batırma yemek / Malatya Usulü Batırma - Nefis Yemek Tarifleri - #

Batırma Yemek

batırma yemek

Yöresel Yemekler

Ermenek ve Çevresi Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı
Online Bağış

Yöremize özel "batırma" yiyebilmek için şanslı veya bir eve misafir olmanız gerekir. Yörenin birbirinden güzel çam, meşe, çınar, nar, incir, zeytin, hatta Göksu vadisi içindeki narenciye ağaçlarına kadar çeşitlenen bir bitki örtüsü ve çiçeklerle bezenmiş, Tekeçatı, Barcın yaylalarında ve Zeyve Pazarında harika saç kebabı, fırın kebabı, alabalık ve ızgara etlerinizi doğal yoğurt, yerel sebzelerden yapılmış salata, bölgede yapılan arıcılık ürünü petek balından oluşan yemeğinizi, temiz havada düşündüğünüzden fazla yiyebilir ve Toros pınarı içimi hoş doğal suyla çabucak hazmedersiniz.

Ermenek içerisinde hizmet veren çok sayıda, Sarıveliler ve Başyayla ilçelerimizde de lokanta, kebap salonu ve ev yemekleri yapan yer bulunmaktadır.

Batırık (Batırma)

Batırık, Ermenek bölgesine ait bir yemektir ve daha çok yazın tüketilir. Yapılış ve damak tadına göre Cevizli, Etli ve Deli Batırık olarak sınıflandırılabilir. Delisinin farkı ceviz veya benzerlerinin olmamasıdır. Etlisi ise daha çok Ermenek’te yapılır bir nevi sulandırılmış çiğ köfte gibidir.

Malzemeler: Kişi başına bir çay bardağı ince bulgur(düğürcük), Yeteri kadar olgun domates, bir baş büyük soğan, adet yeşil biber, yarım veya bir demet maydonoz, bir dal fesleğen (fazlası acı tad verir), bir su bardağı dövülmüş iç ceviz (fıstık, susam veya kendir de kullanılabilir), tuz, yeterli miktarda lt su.

Yapılışı:Domatesler soyulur ince ince doğranır veya rendelenir. Soğan , maydonoz, fesleğen ve biber çok ince bir şekilde doğranır ve ince bulgur yani düğürcükle bunlar tuz ilave edilerek yoğrulur. Düğürcük biraz yumuşayınca ceviz içi ilave edilerek biraz daha yoğseafoodplus.inforse su katmadan biraz sıkma ayrılır (sıkma:Çiğ köfteden biraz büyükçe parçalar) daha sonra buna su ilave edilerek sulandırılır ve karıştırılır. Yanında maydonoz, marul, kıvırcık, tere, roka, domates ,salatalık, yeşil biber, taze veya kuru soğan, lahana veya asma yaprağının haşlanmışı ile servis yapılır.

Tarhanabaşı

Tarhanabaşı, yağlı kıyma veya patates ile yapılır.

Malzemeler: Patates veya yağlı çekilmiş kıyma, ince bulgur (düğürcük), kekik, feslikan, maydanoz, sıvı yağ, acı veya tatlı biber, tuz, su, eğer patatesli olursa bir miktarda kavurma.

Yapılışı: Rendelenmiş soğan yağda bir miktar kavrulur. Kıyma veya patates ve ince bulgur diğer malzemelerle bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurulur. Daha sonra avuç içinde cm büyüklüğünde küçük parmak kalınlığında dairesel şekiller verilir. Sonra sac, tava veya kömür üzerinde ızgarada kızarıncaya kadar pişirilir.

Sac Kebabı

Sac kebabı, Ermenek ve bölgesinde sac kebabı denilince Zeyvepazarı’nda fırında yapılan kebap akla gelir. Ama esasen sac üzerinde odun ateşi ile pişirilen kebaptır. İsteğe bağlı olarak sebzeli veya sade yapılabilir.

Malzemeler: Keçi eti, gram keçi iç yağı, yarım kilo patates, 1 kg domates, gr yeşil biber, yarım kilo soğan, baş sarımsak, yeteri miktarda tuz, bardak su, bir tutam maydonoz.

Yapılışı: Doğranmış etimizi yağla beraber iyice pişiriyoruz etler pişince soğanı atıp dk kavuruyoruz daha sonra yeşil biber ve patatesi ilave ediyoruz bunlarda biraz pişince üzerine ince doğranmış domatesi seriyoruz bir su bardağı su ilave edip üzerini kapatıyoruz kısık ateşte saatte pişiriyoruz Üzerine maydanoz servise hazır.

Su Böreği

Su böreği, Ermenek ve Çevresinde su böreği iki şekilde seafoodplus.info peynirli diğeri kavurma olur ve özellikle tepside odun ateşinin üstünde pişirilir.

Malzemeler: gr un, 4 yumurta, gr tam yağlı beyaz peynir veya kavurma, 1 demet dereotu, 1 demet maydanoz, gr tereyağ, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı yoğurt.

Yapılışı: Unu, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, yoğurt ve 50 ml su ekleyip karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru 12 parçaya bölüp parçaları unlanmış bir zemine yerleştirin. Üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika kadar dinlendirin. Peyniri bir çatalla ezin. Dereotu ve maydanozu ince ince kıyın ve peynire ilave edip karıştırın. Fırına dayanıklı yuvarlak bir kabı yağlayın. Unlanmış bir zeminde 12 hamur parçasından birini kaptan biraz daha büyük açıp kabın içine yerleştirin. Büyük tencerede 1 çorba kaşığı tuz ve zeytinyağı ekleyerek su kaynatın. 10 açılmış hamuru suyun içinde ikişer dakika haşlayın. Kalan hamuru haşlamayın. Haşlanan hamurları soğuk su dolu kasede durulayın ve süzün. Sarkan kenarları içe doğru katlayın ve en üste haşlanmayan hamur parçasını kapatın. fırına verin. dakika kadar pişirin.

Arabaşı Çorbası

Arabaşı çorbası, Yöremize özgü özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez çorbasıdır.

Malzemeler: 1 adet tavuk, 1 talı kaşığı kırmızı biber ve domates salçası karışık, 3 tatlı kaşığı un, kaşık sıvı yağ, tuz, limon suyu, bolca acı biber.

Yapılışı: Tavuğu temizleyip tütsüledikden sonra yıkayın, sonra düdüklünüze tavuğunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun. Bence dakika normal ateşte pişirilmeli. Ayrı bir tavanın içinde 3 tatlı kaşığı ununuzu kokusu gidene kadar biraz kavurun ve soğuduktan sonra içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kıvamında açın.Çorbayı yapacağınız tencerenize yağı ilave edin ve salçayı biraz kavurun bu aşamada bolca acıbiber ilave edin. Sonrasında üzerine su bardağı tavuğun suyundan ilave edin. Kaynamaya başlayınca suyla incelttiğiniz ununuzu azar azar çorbanızın içine ilave edin ve dakika kaynatın. Bu arada tuzu az ise tuz ilavesi yapın. Ocaktan indireceğinizde içine limon suyu ekleyin.

Sac Böreği

Sac böreği, Yöremize özgü bir börek çeşididir.

Malzemeler: 4 su bardağı un, 1,5 bardak su, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 kg. ıspanak (ayıklanmış, yıkanmış, incecik kıyılmış), 1 iri baş kuru soğan, 1 çay bardağı ovalanmış beyaz peynir ya da lor, 1 kahve fincanı sıvı yağ, tuz karabiber ve kırmızıbiber.

Yapılışı: Unu tepsiye dökün, ortasını açıp, suyu ve tuzu ilave edin. İyice yoğurup güzel bir hamur yapın ve bir kenara ayırın, üstünü temiz bir bezle örtün ve 20 dk. bekletin. Ispanakları ince ince kıyalım içine peynirimizi, incecik kıydığımız soğanı, yağını, tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştıralım. Malzemeyi hazırladıktan sonra hamuru pişirme işlemine geçebilirsiniz. Hamurdan biraz büyük parçalar alıp oklava ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Malzemeyi yarısına koyup diğer yarısını üzerine kapatın, kenarlarını bastırın. Teflon tavada altını üstüne kızartarak pişirin. Ocaktan (veya sactan) alınca üstüne fırça ile tereyağı sürüp servis yapın.

Batırma (Batırık Buturma) (Malatya)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Ağrı Yemekleri
Ardahan Yemekleri
Bingöl Yemekleri
Bitlis Yemekleri
Elazığ Yemekleri
Erzincan Yemekleri
Erzurum Yemekleri
Hakkari Yemekleri
Iğdır Yemekleri
Kars Yemekleri
Malatya Yemekleri
Muş Yemekleri
Tunceli Yemekleri
Van Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Batırma (Batırık Buturma) (Malatya)

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bir soğan doğranır. Biraz kırmızıbiber, salça hep birlikte iki kez çevrilir. Bulgur da koyulur. Kavrulmadan birlikte karıştırılır. Kaynamış su hazırda bulunur. Suyu ve tuzu koyulur. Pişmeye bırakılır.
Ayrı bir yerde bir sahan soğan ufak ufak doğranır. Kış mevsimi ise batırmaya kavurma da ilave edilebilir. Soğanla birlikte bol domates, biber, maydanoz doğranır. Bir tava salçalı yağ karıştırılır, düzeltilir. Kalan soğan üzerine serilir. Geride kalan yağ, üzerinde gezdirilir. Ekşi sevenler için içine erik ekşisi de koyulabilir veya ayrı bir kapta sofraya getirilebilir.



seafoodplus.info sitesinde bulunan 1, Bölümdeki, Yemek Tarifine
6,,, defa bakıldı.
Batırma (Batırık Buturma) (Malatya) tarifi, Doğu Anadolu Yemekleri bölümüne ait bir tariftir.
Batırma (Batırık Buturma) (Malatya) tarifi, 7, defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.









nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir