andımız yazısı / Köşe Yazısı Nasıl Yazılır: Andımız

Andımız Yazısı

andımız yazısı

Andımız okunuşu! Andımız sözleri: "Türküm, doğruyum, çalışkanım!" Öğrenci andı

Andımız uygulamasının son verilmesine yönelik düzenleme Danıştay kararı ile açıklandı. Andımız kararı sonrası siyasilerden peş peşe açıklamalar geldi. Peki; andımız nedir? İşte, "andımız" tarihi ve "andımız" sözleri...

ANDIMIZ NEDİR?

Öğrenci andı ya da Andımız, Türkiye ve KKTC'deki ilköğretim okullarında her sabah öğrenciler derse girmeden okutulan ant. Dönemin Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanmış ve 1933 yılında uygulamaya konulmuştur. Daha sonra 1972 ve 1997 yılında çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini almıştır.

2013 yılı Ekim ayında Türkiye'de okullarda andımız okunması uygulamasına son verilmişti.

Türk Eğitim Sendikası'nın uygulamanın sonlandırılmasına dair düzenlemeye ilişkin Danıştay'da açtığı davanın sonucunda Danıştay 8. Dairesi, düzenlemenin iptaline karar verdi.

ANDIMIZ SÖZLERİ

1933

Türküm, doğruyum, çalışkanım.
Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,
yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir.
Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

1972

Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda,
kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Ne mutlu Türküm diyene.

1997

Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!

'Andımız': Öğrenci Andı tartışması neden yeniden gündeme geldi, Akşener ve Kılıçdaroğlu neden Bahçeli'yi hedef alıyor?

Akşener ve Bahçeli

Kaynak, Getty Images

Danıştay'ın ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı" okunmasını sonlandıran kararı siyasetin gündemi haline gelmiş durumda.

12 Mart Cuma günü alınan kararın resmen duyurulmadan basında yer almasının ardından MHP lideri Devlet Bahçeli, bunun "sızdırma" olduğunu iddia etmiş ve zamanlamasının "maksatlı" olduğunu savunmuştu.

Muhalefet partileri CHP ve İYİ Parti ise, MHP lideri Bahçeli'yi hedef alıyor. Tartışmanın nasıl başladığını ve bugün neler konuşulduğunu derledik.

Öğrenci Andı nasıl kaldırıldı?

  • 2013: Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül 2013'te açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" sonrası, 8 Ekim 2013 tarihinde yapılan yönetmelik değişimi ile yürürlükten kaldırıldı. Türk Eğitim-Sen, birkaç gün sonra, yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.
  • 2018: Türk Eğitim-Sen'in açtığı davada ilk karar beş yıl sonra çıktı. Danıştay 8. Dairesi'nin, oy çokluğu ile aldığı kararla, and metninde "Anayasa'da anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu" gibi gerekçelerle, oy çokluğuyla düzenleme iptal edildi ve yeminin yeniden okutulmasının önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kararı o günlerde, "Bizim andımız İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşımızla beraber yolumuza devam ediyoruz" sözleriyle eleştirmişti.
  • 2021: Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018 yılındaki bu karara ilişkin yaptığı itiraz, geçen Cuma günü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve andın okutulması yönündeki kararı iptal etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karara tepki gösterdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Danıştay'ın kararını "bu yanlıştan dönmeli" ifadesiyle eleştirdi ve "Öğrenci Andı kararı pimi çekilmiş bir bombadır" mesajını paylaştı.

Bahçeli, kararın kamuoyuna yansımasının da zamanlaması açısından "tuhaf" olduğunu savundu ve şu ifadeleri kullandı:

"Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından Şubat ayında bu kararın alındığı, ne var ki halen imzalanmadığı anlaşılmıştır. Türkiye'nin milli birlik ve diriliş ruhunun zirveye tırmandığı bugünlerde, medyaya sızdırılan, üstelik henüz imzalanmamış olan Öğrenci Andı aleyhine alınan karar milletimizde büyük bir huzursuzluğa ve kaygıya yol açmıştır"

Devlet Bahçeli, "maksatlı bir sızdırma" olduğunu iddia ettiği karara parti olarak karşı olduklarını da kaydetti.

Siyasi parti liderleri karar için ne diyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı günü grup toplantısında MHP lideri Bahçeli'ye seslenerek, "Andımızın okunmasını istiyorsan, bizim gibi, yapacağın basit bir şey var. Açarsın Erdoğan'a telefon. 'Bu And okunmadan kusura bakma bir daha bir araya gelemeyiz, ben ülkemi bayrağımı seviyorum, andımızın okunmasını istiyorum' dersin. Yapar mı? Göreceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Andımızı kim kaldırdı? Cumhur İttifakı kaldırdı. Eğer Sayın Bahçeli, Erdoğan'ı değil de Danıştayı muhatap alıyorsa, muhatap aldığı yer yanlıştır... Sen kalkmışsın Erdoğan'ı değil Danıştayı suçluyorsun" ifadeleri ile Bahçeli'yi hedef aldı.

İYİ Parti'nin Çarşamba günü yaptığı Meclis Grup Toplantısı da kürsüde öğrenci andının okunmasıyla başladı.

Genel Başkan Meral Akşener, grup toplantısında yaptığı konuşmada Bahçeli'yi hedef alarak, "Danıştay kararına rağmen 3 yıldır ortağına "Andımız"ı okutun diyemeyenler şimdi çıkmışlar bu karara isyan ediyormuş gibi yapıyorlar. Allah kimseyi böyle yoldan çıkarmasın." dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Öğrenci Andı'nın "tek parti döneminin tektipleştirici sloganlarından" olduğunu savunarak tartışmanın yeniden gündeme gelmesini eleştirdi.

Davutoğlu bu paylaşımı sonrası Twitter'da trend listesine girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, andın kaldırılmasını nasıl savunmuştu?

AKP cephesinde ise bu tartışma ekseninde henüz üst düzey bir açıklama yapılmış değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olduğu 2013 Eylül ayında, Demokratikleşme Paketi'ni açıklarken, Öğrenci Andı ile ilgili şu ifadeyi kullanmıştı:

"Bu uygulama zaman zaman kaldırıldı, metin değişikliğe uğradı. 12 Mart ve 12 Eylül'de, bireysel girişimler neticesinde bu uygulama devam etti. Geçen yıl, ortaokullarda bu uygulamayı kaldırmıştık. Şimdi de, ilkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz"

Erdoğan konunun 2018 tarihinde yine gündeme gelmesi sonrası ise şu şu ifadeleri kullanmıştı:

"Metne baktığın zaman, bu metin içerik itibarıyla bu milletin kendisini, bu milletin kültür, medeniyet anlayışını ortaya koyan bir metin değil. Bizim andımız, İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşımızla beraber yolumuzla devam ediyoruz."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir