atletizm atma / Disk atma - Vikipedi

Atletizm Atma

atletizm atma

En Uzağa Nasıl Atılır

Atletizmde atmalar, gülle atma , çekiç atma , disk atma ve cirit atma şeklinde dört daldan oluşur. Bu branşlarda malzeme ağırlıkları erkek ve kadınlarda ve yaş gruplarına göre farklılık gösterir. 

Atletizmde atmalar

Olimpiyat oyunlarında da ilgiyle takip edilen atmalar, atletizm sahasının çim kısmında yapılan, atletizm alan yarışmalarıdır. Yazının sonunda Atletizmde Atmalar konulu videoyu izleyebilirsiniz. Ya da direk buradan.

Gülle Atma

Gülle atma nedir ??

Gülle Atma Nedir

Metalden yapılmış, küre biçiminde bir  güllenin, omuz hizasından en uzak mesafeye atılmasını hedefleyen bir atletizm branşıdır. Eski Yunanlarda ve Antik Olimpiyat Oyunları&#;nda  kg ağırlığındaki bir taşı en uzağa fırlatma şeklinde bir yarışma yapılırdı. Daha sonra ingilizler tarafından taş yerine gülle kullanıldı. Gülle, Modern Olimpiyat oyunlarında ilk defa &#;da yer aldı.

Günümüzde gülle atma teknikleri olarak iki teknikten bahsedebiliriz. Bunlardan biri dönerek yapılan atıştır. İkincisi ise &#;O’brian Tekniği&#; tekniği olarak bilinen ve adını  Amerikalı atlet Parry O&#;Brien&#;dan alan tekniktir.

Gülle kaç kilo ????

Gülle : Küre biçimindedir ve yüzeyi pürüzsüz olmalıdır. Yapımında dökme demir, pirinç veya kurşun maddeler kullanılır. Güllenin ağırlığı erkeklerde 7, kg ağırlığında, mm çapında; kadınlarda ise 4 kg ağırlığında ve mm çapındadır.

Atış Çemberi : Gülle, ,5 cm çapındaki bir çemberin içinden atılır. Çemberin yüzeyi asfalt, tartan veya beton olabilir. Gülle atan atletler çivili ayakkabı giymezler.

Çarpma Tahtası: Atış çemberinin ön kısmında atletin atış sonrası dışarı çıkmaması için çarpma tahtası bulunur. Çarpma tahtası cm uzunluğunda, 11,4 cm kalınlığında ve 10 cm yüksekliğindedir.

Atma Alanı : Güllenin atıldığı yerdir. İleri doğru 25 metre uzunluğunda 34,92 derecelik bir açıyla genişler. atışın geçerli olması için güllenin bu alana düşmesi gerekir.

Gülle Atma Rekorları :

  • 23,12 m Randy Barnes (ABD) 20 Mayıs Jack in the Box Westwood, ABD

Kadınlarda :

  • 22,63 m Natalya Lisovskaya (Sovyetler Birliği) 7 Haziran Moskova, Sovyetler Birliği

Çekiç Atma

Atletizmdeki atma branşlarından bir diğeri &#;Çekiç Atma&#;dır. Diğer atmalı sporlar gibi amaç kurallar içinde çekiç olarak anılan malzemeyi olabildiği kadar uzağa atmaktır.

Çekiç Atma

Çekiç atmada kullanılan malzeme, bir tele bağlı çelikten imal edilmiş küçük bir toptur. Telin uzunluğu en fazla m’dir. Eski zamanlarda bu yarışma gerçek anlamda bir çekicin fırlatılmasıyla yapılırmış. Bu nedenle günümüzde hala çekiç atma ismiyle anılmaktadır. Hala bazı festivallerde bu yarışma gerçek çekiç atılarak yapılmaktadır.

Çekiç : Ağırlığı 7, kg dır. Çekicin baş kısmı demir veya pirinçten yumuşak olmayan diğer metallerden yapılır. Tam küredir ve en az çapı mm, en fazla mm’dir. Başla tutma halkasını birbirine bağlayan tel tek parça çapı 3 mm’den fazla olmayan çelikten yapılmıştır. Tutma halkası ise sert ve kalınlığı 9 mm. olan metalden yapılır. Eni 11 cm, uzunluğu telin tam gerilmesinde 11,5 cm’dir. Aletin uzunluğu ,5 cm’den daha az olmamalıdır.

Kurallar ve alan gülle atma ile aynıdır. Sadece atma alanının uzunluğu daha fazladır.

Çekiç Atma Rekorları

  • 86,74 m Yuriy Sedykh ( Sovyetler Birliği) 30 Ağustos Avrupa Şampiyonası Stuttgart, Almanya

Kadınlarda :

  • 79,42 m Betty Heidler (Almanya) 21 Mayıs Hallesche Werfertage  Halle, Almanya

Disk Atma

&#;da Atina&#;da yapılan Olimpiyat Oyunları&#;nda atletizmin bir dalı olarak yerini almıştır. &#;deki Olimpiyat Oyunları&#;nda bayanlar da disk atmada yer almaya başlamışlardır.

Atletizmde atmalar - Disk Atma

Disk : Gövdesi ağaçtan veya başka bir materyalden yapılır ancak kenarı metaldendir. Genellikle diskin merkezinde çıkarılabilen ağırlık vardır. Diskin ağırlığı erkeklerde 2 kg. bayanlara ise 1 kg dır. Erkeklerde disk çapı – mm., bayanlarda – mm. arasındadır.

Atma Dairesi: Disk atılan dairenin çapı metredir. Bu daire yerden biraz yüksek olmalıdır. Dairenin iç yüzeyi ise düz ve 20 mm alçak olmalıdır. Disk atan sporcular bir adımda dönerek diski atarlar.

Kafes: Disk dairesinin etrafı gülle ve çekiç atmada olduğu gibi kafes ile uygun şekilde kapatılır. Nedeni ise görevli, yarışmacı ve seyircilerin emniyeti. Bu kafesin yüksekliği ise en az metre olmalıdır.

Atma Bölgesi: Dairenin merkezinden 40 derecelik bir açı atılacak yöne doğru belirlenir.

Genel Kurallar: Kurallar, dairenin yüzeyine veya dairenin çevrildiği demirin iç yanına dokunmaya müsaade eder. Ama atışına başlandığında gövdenin herhangi bir kısmıyla dairenin dışına dokunmak ve adım atmayı da yasak eder.

Atlet, disk yere düşmeden dairenin dışına çıkamaz. Aynı zamanda dairenin geri yarısından çıkılır. Atışın komple tamamlanması için limit süre 1,5 dakikadır. Şayet 8 ya da daha az yarışmacı varsa 3 denemeden sonra, 3 deneme daha yapılabilir. Ölçülendirme ikişer santimlik dilimde yapılır. Atlet eline reçine sürebilir, ancak atış alanına ve ayakkabılarının altına herhangi bir maddeyi süremez, eldiven kullanamaz, parmaklar birleştirilerek bantlama yapılamaz.

Disk Atma Rekorları

  • 74,08 m Jürgen Schult ( Doğu Almanya) 6 Haziran Neubrandenburg, Doğu Almanya

Kadınlarda :

  • 76,80 mGabriele Reinsch ( Doğu Almanya) 9 Temmuz Neubrandenburg, Doğu Almanya

Cirit Atma

Atletizmde atmalar - Cirit Atma

’de modern olimpiyat oyunlarına dâhil edilmiştir. Cirit atma yarışlarına bayanlar ’de alınmıştır.

Cirit: Metal ya da ağaçtan yapılan cirit üç bölümden oluşur: (1) sivri metal uç, (2) metal ya da tahta gövde,(fiberglas veya bazı durumlarda karbon fiber de olabilir) (3) sicim sarılı kavrama alanı. Erkekler cirit uzunluğu cm, ağırlığı gr; kadınlarda ise cm ve ağırlık gr’dır.

Atış Alanı : Cirit atma sporunda atış alanı pist şeklinde olup genişliği 4 metre, uzunluğu ise minimum 30 metre, maksimum 36,50 metre olmalıdır. Diğer atma sporlarından farklı olarak cirit atmada sporcular atışlarını belli bir mesafe koştuktan sonra gerçekleştirirler. 

Genel Kurallar : Cirit ortasında yer alan sicimden sağ el avuç içiyle kavranarak sol omuz hizasında tutulmalıdır. Sporcu, ciridi pist üzerinde işaretlenmiş özel bir çizgiye ulaşmadan önce fırlatmalıdıseafoodplus.info yere düşene kadar sporcu atış alanından çıkmamalıdır.

Cirit Atma Rekorları

  • m Jan Železný ( Çekya) 25 Mayıs Jena, Almanya

Kadınlarda :

  • 72,28 mBarbora Špotáková ( Çekya) 13 Eylül Dünya Atletizm Finali Stuttgart, Almanya

Atletizmde Atmalar Videosu

Değerli arkadaşlar atletizmde atmalar ı kısaca, genel hatlarıyla ve teknik terimlere boğmadan anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizm Nedir

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

kaynağı değiştir]

Çekiç atma

3 kez Olimpiyat Şampiyonu John Jesus Flanagan

Çekiç atma, atletizmdeki atma branşlarından biridir. Diğer atmalı sporlar gibi amaç kurallar içinde çekiç olarak anılan malzemeyi olabildiği kadar uzağa atmaktır.

Çekiç atmada kullanılan malzeme, bir tele bağlı çelikten ufak bir toptur. Telin uzunluğu en fazla m'dir. Çekiç kelimesinin kullanılması eski zamanlarda gerçekten çekiçin fırlatılmasından dolayıdır. Hâlen İskoçya'daki Highland Games gibi bazı festivallerde bu spor çekiçle yapılmaktadır.

Çekiç atma sporunun erkekler için Olimpiyat Oyunları'na girmesi yılında olmasına rağmen, bayanlar için IAAF yılında karar alana kadar resmî sporlar içinde yer almadı. Bayanlar çekiç atma ilk kez yılında Sidney'de düzenlenen Olimpiyatlar'da resmî sporlar arasına girdi.

Erkekler için çekiç atma Dünya Rekoru 86,74 m derece ile, Yuriy Sedykh'e aittir. Sedykh, rekoru yılında Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kırmıştır. Kadınlarda rekor Anita Włodarczyk'e aittir. Polonyalı Włodarczyk 15 Ağustos günü Rio Olimpiyatları'nda eski rekorunu geliştirerek 82,29 metre yapmıştır.[1]

Çekiç Ağırlığı: 7,&#;kg'dır.

Başı: Demir veya pirinçten yumuşak olmayan diğer metallerden yapılır. Tam küredir ve en az çapı &#;mm, en fazla &#;mm'dir.

Teli: Başla tutma halkasını birbirine bağlar. Tel tek parça çapı 3&#;mm'den fazla olmayan çelikten yapılmıştır.

Tutma Halkası: Sert, eğilmez, kalınlığı 9&#;mm olan metalden yapılır. Eni 11&#;cm, uzunluğu telin tam gerilmesinde 11,5&#;cm'dir. Aletin uzunluğu ,5&#;cm'den daha az olmamalıdır.

Koruma Kafesi: Disk atma kafesiyle aynıdır.

Atma Dairesi: Gülle atma ile aynıdır.

Genel Kurallar: Gülle ve disk atma ile aynıdır

Ayrıca bakınız[değiştir

BRANŞ VE ÖLÇÜLER

ATLETİZM VE BRANŞLARI

Atletizm, koşular, atmalar, atlamalar, çoklu branşlar, kır koşuları (kros), dağ ve yamaç koşularından oluşan temel bir spor dalıdır. Modern atletizmde yer alan branşlar şu şekildedir:

KOŞULAR
Kendi içinde sprint, orta mesafeler, yol koşuları, yürüyüş, uzun mesafeler, engelli koşular ve bayrak yarışmaları olarak kategorilere ayrılır. Stadyumlardaki sekiz kulvarlı standart pistte gerçekleşen bu yarışmalar şunlardır:

Sprint ve engelli koşular:  metre, metre, metre, metre engelli (erkekler), metre engelli (kadınlar), metre engelli
Orta mesafeler:  metre, metre, 1 mil
Uzun mesafeler:   metre, metre, 10, metre,  metre su engelli
Bayrak yarışmaları: 4× metre, 4× metre. Ayrıca Olimpik olmayan 4× metre, 4× metre, 4× metre ve metre karışımından oluşan İsveç bayrak kategorilerinde de yarışma yapılmaktadır.
Yol koşuları: Maraton ( metre), Yarı Maraton ( metre), 10 km, 15 km.

YÜRÜYÜŞ:
Yolda ve stadyumda yapılabilir. Büyük şampiyonalarda yürüyüş müsabakaları asfaltta yapılmaktadır. Disiplinler: 5 kilometre, 10 kilometre, 20 kilometre, 50 kilometre, metre pist, 10, metre pist, 20, metre pist.

ATLAMALAR:
Atletizmde dört temel atlama branşı vardır. Üç adım atlama, uzun atlama, sırıkla atlama ve yüksek atlama. Atlama yarışmalarının yüksek sürat koşu içeren ikisinde (üç adım ve uzun), tıpkı sprint yarışmalarındaki gibi rüzgar ölçümü gerçekleştirilir.

ATMALAR:
Atma branşları disk atma, çekiç atma, gülle atma ve cirit atmadır. Bu branşlarda malzeme ağırlıkları erkek ve kadınlarda yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Güllede büyük erkekler kg, büyük ve genç kadınlar 4 kg’lık ağırlıklarla yarışırken, U20 erkekler 6 kg, U18 erkekler 5 kg, U18 kızlar ise 3 kg gülle kullanır. Çekiçte de gülle ile aynı ağırlık ölçüleri geçerlidir.  Diskte büyük erkekler 2 kilo, U20 erkekler kg, U18 erkekler ise 1,5 kg’luk ağırlıkla yarışırken, kadınların kullandığı disk 1 kilogram ağırlığındadır. Cirit atmada ise büyük ve U20 erkekler gram, U18 erkekler gram ağırlığındaki ciriti kullanırlar. Kadınlarda ise büyükler gram, U18 kategorisindeki atletler gramlık ciritle yarışır.

ÇOKLU BRANŞLAR:
Açık havada erkeklerin dekatlon (onlu yarışma), kadınların ise heptatlon (yedili yarışma) olarak mücadele verdiği branş. Salonda erkekler heptatlon (yedili), kadınlar ise pentatlon (beşli) yarışmaya katılır. Açık hava yarışmaları ve salondaki heptatlon iki gün sürer, kadınlar pentatlon ise tek günde tamamlanır.

KROS VE DAĞ KOŞULARI:
Açık arazide zaman zaman çamurlu zeminde koşulan kır koşusudur. Kros, çok yaygın bir disiplin olarak özellikle mesafecilerin sıklıkla katıldığı bir branştır. Krosun mesafesi 10 kilometreye kadar varan ve irtifa yüksekliğinin metreyi aştığı versiyonu dağ koşusudur. Dağ koşusunun parkuru, kros yarışına göre çok daha engebelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir