beptr sorgulama / Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir? - Enerji Portalı

Beptr Sorgulama

beptr sorgulama

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) sorgulama büyük görseli

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Sorgulama Hakkında

sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile yürürlüğe giren Bina Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ile detayları verilen Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma işlemlerinde yetkili SMM (Serbest Müşavir Mühendis) ve EVD (Enerji Verimliliği Danışmanı) ile alınmaktadır. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyen firmaları çalışmaya başlamadan önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi sayfasından kontrol etmenizi öneririz.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sisteminden Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye yetkili firmaları inceledikten sonra sizlere verilen Enerji Kimlik Belgesinin (EKB) sahte olmaması için kontrol etmek gerekmektedir. Sorgulamada çıkmayan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) kurum ve kuruluşlarda geçersiz olup mağdur olmanızla sonuçlanmaktadır.

Tüm Türkiye geneli Enerji Kimlik Belgesi (EKB) hizmetimizle Bina Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliğine uygun olarak uzmanlarımızla gerekli işlemleri ve mevzuatları takip ediyor ve projelendirerek Bina Enerji Kimlik Belgenizi (EKB) çıkartıyoruz. Enerji Kimlik Belgenizi (EKB) sorgulama işlemini Edevlet üzerinden ve bakanlığının resmi sayfasından kontrol edebilirsiniz.


Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme Metni

Enerji kimlik belgesi asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
 

Enerji kimlik belgesi faaliyetleri; 05/12/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ve 07/01/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarının Eğitim ve Denetimlerine Dair Tebliğ kapsamında yürütülmektedir. 

 

Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 26/A maddesi kapsamında yetkilendirilir.

 

Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü internet sayfasında seafoodplus.info adresinden ilan edilmektedir.

 

Enerji kimlik belgesi uzmanlarının ve enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşların denetimi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetçileri tarafından yapılır.

 

Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar Kamu Kurumu değildir. Bu kuruluşlarda çalışan kişiler de Kamu personeli değildir.

 

Bu itibarla kendilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının personeli olarak tanıtan kişilerin/şirketlerin enerji kimlik belgesi düzenlemek için vatandaşlarımızla irtibata geçtiğine yönelik tarafımıza şikayetler ulaşmakta olup herhangi bir Kamu Kurumunun böyle bir uygulaması bulunmamaktadır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir? BEP Nedir? BEP-TR Nedir?

Ülke olarak enerji ihtiyacımızın ve enerji ithalatımızın (%70 oranında) fazla olmasından kaynaklı enerjinin etkin, enerji kaynaklarının verimli olarak kullanılmak istenmesi, israfın önlenmesi, çevrenin korunması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (BEPY) hazırlanmış 5 Aralık tarihinde yayınlanmıştır. [BEPY Madde 1]

Bu yönetmeliğe göre yeni ve m² ' den büyük mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesinin olması zorunlu kılınmıştır.

Sehatek: Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine bağlı olarak bir binanın enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıfını, yalıtım özelliklerini, ısıtma ve soğutma sistem bilgilerini içeren bakanlık onaylı belgedir.

Yalnızca yetkili kişi ve kurumlar tarafından düzenlenmekte olup yönetmeliğin hükümlerine uygun şekilde hazırlanmaktadır. Düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl geçerliliğe sahiptir. Ancak binanın yıllık birincil enerji ihtiyacının değişmesi durumunda bir yıl içinde tekrar yenilenir.

Binanın tamamı için hazırlanması şartı bulunmakla birlikte her bir bağımsız bölüm için (Örneğin; bir binada bulunan her daire için) ayrı ayrı düzenlenmesi mümkündür. Binaların alım satım kiralama durumlarında Enerji Kimlik Belgesi olması gerekmektedir.

Bir binaya Enerji Kimlik Belgesi verilebilmesi için o binanın Bina Enerji Performansının (BEP) hesaplanması gerekmektedir. Bu hesaplama is BEP-TR aracılığıyla yapılmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi İnfografik

Bina Enerji Performansı

BEP-TR ile bina enerji performansı belirlenirken öncelikli olarak Enerji Kimlik Belgesi alınacak binanın m² başına düşen yıllık ısıtma-soğutma-aydınlatma-sıcak su-havalandırma için enerji tüketimi belirlenir.

Bu değere bağlı olarak binanın dış ortama olan CO₂ salınımı hesaplanır. Hesaplanan bu değer referans alınan bir binanın değerleriyle karşılaştırılarak A-G arasında bir enerji sınıfına yerleşir.

Enerji Performans Sınıfları

BEP-TR

BEP-TR Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapmasında hazırlanmış bina enerji performansının Türkiye için olan ulusal hesaplama yöntemidir.

Bu yöntem konutlar, ofisler, eğitim binaları, sağlık binaları, oteller, alışveriş merkezleri ve ticaret merkezleri gibi bina tiplerindeki mevcut ve yeni binaların enerji performanslarını değerlendirmek için kullanılır.

Bu yazılımla oluşturulan Enerji Kimlik Belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakalığının veri tabanında depolanır ve bir takip sistemi ile denetlenir. Bu sistemin kullanıcıları bakanlık, yerel yönetimler, serbest mühendis müşavirler ve enerji verimliliği danışmanlık firmalarıdır.

Bu yazılımda ‘Basit Saatlik Dinamik‘ hesaplama yöntemi kullanılmaktadır. Basit Saatlik Dinamik Yöntemi binaya ait ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını ve bu ihtiyaca karşılık kullanılan sistemlerin tüketimini saatlik olarak hesaplamaktadır.

BEP-TR de yapılan hesaplama sonucunda binanın enerji tüketimini etkileyen tüm parametreleri ele alınarak elde edilen sonuçlar belgelenerek bakanlığa onaya sunulur.

Bu parametreler;

  • Yer ve İklim
  • Geometri
  • Opak Bileşenler
  • Mekanik Sistemler
  • Aydınlatma Sistemi
  • Sıcak Su Sistemi
  • Yenilenebilir Enerji ve Kojenerasyon Sistemi

Referans Alınan Binadaki Standart Kabuller

Hesaplama sonucu ortaya çıkan veriler en uygun kabullere sahip bir bina ile karşılaştırılırken her iki binanın yukarıda belirtilen aynı parametre özelliklerine sahip olması gerekmektedir.

Ele alınan bina için yapılan hesaplamalırın tümü referans bina içinde yapılmaktadır. Enerji performansı hesaplanan binanın referans bina ile aynı değerlere sahip olması durumunda o binanın Ep değeri ’ dür. Bu durumda bina değer aralığına göre D ve üzeri sınıfta yer almaktadır.

Enerji Performans Sınıfı Arlıkları

Referans bina, Enerji Performansı hesaplanacak bina ile;

  • Aynı iklim bölgesine
  • Aynı geometrik özelliklere (mimari planı, çatı tipi, kat sayısı vb.)
  • Aynı opak ve saydam bileşenlere (TS standartlarında iklim bölgelerine göre kullanılan yalıtım malzemesi tipi ve kalınlığı)
  • Aynı mekanik sistemlere
  • Referans bina ısıtma sistemi olarak merkezi ısıtma ve yakıt tipi doğalgaz.
  • Referans binada havalandırma sistemi mekanik doğal havalandırma.
  • Referans binada soğutma sistemi konut için bireysel sistem konut dışı yapılar için merkezi sistem olarak
  • Aynı aydınlatma sistemine (aydınlatma tipi ve sayısı)
  • Konut için; %30 kompakt floresan %70 enkandesan
  • Ticari binalar için; %70 tüp floresan %30 enkandesan lamba olarak
  • Aynı sıcak su sistemine
  • Konutlar için; doğalgazlı şofben
  • Konut dışı yapılarda; merkezi sıcak su sistemi olarak
  • Aynı yenilenebilir enerji ve kojenerasyon sistemine
  • Referans bina için herhangi bir şekilde yenilenebilir enerji veya kojenerasyon sistemimin bulunmadığı kabul edilmiştir. Bulunması durumunda belgelendirilmesi şartı bulunmaktadır. 

"Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?" sayfamızdan süreç hakkında bilgi alabilirsiniz.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir