altay ba / Mehmet ALTAY - İberba

Altay Ba

altay ba

"Türklerde Dağ Kültü İnancı ve Altay, Tıva ve Şor Destanlarında Dağ" başlıklı tez çalışması, dağ kültü inancının Türklerdeki, kutsal kitaplardaki ve diğer dünya topluluklarının kültürlerindeki yansımalarını tespit etmek, dağın Altay, Tıva ve Şor kahramanlık destanlarındaki yerini örnekler eşliğinde göstermek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; kaynakçada belirtilen tüm dergi, makale ve kitaplara ulaşılmış, kutsal kitaplar incelenmiş ve Altay, Tıva ve Şor Türkleri'ne ait kahramanlık destanlarındaki örnekler taranmıştır. Çalışma sırasında ilk olark "Kült" kavramı tanımlanmaya çalışılarak Altay, Tıva ve Şor Türkleri ile ilgili genel bilgiler aktarılmıştır. Ardından Türk ve dünya mitolojilerinde yer alan "dağ kültü" ile ilgili kaynaklar incelenmiş ve bu kaynaklarda yer alan bilgi ve örnekler, çeşitli başlıklar altında sınıflandırılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra kutsal kitaplarda bulunan dağlarla ilgili bölümler tespit edilip değerlendirilmiş, son olarak da Altay, Tıva ve Şor Türkleri'ne ait kahramanlık destanlarında dağlarla ilgili örnekler taranarak çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde, dağların, tüm mitolojilerde geniş bir yer bulduğu, yaratılışın merkezi, dünyanın direği kabul edildiği, özellikle kutsal kitaplarda tanrı mekânı ve dünyayı sabitleyen direkler olarak görüldüğü ve bu nedenlerden dolayı dağın çevresinde birçok mit ve inanışların oluştuğu sonucuna ulaşılmış, hatta incelenen Altay, Tıva ve Şor destanlarında da bu ianışlarla ilgili örneklerin mevcut olduğu görülmüştür.

 

The thesis titled "A study on `Mountain Cult' in Altay, Tıva and Şor epics" is prepared with the aim of determining the reflections of mountain cult in Turks, holy books and other communities' cultures and to show the importance of mountain with examples in Altay, Tıva and Şor epics. For this aim; all relevant magazines, articles and books were obtained, holy books were analyzed and the examples of epics in Altay, Tıva and Şor Turks were searched. In the study, firstly trying to define the concept of "cult," general information about Altay, Tıva and Şor Turks was provided. Then, literatures relating to "mountain cult" in Turkish and world mythology were researched, and information and examples found in these literatures were defined by classifying under different categories. After that, chapters related to mountain in holy books were determined and evaluated. Finally, searching the examples related to mountain in epics in Altay, Tıva and Şor Turks, different conclusions were obtained. As a result of the conducted study, it can be seen that mountain has a significant place in all mythologies being the centre of creation and considered as the pillar of the world; especially in holy books, it is seen as the place of gods and as pillars that make the world stable. For these reasons, it is concluded that there are a lot of myths and beliefs around the concept of mountain; furthermore, it is observed in the analyzed Altay, Tıva and Şor epics that there are examples relating to this belief.

 

Başkan Altay 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı

Başkan Altay 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı KutladıKonya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Başkan Altay, “Vatan ve millet aşkıyla, her alanda donanımlı bireyler olarak yetişen çocuklarımız, ülkemizi daha güçlü yarınlara taşıyacak, dünyanın bugünden daha güzel olmasını sağlayacaktır.” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, TBMM’nin kuruluş yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Altay’ın mesajı şöyle:

“Aziz milletimizin egemenliğinin, iradesinin ve hürriyetinin esaret altına alınmaya çalışıldığı bir işgal döneminde açılan Büyük Millet Meclisimiz, bağımsızlığımıza giden yolda düşmana karşı direnen tüm kahramanlarımıza; cesaret ve ilham kaynağı olmuştur.

23 Nisan tarihi; Türk milletinin hâkimiyetinin kayıtsız şartsız bütün cihana ilan edildiği, şanlı tarihimizdeki en büyük dönüm noktalarından biridir. Tüm zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen o dönemde Meclisimizde alınan kararlar; milletimizin istiklal ateşini körüklemiş ve birbiri ardına gelen zaferlerimizin mührü olmuştur.

23 Nisan ruhu, üzerinden yıl geçmesine rağmen hâlâ ilk günkü aydınlığıyla büyük hedeflerimize giden yolda aziz milletimize rehberlik etmektedir.

Büyük Millet Meclisimizin açıldığı bu kutlu günün çocuklarımıza bayram olarak armağan edilmesi ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve aziz milletimizin çocuklarımıza olan güvenin ve büyük inancının nişanesidir. Vatan ve millet aşkıyla, her alanda donanımlı bireyler olarak yetişen çocuklarımız, ülkemizi daha güçlü yarınlara taşıyacak, dünyanın bugünden daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun yıl dönümünü tebrik ediyor, başta Cumhuriyetimizin banisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla yâd ediyorum.

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ve dünyanın tüm çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum.”

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir