ankraj civatası / Altınay Civata | DIN 529 Ankraj Civatası

Ankraj Civatası

ankraj civatası

Ankraj cıvatası M16/145 mm, 10 adet, ETA onayı, galvanizli, ağır yük dübeli ağır yük, Keilanker

Ankraj cıvatası seçeneği 1, galvanize, M16/145 mm, 10 adet. kama çapa Avrupa onaylı çatlak ve çatlak olmayan beton için. etki şekli: Ağır yük dübeli bu delik katlanır, genişleme klipsi Eigenspannung tarafından delik craquelette durmasını sağlar. giyim sırasında anneler çeker yapı kumaşı koni genişleme klipsi, bu Spreizt ve preslenir karşı. Uygulama alanları: Tuval bağlantı geçme montaj için ayrıca açılı profil için uygundur, raylıDelme gayretini, konsol, ahşap kiriş ve cephe konstrüksiyon. Özellikler: Düşük hızlı montaj için ideal geçme montaj galvanize yangın koruma çatlak ve çatlak olmayan beton için test edilmiş genleşme klipsi ve konik cıvata dahil monte edilmiş pul ve altıgen somun ETA Ruhsatlı (ETA-05/0241; 001 1) montaj veri: Delme derinliği: 110 mm Tork çatlamış beton için: 130 Nm Tork çatlak olmayan beton için: 100 Nm minimum parçası kalınlığı: 160 mm Mind Estachs mesafesi: 90 mm
Minimum Estra sonu aralığı: 110 mm izin verilen yük: büyüyen taşıma kapasitesi Gerissener beton: 12 KN tavsiye edilen yük Gerissener beton: 6,7 KN büyüyen taşıma kapasitesi Ungerissener beton: 20 KN tavsiye edilen yük Ungerissener beton: 11,1 KN parçası güvenlik Beiwert beton C 20/25: 1,8 teknik veriler: sıkıştırma kalınlığı: 30 mm Uzunluk: 145 mm delik (Ç): 16 x 110 mm Tork: 100 Nm dişli: M16 x 80 mm Teslimat kapsamı: 10 adet.

Çapa nedir, ana çapa türleri. Ankraj cıvatası: çeşitleri, kapsamı ve montajı Ankraj cıvataları ne kadardır

Binaların inşası için, gücü iç eşyaların, ekipmanların ve ev aletlerinin montajı için delik açmayı zorlaştıran beton yaygın olarak kullanılmaktadır. Ahşap yüzeylere sabitleme sağlayan standart çiviler ve kendinden kılavuzlu vidalar beton veya tuğla için kullanılamaz. Ankraj cıvatası, çeşitli yüzeylere sabitleme sorununu çözer. Bir ankraj cıvatasının ne olduğunu ve sermaye inşaatı ve özel onarım alanındaki uygulamasını düşünün. Bağlantı elemanlarının sınıflandırılması ve kurulum özellikleri üzerinde duralım.

Ankraj cıvatası, çeşitli yüzeylere sabitleme sorununu çözer

Beton için ankraj cıvatası nedir

Birçoğu, tavana, beton duvarların iç ve dış yüzeylerine sabitleme sorunlarını çözmek için özel bir bağlantı elemanının kullanıldığını duymuştur - bir ankraj cıvatası. Ne olduğunu, herkes bilmiyor. Bir çapanın ne olduğunu anlamaya çalışalım. Bu, mobilya, ekipman ve cihazları tuğla, taş, beton ve köpük blok yüzeylerin yanı sıra içi boş paneller ve gaz dolgulu bloklardan yapılmış duvarlar üzerine güvenli bir şekilde sabitlemenizi sağlayan metal bir tutucudur. Bağlantı elemanı, belirli boyutlarda bir deliğe monte edilir.

Ankraj, aşağıdaki faktörlerden dolayı önemli kuvvetleri absorbe edebilen bir sabitleme cihazıdır:

  • pens manşonunun oluşturulan boşlukta tutulması nedeniyle sürtünme kuvvetleri;
  • kanalın iç yüzeyi ile özel bir aralama mekanizmasının etkileşim çabaları;
  • delinmiş deliğin içinde bulunan yapışkan bileşenlerin yapışma özellikleri.

Birçok sabitleme cihazı çeşidi arasında, kama tipi ankrajların yanı sıra ara parçalar da yüksek talep görmektedir. Tasarım özellikleri ve teknik parametreleri, boşluk içinde genişlerken sabitleme elemanının çalışma yüzeyinin çapını arttırmasına izin verir. Bu durumda, sürtünme kuvvetinin büyüklüğü keskin bir şekilde artar. Böyle bir elemanın yüzeyindeki korozyon önleyici kaplama, korozyonu önler ve servis ömrünü uzatır.


Beton için ankraj cıvatası

Ankraj cıvatası işaretleme

Beton için ankraj cıvataları kullanmayı planlarken, boyutları işaretleyerek nasıl belirleyeceğinizi öğrenmeniz gerekir. M8 10 / 35x90 atamalı bir bağlantı elemanı örneğini kullanarak kısaltmanın nasıl çözüldüğünü anlayalım:

  • alfanümerik gösterim M8 diş çapını belirtir;
  • 10 sayısı, betonda bir boşluk yapmak için matkabın çapına karşılık gelir;
  • 35 sayısı, eklenen malzemenin maksimum kalınlığını gösterir;
  • 90 sayısı, ankrajın montajı için deliğin minimum derinliğini karakterize eder.

Ankraj cıvatalarının nasıl işaretlendiğini bilerek, belirli bir görev için bağlantı elemanlarını seçmek kolaydır.

Ankraj cıvatası - avantajları ve dezavantajları

Her türlü ankraj, çeşitli malzemelerden yapılmış duvarlarda bağlantı elemanları yapmanızı sağlayan evrensel elemanlardır. Bununla birlikte, ankrajların maliyeti göz önüne alındığında, ahşap duvarlarda hafif nesneleri sabitlemek için bunları kullanmak ekonomik olarak uygun değildir. Ürün taş, beton, tuğla gibi sert malzemelerde güvenli bağlantı sağlamak üzere tasarlanmıştır.


Ankraj cıvatasının yük kapasitesi artırılmıştır

Özel bağlantı elemanlarını amaçlanan amaçları için kullanarak, avantajlarını tam olarak değerlendirebilirsiniz:

  • artan yük kapasitesi. Bu parametreye göre, ankraj diğer donanımlar arasında lider konumdadır;
  • genişletilmiş bağlantı elemanları yelpazesi. Kurulum özelliklerini dikkate alarak en iyi seçeneği seçmek kolaydır;
  • karbon çelik bağlantı elemanlarının üretimi için başvuru. Korozyona dayanıklı ve dayanıklıdır;
  • kurulum işlemlerinin kolaylığı. Sabitleme özel ekipman gerektirmez ve kurulum sınırlı bir sürede gerçekleştirilir;
  • mevcut yapıyı güçlendirmek için ankraj kullanma imkanı;
  • kuvvet direnci. Ankrajın hareketsizliği hem statik hem de dinamik olarak titreşim yüklerinin uygulanması ile sağlanır.

Avantajların yanı sıra, bir takım dezavantajlar vardır:

  • diğer donanım türlerine kıyasla artan ürün maliyeti;
  • sağlam bir tabanda bir delik açma ihtiyacı;
  • taban malzemesine bağlı olarak uygulanan ankraj tasarımının seçimi.

Beton için ankraj cıvatası, değerlerini tam olarak takdir eden ev ustalarının ve profesyonel inşaatçıların cephaneliğinde vazgeçilmez bir unsurdur.


Ankraj cıvatası kuvvete dayanıklıdır

Çapalar nelerdir - bağlantı elemanlarının sınıflandırılması

Her türlü ankraj cıvatası iki kategoriye ayrılır:

  • mekanik sabitlemeli ürünler. Sürtünme kuvvetleri ve patlama kuvvetleri nedeniyle güvenilir sabitleme gerçekleşir;
  • yapıştırıcı ile kimyasal bağlantı elemanları. Hücresel beton kalitelerinden yapılmış kırılgan duvarlarda sabitlemeye izin verir.

Aşağıdaki özelliklere göre iki kategoriye ayrılan mekanik fiksatörler üzerinde daha ayrıntılı duralım:

  • tasarım varyantı;
  • ürün kullanım alanı.

Her gruptaki sınıflandırmanın özelliklerini göz önünde bulundurun.

Metal ankrajlar tasarımda nasıl farklılık gösterir?

Çalışma prensibi çeşitli bağlantı elemanları için özelliklere sahip olan ankraj cıvatası, mekanik bir kilittir. Özelliği, vidalanırken enine boyutta bir artıştır.


Kama çapa 6x100

Tasarım özelliklerine bağlı olarak bağlantı elemanlarının türlere nasıl ayrıldığını düşünün:

  • kama ankraj cıvatası. Çubuk vidalandığında çapı artan ve boşlukta sıkışan bir pens burcuna sahip metal bir saplama şeklinde yapılır. Bu, çubuğun konik kısmını ara parçasının içinde hareket ettirerek elde edilir. Altında bir rondela bulunan böyle bir ankrajın dişli kısmına bir somun vidalanır. Kama kilidi önceden yapılmış bir deliğe monte edilir, ardından somunu açık uçlu bir anahtarla sıkar. Vidalama işlemi sırasında saplama hareket ettirildiğinde, konik manşon genişleyen ve sıkışan pense temas eder. Böyle bir bağlantı elemanı artan yüklere dayanabilir. Bununla birlikte, temas alanı üzerinde malzemede artan bir stres oluşturur ve bu da hücresel betonda kullanımına izin vermez;
  • somun ile kol çapa. Manşon tipi metal ankrajlar, uzunluğu çelik çubuğun boyutlarına eşit olan bir sabitleme manşonu ile donatılmıştır. Saplamanın kuyruk kısmında kama şeklinde bir kafa yapılır. Somunu vidalarken dişli kısım boyunca hareket eder. Hareket sonucunda kol genişler. Bu tip tutturucunun tasarım özellikleri, hücresel yapıya sahip hafif beton tiplerinde ve ayrıca pişmiş kil tuğlalarda kullanılmasını mümkün kılar. Kırılgan malzemelerde uygulama olasılığı, böyle bir ankrajın kanal içinde oluşturduğu azaltılmış stres miktarı ile ilişkilidir. Kurulum çalışmaları için kuruluma izin veren özel bir gereklilik yoktur. Kama ile karşılaştırıldığında, manşon tutucunun yük kapasitesi daha düşüktür;
  • genişleme tipi pens cıvatası. Genişleyen bağlantı elemanları türü, manşon tutucunun modernize edilmiş bir versiyonudur, ancak daha karmaşık bir tasarıma sahiptir. Genleşme manşonu üzerindeki uzunlamasına kesikler, yüzeyini, genleşme elemanının etkisi altında kısmen açılan ve enine kesitin boyutunu artıran dört yaprağa böler. Sabitleme, hem sürtünme ile ilgili çabalar hem de çalışma yüzeyinin şeklindeki bir değişiklik nedeniyle sağlanır. Genişleyen elemanın pens ile yük kapasitesi, kama ankrajının özelliklerine karşılık gelir. Fark, malzeme ile temas bölgesindeki azaltılmış streste yatmaktadır. Ürün içi boş tuğla ve hafif betonlarda kullanılmaktadır. Ankrajın artan maliyeti, yaygın kullanımını sınırlar;
  • beton için tahrikli ankraj cıvatası. Bu mandalın tasarım özelliği, kesikli bir koni şeklinde yapılmış ara kovanın iç yüzeyinin şeklidir. Manşonun içine bir kama yerleştirilmiştir, bu kama darbe üzerine boşluğun içinde hareket eder ve manşonu patlatır. Geçmeli tip tutucu, malzeme ile temas bölgesinde yüksek genleşme kuvvetleri oluşturulduğundan, beton yapılara ve masif tuğlalara kurulum için tasarlanmıştır. Kurulum oldukça basit ve hızlıdır.

Beton veya diğer malzemeler için bir ankraj cıvatası seçerken, tasarım özellikleri dikkate alınmalıdır.


Beton için tahrik ankraj cıvatası

Bir pens cıvatası uygulamaya göre nasıl sınıflandırılır?

Ankraj tipi bağlantı elemanları aşağıdakileri sabitlemek için kullanılır:

  • pencere ve kapı çerçeveleri;
  • elektrikli ev aletleri;
  • merdiven uçuşları;
  • asma tavanlar;
  • mühendislik iletişimi;
  • Çelik Yapılar.

Bağlantı elemanları ayrıca aşağıdaki amaçlar için kullanılır:

  • metal çerçevenin temel tabanına sabitlenmesi;
  • hücresel yapı malzemeleriyle güvenilir sabitleme sağlamak;
  • masif yapıların beton ve taş duvarlara sabitlenmesi;
  • kalın bir ısı yalıtım malzemesi tabakası veya cephe yüzeyine dekoratif kaplama ile uzaktan kurulum.

Her uygulama için her zaman en uygun bağlantı elemanı tipini seçebilirsiniz.


Merdiven katlarını sabitlerken bir pens cıvatası kullanılır.

Beton için ankraj cıvatalarının boyutları

Dişli parçanın çapı ve metal ankrajların uzunluğu amaca göre değişir:

  • 12 mm çapa ve 20 cm uzunluğa sahip metrik dişli çelik kelepçeler, esas olarak özel tüccarlar onarım işi yaparken kullanılır;
  • Ağır yapıları sabitlemek için endüstriyel amaçlar için 20 mm'ye kadar artan diş çapına ve 35 cm'ye kadar uzunluğa sahip bağlantı elemanları kullanılır.

Aşağıdaki parametreler, beton için ankraj cıvatasının boyutlarına bağlıdır:

  • sabit elemanların maksimum kalınlığı. Bağlantı elemanının tipine bağlı olarak 1,5–6 cm'dir;
  • yatak yüzeyi sınırı. Çeşitli ankraj seçenekleri için 5 ila 30 cm arasında değişir.

Kelepçelerin tasarım özellikleri ve boyutları, 1,5 ila 30 kN arasında değişen çekme yükü seviyesini de etkiler.


12x100 mm somunlu kama ankraj cıvatası

Bağlantı elemanı malzemesine bağlı olarak duvar ankraj çeşitleri

Metal ankraj, büyük yapıları sabitlemek için tasarlanmıştır ve dayanıklı malzemelerden yapılmıştır:

  • düşük karbonlu yapısal çelik. Bu metal türü, artırılmış bir güvenlik payı sağlar ve artan yükler için kelepçelerin kullanılmasına izin verir;
  • alaşım elementleri içeren paslanmaz çelik. Artan güvenlik marjının yanı sıra malzeme, ıslak koşullarda bağlantı elemanlarının kullanılmasına izin veren korozyon işlemlerine karşı dayanıklıdır;
  • pirinç olarak bilinen alüminyum-çinko alaşımları. Demir dışı metallerden yapılan bağlantı elemanları, esas olarak yapıları ev koşullarında sabitlemek için kullanılır.

Bazı tutturucu türleri, plastik veya poliamidden yapılmış bir manşon içerebilir.

Metal ankrajlar - kurulum özellikleri

Bir ankraj cıvatasının nasıl çalıştığını anlayarak, onu takmak zor değildir. Oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilir. Bunu yapmak için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmelisiniz:

  • Yüzeyde işaretler yapın ve sabitleme noktalarını işaretleyin.
  • Elektrikli matkap veya zımba ile uygun çapta bir delik açın.
  • Hazırlanan deliği tozdan iyice temizleyin veya üfleyin.
  • Sabit elemanlı ankraj cıvatasını oluşturulan boşluğa takın.
  • Somunu vidalayarak bir anahtarla tutturucuyu sabitleyin.

Doğru şekilde benzer tipte bir bağlantı elemanı güvenilir bir bağlantı sağlayacaktır. Profesyonellerin tavsiyelerine rehberlik etmek önemlidir ve mutlaka tutucunun takıldığı malzemenin özelliklerini ve yapısını dikkate alın. Ankraj kelepçelerinin kurulum teknolojisine uygunluk, gerekli yük kapasitesini sağlayacaktır.

Bir ankraj cıvatası kullanarak bağlantının yüksek güvenilirliğini sağlamak için, yalnızca doğru boyut ve yapı tipini seçmek değil, aynı zamanda böyle bir ürünün nasıl düzgün şekilde sabitleneceğini bilmek de önemlidir.

Cihazlarında ve çalışma prensiplerinde farklılık gösteren çok çeşitli ankraj cıvataları vardır, bu nedenle bir tür ankrajın nasıl sabitleneceğini bilmek önemlidir.

Klasik tasarımlı bir ankraj cıvatası, yalnızca dış yüzeyinin montaj deliğinin duvarları ile sürtünme kuvvetleri nedeniyle değil, aynı zamanda dişli bir eleman vidalandığında genişleme manşonunun çapının artması nedeniyle de güvenilir bir bağlantı sağlar. bunun içine. Böyle bir bağlantı elemanının kurulumunun güvenilirliği, aynı zamanda dikkate alınması gereken bina yapısının malzemesinin mukavemet özelliklerinden de etkilenir.

Dikkate alınan tüm bağlantı elemanları için, darbe tipi ankraj cıvataları hariç, montaj deliği yapmak için matkap, ankrajın çapına göre seçilir.

somunlu

Bu tip ankraj cıvatasının yapısal elemanları şunlardır:

  • bir ucu koni şeklinde yapılmış dişli saplama ve diğer ucuna bir somun vidalanmıştır;
  • bir saç tokası üzerine sarılmış bir ara parça manşonu (alt ucunda, yan yüzeyde tuhaf taç yaprakları oluşturan uzunlamasına yarıklar vardır).

Bu tür bir sabitleme elemanının güvenilir bir şekilde sabitlenmesi, pimin konik ucuna maruz kaldıklarında meydana gelen, ara parçası manşonunun yapraklarının açılmamış olması nedeniyle sağlanır. Böyle bir cıvatanın konik ucunun manşona girmeye ve yapraklarını açmaya başlaması için bir somun kullanılır.

Somunlu bir ankraj cıvatası, aşağıdaki adımları gerçekleştirerek temele veya betondan yapılmış diğer herhangi bir bina yapısına sabitlenir:

  • çapı, ara parça manşonunun enine kesitinin boyutuna uygun olması gereken bir delik açılır;
  • iniş deliğini iyice temizleyin;
  • bir çekiçle dikkatlice dövülmüş;
  • somunu sıkarak, ankraj güvenli bir şekilde sabitlenir.

Ankraj cıvatasının montajı tamamlandıktan sonra, somunu saplamanın tepesinden bükebilir ve gerekli parçanın montajına devam edebilirsiniz.

Bu tür ürünleri seçerken, ancak dayanıklı ve tam gövdeli malzemeler (beton, tuğla, doğal taş vb.) Üreticiler, bu tür ürünlerin yüksek güvenilirliğini ve korozyon direncini sağlamak için onları yüksek kaliteli çinko kaplı çelikten yaparlar.

Bu tip bir ankraj cıvatasının geliştirilmiş bir modeli, tasarım özellikleri nedeniyle sadece dayanıklı betona değil, aynı zamanda içi boş ve gözenekli malzemelere de başarıyla sabitlenebilen iki boşluklu bir ankrajdır. Böyle bir cıvatada, aynı anda, dişli elemanı sıkma sürecinde açılan iki burç vardır, bu da duvarda veya temelde daha güvenilir bir sabitleme oluşturur.

kama

Genişleme veya kama manşonu kısaltılmış bir uzunluğa sahip bu tip bir ankraj, aynı zamanda bir somunlu bir tutturucunun bir modifikasyonudur. Böyle bir burcu genişleten kama elemanı, cıvatanın konik bir şekle sahip olan dişli kısmının arka ucudur.

Bunları kullanmanın en büyük avantajı, güvenilir sabitlemeleri için montaj deliğinin tam çapını korumaya gerek olmaması, ayrıca inşaat tozundan temizlenememesidir. Böyle bir cıvata, montaj deliğine sabitlenir ve somunu sıkarak genleşme elemanı açılır.

altıgen başlı

Böyle bir tutturucunun dişli kısmı, arka ucu da konik bir şekle sahip olan klasik bir cıvatadır. Ara kovanına vidalanan böyle bir cıvata, konik şaftı ile genişleterek ürünün duvara veya temele güvenilir şekilde sabitlenmesini sağlar.

Böyle bir ankraj, önceden hazırlanmış ve temizlenmiş bir deliğe sokularak ve dikkatlice çekiçlenerek sabitlenmelidir. Ardından, altıgen kafasını sıkarak cıvatayı güvenli bir şekilde sabitlemeniz gerekir.

Kanca veya halkaya sahip olabilen altıgen başlı yerine bu tip cıvatalar, yoğun bir iç yapıya sahip beton, taş ve diğer yapı malzemeleri üzerinde montaj işleri yapmak için kullanılır.

Davul

Bu tip ankraj cıvataları şunlardan oluşur:

  • üst kısmında bir sabitleme somunu için bir diş bulunan içi boş bir metal çubuk ve alt kısmı, yan yüzeyde uzunlamasına yarıklara sahip bir ara manşondur;
  • içi boş bir çubuğa dövüldüğünde sadece alt kısmının genişlemesini sağlayan bir vurmalı eleman (çivi);
  • sadece gerekli öğeyi böyle bir cıvata ile sabitlemek için gerekli olan somunlar ve rondelalar.

Bu nedenle, böyle bir cıvatayı bir duvara veya başka bir bina yapısına düzgün ve güvenilir bir şekilde sabitlemek için, onu sadece montaj deliğine sokmak değil, aynı zamanda içine, taç yapraklarını açacak bir vurmalı eleman sürmek de gereklidir. ara bağlantı parçası.

Böyle bir cıvatanın montajı sırasında önemli şok yüklerinin meydana geldiği göz önüne alındığında, gözenekli ve kırılgan malzemelere sabitlenmesi önerilmez.

dört segmentli

Böyle bir ankraj cıvatasının tasarımı, bir kama parçası sağlamaz ve uzunlamasına yarıklarla dört parçaya bölünmüş ara kovanın genişlemesi, cıvata vidalandığında meydana gelir, bu da tetrahedral elemanı iç boşluğunda hareket ettirir. Ara parçasının yan yüzeyindeki yuvaların oluşturduğu dört yaprak, başlangıçta sıkıştırılır ve böyle bir cıvatanın konik ucunu oluşturur. Ara parçasının içindeki dişli kare bir elemanı hareket ettiren bir cıvata vidalandığında, segmentler genişler, bu da ankrajın deliğe güvenli bir şekilde sabitlenmesini sağlar.

Böyle bir ürünün yaprakları yeterince geniş açılır ve bu çok dikkatli bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle gözenekli ve hatta içi boş malzemelerde sabitlenebilir. Genellikle böyle bir ankraj ürünüyle birlikte verilmeyen dişli bir eleman olarak, geleneksel altıgen başlı bir cıvata veya tepesi bir halka veya kanca ile taçlandırılmış bir cıvata kullanılabilir.

sürmüş

Geçmeli ankraj, tasarımı iç konik deliğe sahip bir ara parça manşonundan oluşan en basit ankraj tipi bağlantı elemanıdır. Bunu bina yapısının gerekli noktasına monte etmek için, montaj deliğine dövülmeli ve ardından içine burç yapraklarının genişlemesini sağlayacak dişli bir eleman vidalanmalıdır.

Doğru kurulum süreci videoda görüntülenebilen bu tür bağlantı elemanlarının üretimi için malzeme galvanizli çelik veya pirinç olabilir.

Bağlantı elemanları hayatımıza o kadar sıkı bir şekilde girdiler ki varlıklarını uzun süre fark etmedik. Ama bizi her yerde kuşatıyorlar ve bir an için hepsinin aynı anda ortadan kaybolduğunu hayal edersek, bu tarihin en büyük felaketi olur. En yaygın çiviler, vidalar, cıvatalar ve somunlar olmadan bilim ve teknolojinin herhangi bir alanında ilerleme mümkün olmazdı. Ancak bu vazgeçilmez yardımcılara sadece sanayi ve üretimin ihtiyacı yoktur.

Sadece etrafa bakmak, hayatımızı donatmak için günlük yaşamda kaç tane görev çözmemiz gerektiğini, eve bir avize veya resim asmak, mutfak dolaplarını veya uyduyu tamir etmek gerektiğinde hangi sorunların ortaya çıktığını hatırlamak yeterlidir. duvardaki balkonda çanak, banyoya asılı bir lavabo veya koridorda büyük bir ayna takın ... Hepsi, bina yapılarının elemanlarına çeşitli nesneler ekleme ihtiyacı ile ilişkilidir: duvarlar, sütunlar, tavanlar, vb. Genellikle ahşap bir evde bununla ilgili büyük bir sorun yoktur, peki ya tuğla mı yoksa beton mu?

Bağlantı elemanı - çapa

Ancak bir zamanlar, çok uzun zaman önce, bu ve diğer birçok sorunu çözmek için önceden delinmiş deliklere dövülmüş tahta pirzolalar kullanıldı. Bu yöntemin birçok dezavantajı vardı: zamanla kuru bir odadaki ağacın boyutu küçülür ve mantar sarkmaya başlar, hatta tamamen düşer; nemli koşullarda, aksine, şişer, bu da deliğin çatlamasına ve sonuç olarak mantarın kaybolmasına neden olur.

Bu sorunlardan kurtulmak için plastik dübeller icat edildi. Pek çok avantajları var: boyut olarak değişmezler, birleşik, ucuz, güvenilirdirler. Ancak dezavantajları da vardır: büyük ve büyük yüklere dayanmazlar. Yapının büyük ağırlığı nedeniyle, plastik zamanla deforme olur ve delikte güvenli bir şekilde tutulmayı bırakır. Ek olarak, yüksek kaliteli yerinde betondan yapılmış duvarlardaki delikler, dübellerin kayma olasılığını artıran pürüzsüz bir iç yüzeye sahiptir.

Bu amaçlar için - tuğla ve beton duvarlarda güvenilir sabitleme ağır yükler altındaki bağlantı elemanları ve ankraj cıvataları icat edildi.

Anker, Almanca'da "çapa" anlamına gelir. Ve eylemleri biraz benzer, çünkü ankraj tutturucusunun tutma mekanizması da deliğin dibinde bulunur.

Eylem yoluyla bu tür ürünler iki ana türe ayrılır:

  1. . Deliğe özel bir yapıştırıcıya sahip bir kapsül yerleştirilir, yapıştırıcının polimerizasyonundan sonra güvenli bir şekilde tutulan tutturucu takılırken ezilir. Bu yöntemin dezavantajı, yapıştırıcının sertleşmesini bekleme ihtiyacıdır. Avantajı, sadece monolitik duvar yapılarında değil, içi boş yapılarda da kullanım imkanıdır.
  2. Mekanik. Diş boyunca vidalandığında bir genişletme manşonu yardımıyla bir cıvata veya dişli saplamaya takılan özel bir metal manşonun kama veya pens genişletme prensibine dayanırlar.

Sırasıyla, metal ankrajlar da çeşitli tiplere ayrılır:

  • kama. Ankrajı deliğe sürerken, manşonun iç ucunda bulunan kama kenarlarını birbirinden ayırır. Bazı örneklerde, ayrı bir kanca ile kama yapılır, daha sonra delikten dışarı çekilir ve yerine dişli bir saplama vidalanır. Bu tip ankraj genellikle hassas delik toleransları gerektirir.
  • tıkanmış. Bu tür tasarımlarda kamaya bile ihtiyaç yoktur. Yumuşak metalden yapılmış manşonun kenarlarının özel bir şeklini kullanırlar. Bir çekiçle deliğe çakarken, bu kenarlar deforme olur, tabanına yaslanır ve manşonun kendisini güvenilir bir şekilde içinde tutar. Bu en basit cihaz türüdür, ancak hem derinlikte hem de çapta bir deliğin hassas bir şekilde delinmesini gerektirir. Genellikle bu tür ankrajlar, dökme beton veya doğal taştan yapılmış duvarlar için kullanılır.
  • Genişletici veya "kelebek". Geçiş tipini ifade eder ve ince duvarlı ve düz sac malzemeler için kullanılabilir. Manşon, uzunluk boyunca kenarlara ulaşmayan yuvalara sahiptir. Bükülürken, orta kısmında deforme olur, arkadan taç yaprakları ile yanlara açılır.
  • ara parçası en yaygın cihaz türüdür. Deliğin derinliği için toleranslara sıkı sıkıya bağlı kalmayı gerektirmez, sadece çap için. Koni şeklindeki bir manşonu içine bükerken manşonu arka kısmında genişletme pens prensibini kullanır. Sadece betona veya kalın tuğlaya uygulanır.

Ankraj bağlantı elemanlarının üretimi için kullanılır ek bir korozyon önleyici kaplamaya sahip genellikle yüksek kaliteli paslanmaz çelikler. Kural olarak, M6'dan M30'a kadar metrik dişler için yapılır. Ankraj bağlantıları için, çekme kuvveti ve kesme bağlantısının güvenilirliği için standartlar vardır. Duvarların malzemesine ve montaj derinliğine bağlıdırlar.

Bir ankraj cıvatası nasıl kurulur?

Örneğin, genleşme yapısının ankrajını beton bir duvara nasıl sabitleyeceğinizi düşünün.

  1. Genellikle beton duvarlar sıva ile kaplanır. Güvenilir sabitleme için, ankraj cıvatası beton tabakasında belirli bir derinlikte, genellikle en az 50 mm olmalıdır. Bu nedenle ankrajı sabitlemeden önce sıva kalınlığını belirlemeli ve ankraj manşonunun uygun uzunluğunu seçmelisiniz.
  2. Genişletme ankrajı deliğinin çapı, manşonun duvara çok az çabayla girmesi için oldukça doğru olmalıdır. Deliğin dikliğine de dikkat edilmelidir. Derinliği, manşonun uzunluğundan biraz daha fazla olmalıdır.
  3. Delik işaretlemeleri mümkün olduğunca doğru yapılmalıdır. Ankrajı taktıktan ve sabitledikten sonra, onu dışarı çekmek artık mümkün olmayacaktır.
  4. Delme işleminden sonra delik, toz ve beton kırıntılarından iyice temizlenmelidir. Bu, bir fırça, elektrikli süpürge, bir kutu basınçlı hava ile veya sadece bir lastik ampul ve bir pipetle üfleyerek yapılabilir.
  5. Hazırlanan deliğe hafif çekiç darbeleriyle bir çapa çakılır. Zahmetsizce girmiyorsa, hafif sallayarak bir matkapla tekrar delikten geçmelisiniz.
  6. Saplamanın veya cıvata başının dış ucundaki somun duvar yüzeyine ulaştığında, bir anahtarla sıkmaya başlayabilirsiniz. Bir veya iki devirden sonra, kuvvet genellikle gözle görülür şekilde artar. Bu, koni şeklindeki manşonun manşona girdiğini gösterir. Belirli bir ankraj için paket üzerinde maksimum bir tork belirtilmişse, bir tork anahtarı kullanmak en iyisidir.
  7. Her durumda, duvar malzemesinin tahribatını önlemek için "durdurmak için" bükmek gerekli değildir. Bu özellikle hafif, gözenekli veya köpük beton ile tuğlalar için geçerlidir.

  8. Sıklıkla, sıkarken somun veya cıvata başının sıva tabakasının derinliklerine inmeye başladığı görülür. Bu, dişli bir saplama üzerindeki bir somunsa, tamamen duvara girene kadar sıkmaya devam edebilir ve yukarıdan başka bir somunla sabitleyebilirsiniz. Cıvata sökülmeli ve altında daha büyük çaplı bir rondela seçilmelidir.

Bu video, ankraj cıvatalarının montaj örneklerini gösterir (farklı ankraj türlerinin nasıl takılacağı).


Çapa bağlantı elemanlarının daha egzotik tasarımları da vardır., örneğin, aynı anda iki uçtan sıkışan çerçeve veya saldırılara karşı koruma için bir yırtma başlığı ile.

Kanca veya halkalı özel ankrajlar, raf veya raster tipi asma tavanlar için ankrajlar ve diğerleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çapa nedir, çapa çeşitleri.

Beton duvara bir şey çivilemeye değer mi? Yoksa daha etkili sabitleme yolları var mı? Bu ve diğer sorular, gerçek bağlantı elemanlarını anlatan bu makale tarafından cevaplanacaktır - çapalar, bir çapanın ne olduğunu ve ne tür çapaların olduğunu anlayalım. Piyasadaki ankraj çeşitleri sayısız farklı modifikasyonlarla temsil edilmektedir, örneğin:

  • kama çapa KA;
  • açılan çapa LAH;
  • çubuk çapa RU;
  • çubuk şeklindeki çapa TA;
  • vidalı ankraj RA;
  • gömülü ankraj SORMAT, DRIVA;
  • pirinç çapa MSA;
  • MTA, KVTM, PFG, OLA ve benzerlerini sabitler.

Bitirme, onarım veya inşaat işleri yaparken bağlantı elemanları olmadan yapmak mümkün değildir. Bunlar vidalar veya çiviler olabilir, yani herhangi bir ek parça olmadan kendileri malzemeleri sabitleyebilen ve ilgili yüke dayanabilen cihazlar olabilir. Alçıpan levhalara, ahşap veya metalden yapılmış ince elemanlara uygulanabilirler, bu basit bağlantı elemanları ile taban arasında oluşan sabitleme, bu yapıya düşen yükleri etkili bir şekilde sabitlemek ve algılamak için yeterlidir.

Bununla birlikte, taban taş, beton veya tuğladan yapılmışsa ve (hafif malzemelere kıyasla) daha fazla sertliğe sahipse, böyle bir ataşmanın kullanılması ortaya çıkan sorunları çözemeyecektir. Buna ikna olmak için sadece beton bir duvara bir çivi çakmaya çalışmak yeterlidir ve bu ifadenin geçerliliği hemen ortaya çıkacaktır.

Anker, Almanca'dan “çapa” olarak çevrilir ve bu isim, çalışma prensibini tam olarak açıklar. Bağlantı elemanı doğrudan ana diziye sabitlenmez, ancak istenen yapışma anını oluşturmak için oluşturulan dübeller veya ankrajlar kullanılarak sabitlenir.

Sonuç, dübel ve ankraj arasında belirli bir ayrım yapmanın son derece zor olduğudur.

Bir dübel veya ankrajın bir şekilde (kimyasal veya mekanik olarak) yapıştırılacak ana ürün ile taban arasındaki bağı artıran bir parça olduğu görüşündeyiz. Bu elemanların üzerlerine yüklenen yükü aktarabilecekleri seviyeye. Genel olarak dübel, ankrajın daha hafif bir versiyonudur.

Ana çapa türleri

İnşaat çalışmaları sırasında ankrajların kapsamı, ağır yapıların sabitlenmesidir. Gerçekleştirirken, ankraj esas olarak pencere ve kapı çerçevelerini sabitlerken, asma tavanları takarken ve ayrıca avizeler ve lambalar takarken kullanılır. Şimdi bir çapanın ne olduğu açık. Fotoğraf örnekleri ile uygulama çeşitlerine ve yerlerine geçelim.

Geçmeli ankrajlar pirinç, çelik

Drive-in ankrajları LA, LAH. Bu, iç dişliye sahip en basit ankraj türüdür. Taş, tuğla veya beton yapılarda kurulum için kullanılır. İstenilen çap ve derinlikte önceden delinmiş bir deliğe yerleştirilir. Bu tip ankrajın deliği (diğerlerinde olduğu gibi) önceden temizlenmelidir. Ankraj deliğe yerleştirildikten sonra, istenen yapışma derecesinin elde edildiği özel bir cihazla açılır. Bunu takiben ankrajın içine dişe uygun bir bağlantı elemanı vidalanır. Bu tip ayrıca iç boşluklu tabanlar için kullanılan MTA ankrajını da içerir.

Somunlu kama dübeller

Kama ankrajları KA. Farklı teknolojiler kullanılarak üretilirler ve elektro galvanizli KA, aside dayanıklı KAH ve sıcak daldırma galvanizli KAK'dır. Kurulum sırasında genişleyen ve deliğe sabitlenen özel bir bıçak ile donatılmıştır. Kaide üzerine monte edilen malzeme sayesinde sabitleme sağlar. Hazırlanan deliğe yerleştirilir, bir çekiçle sürülür ve sıradan bir anahtarla sıkılır. Bu tip ürünler arasında RAR-paslanmaz vidalı dübeller veya RA-elektroçinko bulunur. Bu tip ankrajlar, gömme başlı vida ile donatılmıştır. Bu, kapı ve pencere çerçevelerini sabitlerken kullanılmalarını sağlar. Vidayı sıkma sürecinde, ankraj bıçağı montaj deliğine güvenli bir şekilde sabitlenir.

RU çubuk sabitleyici, kama ankraj prensibine göre çalışır ve birkaç kaplama ve yalıtım katmanından geçirilmek üzere tasarlanmıştır. Bu tür ürünlerin ek bir kalitesi, yüzeye hafif bir açıyla monte etme yeteneğidir. Genişleyen kama kilitleme yöntemi, TA çubuk ankrajının yapımında da kullanılır. İç dişli ile donatılmış, gerektiğinde gerekli uzunlukta kesilebilen bir şaft ile tamamlanan bu ürün, birkaç kat malzemeyi tutturmak için kullanılabilir. Ankrajı montaj deliğine çaktıktan sonra, sabit eleman bir rondela ve somun kullanılarak çubuğa sabitlenir.

PFG ankrajları içten dişlidir ve uçlar vidalandıkça genişler ve etkin bir şekilde yerine kilitlenir. PFG ankrajı, bir IR yerleştirme cıvatası, bir AK kanca başlı cıvata, bir VR konik cıvata, bir SR delikli cıvata veya bir IHH, IH yerleştirme manşonu ile birlikte kullanılabilir. Bu ankraj, sağlam temellerle iş yapmak için kullanılır.

Bu tip ankrajın yapısal temeli beton, taş veya. Bu MSA ankrajının pirinç kovanı, uca doğru kademeli olarak daralan konik (dişli) bir iç boşluğa sahiptir. Bu büzülme yardımı ile vidayı sıkma işleminde manşon genişler ve tabanda yapılan montaj deliği içindeki düz olmayan duvarları ile sıkıca sabitlenir.

Tuğla ve beton için bağlantı elemanlarının güvenilirliği hakkında konuşursak, dübel yerine bir ankraj tercih edilir. Onun için ana "tutma gücü" sürtünme değil, malzemenin yıkıma karşı direncidir. Ve bu kuvvetler, manşonun yarıklar tarafından zayıflatılan bölümü nedeniyle oluşan bir tür ankraj sayesinde devreye girer.

Somunlu ankraj cıvatası

Adına rağmen, aslında bu tür bir tutturucu, metal bir manşonda kama bulunan dişli bir saplamadır. Manşonun orta kısmında sızdırmazlık nodülleri ve kamanın kendisine kadar yuvaları olan dört "pencere" vardır. Ve ankrajı çalışma durumuna getiren bir "sürücü" olarak bir somun kullanılır.

Kamanın boyutları, koninin tabanının çapı manşonun dış çapına eşit olacak ve “dar kısım” saplamanın çapına denk gelecek şekilde seçilir.

Kurulum kolaydır:

  • bir delik açın (çapı manşondan biraz daha büyük) ve temizleyin;
  • rondela tabanda durana kadar ankraj cıvatasını sürün;
  • somunu saat yönünde çevirin;
  • pim dışa doğru hareket eder ve akış nedeniyle manşon hareketsiz kalır;
  • kama manşonun içine çekilir ve kesilmiş yaprakları patlatır.

Havşa başlı bir çapa aynı şekilde çalışır. Yıkayıcılı bir somunun rolü, bir Phillips tornavida için karşılık gelen bir vidaya benzeyen, iç dişli içi boş bir silindir tarafından gerçekleştirilir.

kama çapa

Bir dereceye kadar, bu tür çapa bir öncekine benzer, ancak kamanın önüne bir saplama takılmış kısa bir manşonu vardır.

Çalışma prensibi: manşon deliğe sıkıca "oturur" ve somun döndürüldüğünde, kamayı geri çeken ve manşonun bıçaklarını patlatan pim hareket eder.

Halkalı tavan ankrajı (göz)

Bu bir tür kama çapadır. Aradaki fark, bağlantı yapraklarının, pimin kama ile dönmesinin etkisi altında değil, ankrajı tavandan çekme çabasıyla ayrılmasıdır.

Çapa cıvata

Bu tip metal kaplin, somunlu ankraj cıvatası ile aynı cihaza sahiptir - kamaya dört pencere ve yuvaya sahip içi boş bir silindir. Ancak kama olarak bir koni somunu kullanılır. Kama, geleneksel bir altıgen cıvata döndürülerek kaplinin içine itilir.

Bir anahtar için bir altıgen başlığa ek olarak, cıvatanın bir halka veya kanca şeklinde bir montaj "şaftı" olabilir.

Çift yaylı çapa

Bu, ankraj cıvatasının güçlendirilmiş bir versiyonudur.

  • bir yuva için bir yuvaya sahip bir metal çubuğa (pim) iki kaplin konur;
  • kısa kol uzun koniye girer;
  • somunu vidalarken, kısa bağlantı bir koni somunu ile patlar;
  • uzun bir kol, onun için bir patlama kama görevi gören kısa bir kola sürünür.

Bu seçeneğe ek olarak, bu ankrajlar bir sabitleme kancası veya halkası ile bitebilir.

Genişleyen çapa

Bu ankrajın manşonu, sonunda dört geniş yuvaya sahip içi boş bir silindir ve yaprakları ilk konumlarında tutan kilitli bir yassı yay şeklinde yapılmıştır. Manşonun içinde, her yüzü kendi yuvasına giren dört yüzlü bir eleman vardır. Ve elemanın kurulumdan önce ankrajdan düşmemesi için, her taç yaprağı küçük bir kenarla biter.

Manşonun altında cıvatanın tipini ve uzunluğunu seçin. Normal bir altıgen başlı cıvata olabilir.

Kanca veya halka saplı ve somunlu saplama.

Cıvata vidalandığında, dört yüzlü eleman manşon parçalarını genişletir.

Çerçeve çapa

Ana amaç, pencere çerçevelerinin ve kapı bloklarının tabanına sabitlemektir.

Manşon, konik somunun yanında ve vida başının yanında yuvalara sahiptir. Vida vidalandığında, ankraj her iki taraftan "sabitlenir". Ve özel nervürler, manşonun vida ile dönmesini engeller.

Zayıf temellerdeki parçaları sabitlemek için özel tip (yüksek boşluklu yapı taşlarında).

Manşon, üstte ve ortada gevşetilen ve sonunda bir somunla biten yuvalara sahiptir.

Vida somuna vidalandığında, manşon deforme olur, lameller tabanın boşluğunun izin verdiği kadar açılır ve bir tutma “kayışı” oluşturur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir