ana şartel / Sigorta Neden Atar, Şalter Neden Atar? - Teknik Rehber

Ana Şartel

ana şartel

Şartel

Günlük olarak hemen her yerde kullanılan cihazlar, elektrik kaynağından aldıkları güç ile kendini çalıştırırlar. Bu bağlamda rüzgar, akarsu ve güneşten alınan enerji kaynakları belirli olan mekanizmalar ile güçlendirilerek, kişilerin kullanımına sunulur. Kontrollü bir biçimde kullanılması gereken bu güç, güvenli yaşam alanları için oldukça gereklidir. Elektrik kaynağını kontrol etmek için de akımı kesecebilecek ve gerektiğinde de zahmetsiz bir biçimde tekrar elektriğin akımını sağlayabilecek bir mekanizmaya ihtiyaç duyar. Bu mekanizma tamamen kişilerin kontrolünde olup, yaşam alanlarını güvenli kılma konusunda başarılı olan aparatlar olarak nitelendirilir. Aynı zamanda prizlerdeki kontrolü sağlamaya ev veya bina içlerinde sigorta kutusu bulunur. Elektriğin kullanıldığı her yerde bu gibi donanımların bulunması zorunluluktur. Devre üzerinde yer alan gücü dengeli bir biçimde dağıtan ve gerektiğinde otomatik olarak kesen anahtarlar çeşitleri bulunur. Hemen her türlü mekanda kısacası elektriğin olduğu her yerde bu akım düzenleyici aparatlara gereksinim duyulur. Yeni nesil teknolojilerin gelişimi ile birlikte donatılan bu tasarımlar, yüksek akım olduğu zamanlarda yüksek voltaj oluşumunu dengeleyerek yaşam alanlarına iletilmesini kolaylaştırır. Bu sayede kısa devre oluşumunu önler ve otomatik olarak da gerektiği durumlarda akımı keser. Dolayısıyla “Şartel nedir?” sorusuna cevap olarak da elektrik kaynağı ile çalışan cihazları koruyan bir anahtar çeşidi olarak tanımlanabilir. Ayrıca ürün özellikleri çeşitlerine ve kullanım alanlarına göre farklılık arz edebilir. Evlerde ve işyerlerinde kullanılan modeller arasında elektrik akımına gücü yetecek anahtarlar kullanılır. Konfor ve güvenli alan oluşturma bakımından farklılıkları olan bu ürünler, kompakt tasarımları ile de farklı sunumlar gerçekleştirir. Elektrik devresin manyetik ve termik olarak kalkan görevi oluşturan şartel çeşitleri birbirinden farklı alanlarda kullanılabilir. Yüksek risk oluşturan dönemlerde devre kesen şartel çeşitleri, otomatik olmalarıyla da sıkça tercih edilirler. Egonomik olarak bir yerden başka bir yere taşınabilen ve farklı devre aparatları ile uyumlu olabilen fonksiyonları da bulunur. Devre kırıcı anahtarlar, kısa devre oluşumunu engelleyen işlevsel ürünlerdir. Siz de gereksinim duyduğunuz alanlar için uygun olan markaya ve seriye kolaylıkla ulaşabilir ve bulunduğunuz bölgede güvenli bir alan oluşturabilirsiniz.

Şartel Tipleri

Şartel Tipleri

Yaşam alanlarını günümüz teknolojileri ile çok daha pratik hale getirmek mümkündür. Bunun için gerekli olan elektrik kaynağını da verimli ve güvenli bir biçimde kullanmak gerekir. Devre düzenleyici araçlar sayesinde yüksek ve alçak gelen güç kaynaklarını dengeleme konusunda etkili olurlar. Bu aparatlar sayesinde elektronik cihazların bozulması gibi istenmeyen durumlar önlenmiş olur. Kısa devreyi önleyen ve voltaj ayarını dengeli bir biçimde uygulayan şartel çeşitleri, farklı ihtiyaçları karşılama hususunda değişik alternatifler de sunabilir. Termik, çift devirli, manyetik ve kompakt gibi devirli gruplara ayrılan modeller, ev tipi ve sanayi tipi elektriğin bulunduğu bölgelerde rahatça kullanıma açıktır. Hidrofor şarteli ise gaz ve sıvı basıncını kontrol etmek için tercih edilir. Birçok farklı sanayi sektöründe bu modeller bulunur. Motorlu şartel çeşitleri de kişilerin güvenliğini sağlayan otomatik aparatlardır. Birbirinden farklı markaların üretimini üstlendiği bu cihazlar, farklı ebatlarda tasarlanarak kişilerin beğenisine sunulur. Otomatik ve manuel olarak işlevsel kullanımları da mevcuttur. Sanayi tipi araçların çalışmasında kullanılan 3’lü şartel, değişik kademelerde çalıştırılması mümkün olan anahtarlardır. Aydınlatma araçlarında kullanılan fotosel şalter, gün ışığından aldığı aydınlatma gücü sayesinde günlük olarak gece ve gündüz ışığından yararlanır. Fotosel, gündelik yaşamın hemen her alanında sıkça kullanılabilen çok yönlü bir çeşittir. Fotoselli cihazlar, iç ve dış mekanların aydınlatılmasında konforlu bir biçimde kullanılabilir. Enerji sarfiyatı hususunda da oldukça tasarrufludur. Aynı zamanda çevreye karşı zarar vermeyen ve zaman ayarlı olarak da tercih edilen tasarımlar da bulunur. Kendi isteğiniz doğrultusunda ayarladığınız zaman diliminde aktif olarak çalışabilen modeller de yer alır. Bu süre boyunca enerji akışı sağlar ve bu yönü ile de kolay bir kullanım fırsatı tanır. Bununla beraber ayarlanabilen şartel formatında üretiliyor olması sayesinde de güç kaynağının verimli bir biçimde kullanılması mümkün olur. Diğer bir seçenek de ipli şartel modelleridir. İp mekanizması ile manuel olarak çalışan bu tasarımlar, güvenli bir kullanım sağlar. İp mekanizması ile aktifleşen ve yine durdurulabilen bu tasarımda diğer şartel alternatifleri arasında yer edinir. Genel itibari ile ağır sanayi sektöründe tercih edilir. Farklı cihazlar ile de kolayca entegre edilebilir. Yüksek ısıya karşı son derece dirençli olan bu ürünler, uzun bir kullanım alanı oluşturur. Sağlam ve bir o kadar da güvenli olan ve farklı iş kollarında faal olarak kullanılabilen çok yönlü modellerden bir tanesi olma özelliği gösterir.

Şartelin Kullanım Alanları

Şartelin Kullanım Alanları

Şartel elektrik akımının düzenlenmesinde etken olan anahtar olarak bilinir. Birçok farklı çeşidi ile üretilen bu tasarımların kullanım alanlarında da farklılıklar bulunur. Teknolojinin hızla gelişmesi ve her geçen gün farklı modellerin türemesi ile elektronik cihazların kullanımı da paralel olarak yayılımını hızla sürdürmeye devam eder. Günlük yaşamı kolaylaştıran ve çok daha pratik hale getiren bu cihazların uzun süren bir kullanım sunması bakımından şartellerin de çeşitlerine gereksinim duyarlar. 32’lik şartel modelleri gibi pek çok farklı model sadece elektrik akımını kontrol etmek için değil, gaz gibi farklı maddelerinde basınçlarını kontrol altına almak amacıyla da tercih edilir. Pek çok farklı özellikler bakımından birbirinden ayrılan bu ürünler, farklı sanayi sektörlerinde de yoğun olarak kullanılması uygun olan aparatlardır. Araçlarda, sanayi kollarında, evlerde ya da binalarda kullanılabilen birçok farklı özelliklere sahip modeller mevcuttur. Aynı zamanda saatli, zamanlı şartelleri de pek çok yerde kullanabilirsiniz. 2 amper şartel ve türevleri için markaların sunduğu ürünlerden yararlanabilirsiniz. Tercihe göre oto şartel gibi ihtiyaçlarınızı da kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Elektriğin olduğu her yerde kullanıma açık olan bu ürünleri alanında uzman olan kişiler tarafından monte ettirerek kullanabilmeniz mümkündür. Elektrik şartel çeşitlerini iç ve dış mekanlarda, ağır sanayi sektöründe ve nice benzeri alanlarda tercih edebilir ve avantajlarını da rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

Şartel Modelleri ve Fiyatları

Şartel Modelleri ve Fiyatları

Şartel markaları tarafından üretilen binlerce seçenek yer alır. Bu ürünler gereksinim duyan herkesin kullanabileceği ergonomik ve hesaplı olan ürünlerdir. Elektrik kaynağından gelen gücü dengeleyen ve gerektiğinde kesen bu anahtar, çok yönlü kullanım fırsatı tanır. Tercihe ve kullanım alanınıza göre 3 fazlı şartel modellerini ve benzeri ürünleri siz de kolaylıkla satın alabilirsiniz. Pek çok farklı özellik bakımından şartel anahtar görevini üstlenir ve güvenli bir kullanım imkanı tanır. Şalter tipleri ve kullanım alanlarını iyi bilmeniz nasıl bir ürün alacağınız konusunda size yardımcı olur. Bu bağlamda siz de bütçenize uygun olan kaliteli ve güvenilir markaların üretmiş olduğu şartel modellerini detaylı olarak araştırarak bir ya da birçok ürün satın alabilirsiniz. Ürün ve model kıyaslaması yapabilir, otomatik ve manuel kullanımlı olan tasarımları araştırabilirsiniz. Siz de Trendyol sayfası üzerinden şartel çeşitlerine ve daha pek çok farklı ürüne hızlı ve kolay yoldan ulaşabilir ve de keyifli bir alışveriş deneyimi geçirerek, beğendiğiniz ürünleri sepete ekleyebilirsiniz.

Şalter Ürün Çeşitleri, Modelleri ve Fiyatları

Şalter Nedir?

Şalter nedir, şalter elektrik devrelerinin açılıp kapatılmasını sağlayan ürünlerdir. Elektrik devrelerinin normal bir şeklide açılıp kapatılmasını sağlayarak devrelerin yüksek akım ya da kısa devre durumlarında zarar görmelerini engeller.

Şalter ismi verilen bu ürünler elektrik devrelerinin kesimini sağladıkları için aynı zamanda devre kesici olarak da isimlendirilirler. Elektrik arızalarında elektriği istediğiniz gibi kesmek ve kontrol etmek istiyorsanız elektrix şalter modellerini inceleyerek yaşam alanınız için uyumlu şalteri satın alarak kurulumunu yapabilirsiniz.

Şalter Niçin Kullanılır?

elektrix ürünleri arasında yer alan şalterler iş yerleri, evler, avmler ve okullar gibi farklı yaşam alanlarında kullanılan elektrik devreleri ve tesisatlarında kullanılırlar. Bu ürünlerin kullanım amacı ise elektrik devresinin açılıp kapatılmasını sağlamaktır. Ayrıca şalterler açıp kapama işlemi dışında elektrik sistemlerinin güvenliğini sağlamak içinde kullanılır. Elektrik devresine yüksek akımın ulaşması durumunda kapatma yaparak devrenin yanmasının önüne geçer. Aynı zamanda kısa devrenin meydana gelmesi durumunda koruma sağlar. Böylelikle başta elektrik tesisatını sonrasında ise yaşam alanlarında bulunan ve elektrikle çalışan cihazların korunmasını sağlar.

Şalter Nasıl Çalışır?

Şalterlerin çalışması koruma olarak adlandırılır. Elektriğin kontrolünü sağlamak amacıyla kullanılan şalterler termik ve manyetik koruma yöntemleriyle çalışırlar.

Şalterin Termik Koruma Çalışması:

Termik koruma şalterlerin ilk çalışma yöntemidir. Bu yöntemde elektrik devrelerine ulaşan aşırı akımın sıcaklık artışına neden olduğu görülür. Sıcaklığın artması nedeniyle elektrik devrelerinde bimetal ismi verilen bölümde genleşme meydana gelir. Yaşanan genleşme devrede yer alan kontakların ayrılmasını ve dolayısıyla da şalterin atmasını sağlar. Yüksek akım ve ısıya bağlı olarak şalterin atması elektriğin kesilmesini sağladığı için termik koruma gerçekleşmiş olur.

Şalterin Manyetik Koruma Çalışması:

Şalterlerin ikinci çalışma yöntemi ise manyetik korumadır. Manyetik korumanın sağlanması için elektromanyetik özelliklere sahip bobinlerin harekete geçmesi gerekir. Bobinlerin harekete geçmesi içinse kısa devrenin gerçekleşmesi gerekir. Elektrik devresinin akım nedeniyle kısa devre yapması durumunda bobinler harekete geçer ve şalter atarak elektrik kesilir. Böylelikle kısa devreden kaynaklı olarak elektrik sistemlerinin hasar almasının önüne geçilir.

Şalter Parçaları Nelerdir?

Elektrik sistemlerinin açma ve kapama yapmasını sağlamak için kullanılan şalterler içerisinde pek çok parçayı barındıran ürünlerdir. Bu parçaların sağlam olması ve kaliteli malzemelerden üretilmiş olmaları şalterlerin mekanlarda daha uzun süreli kullanılabilmelerini sağlar.

Şalter parçaları ise kısaca şu şekilde sıralanabilir;

  • Kontak
  • Bimetal
  • Gövde
  • Bara
  • Limitör
  • Kurma kolu
  • Seperatör
  • Termik bara
  • Test butonu
  • Terminal

Bu parçalar yanı sıra şalterler de aksesuar olarak alarm kontağı, açtırma bobini, düşük gerilim bobini, motor mekanizması, yardımcı kontak ve uzatmalı kurma kolu bulunur.

Şalter Nerelerde Kullanılır?

Elektrik tesisatlarının emniyet ve güvenliğini sağlamakla görevli olan şalterler çok fazla alanda kullanıma uygun olarak üretilen cihazlardır.

Şalterlerin kullanıldığı alanlar arasında şuralar görülür;

  • Ev Tesisatları
  • İş Yeri Tesisatları
  • Okul Tesisatları
  • Enerji Tesisleri
  • Enerji Nakil Hatları
  • Elektrik Devreleri (Büyük Veya Küçük)
  • Avm Tesisatları
  • Hastane Tesisatları
  • Fabrika Tesisatları
  • Sanayi Tesisleri

Bu alanlarda kullanıma uygun şalter siparişi vermek istiyorsanız kullanım alanına uygun şalter çeşidini elektrix sayfasından sipariş edebilirsiniz. Siparişinizin hızlı bir şekilde onaylanması ve kargoya verilmesiyle kısa süre içerisinde şaltere sahip olarak tesisatınızın güvenliğini sağlamaya başlayabilirsiniz.

Şalter Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Elektrik akımının kontrolünü sağlamak amacıyla devrelerin açılması ve kapanması için kullanılan şalterler seçilirken kişilerin önemli kriterleri göz önüne alarak seçim yapması gerekir.

Şalter seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler şunlardır;

  • Şalterin hangi alanda kullanılacağı belirlenerek satın alma işlemi gerçekleştirilmeli
  • Elektrik şebekesine uygun amper özelliklerine sahip şalterler seçilmeli
  • Şalterlerin kaliteli ve güvenilir markalarda olması sağlanmalı
  • Akım türüne uygun şalter seçimi yapılmalı
  • Dış ortamlar için kullanılacak şalterleri seçerken hava şartlarına uygun ürünler belirlenmeli
  • Uzun süreli kullanım için aşınma ya da kırılmaya dayanıklı olarak üretilen şalterler tercih edilmeli
  • Şalter seçilirken elektrik faz sayısı göz önünde bulundurulmalı
  • Bütçeye uygun şalter seçimi yapılmalı

Bunlar dışında şalter seçimini doğru yapmak için bilgi eksikliğinizin olduğunu düşünüyorsanız elektrix sayfasından yetkililerimizle iletişim kurabilirsiniz. Bu sayede tesisatınız için uygun olan şalterin hangisi olduğunu öğrenebilir ve siparişinizi verebilirsiniz.

Şalter Çeşitleri Nelerdir?

Elektrik devresi ve tesisatının güvenliği ile emniyetinden sorumlu olan şalterler geniş çeşitliliğe sahip olan ürünlerdir. Şalterlerin geniş çeşitliliğe sahip olması kullanım alanları ve kullanım özellikleri nedeniyledir.

Devrelerin açma ve kapama ihtiyacını karşılamak için kullanabileceğiniz elektrik şalter çeşitleri isimleri şunlardır;

Şalter çeşitlerini elektrix şalter kategorisinden yararlanarak online şekilde satın alabilirsiniz. Şalterleri çeşit, marka ve modele göre site üzerinde kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz.

Kompakt Şalter Nedir?

Kompakt şalter alçak gerilimlerde elektrik devresinin kesilmesini sağlayan şalter çeşitleridir. Bu şalterler aynı zamanda termik manyetik şalter ya da TMŞ isimleriyle anılırlar. En yaygın kullanım alanları ise elektrik panoları ve telefon santralleridir. Sabit tip, 3 kutup ve 4 kutuplu kompakt şalterlere elektrix sitesinden ulaşabilirsiniz.

Pako Şalter Nedir?

Pako şalter güç devreleri ile kumanda devrelerinde çalışan şalter türüdür. Bu şalterlerin çalışması için kumanda kolunun manuel olarak çevrilmesi gerekir. Elektrik devrelerinde kutup değiştirme veya açma kapama işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla kullanılır. Kademeli, çok kademeli, dahlender, kumanda ve enversör gibi çeşitlere sahiptir.

Termik Şalter Nedir?

Termik şalter buton tipi şalter olarak da bilinen şalter çeşididir. Bu şalterler genellikle motorlar üzerinde kullanılır. Üzerinde buton bulunan bu şalterlerde motorun çalışması veya durması buton sayesinde gerçekleşir. Elektrikle çalışan motorlara aşırı akımın ulaşması durumunda buton pasif hale geçerek motorun durmasını sağlar. Bu şalterlerin en önemli amacı motorların aşırı akıma karşı korunmasını sağlamaktır.

Nihayet Şalteri Nedir?

Nihayet şalteri harekete bağlı olarak sinyal veren cihazlardır. Aktüatör ve kontaklardan oluşurlar. Kontakların aktüatöre temas etmesi durumunda şalter elektrik devresini keser. Bu şalterler limit switch ve elektrik sınır anahtarı isimleriyle anılırlar. Bu şalterlerin en yaygın kullanıldığı yerler ise buzdolaplarıdır.

Motor Koruma Şalteri Nedir?

Elektrik tesisatlarında güvenliği sağlamak için tercih edilen şalterlerden birisi de motor koruma şalteridir. Bu şalterler motorların elektrik akımının etkisinden korunmasına yardımcı olurlar. Böylelikle tesisat veya elektrik cihazlarında bulunan motorların kullanım süresinin artmasını sağlarlar. Elektrik akımının aşırı olduğu durumlarda koruma yaptıkları gibi alçak akım veya kısa devre durumlarında da motorları korumaya alırlar.

Mandallı Şalter Nedir?

Mandallı şalter elektrik kaynaklı motorların çalışması için kullanılan şalterlerdir. Motorların çalışması için mandalın çevrilmesi gerekir. Elektrik kaynaklı motorlara aşırı akımın gelmesi durumunda şalter atarak motoru korumaya alır. Mandallı şalterler çevirme sayesinde çalıştıkları için çevirmeli şalter olarak da bilinirler.

Çift Devirli Şalter Nedir?

Çift devirli şalter dahlender olarak da bilinen pako şalter çeşidinin diğer ismidir. Bu şalterler motorların yüksek veya düşük devirli olarak çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılırlar. Kullanım şekli ise çevirmelidir. Çift devirli şalterleri elektrix sitesinden birçok marka içerisinden istediğinizi seçerek satın alabilirsiniz.

Darbe Akım Şalteri Nedir?

Şalter çeşitleri arasında görülen darbe akım şalteri aydınlatma devreleri için tercih edilir. Aydınlatma devrelerinde kullanım amacı ise aydınlatmanın birden fazla noktadan kontrol edilmesini sağlamasıdır. Kontrolün birden fazla noktadan kontrol edilmesi kablo ihtiyacını azaltırken aynı zamanda kontrol kolaylığı bulunması nedeniyle enerji tasarrufuna yardımcı olur. Darbe akım şalterlerinin en çok kullanıldığı alanlar ise hastaneler, okullar, üniversiteler, evler ve avmlerdir.

Manyetik Şalter Nedir?

Manyetik şalterler elektromanyetik mıknatıs ve kuvvetin etkisiyle aktif hale gelen şalterlerin adıdır. Bu şalterlerde kontaktlar kilitli halde bulunur. Elektrik devrelerine gelen akımın belirlenen seviyeden yüksek olması durumunda kilit elektromanyetik mıknatısın etkisiyle serbest hale gelir. Böylelikle kontaktlar açılarak şalterin atışı gerçekleşir. Bu sayede de akımın yükselmesi elektrik devrelerini etkilemeden önlem alınmış olur.

Enversör Şalter Nedir?

Enversör şalter pako şalter çeşitlerinden birisidir. Bu nedenle çevirme etkisiyle çalışır. Enversör şalterler düşük güce sahip motorlar için tercih edilirler. Düşük güce sahip olan motorların devir yönlerinin değiştirmesini sağlayan enversör şalterler paket şalter ya da kollu şalter gibi isimlerle de anılabilirler. Motorlardaki devir yönünü döndürmek içinse kol veya mil isimli parçalardan yararlanırlar.

elektrix.com’da Yer Alan Şalter Modelleri

elektrix şalter satın almak için tercih edebileceğiniz en güvenilir sitelerden biridir. Bu sitede aradığınız şalter çeşitlerini ve şalterler için yardımcı ürünleri bulabilirsiniz.

Web sitemizdeki şalterler ve yardımcı ürünlerden bazıları şunlardır;

  • Doğrusal Hareketli Metal Pim Nihayet Şalteri
  • Sigortalı Klemens
  • Yardımcı Kontak
  • Plastik Makaralı Nihayet Şalteri
  • Motor Koruma Şalteri Besleme Barası
  • Açısal Hareketli Çok Yönlü Nihayet Şalteri
  • Motorlu Şalter Çerçevesi
  • Metal Makaralı Nihayet Şalteri
  • Çift Yönlü Nihayet Şalteri
  • Minyatür Devre Kesici
  • 3 Kutuplu Kompakt Şalter
  • Çift Devirli Şalter
  • Uzaktan Kumanda Darbe Akım Şalteri
  • Kumanda Devresi Fişi
  • Mandallı Şalter
  • Açtırma Bobini
  • Astronomik Zaman Şalteri
  • Sabit Tip Kompakt Şalter
  • Çekmeceli Şalter Yapı Seti
  • 4 Kutuplu Kompakt Şalter
  • Diferansiyelli Basınç Şalteri

Bu ürünlere ve daha fazlasına şalter kategorisini inceleyerek ulaşabilirsiniz. Seçtiğiniz ürünleri 9’a varan taksitlerle ödeme şansı bulabilirsiniz.

Popüler Şalter Markaları

elektrix web sitesi şalt malzemelerinden olan şalterlerin müşterilerine kaliteli markalar aracılığıyla ulaşması amacını taşıyor. Bu nedenle şalter ve yardımcı ürünlerinde popüler markalardan yararlanıyor. Şalter siparişi vermek isteyenlerin web sitemizde bulabilecekleri şalter markaları

Markalarından oluşuyor.

Şalter Fiyatları Nasıldır?

Elektrix.com şalter fiyatları nasıldır? elektrix sitesinden satılan şalter fiyatları bütçeye uygun olarak belirlenmiştir. Bu nedenle elektrik kontrolleri için şaltere ihtiyaç duyanlar bütçelerine uygun modellere sahip olabilirler.

 Fiyatlarda şalterin çeşidi, markası, akımı, ağ tipi, kutup sayısı, tipi ve ağ frekansı etkilidir. Bu nedenle kişilerin tesisatları için en uygun şalteri seçebilmeleri için sitede bulunan filtreleme özelliğini kullanmaları ve aradıkları ürüne göre fiyatları görmeleri gerekir.

Şalter fiyatları çeşide göre incelenebilir. Nihayet şalterleri 23 TL’den başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz. Ayrıca bu ürünleri indirimli olarak satın almak da mümkündür. Darbe akım şalterlerinin fiyatları ise 123 TL’den başlamaktadır. Diğer şalter fiyatlarının güncel haline ulaşmak için ilgili kategoriye giderek ürünlerin güncel fiyatlarına göz atabilirsiniz.

ELEKTRİK SİGORTASI NEDEN ATAR VE ATMASI NASIL ÖNLENİR?

ELEKTRİK SİGORTASI NEDEN ATAR VE ATMASI NASIL ÖNLENİR?

Elektrik tesisatı olan her yerde sigorta bulunması gerekir. Sigortanın temel işlevi, devreden belli bir değerin üzerinde akım geçişi olduğunda elektrik tesisatını devredışı bırakarak güvenliği sağlamaktır. Voltaj seviyesi belli bir birimin üzerine çıktığında cihazlarımız yanarak kısa devre olur ve sigorta atması olarak bildiğimiz durum gerçekleşir. Sigorta atması her ne kadar sinir bozucu bir durum olsa da, gerçekleşmemesi hâlinde devreye bağlı alıcılar ciddi anlamda zarar görebilir. Ancak gerekli önlemler alınmazsa sigorta işlevini yerine getiremez hâle gelebilir.

Sigorta Neden Atar?

Elektrik sigortası temelde bir güvenlik aracıdır. Kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri bulunsa da, temel çalışma prensipleri aynıdır. Maksimum akım değeri aşıldığında, sigorta elektrik tesisatını devredışı bırakır. Halk dilinde sigorta atması olarak bilinen durum temelde bu güvenlik işlevinin yerine getirilmesidir.

Sigortaların üzerinde maksimum akım değerleri amper ölçü birimine göre belirtilir. Cihazın üzerinde yer alan maksimum değer aşıldığında bölgedeki elektrik tesisatı devredışı bırakılır. Sigorta bu durumda devreyi açmak suretiyle akım geçişini engeller ve tesisat sistemini korur.

Sık Sık Sigorta Atması Nasıl Önlenir?

Öncelikle sigortanın bölgedeki tesisatın akım gücüne göre seçilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse, 16 amper bir ev için maksimum değer kabul edilirken, geniş bir alan için rutin sayılabilir. Bu durumda 16 amper değerinde bir sigorta kullanılması tesisatın sürekli olarak devre dışı kalmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla; tesisat için kullanılacak elektrik sigortası rutin ve maksimum değerler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Kaçak akım sigortası da enerjinin kesilmesine sebep olabilir. Dairede herhangi bir kaçak olması durumunda, kaçak akımın devreye girmesi kaçınılmazdır. Bu durumda dairede oluşan kaçak bulunarak onarılması gerekmektedir.

Belirli aletler çalıştığında veya bir arada çalıştığında sigorta atıyorsa, elektrik tesisatında bir problemolduğunu anlayabiliriz. Böyle durumlarda tesisat yenilenmeli ve voltaj sönümleyici gereçler kullanılmalıdır.


Elektrik Sigortasını Korumak İçin Ne Yapılmalı?

Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir. 


Ancak asıl tehlikeli olan, sigorta devrelerinin dışarıdan belli olmayacak biçimde zarar görmesi vesigortanın devreden çıkmasıdır. Bu durumda amber değerleri aşıldığında tesisatı korumanın hiçbir yolu olmayacaktır. Tesisatta bu tür olaylara yol açabilecek bir problem varsa, sigorta değiştirmenin bir işe yaramayacağını da belirtmek gerekir. Dairede oluşabilecek yüksek voltajı önleyerek sigortayı korumak için aşırı gerilimin etkilerini engellemek gerekir.


Tesisat içindeki sirkülasyondan veya yıldırım düşmesinin şebekeye yönelmesi gibi dış kaynaklı durumlardan kaynaklanan yüksek voltajın tesisatı etkilemesini ve sigorta üzerinden geçmesi engellenmelidir. Bu sayede belli cihazların amber limitini aşındırarak sigorta atması durumuna sebep olmasını önler.

Trimbox kullanarak dairenizi ve sigortanızı güvenceye alabilir ve tüm elektrikli ekipman değişim masrafından kurtulabilirsiniz.

Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz. 

Whatsapp : +90 555 014 24 23

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir