alacaoluk kalesi / Alacaoluk Kalesi | Nomatto

Alacaoluk Kalesi

alacaoluk kalesi

kaynağı değiştir]

Tarihi Alacaoluk Kalesi bu mahalleden adını almıştır. Köyün güneydoğusunda yüksek bir tepe üzerindedir. Yaklaşık on dönüm genişliğinde bir arazi üstüne kurulmuştur ve Bizans dönemine ait bir kaledir. Bütün tahribata rağmen dış duvarlar muntazam taşlarla, kireç ve kum karışımı harçla örülmüştür. Duvarlarda yer yer tuğla kullanıldığı görülmüştür. Dış duvarlarındaki kuleleri halen ayakta olan kalenin kuzey kısmında kemerli bir kapı veya giriş bölümü mevcuttur. Ayrıca kalenin güneybatısında düzgün taş ve tuğlalarla örülmüş kemerli bir giriş bulunmaktadır. Kalenin güneybatısındaki dış duvarların temelinde oldukça zor görülen Latince yazılı bir mermer taş vardır. Duvardaki diğer devşirme taşlar da dikkate alınırsa kalenin Roma döneminde de var olduğu düşünülebilir. Yapılan yüzey araştırmasında Bizans dönemine ait izler görünmektedir. Alacaoluk köyündeki çeşmenin suyu daha önce künklerle kaleye getiriliyormuş. Köylüler sonradan bu künkleri kırmışlar. Çeşme ile kale arasında yer yer bu künk parçalarına rastlanmaktadır. Alacaoluk Kalesi tescil edilmiştir.[3]

Coğrafya[değiştir kaynağı değiştir]

Köy 93 harbi sonrasında, Balkanlar'ın değişik yerlerden gelen muhacirler tarafından kurulmuştur. Köyün ismi ile ilgili bir rivayete göre, köyün olduğu yere gelen avcılar, gördükleri bir çeşmeye "Avcıoluk" adını vermişler. Köyün adı da bu şekilde oluşmuş.[1] Eski adının Kaleköy olduğu da rivayet edilir fakat resmi kayıtlarda böyle bir isme rastlanmamıştır. Köyün nüfus defteri incelendiğinde Tırnova, Osmanpazar, Niğbolu, Rumeli, Rusçuk, Hezargrad ve Üsküp bölgelerinden göç edildiği görülmektedir. Bu kayıtlardan köy halkının çoğunluğunun Bulgaristan'dan geldiği anlaşılmaktadır. Nüfus defterleri incelendiğinde köyün ile yıllarında kurulmuş olabileceği düşünülmektedir. Köyün Kabalık mevkiinde eski tuğla ve kiremitlerin çıkması bu bölgede eski yerleşimlerin olduğuna işaret eder.[2]

Alacaoluk Kalesi[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^Özdemir, Zekeriya, Kaplıcalar Şehri Gönen, Tisamat Yayınları, Ankara,
  2. ^Akkuş, Tacettin, Gönen ve Köyleri Tarihçesi, Ekin Yayıncılık, İstanbul,
  3. ^Özdemir, Zekeriya, Kaplıcalar Şehri Gönen, Tisamat Yayınları, Ankara,

ATICIOBA &#; ALACAOLUK KALESİ

Posted by Seawolfmete on 26 Ocak · 2 Yorum 

alacaoluk

Bu rotamız, Gönen&#;in Atıcıoba Köyü&#;nden başlıyor ve Alacaoluk Kalesi önünden geçerek gene Atıcıoba Köyü&#;nde son buluyor. Mesafesi 16 km., zorluk derecesi ise KOLAY..

Atıcıoba Köyü&#;nün Gönen&#;e mesafesi 11 km. Gönen Çayının üzerindeki köprüyü geçer geçmez sola dönerek Karşıyaka Mahallesine giriyorsunuz ve buradan devam ederek Akçapınar ve Çınarpınar Köylerini geçiyorsunuz. Çınarpınar Köyünü geçtikten hemen sonra Atıcıoba Köyü ayrımına geliyorsunuz. Buradan köy sadece 1 km. kadar.

Köy meydanında araçlarınızı bırakın ve buradan aşağıya, çeşmeye doğru inen yola girin. Çeşmenin önüne gelince sırtınızı çeşmeye verin. Burası bir üç yol ağzı&#; En soldaki yol geniş ve çimlerle kaplı. Ortadaki yol toprak ve biraz daha küçük bir yol. En sağdaki, evlerin arasından geçen yol ise geldiğiniz ana yola bağlanıyor.

Ortadaki yola giriyoruz. Her iki tarafı makilik olan bu yol, vadinin içine doğru kıvrılarak ilerliyor.

___nKöyden çıkıyoruz&#;

___nYolun henüz başları&#; İlk gurup fotoğrafımızı burada çektiriyoruz.

___nİşte yol böyle, her iki tarafı da çalılık&#; 

Bir müddet sonra bir yol ayrımına geleceksiniz. Solda ki yol yemyeşil bir uçak pisti gibi&#; Sağda ki yol ise geldiğimiz karakterde&#; İşte siz soldaki yoldan devam edeceksiniz.

___nYemyeşil çimleri görünce fotoğraf  faslı başladı. Yolumuz sağdaki küçük yol&#;.

Kısa bir süre sonra sol tarafta vadiye doğru inen yemyeşil bir alana geleceksiniz. Burada yoldan ayrılıyoruz ve alanın sol tarafından aşağıdaki dereye doğru iniyoruz.

___nYemyeşil bir alandan, vadiye dere yatağına iniyoruz&#;.

___nKısa bir mola veriyor ve bol bol fotoğraf çekiyoruz&#;.

Dere yatağına geldiğinizde, şirin mi şirin küçücük bir tahta köprü var. Emniyet açısından teker teker geçiyoruz. Ancak oldukça sağlam olduğu anlaşılıyor..

___nBizim şirin tahta köprümüz bu&#;.

Köprüden geçtikten sonra yeni bir toprak yola çıkıyoruz ve sağa dönerek, hafif bir tırmanışla bu yolu takip ediyoruz. Yola çıktıktan hemen sonra, sol tarafta, yol kenarında minik bir şelale var.

___nŞelale önünde fotoğraf çektirmeden olmaz&#;

___nKöprüden sonra yola devam&#;.

___nŞirin bir çeşme&#;

___n

___nYol kenarında yağmur suları derin yarıklar oluşturmuş&#; 

Yolumuz bol sulu bir yol. Sağımızdan solumuzdan küçük küçük derecikler akıyor ve sık sık yolumuzu kesiyor&#; Üstünden atlayarak yola devam seafoodplus.info yol üstünde pek çok çeşme de mevcut. Yani yolda su sorunu yok. Kişi başı litre su yeterli..

Vadinin derinliklerine girdikçe ve irtifa arttıkça bitki örtüsü değişiyor. Artık her tarafımız kayın ormanı&#;

___nHer yer dere,  her yer derecik&#;___nArtık kayın ormanlarında yürüyoruz&#;

___n

Bir müddet sonra sola dönen bir toprak yol daha karşınıza çıkacak, ama siz o yolu pas geçin ve sağdan devam edin. Biraz sonra bir 3 yol ağzına geleceksiniz ve tam karşınızda akmayan bir çeşme göreceksiniz. Buradan sağa dönün&#; Yaklaşık metre sonra, yan tarafında bir masa da olan daha büyük bir çeşmeye geleceksiniz. Burası öğle yemeği için ideal bir yer.  Hemen önünüzde akan bir dere ve küçük bir taş köprüde var..

___nÇeşmeden metre önce, bir toplu fotoğraf daha&#;

___nÖğle yemeğini burada yiyeceğiz&#;

___nErkekler yemek hazırlığında&#;

___nKöfteler pişmeye başladı&#; Ethem&#;e &#;doğum günüdür, çalıştırmayalım&#; deyip acıyan yok&#;

___nHanımlar ise fotoğraf çektirme derdinde&#;

___nYemeğe yardım edecek yok mu?

___n

___n
Yemekten sonra kutlama&#; Şeyma ve Ethem&#;in doğum günü&#;

___nArkadaşlarımıza nice mutlu seneler dileriz&#;

___nYemek üstüne pasta&#; Harcanan kaloriler geri alınırken&#;___nBu soğukta, ateş başında sıcak çay harika&#;

Yola, çeşmenin karşısında ki küçük taş köprüyü geçerek devam ediyoruz. Köprüden sonra sağa döneceğiz ve tatlı bir eğimde tırmanacağız. Zirveye yaklaştıkça, yolun sağ tarafından ve uzaktan Alacaoluk Kalesi görünmeye başlayacak&#;

___nKöprüden hemen sonra yol böyle&#;

___n
Köprüde işte bu&#;

___nHafif hafif tırmanıyoruz&#;

Bir açıklıktan zirveye ulaştığımızda, Alacaoluk Kalesi iyice görünür olacak. Yola devam ediyoruz ve kısa bir müddet sonra, Alacaoluk Kalesi ile aynı irtifada, sağa giden iki küçük eski yol göreceğiz. Yollardan sağdakine girip devam ediyoruz&#; Önümüze pek çok yol ayrımı gelecek&#; Ancak paniğe gerek yok. Alacaoluk Kalesinin tepesindeki bayrak direği, bir deniz feneri gibi size yol gösterecek. Zaten yolların çoğuda aynı yere çıkıyor.

___nKale yolunun başlangıcı&#; Kayın ormanı bitti, artık bodur meşe ve çalılıklar var&#;

Yaklaşık dakikalık bir yürüyüş ile Alacaoluk Kalesi önüne geliyorsunuz. Bu noktadan kaleyi görmek zor. Çünkü ağaç ve bitkiler görüşünüzü kapatıyor. Yolda sağa çıkan belirgin bir patika göreceksiniz. Bu patikayı takip ederseniz metre sonra kalenin önündesiniz. Ancak şunu da söylemekte fayda var. Kale içi yıllar boyunca adam boyunca çalı çırpı ile dolmuş&#; İçinde yürümek zor. Zamanınız varsa kaleyi gezin. Yoksa yolu takip edin.

___nBaşka bir mevsim çekilmiş fotoğraf. Kale girişi&#;

Yol çok küçük bir dere yatağından karşıya geçip devam ediyor. Bu yolu takip ediyoruz&#; İşte burası antik bir yol. Muhtemelen binlerce yıl önce yapılmış. Bu yol bizi ana yola kavuşturacak. Ondan sonra da Atıcıoba köyü oldukça yakın.

___nAntik Yol

___nBurada harika bir yağmura yakalandık..

Ana köy yoluna çıktıktan sonra sağa dönüp, Çınarpınar köyüne doğru yola devam ediyoruz. Bir müddet sonra Atıcıoba köyü sağ tarafımızdan gözükmeye başlayacak. Yaklaşık km. lik bir yürüyüş sonrası, yürüdüğümüz istikamette Çınarpınar Köyünü ve sağa dönen geniş bir yol göreceğiz. Buraya kadar sağa dönen bir kaç yol daha var, ancak onlar küçük. Bu yol yürüdüğümüz yol genişliğinde. Buradan Atıcıoba Köyü km. kadar.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Filed under Dökümanlar, Gönen Rotaları· Tagged with Alacaoluk, Atıcıoba, Backpacking, Bushcraft, Camping, Climbing, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Ekspedisyon, Gönen Rotaları, Hayatı İdame, Hiking, Kampçılık, Kaya Tırmanışı, Survival, Trekking, Tırmanış, Yüksek İrtifa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir