böceklenen çiçekler / ÇİÇEKLERİN BÖCEKLENME SEBEPLERİ | Çiçek Bakımı, Çiçek Çeşitleri, Çiçek Türleri, Çiçek İsimleri

Böceklenen Çiçekler

böceklenen çiçekler

Çok sevdiğiniz çiçekleriniz, zaman zaman böceklenebilir ve hastalanarak solabilir. Peki çiçek böceklenmesi neden olur ve nasıl engellenir? Cicek.com’daki bu yazımızda, çiçek böceklenirse ne yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız!

Yakın Planda Saksıda Çiçek

Aslında her çiçeğin toprağında gözle görülemeyecek kadar minik canlılar yaşar. Bu canlılar arasında böcekler de yer alır. Her böcek zararlı olmamakla birlikte, birçok böceğin toprağın dengesini bulması için yararlı olduğu da bilinmektedir. Ancak yine de çiçek toprağının böceklenmesi, istenmeyen ve fark edildiğinde önüne geçilmesi gereken bir durumdur.

Bu yazımızda böceklenen çiçeklerinizin yeniden hayat bulması için ve daha sonra gerçekleşebilecek böceklenmelerin önüne geçmek için yapabileceğiniz pratik yöntemleri bulabilirsiniz. Böceklenen çiçeklere ne yapılır merak ediyorsanız, yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!

Çiçek Böceklenmesi Neden Oluşur?

Pembe Çiçekler

Sulama Hatası: En bilinen ve yaygın böceklenme nedeni ise sulama hataları gelir. Sulamanın çok fazla yapılması, bitkinin köklerinin çürümesine ve çürüyen bölgelerde böceklerin, kurtların üremesine neden olur. Kökte başlayan bu sorun daha sonra gövdeyi ve yaprakları etkileyecek boyuta ulaşır. Bunu önlemek için sulama miktarını azaltmalı ve saksı altındaki tabakta biriken suyu sulama yaptıktan bir süre sonra mutlaka boşaltmalısınız. 

Gübre: Bitkilere gübre vermek aslında oldukça faydalıdır. Gübrelerin içinde bulunan organik besinler ve yararlı bakteriler, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Ancak bazen gübrelerin içinde bulunan böcekler ve kurtlar, toprağa karıştığında büyümeye ve bitkiye zarar vermeye devam eder. Bu nedenle gübrenin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Sıcaklık: Bitkinin maruz kaldığı sıcaklığın düşük ya da yüksek olması, böceklenme riskini artırır. Çünkü olması gerekenden daha sıcak hava şartlarında çiçekler hastalanır ve çürümeye başlar. Bu çürüme, beraberinde böceklenmeyi de getirir. Aynı şekilde soğuk havalarda da çiçekler çürüdükleri için toprağında böceklenme başlar. 

Bulaş: Çiçekler de tıpkı diğer canlılar gibi bulaş yoluyla hastalanabilirler. Bu nedenle böceklenmeye başlayan bir bitkiniz varsa, mutlaka yakınındaki diğer bitkileri kontrol etmeniz gerekir. Sulama sıklığını ve miktarını doğru yapmış olsanız da, uygun sıcaklıkta konumlandırılsa da, yakınındaki bir çiçekte meydana gelen hastalık nedeniyle çiçeğiniz hastalanabilir.

Çiçek Böceklenmesi Nasıl Geçer?

Bakım Yapılan Çiçek

Aspirinli Su: Çiçek böceklenmesi için en pratik ve ilk akla gelen yöntemlerden biri aspirinli sudur. Birkaç adet aspirini, bir miktar su ile karıştırarak aspirinlerin içinde erimesini beklemelisiniz. Hazırladığınız bu karışımı çiçeğinizin toprağına dökebilirsiniz. Bu karışım hem toprağın içindeki böcekleri uzaklaştırır hem de bitkinizi besler.

Sirke: Hemen her evde bulunan sirke, iyi bir böcek kovucudur. Özellikle yaprak biti gibi böceklenmelerin önüne kolaylıkla geçer. Sirke kullanarak yapılan en etkili karışım; elma sirkesi, ayçiçek yağı ve toz biberdir. Sprey başlığına sahip bir şişeye bu karışımı ekleyin ve uzak bir mesafeden bitkinin yapraklarına püskürtebilirsiniz.

Domates: Domates de yine evlerde bulunan doğal bir böcek kovucu üründür. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit. İnce ince soyduğunuz domates yapraklarını bir miktar suyun içine atıp 1 gün süreyle bekletmeniz gerekir. Bir sonraki gün aynı miktarda su ekleyerek domates suyunu seyreltin ve bu su karışımını toprağa dökebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak hem insan sağlığı hem de bitki sağlığı açısından oldukça etkili bir üründür. Sarımsak ile çiçek böceklenmesinin önüne geçmek mümkün! Birkaç tane sarımsağı soyarak bitkinin toprağına ekleyebilirsiniz. Eğer toprakta beyaz sinekler ya da kırmızı örümcekler varsa, sarımsağı farklı şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için 1 diş sarımsağı ezmeniz ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı ve çok az miktarda toz kırmızı biber ile karıştırmalısınız. Bu karışıma 1 su bardağı su ekleyip 1 gün beklettikten sonra sprey şişe yardımı ile bitkinin her yerine uygulamanız gerekir.

Çiçek Böceklenmesi İçin Püf Noktalar

  • Eğer böceklenmiş ve sineklenmiş bir bitkiniz varsa, bu bitkiyi diğerlerinden ayırmanızı tavsiye ederiz.
  • Çiçek böceklenmesi nasıl önlenir sorusunun bir diğer cevabı toprak değişimidir. Ancak sık sık toprak değiştirmek bitkiye zarar verir. 
  • Bitkinizde çok fazla böceklenme varsa, bitkiyi topraktan ayırarak kökünü kontrol etmelisiniz. Eğer böcekler bitki köklerinde bulunmuyorsa, köklere gelmesini önlemek için toprak değişimi yapabilirsiniz.
  • Böceklenme fazla ise ilaçlama yapmanızı öneririz. Ancak ilaçlamayı iç mekanlarda değil, balkon ya da bahçe gibi dış mekanlarda yapmanızı tavsiye ederiz.

Sizin için hazırladığımız bu yazımızda, çiçek böceklenmesine ne iyi gelir sorusuna cevap verdik! Çiçek böceklenmesi nasıl geçer, çiçek böceklenmesi için ne yapılır sorularının cevabı da, yazımızda sizi bekliyor!

Difenbahya çiçeği, Araceae familyasına mensup tropikal bir bitki türüdür. Difenbahya bitkisinin halk arasında sıklıkla kullanılan bir diğer ismi ise ağlayan çiçektir. Bu isimle adlandırılma sebebi ise, difenbahya çiçeği bazen yapraklarından küçük damlacıklar halinde su çıkartıyor olmasıdır. Su çıkartma olayı da fazla sulandığı zamanlarda meydana gelir.

Gündelik yaşantımızda karşımıza çıkması muhtemel olan difenbahya çiçeği çok fazla rağbet görmekte.  Evlerde, ofislerde, bahçelerde oldukça sık rastlarız bu canlı dostumuza. Difenbahya çiçeğinin bakımı son derece pratiktir. Kolay bakılan bir çiçek olduğundan dolayı çiçek severlerin vazgeçilmez bitki çeşididir. Ağlayan çiçek bakımını detaylarıyla inceleyelim.

Difenbahya çiçeği güneş ışığı olmadan gelişip, büyüyemez. Fakat doğrudan güneş ışığı bitkinin yapraklarını sarartır ve kurutur.. Bu sebeple perde yardımıyla filtrelenmiş güneş ışığı difenbahya çiçeği için yeterli gelecektir. Çiçeğin her tarafının eşit bir şekilde gelişim göstermesini istiyorsanız, yapmanız gereken iki gün arayla bitkinizin yönünü değiştirmek olmalıdır. Bu sayede gün ışığını eşit miktarda alan difenbahya çiçeği orantılı bir şekilde büyüyecektir.

Aydınlık ortamları çok seven bu bitki türü karanlık bir ortamda uzun süre kalırsa maalesef ki solmaya başlayacaktır. Özellikle kış aylarında mümkün oldukça çiçeğinizi bol aydınlık alanlarda muhafaza ediniz. Çok fazla hava akımına maruz bırakmamaya özen gösterin. Difenbahya çiçekleri yerlerinin değişiminden pek hoşlanmazlar. Yerini sevmediğini düşünüp sık sık yer değişikliği yapmadan önce çiçeğinize zaman verin. Çok yaprak dökmeye başlarsa daha aydınlık bir yere alabilirsiniz.              

Difenbahya çiçeğini çok sık sulanmaktan hoşlanmadığı işimizi fazlasıyla kolaylaştırır. Yaz aylarında haftada bir kez, kış aylarında ise on günde bir sulamamız yeterli olacaktır. Tabi ki sulama işleminden önce toprağın nemli olup olmadığını parmağınız test etmenizde yarar var. Çiçeğin toprağı yeteri kadar nemli ise sulanmaya ihtiyacı yoktur. En önemli detaylardan birisi de verdiğiniz suyun dinlendirilmiş, oda sıcaklığında bir içme suyu olması gerektiğidir. Klorlu, soğuk çeşme suları bitkiye zarar verir.

Difenbahya çiçeğinin sararan ve ya çürüyen yapraklarını özenli bir şekilde kesmeniz gerekir. Çünkü çürüyen yaprakların, sağlam yapraklarla temas etmesi halinde sağlıklı olan yapraklar da maalesef ki çürümeye başlayacaktır. Bitkinizin boyu çok uzadıysa, hoş bir görüntü sağlamıyorsa, budayarak daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz. Fakat budama işlemini gerektikçe yapmanızda fayda var. Sürekli bir budama durumunda bitkiniz bundan kötü etkilenecektir.

Difenbahya Çoğaltma

Difenbahya çiçeğini yapısı gereği oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Bunun yanında çoğaltma işlemi yaparak ister kendi koleksiyonunuzu oluşturabilir, isterseniz de sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. Böylelikle birbirinden dayanıklı çok sayıda difenbahya edinmiş olursunuz.  Çoğaltma işlemi oldukça kolay olduğundan zahmetsizce, çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle bitkinin gövdesinde birden fazla dal mevcut ise çoğaltma işlemini gerçekleştirin.

Gövdeye en yakın yerden, steril edilmiş temiz bir bıçak veya makas yardımıyla bitkinin dalını yavaşça kesin. Gövdede kalan kesilen yerin ucunu hava almaması için tarçınla kapatmanızda yarar var. Ardından dinlendirilmiş ve oda sıcaklığında olan temiz bir suya koyun. Köklenmeye başlayan difenbahya dalını yeni bir saksıya alarak güzelce ekiniz. İyi bakıldığı takdirde sağlıklı bir şekilde büyüyüp, olgunlaşacaktır.  Sizde bu sayede gösterişli çiçeğinizin devamlılığını sağlamış olmanın keyfini çıkarın.

Difenbahya Yapraktan Çoğaltma

Difenbahya bitkisi için bir başka çoğaltma yöntemi ise yapraktan çoğaltma işlemidir. Yapraktan çoğaltma işlemi saksı çiçek türleri arasında en kolay çoğaltma yöntemidir. Yapmanız gereken, yapraklarından istediğinizi temiz bir bıçak yardımıyla daldan ayırmak. Ardından dinlendirilmiş bir suya koyarak çimlenmesini beklemek. Belirli bir süre sonra yaprağın çimlenmesiyle, yaprağı yeni saksısına ekebilirsiniz.

Yeni yeni sararmaya başlayan yapraklara da şans vermenizde yarar var. Hemen budama yapıp atmak yerine aynı işlemi sararıp, solmaya başlayan yapraklara da uygulayarak onları da gözlemleyin. Eğer gelişim gösterirlerse sararan yaprakları da böylelikle kurtarmış olursunuz. Bu sayede birçok difenbahya çiçeği elde etmiş olursunuz.

Difenbahya Çiçek Açar Mı?

Evlere, işyerlerine oldukça yakışan difenbahya bitkisi hakkında en fazla merak edilen sorulardan biride difenbahyanın çiçek açıp açmiyacağıdır. Çiçek açan saksı çiçekleri son zamanlarda görsel hareketliliğinden dolayı daha fazla tercih edilir oldu. Kafalarda ki merak uyandıran soruları gelin birlikte cevaplandıralım.

Evet, difenbahya bitkisi de çiçek açar. Fakat bunu bütün difenbahyalar için söylemek maalesef ki mümkün değildir. Sadece bakımı güzel yapılmış, sağlıklı bir difenbahya bitkisi çiçek açar. Çiçek açma işlemi yaz ayında gerçekleşir. Açan çiçekler, içe doğru kıvrılmış yapraklar arasında ince uzun beyaz bir yapıdadır. Difenbahya çiçeği bulunduğu ortamı coşturur, güzelleştirir.

Difenbahya Böceklenmesi

Difenbahya çiçeğinin böceklenmesi çok sık yaşanmayan; fakat ciddi bir sorundur. Böceklenme nedenlerinin arasında en sık karşılaşılan, çiçeğin fazla suya maruz kalmış olmasıdır. Gerektiğinden çok su verildiği zaman kökler çürümeye başlar ve bu sebeple böceklenme meydana gelir. 

Böceklenme görülen toprağa hemen müdahale edilmelidir. Çünkü böceklenen bir bitki sağlıklı bir şekilde gelişemez. Bir suyun içerisinde sigara izmariti koyup 1-2 gün bekletin. Ardından o suyu bitkinin toprağına dökün. Bu yöntem eskiden beri kullanılan ve işe yarayan bir yöntemdir.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biride saksı tabaklarını ara ara kontrol edip sulu kalmadığından emin olun. Sulu kalan tabaklarda ihtiyaç dışı suyu atamadığı için çürüme ve böceklenme yapar. 

Difenbahya Toprağı

Difenbahya çiçeği her toprağa uyum sağlayabilecek bir bitkidir. Fakat lifli ve nemli topraklarda çok daha güzel gelişir ve büyür. Bitkinin toprak değişimi için ilkbahar ayları oldukça uygundur. Toprak değişimi esnasında bir boy büyük saksıya almanız çiçeğin daha rahat gelişmesi için önemlidir.

Saksı değişimini tamamladıktan sonra toprağın her yerini eşit miktarda sulayın. Fazla sulama halinde bitkinin kökleri çürümeye ve böceklenmeye başlayacaktır. Bu yüzden nem seviyesini parmak yardımıyla kontrol ederek su ilavesi yapmalısınız. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir