biyocografya nedir / Biyocoğrafya nedir ve neyi inceler? Biyocoğrafya alt dalları ve tanımı

Biyocografya Nedir

biyocografya nedir

kaynağı değiştir]

Biyocoğrafya nedir? Günlük hayatımızda veya genel olarak ne işimize yarar?

Biyocoğrafya, canlıların dünyadaki yayılımlarını gösteren bir sınıflama ve yayılım çalışmasıdır.

Hangi canlıların hangi bölgelerde, hangi iklim ve yeryüzü koşullarında yaşadığını belirlemek ve araştırmak hayati önemdedir.

En basit yaklaşımla tarımsal alanlar için önemlidir bu. Atıyorum siz zeytin ağacının yetişme koşullarını ve yayılımını bilirseniz, zeytinin yetişebileceği ama yayılım göstermediği bölgelerde de yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Bu şekilde hem o bölge için bir geçim kaynağı sağlamış hem de hem bölge, hem ülke ve belki de tüm dünya için besin kaynağı teşkil edebilecek bir girişimde bulunmuş olursunuz.

Bir bölgede belirli bir meteorolojik etki vardır. Örneğin hâkim bir rüzgar varlığı nedeni ile çok güçlü bir rüzgar erozyonu söz konusudur. Rüzgar erozyonu çölleşmeye neden olur, yerleşime, bitki örtüsünün güçlenmesine ve yayılmasına engel olur. Çöller genel olarak böyle bölgelerdir. Siz biyocoğrafyaya bakarak, o bölge ile benzer başka bölgelerde susuzluğa ve rüzgara dayanıklı bir bitki türünün var olduğunu fark edersiniz. O bitki türünü getirip o bölgede yetiştirmeye başlarsınız ve o bölgeyi sırf bu girişimle yerleşim ve tarımsal faaliyet için uygun hale getirebilirsiniz. Örneğin birçok meyve bahçesinin sınırlarına rüzgarı kesen kavak ağaçları dikilir. Onları dikmeseniz orada meyvecilik yapılamaz. Palamut ağacı dikersiniz, o ağaçlar biyoçeşitlilik sağlar.

Bir bölgede belirli bir böcek türü yüksek yayılım göstermiştir. Bu nedenle orada tarım yapılamıyordur. Siz, o böceğin doğal düşmanı olup bölgeye de uyumlu olan bir böcek türünü getirip orada çoğaltır ve doğal düşman yaratırsınız. Böylece biyolojik mücadele ile siz tabiat dengelersiniz.

Ayrıca Belirli bölgelerin yer altı, toprak altı, su altı varlığını, canlılığın yayılımı ile fark edersiniz. Örneğin bir bölgede deniz börülcesi dediğimiz otun varlığı, toprakta tuzluluğun varlığını gösterir. Bunlar gösterge bitkiler deriz. Bölge hakkında fikir veren bitkiler. Bölgeyi tanımak için biyocoğrafya en önemli tespit mekanizmalarından biridir.

Daha birçok madde ekleyebiliriz. Biyocoğrafya her şekilde bize hayati bilgiler veren bir tanımlama sistemidir. Bu nedenle zaten biyologlar, coğrafyacılar, jeologlar hatta madenciler biyocoğrafya verilerine yüksek oranda ilgi duyarlar.

görüntülenme

Biyocoğrafya nedir ve neyi inceler? Biyocoğrafya alt dalları ve tanımı

Haberin Devamı

 Özellikle dünya üzerindeki coğrafi dağılımı konusunda, bunun nedenlerini araştırarak yaşamın devam edebilmesi noktasında öne çıkıyor.

Biyocoğrafya Neyi İnceler?

 Biyocoğrafya genel olarak bitki ve hayvan türlerinin dağılımlarını inceler. Bilindiği üzere her sene iklim şartları ve etkisi değişim gösterir. Buna bağlı olarak bitki ve hayvanlarda bölgesel açıdan farklılık yaratabiliyor. Bu da alımı incelemek ve nedenlerini araştırmak ise biyocoğrafyanın görebilir. Böylece çeşitliliği sağlamak ve tükenmekte olan birçok bitki ve hayvan türleri açısından önlem alma noktasında ciddi bir görev teşkil eder.

 Fiziki coğrafyanın alt bilim dalı olması ile beraber, dünya çapında uluslararası etkileşim kapsamında devam etmektedir. Bu sayede dünyanın farklı bölgelerine dağılmış olan bitki ve hayvan türleri, ortaklaşa kontrol ve denetim altında kalır. Zira dünya üzerinde tüm yaşamın devam edebilmesi için, her canlı türlü koruma altında olması gerekmektedir. Bunu sağlamak için ise bitki ve hayvan türlerinin dağılımını ve nedenlerini araştırmak oldukça önemlidir.

Biyocoğrafya Alt Dalları

 Biyocoğrafya üç farklı alt bilim dalı üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda öne çıkan bu alt dallar kendi içerisinde ayrılır ve farklı konuları inceler.

 - Tarihsel biyocoğrafya

 - Ekolojik biyocoğrafya

 - Analitik biyocoğrafya

Haberin Devamı

 Tarihsel biyocoğrafya daha çok bitki ve hayvan türlerinin farklı zamanlardaki dağılımlarını ve nedenlerini inceler. Ekolojik biyocoğrafya ise iklim şartlarına bağlı olarak farklı bölgelere dağılımı ele alır. Sayısal veriler kapsamında ise analitik biyocoğrafya devreye girer. Böylece her alanda bitki ve hayvan türlerinin dağılımı ile beraber nedenleri çok daha etkin bir şekilde ortaya çıkarılır.

Biyocoğrafya Tanımı

 Biyocoğrafya fiziki coğrafyanın alt bilim dalı olarak öne çıkmaktadır. Hayvan ve bitki türlerinin dünya üzerindeki dağılımını inceler ve bunun nedenlerini anlamaya çalışır. Özellikle çeşitlilik ve canlı türlerinin neslinin tükenmemesi adına büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda biliminin yardımcı olduğu birçok farklı alt dal öne çıkıyor.

 - Biyoloji

 - Botanik

 - Zooloji

 - Ekoloji

 - Jeoloji

 - Jeomorfoloji

 - Klimatoloji

 - Genetik

 - Pedoloji

 - Tıp

Haberin Devamı

 Yukarıda verilen alt bilim dalları biyocoğrafyaya önemli oranda yardımcı olmaktadır. Bu sebepten dolayı biyocoğrafya üzerinden çalışmasını sürdüren birçok uzman, bitki ve hayvan türleri açısından çok daha etkin bir cevap alma olanağı elde eder. Herhangi bir ayrım olmadan deniz ve hava ile beraber karada yaşayan tüm canlılar biyocoğrafya içerisinde yer alır. Zira ekosistemin bir bütün olarak ele alınması gerektiğinden dolayı, tüm bitki ve hayvan türlerinin coğrafya üzerindeki dağılımı incelenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir