bilgisayar hızlandırma / Bilgisayar (PC) hızlandırma yöntemleri | DonanımHaber

Bilgisayar Hızlandırma

bilgisayar hızlandırma

Bilgisayar hızlandırma yöntemleri nelerdir? İşte bilgisayarınızı hızlandırmanın en iyi yolları

Bilgisayar hızlandırma yöntemleri nelerdir? İşte bilgisayarınızı hızlandırmanın en iyi yolları

Bilgisayarınızı bir süre kullandıktan sonra, ilk aldığınız zamana göre daha yavaş çalıştığını gözlemleyebilirsiniz.

Neyse ki, bilgisayarınızı tekrardan yeni gibi gösterecek şekilde hızlandırmak için bazı yöntemler bulunuyor.

Zamanla, siz dosya indirirken, internette gezinirken, programları kaldırırken, uygulamaları açık bırakırken ve bilgisayarınızda hemen hemen başka herhangi bir şey yaptıkça, yavaş yavaş gereksiz dosyaları toplar ve her zaman yakalanması o kadar kolay olmayan sorunlara neden olur.

Aşağıdaki yöntemleri deneyerek bilgisayarınızın daha hızlı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz..

İşte bilgisayarınızı hızlandırmanızı sağlayacak öneriler..

Yeni Haber Başlığı

Önemsiz Dosyaları ve Programları Temizleme

Gereksiz dosyalardan ve uygulamalardan kurtulmak, herhangi bir bilgisayarı hızlandırmanın etkili yolları arasında yer alır.

Ücretsiz bir sistem temizleyici kullanarak Windows işletim sisteminin kendisinde, Windows Kayıt Defteri'nde ve web tarayıcılarınız gibi önbellek dosyalarını toplayan programlardaki gereksiz dosyaları silin.

Bu geçici internet dosyaları ve diğer işe yaramaz öğeler çok uzun süre takılırsa, yalnızca programların askıda kalmasına, yanıt vermemesine ve yavaşlamasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda değerli sabit disk alanı kaplar.

Eğer dağınıksa masaüstünüzü temizleyin. Masaüstü her yenilendiğinde Dosya Gezgini'nin bu simgeleri ve klasörleri yüklemesini sağlamak, donanımınıza gereksiz yük bindirerek başka bir yerde kullanılabilecek sistem kaynaklarını ortadan kaldıracaktır.

Sadece bilgisayarınızda kalan istenmeyen programları kaldırın. Bunlar yalnızca sabit disk alanı kaplamakla kalmaz, aynı zamanda Windows ile birlikte otomatik olarak açılıp arka planda sürekli çalışarak işlemci ve belleği yorabilirler. Bunu gerçekten kolaylaştıran birkaç ücretsiz kaldırma aracı vardır.

Bilgisayarınız gereksiz geçici ve gereksiz dosyalardan arındırıldığında, daha önemli şeyler için daha fazla boş sabit disk alanınız olmalıdır. Sabit sürücüdeki daha büyük boş alan da performansa yardımcı olur.

Sabit Diskinizi Birleştirin

Sabit sürücünüzü birleştirmek , dosyaları ekleyip kaldırırken dosya sistemi yapısında oluşturduğunuz tüm boş alanları birleştirmektir. Bu boş alanlar, sabit sürücünüzün daha uzun süre düşünmesini sağlar ve bu da dosyaların, klasörlerin ve programların yavaş açılmasına neden olur. Bunu yapmak için çok sayıda ücretsiz birleştirme aracı mevcuttur, ancak başka bir seçenek de Windows'ta yerleşik olanı kullanmaktır.

Virüsleri, Kötü Amaçlı Yazılımları ve Casus Yazılımları Kaldırın

Her Windows bilgisayarı kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasızdır, ancak düzenli olarak kötü amaçlı yazılımdan koruma programları kullanıyorsanız bulaşma riskiniz düşüktür. Virüs bilgisayara girdikten sonra genellikle kendini sistem belleğinde depolar ve her şeyi yavaşlatır.

Bazı kötü amaçlı programlar açılır pencereler gösterir veya "antivirüs programlarını" satın almanız için sizi kandırır, bu da onları kaldırmak için daha fazla nedendir. Bu sinir bozucu bellek domuzlarından kurtulmak için bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı düzenli olarak taramalısınız.

Bilgisayar hızlandırma yöntemleri nelerdir? İşte bilgisayarınızı hızlandırmanın en iyi yolları

Windows Sistem Hatalarını Düzeltin

Yazılım ve Windows güncellemelerini yüklemek ve kaldırmak, güncelleme sırasında bilgisayarınızı yeniden başlatmak, bilgisayarınızı hemen kapanmaya zorlamak ve diğer şeyler Windows sistem dosyalarında hatalara neden olabilir.

Bu hatalar, bazı şeylerin kilitlenmesine, program yüklemelerinin ve güncellemelerinin durmasına neden olabilir ve genel olarak sorunsuz bir bilgisayar deneyimini engelleyebilir.

Bilgisayar hızlandırma yöntemleri nelerdir? İşte bilgisayarınızı hızlandırmanın en iyi yolları

Görsel Efektleri Ayarlayın

Windows, animasyonlu pencereler ve solma menüleri dahil olmak üzere çok sayıda ilginç görsel efekt sağlar.

Bu ekstraların açılması genellikle iyidir, ancak yalnızca yeterli sistem belleğiniz varsa buna değer. İşleri biraz hızlandırmak için bu görsel efektleri kapatabilirsiniz

Tüm Windows İşletim Sistemini Yeniden Yükleyin

Bilgisayarınızı hızlandırmanın en kesin çözümü, tüm yazılımları ve dosyaları silmek, tüm Windows işletim sistemini kaldırmak ve sıfırdan başlamaktır.

Fakat bunu yaparken iki kere düşünmelisiniz çünkü bu geri alınamaz ve bilgisayarınızı hızlandırmak için verebileceğiniz son kararlardan biridir..

teknolojibilgisayar

Google News ile Takip Et

Bilgisayar Hızlandırma Yolları: PC ve Windows 10 Hızlandırma

Yepyeni bilgisayarı aldınız ama birkaç ay sonra iyice yavaşladı mı? Emektar bilgisayarınız, iki sene önce saniyede çalıştırdığı programı açabilmek için şimdi beş dakika mı harcıyor? "Bilgisayar hızlandırma yolları" rehberimizdeki ipuçları ile Windows 10 hızlandırma ve donanım hızlandırma yöntemlerine tamamı ile hakim olabilirsiniz. Yavaşlayan sisteminiz için bilgisayar hızlandırma rehberimizde, donanımdan yazılıma kadar birçok noktada öneriler sunacağız.

Bilgisayar Hızlandırma Yolları

Bilgisayar hızlandırma yolları deyince hemen aklınıza öyle kolayca yapabileceğiniz şeyler gelmesin. Bu konu emek ve tecrübe istediği kadar, biraz da şans gerektirir. Zira sistemin hızına etken olabilecek birçok etken bulunuyor. Biz sizlere öncelikli olarak kontrol etmeniz gereken noktalar hakkında yardımcı olmaya çalışacağız.

Bilgisayar hızlandırma yolları arasında iki ana nokta üzerine odaklanacağız. Yazılım ve donanım. Yazılım kısmında Windows 10 hızlandırma üzerine eğilirken, bilgisayar hızlandırma programları ile de destek sağlamaya çalışacağız.

Donanım kısmında ise öncelikli olarak var olan sistemde yapabileceklerinize, sonrasında da yapılabilecek güncellemelere bakacağız. Hadi o halde lafı daha dolandırmadan hızlıca başlayalım.

Bilgisayar Hızlandırma Yolları

Windows 10 Hızlandırma

Windows 10'un daha hızlı çalışmasını kiç istemez ki? Windows 10 hızlandırma önerilerimiz ile gözle görülür bir artışı hissedeceksiniz. Makineniz daha hızlı olacak, performans ve sistem sorunlarına daha az eğilimli olacaktır.

1. Güç ayarlarınızı değiştirin

Bilgisayar hızlandırma yolları arasında en önemlilerinden biri, basit ve ilgisiz görünse de Güç Tasarrufu modudur. Windows 10'un "Güç tasarrufu" planını kullanıyorsanız, bilgisayarınızı yavaşlatıyorsunuz.

Bu plan, enerji tasarrufu sağlamak için bilgisayarınızın performansını düşürür. (Masaüstü bilgisayarlar bile tipik olarak bir "Güç tasarrufu" planına sahiptir.) Güç planınızı "Güç tasarrufu" ndan "Yüksek performans" ya da "Dengeli" olarak değiştirmek size anında bir performans artışı sağlayacaktır.

Bunu yapmak için, Denetim Masası uygulamasını başlatın, ardından Donanım ve Ses> Güç Seçenekleri'ni seçin . Tipik olarak iki seçenek görürsünüz: "Dengeli (önerilen)" ve "Güç tasarrufu" (Markanıza ve modelinize bağlı olarak, burada bazılarının üretici markaları dahil başka planları da görebilirsiniz.) "Yüksek performans" ayarında, "Ek planları göster"in yanındaki aşağı oku tıklayın.

Güç ayarınızı değiştirmek için, istediğinizi seçin ve ardından Denetim Masası'ndan çıkın. "Yüksek performans" size en fazla etkiyi verir, ancak en fazla gücü kullanır; "Dengeli", güç kullanımı ile daha iyi performans arasında mutlu bir ortam bulur; ve "Güç tasarrufu" size mümkün olduğunca uzun pil ömrü sağlamak için elinden gelen her şeyi yapar. Masaüstü kullanıcılarının "Güç tasarrufu" nu seçmek için hiçbir nedenleri yoktur ve hatta dizüstü bilgisayar kullanıcıları bile fişten çekildiğinde "Dengeli" seçeneğini ve bir güç kaynağına bağlandığında "Yüksek performans" seçeneğini dikkate almalıdır.

2. Başlangıçta çalışan programları devre dışı bırakın

Windows 10 hızlandırma işleminin yolu arka planda çalışan ve ihtiyacınız olmayan programlardır. Çalışmalarını durdurun ve bilgisayarınız daha sorunsuz çalışacaktır.

Görev Yöneticisi'ni başlatarak başlayın: Ctrl-Shift-Esc tuşlarına basın, ekranınızın sağ alt köşesine sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi'ni seçin veya Windows 10 arama kutusuna görev yöneticisi yazıp Enter tuşuna basın. Görev Yöneticisi sekmesiz kompakt bir uygulama olarak başlarsa, ekranınızın altındaki "Daha fazla ayrıntı" seçeneğini tıklayın. Bununla yapabileceğiniz çok şey var, ancak biz sadece başlangıçta çalışan gereksiz programları kaldırmaya odaklanacağız.

Başlangıç sekmesine tıklayın. Windows'u başlattığınızda başlatılan programların ve hizmetlerin bir listesini göreceksiniz. Listede, her programın adı ve yayıncısı, başlangıçta çalışıp çalışmayacağı ve sistem başladığında Windows 10'u ne kadar yavaşlattığı "Başlangıç etkisi" bulunur.

Bir programın veya hizmetin başlangıçta başlamasını durdurmak için, sağ tıklayın ve "Devre Dışı Bırak" ı seçin. Bu, programı tamamen devre dışı bırakmaz; yalnızca başlangıçta başlatılmasını engeller - uygulamayı başlattıktan sonra her zaman çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, daha sonra başlangıçta başlamasını istediğinize karar verirseniz, Görev Yöneticisinin bu alanına geri dönebilir, uygulamayı sağ tıklayıp "Etkinleştir" i seçebilirsiniz.

Bilgisayar Hızlandırma yolları - 1

Bilgisayar Hızlandırma yolları

Başlangıçta gördüğünüz birçok uygulamayı tanıyor olabilirsiniz ancak kimileri hakkında bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Görev Yöneticisi, bilmediğiniz programlar hakkında bilgi almanıza yardımcı olur.

Bir öğeyi sağ tıklayın ve sabit diskinizdeki konumu, dijital imzası olup olmadığı ve sürüm numarası, dosya boyutu ve en son değiştirildiği zaman gibi diğer bilgiler de dahil olmak üzere, hakkında daha fazla bilgi için "Özellikler" i seçin.

Ayrıca öğeyi sağ tıklayıp "Dosya konumunu aç" ı da seçebilirsiniz. Bu, Dosya Gezgini'ni açar ve dosyayı dosyanın bulunduğu klasöre götürür, bu da size programın amacı hakkında başka bir ipucu verebilir.

Son olarak ve en yararlı olanı, sağ tıkladıktan sonra "Çevrimiçi ara" yı seçebilirsiniz. Daha sonra Bing üzerinden program veya hizmet hakkında bilgi içeren sitelere bağlantılarla başlayacaktır.

Listelenen uygulamalardan biri konusunda gerçekten endişeliyseniz, Reason Software tarafından çalıştırılan ve "Should I Block It" sitesinden dosya adını arayın. Program hakkında bir çok bilgi bulacaksınız.

Artık başlangıçta devre dışı bırakmak istediğiniz tüm programları seçtiğinize göre, bilgisayarınızı bir sonraki yeniden başlatışınızda, sistem gereksiz programlarla çok daha az ilgilenecektir. Windows 10 hızlandırma için başlangıç işlemlerini yaparken sadece gereksiz olduğuna inandığınız programları kapatmanızda fayda var. Zira kimi kapatılan programlar, stabil çalışmayı engelleyebilir. Tekrar geri dönüp açabilirsiniz.

3. Disk önbelleğe almayı hızlandırmak için ReadyBoost'u kullanın

Windows 10, önbelleğe alınmış verileri düzenli olarak sabit diskinizde depolar ve ardından verilere ihtiyaç duyduğunda oradan getirir. Önbelleğe alınmış verileri getirme süresi, sabit diskinizin hızına bağlıdır. SSD yerine geleneksel bir sabit diskiniz varsa, önbelleğinizi hızlandırmanıza yardımcı olabilecek bir numara vardır:

Windows'un ReadyBoost özelliğini kullanın. Windows'a verileri bir sabit diskten daha hızlı olan bir USB flash sürücüye önbelleğe almasını söyler. Bu daha hızlı önbellekten veri almak Windows 10 hızlandırma için atılacak güzel adımlardan biridir.

Öncelikle, bilgisayarınızın USB bağlantı noktalarından birine bir USB flash sürücü takın. Flash sürücünün en az USB ve tercihen USB 3 veya daha hızlı desteklemesi gerekir. Flash sürücünüz ne kadar hızlı olursa, görmeniz gereken bir hız artışı o kadar fazladır. Ayrıca, maksimum performans için bilgisayarınızın RAM boyutunun en az iki katı büyüklüğünde bir flash sürücü arayın.

Sürücüyü taktıktan sonra, Dosya Gezgini'ni açın ve "Bu PC" yi tıklayın. Flash sürücüyü bulun ve sağ tıklayıp Özellikler'i seçin ve ReadyBoost sekmesine tıklayın.

Flash sürücüyü önbellek olarak kullanmak isteyip istemediğinizi soran ve bir önbellek boyutu öneren bir ekrana geleceksiniz. Önbellek boyutunu olduğu gibi bırakabilirsiniz. Ardından "Bu cihazı ReadyBoost'a atayın" öğesini seçin ve Uygula'yı ve ardından Tamam'ı tıklayın.

(ReadyBoost sekmesine tıkladığınızda "Bu cihaz ReadyBoost için kullanılamaz" mesajını görürseniz, bu, flash sürücünüzün ReadyBoost'un minimum performans standartlarını karşılamadığı anlamına gelir, bu nedenle yeni bir tane eklemeniz gerekir.)

Siz bilgisayarınızı kullandıkça, ReadyBoost önbelleği dosyalarla doldurmaya başlayacaktır, bu nedenle disk etkinliğinde bir artış fark edebilirsiniz. Bilgisayarınızı ne kadar kullandığınıza bağlı olarak, önbelleğinizin doldurulması ve maksimum gelişmiş performans sunması birkaç gün sürebilir. Performansta bir artış görmüyorsanız, daha fazla kapasiteye sahip bir flash disk deneyin. Bizde bilgisayar hızlandırma yolları bitmez.

4. Windows ipuçlarını ve püf noktalarını kapatın

Windows 10 bilgisayarınızı kullanırken, Windows ne yaptığınıza dikkat eder ve işletim sistemiyle yapmak isteyebileceğiniz şeyler hakkında ipuçları sunar. Windows ne yaptığınızı izliyip tavsiye vermesi bilgisayarınızın daha yavaş çalışmasını da sağlayabilir.

Bu nedenle, işleri hızlandırmak istiyorsanız, Windows'a size tavsiye vermeyi bırakmasını söyleyin. Bunu yapmak için, Başlat düğmesine tıklayın, Ayarlar simgesini seçin ve ardından Sistem> Bildirimler ve eylemler'e gidin . Bildirimler bölümüne gidin ve "Windows'u kullanırken ipuçları, püf noktaları ve öneriler alın" kutusunun işaretini kaldırın.

5. Arama dizini oluşturmayı kapatın

Windows 10, sabit diskinizi arka planda indeksler ve teorik olarak bilgisayarınızı hiçbir indeksleme yapılmadığına göre daha hızlı aramanıza izin verir. Ancak, indekslemeyi kullanan daha yavaş bilgisayarlar, bir performans düşüşü gösterir. İndekslemeyi kapatarak onlara hız artışı sağlayabilirsiniz. Bir SSD diskiniz olsa bile, indekslemeyi kapatmak hızınızı artırabilir çünkü indekslemenin yaptığı diske sürekli yazma işlemi sonunda SSD'leri dahi yavaşlatabilir.

Bilgisayar Hızlandırma yolları - 2

Bilgisayar Hızlandırma yolları

Windows 10 hızlandıma için, indekslemeyi tamamen kapatmalısınız. Bunu yapmak için, Windows 10 arama kutusuna seafoodplus.info yazın ve Enter tuşuna basın. Hizmetler uygulaması belirir.

Hizmetler listesinde Windows Search'e gidin. Çift tıklayın ve görünen ekrandan Durdur'u tıklayın. Ardından makinenizi yeniden başlatın. Farkı ilk başta anlayamayabilirsiniz ancak genel bir performans artışı elde edeceksiniz.

6. Sabit diskinizi temizleyin

İhtiyacınız olmayan dosyalarla dolu şişirilmiş bir sabit diskiniz varsa, bilgisayarınızı yavaşlatıyor olabilirsiniz. Temizlemek size hız kazandırabilir. Windows 10, Akıllı Depoalama ile bunu yapmak için şaşırtıcı derecede kullanışlı bir yerleşik araca sahiptir.

Gidin Ayarlar> Sistem> Depolama ve ekranın üst kısmındaki düğmeyi, Kapalıdan açık hale getirin. Bunu yaptığınızda, Windows sürekli olarak bilgisayarınızı izler ve artık ihtiyacınız olmayan eski gereksiz dosyaları siler - geçici dosyalar, İndirilenler klasöründeki bir aydır değiştirilmemiş dosyalar ve eski Geri Dönüşüm Kutusu dosyaları.

Windows 10 Hızlandırma

Bilgisayar Hızlandırma yolları

Bilgisayar Hızlandırma yolları - 4

Bilgisayar Hızlandırma yolları

7. bloatware ve reklam yazılımlarını temizleyin

Bazen bilgisayarınızı yavaşlatan en büyük faktör Windows 10'un kendisi değil, CPU ve sistem kaynaklarını kullanan bloatware veya reklam yazılımlarıdır. Bilgisayarınızın üreticisi tarafından yüklenmiş olabileceğinden, reklam yazılımları ve bloatware özellikle sinsidir. Windows 10 PC'nizi temizlediğinizde ne kadar hızlı çalışabileceğine şaşıracaksınız.

İlk olarak, reklam yazılımları ve kötü amaçlı yazılımları bulmak için bir sistem taraması çalıştırın. Bit Defender veya McAfee gibi bir güvenlik yazılımına sahipseniz, bunu kullanabilirsiniz. Windows 10'un yerleşik kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamasını da kullanabilirsiniz; arama kutusuna Windows Defender yazıp Enter tuşuna basmanız ve ardından Şimdi Tara'yı tıklamanız yeterlidir. Windows Defender, kötü amaçlı yazılımları arar ve bulduğu her şeyi kaldırır.

8. Sabit diskinizi birleştirin

Sabit diskinizi ne kadar çok kullanırsanız, o kadar çok parçalanır ve bu da bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bir disk parçalandığında, dosyaları ister istemez içinde depolar ve Windows'un bunları çalıştırmadan önce bir araya getirmesi biraz zaman alır.

Windows 10, sabit diskinizi birleştirmek için kullanabileceğiniz yerleşik bir birleştiriciye sahiptir. Hatta sürekli olarak birleştirilmesi için otomatik olarak çalışmasını bile söyleyebilirsiniz. Bunu yapmak için arama kutusuna defrag yazın ve Enter tuşuna basın.

Görünen ekrandan, birleştirmek istediğiniz sürücüyü seçin. Birleştirmek için Optimize Et düğmesini tıklayın. Ctrl tuşunu basılı tutarak ve birleştirmek istediğiniz her birine tıklayarak birden çok disk seçebilirsiniz.

9. Gölgeleri, animasyonları ve görsel efektleri devre dışı bırakın

Windows 10'da bazı güzel göz alıcı gölgeler, animasyonlar ve görsel efektler gibi özellikler var. Hızlı ve daha yeni bilgisayarlarda bunlar genellikle sistem performansını etkilemez. Ancak daha yavaş ve daha eski bilgisayarlarda, bir performans düşüşü yaşayabilirler.

Onları kapatmak çok kolay. Windows 10 arama kutusuna seafoodplus.info yazın ve Enter tuşuna basın. Bu, Sistem Özellikleri iletişim kutusunu başlatır. Gelişmiş sekmesine tıklayın ve Performans bölümünde Ayarlar'a tıklayın.

Bu sizi Performans Seçenekleri iletişim kutusuna getirir. Çeşitli animasyonlar ve özel efektler listesi göreceksiniz.

Bilgisayar Hızlandırma yolları - 5

Bilgisayar Hızlandırma yolları

Elinizde vaktiniz varsa ve ince ayar yapmayı seviyorsanız, bireysel seçenekleri açıp kapatabilirsiniz. Bunlar, sistem performansı üzerinde en büyük etkiye sahip oldukları için muhtemelen kapatmak isteyeceğiniz animasyonlar ve özel efektlerdir.

Saydamlığı devre dışı bırakın

Gölgeleri, animasyonları ve görsel efektleri kapatmanın yanı sıra, Windows 10'un Başlat menüsü, Görev Çubuğu ve Eylem Merkezi için kullandığı saydamlık efektlerini de devre dışı bırakmalısınız. Windows'un bu saydamlık efektlerini oluşturması şaşırtıcı miktarda çalışma gerektirir ve bunları kapatmak, sistem performansında bir fark yaratabilir. Bunu yapmak için Ayarlar'a girip aramaya "saydamlık" yazın. "Saydamlık efektleri" ne gidin ve kaydırıcıyı Kapalı konumuna getirin.

Laptop Hızlandırma

Bilgisayar Hızlandırma Yolları

Bilgisayar Hızlandırma Programları

Windows'un yazılımı işleme biçimi çok da efektif değildir. Kurulan her yeni yazılımla sisteminizin bir kısmı etkilenir ve daha yavaş bir PC'niz olur.

Bir çoğumuz bir yılı doldurmadan yeniden Windows 10 kurmak zorunda kalmışızdır. Bilgisayarlarınız tıkanmış ve hastalıklı bir hal almaya başlamıştır. Bunun sorumlusu çok büyük ihtimalle içindeki parçalar değildir. O, hala bilgisayarı satın aldığınız günkü kadar beceriklidir.

Asıl suçlu işletim sisteminizin geldiği durum. Daha önce yüklediğiniz proglramları kaldırsanız bile, sisteminiz hala bir kağnı misali, oyunun ortasında çöksem mi yoksa şu garibana acısam mı diye düşünürken o acı mavi ekranla sizi başbaşa bırakır. Bilginiz de onu kurtaracak kadar iyi değil imdadımıza bilgisayar hızlandırma programları yetişiyor.

Bilgisayar hızlandırma yolları içinde birincil yönteminin onu iyice temizlemek olması şaşırtıcı bir durum değil. Geçmiş programların artıklarını kaldırın ve Windows'un asla bulamayacağı programları aramak için kaybettiği zaman kaybını ortadan kaldırın. Aşağıda sizler için derlediğimiz bilgisayar hızlandırma programları listemizi bulacaksınız. İstediğinizi kullanmakta özgürsünüz.

1. IObit Advanced SystemCare

IObit Advanced SystemCare, hem genel PC karmaşasını hem de güvenlik tehditlerini hedefleyen iki yönlü bir yaklaşım benimser.

Yazılımın ücretsiz sürümü, hızlı sistem taraması, korsanlığa karşı tek tıklamayla koruma, performans izleme ve FaceID ile olası davetsiz misafirlerin yüzlerini otomatik olarak yakalama becerisiyle temelleri kapsar.

Bunların hepsi mükemmel araçlardır ancak tüm avantajlardan yararlanmak için yazılımın premium sürümünü satın almanız gerekiyor.

2. Ashampoo WinOptimizer

Ashampoo WinOptimizer, bilgisayarınızı hızlandırmak için en erişilebilir araçlardan biridir ve daha önce hiç bir sistem optimizasyon aracı kullanmadıysanız, bilgisayar hızlandırma programları arasında oldukça başarılı bir seçimdir.

'Aramayı başlat'a tıkladığınız gibi sürücülerinizi olası sorunlar için tarar ve sonuçları üç kategoriye ayırır: temizleyin (gereksiz dosyalar), optimize edin (internet ayarları) ve koruyun (geçmiş ve günlükler). Bunların hepsini tek bir tıklama ile düzeltebilirsiniz.

Gelelim uygulamanın en başarılı olduğu noktaya. Birçok yazılımda karşımıza çıkan ve işlerimizi yokuşa süren, dosya adları listesi sunmak yerine, her sorunu ayrı ayrı ele alarak kısa bir açıklama ile bilgisayarınızın performansını nasıl etkileyebileceğine dair bir açıklama ve önerilen bir eylem şekli sunuyor. Erişilebilirlik göz önünde bulundurularak çok dikkatli bir şekilde tasarlanmış bir arayüz görmek ferahlatıcı.

Ayrıca, birleştirme, kaldırma ve başlatma yönetimi araçları da bulunuyor.

3. Piriform CCleaner

Bilgisayar hızlandırma programları için bir geçmişiniz varsa zaten CCleaner'ı hatırlayacaksınız. Piriform CCleaner, sabit sürücünüzün veya SSD'nizin her bir noktasını, onu yavaşlatabilecek gereksiz dosyalar için tarayarak harika bir iş çıkartıyor. Kimi sistem hızlandırma araçlarının aksine, bunaltıcı değildir. Arama sonuçları mantıklı kategoriler halinde düzenlenmiştir (web tarayıcılarına eklenen geçici dosyalar ve Windows ile ilgili olanlar gibi).

CCleaner, temizlemeyi teklif etmeden önce dosya türlerinin açıklamasını sunmuyor, ancak 'Gelişmiş' başlığı altındaki dosyalardan herhangi birini seçerseniz, bunları kaldırmadan önce neden iki kez düşünmeniz gerektiğini söyleyecektir.

CCleaner'ın kayıt tarayıcısı ise gerçekten çok başarılı. Çoğu sistem hızlandırma aracı size tek tıklama seçeneği sunar, ancak CCleaner hangi tür girişleri arayacağınızı seçmenize izin veriyor. Bu, belirli bir konuda sorun yaşıyorsanız ideal bir seçenek.

Yavaşlayan Bilgisayarı Hızlandırma

Bilgisayar hızlandırma işleminde yazılımsal ve Windows 10 hızlandırma için her şeyi yaptığınıza inanıyorsanız sıra geldi donanımsal bazı düzenlemeler yapmaya.

1. RAM ekleyin

Yavaşlayan bilgisayarı hızlandırma için öncelikle bakmanız gereken nokta kullandığınız yazılımlara yetecek kadar RAM'e sahip olup olmadığınızdır. Sisteminiz ile uyumlu olan RAM'i seçerek onu en azından iki katına çıkartmak çok da büyük bir maliyet oluşturmamaktadır. En azından bu sayede PC'nizi bir süre daha sorunsuz kullanabileceğinizi düşünürsek düşünülebilir bir seçenektir.

Bellek kullanımı açısından, Windows 10 önceki sürümlere göre daha az RAM kullanır, ancak RAM belleğini artırmak, cihazları yıllarca hızlandırmanın denenmiş ve doğru bir yolu olmuştur.

Masaüstü bilgisayarlara daha fazla RAM eklemek çok kolaydır ve ucuzdur. Bir masaüstü bilgisayarın içi hakkında temel bir fikri olan herkes, bir saat kadar içinde ekstra RAM'lerini takabilir.

Daha fazla RAM taktırmak için bilgisayarınızı profesyonel bir mağazaya da götürebilirsiniz. Potansiyel olarak sisteminizden ödün vermekten veya bunu yanlış yapmaktan endişeleniyorsanız, ne yaptığını bilen birinden bir fikir almak zihninizi rahatlatabilir ve fazladan bellek eklemeyi kolaylaştırabilir.

2. SSD kullanın

Daha iyi performans istediğinizde, bir başlangıç katı hal sürücüsü (SSD), bilgisayarınız açıldığında işlemcinin üzerindeki baskının bir kısmını almak için uzun bir yol kat edebilir. Bir seferde birkaç uygulama çalıştırma eğilimindeyseniz veya fotoğraf ve video düzenleme yazılımı kullanıyorsanız, bir başlangıç sürücüsü bu programların daha sorunsuz çalışmasını ve daha hızlı yüklenmesini sağlamak için oldukça başarılı performans sergileyecektir. Ayrıca oyunlar gibi sistem kaynaklarını oldukça harcayan uygulamaların SSD'ler aracılığı çok daha yüksek performans sunduğu bir gerçek.

SSD'ler daha çok masaüstü bilgisayarlara kurulurken, bazı dizüstü bilgisayar modellerinde de kullanılabilir. Dahili bir SSD kullanma seçeneğiniz olmadığında, bilgisayarınıza USB ile bağlanan bir harici sürücü alabilirsiniz . Bu sürücü, görevleri yerine getirmek için başlangıçta ihtiyaç duyduğunuz ekstra desteği sağlayabilir ve daha fazla geçici belleğe ihtiyaç duyan uygulamalar için de bir destek sağlayabilir.

Bilgisayarınızı nasıl kullandığınıza bağlı olarak bütçeniz dahilinde çalışan bir dizi SSD seçeneği bulabilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızı hızlandıracak SSD'ler yazımıza göz atabilirsiniz.

Laptop Hızlandırma

Laptop hızlandırma birçok konuda değişiklik gösterebilir. Üstte açıkladığımız bilgisayar hızlandırma içerikleri bu konuya ne kadar dahil olsa da laptop alanında farklılıklar gösterebilir. Laptop hızlandırma için aşağıda sayacağımız maddeleri de göz önünde mutlaka bulundurun.

1. Laptop temizleme

Laptop'ların ısınma sorunu aşikar. Bu sebeple temiz bir dizüstü bilgisayar, daha çok hava alıp, daha çok soğuyacağı için performansı da daha iyi olacaktır. Tabi öyle langır lungur içini açıp temizlemekten bahsetmiyorum.

Laptop temizleme konusunda daha önceden tecrübeniz yoksa ya çok dikkatli olmanızı ya da hiç yapmamanızı öneriyorum. Zira laptop hızlandırma yapacağım diye elinizdekinden de olabilirsiniz.

"İlla yapacağım" diyorsanız da öncelikli olarak arka kısımdaki açılabilir kapakları kontrol etmenizde fayda var. Eğer rahatlıkla sökülen kapaklar varsa onları açıp, en azından üfleyerek ya da saç kurutma makinesi ile düşük devirde soğuk hava vererek içinde biriken tozlardan kurtulabilirsiniz.

Laptop ne kadar temiz olursa o kadar iyi hava alıp, işlemci ve ekran kartınızın fanını temiz tutacak ve daha rahat onları soğutmasını sağlayacaktır.

2. Düzenli olarak baştan başlatın

Bir çoğumuz kolaylığından ötürü dizüstü bilgisayarımızın sadece kapağını kapatarak onun tamamen kapandığını düşünürüz. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Sadece uyku moduna sokuyoruz. Bu sebeple hem enerji sarfiyatı devam ederken hem de hafızada şişmiş olan programların önüne geçemiyoruz.

Düzenli olarak kapatılan dizüstü bilgisayarlar her zaman, gün içinde daha stabil bir performans sergilemektedir.

3. Cortana'yı devre dışı bırakın

Windows 10 dijital asistanı Cortana kullanışlı bir özellik olsa da, çok fazla kaynak kullanır ve ayrıca bir gizlilik tehdidi oluşturur. Cortana eskiden kolayca kaldırılırdı, ancak güncel sürümlerde biraz daha zordur. Yine de, sisteminizin kayıt defterinde (registry) bir düzenleme yaparak ondan kurtulabilirsiniz.

Windows 11 Hızlandırma

İşletim sisteminiz Windows 11 ise yapabileceğiniz başka şeyler de bulunuyor. Bu adımları da takip ederek biraz daha performans kazanmaya, bilgisayarınızın hızı ile çalışmaya devam edebilir, aynı anda güvenlik ve bakım da sağlayabilirsiniz.

Windows 11 Debloat

Performansı artırmak için Windows 11'in yükünü azaltmak deneyebileceğiniz bir seçenektir. Debloat kısa tabiri ile Windows 11 işletim sisteminiz çalışmaya başladığında hizmeye giren programları iptal etme anlamına gelir. Cortana'yı devre dışı bırakmaktan, OneDrive gibi gereksiz paketleri ve uygulamaları kaldırmaya ve hizmetleri kaldırmaya kadar her şeyi tek bir tıklamayla yapabilirsiniz.

En iyi yanı da gizlilik ayarlarınızı düzenlemesi ve arka planda sistem kaynaklarının çoğunu tüketmekten sorumlu olan her türlü hizmeti durdurur.

Yeniden Başlatılabilir Uygulamaları Devre Dışı Bırakın

Deneyiminizi daha hızlı ve sorunsuz hale getirmek için Windows 11, bilgisayarınızda oturum açtığınızda bazı arka plan uygulamalarını yeniden başlatır. Eğer güçlü bir bilgisayarınız varsa bu iyi bir özellik olabilir. Ancak eski bilgisayarlar için bunu devre dışı bırakmak Windows 11'i hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.

Bu nedenle, yeniden başlatılabilir uygulamaları devre dışı bırakmak için aşağıdaki adımları izleyin.

  • Ayarlar'ı açın
  • Hesaplar bölümüne gidin
  • Oturum açma seçeneklerini seçin
  • Windows 11'de hesap ayarları
  • "Yeniden başlatılabilir uygulamalarımı otomatik olarak kaydet ve tekrar oturum açtığımda onları yeniden başlat" geçişini devre dışı bırakın ve işlem tamamdır.

Windows 11'i Daha Hızlı Hale Getirmek için Storage Sense'i Kullanın

Buna ek olarak, Windows 11'i zaman zaman otomatik olarak temizleyen Storage Sense'i de etkinleştirebilirsiniz. Etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.

  • Ayarlar'ı açın ve kenar çubuğundaki Sistem'e tıklayın
  • Windows 11'de si·stem ayarlarını seçin
  • Depolama seçeneğini seçin ve ardından Storage Sense'i Etkinleştir'e tıklayın
  • Windows 11'i· hızlandirmak i·çi·n storage sense'i· açın

VBS'yi Devre Dışı Bırak (Oyuncular İçin)

Sanallaştırma tabanlı güvenlik (VBS), Windows 11'de işletim sistemini güvenli olmayan kod ve kötü amaçlı yazılımlardan koruyan yeni bir özelliktir. Hypervisor-Enforced Code Integrity (HVCI) katmanının bir parçasıdır. Ancak son raporlar, bu güvenlik özelliği nedeniyle oyunlarda %5 ila %25 arasında bir performans düşüşü yaşandığını gösteriyor.

Microsoft bile oyun dizüstü bilgisayarlarının "HVCI devre dışı bırakılmış olarak gönderilmeyi seçebileceğini" belirtiyor. Yani bir oyuncuysanız ve Windows 11'de en iyi performansı istiyorsanız, VBS'yi devre dışı bırakabilirsiniz.

Bilgisayar Hızlandırma yolları - 10

Bilgisayar Hızlandırma yolları

  • Bunu yapmak için Windows tuşuna bir kez basın ve "Çekirdek Yalıtım"ı arayın
  • Windows 11'i hızlandırmak için çekirdek yalıtımını devre dışı bırakın
  • Açın ve geçişi hemen devre dışı bırakın. İşlemi tamamladıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve işiniz bitti.

Oyun Modunu Devre Dışı Bırak

Eğer bir oyuncu değilseniz, Oyun Modunu tamamen devre dışı bırakmak en iyisidir. Arka planda DVR ve Xbox ile ilgili diğer hizmetleri durdurarak Windows 11 bilgisayarınızı hızlandıracaktır.

Bilgisayar Hızlandırma yolları - 11

Bilgisayar Hızlandırma yolları

  • Bunun için Ayarlar'ı açın ve "Oyun "a gidin
  • Windows 11 oyun modu
  • "Oyun Modu "nu bölümünü açın ve devre dışı bırakın

Benzer şekilde, "Xbox Oyun Çubuğu" ve "Yakalamalar "ı açın ve her iki menü altındaki tüm geçişleri devre dışı bırakın.

Sonuç

Bilgisayar hızlandırma yolları görüldüğü üzere çok zor olmasa da biraz zahmetli. Sadece tecrübe ve sabır gerektiriyor. Biraz daha ileri gitmek isterseniz önerdiğimiz bilgisayar hızlandırma programları ile hem yavaşlayan bilgisayarı hızlandırma hem de laptop hızlandırma işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Burada saydığımız maddelerin bir kısmını İstanbul Nakliyat için kullandık ve oldukça güzel sonuçlar elde ettik. Eğer bu kadar uğraşıp Windows 10 hızlandırma konusunda başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız da Windows 10 hızlandırma için son çare olarak baştan kurulum yapabilirsiniz.

Bilgisayar Hızlandırma Yolları

İlginizi Çekebilir

  • 'te çıkacak yeni oyunlar

    MK TV'te çıkacak yeni oyunlarBirbirinden güzel oyunların çıktığı yılının seafoodplus.infoısı da bir o kadar dolu. Peki yılın geri kalan aylarında hangi oyunlar geliyor?

  • Amazon Prime Day 'te bizi neler bekliyor?

    TeknolojiAmazon Prime Day 'te bizi neler bekliyor?Amazon Prime Day fırsatları, 11 Temmuz tarihinde yüzlerce büyük fırsatla tekrardan geri dönüyor. Oyunlar, konsollar ve aklınıza gelecek birçok şeye tatmin edici seviyede indirimler ve fırsatlar geliyor.

  • Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1'de önemli özellik olmayacak

    Oyun HaberleriMetal Gear Solid: Master Collection Vol. 1'de önemli özellik olmayacakKonami'nin PC'deki Metal Gear Solid: Master Collection Vol 1'i önemli bir özellik içermeyecek. Master Collection Vol 1'in son duyurusu, beş ana Metal Gear oyununun 'te birden fazla platforma çıkacağını gösterdi.

  • Final Fantasy 16

    Oyun İncelemeleriFinal Fantasy 16Final Fantasy 16 inceleme içeriğimizde acımasız bir dünyanın tasvir edildiği oyunun genel dinamiklerine yakından bakıyoruz

  • FIFA Kadınlar Dünya Kupası , FIFA 23’e geliyor

    Oyun HaberleriFIFA Kadınlar Dünya Kupası , FIFA 23’e geliyorYeni güncelleme ile birlikte kupa mücadelesine hak kazanan 32 takımdan birinin yıldız oyuncusu olarak takımınızı zafere taşıyacaksınız

  • Nintendo Direct Duyuruları

    Oyun HaberleriNintendo Direct DuyurularıSuper Mario Bros. Wonder ile birlikte WarioWare: Move It!, Detective Pikachu Returns, Batman: Arkham Trilogy gibi yapımlar Nintendo Switch için duyuruldu

  • Call of Duty: Warzone Caldera kapanıyor

    Oyun HaberleriCall of Duty: Warzone Caldera kapanıyor yılında piyasaya sürülen Call of Duty: Warzone Caldera, 21 Eylül tarihinde oyuncuların erişimine kapanıyor. Activision bu kararın, gelecekteki Call of Duty içeriklerine odaklanmak amacıyla alındığını söyledi

  • Super Mario Bros. Wonder duyuruldu

    Oyun HaberleriSuper Mario Bros. Wonder duyurulduNintendo düzenlediği yeni Direct sunumunda daha önce ilk bilgileri gelen yeni 2D Mario oyunu Super Mario Bros. Wonder'ın duyurusuna da imza attı

  • AMD, İrlanda’ya milyon dolar yatırım

    TeknolojiAMD, İrlanda’ya milyon dolar yatırım AMD, İrlanda'daki operasyonlarını genişletmek için yapacağı bu yatırım ile kişiye kadar yeni istihdam yaratmayı planlıyor

Bilgisayarım neden yavaş? - Bilgisayarlar neden ve nasıl yavaşlar

Windows daha hızlı önyüklenip çalışmaya başlamalıdır. Ancak zaman içinde bilgisayarlar birkaç nedenden dolayı gitgide yavaşlamaya başlar.

Her geçen gün daha fazla program yüklenmesi sabit sürücüyü tıkar ve çalışmak için daha fazla belleğe ihtiyaç duyar. Bazı programlar siz PC'yi her çalıştırdığınızda arka planda çalışmaları gerektiğine karar verebilir ve bu nedenle bilgisayar yeniden başlatıldığında fazladan çaba harcamak zorunda kalır. Eski bir bilgisayarın sürücüleri güncel olmayabilir veya donanım çok fazla bellek harcayan yeni bir yazılımı çalıştırmakta zorlanabilir. Sabit diskteki veriler parçalanmış ve çok fazla dosya sistemi tıkamaya başlamış olabilir. Sabit diskte yeterli alan yoksa programları etkili bir şekilde çalıştırmakta zorlanabilir. Buna bir de olası virüslerin bulaşmasını eklediğinizde bilgisayarınızın hızında belirgin bir düşüş fark edebilirsiniz.

Size dizüstü bilgisayarınızı nasıl hızlandırabileceğinizi göstereceğiz. Genellikle kolay bir işlemdir ve nispeten risksizdir. Ancak her türlü duruma karşı, başlamadan önce dizüstü bilgisayarınızı yedekleyin. Tüm verilerinizi harici bir sabit sürücüye veya bulut depolamaya yedekleyin ve Windows'da bir Geri Yükleme Noktası oluşturarak sisteminizi yedekleyin (ve emin olmak adına yedeklediğiniz dosyaları okuyabildiğinizi kontrol edin).

Kötü amaçlı yazılım bilgisayarınızı nasıl yavaşlatabilir

Virüsler, casus yazılımlar, Trojanlar, reklam yazılımları ve diğer kötü amaçlı programlar bilgisayarınızın performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Bu kötü amaçlı programlar arka planda çalışır ve bilgisayarınızın performansını olumsuz şekilde etkileyebilir.

Aslında kötü amaçlı yazılım kendiliğinden birkaç yerde yüklenebilir ve bu nedenle doğru siber güvenlik çözümü olmadan tamamen kaldırılması zor olabilir. Doğru bir şekilde kaldırılmazsa dizüstü bilgisayarınız programlarda kesintiye uğramaya ve hatta sürekli olarak çökmeye devam edebilir. Her şeyden önce kötü amaçlı yazılım bilgisayar belleğinizde büyük bir alan kaplayarak diğer programlar için geriye sınırlı kaynaklar bırakır. Bu daha sonra yavaşlamaya ve önemli programlarda ve genel olarak dizüstü bilgisayar işlevlerinde düşük performansa neden olabilir.

Kötü amaçlı yazılımın bilgisayarınızı yavaşlatmasını önlemek için ipuçları

  • Dizüstü bilgisayarınıza virüs bulaşmasını önlemek için Kaspersky Anti-Virus gibi iyi bir kötü amaçlı yazılımdan koruma programı kullandığınızdan emin olun.
  • İşletim sisteminizi düzenli olarak güncelleyin.
  • Şüpheli web sitelerini ziyaret etmekten veya bu sitelerden bir şeyler indirmekten kaçının.
  • Bilinmeyen veya şüpheli göndericilerden gelen mesajları açmamak, spam ya da kimlik avı denemesi olduğundan şüphelendiğiniz e-postaları derhal silmek gibi güvenli e-posta uygulamaları kullanın.

Dizüstü bilgisayarınızı hızlandırmanın diğer yolları

Önyükleme hızınızı artırın

Yapılması gereken ilk şey neyin yanlış olduğunu tespit etmektir. Başlatma sırasında yüklenen programları inceleyebilmek ve yüklenmelerinin ne kadar sürdüğünü görmek için Olay Görüntüleyicisini yükleyin. Olay Görüntüleyicisi Windows yazılımının bütünleyici bir parçasıdır ve Çalıştır menüsünden (Windows anahtarı ve "r") erişilebilir. İletişim kutusuna seafoodplus.info yazın ve Tamam'a tıklayın.

Event 'ü arayın. Bu saniye cinsinden önyüklenme hızınızı gösterir. Ardından ile başlayan olay kimliklerini arayın. Bu hangi uygulamaların bilgisayarı yavaşlattığını gösterir.

Çok büyük olasılıkla bu programların en az birkaç tanesine başlatma sırasında ihtiyacınız yoktur. Örneğin, başlatma sırasında aşağıdaki programlara ihtiyacınız olmaz, bu programları gerektiğinde kolayca çalıştırabilirsiniz:

  • QuickTime
  • Skype
  • Google Drive
  • Adobe Reader
  • Spotify Web Helper
  • NVIDIA sürücüleri

Başka sorunlu programlar tespit ederseniz bunların çok önemli Windows programları olup olmadığını veya güvenli bir şekilde kaldırıp kaldıramayacağınızı tespit etmek için Google'da arama yapabilirsiniz.

Bu programları tespit etmek için tekrar Çalıştır menüsüne gidin ve bu kez sistem yapılandırma yardımcı programını bulmak için iletişim kutusuna "msconfig" yazın. "Başlatma" sekmesini bulun. Başlatma sırasında çalıştırmak istemediğiniz öğelerin işaretini kaldırın. Ancak dikkatli olmanız gerekir; başlatma sırasında bilgisayar için gerekli programların işaretini kaldırmamalısınız. Bu nedenle emin değilseniz tedbiri elden bırakmayıp tüm verilerinizi öncesinde harici bir sürücüye yedekleyin.

Bunu yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Olay Görüntüleyicisinde belirtilen süreyi son yeniden başlatmanın aldığı süreyle karşılaştırın. Bu kez belirgin ölçüde daha hızlı olmalıdır. Makine çok daha az program çalıştıracağı için bu programların kaldırılması çalıştırma hızını da artırmalıdır.

Dizüstü bilgisayarınızı düzenleme

Artık çok daha hızlı önyüklenen bir PC'niz var, şimdi dizüstü bilgisayarınızın hızını nasıl çok daha fazla artırabileceğinizden bahsedelim ve çalıştırma performansına odaklanalım.

İlk olarak, ihtiyacınız olmayan programları kaldırın. Denetim Masasını açın ve "Programlar" bölümüne gidin. Ardından Programlar ve Özellikler öğesini açın. Listede mutlaka ihtiyacınız olmayan bazı programlar göreceksiniz. Geçtiğimiz yıl hiç oynamadığınız bir oyun, daha iyi ya da kolay kullanılan başka bir program bulduğunuz için artık kullanmadığınız bir fotoğraf düzenleme yazılımı ya da Windows'la otomatik olarak yüklenen ancak istemediğiniz Xbox ve Hava Durumu gibi uygulamalar görebilirsiniz.

Bilgi işlem dünyası değiştiği halde hiç değişmemiş olduğu için artık kullanışlı olmayan bir yazılım da görebilirsiniz. QuickTime, 'dan beri Windows tarafından desteklenmiyor ve programı korsanlar için iyi bir hedef haline getiren çeşitli güvenlik açıkları var. Adobe Flash ve Microsoft Silverlight'ı çalıştıran ve ayrıca bu işi yapmak için ayrı bir yazılıma ihtiyaç duyduğunuz günlerde zengin web içeriğini etkinleştiren Shockwave Player da gidebilir. Modern tarayıcılar artık bu programlarla çalışmıyor ve bu tür programlara artık ihtiyacınız yok.

Şimdi de önbelleği temizleyelim. Burası bilgisayar için adeta bir hurdalıktır. Tüm programlar çalışırken geçici dosyalar oluşturur ve önbellek bu programların kısa süreli belleğidir. Bu dosyalar arasında geçici internet dosyaları, küçük resimler, sistem hatası bellek dökümleri, günlük dosyaları ve hata raporlama dosyaları olabilir. İşletim sisteminizi yükseltmek çok büyük miktarda geçici dosya oluşturabilir, bu nedenle PC'nizi yakın zamanda Windows 7'den yükselttiyseniz muhtemelen silinmesi gereken çok fazla şey vardır.

Ayarlar'a ve ardından Sistem'e gidin. Depolama ve son olarak geçici dosyalar seçeneğini belirleyin. Artık burada ne varsa silebilirsiniz. Peki aynı zamanda geri dönüşüm kutusunu silmeye ne dersiniz?

Büyük olasılıkla PC'nizde artık ihtiyaç duymadığınız bir yığın dosya vardır. Tüm sabit sürücüyü gözden geçirmek asırlar sürer, bu nedenle en az efor sarf ederek en çok verim alabileceğiniz dosyalara, yani büyük dosyalara odaklanalım.

Neyse ki Dosya Gezgini, büyük dosyaları bulmayı oldukça kolaylaştırmıştır. Dosya Gezgini'ni açın, arama alanına tıklayın ve dosya boyutunu MB'nin üzerindeki dosyaları bulmak için "Aşırı Büyük" olarak seçin. Sol bölmede "Bu bilgisayar" seçili olduğu sürece, hangi dizinde olursa olsun bu boyuttan büyük tüm dosyalar listelenir.

dizüstü bilgisayarınızı düzenleme

Sabit sürücünüzde çok fazla veri olduğu ya da çok fazla program çalıştırdığı için bilgisayarınız yavaşladıysa bu işlemlerden sonra zaten dizüstü bilgisayarınız çok daha hızlı çalışacaktır. Ancak hala yapacak pek çok şey vardır.

Optimize edin ve güncelleyin

Artık bilgisayarınızı düzenlediğinize göre şimdi sırada ayarları iyileştirmek var. İşe sabit sürücünüzü birleştirmekle başlayın. Bunu yapmak kolaydır. Başlat menüsüne gidin, Defrag ve ardından Optimize et seçeneğine tıklayın. Bu işlem biraz zaman aldığı için son şey olarak yapmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle PC'nizi gece boyunca çalışmaya bırakabilirsiniz.

Birleştirme nedir? HDD'nizin başlangıçta tamamen boş olduğunu ve siz her dosya kullandığınızda, düzenlediğinizde, kopyaladığınızda veya taşıdığınızda parçalandığını düşünün. Geride bitlerce dosya kalır veya boşlukları doldurmak için sıkıştırılır. Diskinizin birleştirilmesi verileri yeniden düzenleyerek sabit sürücüyü temizler, böylece geriye hiç boşluk ve kalıntı kalmaz. Daha da önemlisi, ilgili tüm veriler aynı yerde olacağı için sabit sürücünüz birbirinden geniş mesafelerde ayrılmış dosyaları bulmak için fazladan çalışmak zorunda kalmaz. Birleştirme, dizüstü bilgisayarınızı gerçekten hızlandırabilecek bir işlemdir.

Bir sonraki işlem sürücülerinizi güncellemektir. Sürücüler, bilgisayar bileşenlerine ve çevre birimlere birbirleriyle nasıl çalışacaklarını anlatan dosyalardır, bu nedenle grafik kartı, ses kartı, yonga kümesi, dizüstü bilgisayar dokunmatik yüzeyi, Ethernet veya kablosuz ağ vb. için bir sürücünüz vardır. Sürücüleri tespit etmeniz gerektiğinden ve aşağıdaki üç farklı yerden birinde olabileceklerinden bu, Windows hızlandırma işleminde biraz yoğun emek gerektiren bir adımdır:

  • Windows Update
  • bilgisayar üreticinizin web sitesi (ör. Dell)
  • ya da bileşen üreticisinin web sitesi (ör. Creative Technology veya Asus).

Nerede olursa olsun istediğiniz sürücü en güncel olanıdır. Sürücüyü indirin. Ardından Windows tuşu ve "x" işaretine basarak ve Aygıt Yöneticisine tıklayarak yükleyin. Güncellemek istediğiniz cihazı seçin, sağ tıklayın ve "Sürücü Yazılımını Güncelleştir" seçeneğini belirleyin. Ardından "Sürücü yazılımı için bilgisayarımı tara" seçeneğini ve sürücünün yükleneceği klasörü belirleyin. Windows geri kalan işlemleri tamamlar.

Donanımın kendisini de temizleyin

Dizüstü bilgisayarınızın kapağını kaldırın ve tozu temizlemek için sıkıştırılmış hava üfleyici kullanın (elektrikli süpürge kullanmayın, bilgisayarınız için iyi olmayan statik birikme meydana getirir). Bilgisayarınızın içine giren tozu görünce hayrete düşeceksiniz. Tozu temizlemek istemenizin tek nedeni estetik kaygılar değildir. Toz, havalandırma deliklerini tıkayarak, fanların dönmesini durdurarak ve ısı gidericiyi tıkayarak bilgisayarın kendisini soğutmasına engel olabilir. Bu performansı etkileyebilir ve bataryanızın daha hızlı bitmesine yol açabilir.

Yükseltmeyi göz önünde bulundurma

Dizüstü bilgisayarınızı hala biraz daha hızlandırmak istiyor olabilirsiniz. Göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç yükseltme şu şekildedir:

  • Hala Windows 7 kullanıyorsanız Windows 10'a geçin. Bu sadece önyükleme sürenizi birkaç saniye azaltmaz aynı zamanda PC'nizin güvenlik yamaları ve işletim sistemi güncellemeleri ile desteklenmesini de sağlar.
  • Yalnızca 4 GB'lik RAM'iniz varsa bellek yükseltmesi yapın. Sadece Chrome, birkaç sekme açmaya başladığınızda yaklaşık 3 GB'lik alana ihtiyaç duyar ve bu nedenle bilgisayarınızın başka programları kullanmasına pek alan kalmaz.
  • Mekanik sabit disk sürücüsünü (HDD) katı hal sürücüsüyle (SSD) değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu belirgin ölçüde daha hızlı önyükleme süresi, daha sorunsuz ve hızlı çalışma performansı sağlar. Ayrıca SSD daha az güç kullanır. Bu batarya ömrünüzü uzatmanızı da sağlar.

Dosyalarınızı başka bir yere kaydedin

Sabit diskinizin dolduğunu düşünüyorsanız performansı artırmanın bir başka yolu da büyük dosyaları başka bir yere kaydetmektir.

  • Harici bir sabit sürücü alın, bu aynı zamanda dosyalarınızı yedeklemek için de iyi bir fikirdir

veya

  • iyi bir bulut depolama hizmetine abone olun.

Gündelik çalışmalarınız için oldukça önemli olan dosyaları dizüstü bilgisayarınızda tutmak isteyebilirsiniz ancak saklamak istediğiniz eski projeleri, izlediğiniz filmleri ve her gün ihtiyaç duymadığınız diğer dosyaları sabit sürücünüzden kaldırmak ve dizüstü bilgisayarınızda gerçekten ihtiyaç duyduğunuz dosyalara yer açmak isteyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

Reklam Yazılımı Nedir?

Haftanın İpucu: Bir Bilgisayar Taramasını Hızlandırma

Kaspersky Anti-Virus'ü yapılandırma

Dizüstü bilgisayarınızı veya PC'nizi hızlandırma

Kaspersky

Dizüstü bilgisayarınız yarım saat gibi bir sürede önyükleniyorsa, programları yavaş bir şekilde çalıştırıyorsa ve genel olarak zorlanıyor gibi görünüyorsa yapabileceğiniz çok fazla şey yokmuş gibi hissetmek sizi harekete geçirebilir. Belki de artık yeni bir dizüstü bilgisayar satın almanın vakti gelmiştir. Ancak böyle bir şeye kalkışmadan önce ilk satın aldığınız zamanlardaki hızlı performansına kavuşması için yapabileceğiniz pek çok şey var ve bunlar hiç de zor değil.

Kaspersky Logo

Bilgisayarların performansını olumsuz etkileyen çok farklı etmenler bulunuyor. Bilgisayardaki gereksiz programlar olması, bilgisayarın virüsler ve zararlı yazılımlara bağlı olması ve havaların ısınması gibi birçok durum bilgisayarın yavaşlamasına yol açıyor.   Bilgisayarda çok ısınma olması da genel performansın olumsuz etkilenesine yol açıyor.  Bilgisayarınız yavaşlamaya başladığında performans düşüşlerine karşı çözüm bulunuyor. Bilgisayar hızlandırma işlemleri kolaylıkla bilgisayarınızdaki performans  düşüklüğünü ortadan kaldırabilirsiniz.

Bilgisayarınız yazılımsal ya da teknik bazı problemler sebebiyle performans bozulmalarında canınızı sıkmanıza gerek yok.  Kolaylıklara etkili bilgisayar hızlandırma yöntemleri ile bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz. Bilgisayarlar virüse bağlı yavaşlarsa hızlandırmak için öncelikle mevcut antivirüs programları ile zararlı yazılımlardan kurtulmalı ve daha sonra bilgisayarınızı hızlandıracak işlemler yapmalısınız.

Bilgisayar Hızlandırma Nasıl Yapılır?

Bilgisayar hızlandırma için öncelikle sistemde yer alan virüsleri ve zararlı yazılımları ortadan kaldırmanız gerekiyor. Bir bilgisayar ve tablette ne kadar fazla virüs varsa o kadar yavaşlama ortaya çıkar. Gereksiz olarak bilgisayarda bulunan başlangıç uygulamaları da bilgisayarınızı oldukça yavaşlatır. Bilgisayarınızda arama bölümüne “msconfig” yazdıktan sonra başlatma seçeneğine tıkladıktan sonra tüm uygulamaları kapatabilir ve bu sayede bilgisayarın çalışma hızını arttırabilirsiniz.

Bilgisayarınızın disk yoğunluğu da performansı olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alıyor. Bu yüzden disk temizleme de bilgisayar hızlandırma konusunda büyük kolaylıklar sağlayacaktır.  Gereksiz dosyalardan kurtularak kolayca bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Denetim masası üzerinden program ekle ya da kaldır bölümünden kullanmadığınız ve ne olduğunu bilmediğiniz programları bilgisayarınızdan uzaklaştırarak daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

En etkili bilgisayar hızlandırma tekniklerinden biri de system 32 dosyasını yönetici olarak çalıştırmak olacaktır.  Bu sayede bilgisayarınızdaki tüm dosyalarda bulunan tüm sorunları taratabilirsiniz ve bir bozuk dosya varsa hemen giderilebilir. Bozuk dosyalar bilgisayarın yavaşlamasına yol açabilir.

Bilgisayar Hızlandırma Programları İşe Yarar mı?

Yavaş çalışma performansı olan bilgisayarların bu sorununu ortadan kaldırmak için bilgisayar hızlandırma programları çok tercih ediliyor.  En çok kullanılan ve pratik bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında bu programlar bulunuyor. Bu programlar temel olarak bilgisayarınızda bulunan çöp dosyaları silerek arka planda yer alan RAM’i olumsuz etkileyen programlarını ortadan kaldırır.

Bilgisayar hızlandırma programları kısa vadede işe yarasa da uzun vadede sistem kaynağını tüketmeye başlayabilir.  Bu programlarda temizleme işlemini manuel olarak yaparsanız  daha etkili ve güvenli bir şekilde bilgisayarınızdaki dosyaları temizleyerek bilgisayarlarınızı hızlandırmayı başarabilirsiniz.

SSD ile Bilgisayar Hızlandırma

HDD ve SDD diskler bilgisayarınızdaki okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştirir.  Bu disklerde yer alan teknik özellikler birbirinden farklıdır. SSD diskler HDD disklere göre daha yeni bir teknolojidir.   HDD diskler okuma ve yazma konusunda başarılı olsa da SSD diskler hız ve performans açısından çok daha işlevseldir.

SSD disk kullanırsanız bilgisayarınızda dosyalar çok daha hızlı şekilde okunabilir ve yazılabilir. Böylece bilgisayarınızın hızı çok daha görülür şekilde artar.  SSD harddisk olan bilgisayarları açarken hız daha yüksek olur. Bunlar oyun oynarken yükleme ekran süresini düşürür, dosya aktarımını hızlandırır ve çoklu görevleri takılma olmadan gerçekleştirir.

Bilgisayarda Isınmanın Performansa Etkisi

Bilgisayarlar ısınırsa sistem normalden çok daha yavaş çalışmaya başlayacaktır.  Bilgisayar ısındıkça sistem kendini korumak ve aşırı ısınmanın önüne geçmek için işlemci güç kullanımını da düşürür. Bu yüzden de işlemci tam performansla çalışmadığı için yaptığınız tüm işlemler daha yavaş olmaya başlar.

İşlemcilerin kullanma durumu ısınmayla yakından alakalıdır. Bilgisayarınızda ısınma şikayetlerini ortadan kaldırdığınızda bilgisayarınızda yavaşlatma şikayetlerini kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz.

Laptop neden yavaş çalışıyor?

  • Laptopunuzun yavaş çalışmasının birçok nedeni olabilir. Bilgisayarınızın diskinde yer kalmamış olabilir, uygulamalarınızda çakışma olabilir veya laptopunuzda virüs olabilir.

Windows 10 bilgisayar nasıl hızlandırılır?

  • Windows 10 işletim sistemli bilgisayarınızda yavaşlık var ise Bitdefender Total Security ürünündeki OneClick Optimizer modülü ile tarama gerçekleştirebilir ve sisteminizin yavaşlama nedenini öğrenerek müdahalede bulunabilirsiniz.

Bilgisayarım çok yavaş nasıl hızlandırabilirim?

  • Bilgisayarınızın yavaşladığını düşünüyorsanız depolama alanınızdaki gereksiz uygulama ve dosyaları silerek bilgisayarınızın depolama alanında yer açabilir ve virüslere karşı bilgisayarınızı Bitdefender ile tarayarak virüslerin neden olabileceği yavaşlamalardan kurtulabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir