bilardo faulleri / Bilardo - Vikipedi

Bilardo Faulleri

bilardo faulleri


 

     Sekiz top, çuhayla kaplı ve kauçuk bantlarla çevrili düz bir masada on beş adet numaralı top ve bir isteka topuyla (beyaz top) oynanır. Oyuncu isteka topuna vurmak için bir isteka kullanır. Amaç isteka topunu bir hedef topa çarptırarak hedef topu masadaki altı cepten birine düşürmektir. Oyuncu kazanmak için öncelikle kendi grubundan yedi topu (1'den 7'ye ya da 9'dan 15'e) ve ardından 8 numaralı topu (siyah top) cebe düşürmelidir. Vuruşlar deklarelidir.

  1. Bant Atışı
  2. Topların Dizilmesi
  3. Açılış Vuruşu
  4. Siyah Topun Geri Yerleştirilmesi
  5. Açık Masa ve Grup Seçimi
  6. Deklareli Vuruş
  7. Oyuna Devam Etme
  8. Setin Kaybedilmesi
  9. Standart Fauller
  10. İsteka Topu Elde
  11. Topların Durduktan Sonra Hareket Etmesi
  12. Dış Müdahale
  13. Pata
  14. Yanlış Bilinen ve Uygulanan Kurallar

 

 

1. Bant Atışı

     Bant atışı maçın ilk vuruşudur ve oyun sırasını belirler. Bant atışını kazanan oyuncu ilk vuruşu kimin yapacağına karar verir. Bir önceki seti kazanan oyuncu yeni seti açar (Turnuva kurallarına bağlı olarak sırayla açılış formatı da kullanılabilir).

     Bant atışı için hakem masanın her iki yanına, açılış çizgisinin gerisinde kalacak şekilde birer top yerleştirir. Oyuncular kendi toplarına yaklaşık olarak aynı zamanda, top aşağı kısa banta çarpıp geri dönecek şekilde vuruş yapar. Amaç, topu yukarı kısa banta rakibinkinden daha yakın bırakmaktır.

     Aşağıdaki durumlarda oyuncu bant atışını doğrudan kaybetmiş sayılır:

Oyuncunun topu;

(a) masanın rakibe ait diğer yarısına geçerse
(b) aşağı kısa banta birden fazla kez temas ederse
(c) cebe düşer ya da masa dışına çıkarsa
(d) uzun banta temas ederse
(e) yukarı kısa bantı geçecek şekilde cebin ağzında kalırsa

Bunlara ek olarak, oyuncu herhangi bir başka faul yaptığı takdirde bant atışını kaybeder.

     Bant atışı şu durumlarda tekrarlanır:

(a) Bir oyuncunun, diğer oyuncunun topunun aşağı kısa banta çarpmasından sonra vuruş yapması
(b) Hakemin hangi topun yukarı kısa banta daha yakın olduğuna karar verememesi
(c) Her iki oyuncunun da hatalı vuruş yapması

> Yukarı

2. Topların Dizilmesi

     Üçgen yardımıyla on beş adet hedef top, üst köşedeki top aşağı spota (paketin üst köşe noktası) ve siyah top en öndeki topun iki sıra arkasına yani paketin ortasına denk gelecek şekilde yerleştirilerek sıkıca dizilir. Diğer toplar, paketin alt iki köşesi farklı gruplardan olacak şekilde rastgele yerleştirilir.

> Yukarı

3. Açılış Vuruşu

     Açılış vuruşunda aşağıdaki kurallar uygulanır:

(a) İsteka topu eldedir ve açılış çizgisi gerisindeki herhangi bir yere konabilir.
(b) Vuruş deklareli değildir.
(c) Açılış vuruşunu yapan oyuncu bir ya da daha fazla hedef topu cebe düşürmüşse oyuna devam eder ve masa açıktır.
(d) Herhangi bir hedef top cebe düşmemişse en az dört hedef top en az bir banta temas etmiş olmalıdır. Bu koşul gerçekleşmemişse açılış nizami değildir ve rakip oyuncunun şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Masayı olduğu gibi kabul ederek devam edebilir.
(2) Yeniden diziliş isteyip açılış yapabilir.
(3) Yeniden diziliş isteyip açılışı rakibe yaptırabilir.

(e) Nizami bir açılış vuruşunda siyah topu cebe düşürmek faul değildir. Siyah top cebe düşmüşse açıcının şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Siyah topu geri yerleştirerek masayı olduğu gibi kabul edebilir.
(2) Yeniden diziliş isteyip açılış yapabilir.

(f) Açıcı siyah topu cebe düşürmüş ve isteka topuyla ilgili herhangi bir faullü vuruş yapmışsa rakip oyuncunun şu seçenekleri bulunur:

(1) Siyah topu geri yerleştirip isteka topunu açılış çizgisi gerisindeki alana koyarak açılış çizgisinin ilerisinde kalan toplara (açılış çizgisinin üzerindekiler dahil) vuruş yapabilir.
(2) Yeniden diziliş isteyip açılış yapabilir.

(g) Açılış vuruşu sırasında herhangi bir hedef top masa dışına çıkmışsa bu bir fauldür. Bu durumda çıkan top ya da toplar geri yerleştirilmez (siyah top hariç) ve diğer oyuncunun şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Masayı olduğu gibi kabul ederek devam edebilir.
(2) İsteka topunu açılış çizgisi gerisindeki alana koyarak açılış çizgisinin ilerisinde kalan toplara (açılış çizgisinin üzerindekiler dahil) vuruş yapabilir.

(h) Eğer açıcı yukarıda bahsi geçmeyen herhangi bir faul yapmışsa diğer oyuncunun şu seçenekleri mevcuttur:

(1) Masayı olduğu gibi kabul ederek devam edebilir.
(2) İsteka topunu açılış çizgisi gerisindeki alana koyarak açılış çizgisinin ilerisinde kalan toplara (açılış çizgisinin üzerindekiler dahil) vuruş yapabilir.

> Yukarı

4. Siyah Topun Geri Yerleştirilmesi

     Açılış vuruşunda siyah top masa dışına çıkarsa masaya geri yerleştirilebilir (ya da yeniden açılış yapılır). Diğer hiçbir hedef top hiçbir zaman geri yerleştirilmez. Küpeşteye (bantları çevreleyen çoğunlukla ahşap bölge) temas eden top masaya geri dönse bile çıkmış kabul edilir.

     Siyah top açılış vuruşu sonrasında oyundan çıkmışsa; masanın uzun orta çizgisi hizasında aşağı kısa banta doğru, engelleyen toplar oynatılmamak kaydıyla aşağı spota en yakın olacak şekilde geri yerleştirilir. Çıkan siyah top aşağı spota yerleştirilemiyorsa, engelleyen topa -mümkünse- temas edecek şekilde yerleştirilir. Eğer isteka topu yerleştirmeyi engelleyen top konumundaysa isteka topu ve siyah top temas ettirilmez, aralarında küçük bir mesafe bırakılır. Aşağı spotun altında kalan alanın tümü diğer toplar tarafından işgal edilmişse siyah top yine yukarıdaki şartlar sağlanarak, aşağı spotun yukarısına doğru en yakın konuma yerleştirilir.

> Yukarı

5. Açık Masa ve Grup Seçimi

     Gruplar seçilmeden önce masa açıktır ve her vuruştan önce oyuncu hedef top ve cep deklare etmelidir. Eğer oyuncu deklare ettiği topu nizami bir şekilde cebe düşürürse bu topun ait olduğu grubu, rakibi ise diğer grubu almış olur. Oyuncu deklare ettiği topu nizami olarak cebe düşüremezse sıra rakibe geçer ve masa açık kalır. Masa açıkken ilk olarak siyah top hariç herhangi bir hedef topa vuruş yapılabilir.

> Yukarı

6. Deklareli Vuruş

     8 top oyununda, oyuncu cebe düşüreceği hedef topu ve cebi -bariz değilse- belirtmelidir (deklare etmelidir). Vuruşun bant veya diğer toplara teması gibi ayrıntılarını belirtmesine gerek yoktur. Eğer hakem ya da rakip oyuncunun vuruşla ilgili şüpheleri varsa oyuncudan deklarasyon talep edebilirler. Açılış vuruşu hariç her vuruşta deklareli vuruş yapılmalıdır. Her vuruşta yalnız bir top deklare edilebilir. Siyah top ancak masada oyuncunun kendi grubundan herhangi bir hedef top kalmadığında deklare edilebilir.

     Oyuncu bazı durumlarda "güvenli vuruş" deklare edebilir. Güvenli vuruş sonucunda cebe düşen toplar cepte kalır ve sıra diğer oyuncuya geçer.

> Yukarı

7. Oyuna Devam Etme

     Vuruş yapan oyuncu deklare ettiği topları nizami olarak ceplere düşürdüğü sürece oyuna devam eder.

> Yukarı

8. Setin Kaybedilmesi

     Aşağıdaki durumlar gerçekleştiğinde oyuncu seti kaybeder:

(a) Siyah topu cebe düşürdüğü vuruşta faul yaparsa
(b) Kendi grubundan top ya da toplar halen masadayken siyah topu cebe düşürürse
(c) Siyah topu deklare ettiği cep haricinde bir cebe düşürürse
(d) Siyah topu masanın dışına çıkartırsa

> Yukarı

9. Standart Fauller

     Eğer oyuncu bir faul yaparsa sıra rakibine geçer. İsteka topu eldedir ve rakip oyuncu isteka topunu masa üzerinde herhangi bir yere koyarak vuruş yapabilir.

     Aşağıdakiler sekiz top oyunundaki standart faullerdir:

(1) İsteka topunun cebe düşmesi veya masanın dışına çıkması
(2) İsteka topunun herhangi bir hedef topa temas etmemesi
(3) İsteka topunun ilk olarak rakip topa ya da siyah topa temas etmesi (Masa açıkken sadece siyah top için geçerlidir.)
(4) İsteka topunun hedef topa temasından sonra herhangi bir topun banta temas etmemesi (Not: Banta yapışık olan toplar yapışık oldukları banta temas etmiş olarak değerlendirilmez)
(5) Vuruş sırasında (istekanın ucunun isteka topuna teması anında) oyuncunun en az bir ayağının yere temas etmemesi
(6) Herhangi bir hedef topun masanın dışına çıkması
(7) Oyuncunun herhangi bir hedef topa istekasının ucu dışında herhangi bir şekilde temas etmesi (örneğin vücudu, kıyafeti, istekasının çeşitli kısımlarıyla vs.)
(8) Çift vuruş (Vuruş sonrasında istekanın isteka topuna tekrar teması. Çoğunlukla isteka topuyla hedef top yapışıkken ya da aralarında çok az bir mesafe bulunduğunda gerçekleşir.)
(9) İtme vuruşu (İstekanın vuruştan sonra fazla uzatılması sebebiyle isteka topuna temas etmeye devam etmesi)
(10) Toplar hareket halindeyken vuruş yapılması (Not: Olduğu yerde dönen top hareket halindedir.)
(11) İsteka topunun yanlış yerleştirilmesi (Örneğin açılış çizgisi gerisinden oynanması gereken durumda açılış çizgisi üzerine ya da ilerisine konması)
(12) İsteka topu eldeyken açılış çizgisi gerisinden yanlış oynanması
(13) İstekanın en az bir elle kavranmadan hiza almak amacıyla masaya bırakılması
(14) Oyuncunun sırası gelmemişken oynaması
(15) Oyuncunun kasti olarak sürekli yavaş oynaması

> Yukarı

İsteka Topu Elde

     İsteka topu eldeyken oyuncu isteka topunu masa üzerinde herhangi bir noktaya yerleştirebilir ve vuruş yapana kadar hareket ettirmeye devam edebilir. Oyuncu isteka topunu yerleştirirken, istekasının -vuruş hareketi yapmadan ucu da dahil olmak üzere- herhangi bir kısmını kullanabilir. İsteka topu eldeyken açılış çizgisinin gerisinden vuruş yapılması gerektiğinde açılış çizgisi üzerindeki ve ilerisindeki hedef toplara oynamak nizamidir.

> Yukarı

Topların Durduktan Sonra Hareket Etmesi

     Masa ya da toplardaki çeşitli kusurlardan dolayı bir top durmuş gibi göründükten sonra hafifçe hareket edebilir. Top cebe düşmedikçe bu durum oyun içi tesadüf olarak kabul edilir ve top olduğu yerde bırakılır. Ancak aynı durumda, top bir cebe düşerse çıkartılır ve eski konumuna en yakın şekilde geri yerleştirilir. Yine aynı durumdaki bir top vuruş anında cebe düşerse ve bu durumun vuruş üzerinde bir etkisi oluşmuşsa hakem pozisyonu eski haline getirir ve vuruş tekrarlanır.

> Yukarı

Dış Müdahale

     Bir vuruş sırasında vuruşun sonucunu etkileyebilecek bir dış müdahale gerçekleşmişse hakem topları eski konumlarına yerleştirir ve vuruş tekrarlanır. Eğer dış müdahale vuruşu etkilememişse, konumu değişen toplar eski yerlerine yerleştirilir ve oyuncu oynamaya devam eder. Topların orijinal pozisyonlarına döndürülememesi halinde set için pata kararı çıkar.

> Yukarı

Pata

     Eğer hakem setin sonuçlanması yönünde bir gelişme görmezse uyarısını yapar ve oyuncular masaya üçer kere daha gelir. Bu süre zarfında da bir gelişme olmadığı takdirde hakem pata kararı verir.

     Her iki oyuncu da anlaşırsa, üçer ek vuruş haklarını kullanmadan pata sonucunu kabul edebilirler.

     Pata kararı sonucunda o setin açıcısı tekrar açılış vuruşunu yapar.

> Yukarı

Yanlış Bilinen ve Uygulanan Kurallar

Topların dizilmesi:

Yanlış: Siyah topun merkezi ikinci diamond hizasına denk getirilir.
Doğru: Paketin en önünde bulunan topun merkezi ikinci diamond hizasında olmalıdır.

Yanlış:Toplar dizilirken parçalı ve düz toplar yan yana gelmeyecek şekilde yerleştirilir.
Doğru: Siyah topun ortada ve paketin iki alt köşesindeki topların farklı gruptan olması yeterlidir. Diğer toplar rastgele yerleştirilir.

Top seçimi:

Yanlış: Açılışta cebe düşen topun ya da cebe düşmüş toplardan çoğunlukta olanların grubu açılışı yapan oyuncunun olur.
Doğru: Açılış vuruşu sonrasında masa her zaman açıktır.

Yanlış: Açılışta her iki gruptan birer top cebe düşmüşse oyuncu dilediği grubu seçer.
Doğru: Açılış vuruşu sonrasında masa her zaman açıktır.

Fauller ve sonrası:

Yanlış: Rakip oyuncunun faulü sonrasında oyuncu çift vuruş hakkı kazanır ve ilk vuruşunu isteka topunu açılış çizgisinin gerisine yerleştirerek yapar.
Doğru: Açılıştaki fauller dışında her türlü faul sonrasında isteka topu masanın istenilen yerine konarak vuruş yapılır. Çift vuruş hakkı gibi bir kural yoktur.

Yanlış: Oyuncu siyah topa kalmış ve rakip oyuncu faul yapmışsa isteka topunu açılış çizgisinin gerisine yerleştirilerek tek vuruş yapar.
Doğru: İsteka topu eldedir, istenilen yere yerleştirilebilir.

Yanlış: Oyuncu siyah topa oynarken, siyah topun cebe düşmemesine rağmen yaptığı üç faul sonrasında seti kaybeder.
Doğru: Böyle bir kural yoktur (Muhtemelen bir önceki yanlış kuralın yarattığı dezavantajı yok etmek amacıyla kullanılmaktadır).

Açılış Faulü:

Yanlış: Açılıştaki faul sonrasında isteka topu açılış çizgisinin gerisine yerleştirilerek orta çiziginin ilerisinde kalan toplara oynanır.
Doğru:Açılış çizgisinin üzerindeki toplar dahil, çizginin ilerisinde kalan toplara oynanabilir.

Masanın Dışına Çıkan Toplar:

Yanlış:Masanın dışına çıkan top ya da toplar geri yerleştirilir.
Doğru: Açılış vuruşunda çıkan siyah top haricinde hiçbir top geri yerleştirilmez.

Yanlış:Masanın dışına çıkan top, aşağı kısa banttaki orta diamond hizasında banda temas edecek şekilde geri yerleştirilir.
Doğru: Açılış vuruşunda çıkan siyah top haricinde hiçbir top geri yerleştirilmez. Siyah top ise aşağı spot bölgesine yerleştirilir (Bkz. 4. Siyah Topun Geri Yerleştirilmesi).

Siyah top ve set sonu:

Yanlış:Oyuncu siyah topu kendi grubuna ait son topu düşürdüğü cebe düşürmek zorundadır ("Son top son cep" olarak bilinir).
Doğru: Siyah top deklare edilmek şartıyla istenilen cebe düşürülebilir.

Yanlış:Oyuncu siyah topa ilk kez oynarken bir cep deklare eder ve sonraki denemelerinde de siyah topu aynı cebe düşürmek zorundadır. Aynı zamanda rakip oyuncu siyah top için bu cebi deklare edemez.
Doğru: Siyah top deklare edilmek şartıyla istenilen cebe düşürülebilir.

Yanlış:Açılış vuruşunda oyuncu siyah topu cebe düşürürse seti kazanır.
Doğru: Açılış vuruşunda siyah top cebe düşerse setin kazanılması ya da kaybedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir [Bkz. 3. Açılış Vuruşu (e) (f) (g)].

Zıplatma Vuruşu (Jump Shot):

Yanlış:İsteka topunun altına vurularak yapılan zıplatma vuruşu nizamidir.
Doğru: Nizami zıplatma vuruşları isteka topunun üst kısmına, istekanın arkası kaldırılarak yapılır (İsteka topunun altına vurulması sonucunda oluşan zıplama hareketinin istekanın yalnız ucuyla yapılması mümkün değildir).

> Yukarı

 

kaynağı değiştir]

Ana madde: Snooker

Cepli bilardoya diğer bir örnek Snookerdır. İki kişi ya da iki takımla oynanır. Snookerı İngilizler savaşa giderken can sıkıntısından keşfetmişlerdir. Diğer bilardo çeşitlerinden canları sıkıldığı için keşfetme gereği duymuşlardır. İngilizler ilk keşfettiğinde renkli toplar yoktu. Renkli toplar sonradan keşfedildi bunlar sarı top (2 puan), yeşil top (3 puan), kahverengi top(4 puan), mavi top(5 puan), pembe top (6 puan) ve son olarak da siyah top(7 puan) olarak sıralanır. Bunların yanında 15 tane kırmızı top (1 puan) olarak sayılır ama kırmızı toplar en baştan beri vardır. Bir de yine bir tane beyaz top vardır. Yani toplam olarak 22 top vardır. Kuralları bir kırmızı top sokmak sonra da bir renkli top sokmak ardından yine bir kırmızı top sokmak gibi bir döngüye sahiptir. Faul olsa da olmasa da deliğe giren kırmızı top asla ve asla çıkartılmaz ama renkli toplar çıkartılır. Masada hiç kırmızı top kalmayınca renkli toplar kıdem sırasına göre küçükten büyüğe doğru (sarı-yeşil-kahverengi-mavi-pembe-siyah) sokulur.

Fauller, sıra kırmızı toptayken beyaz topun deliğe girmesi (4 puan), sıra kırmızı toptayken renkli bir topun sokulması durumunda (sarı, yeşil, kahverengi için 4 puan, mavi için 5 puan, pembe için 6 puan, siyah için 7 puan) karşı tarafa geçirilir. Sıra renkli bir toptayken vurulan ilk renkli top yerine herhangi başka bir topun sokulması durumunda (kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi için 4 puan, mavi için 5 puan, pembe için 6 puan, siyah için 7 puan) sokulan ya da ilk vurulan topun sayısı toplanmaz hangisinin puanı daha fazlaysa ona göre rakibe puan geçer. Herhangi bir topun masayı, yapılan vuruş sonrası terk etmesi ya da herhangi bir topa isteka harici herhangi bir şeyle değilmesi ya da beyaz topa iki kere vurulması halinde 7 puan karşı tarafa geçirilir. Oyunun adını aldığı "snooker" terimi aynı zamanda oyunun ayırıcı ve can alıcı bir özelliğini adlandırmak için de kullanılır. Pot şansı olmayan ya da riske girmek istemeyen oyuncu beyaz topu masada rakibinin top görmesini engelleyecek bir noktaya bırakırsa - faul yapmadan - buna "snooker" bırakmak denir. "çin snookerı" ise beyaz topu bir topa yapıştırmak suretiyle rakibi kontrolsüz, zor bir vuruş yapmaya zorlamaktır. Üst seviye oyuncular için pot yüzdesi ne kadar önemliyse snooker bırakabilmek ve snooker çözebilmek de o kadar önemlidir. Oyunculardan biri herhangi bir durumda faul yaptıktan sonra, sıra rakibine geçtiğinde eğer bu oyuncu masadaki kırmızılardan herhangi birinin her iki maksimum incesini düz bir vuruş çizgisinden göremiyorsa "free ball" veya "açık top" kuralı uygulanır. Bu kurala göre masa üstündeki tüm toplar (yani renkliler) kırmızı top olarak sayılır ve oyuncu istediği topa vurabilir. Renklilerden birini kırmızı yerine pot yaparsa kırmızı topların değeri olan 1 sayı kazanır ve renkli top yerine konur. Oyunun devamı normal şekilde oynanır.

Hesaplandığında bu oyunda en fazla sayı yapılabilir (fauller sayılmazsa). En çok Ronnie O'Sullivan tarafından(9 kez-3'ü Crucible Tiyatrosunda olmak üzere)yapılmıştır. Steven Hendry ise, 8 kez maksimum seriye ulaşmıştıseafoodplus.info'nin yaptığı bu 9 seriden 5 seri en hızlı 5 maksimum seridir. Bu hızlı oyun tarzından dolayı kendisine roket Ronnie denir. Snookerın devleri(lokomotifleri) olarak bilinen oyuncular Ronnie O'Sullivan, Stephen Hendry, Paul Hunter (Kanser olmasına rağmen kemoterapi gördüğü hafta maça çıkmıştır, yılında kanserden öldü.)(Peter Ebdon), (John Higgins), (Ken Doherty), (Steve Davis(80'lerin en büyük oyuncusu))

Kuralları pek bilinmediği için Türkiye'de çok tercih edilen bir bilardo çeşidi değildir. Yabancı turistleri (özellikle de İngiliz turistleri) ağırlayan oteller snookerı tercih eder. Snooker masasının boyu , eni 'dir. Dünyanın en fazla tercih edilen bilardo oyunu olmaya doğru ilerlemektedir. Yavaş yavaş Britanya dışında da oynanmaya başlanmıştır.[1][2]

3-Top (Karambol)[değiştir

8-Top Oyun Kuralları

1. Oyunun Amacı
Oyun beyaz toplar ve 15 diğer topla oynanır bu 15 top numaralanmıştır ve arası bir renktetir, çizgilidir. Ve diğer sekiz top siyahdır.

Bir oyuncu bir kalırdaki topları deliğe sokarken diğeride çizigilileri sokmaya çalışır. Önce kendi otplarını sokan ve ardından sekiz topu sokan kazanır.

2. Başlangıç Arası
- Toplar bir üçgen içinde sekiz top merkezde diğerleri diğer bölümlerde sıralanır.
- Oyun ana topun elde olması ile başlar.
- Ana topla herhangi bir topa vurulması ile başlanır.
- Sekiz top veya ana top deliğe sokulmadığı sürece ara legaldir.

3. Grup Seçenekleri
Eğer açılışda herhangi bir top deliğe sokulmamış ise sıra diğer oyuncunundur.
Açık masanın anlamı oyunuc istediği topa vurabilir.
Oyuncu grubunu toplara göre seçer.
Grup seçildikten sonra oyuncu önce o gruptan bir topa vurmak zorunda ve deliğe o toplardan bir topa vurmak zorunda.

4. Oynamak & Kazanmak
Bir oyuncu faul yapana kadar veya başarısız bir vuruş yapana kadar devam eder. Eğer faul veya başarısız kalırsa diğer oyuncu sırayı alır.
Eğer bütün gruplar deliğe sokulmuşsa ve sekiz top ta deliklerde ise.

5. Fauller
- Ana top oyuncunun kendi grubundaki toplara değmemiş ise.
- Eğer ana top deliğe sokulmuş ise.
- Hiç bir top çerçeveye sokulmamış ise.
Eğer bir vuruş faul ise oyuncu ana topu eline alır. Bunun anlamı oyunuc ana topu istediği yere yerleştirir.

6. Kaybetmek
Bir oyuncu sekiz topu deliğe soktuğunda kaybeder ve
- eğer öteki topları deliğe sokmamışsa.
- eğer vuruş faul ise.

Bilardo, Avrupa’daki en popüler 5 spordan biridir. Ülkemizde de bilardoyu deneyimlememiş ya da en azından duymamış kimse yoktur herhalde. Peki, bilardo oynamak, bilardo terimleri ve bilardo kuralları ile ilgili yeterince bilgiye sahip miyiz? Merak etmeyin! Bu yazıyı okuyarak, konusu geçtiğinde birkaç cümle sunabilecek kadar bilardoya ve kurallarına hakim olabileceksiniz. O zaman bu haftaki yazımıza bilardo kuralları nelermiş, onları öğrenerek başlayalım.

Bilardo Çeşitleri ve Bilardo Kuralları 

Bilardo Kuralları Amerikan Bilardosu

Her branşta olduğu gibi bilardoda da birtakım bilardo kuralları var tabiî ki&#; Dilerseniz önce biraz bu kuralları ve faulleri inceleyelim.  Bilardoda açı hesabı ve hız ayarlama unsurları oldukça temeldir. Ayrıca bilardo oynamak için kapalı bir alan gereklidir. Bilardonun cepli (delikli) ve cepsiz (deliksiz) diye ayrılan iki temel grubu vardır. 8-Top(Amerikan) Bilardosu ve Snooker cepli bilardoya örnektir.  3-Top (Karambol) ise cepsiz bilardo olarak geçer. Haliyle bu farklı bilardoların kendine özgü kuralları bulunmaktadır.

8-Top (Amerikan) Bilardosu

Bilardo kuralları bilardo çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Amerikan bilardosunda arasında numaralandırılmış yedi düz top, arasında numaralandırılmış 7 çizgili top, 8 numaralı siyah bir top ve vuruş için gerekli olan beyaz bir top vardır. Toplamda 16 topla oyuna başlanır. Oyundaki amaç; iki gruptan birini tamamlayıp siyah topu en son topun girdiği cep&#;e ya da oyuncunun değiştirmemek şartıyla deklare edeceği cep&#;e girmesi olarak anlatılabilir.

Amerikan bilardasu oynarken yapılmaması gerekenler:

  • Beyaz topu ceplere sokmamak,
  • Toplardan birinin masadan çıkması,
  • Karşı grubun topunu cep&#;e sokmak,
  • Beyaz topun ilk önce diğer gruptan topa ya da siyah topa değmesi veya hiçbir topa değmeden gitmesi
  • İstekanın beyaz topa iki kere değmesi ya da beyaz top haricinde bir topa değmesi
  • Oyuncunun eli, kıyafeti veya herhangi aletin toplara değmesi gibi şeyler yapmak faul sebebidir.

Snooker Bilardo

Kuralları çok bilinmediğinden Türkiye&#;de yaygın olmayan bir bilardo çeşididir. Renkli toplar sonradan keşfedildi. Bunlar sarı top (2 puan), yeşil top (3 puan), kahverengi top (4 puan), mavi top (5 puan), pembe top (6 puan) ve son olarak da siyah top (7 puan)&#;tur. Bunların yanında 15 tane kırmızı top vardır ve bu toplar 1 puan  olarak sayılır. Ancak kırmızı toplar en baştan beri vardır. Bir de yine bir tane beyaz top vardır. Yani toplam olarak 22 top vardır.

Bilardo Kuralları Hakkında

3-Top (Karambol) Bilardo

Bu bilardo, gördüğümüz iki bilardo çeşidinden farklı olarak cepsiz bilardo olarak geçmektedir. Bu oyunda bir bitiş sayısı belirlenir ve bu sayıya ulaşan kazanan olur. Bu iki oyunda da bir beyaz top, bir sarı top ve bir de kırmızı top vardır. Oyunun amacı kendi topunu rakibin iki topuna değdirmektir. Bu oyunun en iyi temsilcilerinden biri de ülkemizden Semih Saygıner’dir

Bilardo Terimleri Nelerdir?

Bilardo Kuralları Bilardo Terimleri

LİMAJ (LIMAGE): Vuruş topuna vurulacak nokta belirlendikten sonra atışa hazırlanırken hedefe odaklanma amaçlı istekanın hareket ettirilerek atışın bir nevi canlandırılması yapılır. Bu canlandırma hareketlerinin bütününe limaj denir.

KLEPS: Vuruş topunun yatay ekseninin aşağı noktalarına yapılan ve vuruş topunun hedef topuna çarptıktan sonra geri gelmesini sağlayan vuruşa denir.

STİCK (UZATMA):Bilardo masasının boyutları sebebiyle bazı atışlarda uygun pozisyon alamadığımız durumlarda köprü kurduğumuz elimiz yerine kullanılan araçtır.

JUMP ATIŞI: Vuruş topuna 45 derece veya daha dik bir açıyla belirli bir teknikle ve (genelde) özel bir istekayla vurularak engel teşkil eden top veya top gruplarının üzerinden zıplatılarak yapılan vuruştur.

FALSO (TERS-DÜZ): Topun dikey eksenin sağına ya da soluna yapılan vuruşlara falsolu vuruşlar denir. Bu vuruşlarda topun saat yönünde ya da ters yönde dönerek ilerlemesi sağlanır.Bilardo Terimleri

PİKE: İstekanın vuruş açısını mase vuruşlardaki açılardan daha dik açılar kullanarak, topun daha fazla kavis almasının, yönünün daha fazla değişmesinin sağlandığı vuruşlardır. Genelde birçok pike vuruşu zorluk derecesi fazla olduğu için artistik vuruş sınıfına girer.

MASE: İstekayı normal vuruş açısını artırarak arkasını yukarı kaldırıp vuruş topunun duruma göre sağ veya sol tarafına doğru yapılan etkili vuruşlara denir. Böylece top gideceği noktaya kavis alarak ilerler.

BANT ATIŞI (ASO ATIŞI): Oyuna başlamadan önce açılışı kimin yapacağını belirleyen atışa verilen addır. Bant atışını kazanan taraf, oyuna kimin başlayacağına karar verir.

SAFE (BOŞ ATIŞ): Genel olarak oyunda rakibe kolay atış (sote) bırakmamak amacıyla yapılan atışlara verilen addır. Bunun yanında 8 topta bu adla anılan özel bir kural atışı da vardır.

TEK İSTEKA: Bu tabir kendisine sıra geldikten sonra oyuncunun rakip oyuncuya sırayı verene kadar elde ettiği başarılı atışları ya da setleri belirtmek için kullanılan bir ifadedir.

BRİKOL: Vuruş topunun hedef topa ulaşmadan önce banta çarptırılması ile yapılan atışların genel adıdır.

 

Bilardo Terimleri Nelerdir?

SOTE (SOTA): Bilardoda sıradaki atışla ilgili kullanılan göreceli bir terimdir. Atışı yapacak sıradaki oyuncuya göre kolay olan pozisyonlara verilen addır.

SOMAKİ (TEBEŞİR): Vuruş yapılmadan önce vuruş topu ile istekanın ucunun temas süresini arttırarak çıtlama denilen olayı engellemek için sürülen özel bir bileşimden yapılan malzemedir.

İSTEKA (ISTAKA): Bilardoda vuruş topu diye tabir ettiğimiz topa nizami olarak vurabilmemiz için kullandığımız, genelde ahşaptan yapılmış olan sopadır. 3 top ve Amerikan bilardo (pool) disiplinlerinde farklı versiyonları bulunan isteka çeşitlerini malzemeler bölümünde daha ayrınltılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

VURUŞ TOPU: İsteka aracılığıyla kurallar dahilinde vurabileceğiniz toptur. Cepli bilardo disiplinlerinde (pool, snooker) vuruş topu her oyuncu için aynı olmakla beraber, örneğin 3 top disiplininde vuruş topu bir oyuncu için beyaz iken, rakip oyuncu için sarıdır.

Bilardo Malzemeleri Nelerdir?

Bilardo Kuralları Bilardo Malzemeleri

Bilardo oynamak için gerekli olan malzemelere bilardo malzemeleri denir. Bilardo malzemelerini detaylı olarak kategorimizden inceleyebilirsiniz.

  • Bilardo masası
  • İsteka (bilardo sopası)
  • Bilardo topları
  • Tebeşir (İstekanın topa daha ölçülü vurmasını ve gereksiz yere kaymamasını sağlar, özellikle falsolu vuruşlarda çok işe yarar)
  • Köprü (İsteğe göre kullanılır. Zor uzanılan toplara yetişmeyi sağlar.)

Belli bir kesimin oynamaktan asla vazgeçmediği çok keyif aldığı bilardo oyunu ve sporu, unutmayın ki oynadıkça öğreneceğiniz, öğrendikçe çok seveceğiniz bir spordur. Eğer siz de bilardo oyununa ilgili duyuyorsanız bilardo malzemelerine sahip olarak sevdiklerinizle bilardo turnuvaları düzenleyebilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir