afüvv nedir / EL-AFÜVV NE DEMEK? - El Afüvv Esması - El Afüvv Esması

Afüvv Nedir

afüvv nedir

Esma-i Hüsna (Allah'ın isimleri) 82: El Afüvv

Allah'ın güzel isimlerinden el-Afüvv "işlenen günahı, bütün izleriyle birlikte silen rahmeti çok olan, bağışlayan ve günahları affeden” manasına gelir.

**

Sen el-Afüvv'sün!

Affı çok olansın.

İşlenen günahı, bütün izleriyle birlikte silensin.

Rahmeti çok olan, bağışlayan ve günahları affedensin.

**

Sen, kullarının günahlarını iyiliklerle değiştirensin.

Daima affeder, kullarından da affetmelerini istersin.

Afüvv isminin tecellisine mazhar olan müminler,

hatalarının farkına varır; çok tövbe eder, ümitsizliğe kapılmaz.

Sen, mümin kullarına bağışlama duygusu veren ve mağfiret edensin.

Afüvv isminin idrakine varan Müslümanlar,

kendisine kötülük edeni affeder, iyilikle karşılık verir.

**

Allah'ım işlediğimiz tüm günahlardan Sana sığınırız.

Sen, bağışlamayı ve affetmeyi çok sevensin.

Bizleri tövbe eden, affeden ve affolunan kullarından eyle.

Âmin

***


Kurgu: Aladdin Hamzeh
Editör: Özge Özkul

***

Esma-i Hüsna oku: Allah'ın 99 ismi ve anlamları…

____________________________________________

FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!

Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor.

Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;

👉 TWITTER

👉 INSTAGRAM

👉 FACEBOOK

👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.

TÜM ÇALIŞMALAR YOUTUBE KANALIMIZDA!

Fikriyat.com sitesinde ve mobil uygulamasında yer alan tüm video içeriklerini eş zamanlı olarak da youtube kanalımız üzerinden izleyebilirsiniz.

YOUTUBE 👉 Fikriyat

Görüş ve önerileriniz için bizlere ulaşabileceğiniz e-posta adresimiz: [email protected]

👉 Sıkça Sorulan Sorular

El Afüvv ne demek? İşte Esmaül Hüsna (Allahın 99 isimlerinden) El Afüvv arapça yazılışı, anlamı, zikri ve faydaları hakkında bilgi.

العفو El Afüvv; çok affedici olan, hiç bir sorumluluk kalmayacak şekilde günahları affeden, günahları imha edip sahibini cezalandırmaktan vazgeçen demektir.

“Bir hayrı açıklar ya da gizli tutarsanız veya bir kötülüğü bağışlarsanız, şüphesiz Allah, Afüvv ve Kadîr’dir.” (Nisâ Sûresi, 4/149)

Allah Teâlâ, günahları kökünden kazıyıp tamamen yok eder. Kirâmen kâtibin meleklerinin kayıtlarını siler. Hatırlayıp mahçup olmasınlar diye kullarına işledikleri günahları da unutturur. Bu isimden nasip alan kul, bir taraftan devamlı Allah’tan af diler, diğer taraftan ümitsizliğe kapılmaz. Kullara karşı da çok affedici olur.

Bu ismin Ğaffâr isminden daha şümullü olduğu beyan edilmiştir. Zira, Ğaffâr ismi “günahları örten’ mânâsınadır. Afüvv ismi ise, “günahın karşılığı olan cezayı tamamen ortadan kaldıran’ demektir.

Bu isme mazhar olan bir günahkâr, yaptığı isyana karşı kendisinde Müntakim (intikam alan, şiddetle cezalandıran) isminin tecelli etmesinden kurtulmuş demektir.

Allah Azze ve Celle`nin rahmeti mahlukatı öyle bir kuşatmıştır ki, şeytan dahi o rahmete ümit bağlar. Afv, intikamın zıddıdır. Eğer Allahü Teala bir suç, bir günah işleyen kişiyi hemen cezalandıracak olsaydı, imtihanın hikmeti kaybolurdu. O, keremiyle ve affıyle kullarını sevindirir, yüzlerini güldürür. Affa mazhar olan kişinin elbette yüzü gülecektir. Çünkü en bahtiyar insanlar O’nun affına erenlerdir.

Bir mü’minin bu isimden alacağı ders, Allah’ın rahmetinden daima ümitli olmakla yeis (ümitsizlik) tehlikesinden uzak kalmaktır.

Bir mü’min, kendisine karşı işlenen suçları bağışlar ve affederse bu isme mazhar olmaya daha fazla liyakat kazanmış olur. Affetmediği halde affedilmeyi bekleyen insan, nefsine mağlûp olmuş ve aldanmıştır.

Bir insan, nefsini tam mağlûp etmek istiyorsa, muhataplarının kusurlarını bağışlamakla da kalmayacak, “sen kötülüğü en güzel iyilikle bertaraf et” (Mü’minûn Sûresi, 23/96) âyetinden ders alarak, kendisine kötülük yapanlara iyilikle mukabele etmeye çalışacaktır. Bu ise nefsin hiç hoşuna gitmez, ama ilâhî rıza, af ve mağfiret de bu yoldadır.

Günler günlere eklenip dururken, geride kaç günün kaldığı bilinmez iken; Ölüm örtüsü bizi sarmadan gafletten uyanmalı ve Rabbül Aleminin dergahına yüz tutmalı. Günahlardan tövbe etmeli, işleyebilme ihtimalimize karşı da Cenab-ı Allah`a tevbe istiğfarda bulunmalıyız.

“Gerçekten Allah ziyade affedicidir, çok bağışlayıcıdır.” (Hac 60)

El Afüvv esması ve zikrinin faydaları

– Belirtilen gün ve saatte bu ismin zikriyle  meşgul olan kimsenin kusur ve günahları bağışlanır. Kalbi nurlarla dolar. Kişi, nefsani arzu ve isteklerinden vazgeçer. Gönlü huzur ve mutluluklarla dolar,ferahlar.
    
– Her gün (156) defa zikredenlere rıza kapısı açılır.
    
– Her şeyden huylanan ve şüphe ve vesveseden kurtulmak isteyen kimse her gün (156) kere okumaya devam etse, vesveseden kurtulur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir