anne ilaçları / EMZİREN ANNELERDE İLAÇ KULLANIMI – DR. YILMAZ BAY

Anne Ilaçları

anne ilaçları

Emzirme annenin ağız ve deri  yolu ile  aldığı her türlü yiyecek, içecek  ve ilaçların sonunda oluşan memedeki sıvının çocuğa verilmesidir. Sizin ağız yolu ile aldığınız her şey deriye sürdüğünüz her madde az ya da çok çocuğunuza geçer. Emzirme sürecinde yerken, içerken, ilaç kullanırken bunları asla unutmayınız.

Emzirme döneminde mümkün olduğunca ilaç almaktan kaçınınız. Mutlaka ilaç almak zorundaysanız; doktorunuzun önerileri doğrultusunda risk-yarar dengesini gözeterek mümkün olan en düşük dozu mümkün olan en kısa sürede kullanmalısınız. Bitkisel kökenli de olsa doktorunuzdan habersiz ilaç kullanmayınız. 

EMZİREN ANNE NE ZAMAN İLAÇ ALMALI: Öncelikle ilacın günde kaç doz alınacağı önemlidir. Örneğin günde 1 doz ilaç alınacaksanız; çocuğunuzun uzun uykuya yattığı (genelde akşam uykusu )son beslenmesinin hemen sonrasın da ilaç almalısınız. Birden fazla doz ilaç alınacaksanız; ilacı emzirmenin hemen öncesinde  ya da hemen sonrasında  bol su ile almalısınız.

KAHVE: Günde fincan türk kahvesi içebilirsiniz. Aşırıya kaçmayınız.

SİGARA: Asla kullanmayın. İçtiğiniz her sigarayı çocuğunuz da içiyor. Bunu asla unutmayınıseafoodplus.info sütü azaltır, çocukta gaz sancılarını arttırır, sık ve ağır solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığı arttıseafoodplus.info asla unutmayınız.

ALKOL: Emziren anne alkol almamalıdır. Ara sıra birim almanız çocuğunuzda önemli bir sorun oluşturmaz. Her birim için 2 saat çocuğunuzu emzirmeyin.Örneğin 1 kadeh şarap için 2 saat 2 kadeh şarap aldıysanız 4 saat çocuğunuzu emzirmeyiniz.

VİTAMİN VE MİNERALLER: Doktorunuzun önerileri doğrultusunda normal dozlarda kullanabilirsiniz.

DOĞUM KONTROL İLAÇLARI: Progesteron içeren ilaçları (Mirena, Norlevo, Provera, Farlutal vb.) rahatlıkla kullanabilirsiniz. Östrogen içeren ilaçları süt salgısını azalttıkları için zorunlu olmadıkça kullanmayınız.

AĞRI KESİCİLER: Baş ağrısı, eklem ağrıları, kas ağrıları, adet sancıları için paracetamol (Minoset, Parol, Calpol vb.), ibuprofen (Nurofen, Burofen, Suprafen vb.) etken maddeli ilaçları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Naproksen etken maddeli ilaçları zorunlu olmadıkça kullanmayınız.

Narkotik aneljezikler; kodein, morfin, meperidin (Demerol vb.) süte geçişleri çok az olduğu için gerektiğinde kullanabilirsiniz.

Aspirin kullanmayınız.

BULANTI VE KUSMA İLAÇLARI: Donperidon (Motilium, Motis vb.) etlen maddeli ilaçları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Metoclopramide (Metpamid, Primperan, Primsel vb.) zorunlu durumlarda tek doz şeklinde kullanabilirsiniz.

ANTİBİOTİKLER: Penisilin grubu (Penos, Cliacil vb.)

Ampisilin grubu (Duocid, Combicid, Sulcid  vb.)

Amoksilin grubu (Augmentin, Klamoks, Amklavin, Amoksilav, Bioment, Croxilex vb.)

Makrolid grubu (Kalcid, Makrol, Zitromax, Azitro, Azro vb.)

Sefalosporin grubu (Maksipor, Zinnat, Cefaks, Suprax, Zimax, Oraceftin, Rocefin, İecef, Unacefin vb.)

Gentamisin grubu (Genta, Gentamisin, Getamisin vb.) etken maddeli antibiotikleri  rahatlıkla kullanabilirsiniz..

Sulfonamid gurubu (Bactrim vb.)

Metronidazol gurubu(Nidazol,Flagyl vb.)

Klindamisin gurubu (Cleocin,Klin,Klindan vb.)

Kloramfenikol gurubu (Kemisetin vb.)

Tetrasiklinn gurubu (Tetrax vb.)

Ciprofloxasin gurubu (Cipro,Ciproxin,Ciprasid,Ciflosin vb.) antibiyotikleri zorunlu olmadıkça kullanmayınız.

Anti viral ilaçlar (Asiklovir  vb.) süte geçişleri çok az olduğundan gerekli durumlarda kullanabilirsiniz.

 

MİDE –ÜLSER İLAÇLARI: Ülser tedavisinde kullanılan antiasit (Mucaine, Gaviscon vb.), H2 reseptör antagonisti (Zantac, Lansor, Lansara, Lansazol, Lansoprol vb.) ilaçlar rahatlıkla kullanılabilir.

ALERJİ  İLAÇLARI: Alerji için kullanılan göz damlalarını (Antazolin, Naphazolin gibi) rahtalıkla kullanabilirsinizKuşak antihistaminikler (Dekschiorpheniromine, pheniramine vb.) sedatif etkilidirler, süte geçişleri çok azdır. Deri, göz, burun ve boğazın alerjik reaksiyonlarında  rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer çocuğunuzda  uyku hali görülürse sedatif etkisi olmayan seafoodplus.infoşak antihistaminikleri (loratadine, Feksofenadine, Terfenadine, Astemizine, Ceririzine vb.) kullanabilirsiniz.

TROİT İLAÇLARI: Hipertroidi tedavisinde Propil Tiyourasil kullanabilirsiniz. Tiyourasil kullanmayınıseafoodplus.infooidi tedavisinde Levotiroksin kullanabilirsiniz.

ANTİDEPRESANLAR: Süte geçme oranı oldukça düşük olduğu için Trisiklik antidepresanları (Laroxyl, Tofranil, Anafranil, Sinequan, Norpramin ve İnsidon vb.) güvenle kullanabilirsiniz.

Seratonin İnhibitörleri (Paxil, Paxera, Paxotin, Seroxat vb.) güvenle kullanabileceğiniz  ilaçlar arasındadır.

Fluoxetin gurubu ilaçlar (Prozac, Depreks, Florak, Fulsac vb.) zorunluluk olmadıkça kullanmayınız.

Diazepam, Temazepam gibi ilaçlar uzun süreli kullanacaksanız emzirmeyi kesmelisiniz.

ANTİ PSİKOTİKLER: Şizofren-Mani İlaçlarının (Norodol, Largactil, Fluanoxl gibi…) süte geçişi %1’in altındır ve güvenle kullanabilirsiniz.

Lityum tuzları (Lithuril gibi) % 80 oranında süte geçer. Kullanacaksanız emzirmeyi sonlandırmalısınız.

KALP VE TANSİYON İLAÇLARI: En çok kullanılan kalp ilacı olan Digoxini emzirme döneminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tansiyon yüksekliğinde en çok kullanılan captopril gurubu (Kaptil, Kaptopril vb.) ilaçları güvenle kullanabilirsiniz.

Yine yüksek tansiyonda kullanılan kalsiyum kanal blokeleri diltiazem gurubu (Diltizem, Altizem, Progor, Dilticard, Kardil vb.)

Enalapril gurubu (Enapril, Enalap, Konveril, Renitec  vb.)

Propanalol gurubu (Dideral vb.)

Qinapril gurubu (Acucuizde, Acuitel vb.),

Verapamil gurubu (İzoptin vb.) anne sütüne geçişi oldukça düşük olduğu için rahatlıkla kullanabileceğiniz hiper tansiyon ilaçlarıdır.

Kalp ritim bozukluğunda kullanılan amiadaron (Cordarone vb.), Atenolol (Nortan,Tenoretic, Tensinor vb.), Nadolol (Corgard vb.) emzirme döneminde kullanılmaması gereken ilaçlardır. Eğer kullanma zorunluluğunuz varsa emzirmeyi sonlandırmalısınız.

EPİLEPSİ İLAÇLARI: En çok kullanılan Sodium valproate (Depakin, Convulex gibi…)

Fenitoin (Epanutin ,Hidantin gibi…)

Karbamezepin (Tegretol,Karazepin,Karbalex gibi…)  ilaçlar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Fenobarbital içeren (Luminal ,lüminaletten gibi…) ilaçlar anne sütüne yüksek oranda geçtiği için kullanmayınız.

KESİNLİKLE VERİLMEMESİ GEREKEN İLAÇLAR:

  • Sitotoksik ilaçlar (kanser ilaçları)
  • Bağışıklık sistem baskılayıcıları
  • Altın tuzları
  • Amfetamin gibi uyarıcılar
  • Radyoaktif iyot
  • Alkol
  • Migren tedavisinde kullanılan ergotamin içeren ilaçlar (Bellergat, Cafergot, Avmigran vb.)
  • Akne tedavisinde kullanılan İsotretionin gurubu (İsotrexin, Roaccutane vb.) ilaçları emzirme döneminde kesinlikle kullanmayınız.

Kullanma zorunluluğunuz varsa emzirmeyi  mutlaka sonlandırmalısınız.

Dr.Yılmaz Bay

Çocuk Sağlığı Ve Hastalığı Uzmanı

HAMİLELİK- EMZİRME VE ANTİDEPRESAN KULLANIMI (Bölüm3)

Hamilelerde ve emziren annelerde depresyon yaygın bir sorundur. Gebelikte ve emzirme döneminde annede oluşan hormonal değişimler ve gebelik öncesinde var olan psikiyatrik bozukluklar doğum sonu depresyonun en sık nedenleri arasında gösterilmektedir. Depresyon ilaçları, anne karnındaki bebekte bazı sorunlara yol açabilir. Ancak çoğu zaman; tedavi edilmeyen depresyonun hem annenin hem de bebeğin üzerindeki olumsuz etkileri ilacın olası yan etkilerinden çok daha fazladır. Bu gibi durumlarda ilaç kullanımı zorunlu hale gelebilir. Hekimler hamile ve emziren annelerde antidepresan kullanımına karar verirken kişinin sağlık durumunu, gebelik sürecinde var olan veya ön görülen sorunları-riskleri de göz önüne alarak kar- zarar hesabı yapar.

Uzmanlar antidepresanların risklerini değerlendirmede farklılık gösterebilirler. Gebelikte yüksek dozda paroksetin kullanımı hakkındaki veriler endişe vericidir, kullanılmamalıdır. Bu nedenle, ilaç kullanırken, korunma önlemlerine dikkat edilmelidir.

Antidepresan kullanımına karar verildiğinde gebelik ve doğum sonrası bebeğin sağlığı ( doğum sonu beslenme, nörolojik durum vb) izlenmelidir. Yapılan çalışmalar doğum sonrası SSRI kullanımının gebelikte kullanıma göre daha güvenli olduğunu göstermektedir.

Gebelik planlayan bireyler de ilaç kullanımına başlamadan önce hekimlerini bilgilendirmelidir.

ETKİLEŞİMLER

  • Lityum ile antidepresan kullanımı (SSRI ve MAOI) serotonin sendromuna neden olabilmektedir.
  • SSRI ilaçlar kanama riskini arttırabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı (antikoagulan) ilaçlarınız hakkında hekiminize bilgi veriniz. Digoksin ve diğer kalp ilaçlarınız hakkında hekiminizi bilgilendiriniz.
  • Epilepsi (sara) için ilaç kullanıyorsanız hekiminize bildiriniz.
  • Troid hormonu ve L-triodotronin, trisiklik antidepresanların etkinliğini arttırır.
  • Yüksek tansiyona yönelik bir ilaç kullanıyorsanız hekiminizi bilgilendirin.
  • Antidepresan kullanırken sigara içmeye devam etmek antidepresanın etkisini düşürebilir.
  • Kahvenin içindeki kafein bazı ilaçların çözülmesini yavaşlatıp ilacın vücutta birikmesine neden olabilirken, bazı ilaçların vücuttan atılımını hızlandırabilir.
  • Alkol karaciğerde parçalandığı için çoğu ilacın kandaki seviyesini artırarak sersemlik, baş dönmesi, yürüme bozuklukları, uyku hali, terleme ve benzeri yan etkilere neden olabilir.
  • Antibiyotik, tansiyon düşürücü, diyabet ilaçları da antidepresanlarla benzer enzim sistemini kullanıyor. Bu nedenle bazı antidepresanlar bu ilaçları çözen enzimlerin faaliyetini engelleyerek diğer ilaçların zehirleyici doza çıkmasına neden olup tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir.
  • Doğum kontrol hapları da antidepresanların kan seviyesini artırabilir. Ayrıca doğum kontrol haplarının etkinliği bazı antidepresanlar ile azalabilir.
  • Greyfurtta bulunan kimyasal maddeler, ilaçların bağırsakta parçalanmasını sağlayan enzimleri baskılayarak ilaçların parçalanmasını geciktirir. Bu da ilaçların kanda daha çok birikmesine sebep olur. Kan düzeyi kat artar, bu da doza bağlı yan etki riskini artırır. Bu ilaçları kullananlar, tedavi süresince greyfurttan uzak durmalıdır.
  • Antidepresanlar tiramin bakımından zengin yiyeceklerle tüketildiğinde tansiyonda kritik bir yükselmeye neden olabilir. Tiramin, eski kaşar, kurutulmuş et, konserve et ve balıkta bulunur.
  • Bazı kişilerde antidepresan ile beraber, pasiflora isimli şurubun beraber kullanılması serotonin sendromuna neden olabilir.

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

 

Kaynak:

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Logo

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Çalışma Saatlerimiz

  • Hafta İçi: –
  • Cumartesi: –
  • Pazar: Kapalı
Çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir