avih nedir / Evcil Hayvanlarla Seyahat ve Uçak Yolculuğu | Pegasus Hava Yolları

Avih Nedir

avih nedir

Evcil Hayvan ile Seyahat

Çok sevgili hayvan severler ve hayvan sahipleri. Seyahatlerinizi şimdiye kadar hep gözü arkada yaşadınız, üzüldünüz, tatilinizden belki de keyif bile alamadınız. Nedeni de aklınızın evde bıraktığınız yada komşunuza, bir yakınınıza emanet ettiğiniz yol arkadaşınız olan evcil hayvanınızda kalması oldu. Her yere birlikte gitmek istiyorsunuz. Yanınızdan ayırmak istemiyorsunuz. Çocuğunuz gibi bakıyorsunuz ama tatile giderken hep bir yerlerde bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Gerek yolculukta ki masraf ve zorluklar gerekse kalacağınız oteldeki evcil hayvan fiyatlandırmasında ki masraflar tatilinizi ikiye katlıyor. Çok haklısınız! Bende bir hayvan sever ve bir köpek sahibi olarak tüm bunların maliyetlerinden ve de verdiği üzüntüden muzdaribim.

Gelelim her şeyi göze almış ve dostunu yanında götürmeye karar veren bir seyahat severe. Öncelikle seni canı gönülden kutluyorum sevgili arkadaşım. Tabii gitmeyi tercih ettiğin seyahat aracı, gittiğin yerdeki hayvan dostu oteller sizleri de kutluyorum. Gözümüz arkada kalmadan yol arkadaşımız olan hayvan dostlarımızı kabul eden herkes çok sağolsun. Bu yazıyı okuyorsanız evcil hayvanınıza değer veriyorsunuz demektir benim için.

Seyahat etmeyi tercih ettiğin araç; otobüs, uçak, tren veya özel araç olabilir. Bunları tek tek açıklayacağım. Ben de o kadar çok araştırmış biriyim ki Yuki ile henüz araba ile yurt dışı seyahati dışında bir seyahate çıkmadık ama çıkmış kadar tecrübeliyim diyebilirim. 🙂

Yazıya geçmeden önce bir bilgi vermeliyim ki çok önemli!!! Lütfen her ne sebeple ve yolla olursa olsun evcil hayvanınıza yol boyunca onun iyiliğini düşünerek bile olsa sakinleştirici kesinlikle vermeyin!

Hiç bir veterinerin önermediği bir yol olan sakinleştirici uygulamak hayvanların dillerini yutmalarına sebep olup boğulmalarına yol açabiliyormuş. Bitkisel bile olsa tavsiye edilen bir durum kesinlikle değil. PETA (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETAPeople for the Ethical Treatment of Animals) dahi tüm veterinerlerin hayvanlar için en uygun seyahat yönteminin kara yolu olduğunu söylemektedir.

Şimdi gelelim yazımıza;

1. Uçakta evcil hayvan taşımak

Evcil hayvan ile uçak yolculuğu başlı başına bir sorundur herkes için. Bazı uçak firmalarının evcil hayvan almadıkları bile var. Bu durumda seyahatinizden önce mutlaka uçuş yapacağınız hava yolu şirketini arayıp uçakta evcil hayvan taşıma prosedürlerinin olup olmadığını kontrol edin. Şimdi sizler için en çok kullanılan hava yollarının evcil hayvanlar hakkında uyguladıkları prosedürleri sıralıyorum.

THY Evcil Hayvan Taşıma Prosedürü (İç Hatlar)

Öncelikle evcil hayvanınızın uçağa kabulü için Check-in işlemlerini yaptığınız bölümden kaydını yaptırmalısınız. Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka ad soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketi olduğundan emin olun. Evcil hayvanınıza ait sağlık belgesi ve aşı kâğıdı gibi evrakları kabul işlemleri sırasında yanınızda bulundurun. Tüm aşı ve belgelerini istenmesi durumunda hava alanı veterinerine gösterebilirsiniz. Bu yüzden evrakların ulaşabileceğiniz bir yerde ve tam olduğundan emin olun.

THY kabinde taşınabilen evcil hayvanlar ve kargo bölümünde taşınabilen evcil hayvanlar olarak bir ayrım yapmış durumda. Bunun sebebi öncelikle hayvanların boyut ve kilolarından kaynaklıdır.

Kabinde taşınabilen evcil hayvanlar

Kabinde evcil hayvanlara karşı alerjisi olduğunu doktor raporuyla bildiren yolculardan bulunmaması koşuluyla kedi, köpek gibi evcil hayvanlarınızı ve özel kafeslerinde bulunan muhabbet kuşu, kanarya gibi ötücü kuşları kabine alıyorlar. Ama kafesin en, boy ve yüksekliğinin 23x40x55 cm’yi, evcil hayvanla birlikte toplam ağırlığının 8 kg’ı geçmemesi gerekiyor. Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma kapasitesi uçak tipine göre farklılık gösterebiliyor. Evcil hayvanınızın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat edin. İyi durumda olmayan hayvanları kabine almıyorlar.

Kargo bölümünde taşınabilen evcil hayvanlar

Kafesin standart boyutlara uymaması, ağırlığının 8 kg’dan fazla olması gibi nedenlerle kabine alınmayan evcil hayvanlar, özel kafeslerinde uçakların kargo bölümünde taşınabiliyor. Özel kafeslerin evcil hayvanların konforlu seyahat edebilmesi için yeterli büyüklükte olmasına, hava almasına ve su sızdırmamasına dikkat edin. Ayrıca kafesin üzerine evcil hayvanın kimlik bilgilerini içeren bir etiket yapıştırmayı unutmayın!

Önemli Not: Evcil hayvanınız kargo bölümünde taşınması gerekiyorsa siz uçağa bindikten sonra her ihtimale karşı pilota iletmesi için kabin amirine kargo bölümünde bir hayvanınız olduğunu söylemelerini rica edin ki; havalandırma konusunda gerekli önlemler alınsın.

THY Evcil Hayvan Taşıma Prosedürü (Dış Hatlar)

Gideceğiniz ülke hakkında kendiniz için nasıl bilgi topluyorsanız aynısını evcil hayvanınız içinde yapmalısınız. Seyahat edeceğiniz ülkenin evcil hayvan için istediği bazı belgeler olabiliyor bu durumda bu belgelerin uçuştan önce kesinlikle eksiksiz ve tam olması şart. Gideceğiniz ülkeden istenen evraklar eğer tam olmazsa THY evcil hayvanınızı uçağa almıyor.

Seyahat ettiğiniz ülkenin ülkeye evcil hayvan alımı hakkında gerekli olan tüm bilgileri edindiğinizden emin olun ve gerekli evrakları uçuş boyunca ve seyahatiniz boyunca yanınızda taşıyın.

THY Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (İç Hatlar)

Taşıma tipiAğırlıkSabit ücret
Kabinde taşınan evcil hayvan (PETC) kg70 TL
Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH) kg TL
Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH)16 kg ve üzeri TL

THY Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (Dış Hatlar)

Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma (PETC)
Hesaplanan değerTaşıma ücreti
PETC ücreti < 70 USD70 USD
PETC ücreti ≥ 70 USD/td>Fazla bagaj ücreti
Kargo bölümünde evcil hayvan taşıma (AVIH)
Hesaplanan değerTaşıma ücreti
AVIH ücreti < USD USD
AVIH ücreti ≥ USDFazla bagaj ücreti

Pegasus Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Prosedürü

Pegasus; uçuşlarında kedi, köpek, kuş ile sınırlandırıp evcil hayvanları kabin içinde sahipleri tarafından temin edilen 55x40x20 cm ölçülerinde kutularda ve kafes ile birlikte, toplam ağırlığın en fazla 8 kg olması halinde, ücret karşılığında gerçekleştiriyor. 8 kg&#;ın üstündeki evcil hayvanlar kargo ambarında seyahat edebiliyorlar. Pegasus Hava Yollarını kullanarak uçuş gerçekleştirecekseniz eğer öncelikle Pegasus Çağrı Merkezi&#;ni (0 12 12) arayarak beraberinizde taşımayı planladığınız evcil hayvan için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

  • Evcil hayvan sahibi, evcil hayvanının sağlık belgesini, aşı kağıdını ve kimliğini yanında bulundurmalıdır. (AB ülkelerine seyahat edecek kişilerin, seyahatleri esnasında taşımayı planladıkları evcil hayvan için yanlarında evcil hayvan pasaportu bulundurmaları gerekmektedir.)
  • Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerden Avrupa Birliği  ülkelerine seyahat edecek olan evcil hayvanlar (kedi, köpek) için kuduz aşısı yapılmış olması, planlanan seyahat tarihinden en az 3 ay önce, //AT Sayılı Kararı’nın 3. Maddesi uyarınca onaylanmış laboratuvarlarda ‘KUDUZ ANTİKOR TİTRASYONU’ testi yapılmış olması gerekmektedir.
  •  İlgili test ve belgelerin, kalkış istasyonunda görevli personele sunulması tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.
  • İngiltere uçuşlarında, BAH-Bahreyn, DOH-Doha, DXB-Dubai, AUH- Abu Dhabi istasyonunda önceki şartlar seğişmiş olup artık kişilerin beraberinde canlı hayvan kabulü yapılmamaktadır.

 Kabinde taşınabilen evcil hayvanlar (PETC)

  • Kabinde taşınacak evcil hayvanların kafesleri ile birlikte tartıldıklarında toplam ağırlığının 8 kg&#;ı geçmemesi gerekmektedir.
  • Kabinde taşınması istenen evcil hayvanlar, kesinlikle evcil hayvan sahiplerinin temin ettiği 55x40x20 cm (genişlikxyükseklikxuzunluk) ölçülerindeki özel kafeslerde taşınabilirler.
  • Kabine alınabilecek toplam kafes sayısı 6, hayvan sayısı 12 tanedir.

Ücretlendirme

Yurt İçi PETC 8 kg&#;a kadar ağırlığı olan kabinde taşınan evcil hayvan için ekstra 60,00 TL ödemeniz gerekmektedir.
Yurt Dışı PETC 8 kg&#;a kadar ağırlığı olan kabinde taşınan evcil hayvan için ekstra 45,00 USD ödemeniz gerekmektedir.
Yurt İçi AVIH(B) 15 kg üzerinde ağırlığı olan uçak altında taşınabilen evcil hayvan için ekstra ,00 TL ödemeniz gerekmektedir.
Yurt İçi AVIH(S) 8 kg ile 15 kg arasında ağırlığı olan, uçak altında taşınabilen evcil hayvan için ekstra ,00 TL ödemeniz gerekmektedir.

Kargo bölümünde taşınabilen evcil hayvanlar

  • AVIS (AVIH Small) : (8 kg kg arasında ağırlığı olan, uçak altında taşınabilen evcil hayvan)
  • AVIB (AVIH Big) : (15 kg üzeri ağırlığı olan uçak altında taşınabilen evcil hayvan )
  • Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg. geçiyor ise havalandırma sistemli kargo kompartımanında taşınır. Kafes, kesinlikle sizin tarafınızdan tarafından temin edilmelidir.
  • Kafeslerin taşınabilir boyutlarda olması ve terminale kafeslerinizin hazır,sağlam kilitli ve emniyetli halde getirmeniz gerekmektedir. Check-in işlemi sırasındaki canlı hayvan tesliminde kafes kilidini mutlaka kontrol edin. Kafes ölçüsü 55x40x20 cm boyutlarda olmalıdır.
  • Her bir uçuşta maksimum 4 AVIH kabul edilebiliyor.
  • Antalya ve Gazipaşa çıkışlı dış hat uçuşlarında AVIH taşınmasında tüm belgelerin yanı sıra Antalya Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden “Veteriner Sağlık Sertifikasının “ alınması gerekmektedir.
  • Hamile hayvanlar, On iki haftadan küçük yavru kedi/köpek, Anne sütünden kesilmemiş yavru kedi/köpek ve emziren anneler, uçuşa kabul edilemezler.

YASAK KÖPEKLER: American Pit Bull,Fila Brazileiros;,Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, Dogo Argentinos, American Staffordshire Terrier,Presa Canario,Chow Chow,Rottweiler, Doberman, Mastiff,Bulldog, Caukasian cinsi,mastino napoletano, boxer.

KKTC&#;ne evcil hayvan götürmek

  • KKTC&#; ne ticari olmayan canlı hayvanların kabulüne göre; Ticari olmayan canlı hayvanların misafir beraberinde taşınması için de İthal Ruhsatı alınması zorunludur. Bu demek oluyor ki evcil hayvanınızın kabul edilmesi için İthal Ruhsatı Başvuru Formunu (PİB ) uçuş öncesi doldurularak Sağlık Sertifikası birlikte KKTC Veteriner Dairesi Müdürlüğüne gönderilmeli ve İthalat İzni alınmalıdır.
  • İthal Ruhsatı alınabilmesi için İthal Ruhsatı Başvuru Formunun (PİB) doldurulup K.K.T.C Veteriner Dairesi Müdürlüğüne ulaştırılması gereklidir. Söz konusu Forum K.K.T.C Veteriner Dairesi Müdürlüğünden veya Veteriner Dairesi web sitesinden elde edilebilir.
  • İthalat Ruhsatının geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren 60 gündür.
  • Hayvanların İhracat edilmezden 48 saat önce sağlık muayenelerinin yapılması ve ilgili ülkenin ihracatla ilgili biriminden Sağlık Belgesi alınması gereklidir.
  • İthal edilecek Kedi ve Köpeklerin 3 aylık yaştan büyük olmaları ve İthalatın en az 1 ay en çok 1 yıl öncesinde Kuduz aşılarının yapılmış olması gerekir.
  • Hayvanların İthal edilmezden önce diğer hastalıklar bakımından da aşılanmış olmaları veya yıllık destek aşılarının yapılmış olması gereklidir.-Köpekler için yapılacak aşılar: Parvo, Distemper, Hepatitis, Leptospira.-Kediler için yapılacak aşılar: Feline, Enteritis, Feline, İnfluenza.
  • İthalat Ruhsatı talep edilirken (Hayvanlar İhraç edilmezden önce) aşağıdaki belgeler Veteriner Dairesi Müdürlüğüne elden, fax veya e-mail yolu ile ulaştırılmalıdır.A-İthal Ruhsatı Başvuru Formu (PIB,01)B-Hayvanların Kuduz aşılarının yapıldığını gösteren Passport veya Sağlık Karnesi.C-Kedi ve Köpeklerin Kuduza karşı mevcut antikor düzeyleri gösteren Laboratuvar raporu olmalıdır. Kan Testleri Avrupa Birliğinin onayladığı bir Laboratuvarda yaptırılmalıdır. Kuduza karşı Antikor düzeyi I.U/ml’ye eşit veya üzerinde olmalıdır.
  • Yukarıdaki belgeler K.K.T.C.’deki Veteriner Dairesi Müdürlüğüne ulaştırıldıktan sonra, Müdürlük uygun bulması durumunda İthalat Ruhsatı Belgesini düzenleyerek İthalatçıya elden, fax veya e-mail yolu ile ulaştırılır.
  • Aşağıda belirtilen orijinal belgeler İthalatı yapılacak Hayvanlarla birlikte bulundurulmalıdır ve K.K.T.C.’ye varışta ibraz edilmelidir.A) K.K.T.C.  Veteriner Dairesinden söz konusu Hayvanlar için alınan İthalat Ruhsatı.B) Hayvanların Kuduz Aşılarının yapıldığını gösteren Pasaport ve Sağlık Belgesi.C) Kuduza karşı Kandaki Antikor düzeyini gösteren Laboratuvar Raporunun aslı.

Tüm bu işlemlerin ardından K.K.T.C.&#;ne girip evraklar ilgili merciler tarafından onaylandıktan sonra evcil hayvanınızla birlikte ülke de gezebilirsiniz.

KKTC&#;nin istediği belgeyi bu link üzerinden bulabilirsiniz. seafoodplus.info%20ithalat%20basvuru%20formu%seafoodplus.info?ver=

Uçakla evcil hayvan taşımak için bu kadar prosedür gerektirdiği gibi masraflı olmaları da kaçınılmaz tabii.

2. Otobüs ile evcil hayvan taşımak

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ’nin Maddesinin 6. Bendinde : ‘‘Özel kafeslerinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşınabilir. Taşıtın içinde yolcularla birlikte canlı hayvan taşınamaz. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer ve servisler düzenlenebilir.’’ Maddesi yer almaktadır.

Hal böyle olunca hayvan sahipleri bizler ne yapacağımızı şaşırır durumda kalıyoruz. Her ne kadar bazı otobüs firmaları evcil hayvanları bagajda gitmesine izin verse de çoğu uyutulmasını şart koşmakta. İşte bazı evcil hayvan kabul eden otobüs firmaları.

Ulusoy:

Evcil hayvanınızın sağlığını korumak ve seyahat bitiminde istenmeyen üzücü bir sonuçla karşılaşmamak için kedi, köpek, kuş gibi her türlü evcil hayvanın firma prensibi gereği bagaj ve kabin içi de dâhil otobüslerimize kabul edilmemektedir.

Metro Turizm:

Aracın bagaj bölümü içerisinde; Seyahat için gerekli belgeleri tam ve Veteriner gözetiminde uyutulmuş olmak koşulu ile evcil hayvan taşınabilir.

Kamil Koç:

Doğabilecek her türlü olumsuz sonuç için sorumluluk yolcuya ait olmak koşulu ile özel kafes içerisinde veteriner kontrolünde uyutulmuş kedi, köpek, vb. canlıların bagaj kısmında taşınması mümkündür.

Pamukkale:

Kara Yolu Taşıma mevzuatına göre, evcil hayvan taşınması, araçların yalnızca bagaj bölümlerinde, kendi özel kafeslerinde (koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşıma yapılamaz), veteriner tarafından uyutulmuş bir şekilde, bölgelerdeki otogar yetkililerinden imza karşılığında (evcil hayvanlarda meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumdan firmanın sorumlu olmayacağına dair bir yazıyla) gerçekleşebilmektedir.

3- Gemi ile evcil hayvan taşımak

Türkiye&#;de yurt içi gemi seyahatlerinde bagaj kısmında olmak şartı ile evcil hayvan taşıması yapılabiliyor. Fakat köpekler kafeslerinde olsalar bile ağızlık takmak zorundalar. İDO’larda ise köpeğinizin aşı karnesinin yanınızda bulunması ve kafesinde olması şartıyla yolcu salonları dışında görevlilerin gösterdiği yerlerde yolculuk yapabiliyorlar. Fakat Cruise gibi yurt dışı odaklı gemi seyahatlerine kesinlikle evcil hayvan alınmamaktadır. Genel olarak tüm prosedürler gemi seyahatleri içinde geçerli olduğu için yapacağınız seyahat yine hayvan dostlarımızı olumsuz yönde etkileyecek bir yolculuk olacaktır. Üstelik kafeste olsa dahi ağızlık takmaları zorunludur.

4- Tren ile evcil hayvan taşımak

Hava, kara ve deniz yolculuklarının hepsinde evcil hayvan taşımak özellikle kedi ve köpek taşımak konforlu bir yolculuk sunmuyor. Bu duruma en güzel alternatif yüksek hızlı trenler ile oluyor. Yüksek hızlı trenlerin evcil hayvan taşıma prensiplerine bakıldığında, hayvanın kafes içerisinde olması ve aşılarının tam olduğunu gösteren belgeye sahip olması şartıyla yolcularla birlikte vagon içerisinde yolculuk yapmasına izin veriliyor. Yüksek hızlı trenlerde evcil hayvanlar için uyku ilacı , sakinleştirici etkiye sahip ilaç verilmeye gerek kalmıyor. Bu durumda bir nebze içinizin daha rahat olacağı bir yolculuk yapmış oluyorsunuz. Kabinde başka yolcu yoksa kendi kabin içinizde kafesinden bile çıkarmanız mümkün olabiliyor.

5- Özel araç ile evcil hayvan taşımak

İşte sizin içinde evcil hayvanınız içinde en rahat yöntem. 🙂 Sizi her zaman gördüğü yanınızda olduğunu bildiği arada bir mola vererek tuvalet ihtiyacını giderebildiği en güzel seyahat şekli. Yine tüm gerekli evraklarınız yanınızda olması şartı ile gerekliyse pasaportunuzla birlikte yurt içi veya yurt dışı rahat rahat seyahat edebilirsiniz. Bizim de tecrübe ettiğimiz bu seyahat şekli için öncelikle yapmanız gereken işlemler aşağıdaki gibidir,

  • Evcil hayvanınızı veterinere götürerek gideceğiniz ülkenin istediği tüm aşı ve evrak işlemlerini tamamlamalısınız. Biz Bulgaristan-Türkiye yolculuğu yaptık. Bulgaristan bir avrupa birliği ülkesi olduğu içinde evcil hayvanların tümü için bir uluslararası pet pasaport, hayvanların boynuna derilerinin altına taktıkları elektronik bir çip, iç dış parazit için ilaçlar ve yıllık, aylık olarak yapılan aşıların tam olması ve pet pasaporta işlenmiş olmasını zorunlu tutuyorlar.
  • Yurt dışına çıkmadan bir ve ya iki gün önce veterinerinize gidip onay almalı ve tarihin pet pasaporta işlenmiş olmasını sağlamalısınız.
  • Araç içinde evcil hayvanınızın güvenliği ve temizliği için araç içi pet olarak satılan bezler bulunuyor bunlardan satın alabilirsiniz bu tamamen sizin tercihinizdir. Ayrıca yine hayvanların güvenlikleri için hayvan emniyet kemeri de bulunuyor bunlardan da edinebilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızın araç içinde arka koltukta seyahat etmesi sizin için sorun olmuyorsa gayet uygun bir yöntem olduğunu söyleyebilirim.
  • Sıcak yada soğuk havalara göre evcil hayvanınızın araç içindeki havalandırmasına mutlaka özen gösterin çünkü onlar sizinle aynı metabolizmaya sahip olmadıkları için siz terlerken üşüyebilir veya siz üşürken onlar için fazla sıcak olabilir.
  • Özel araç ile yurt dışına nasıl çıkılır? yazısını da okuyabilirsiniz.

Ayrıca hayvan sever oteller yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sizin de farklı bir yöntem ile evcil hayvanınızla yaşadığınız tecrübe varsa lütfen bizimle paylaşın ki evcil hayvanla seyahat etmek isteyen tüm herkes için toplu bir bilgi kaynağı oluşturalım çünkü gerçekten yeterli bilgi verilmiyor.

Bizi Facebook, Instagram, Youtube üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Uçakta Hangi Evcil Hayvan Nasıl Taşınır?

Sadece bazı havayolu şirketleri uçakta evcil hayvan taşınmasına izin vermektedir. Hayvan taşıma şart ve koşulları havayolu şirketleri tarafından belirlenmektedir. Uçakta hayvan taşımak gibi bir planız varsa daha fazla bilgi için bilet aldığınız havayolu firmasının müşteri temsilcileri ile irtibata geçiniz.

İşte Bazı popüler havayollarının evcil hayvan taşıma kuralları

Türk Hava Yolları evcil hayvan taşıma kuralları

Türk Hava Yolları ile neredeyse her tür hayvan taşınabilir. Tehlikeli olarak sınıflandırılan on kadar köpek cinsi, uçakta taşınması yasaklanmıştır. Evcil olarak sadece köpek, kedi , kuş ve kanarya türleri taşınabilir.

Kabin içinde ve kargo bölümünde canlı hayvan taşınabilmesi için rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması ve onaylı olması gerekiyor. Uçak tiplerine göre kabinde taşınabilecek canlı hayvan sayısı sınırlı. Sizinle birlikte seyahat edecek olan evcil hayvanınızın uçağa kabul işlemlerini, check-in kontuarlarında yaptırabilirsiniz.

Evcil hayvanınız kafesiyle birlikte ağırlığı 8 kg’ı geçmiyorsa ve kafes ebatları 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 cm uzunluk boyutlarını aşmıyorsa; evcil hayvanınızı uçağın kabin bölümünde taşıyabilirsiniz.

Hamile evcil hayvanlarınızı ve 10 haftadan küçük kedi ya da köpek yavrularınızı uçuşlara kabul edilmiyor.

Kediyle köpeği ya da kediyle kuşu aynı uçakta farklı kabinlerde olsa bile taşınmıyor. Köpekle kuşu farklı kabinlerde ya da aynı kabin içinde mümkün olan en uzak mesafede taşınıyor

Kabinde taşınabilen evcil hayvanlar

Kabinde yolcu beraberinde evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) taşınabilir.

Evcil hayvanlarınız kabinde taşınırken aşağıdaki hususlara dikkat edilir:

Kabin içinde evcil hayvanlarıyla seyahat edecek misafirlerin kafesteki evcil hayvanlarını öndeki koltuğun altına muhafaza etmeleri gerekmektedir.

Kabin içerisinde evcil hayvanı ile seyahat eden yolcuların, acil çıkış kapısı bunun sıralar veya bebek puseti takılabilen sıralar dışında koltuk seçimi yapabilir ve bu sıralar dışında kalan koltuklarda seyahat eder.

Evcil hayvanınız olan papağan ve güvercin türlerini kabinde taşınmıyor, kargo bölümünde (AVIH) taşınıyor.

PEGASUS Hava Yolları evcil hayvan taşıma kuralları

Pegasus uçuşlarında evcil hayvan taşımacılığı ayrı ücrete tabi bir Özel Hizmet olarak sunulmaktadır. Pegasus tarafından evcil hayvan taşımacılığı kapsamında iç hat uçuşlarında sadece kedi, köpek ve kuş taşınmasına, dış hat uçuşlarında ise sadece kedi ve köpek taşınmasına izin verilmektedir.

Vahşi, yırtıcı, dövüşçü köpek ve kuşların taşınmasına izin verilmemektedir.

Kangal köpekleri en fazla altı aya kadar taşınmaktadır. Ayrıca American Pit Bull, American Staffordshire Terrier, Boxer, American Bulldog, Caucasian, Chow, Doberman, Dogo Argentinos, Fila Brazileiro, Japanese Tosa, Mastiff, Mastino Napoletano, Pit Bull Terrier, Presa Canario ve Rottweiler cinslerinin taşınmasına izin verilmemektedir.

Evcil hayvanların uçuşa kabul edilmesi için 12 haftadan (3 ay) büyük olmaları gerekmektedir. Hamile evcil hayvanlar ile anne sütünden kesilmemiş yavru kedi ve köpekler ile emziren anneler uçuşa kabul edilemez.

Pegasus tarafından evcil hayvan taşımacılığı boyutları en fazla 32 cm x 32 cm x 50 cm olarak kabul edilecek kafesleri veya seyahat çantaları ile birlikte ağırlığı 8 kilogramı geçmeyen evcil hayvanlar için kabin içerisinde (PETC) ve bu ağırlığın üzerindeki evcil hayvanlar için havalandırma sistemli kargo kompartımanında (AVIH) gerçekleştirilir.

AVIH evcil hayvanların taşınmasına sadece iç hat uçuşlarımızda izin verilmektedir. Bununla birlikte kuş haricinde PETC evcil hayvanlar kabin içerisinde İngiltere, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan hatlarına gerçekleştirilenler haricindeki tüm Pegasus uçuşlarında taşınabilir. Taşınmasına izin verilen kuş türleri sadece iç hat uçuşlarda ve kabin içerisinde taşınmaktadır. Tüm uçuş noktalarından çıkışta taşınacak (PETC veya AVIH) evcil hayvanlar için ise çıkış, varış, transfer, transit ara noktalarında geçerli yasal düzenlemelerin gerekliliklerini sağlamak yolcularımızın sorumluluğundadır.

Tüm evcil hayvan taşıma talepleri (PETC veya AVIH) sadece Pegasus Çağrı Merkezi üzerinden veya Seyahat Acenteleri tarafından işleme alınmaktadır.

Kabin içerisinde taşınacak PETC evcil hayvanların içinde bulunacağı kafesin boyutları en fazla 32 cm x 32 cm x 50 cm olduğu takdirde kafesler kabin içerisine kabul edilir. Aynı kafeste aynı kafesi paylaşan anne ve yavru veya aynı anneden iki yavru olacak şekilde en fazla 2 kedi, 2 köpek veya 2 kuş taşınabilir.

Misafirlerimiz, beraberinde taşıyacakları evcil hayvanın sağlık belgesini, aşı kağıdını ve kimliğini yanlarında bulundurmalıdır. Avrupa Birliği üye ülkelerine seyahat edecek misafirlerimizin seyahatleri esnasında taşımayı planladıkları evcil hayvan için yanlarında ayrıca evcil hayvan pasaportu bulundurmaları gerekmektedir.

PETC ile seyahat eden yolcular, acil çıkış koltuklarında ve XL olarak tanımlanan ön sırada bulunan koltuklarda seyahat edemezler.

AtlasGlobal Hava Yolları evcil hayvan taşıma kuralları

AtlasGlobal Hava Yolları&#;nda evcil hayvan olarak taşınabilen hayvanlar kediköpek ve kuşla sınırlı. Evcil hayvanların 45x35x23 cm ölçülerindeki çanta ya da kafeste taşınması gerekiyor

SUN EXPRESS Hava Yolları evcil hayvan taşıma kuralları

Evcil hayvanlar, yalnızca yolcu eşliğinde uçağa kabul edilebilir.
Evcil hayvanlar, hava alan, sıvı sızdırmayan ve kilitlenebilen 55 x 40 x 23 cm boyutlarındaki çantalar veya kafesler içinde taşınabilir.
Evcil hayvanlar, uçuş boyunca yerde durmak zorundadır.

8 kg’dan daha ağır köpek ve kediler, uçağın kargo bölümünde taşınacaktır. Taşıma hizmeti, dış hat uçuşlarımızda 74,99 Avro / yön ve iç hat uçuşlarımızda ,99 TL/yön olarak ücretlendirilmektedir.

Aşağıda belirtilen cinslerin taşınmasına izin verilmemektedir:

  • Pitbull Terrier
  • Amerikan Pitbull
  • Amerikan Staffordshire Terrier
  • Staffordshire Bullterrier
  • Bullterrier
  • Amerikan Bulldog
  • Dogo Argentino
  • Fila Brasiliero
  • Kangal (Karabaş)
  • Kafkas Çoban Köpeği
  • Mastiff
  • Mastino Napoleta

Taşıma yasağı sadece safkan hayvanları ve bu hayvanlar arasında çiftleşme neticesinde doğan melez cinsleri kapsamaktadır.

ANADOLU JET Hava Yolları evcil hayvan taşıma kuralları

Uçaklarımızda yolcu beraberi taşınabilen evcil hayvanlar için sayı ve tür kısıtlamaları uygulanmaktadır. Türk Hava Yollarındaki kurallar buradada geçerlidir

ONUR AIR Hava Yolları evcil hayvan taşıma kuralları

Kabin içerisinde evcil hayvanların taşınması ve koşulları:

Kafesi/taşıma çantası ile birlikte 8 kg’ yi aşmamak koşulu ile uçuşlarımızda kabin içerisinde yolcu beraberi evcil hayvan (Kedi, köpek veya kuş) taşınabilmektedir. Kafes/taşıma çantasının ölçüleri 45 cm x 35 cm x 20 cm ölçülerinden büyük olmamalıdır. Dövüş köpekleri veya onların kırma cinsleri uçuşlarımızda taşınmamaktadır.

Aynı kafesi/taşıma çantasını paylaşan, aynı türden olan ve birbirine alışkın (2 kuş, 2 kedi, 2 köpek) evcil hayvanların kabin içerisine kabul edilmesi için de toplam ağırlığın 8 kg’ı aşamaması gerekmektedir.

Evcil hayvan taşıma hizmeti ek ücrete tabidir. Evcil hayvan taşıma ücreti iade edilmemektedir.

Uçak filomuzdaki her uçakta havalandırma/ısıtma sistemli kargo kompartmanı bulunmayabilir. Dolayısı ile 8 kilogramı aşan evcil hayvanlarınız, filomuzdaki her uçakta taşınamayabilir.

Kafes ve evcil hayvanların toplam ağırlığı 8 kilogramı geçmesi halinde ön rezervasyon kabul edilmemektedir.

Hareket kabiliyeti kısıtlı (görme ve/veya duyma) yolcularımıza refakat eden rehber köpekler ücretsiz olarak taşınmaktadır. Rehber köpeğin temiz, ağzı bağlı olması ve sahibinin ayakları dibinde oturması gereklidir. Uçağa kabul edilen rehber hayvanın geçerli sağlık belgesi, kimlik belgesi/eğitim sertifikası, aşı kâğıdı ya da gideceği ülkenin kuralları gereği gereken evrakı tam ve eksiksiz olmalıdır.

Uçakta Hayvan Taşımak ile ilgili sık sorulan sorular

Evcil hayvan uçakta nasıl taşınır?

Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg&#;ı geçiyorsa ya da boyutları 23cmx30cmx40cm aşıyorsa kargo bölümünde taşınır. Ayrıca kabin bölümünde taşınacak evcil hayvanlarınızı özel üretilmiş yumuşak yüzeyli (soft case) kafeslerde veya çantalarda taşımanızı tavsiye ediyoruz.

Uçakta kedi taşıma çantası nasıl olmalı?

Evcil hayvanınızın taşıma çantası veya kafesi azami olarak 32x32x50 cm, 23x30x40 cm ve 55x40x20 cm boyutlarında olmalıdır. (uçak firmalarına göre değişiklik göstermektedir)

Köpekler uçağa nasıl biner?

Kabinde yolcu beraberinde evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) taşınabilir. &#;
Kafesin standart boyutlara uymaması, ağırlığının 8 kg&#;dan fazla olması gibi nedenlerle kabine alamadığımız evcil hayvanlarınızı, özel kafeslerinde uçaklarımızın kargo bölümünde taşıyabiliyoruz.

Kediler ne zaman uçağa binebilir?

10 haftadan küçük yavru kediler, emziren ve hamile kediler uçak ile taşınmamaktadır. 10 &#; 12 hafta arasında ise veteriner hekim onayı ile taşıma yapılabilmektedir.

ETİKETLER:AtlasGlobal evcil hayvan, Evcil hayvan uçakta nasıl taşınır, Kediler ne zaman uçağa binebilir, Köpekler uçağa nasıl biner, ONUR AIR evcil hayvan, PEGASUS evcil hayvan, SUN EXPRESS evcil hayvan, thy evcil hayvan, Uçakta kedi taşıma çantası nasıl olmalı

Evcil Hayvan

Evcil Hayvan

Evcil Hayvan

Evcil hayvanlarınızı AnadoluJet uçuşlarında, havalimanında ödeyeceğiniz ek ücretle beraberinizde götürebilirsiniz. Bunun için evcil hayvanınızın geçerli bir aşı ve sağlık sertifikasının bulunması; giriş izinleri ve ülkeler tarafından istenen diğer belgelerin de tam olması gerekmektedir.

Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

  • Rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar numaralı çağrı merkezi ya da satış ofislerinden yaptırılması ve onaylı olması gerekmektedir.
  • Uçaklarımızda, hem yolcu kabinlerinde hem de kargo bölümünde sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) evcil hayvan olarak taşınabilmektedir.
  • Yolcu kabininde taşınabilen evcil hayvan kontenjanı sınırlı olup, uçak tipine göre farklılık göstermektedir.
  • Kabin içinde evcil hayvanlarıyla seyahat edecek misafirlerimizin kafesteki evcil hayvanlarını öndeki koltuğun altında muhafaza etmeleri gerekmektedir.
  • Kedi, köpek veya kuş alerjisi olan yolcu ile evcil hayvan sahibi olan yolcunun aynı zamanda seyahat talebinin olması durumunda rezervasyon önceliğine bakılarak kabul işlemleri gerçekleştirilir.
  • Kabin içerisinde evcil hayvanı ile seyahat eden yolcularımız, rezervasyon aşamasında koltuk tercihi belirtmesi durumunda, acil durumlarda tahliyeyi engellememesi için cam kenarında ve kafesin emniyete alınabilmesi için önünde koltuk olan sıralarda seyahat eder. PETC sahibi yolcuya acil çıkış kapısı ve penceresi olan sıralarda veya bebek puseti takılabilen, önünde paravan bulunan sıralarda yer verilmez. Sadece bebek yolcu olmaması durumunda bebek puseti takılabilen sıralarda ve geniş gövde uçaklarda acil çıkışların bulunduğu orta sıra koltuklarda hizmet köpeği ile seyahat eden yolcuya yer verilebilir.
  • Yolcu kabininde veya kargo kompartımanında taşınacak evcil hayvanın uçağa kabul işlemleri, check-in kontuarlarında yolcu ile birlikte yapılmaktadır.
  • Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka ad soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketine yer verin.
  • Kedi ve köpekler için kimlik bilgilerini içeren aşı karnesi, kuşlar için uçuş sertifikası kabul işlemleri sırasında yolcunun yanında bulunmalıdır. Uçuş günü aşı karnelerinde kuduz aşısının 30 günden yeni ve bir (1) yıldan eski olmaması gerektiği . T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı talimatı gereği evcil hayvanınızla birlikte Türkiye'den yurt dışına seyahatiniz öncesinde veterinerden sağlık sertifikası almanız gerekmektedir.
  • Evcil canlı hayvanın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat edilmelidir. Sağlık ve dış görünümü kötü olan evcil canlı hayvanlar taşıma için kabul edilmez.
  • Yolcu beraberinde taşınacak olan evcil hayvan, yolcunun serbest bagaj hakkına dahil olmayıp ücrete tabidir.
  • Bazı ülkeler yolcu beraberinde evcil hayvanın giriş, çıkış ve transit geçişine izin vermemektedir. Detaylı bilgi için lütfen en yakın Türk Hava Yolları Satış Ofisi’ne başvurunuz. İngiltere varışlı uçuşlarımızda ülke kuralları gereği yolcu beraberinde PETC ve AVIH kabul edilememektedir.
  • Kabin içerisinde taşınacak evcil hayvanların kafes/çanta boyutu 23cmx30cmx40cm (yükseklik*genişlik*uzunluk) olmalıdır. Kafes/çantaların evcil hayvanınızın konforlu seyahat edebilmesi için yeterli büyüklükte olmasına, ayakta durabilmesine, kendi etrafında dönebilmesine, yatma pozisyonuna uygun olmasına uygun olması gerekmektedir.
  • Kabine alınacak evcil hayvanın kafesi/çantası ile birlikte toplam ağırlığı 8 kg’yi geçmemelidir. Kafeslerin/çantaların minimum üç tarafında 2,5 cm çapında yeterli hava sirkülasyonu için havalandırma delikleri olmalı ve su geçirmez materyalden yapılmış, kafes tabanı akma ve sızmaları önleyecek yeterlilikte olması seafoodplus.infoı hayvan kafeslerinin ve çantalarının kapaklarının/fermuarlarının uçuş boyunca kapalı tutulması gerekmektedir.
  • Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg’ı geçiyorsa ya da boyutları 23cmx30cmx40cm aşıyorsa kargo bölümünde taşınır. Ayrıca kabin bölümünde taşınacak evcil hayvanlarınızı özel üretilmiş yumuşak yüzeyli (soft case) kafeslerde veya çantalarda taşımanızı tavsiye ediyoruz. Ön koltuğun altına sığmayan 23cmx30cmx40cm boyutlarını aşan kafes ve çantalar sabitlenemeyip, uçuş güvenliğini tehlikeye attığından kabine kabul edilmeyecek kargo bölümünde taşınacaktır.
  • Aynı kafesi paylaşan, aynı türden ve birlikte yaşama alışkanlığı olan evcil hayvanlar (2 kuş, 2 kedi, 2 köpek) kabin içerisinde aynı kafeste maksimum ağırlık (8 kg) ve boyut (yükseklik 23 cm, genişlik 30 cm, uzunluk 40 cm) limitlerini aşmamak kaydıyla taşınabilir.
  • 10 haftadan küçük veya anne sütünden kesilmemiş yavru kedi/köpek ve emziren anneler taşınamaz. 10 haftadan büyük, 12 haftadan küçük kediler veteriner onayı olmadan taşınamaz. Kargo bölümünde aynı kafes içinde bir anneden doğmuş, haftalık, en fazla üç hayvan taşınabilmektedir. Her birinin ağırlığı köpekler için maksimum 14 kg, kediler için maksimum 10 kg olan; birbirine yakın büyüklükte ve beraber yaşamaya alışkın aynı ırk hayvanlar tek kafeste taşınabilir. Köpeklerin ağırlıkları 14 kg’dan, kedilerin ağırlıkları 10 kg’dan büyük ise kafeste tek olarak kabul edilebilirler.
  • Hamile evcil hayvanlarınızı ve 10 haftadan küçük kedi ya da köpek yavrularınızı uçuşlarımıza kabul edemiyoruz.
  • Evcil canlı hayvanın çipi olması gerekmektedir.
  • Kafes, canlı hayvanın sahibi tarafından temin edilir.
  • Uçuşlarımızda her bir yolcu için en fazla iki evcil hayvan kafesi kabul edilir. Ancak kafeslerden sadece biri kabinde (PETC), diğeri ise kargo bölümünde (AVIH) taşınır. Ya da her iki evcil hayvan kafesi AVIH olarak taşınabilir.
  • Kediyle köpek ya da kedi ile kuş aynı uçakta (farklı kabinlerde dahi olsa) taşınmaz. Köpek ve kuş farklı kabinlerde veya aynı kabin içerisinde mümkün olan en uzak mesafede taşınır.
  • Türkiye’ye özgü ve koruma altına alınmış Sivas kangalı, Ankara kedisi ve Van kedisi gibi evcil hayvanlar, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili müdürlüklerinden onay alınarak taşımaya kabul edilir.
  • Solunum problemi yaşayan kedilerin (Birman, Exotic, Persian, Himalayan, Burmese, Scottish Fold ve British Shorthair vb.) ve  köpekleri (Affenpischer, Pekinese, Pug (All breeds), Shar Pei, Shih Tzu, Japenese Chin, Lhasa Apso, Tibetan Spaniel, Chow Chow, English Toy Spaniel, English Bulldog, French Bulldog, Boston Terrier, Boxer, Brussels Griffon, Bull Mastiff (English Mastiff) vb.) kafesiyle birlikte ağırlığı 8 kg’ı geçmiyorsa ya da boyut (yükseklik 23 cm, genişlik 30 cm, uzunluk 40 cm) limitlerini aşmamak kaydıyla yolcu beraberinde kabinde (PETC)  taşınabilir.
  • Evcil hayvan olan papağan ve güvercin türlerini (CITES Liste-1’de bulunanlar hariç) kargo bölümüne(AVIH) kabul edilirler. Muhabbet kuşu ve kanarya kuşu dışındaki diğer küçük kuş cinslerini kabin içerisine alınmamaktadır.
  • Kabin içerisinde taşımaya uygun olmamaları durumunda rezervasyon ve uçuşa kabul işlemlerinin Turkish Cargo aracılığıyla yapılması şartıyla uçaklarımızın kargo bölümünde taşıyabiliyoruz.
  • Rehber köpekler , engelli bir kişinin yararına iş yapmak veya görevleri yerine getirmek üzere bireysel olarak eğitilmiş hayvanlardır.
  • Yolcu beraberinde seyahat eden rehber köpekler (tıbbi destek veren/görme ve duyma engelli yolcuya refakat eden) ücretsiz olarak kabin içerisine kabul edilirler. Sadece psikiyatrik destek köpekleri yolcu kabininde veya kargo bölümünde kafes içerisinde ücrete tabi olarak taşınır.
  • Rehber Köpekler eğitimli ve sertifikalı olmalıdıseafoodplus.infot edilen ülkenin kuralları gereği, uçuşa kabul edilecek rehber köpeklerin geçerli aşı kağıdı, kimlik kartı ve gerekli olan tüm dokümanların yolcu beraberinde eksiksiz bulunması gerekmektedir. Belgelerin eksik olması durumunda rehber köpek uçuşa kabul edilemeyebilir veya seferin uygunluk durumuna göre kafes içerisinde olmak koşuluyla PETC olarak kabinde ya da AVIH olarak kargo kompartımanında seyahati sağlanır.
  • Eğer rehber köpeği olarak taşınacak köpeğiniz uçuşunuzdan önce agresif veya rahatsız edici davranışlar sergiliyorsa, bakımlı ve temiz değilse, önündeki boşluğa sığmıyorsa veya koridora/diğer yolcunun alanına geçiyorsa, kabin içinde güvenlik riski oluşturma ihtimali varsa ve/veya kabin ekibi tarafından kabin içerisinde hizmeti engelleyeceği düşünülüyorsa uçuşa kabul edilmeyebilir veya seferin uygunluk durumuna göre kafes içerisinde olmak koşuluyla PETC olarak kabinde ya da AVIH olarak kargo kompartımanında seyahati sağlanır. Kabin içerisinde SVAN ile seyahat eden yolcularımız, acil çıkış kapısı bulunan sıralar veya bebek puseti takılabilen sıralar hariç koltuk seçimi yapabilir,
  • Kabin içerisinde ve/veya kargo kompartımanında rehber köpek taşınabilmesi için uçuş saatinden en az 48 saat önce rezervasyon yapılması ve rezervasyonun onaylı olması gerekmektedir.
  • Hizmet hayvanıyla kabinde seyahat edilmesine izin verilmesi için, yolcudan uçuş boyunca köpeğin tuvalet ihtiyacını gidermeyeceğini veya giderdiği takdirde herhangi bir sağlık problemi yaratmayacağına dair dokümanın kontuarda yolcu hizmetleri memuruna teslim edilmesini gerekmektedir. Kabul edilebilir dokümanlar;
  • Veterinerden yazılı bir beyanname,
  • Köpeğin tuvalet ihtiyacını karşılamasını engellemek için yapacaklarını içeren yazılı bir beyanname,
  • Köpeğin tuvalet ihtiyacını herhangi bir hijyen veya sağlık problemine neden olmadan giderebildiğini gösteren fotoğraflar veya diğer görselleri içeren imzalı bir beyanname,
  • Köpeğin kazara tuvalet ihtiyacını karşılaması durumunda kirlenen bölgenin köpek sahibi tarafından temizleneceğine dair taahhütname (torba, peçete, temizlik bezi, ıslak mendil bulundurmalısınız). Seyahat boyunca olası tüm zararlar yolcu sorumluluğundadır.
  • Hizmet köpekleri varış istasyonunda ülkeye girişi yasaklı hayvanlar listesinde bulunuyorsa uçuşa kabul edilmez.
  • SVAN köpeklerinize yelek ve/veya tanıtıcı tasma takılmalı, SVAN olarak taşınacak köpekleriniz temiz olmalı ve uçuş süresince ayaklarınızın önünde oturtulmalıdır. Ayrıca köpeğinizin tasma veya koşum ipinin uçuş boyunca kemerinize bağlı olması gerekir. SVAN köpeklerinin yolcu koltuklarına oturması kesinlikle yasaktır. SVAN köpekleriyle seyahat ederken havlama, diş gösterme vb. durumlarına karşı tedbir olarak mutlaka ağızlık bulundurulmalıdır.
  • Hizmet köpeğinizin neden olduğu herhangi bir hasardan sizin sorumlu olduğunuzu ve güvenlik nedeniyle koltuğunuzu değiştirmek zorunda kalabileceğimizi belirtelim.
  • AnadoluJet olarak evcil hayvanlarınızın uçuş sırasında ve uçuş sonrasındaki sağlık durumları konusunda sorumluluk kabul edemiyoruz.
  • Seyahat ettiğiniz ülkenin evcil hayvanlarla ilgili kurallarını bilmenizi öneririz. Ayrıca evcil hayvanınızın uçuşa kabul edilebilmesi için kimlik bilgilerini içeren aşı karnesini ve gideceği ülkenin kuralları açısından gerekli olan evrakı da uçuş sırasında yanınızda bulundurmalısınız.
  • Sağlık, emniyet, hayvanların yönetimi, hükümetler tarafından zorunlu kılınan tüm koşullar ve onaylar, düzenlemeler, giriş ve çıkış izinleri, ülkelerin sağlık sertifikaları ve devletlerin, bölgelerin veya ilgili otoritelerin kısıtlamalarına uyum hususunda yolcuların tamamen sorumlu olduğu varsayılır. Evcil hayvanlarla seyahat talepleri, rezervasyon onaylansa dahi havalimanında reddedilebilir.
  • Yolcu kabininde evcil hayvan taşınması, ülkelerin ilgili canlı hayvan giriş/çıkış ve transit geçiş ile ilgili kanunların hükmü altındadır. Daha fazla bilgi için TIM/TIMATIC kaynaklarına başvurabilirsiniz.

Evcil Hayvanların Kargo Bölümünde Taşınması

Kafesin standart boyutlara uymaması(23cmx30cmx40cm), ağırlığının 8 kg’dan fazla olması gibi nedenlerle kabine alamadığımız evcil hayvanlarınızı, özel kafeslerinde uçaklarımızın kargo bölümünde taşıseafoodplus.info hayvanlarınızın kargo bölümünde emniyetli bir şekilde seyahat edebilmesi için kafeslerinin sert yüzeyli olması gerekmektedir. Kargo bölümüne yumuşak yüzeyli (soft case) kafes/çanta kabul etmiyoruz. Özel kafeslerin evcil hayvanınızın konforlu seyahat edebilmesi, ayakta durabilmesine, kendi etrafında dönebilmesine, yatma pozisyonuna uygun olmasına için yeterli büyüklükte olmasına , hava almasına su sızdırmamasına ve lateral kilit sisteminin olmasına dikkat edin. Kafes ebatları 75 cm yükseklik, 75 cm genişlik ve cm uzunluk boyutlarını aşmıyorsa uçaklarımızın kargo bölümünde taşıyabiliyoruz. Kafes ölçülerinin bu boyutları aşması durumunda evcil hayvanınızı Turkish Cargo kanalıyla taşıyoruz.4 saat ve üzeri bekleme süreniz varsa veya uçuş süreniz 8 saat üzerindeyse evcil hayvanınızın ihtiyacı olması durumunda kullanılmak üzere beslenmesi için (boşaldıkça tamamlanan veya dökülmeyecek bir kapta) kafes içinde mama bulundurulması gerektiğini hatırlatırız. Ayrıca kafesin üzerine evcil hayvanınızın kimlik bilgilerini içeren bir etiket yapıştırmayı unutmayın.
Evcil hayvanınızın kargo bölümünde taşınması konusunda son kararı pilotlarımız veriyor. Bu sebeple, uçuştan önce pilotlarımızın havalandırma koşullarının yeterli olmadığını bildirmeleri durumunda, evcil hayvanlarınızı kargo bölümünde taşıyamıyoruz
Kargo bölümünde bir anneden doğmuş haftalık en fazla üç hayvan (kedi/köpek) aynı kafeste taşınabilir. Her birinin ağırlığı maksimum 14 kg olan, birbirine yakın büyüklükte, beraber yaşamaya alışkın aynı ırk hayvanlar tek kafeste taşınabilir. Hayvanların ağırlıkları 14 kg’dan büyük ise kafeste tek olarak kabul edilebilir.

! Kargo bölümüne yumuşak yüzeyli (soft case) kafes/çanta kabul etmiyoruz.

Uçuşlarımıza Kabul Edilmeyen Evcil Hayvanlar

Uluslararası havacılık kuralları nedeniyle bazı evcil hayvanlarınızı uçuşa kabul edemiyoruz. Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Amerikan Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve American Bully gibi tehlike arz edebilen köpekleri ve melezlerini taşıyamıyoruz.

Tehlike arz eden American Bulldog, Bandog Tosa Inu, Caucasian Ovcharka, Douge De Bordeux, Doberman (Pincher Doberman ve bütün Doberman türleri), Presa Canario, Rottweiler; Mastiff (Bull Mastiff hariç), Wolf Dog Hybrids türlerini, Anatolian Shepherd, Boerboel ve bu türlerin melezlerini sadece Turkish Cargo tarafından kabul edilmeleri halinde kargo bölümünde taşıyabiliyoruz.
Ayrıca CITES-1 kapsamında yer alan ve bilimsel adı Psittacus Erithacus olan Afrika gri papağanı uçuşlarımıza kabul edilmemektedir.

Özel Durum Kapsamındaki Evcil Hayvanlar

Seyahat edeceğiniz ülkenin evcil hayvan için istediği belgelerin eksiksiz olması gerekiyor. Aksi takdirde evcil hayvanınızı taşıyamıyoruz. Bazı ülkelerin evcil hayvanın yolcuyla birlikte giriş, çıkış ve transit geçişine izin vermediğini hatırlatalım. Seyahat edilen ülkenin kuralları gereği, uçuşa kabul edilecek yardımcı köpeklerin geçerli aşı kâğıdı, kimlik kartı ve gerekli olan tüm belgelerin yolcu beraberinde eksiksiz bulunması şart. Belgelerin eksik olması durumunda yardımcı köpekleri taşıyamamaktayız. Uçuşunuzdan 48 saat öncesinde evraklarınızı gideceğiniz ülke kuralları doğrultusunda ibraz etmeniz gerekmektedir. ([email protected] ve [email protected])

  • Türkiye çıkışlı yurtdışı varışlı uçuşlarda, Türkiye’ye özgü ve koruma altına alınmış evcil canlı hayvanlar (Sivas kangalı, Ankara kedisi ve Van kedisi), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gönderici tarafından onay alınması şartıyla kabul ediyoruz. İlgili bakanlıktan alınan onay belgesinin taşınacak hayvanlar için uçuş öncesi kontuarda ibraz edilmesi gerekmektedir.

Yolcu kabininde evcil hayvan taşınması, ülkelerin ilgili canlı hayvan giriş/çıkış ve transit geçiş ile ilgili kanunların hükmü altındadır. Daha fazla bilgi için TIM/TIMATIC kaynaklarına başvurabilirsiniz.

Yurt İçi Uçuşlarında Evcil Hayvan Ücretlendirmesi:

Taşıma tipiAğırlıkSabit ücret
PETC* kg TRY
AVIH** kg TRY
AVIH** kg TRY
AVIH** kg TRY
AVIH**28 kg ve üzeri TRY

*PETC: Kabinde taşınan evcil hayvan (pet in cabin)
** AVIH: Kargoda taşınan evcil hayvan (animal in hold)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Uçuşlarında Evcil Hayvan Ücretlendirmesi:

Taşıma tipiAğırlıkSabit ücret
PETC* kg TRY
AVIH** kg TRY
AVIH** kg TRY
AVIH** kg TRY
AVIH**28 kg ve üzeri TRY

*PETC: Kabinde taşınan evcil hayvan (pet in cabin)
** AVIH: Kargoda taşınan evcil hayvan (animal in hold)

Dış Hat Seferlerinde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Dış hat noktası içeren seyahatlerde evcil hayvan ücretlendirmesi aşağıdaki şekilde hesaplanır. Evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır.

Yolcu Kabininde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (PETC*) başlığı ve altındakiler (tablolar da dahil) Duraklamalı Seyahatlerde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (Stopover)’ne kadar kalkacak yerine alttaki tablo gelecek.

TR Kalkışlı - Varışlı Dış Hat Uçuşlarında Evcil Hayvan Ücretlendirmesi:

Taşıma tipiAğırlıkSabit ücret
PETC* kg85 EUR
AVIH** kg EUR
AVIH** kg EUR
AVIH** kg EUR
AVIH**28 kg ve üzeriEUR

Beyond (Dıştan Dışa) Uçuşlarda Evcil Hayvan Ücretlendirmesi:

Taşıma tipiAğırlıkSabit ücret
PETC* kg EUR
AVIH** kg EUR
AVIH** kg EUR
AVIH** kg EUR
AVIH**28 kg ve üzeri EUR

Duraklamalı Seyahatlerde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (Stopover)

Yolcu Kabininde (PETC*) ve Kargo Bölümünde (AVIH**) Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Seyahatin herhangi bir noktasında duraklamalı seyahat var ise ücretlendirme stopover yapılan noktaya kadar ayrı stopoverdan sonra yapılan noktaya kadar ayrı şekilde hesaplanır.

*PETC: Kabinde taşınan evcil hayvan (pet in cabin)
**AVIH: Kargoda taşınan evcil hayvan (animal in hold)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Varışlı Uçuşlarda Evcil Hayvan Kabulü

  • Tüm evcil hayvanlar için KKTC Veteriner dairesinden alınmış ithalat ruhsatı geçerlilik tarihi 30 gündür.
  • İlk uçuşun yapıldığı ülkenin veteriner işleri müdürlüğünden onaylı ihracat sağlık sertifikası (uçuştan 48 saat önce muayene yapılarak sertifika alınmalıdır.)
  • Kedi ve köpekler için kuduz aşılarının ve diğer aşılarının yapıldığını gösteren pasaport ve sağlık karnesi (uçuştan en az bir ay en çok bir yıl önce kuduz aşısı yapılmış olmalıdır. Köpekler için yapılacak aşılar; Parvo, Distemper, hepatitis, leptospira kediler için yapılacak aşılar; Feline Enteritis, Feline İnfluenza.
  • Kedi ve köpeklerin Kuduza karşı mevcut antikor düzeyleri gösteren Laboratuvar raporu, Avrupa Birliğinin onayladığı bir Laboratuvarda kan testleri yaptırılarak alınmalıdır. Kuduza karşı Antikor düzeyi I.U/ml’ye eşit veya üzerinde olmalıdır.
  • Üç aydan küçük evcil hayvanlar KKTC’ye kabul edilmemektedir. Yolcularımız, seafoodplus.info web sayfası aracılığı ile ayrıntılı bilgi alabilirler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir