aspiratör tıp / Aspiratör Cihazları – Tıp Ortopedi Medikal

Aspiratör Tıp

aspiratör tıp

Ürün Kodu : AL

Portatif Aspiratör Cihazı

Model No: AL

Kullanım Kılavuzu

Ürün Özellikleri

seafoodplus.info

Armoline AL Taşınabilir Aspiratör Cihazı yetişkin ve çocuklarda vücut sıvılarını aspire etmek için üretilmiş medikal kullanıma yönelik elektrikli bir cihazdıseafoodplus.info cihaz ameliyathanelerde, hasta odalarında, revir ve acil servislerde klinik uygulamalar sırasında cerahat ve kan gibi sıvıların aspire edilmesi için kullanılmasının yanı sıra ameliyat sonrası evde tıbbi bakımlarda balgam çıkarmakta güçlük çeken hastaların kullanımı için de oldukça uygundur.

seafoodplus.infoın Yapısı ve Çalışma Prensibi

*Bakım ve yağlama gerektirmeyen hava pompası sayesinde ortam yağ buharı ile kirlenmez.

*Çalışma sesi oldukça düşüktür, kullanıldığı ortamda gürültü yaratmaz.

*Otoklav edilebilir polikarbonat sıvı toplama kavanozu, taşmayı engelleyici şamandıra sistemi

*İle donatılmış plastik kavanoz kapağı ve negatif basınç ölçere sahiptir.

*Ön panel üzerinde yerleşik ayar düğmesi gerekli miktarda vakum yapılabilmesini sağlar.

*Hafif ve kolay taşınabilir olması sayesinde dışarıda tedavi için kullanıma uygundur.

*Sistem Şeması ve kolay anlaşılır açıklamalı cihaz görseli aşağıdadır.

Sistem Şeması

seafoodplus.info tahliyesi

seafoodplus.info girişi

seafoodplus.infoucu Egsozt

seafoodplus.info pompası

seafoodplus.info ayar düğmesi

seafoodplus.infoşma engelleyici şamandıra sistemi

seafoodplus.infoıcı (Hasta) vakum bağlantısı

seafoodplus.info göstergesi

seafoodplus.info filtresi

l0. Sıvı toplama kavanozu

Cihazın Teknik Özellikleri

seafoodplus.info AL

seafoodplus.info Sınıfı Sınıf IIa Medikal Cihaz

(93/42/EEC Sayılı Medikal Cihaz Yönergesi)

seafoodplus.info ISO Yüksek vakum/Düşük hava akışı

4.Güç Kaynağı ACV±10% - 50Hz±2%

seafoodplus.infoş Gücü VA

seafoodplus.infoa F 1 x A L V

seafoodplus.infoum vakum Basıncı sınırı (Kavanozsuz) bar kPa mmHg

8.Gürültü ≤55dB (A)

9.Sıvı Toplama Kavanozu ml

Ağırlık 2,41 kg

Ebat xx mm

Çalışma sistemi Sürekli Çalışma

  • Cihaz yanıcı ve patlayıcı gaz bulunan ortamlarda kullanılmamalıdır.

Normal Çalışma Koşulları

    • Ortam sıcaklığı: +5°C ~ +35°C
    • Atmosfer basıncı: 86 kPa ~ kPa

Kurulum ve Çalıştırma

1.Ürün ve aksesuarların kontrolü

Kullanıcı, cihazı monte edip çalıştırmadan önce ürünün iyi görünüp görünmediğini ve cihaz parçalarının çeşit ve miktarının parça listesinde belirtilenlere uygun olup olmadığını dikkatle incelemelidir. Herhangi bir hasar veya kusur varsa tedarikçi veya üretici firmaya zamanında haber vermelidir.

seafoodplus.infoın kurulumu

(Boru bağlantı şemasına bakınız, aşağıdaki şemada balgam emme kateteri bağlı değildir)

Boru Bağlama Şeması

seafoodplus.info borusu

seafoodplus.info filtresi

3.”IN” işareti

seafoodplus.infon Hortum

5.Sıvı toplama kavanozu

seafoodplus.info emme kateterine bağlanır.

-Kısa silikon hortumu anti bakteriyel filtre ile birlikte emme konnektörüne bağlayın.

-Daha uzun silikon hortumu, kavanoz kapağının üstündeki "PATIENT" (Hasta) çıkışına bağlayın.

-Uzun silikon hortumun diğer ucunu plastik konektöre bağlayın, sonra aspirasyon sondasına (emme kateteri) bağlayın.

-Filtreye bağlanmış diğer hortum, turkuaz rengi şamandıranın (güvenlik şamandırası) sabitlendiği yer olan, kavanoz kapağının üstündeki "VACUUM" (vakum) çıkışına bağlanmak zorundadır.

-Hava filtresinin üzerinde bulunan “IN” ibaresinin yukarı bakacak şekilde olması ve filtrenin bu şekilde sıvı toplama kavanozunun VACUUM çıkışından gelen silikon hortuma bağlanması seafoodplus.infonin ters bağlanması durumunda emilen sıvılarla temas olması halinde cihazda ani hasara sebep olabilir.


Patient : Hasta bağlantı ucu.

Vacuum: Vakum-emme bağlantı seafoodplus.info girişe filtreden gelen hortum bağlanır.

Not: Montaj sırasında sıvı toplama kavanozunun kapağına takılan silikon contayı az miktarda damıtılmış su ile ıslatmak kapağın sıkıca takılmasına ve sızdırmazlığı artırmaya yardımcı olur. Kavanoz kapağını açın ve 1/3 oranında su ile kavanozu doldurun (bu kolay temizleme işlemleri ve hızla fonksiyonel vakuma ulaşabilmek içindir) sonra doğru bir şekilde kapağı kapatın.

seafoodplus.infoik Bağlantısı

Güç kordonunu cihaza bağlayın, sonra fişi elektrik şebeke kaynağına bağlayın.

Emmeyi başlatmak için I pozisyonuna döndürün.

seafoodplus.infoör muayenesi

Vakum ayar düğmesini saat yönünde sıkıca çevirin ve hava emme girişini parmağınızla tıkayın veya emme borusunu kıvırıp o şekilde tutun;

Aspiratörü çalıştırın, cihaz çalışırken değişik bir ses çıkarmamalıdır; vakum metrenin ibresi hızla negatif basınç sınır değerine çıkar. Emme girişini açın, ibre mmHg'nin altına düşecektir. Bu durumda konektörün iyi durumda olduğu kabul edilir.

Not: Emme kateteri tıkanırsa aşağıdaki yöntemle temizleyin:

Silikon hortumu “V” şeklinde bükün (sıvı toplama kavanozunda sıvı bulunmamalıdır) ve negatif basınç en yük-sek değerine ulaştığında orijinal haline dönmesi için bırakın. Kateterin tıkanıklığı açılıncaya kadar bu işlemi tekrarlayın.

seafoodplus.infof basınç ayarı

Emme girişini kapatın, aspiratörün düğmesini açık konumuna getirin ve negatif basınç vanasını ayarlayın; basınçölçerin gösterdiği değerler mmHg ~ negatif basınç sınır değeri arasında olacaktır.

-Klinik uygulama sırasında emme işleminin gerektirdiği negatif basıncı, negatif basınç vanası vasıtasıyla kontrol edin;

-Negatif basıncı vanayı saat yönünde çevirerek yükseltin;

-Elektrik bağlantısını kesmeden önce negatif basıncı mmHg'ye düşürün.

seafoodplus.infoşmayı engelleyici şamandıra sisteminin kontrolü ve test edilmesi

Sıvı toplama kavanozunun kapağını açın; şamandıra sisteminin kavanoz kapağı ile birleştiği noktayı temizleyin, şamandıra üzerindeki kahverengi silikon contanın düzgün yerleştirildiğine emin olun (conta çanak şeklinde olup doğru duruş pozisyonu çanağın yukarı baktığı pozisyondur). Şamandıranın yuvası içerisinde herhangi bir engelle karşılaşmadan serbestçe hareket edebilmesi gerekir;

Şamandıra sistemini kontrol etmek için su yüzeyine dikey olarak temas ettirmek gerekir. Bunun için şamandırayı kavanoz kapağına taktıktan sonra kapağı kavanoza sıkıca kapatın

Yukarıda bulunan boru bağlama şemasındaki yönergeler doğrultusunda silikon hortum bağlantılarını tamamlayın ve ayar vanasını sıkı bir şekilde çevirin, sonra aspiratörü çalıştırın;

Hasta bağlantı hortumunu temiz su dolu bir kovaya koyun veya sıvıyı sıvı toplama kavanozuna toplamak suretiyle gerçek uygulamanın bir benzerini yapın. Sonuç olarak sıvı seviyesi yükselirken şamandıra da silikon conta kapanana kadar yükselecek ve emme işlemi otomatik olarak duracaktır. Sıvı seviyesinin son pozisyonu uygulanan emme prosedürüne bağlıdır;

Ayar vanasını açın, aspiratörün düğmesini kapalı konumuna getirin, sıvı toplama kavanozunun kapağını açın ve kabın içindeki sıvıyı boşaltın. Sıvı toplama kavanozunun kapağını tekrar sıkıca kapatırken şamandıra yuvasının alt kısmında bulunmalı ve silikon conta vana açık konumda olmalıdır;

Not:Temizlik sonrasında şamandıranın silikon contasının kavanoz kapağına yapışık kalıp kalmadığını kontrol edin,ayrıca şamandıra ve contası kirli ise muhakkak temizledikten sonra kullanınız.

Bu durumda taşma engelleyici şamandıra sisteminin normal durumda olduğu ve klinik uygulamada kullanılabileceği kabul edilir.

seafoodplus.infoın Durdurulması (Elektrik bağlantısının kesilmesi)

  • Aspirasyon işlemi bittiği zaman, açma/kapama butonunu 0 pozisyonuna getirin ve fişi çıkartın.

Cihazın-Aksesuarların Bakımı ve Temizlenmesi

1.a Cihazın Temizlenmesi

-Yumuşak kuru bir bez kullanın.Aşındırıcı ya da çözücü deterjan kullanmayıseafoodplus.infogi bir temizlik işlemi uygulamadan önce cihazın fişinin prizden çıkarılması gerekir.

-Cihazın dahili parçalarının sıvılar ile temas etmemesi için özellikle dikkat seafoodplus.infoı asla su ile temizlemeyin.

-Tüm temizlik işlemleri sırasında, kirletici maddeler ile temas etmemek için ( cihazın her kullanımından sonra) koruyucu eldiven ve önlük kullanın.(gerekirse yüz maskesi ve gözlükte kullanın)

1.b Cihazın Bakımı

Armoline AL taşınabilir aspiratör cihazı, bakım veya yağlama gerektirmemektedir. Her kullanımöncesinde cihazın işletimi ve emniyetini kontrol etmek gereklidir. Cihazın kullanımı ve çalıştırılması kullanım kılavuzunda verilen bilgiler doğrultusunda kolay ve anlaşılabilir olduğundan cihazı kullanmak için herhangi bir eğitime ihtiyaç yoktur.

Cihazı açın ve bir önceki kullanımda hasar görmüş olabilecek olan plastik parçalar ile güç kablosunun sağlamlığını daima kontrol edin; Kabloyu prize takın ve düğmeye basın.

Aspirasyon çıkışını parmağınızla kapatın, vakum ayar düğmesini maksimum vakum konumunda iken vakum göstergelerinin maksimum kPa'ya ( bar) ulaştığını kontrol edin.

Vakum ayar düğmesini sağdan sola döndürün ve aspirasyon regülasyon kontrolüne dikkat edin. Vakum göstergesi kPa'ya ( bar) düşmelidir. Yüksek gürültü olmamasına dikkat edin, bu durum hatalı çalışmaya işaret eder.

Harici olarak erişilebilen bir koruma sigortası (F lxl.6A L V) mevcuttur ve cihazın arka tarafındaki elektrik güç kablosunun bağlandığı soketin içerisinde konumludur, bu sigorta cihazı korur. Değiştirme sırasında daima belirtilen tip ve aralıkta sigorta ile değiştirin.

2.a Aksesuarların Temizlenmesi

Antibakteriyel hava filtresini yıkamayın, sterilize etmeyin veya otoklavlamayın.

Kavanozu aşağıdaki şekilde yıkayın ve / veya temizleyin;

-Kirletici maddelerden kaçınmak için eldivenler ve önlük ( eğer gerekliyse gözlük ve yüz maskesi) takın.

-Kavanozu cihazdan çıkartın .Kavanoz kapağına ve beraberinde aynı zamanda bir ucu cihaza bağlı olan silikon hortumları çıkartın.

-Kavanozun kapağını saat yönünün tersine çevirerek açın.

-Kavanozun kapağındaki tüm parçaları ( taşmayı engelleyici şamandıra sistemini saat yönünün tersinde çevirerek, Sızdırmazlığı sağlayan silikon ve şeffaf renkli halka şeklindeki contayı) sökün.

Tek kullanımlık parçaları attıktan sonra ve kavanozu çıkartıp parçalarını söktükten sonra akan soğuk su içinde yıkayın ve tamamen durulayıseafoodplus.info sıcak su içinde ıslatın ( sıcaklık 60 ºC' den fazla olmamalıdır.)İç kireçlenmeyi gidermek için aşındırıcı olmayan bir fırça kullanın.

Sıcak su içinde durulayın ve tüm parçalarını yumuşak bir bez ile kurulayıseafoodplus.infoz, tercihe göre otoklav içine yerleştirilerek ve ºC' de bir sterilizasyon işleminden geçirerek otoklav seafoodplus.infoz işlem sırasında baş aşağı konumda olmalıdır.

Kavanozun mekanik direnci 30 sterilizasyon döngüsüne kadar ve belirtilen koşullarda ( EN ISO ) temizlenmesiyle garanti seafoodplus.info limitin dışında plastiğin fiziksel-mekaniksel özellikleri azalabilir ve parçanın yenilenmesi önerilir.

Tüm parçaların çevre sıcaklığında sterilizasyon ve soğutulmasından sonra hasar görmediklerinden emin olun.Aşağıdaki tarife göre kavanozu bir araya getirin.

-Taşmayı engelleyici şamandıra sistemini (conta ve üzerine takıldığı turkuaz rengi şamandıra tüp)

-Kavanoz kapağındaki yuvasına saat yönünde çevirerek sıkıca ( Vacuum girişi) yerleştirin.

-Kavanoz kapağının içten kenarlarına yerleştirilen sızdırmazlığı sağlayan Silikon şeffaf halka şeklindeyi contayı kapağın etrafındaki yuvasına yerleştirin.

Montaj işlemi tamamlandıktan sonra vakum sızma veya sıvı çıkışını engellemek için kapağı saat yönünde çevirerek sıkı bir şekilde kapandığından emin olun.

Diğer bağlantı ve ayrıca kullanım kılavuzunda kurulum bölümünde yazan yönergeleri yerine getirdiğinizden emin seafoodplus.info yeniden kullanıma hazırdır.

2.b Aksesuarların kullanımı-bakımı ve değişimi hakkında uyarılar

Antibakteriyel Hava Filtresi: Filtre pnömatik devreye akışkan girişini önleyen hidrofobik malzeme (PTFE)malzeme üseafoodplus.info ıslak iken cihazı kullanmak mümkün değildir, bu sebeple filtre hemen değişseafoodplus.infoı kirlenme veya renk kaybı durumunda filtreyi derhal değişseafoodplus.info filtresi olmadan emme ünitesini kullanmayıseafoodplus.info acil durumda veya kirlilik riskinin bilinmediği bir hastada kullanılırken her kullanım sonrasında filtre değiştirilmelidir.

Aspirasyon Kateteri : Tek kullanımlık birim sadece hastanın tek kullanımında uygulanıseafoodplus.info yıkamayınız veya tekrar sterilize seafoodplus.info kullanım enfeksiyon kapmanıza neden olabilir.

Aspirasyon Kavanozu: Parçanın mekanik dayanıklılığı 30 temizlik ve sterilizasyon periyoduna kadar seafoodplus.info limitin üstünde, plastik malzemenin fiziksel-kimyasal özellikleri seafoodplus.info nedenle değiştirmenizi öneririz.

Silikon Hortumlar: Sterilizasyon ve temizlik periyodlarının sayısı bahsedilen hortumun kullanımı ile doğrudan ilişseafoodplus.info nedenle, herbir temizlik periyodundan sonra, tüpün yeniden kullanıma uygun olup olmadığına dair kararı nihai kullanıcı seafoodplus.infoçayı oluşturan malzemede görünür bozulmalar varsa bu parça değiştirilmelidir.

Konik Bağlantı: Sterilizasyon ve temizlik periyodlarının sayısı bahsedilen hortumun kullanımı ile doğrudan ilişseafoodplus.info nedenle, herbir temizlik periyodundan sonra, tüpün yeniden kullanıma uygun olup olmadığına dair kararı nihai kullanıcı seafoodplus.infoçayı oluşturan malzemede görünür bozulmalar varsa bu parça değiştirilmelidir.

EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) Beyanı

Bu cihaz radyo frekansında (RF) enerji üretmekte, kullanmakta ve yaymaktadır. Bu ekipman kılavuzda belirtilen şekilde kurulmadığında ve kullanılmadığında, elektromanyetik girişime neden olabilir.

Bu cihaz Medikal Ürünler için EN Standardına uygun şekilde test edilmiş ve kabul edilebilir limitlere uygunluğu belirlenmiştir. Bu limitler, cihaz kılavuzda belirtildiği şekilde kullanıldığı takdirde, cihazın elektromanyetik girişime (EMC) karşı kabul edilebilir seviyede koruma sağladığını göstermektedir.

Bu cihaz, taşınabilir ve mobil RF iletişim aygıtlarından etkilenebilir. Bu cihaz, başka ekipmanla birlikte saklanmamalıdır.

Bu cihaz ve EMC hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki tablolara bakınız.

Kılavuz ve imalatçının bildirimi - elektromanyetik bağışıklık

Bu cihaz aşağıda belirtilen elektromanyetik ortamda kullanılmak amacıyla tasarlanmıştır Bu cihaz müşterisi ya dakullanıcısı bu gibi ortamlarda kullanıldığından emin olmalıdır.


Not:UT test seviyesinin uygulanmasından önceki AC şebeke voltajıdır.

Kılavuz ve imalatçının bildirimi - elektromanyetik bağışıklık

Bu cihaz aşağıda belirtilen elektromanyetik ortamda kullanılmak amacıyla tasarlanmıştır Bu cihaz müşterisi ya da kullanıcısıbu gibi ortamlarda kullanıldığından emin olmalıdır.

Notlar ve Genel Uyarılar

-Aspiratör, kullanım kılavuzunda listelenen kullanım (kurulum) ve çalıştırma işlemleri kapsamına göre tıbbi personelin vereceği talimatlara tam anlamıyla uyularak kullanılacaktır. Herhangi bir sorun varsa tedarikçi veya üretici firmaya başvurun.

-Aspiratörle birlikte verilen aspirasyon sondasını kullanmadan önce lütfen talimatları okuyun.

-Uygun aspirasyon sondasını tıbbi personel klinik gereksinimlere göre seçecektir.

-Taşma engelleyici şamandıra sistemi çalışır durumda ise, sıvı aspirasyonu yapmayın.

-Cihazın evde kullanımı, akli melekeleri yerinde olan bir yetişkin ve/veya evde bakım görevlileri tarafından yapılmalıdır.

-Cihaz sökülmemelidir.

Emniyet Kuralları

-Ambalajı açarken cihazın bütünlüğüne dikkat ediniz, plastik parçalarda hasar olup olmadığını kontrol ediniz. Aksi durumda, dahili aktif kısımlara erişim olabilir ve aynı zamanda güç kaynağı kablosu hasar görmüş olabilir seafoodplus.info durumlarda fişi elektrik prizine sokmayın. Her kullanım öncesinde bu kontrolleri gerçekleştirin.

-Cihazı bağlamadan önce etiket ve kullanılan fiş tipi üzerinde belirtilen elektriki verilerin sizin bağladığınız şebekeye uygunluğunu kontrol edin .

-Elektrikli cihazlar ile ilgili emniyet yönetmeliklerine uyun ve özellikle;

-Cihazı en yüksek verimlilikle kullanabilmek ve güvenliğini garanti altına almak için üretici firmanın (Medimport Sağlık Ürünleri San. ve seafoodplus.infoŞti.) sunduğu orijinal aksesuar ve parçaları kullanın.

-Cihaz sadece bakteriyolojik filtre ile birlikte kullanılabilir.

-Cihazı asla suya maruz bırakmayın.

-Aspiratörü küvet ya da lavaboya düşebileceği ya da içine doğru çekilebileceği yerlere yerleştirmeyin ya da koymayın. Kazayla düşmesi durumunda, fişi hala takılıyken cihazı sudan çıkarmaya çalışmayın; ana şalteri kapatın, fişi güç kaynağından çıkartın ve Medimport teknik servis departmanı ile irtibata geçin. Cihaz kalifiye/yetkili personel ve/veya Medimport teknik servis departmanı tarafından iyice kontrol edilmeden çalıştırmaya kalkmayın.

-Cihazı düz bir yüzeye yerleştirin.

-Cihazı, arka taraftaki hava girişlerinin engellenmeyeceği şekilde yerleştirin.

-Hava, oksijen veya nitrik oksit ile yanıcı anestezik karışımlar barındıran ortamlarda kullanmayın

-Islak elle cihaza dokunmayın, cihazın sıvılara maruz kalmasını öseafoodplus.infoı yanlış kullanım veya cihaz üzerinde bulunan Taşma engelleyici şamandıra ve Hava filtresi gibi güvenlik sağlayıcı parçaların devre dışı kalması sonucunda cihazın içinde bulunan vakum pompasına sıvı ya da katı parçacıların kaçması halinde derhal cihazı kapatıp fişi prizden çıkartın ve onarım için yetkili teknik servise başvurun.

-Çocukların veya yetkin olmayan kişilerin gözetim altında olmadan erişimlerini önleyin.

-Kullanmıyorken cihazı prizdençıkartın.

-Fişi prizden çıkartırken kablodan çekmeyin.

-Medikal cihazı atmosferik faktörlerden uzak ortamlarda ve ısı kaynaklarından uzakta muhafaza ediniz ve kullanınız.

-Genel olarak, tekli ya da çoklu adaptor ve/veya uzatma kablosu kullanılması tavsiye edilmez. Kullanılması gerekirse, emniyet düzenlemelerine uygun olanlarını kullanmalısınız, ancak adaptör ve uzatma kablolarının üzerinde belirtilen maksimum karşılanabilir güç beslemesiniaşmamaya dikkatetmelisiniz.

- Onarım için sadece Medimport Sağlık Ürünleri San. ve seafoodplus.infoŞti. teknik servisine başvurunuz ve orijinal yedek parçalar kullanılmasını isteyiniz. Bunlara uyulmaması cihazın emniyetini tehlikeye atabilir.

-Bu medikal cihaz sadece bu kılavuzda tarif edildiği şekilde kullanım açısından tasarlanmıştıseafoodplus.info türlü farklı kullanım yanlış ve bundan ötürü tehlikeli kabul edilmektedir; üretici uygunsuz, yanlış ve/veya makul olmayan kullanımdan kaynaklanan hasarlardan veya cihazın yürürlükteki yönetmeliklere uygun olmayan elektriki tesislerde kullanımından kaynaklanan zararlardan hiçbir şekilde yükümlü tutulamaz.

-Cihaz üzerindeki bu sembol elektrikli ve elektronik ekipmanların ayrı bir şekilde toplandığını göseafoodplus.infoın ömrünün sonunda karışık kentsel atıklarla birlikte atmayın, bölgenizdeki özel toplama merkezine yönlendirerek ya da aynı fonksiyonlara sahip yeni bir cihaz alırken distribütöre /imalatçıya/satıcıya iade ederek elden çıkarınıseafoodplus.info ve aksesuarlarının atılması kullanıldığı her ülkede yürürlükte olan yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde yapılmalıdır.

-İmalatçı Medimport Sağlık Ürünleri San. ve seafoodplus.infoŞti.‘nin izni olmadan bu ekipmanı değişseafoodplus.infoikli ya da mekanik parçaların hiçbirisi müşteriler ya da nihai (son) kullanıcılar tarafından tamir edilecek şekilde tasarlanmamıştıseafoodplus.infoı açmayın, elektrikli / mekanik parçaları yanlış kullanmayıseafoodplus.info teknik destek alın.

Bu kılavuzda belirtilenler dışında farklı çevresel koşullarda cihazın kullanımı, güvenlik ve teknik karakteristiğine ciddi şekilde zarar verebilir.

Evde Bakım Kullanım için : Yutulabilecek küçük parçalar içerebildiğinden cihazın tüm aksesuarlarını 36 aylıktan küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun.

Hastanın hortumu ve/ veya güç kablosu ile kendilerini boğabileceklerinden dolayı cihazı çocukların ve/veya akli melekeleri yerinde olmayan kişilerin yanında gözetimsiz bırakmayın.

Tıbbı Cihaz ISO düzenlemesi gerekliliklerine göre ilgili CE uygunluk sertifikasyonuna sahip tek kullanımlık bir prob (cihaz ile birlikte verilir) sayesinde hasta ile temas eder, böylece alerjik reaksiyon ve cilt tahrişi olmaz.

Yetkisiz kişilerce tamir edilen, güncellenen ve işleme tabi tutulan, yanlış kullanım sonucu zarar gören ürünlerin sebep olacağı zararlardan üretici firma sorumlu seafoodplus.info türlü güncelleme veya tamirat cihazı garanti kapsamı dışında bırakır. MDD 93/42/EEC (ve sonraki değişiklikler) tarafından sağlanan teknik gerekliliklere uygunluğu garanti etmez.

Cerrahi Aspiratörler Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?

Cerrahi Aspiratörler Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?

Hastane, ambulans ve ev gibi alanlardaki hasta bakım işlemlerinde kullanılan, vakum yöntemiyle sıvı veya partikül çekmeyi sağlayan cihazlara cerrahi aspiratör denir. Yüksek emiş gücü sayesinde ayrıca, ameliyatlarda ve acil durumlarda da kullanılabilir. Hastanelerde genellikle yoğun bakım, ameliyathane ve acil ünitelerinde bulunur. Bunun dışında, hastanenin neredeyse tüm branşlarında kullanılabilir. Her ambulansta acil durumlar için bulunur. Ağız içinde kalan veya soluk borusuna kaçan kan, kusmuk, mukus ve diğer partiküllerin temizlenmesini sağlar. Evde bakılan hastaların, özellikle trakeostomili olanların, aspire işlemleri için kullanılır. Cihaz tarafından vakumlanan ifrazat, toplama haznesinde biriktirilir. Bu haznelerin çok kullanımlık modelleri olduğu gibi tek kullanımlık olanları da vardır. Cerrahi aspiratörlerde kullanılan aksesuarların ve filtrelerin belirli sürelerde temizlenmesi ve yenilenmesi hem hastanın hem de kullanıcının sağlığı konusundaki riskleri en aza indirirken, cihazın da uzun ömürlü bir şekilde hizmet vermesini sağlar.

Detaylı Bilgi İste »

Cerrahi aspiratörlerin ihtiyaca uygun olarak farklı güçte çalışan çeşitleri mevcuttur. Kullanılacak amaca ve yere göre farklı vakum kapasiteleri söz konusudur. Hastanelerin KBB ünitelerinde kulak içinde kullanılmak üzere üretilmiş ml/dakika kapasiteli aspiratör cihazları vardır. ml/dakika emiş kapasitesi çok düşük bir değeri ifade eder. KBB ünitelerinde bu kadar düşük kapasiteli cihazların kullanılmasının nedeni çok hassas yapıya sahip vücut bölümlerine zarar vermemek içindir. Diş hekimleri ise ağız içinden sıvı çekmek için genellikle ml/dakika kapasiteli aspiratörleri tercih eder. Bu değer dakikada ml yani dakikada 1 litre vakum kapasitesini ifade eder. Bunlar dışında diğer vücut sıvıları için farklı kapasitelerde cihazlar da üretilmiştir. litre/dakika kapasiteli akışa sahip cerrahi aspiratörler dahi mevcuttur. Özel durumlar haricinde çoğunlukla 10 ile 60 litre/dakika aralığındaki cihazlar kullanılır.

Cerrahi Aspiratörler Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?

Evde veya ambulansta kullanım için üretilmiş taşınabilir cerrahi aspiratörler de vardır. Bunların bataryalı ve bataryasız çeşitleri mevcuttur. Çok ağır olmayan ve taşınabilir büyüklükteki bu cihazlar, araç adaptörleri sayesinde seyahat sırasında bataryaya ihtiyaç duymadan çalıştırılabilir veya varsa cihazın bataryası şarj edilebilir. Taşınabilir cihazların ağırlığı kg arasında değişir. Bataryasız olanlar nispeten hafifken bataryalı olanlar daha ağırdır. Taşınabilir cerrahi aspiratörlerin vakum kapasiteleri ise ameliyathanelerde kullanılan cihazlardan yaklaşık kat daha düşüktür. Ameliyathanelerde kullanılan aspiratörlerin kapasitesi genellikle 50 ile 70 litre/dakika aralığında iken taşınabilir olanların kapasitesi genellikle 10 ile 30 litre/dakika aralığındadır.

Cerrahi aspiratörlerde 1, 2, 3, 4, 5 ve 10 litrelik toplama kavanozları (kapları) kullanılır. Bu kavanozlar plastik veya camdan üretilir ve cihaz üzerinde tek veya çift şekilde bulunabilir. Bazıları otoklavlanabilir (yüksek basınç ve sıcaklık ile sterilizasyon) özelliktedir. Bu tip kavanozlar defalarca kullanılabilir. Bazılarıysa tek kullanımlıktır.

Taşınabilir cerrahi aspiratörlerde genellikle küçük kapasiteli tek kavanoz kullanılır. Operasyon amaçlı aspiratörlerde ise 5 veya 10 litrelik kavanozlar çift halinde kullanılır. Bunun nedeni ameliyat esnasında çok fazla vücut sıvısının ortaya çıkabiliyor oluşudur. Toplama kavanozunun kapasitesi çok olunca daha fazla sıvı depolanabilir. Her çeşit cerrahi aspiratörde bulunan toplama kavanozları çok basit bir şekilde cihazdan sökülebilir, boşaltılıp tekrar cihaza takılabilir.

Toplama kavanozlarının içinde biriken sıvının cihaza kaçmasını önlemek için şamandıralı güvenlik sistemi kullanılır. Kavanozun üzerindeki kapakta bulunan bu parça, kavanoz tamamen sıvıyla dolarsa ve kullanıcı tarafından fark edilmezse aspiratöre sıvı kaçmasını önlemek için yapılmıştır.

Bebeklerin, çocukların ve yetişkinlerin dokuları farklı yumuşaklıktadır. Bu nedenle farklı vakum ayarı tercih edilebilir. Ayrıca aspire edilmek istenen sıvının yoğunluğuna göre de vakum ayarını değiştirmek gerekebilir. Vakum basıncını ayarlayabilmek amacıyla cerrahi aspiratörlerin üzerinde bir ayar butonu bulunur. Bu buton çevrilerek istenilen maksimum vakum değeri ayarlanabilir.

Cerrahi Aspiratörler Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?

Cerrahi Aspiratörlerin Çeşitleri Nelerdir?

Amacına göre çeşitlendirilmiş birkaç cerrahi aspiratör modeli vardır. Bunlar, bataryalı cerrahi aspiratör, bataryasız cerrahi aspiratör, manuel cerrahi aspiratör ve torasik drenaj pompası olmak üzere 4 ana kategoride incelenebilir:

  • Bataryalı Cerrahi Aspiratör
  • Bataryasız Cerrahi Aspiratör
  • Manuel Cerrahi Aspiratör
  • Torasik Drenaj Pompası

Bataryalı ve bataryasız cihazlar hastanelerde, ambulanslarda ve evlerde kullanılabilen taşınabilir veya taşınamaz cerrahi aspiratörlerdir. Bunlar, gerek evde hasta bakımında gerek ambulansta acil durumda gerekse hastanede operasyon esnasında veya hasta başında kullanıma uygundur. Manuel cerrahi aspiratörler ise el yordamıyla çalışır ve elektriğin olmadığı durumlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Genellikle acil durumlar için yedek olarak bulundurulur.

Torasik drenaj pompası cerrahi aspiratörlerden biraz farklı çalışır. Normal cerrahi aspiratörler çalışma durumunda sürekli olarak vakum yapar. Torasik drenaj pompası ise fasılalı yani aralıklı şekilde vakum yapar. Düşük hacim ve akış oranına ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılır. Diğer bir adı ise toraks drenaj pompasıdır.

Cerrahi Aspiratörler Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?

Cerrahi Aspiratörler Nasıl Temizlenir?

Sürekli olarak atık vücut sıvılarına teması nedeniyle cerrahi aspiratörlerde kirlenme oluşur ve böylece enfeksiyon riski meydana gelir. Bu risk hem hastaları hem de cihaz kullanıcılarını tehdit eder. Bu nedenle cihazların düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Cerrahi aspiratörlerin temizliğinde birkaç önemli nokta vardır. Özellikle her kullanımdan sonra cihaza mutlaka serum fizyolojik (SF) sıvısı çekilmesi gerekir. Serum fizyolojik sıvısı yoksa bu işlem distile suyla da yapılabilir. Cihaza SF sıvısı veya distile su çekilmesiyle vücut sıvılarının temas ettiği hortumlar ve cihaz bölümleri temizlenir. Bu sayede enfeksiyon riski azalır.

Cihazlar kullanıldıkça toplama kavanozu dolar. Dolduğunda boşaltılıp iyice temizlenmesi gerekir. Evde kullanılan cihazlar için bu işlem bulaşık deterjanı ile yapılabilir. Toplama kabının kapağı da temizlenmelidir. Tamamen dolmasını beklemeden en azından haftada bir kabın boşaltılıp temizlenmesinde fayda vardır.

Hastanelerde kullanılan cihazlardaki toplama kaplarının temizliği biraz daha farklı olabilir. Eğer toplama kabı çok kullanılabilir özellikteyse gerekli şekilde sterilizasyon işlemi yapılmalıdır. Otoklavlama veya kimyasal maddelerle sterilizasyon gibi işlemler uygulanabilir. Eğer toplama kabı çok kullanımlık değilse yenisiyle değiştirilmelidir. Tek kullanımlık toplama kapları işlem bitince tıbbi atık kutularına atılabilir.

Cerrahi aspiratörlerin hortum seti de temiz tutulmalıdır. Hortum seti tek veya çok kullanımlık olabilir. Çok kullanımlık olanlar silikon hortumdur. Hortumlar bir süre kullanıldıktan sonra kirlenerek siyahlaşmaya başlar. Böyle bir durumda uygun şekilde temizlenmeli veya yenisiyle değiştirilmelidir. Aspire işlemi için kullanılan aspirasyon kateterleri (sondaları) ise steril paketler içinde muhafaza edildiği için kullanıldıktan sonra atılmalı ve diğer bir işlemde yeni paketten çıkarılarak kullanılmalıdır.

Cerrahi Aspiratörlerin Filtreleri Ne Zaman Değiştirilir?

Cerrahi aspiratörlerin toplama kabında bulunan şamandıranın sağladığı güvenlik mekanizması gibi bir güvenlik mekanizması da aspiratör filtreleri sayesinde sağlanır. Bu filtreler cihazdaki vakum girişi ile toplama kavanozu arasına takılır. Filtreler, enfeksiyona sebebiyet verebilecek mikroorganizmaların cihazın içine gitmesini engellediği gibi, su veya nem ile temas ettiğinde geçirgenliğini tamamen kaybetmesiyle (hidrofobik filtre) cihazın arızalanmasını da önler. Bunlara, cerrahi aspiratör filtresi, bakteri filtresi veya hidrofobik filtre adı verilir. Filtre kullanımı sayesinde cihaz, hasta ve çevre sağlığı korunmuş olur.

Hidrofobik filtreler hem cihazın içine bakteri, virüs ve diğer partiküllerin girmesini hem de cihazın motoruna sıvı kaçmasını engeller. Genellikle ayda bir değiştirilir. En geç iki ayda bir değiştirilmesi gerekir. Filtrenin görüntüsünden değişim zamanının geldiği anlaşılabilir. Filtrenin için siyahlaşmaya başladığında değişim zamanı gelmiş demektir. Eskisi tıbbi atık kutusuna atılmalı ve yenisi cihaza takılmalıdır.

SeaMed Cerrahi Aspiratör

Aspiratör Cihazı Nedir?

Aspiratör Cihazları bir motor (vakum pompası) yardımıyla oluşturulan negatif basınç ile sıvı/partikül çekmeye yarayan vakum cihazı olarak tanımlanabilir. Aspiratörler genellikle bir Piston-silindir yapılı ya da rotary tip bir Vakum Pompası kullanılır. Aspiratörde ölçekli cam kavanoz, kavanozun ağzı, hava geçirmeyen özel olarak yapılmış, istenildiğinde çıkarılabilen lastik kapak ile kapalıdır. Bağlantı hortumları ve aspirasyon sondası ile hastanın vücut boşluklarında biriken sıvı ve yabancı maddeler, uçlarında bulunan metal kısımlar yardımıyla lastik kapağın üzerindeki deliklerden geçerek kavanoz içine aktarılır. Aspiratör cihazı üzerinde ayrıca vakum ( negatif basınç) düzeyini gösteren manometre bulunmaktadır.

Çalışma Prensibi Nedir?

Belli bir akış hacmi ile ( genellikle L/dk aralığında) aspirasyon (emiş) yapan cihaz, topladığı sıvı kan ve partikülleri genellikle 2, 3 veya 5Lt ’lik Cam ya da Plastik Kavanozlara boşaltır. Aspiratörlerde yüksek hacimlerde bazen 2 farklı kavanoz bir by-pass geçiş sistemiyle seri olarak birbirine bağlanır. Cihaz eğer, uzun sureli vakum tahliyelerinde (vakum drenaj) kullanılacaksa, ml/dk gibi stabil ve çok düşük hızda aspirasyon modlarında (drenaj) da kullanılabilir.

Ameliyathane - Yoğun bakım - Acil Servis kullanımları için
  • 3 litrelik 2 adet toplama kavanozu (Toplam 6 litre kapasite)
  • / mmHg vakum gücü (Deniz seviyesinde)
  • Debi (hava akışı): 38 lt/dak.
  • Sıvının pompaya kaçmasını önleyen ikili güvenlik:
    Şamandıra sistemi,
    Hidrofobik bakteri tutucu filtre
  • Bir toplama kavanozu boşaltılırken, diğerini kullanma olanağı
  • Vakum değerini ayarlama ve vakummetre ile izleme
  • Sessiz, yağlı vakum pompası
  • Bakıma ihtiyaç göstermeyen, tam kapalı dev./dak., 2A, kW gücünde monofaze elektrik motoru
  • Boya öncesi fosfatlama işlemi uygulanan ve toz boya (epoxy-polyester)?lı gövde
  • Ebatlar: x x mm
  • Ambalaj ölçüsü: x x mm

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir