarda 82 plaka kodu herhangi bir şehrimize verildiğinde sadece bu belirlenmeyecektir. Bununla birlikte harf kodları da belirlenecektir. Harf kodları en az plaka kodu kadar önemlidir. Bu kodlar hangi ilçeye ait olduğunu ifade etmek için kullanılır.

Ancak bu konuda yapılan düzenleme ile birlikte artık merkezi plaka atama sistemi bulunuyor. Tek bir merkezden kayıt işlemi o şehir için yapılan araçlara ancak ikametgahları olması durumunda belirli bir harf sıralamasına göre plaka atamaları yapılıyor.

Ama yine de eski düzene sahip olan plakalar istenmesi taktirde çalışmaya devam ediyor. Bunu almak isteyenlerinse belirli bir tutar ödemesi gerekiyor. Ancak o zaman istedikleri plaka koduna sahip olunmasına izin veriliyor. 82 plaka kodu ve diğerleri verilmesi durumunda sistemin bu şekilde devam edeceğini bilmeniz şimdilik yeterli olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir