abdülmecid babası / Osmanlı Padişahlarının Anneleri Nereli? - Foto Galeri - seafoodplus.info

Abdülmecid Babası

abdülmecid babası

Sultan Abd&#;lmecid kimdir? Sultan Abd&#;lmecit d&#;nemi olayları ve Abd&#;lmecid'in hayatı

Haberin Devamı

Sultan Abdülmecid, Osmanlı Devleti'nin padişahıdır. 25 kadınla evlenmiş ve 43 çocuğu olmuştur. Eşlerinden bazıları, Rahime Perestu Sultan, Serfiraz Hanım, Gülcemal Kadın Efendi, Servetseza Kadın, Şevkefza Sultan ve Ceylanyar Hanım'dır.

Sultan Abdülmecid Kimdir?

 Babası II. Mahmud'dan sonra tahta çıkan Sultan Abdülmecid'in hükümdarlığı 22 yıl sürmüştür. İç karışıklıkları önlemek ve devleti güçlendirmek için birçok ıslahat yaptı. Bu ıslahatların en önemlileri Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanı oldu. Getirilen yeniliklere karşı olanlar, Fedailer Cemiyeti adında bir parti kurdu. Faaliyetlerini gizli yürüten parti yetkilileri, yılında Abdülmecid'i devirmek için darbe hazırlıklarına başladı. Miriva Hasan Paşa'nın ihbarı sonucu Fedailer Cemiyeti kapatıldı.

Haberin Devamı

 Sultan Abdülmecit Dönemi Olayları

 Sultan Abdülmecit'in hüküm sürdüğü yıllarda birçok reform yapıldı. Bu reformlardan en önemlisi 3 Kasım tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı'dır. Gülhane-i Hattı Hümayun adıyla da bilinen ferman, Osmanlı Devleti yenilenme sürecine girdi. İlan edilmesindeki en büyük etken, Osmanlı İmparatorluğunu gerileme döneminden çıkarmak ve Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin devletin iç işlerine karışmasına önlemekti. yılında gerçekleşen Fransız İhtilali ile milliyetçilik akımı dünyada yayılmıştı. Ülkedeki azınlıklarla sık sık isyan çıkarıyordu. Fermanın ilan ediliş nedenlerinden biri de bu isyanların önüne geçmekti.

 Tanzimat Fermanı ile birlikte Osmanlı, ''hukuki devlet'' olmak adına ilk somut adımları attı. Herkese halka açık mahkemelerde yargılanma hakkı tanındı. Ülkedeki tüm erkeklere 4 yıllık zorunlu askerlik getirildi. Devletin, idam edilen ya da usulsüz yollarla kazanç sağladığı tespit edilen kişilerin mallarına el koymasına ''Müsadere Sistemi'' demektir. Tanzimat Fermanı ile birlikte bu müsadere sistemi kaldırılmış ve tüm yurttaşlara ''Miras Hakkı'' tanınmıştır.

 Sultan Abdülmecit, eğitim alanında birçok yenilik yaptı. 16 Mart tarihinde Osmanlı İmparatorluğunun ilk öğretmen okulu olan ''Darülmuallimin'' açıldı. Günümüzdeki adı Ankara Üniversitesi olan Mülkiye Mektebi de Sultan Abdülmecit döneminde kuruldu. Mekteb-i Mülkiye-i Fünun-u Şahane adıyla da bilinen okul, Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul'dan Ankara'ya taşındı.

Haberin Devamı

  yılında memur yetiştirmek amacıyla Mekteb-i Maarif-i Adliyye kuruldu yıl süren Abdülmecid döneminde açılan diğer okullar şunlardır: Kız Rüştiyesi () - Telgraf Mektebi () - Heybeliada Ruhban Okulu ().

  yılında Osmanlı'nın ilk yarı gazetesi olan Ceride-i Havadis çıktı. William Churchill tarafından çıkarılan gazete yayın yılında kapandı. Osmanlı İmparatorluğunun ilk özel gazetesi olan Tercüman-ı Ahval' ise yılında çıkmaya başladı. Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılan gazete, sadece Pazar günleri yayınlanıyordu. Halkın gazeteye büyük ilgi göstermesinden sonra Tercüman-ı Ahval haftada üç gün çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

 Sultan Abdülmecid döneminde vergi, tıpkı askerlik gibi bir vatandaşlık görevi haline getirildi. Herkesten aylık kazancına göre vergi toplanmaya başladı. En yenilikçi padişahlardan biri olan Sultan Abdülmecid'in yaptığı reformlar bunlarla sınırlı kalmadı yılında ilk kağıt para Kaime-i Mutebere ve yılında da ilk madeni para Mecidiye bastırıldı. Osmanlı Devletinin ilk bankası olan Bank-ı Derssadet yılında, İstanbul'da kuruldu.

Abdülmecid'in Hayatı

  yılında doğan Sultan Abdülmecid, tahta çıktığında 16 yaşındaydı. Çocukluğunda şiir ve müzik sanatıyla ilgilendi. Verem hastalığına yakalanan Sultan Abdülmecid, 28 Haziran yılında vefat etti. Cenazesi Yavuz Sultan Selim Camii'ne defnedildi.

Abdülmecid

Bu madde Osmanlı padişahı hakkındadır. Halife için Abdülmecid Efendi sayfasına bakınız.

Abdülmecid (OsmanlıTürkçesi: سلطان عبدالمجيد) (25 Nisan , İstanbul – 26 Haziran , İstanbul), Osmanlı padişahı ve İslam halifesidir. II. Mahmud'un Bezmialem Sultan'dan olan oğludur. Döneminde Tanzimat Fermanı'nı ilan ettirmesiyle meşhurdur. Osmanlı Devleti'nin son dört padişahının babası olup, en çok sayıda oğlu padişahlık yapan, Osmanlı Padişahı olan[1] Abdülmecid, babası gibi vereme yakalanmıştı. Ihlamur Kasrı'nda öldüğünde 38 yaşındaydı. Fatih'te, Sultan Selim semtinde, Yavuz Selim Camii Haziresi'nde, Sultan Abdülmecid Türbesi'ne defnedildi.[2]

Genel[değiştir kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Abdülmecid Efendi

Ekim tarihli Resimli Kitabdergisinde Şehzade Abdülmecid Efendi

Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü’l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs , İstanbul - 23 Ağustos , Paris), Osmanlı hanedanından son İslamhalifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.

Osmanlı hanedanının tek ressam üyesidir ve döneminin Türk ressamları arasında yer almıştır.[2] Amcasının oğlu Mehmed Vahdettin’in 4 Temmuz ’de tahta çıkması üzerine Osmanlı tahtının veliahdı olan Abdülmecid; bu sıfatı 1 Kasım ’de saltanat kaldırılıncaya kadar taşıdı. TBMM tarafından 18 Kasım ’de halife seçildi. Osmanlı halifeliğine resmen son veren sayılı Kanun'un kabul edildiği 3 Mart tarihine kadar “halife” unvanını taşıdı. Tarihe “Son Osmanlı Halifesi” olarak geçmiştir.

Hayatı[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.