apandisit büyümesi / Apandisit Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Apandisit Büyümesi

apandisit büyümesi

Apandisit nedir? Apandisit neden olur? Apandisit evde nasıl anlaşılır? Apandisit nerededir?

Apendiks insan ve birkaç canlıda bulunan kalın bağırsağın ilk noktalarında bulunan kör bir bağırsak sonlanmasıdır.

Sıklıkla genç erişkinlerde görülen apendiks ağzının tıkanması sonucu apendikste meydana gelen iltihaplanma durumuna Akut Apandisit diyoruz. Normal popülasyonda görülme oranı %7 dir. Apandisitin en sık karşılaştığımız nedeni dışkı parçaları veya etrafındaki lenf dokusunun büyümesi sonucu apendiksin ağzının tıkanmasıdır.  Hastalar sıklıkla acile karın ağrısı, ateş, ishal, kusma ile başvururlar. Karın ağrısı olan hastaların uzman bir doktor tarafından muayene edilip tetkik edilmesi gerekmektedir. Yapılan fizik muayene ile büyük oranda tanı konsa bile kan tahlilleri, ultrason, tomografi, gebelerde MR eklenebilir. Apendiksin karın içinde yerleşim yeri farklı olduğu için tanıda gecikmelere yol açabilmektedir.

Apandisit nerededir, apandisit ağrısı nerede hissedilir?

Apandist sağ kasığın biraz üstünde bulunur. Apandist ağrısı genelde gaz sancısı ve kadınlarda regl, PMS dönemi ağrıları ile karıştırılır. Apandist ağrısı birkaç gün sürer. En belirgin özelliği ise apandist ağrısı ile birlikte kabızlığın ortaya çıkmasıdır. Yani apandistte bir sorun var ise büyük tuvalete çıkarmaz, engel olur. Bir başka ayırt edici özellik ise apandist ağrısında bu ağrıya göbek çevresi ya da sağ baldırda dahil olur. Ağrı tavan yaptığında hastanede olmak en iyisidir çünkü apandist patladığında tüm bedeni zehirler.

Karışabilecek durumlar:

  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Taş/Kum düşürme
  • Kalın barsak divertiküliti
  • Kadın hastalıklarından bazıları
  • Meckel divertiküliti
  • Ameliyat gerektirmeyen karın ağrısı sebepleri (Tip 1 şeker hastalarında kriz, ilaçlar, Ailevi Akdeniz Ateşi)

Apandisit nasıl tedavi edilir?Tedavi edilmediğinde nelere sebep olur?

Tedavisi acil ameliyattır. İki yöntemle yapılabilmektedir. Bunlar açık ve kapalı yöntemdir. Kapalı yöntemde karın içine bir kamera yardımı ile girilerek yapıldığı için karın içi ek durumların ortaya konması mümkündür. Kapalı yöntem yani laparoskopik yöntem hastalar için ameliyat sonrası dönemin daha konforlu olmasını sağlamaktadır. Hangi yöntemin uygulanacağına ameliyat edecek cerrah ile konuşularak karar verilmesi daha doğrudur.

Ameliyat olmazsa veya geç tanı konup geç tedavi olursa en sık komplikasyon delinmesi ve dışkı ile iltihabın karın içine yayılmasıdır. Delinme yara yeri enfeksiyon oranını 3 kat, karın içi apse oluşması ihtimalini 15 kat, ölüm riskini 50 kat arttırmaktadır. Gebelerde delinme gözükmesi her 10 anneden birinde, her 10 bebekten 3 ün’de ağır sakat kalmalara hatta ölüme yol açabilmektedir.

Akut apandisitin antibiyotik ile tedavisi mümkün olan durumlar vardır. Seçilmiş olgularda ve seçilmiş durumlarda (açık denizde görev yapan denizcilerde gibi) uygulanabilir. 

&#;ocuklarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? &#;ocuklarda apandisit neden olur

İnsan vücudunda görevi tam olarak bilinmeyen bağırsakların defans mekanizmasını ve bağışıklığı düzenlemeye yardımcı olan apandisitin iltihaplanması ile birlikte tedavinin yapılmaması da hayati risk oluşturuyor.

Çocuklarda Apandisit Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kalın bağırsağın başlangıç bölümünde cm boyunda ve 3 mm çapında kör bir bağırsak parçası olarak bilinir. Görevi tam olarak bilinmeyen bu organın, hayatın ilk yıllarında bağışıklık sistemini, bağırsakların defans mekanizmasını düzenlemesine yardım ettiği kabul edilmiştir. Apandisit iltihaplanması ise, genellikle 2 yaşından sonra her yaş grubundaki pek çok kişide görülebilir. Belirli bir yaş sınırı ise bulunmaz.

Çocuklarda apandisite bağlı olarak meydana gelen şikayetler, iştahsızlık ve devamlı karın ağrısıyla başlar. Birkaç defa kusma şeklinde de devam eder. Hastalarda çok yüksek olmayan ateş ise, yürürken, kalkarken, öksürürken artan karın ağrısı da olabilir. Muayene bulguları, tanıda oldukça önemlidir ve zamanında tedavisi yapılmadığı takdirde hayati riskleri de olabilir.

Apandisit iltihabının en sık görülen belirtisi; yaygın olarak tüm karında başlayarak daha sonra karnın sağ alt kadranında (bölgesinde) toplanan güçlü ve şiddetli ağrıdır. Bu ağrıya sıkça iştah kaybı da eşlik eder. Bulantı olabilir ama genellikle de ağrı başladıktan çok sonra meydana gelir. Eğer önce bulantı ve kusma ortaya çıkarsa bu durum, başka bir hastalığın belirtisi ya da apandisit iltihabından çok besin zehirlenmesi olabilir. Eğer iltihap şiddetlenirse hastanın ateşi de çıkabilir.

Apandisit iltihabının en sık görülen belirtileri kişiden kişiye göre değişiyor. Fakat en çok kişiyi iki büklüm haline getiren karın ağrısı, şeklinde ortaya çıkıyor. Buna eşlik eden, bulantı, sağ kasık ağrısı, kusma, ağız, iştahsızlık ve dilde kuruluk, gaz çıkaramama, hızlı kalp atımı, sindirim güçlüğü, büyük tuvaleti yapma isteği ama dışkı yaparken zorlanma ve ağrı, ateş olarak da sıralanabilir. Gebelerde apandisit iltihabı ağrısı ise genellikle karnın ve sırtın yan bölgesinde görülür. Gebelerde apandisit, hamilelik semptomları ile de karıştırılabileceği için teşhisi çok daha zor olabilir.

Çocuklarda Apandisit Neden Olur?

Apandisitin iç kısmının tıkanması sonucunda apandisit giderek boğulur. Organın içinde bulunan basınç yükselince beslenme de önemli ölçüde bozulur. Bu süreçte ise, iltihaplanma meydana gelir. Apandisitin tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılır. Apandisit ameliyatı ise, apandisitin çıkarılması ile gerçekleştirilir. Apendektomi yani apandisit ameliyatı laparoskopik ya da açık olarak yapılabilir. Günümüzde yaklaşık mm'lik kesilerle ameliyatın yapılıyor. Özel bir gereksinim olmadığı sürece ameliyat laparoskopik yani kapalı bir şekilde yapılır. Bu da hastaların apandisit ameliyatı sonrasında hastanın çok daha hızlı ve daha normal bir şekilde hayata dönmesini sağlar.

Apandisit vakaları genellikle hastaneye acil olarak geldiği için hızlı bir şekilde müdahale etmek için pek çok yerde açık ameliyatlar yapılır. Aslında apandisitin kapalı bir yöntemle yapılması çok daha uygun oluyor. Çok nadir görülen vakalarda apandisit ameliyat olmadan da rahatlıkla iyileşebilir. Bazı vakalarda ise, apandisit henüz patlamamış ya da yırtılmamışsa doktor antibiyotik tedavisi de önerebilir. Ama buna rağmen iltihap sızıntısı bulunuyorsa apandisit ameliyatla Tedavi edilir. Fakat apandisit tedavi edilmezse de hayati sonuçlara neden olabilir.

False


Apandisit, kalın bağırsaktan uzanan cm uzunlukta bir doku tüpü olan ekin iltihabıdır. Apandis (apendiks) kör bağırsak olarak da bilinir. İnce bağırsaklar ile kalın bağırsağın birleşme yerindeki yapıdır. Bu organın iltihaplanmasına apandisit denir. Zamanında teşhis ve tedavi önemlidir. Mümkün olan en kısa sürede ameliyat gerektiren tıbbi bir acil durumdur.

 

Apandisit Kimlerde Görülür?

Apandisit iki yaşından küçük çocuklarda genelde görülmez. Daha çok 10 ile 30 yaş arasındaki kişileri etkiler.

 

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

• Karnın sağ alt tarafında ağrı veya göbeğin yakınında aşağıya doğru hareket eden ağrı. (Bu genellikle ilk işarettir.)
• İştah kaybı
• Göbek ağrısı başladıktan hemen sonra bulantı ve kusma
• Şişmiş göbek
• Gaz
• Ateş

Apandisitin daha az görülen belirtileri:

• Karnın üst veya alt kısmında, sırtta ağrı
• Ağrılı veya zor idrara çıkma
• Karın ağrısı öncesi kusma
• Şiddetli kramp
• Gazlı kabızlık veya ishal

 

Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?

Apandisitin teşhisi kimi zaman zor olabilir. Semptomlar genellikle belirsizdir. Safra kesesi sorunları, mesane veya idrar yolu enfeksiyonu, Crohn hastalığı, gastrit, böbrek taşları, bağırsak enfeksiyonu, yumurtalık sorunları gibi diğer hastalıkların semptomlarına da benzeyebilir. Karın ve rektal muayene, idrar ve kan testleri, CT (bilgisayarlı tomografi) ve ultrason taramaları teşhis için kullanılır.

 

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apendektomi adı verilen apendiksin çıkarılması, neredeyse tüm apandisit vakaları için standart tedavidir.


Kullanıcılar bunları da aradı:

 

Yayın Tarihi : 09/10/

Apandisit Nedir?

Apandisit, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde yer alan 5 ile 10 cm boyutunda olan ve aynı zamanda apendiks olarak da bilinen bir kör bağırsak uzantısıdır ve genellikle apandisit iltihaplanması ile birlikte anılır. Apandisit, yarım santimetre genişliğindedir ve içinde lümen denilen bir uzantı bulunur. Apandisit iltihaplanması genellikle bu lümenin tıkanmasıyla birlikte ortaya çıkar. Lümenin, bağırsakla bağlantısının kapanması sonucu apandisit genişler ve dolaşımın bozulmasına bağlı olarak patlamaya neden olabilir. Apendiks veya apandisit, vücudun sağ alt tarafında yer alır ve ne işe yaradığı ya da görevinin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Apandisit iltihaplanması genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkıyor olsa da çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde de sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alır. Apandisit belirtileri sıklıkla gastroenterit (bağırsak enfeksiyonu) veya idrar yolu enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Bu nedenle genellikle çocuk hastalara yanlış tedavi uygulanır ve gastroenterit veya idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılan antibiyotikler veya ilaçlar verilir. Uygulanan ilaç tedavisi apandisit üzerinde etkili olmayacağı için bir süre sonra patlayabilir. Çocuklarda apandisit sorunlarının teşhis edilmesi zor olduğu için, çocukluk çağında acil müdahale gerektiren durumların başında gelir.

Apandisit İltihaplanması Türleri

Apandisit iltihaplanmasının farklı türleri bulunur:

Apandisit türleri arasında plastrone apandisit haricinde tüm türlerinin tedavisi cerrahi müdahaledir. Bazı durumlarda ise plastrone apandisit ve periapendiküler apse türünde cerrahi müdahale öncesinde ilaç tedavisi uygulanabilir.

Apandisit İltihaplanması Neden Olur?

Apandisit iltihaplanmasının en önemli faktörü kalın bağırsak ve ince bağırsağın arasında yer alan, kör bağırsağa bağlı lümen denilen uzantının tıkanmasıdır. Lümen tıkanmasına neden olabilen durumlar ise aşağıda sıralanmıştır:

Tıkanan lümen şişip büyüyerek patlayabilir. Apandisit patlaması hayati tehlike oluşturabilir, bu nedenle patlayan apandisite hemen müdahale edilmesi son derece önemlidir. Apandisit iltihaplanmasının bir diğer nedeni de bağırsağın çalışma sistemidir. Bağırsağın çalışma düzenine bağlı gelişen apandisit ise genellikle çocuk yaştaki hastalarda ortaya çıkar.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri arasında en belirgin olan şiddetli karın ağrısıdır. Sağ alt karın bölgesinde ortaya çıkan karın ağrısı kişilerin yürüme, oturma, kalkma gibi günlük rutin hareketlerini kısıtlayacak kadar şiddetli olabilir. Çocuklar yaşadıkları karın ağrısını ifade etmekte zorluk yaşayabileceği için onlarda görülen apandisit belirtilerine çok dikkat edilmelidir. Apandisit belirtileri arasında;

Apandisit Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Apandisit sorunları, farklı hastalıkların semptomlarıyla benzerlik gösterdiği için kimi zaman teşhis edilmeleri zor olabilir. Bu yüzden apandisit belirtileri böbrek taşının veya mesane, idrar yolu, safra kesesi ve yumurtalık hastalıklarının belirtileri ile karıştırılabilir ve apandisitle ilgili hastalık tanısını konması güçleşebilir. Apandisit tanısındaki en önemli faktörlerden biri de kişinin şikayetleridir.

Tanı aşamasında hekim, hastayı dinledikten sonra fiziki muayene yapar ve sağ alt karın bölgesini kontrol eder. Hekim, yaptığı fiziksel muayene sonrasında apandisitten şüphelenirse tanıyı netleştirmek için bilgisayarlı tomografi, MRI (manyetik rezonans görüntüleme) ve karın ultrasonu gibi görüntüleme yöntemlerine başvurabilir. Ayrıca, kandaki iltihap oranını gösteren beyaz küre değerindeki artışı kontrol etmek için de bazı kan testleri isteyebilir.

Apandisitte Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Apandisitten şüphelenilen durumlarda ya da apandisit patlamasında acil müdahale çok önemlidir. Apandisitin patlamasıyla birlikte içinde bulunan mikroplar karın içine yayılır ve bir süre sonra hastada karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, kandaki iltihabın yükselmesi, halsizlik, yüksek ateş ve tansiyon düşmesi veya septik şok görülebilir. Bu nedenle apandisitin en kısa sürede vücuttan çıkarılması gerekir.

Apandisit sorunlarının tedavi yöntemleri arasında ilk tercih edilen yöntem apendektomi olarak da bilinen apandisitin cerrahi işlem uygulanarak çıkarılmasıdır. Apendektomi yöntemi kapalı cerrahi (laparoskopi) ya da açık cerrahi olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Hastanın sağlık durumuna göre hekim hangi cerrahi yöntemi seçeceğine karar verir. Apendektomi yönteminde iltihaplanan apandisit çıkarılır. Karın içine dolan iltihaplı bölge yıkanarak temizlenir ve bölge kapatılır. Ameliyat esnasında takılan ve diren adı verilen küçük cerrahi tüple, vücut boşluğuna dolan sıvı birikimi dışarı atılır. Apandisit ameliyatı olan hastalar genellikle 4 veya 5 gün içerisinde normal hayatına dönse de tam iyileşme süreci 3 ile 4 haftayı bulabilir.

Bazı durumlarda ise plasyona apendiks ve periapendiküler apse hastalarına ilaç tedavisi uygulanabilir ancak ilaç tedavisinin uygulandığı durumlar çok nadirdir. Plasyona apendiks türünde geniş antibiyotik tedavisi uygulanarak hastanın durumu gözlemlenir. Hastanın durumunda düzelme varsa, tedaviye aynı şekilde devam edilebilir. Eğer hastanın karın ağrısı, ateşi veya kan testlerinde bir anomali varsa hastaya acil olarak cerrahi operasyon uygulanır. Apandisit tanısının konmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda apandisit patlaması kaçınılmaz olabilir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Apandisit ameliyatı olan kişiler eğer herhangi bir komplikasyonları yoksa, hastanede bir gün yattıktan sonra taburcu edilir. Hasta, eğer açık ameliyat olduysa birkaç gün dinlenmeli ve ağır işlerden uzak durmalıdır. Ameliyat sonrasında ise hastada diren takılı değilse 1 veya 2 gün sonra duş alabilir. Ayrıca, operasyon sonrasında antibiyotik ya da ağrı kesici ilaçların düzenli kullanılması gereklidir. Hastaların beslenmelerine dikkat etmesi ve gaz yapmayan sindirimi kolay yiyecekleri tüketilmesi önerilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir