bugunu bulmak / bugunu bulmak - ekşi sözlük

Bugunu Bulmak

bugunu bulmak

Bug ne demek?

Bug ne demek?

Bug, kelime anlamı olarak böcek demek. Türkçeye ve pek çok dile yerleşen 'bug' ise farklı bir anlam içeriyor. Çıkış noktası yazılımla alakalı. Yazılımsal kodlama hatasına bug deniyor. Yani bug, tekniksel bir işlev bozukluğunu ifade ediyor. 'Sistem açığı' olarak da özetleyebiliriz 'bug' kelimesini.

Bug sorunları neden önemli?

Yazılım anlamında kullanılan bug sorunlarının tespiti ve bu sorunların giderilmesi oldukça önemlidir. Çünkü bug sorunları güvenlik açığına sebebiyet vermektedir. Bug terimi 'lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Bir böceğin, bir bilgisayarın devrelerinin yanmasına sebebiyet vermesinden almıştır. Yazılımsal kodlama ve sistem hatalarına da böylelikle 'bug' denilmeye başlanmıştır. Bug terimini yazılımsal kod hatalarında kullanan ilk kişi Grace Hopper'dır.

Bug ve bilgisayar oyunları

Bug terimi çıkış noktası olarak yazılımsal hataları ifade etmekte kullanılsa da günümüzde bilgisayar ve telefon oyunlarıyla popülerleşmiştir. Örnek olarak bir bilgisayar oyunu oynarken ekranınızın donması ya da görüntünün piksel piksel gözükmesi aslında bir bug problemidir. Oyunu kullananlar "Oyunun bug'ını buldum" şeklinde cümleler kurmasının sebebi budur.

Bug ve sosyal medya

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte bug da bir başka anlam kazanmıştır. Bug terimi sadece yazılımsal hataları ya da bilgisayar/mobil oyunlarını değil aynı zamanda insanların defolu yanlarını ifade etmek için de kullanılmaya başlanmıştır, böylelikle sosyal ilişkilerde de kendisine karşılık bulmuştur. Sosyal hayatta kullanılan 'bug' ise 'kişinin açığı, zaafı' anlamındadır.

İnternet sitelerinin güvenlik açıklarını yakalayarak zengin olunur mu?

  • Mark Ward
  • BBC teknoloji muhabiri
Koşu ayakkabıları

Kaynak, Getty Images

Bugün Perşembe. Karım arkadaşlarıyla dışarıda ve gece geç dönecek. Çocuklar çoktan uyudu. Televizyonda izlemek istediğim hiçbir şey yok. Boş boş duruyorum ama dizüstü bilgisayarım ve hızlı bir internet bağlantım var.

Zamanı geçirmek için ne yapacağım?

Tabii ki de popüler internet sitelerinde güvenlik açıklarını arayacağım.

Amacım sadece boş vaktimi değerlendirmek değil. Artık çoğu siber güvenlik uzmanı zamanını internet sitelerindeki güvenlik açıklarını bulup rapor ederek geçiriyor. Birçok şirket de güvenlik açıklarının suistimal edilmemesi için bu güvenlik açıklarını rapor eden kişilere ödeme yapıyor.

Apple da yakın zamanda bir yazılım hatası avı programı başlatarak rakipleri Facebook ve Google'a katıldı. En yüksek ödülün milyon dolar olduğu programa, Apple ile daha önce çalışmış kıdemli siber güvenlik uzmanları başvurabiliyor. Bu yüzden ben henüz başvuramıyorum.

Bugcrowd sitesinin kurucusu Casey Ellis "Kritik bir yetenek eksikliği var" diyor. Ellis'in sitesinde yazılım hatalarını bulan 30 bin uzman 'hacker' üye var.

Açık bulmak

Diğer kullanıcıların göz attığı sayfalara hackerların kendi kodlarını eklemesini sağlayan çarpraz kod hatalarını bulabilirim çünkü bunlardan çok fazla var. Spiderlabs siber güvenlik şirketinin tahminlerine göre web uygulamalarının % 82'si bu durumdan muzdarip.

Bu durumda benim gibi bir acemi bile bu hataları bulabilir.

Ama nereden başlayacağım?

İnternet sitelerinde ve yazılım programlarındaki güvenlik açıklarını yakalayarak para kazanan Cameron Dawe, kullanıcıların katkı yapmasına izin veren her internet sitesine bakabileceğimi söylüyor.

"Kullanıcıların katkı yapmasını sağlayan arama kutucukları, profillerdeki 'hakkında' bölümleri ve üye girişi formlarının hepsi saldırılara açık. XSS (çapraz site saldırısı) ile ilk defa gençken karşılaşmıştım. İnternetteki profillerime basit bir HTML kodu koyarak ismimi renkli yapıyordum. Bu XSS'in zararsız ve küçük bir örneğiydi. Ancak yıllar sonra bir internet sitesinde yapılan küçük bir değişikliğin güvenlik açığı olduğunu öğrendim" diyor.

Hata bulucu olarak aslında bu oyuna oldukça geç katılıyorum.

Birçok uzman saldırıya uğrayan internet sitelerini tespit etmek için otomatik araçlar kullanıyor. Bu da benim bulabileceğim güvenlik açıklarının çoktan bulunmuş ve hataların düzeltilmiş olması demek.

Yaratıcı olmam gerekecek.

Şahin gözlü, iyi niyetli hackerların düşünmeyeceği tuhafiyecilerin, tamircilerin, koşu ayakkabısı satıcılarının internet sitelerini seçeceğim.

Bu iyi bir taktik.

Birkaç dakikada bir hata buluyorum, sonra bir tane daha ve bir saatten az bir sürede 7 internet sitesinde bulduğum güvenlik açıklarını arama kutularından ve formlardan onlara bildiriyorum.

Kolay hatalar

Ben hiçbir şekilde bu konuda uzman değilim ve bu güvenlik açıklarını bulurken oldukça basit yöntemler kullanıyorum.

Ayrıca bu açıkları ben bile kolayca bulabiliyorsam çok da ciddi olamazlar değil mi?

Spiderlabs'in araştırma ekibi başkanı Lawrence Munro ciddi olabileceklerini söylüyor.

"Küçük açıklar daha büyük açıklara işaret ediyor olabilir" diyor ve ekliyor "Genelde XSS oldukça ciddi bir güvenlik açığıdır ama ciddiyetin farklı seviyeleri var."

Munro, benim bulduklarımın çok ciddi olmadığını söylüyor.

"Siber saldırgan kötü amaçlı bir bağlantı oluşturabilir ve internet sitesindeki açığı kullanarak başka bir kullanıcının bu linke bir emailin içinden tıklamasını sağlayabilir" diyor.

Bu bağlantıya tıklayan bir kullanıcı "cookies" olarak bilinen küçük dosyaların saldırganın eline geçmesini sağlar ve saldırgan kullanıcının hesabını çalabilir.

NCC Group siber güvenlik uzmanı Matt Lewis de denetlediği web uygulamalarının çoğunun basit açıkları olduğunu söylüyor.

"Karşılaştığımız en büyük sorun insanların güvenli kodlar yazmayı bilmeden uygulama yaratmaları. Internet tarayıcısından gelen hiçbir şeye güvenmemeliler. Bu normalde her web geliştiricisinin kuralı olmalı. Ancak yine de böyle açıkları hala görüyoruz".

Bir internet sitesi XSS açığından kaynaklanan problemlere sahip olmasa bile kullanıcılarını riske atabilir.

Siber saldırganlar güvenlik açıkları olan bir internet sitesinin verilerine ulaşarak kullanıcıların diğer sitelerdeki hesaplarını çalabilirler.

Hatta saldırganlar yönetici hesaplarından birini çalarlarsa sitenin temel verilerine ulaşabilirler.

Kötüye kullanım

Munro'ya bulduğum açığı gösterdiğimde kodların üzerinden internet sitelerini kurcalamanın ne kadar yasal olduğu sorusunu gündeme getiriyor.

"Çoğu Bilgisayarı Kötüye Kullanım yasaları niyete bağlı, ancak sistem sahibi değilsen risk altındasın."

Bu beni endişelendirdi çünkü bulduğum açıklardan biri ünlü bir kıyafet markası olan Debenhams'dı.

Munro açıkları kamuya ifşa etmenin tehlikeli olduğunu söylüyor.

Bazı şirketler uyarıları umursamıyor, bazıları önce umursamıyor ancak daha sonra açığı bulan kişiyi hacker olmakla suçluyor.

Hata avı programları yürüten internet siteleri bu suçlamaların önlenmesini sağlıyorlar.

Casey de iyi niyetli hackerların güvenlik açığı bulma hobileri sayesinde internetin daha güvenli olacağını söylüyor. "Bu yüzden bu buldukları açıkları bildirdikleri için cezalandırılmaktansa ödüllendirilmeliler".

"Onlar benim arkadaşlarım. Ben bir hacker topluluğunda büyüdüm. Onları hapisten uzak tutmak ve para kazanmalarını sağlamak istiyorum" diyor.

Bug ne demek, buga girmek nedir?

Bug Nedir?

Genellikle oyun oynayan kişiler bu terimi sıklıkla duymaktadır. &#;zellikle &#;evrimi&#;i oyunlarda bu terimi daha fazla duyabilirsiniz. Bu terimi ilk defa duyanlar bug ne demek sorusunu sık&#;a sorar. Bug kelimesi İngilizce k&#;kenlidir. Bug terimi "b&#;cek" anlamına gelmektedir.

Bu terimi ilk kez kullanan kişi icatları ile hafızamıza kazınan Thomas Edison olmuştur. Edison bir telgraf makinesinde teknik işlev bozukluğunu anlatmak i&#;in bu terimi kullanmıştır. Bug kelimesinin bir diğer adı da yazılım hatasıdır. &#;zellikle yazılımcılar bug kelimesini sık&#;a kullanmaktadır. Yazılım ya da sistem i&#;erisinde oluşan hataları isimlendirmek i&#;in bug terimini kullanmaktadırlar.

Oyunlarda grafik hataları, karakterlerin bir yerde sıkışması, oyunun donması, g&#;r&#;nt&#;n&#;n pikselleşmesi kısaca oyundaki bir yazılımsal hatadan dolayı bug oluşmaktadır. Bu durumlarda oyun kapatılıp tekrar a&#;ılır.

Bug Kelime Anlamı Nedir?

Yukarıda da belirttiğim gibi bug, b&#;cek anlamına gelmektedir. Bilgisayar yazılımının ya da sistem i&#;erisinde oluşan, istem dışı hatalar bug olarak adlandırılmaktadır. Peki neden sistemsel hatalara bug diyorlar? Birlikte bakalım

Yazılımcıların olduk&#;a aşina olduğu başka bir terim debugging terimidir. Bu terim b&#;cek temizleme, b&#;cekten arındırma anlamında kullanılır. Bu kelimeyi ilk Edison'un kullandığını belirtmiştik. Fakat Grace Hopper ilk programlanabilen bilgisayarlardan birisi olan Mark II adlı bilgisayarın i&#;ine giren bir b&#;ceği fark eder ve bu b&#;cek y&#;z&#;nden bozulduğunu anlayıp defterine “First actual case of bug being found.” (B&#;ceğin ilk vakası bulunmuştur.) şeklinde not alır.

Grace Hopper'ın sık&#;a anlatması "ilk b&#;cek" ve "bundan sonra bilgisayar hatalarına bug dedik" şeklindeki ifadeleri bug terimini yaygınlaştırır ve b&#;t&#;n yazılımcılar sistemsel hataları bu şekilde ifade eder.

Oyun İ&#;erisinde Bug Nasıl Bulunur?

Oyun oynadığınız zaman eğer yazılımsal bir problem varsa hemen kendini belli edecektir. Bug bir&#;ok sistemde farklılık g&#;steriyor, herkes aynı buga girmiyor. Oyunun yazılımından kaynaklanan hatalarda; Karakter s&#;rekli aynı hareketleri tekrarlar, ekran pikselleşir, oyun takılır bunların hepsi birer bug olabilir.

Genellikle &#;evrimi&#;i oyunlarda karşımıza &#;ıkar bug hataları. Oyun oynarken sistemde orada olması gereken bir item bulamazsınız, normalde rutin olarak yapılan işlemleri yapamazsınız bunların hepsi birer bug hatasıdır. Oyunda bir bug bulduysanız bunun ekran g&#;r&#;nt&#;s&#;n&#; alıp yetkili kişilere bildirebilirsiniz. Tam oyunun ortasında buga girdiyseniz maalesef oyunu kapatıp tekrar a&#;manız gerekir.

Oyunlarda Bug Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Heyecanlı bir oyunun ortasında buga girmek oyuncular i&#;in can sıkıcı bir hal alabilir. Bu gibi durumlarda sakin olmanız ve &#;&#;z&#;m odaklı olmanız gerekmektedir. Aniden ortaya &#;ıkan, beklenmeyen hatalar oyun i&#;erisinde &#;ıkılmaz bir hal alır.
Oyunlarda bug şu sorunlara yol a&#;abilir;

  • Karakterin sizden bağımsız hareket etmesi
  • Oyun ekranın donması ve bir s&#;re o şekilde kalması
  • Oyun ekranın piksel piksel olması
  • Karakterin s&#;rekli aynı hataları tekrarlaması ve d&#;zelmesi
  • Oynadığınız oyuna engel olması
  • Savaş oyunlarında hi&#;bir şey yokken karakterin buga girip &#;lmesi


Bunun gibi oyun hatalarına denk geldiğiniz zaman yukarıda da belirttiğim gibi bug hatalarını ekran g&#;r&#;nt&#;s&#; alıp yetkili kişilere bildirebilirsiniz. Yazılım hatalarını &#;&#;zmek biraz zaman alsa da karşılaşılan bugları d&#;zelteceklerdir.

Bug'dan Korunma Yolları Nelerdir?

B&#;t&#;n yazılımlarda hata olabilir, &#;ncellikle şunu belirtmeliyim ki bu hatalardan tamamen kurtulmak m&#;mk&#;n değildir. B&#;y&#;k firmalar bu bug hatalarını g&#;rd&#;klerini zaman g&#;ncelleme yaparak sorunu gidermeye &#;alışırlar ancak sizler de birtakım &#;nlemler alarak bug olaylarını en aza indirebilirsiniz. Peki neler yapmalısınız? Aşağıda bu sorunun cevabını g&#;rebilirsiniz.

  • Scriptleri s&#;rekli g&#;ncel tutmalısınız: Eğer hazır script kullanırsanız bu daha fazla g&#;venlik sorunu oluşturmanıza neden olur. Sisteme y&#;klenen her script devamlı g&#;ncellenmeli ve takip edilmelidir.
  • Sistemi s&#;rekli g&#;ncel tutan Hosting firması ile &#;alışın: G&#;venlik a&#;ığını en aza indirmek g&#;ncel sistemlerle &#;alışan bir hosting firması ile &#;alışmanızı &#;neririm
  • Kayıt e-posta adresi: Eğer web sitesine &#;ye oluyorsanız zor bir e-posta adresi se&#;melisiniz. Zor bir y&#;netici e-posta adresi tanımlamanız sistem a&#;ığı g&#;venlik problemlerinin &#;n&#;ne ge&#;ecektir.

Bug Fixes Ne Demektir?

Bug kavramını anladık! Peki sık&#;a karşımıza &#;ıkan Bug fixes nedir? Bug terimine genel olarak yazılımlarda oluşan hatalar dedik, Bug fixes terimine de ise bu hataları gidermek i&#;in yapılan d&#;zenlemeler diyebiliriz. İlk olarak yazılımda olan hatalar uzmanlar tarafından tesit edilir. Hatalar geliştiriciler tarafından kontrol edildikten sonra bug fixes g&#;ncellemesi ile beraber d&#;zenleniyor.

Oyunlarda da bulunan hataların sunucuları g&#;ncelleniyor. Bug fixes ile oyunun temel kod dosyaları d&#;zeltiliyor. Android ve iOS işletim sistemi g&#;ncellemelerinde Bug fixes ifadesi sık&#;a g&#;r&#;l&#;yor. Burada da kişisel verilen korunması i&#;in s&#;rekli bug takibi yapılıyor. Herhangi bir sorun g&#;r&#;ld&#;ğ&#; zaman ise s&#;r&#;m g&#;ncelleniyor. Zira bu hataların d&#;zeltilmemesi &#;ok b&#;y&#;k bir soruna neden olabiliyor. G&#;venlik a&#;ığının &#;ıkmaması i&#;in işletim sistemleri, oyunlar, herhangi bir yazılım hataları mutlaka d&#;zeltilmelidir.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu d&#;zenlemelerin, g&#;ncellemelerin hepsine bug fixes deniyor.

&#x;ki tarih aras&#x;nda gün say&#x;s&#x; hesaplama

İki tarih arasındaki farkı hesaplamak istiyorsanız, TARİHFARKI işlevini kullanın. İlk olarak bir hücreye başlangıç tarihi ve başka bir hücreye de bitiş tarihi girin. Ardından verilen gibi bir formül yazın.

Uyarı: Başlangıç_tarihiBitiş_tarihi değerinden sonraysa #SAYI! sonucunu verecektir.

Gün sayısı farkı

=ETARİHLİ(D9,E9,"d") sonucu ile

Bu örnekte başlangıç tarihi D9 hücresinde ve bitiş tarihi E9 hücresindedir. Formül F9 hücresindedir. “d”, iki tarih arasındaki tam gün sayısını döndürür.

Hafta sayısı farkı

=(ETARİHLİ(D13,E13,"d")/7) ve sonuç:

Bu örnekte başlangıç tarihi D13 hücresinde ve bitiş tarihi E13 hücresindedir. “d”, gün sayısını döndürür. Ancak sondaki /7’ye dikkat edin. Bu, hafta içinde 7 gün olduğundan gün sayısını 7'ye böler. Bu sonucun da bir sayı olarak biçimlendirilmesi gerektiğini unutmayın. CTRL + 1 tuşlarına basın. Ardından Sayı > Ondalık basamaklar: 2'ye tıklayın.

Ay sayısı farkı

=ETARİHLİ(D5,E5,"m") ve sonuç: 28

Bu örnekte başlangıç tarihi D5 hücresinde ve bitiş tarihi E5 hücresindedir. Formülde “m”, iki gün arasındaki tam ay sayısını döndürür.

Yıl sayısı farkı

=ETARİHLİ(D2,E2,"y") ve sonuç: 2

Bu örnekte başlangıç tarihi D2 hücresinde ve bitiş tarihi E2 hücresindedir. “y”, iki gün arasındaki tam yıl sayısını döndürür.

Yıl, ay ve gün cinsinden toplam yaşı hesaplama

Ayrıca yaşı veya birinin hizmet zamanını da hesaplayabilirsiniz. Sonuç “2 yıl, 4 ay, 5 gün” gibi bir şey olabilir.

1. Toplam yılı bulmak için TARİHFARKI işlevini kullanın.

=ETARİHLİ(D17,E17,"y") ve sonuç: 2

Bu örnekte başlangıç tarihi D17 hücresinde ve bitiş tarihi E17 hücresindedir. Formülde “y”, iki gün arasındaki tam yıl sayısını döndürür.

2. Ayı bulmak için TARİHFARKI işlevini tekrar “ym” ile kullanın.

=ETARİHLİ(D17,E17,"ya") ve sonuç: 4

Başka bir hücrede, “ym” parametresiyle TARİHFARKI formülünü kullanın. "ym", son tam yıldan sonraki kalan ayların sayısını verir.

3. Günü bulmak için farklı bir formül kullanın.

=ETARİHLİ(D17,E17,"ag") ve sonuç: 5

Şimdi kalan gün sayısını bulmanız gerekiyor. Bunu, yukarıda gösterilen, farklı bir formül türü yazarak gerçekleştiririz. Bu formül biten ayın ilk gününü (1/5/) E17 hücresindeki özgün bitiş tarihinden (6/5/) çıkarır. Şöyle yapar: İlk olarak TARİH işlevi 1/5/ tarihini oluşturur. Bu tarihi oluşturmak için E17 hücresindeki tarihi ve E17 hücresindeki ayı kullanır. Ardından, 1 sayısı o ayın ilk gününü temsil eder. TARİH işlevinin sonucu 1/5/'dır. Sonra, bunu E17 hücresindeki özgün bitiş tarihinden (6/5/) çıkarırız. 6/5/ eksi 1/5/ eşittir 5 gün olur.

Uyarı: TARİHFARKI "md" bağımsız değişkeninin kullanılmasını hatalı sonuçlar hesaplayabileceği için önermiyoruz.

4. İsteğe bağlı: Üç formülü tek bir formülde birleştirin.

=ETARİHLİ(D17,E17,"y")&" yıl, "&ETARİHLİ(D17,E17,"ya")&" ay, "&ETARİHLİ(D17,E17,"ag")&" gün" ve sonuç: 2 yıl, 4 ay, 5 gün

Bu örnekteki gibi üç hesaplamayı da tek bir hücreye yerleştirebilirsiniz. Ve işaretleri, tırnak işaretleri ve metin kullanın. Yazması daha uzun bir formüldür ama en azından hepsi bir arada olur. İpucu: Formülünüze satır sonları eklemek için ALT+ENTER tuşlarına basın. Bu, okumayı kolaylaştırır. Ayrıca, formülün tamamını göremiyorsanız CTRL+SHIFT+U tuşlarına basın.

Örneklerimizi indirin

Bu makaledeki tüm örnekleri içeren örnek bir çalışma kitabı indirebilirsiniz. Takip edebilir veya kendi formüllerinizi oluşturabilirsiniz.

Tarih hesaplama örneklerini indirme

Diğer tarih ve zaman hesaplamaları

Yukarıda gördüğünüz gibi, TARİHFARKI işlevi başlangıç ​​tarihi ile bitiş tarihi arasındaki farkı hesaplar. Ancak, belirli tarihler yazmak yerine, formülün içindeki BUGÜN() işlevini de kullanabilirsiniz. BUGÜN() işlevini kullandığınızda, Excel tarih için bilgisayarınızın geçerli tarihini kullanır. İleriki bir günde dosya yeniden açıldığında bunun değişeceğini unutmayın.

=ETARİHLİ(BUGÜN(),D28,"y") ve sonuç:

Lütfen bu yazının yazıldığı zaman günün 6 Ekim olduğunu unutmayın.

İki tarih arasındaki iş günü sayısını hesaplamak istediğinizde TAMİŞGÜNÜ.ULUSL işlevini kullanın. Ayrıca hafta sonlarını ve tatil günlerini de hariç tutabilirsiniz.

Başlamadan önce: Tatil tarihlerini hariç tutmak isteyip istemediğinize karar verin. Bunu yaparsanız, ayrı bir alana veya sayfaya tatil tarihlerinin bir listesini yazın. Her tatil tarihini kendi hücresine yerleştirin. Ardından bu hücreleri seçin, Formüller > Ad Tanımlama'yı seçin. Aralığa Tatillerim adını verin ve Tamam'a tıklayın. Ardından, aşağıdaki adımları kullanarak formülü oluşturun.

1. Başlangıç tarihi ve bitiş tarihi yazın.

D53 hücresindeki başlangıç tarihi 1/1/, bitiş tarihi E53 hücresinde 'dır

Bu örnekte başlangıç tarihi D53 hücresinde ve bitiş tarihi E53 hücresindedir.

2. Başka bir hücreye şunun gibi bir formül yazın:

=TAMİŞGÜNÜ.ULUSL(D53,E53,1) ve sonuç:

Yukarıdaki örnekteki gibi bir formül yazın. Formüldeki 1, Cumartesi ve Pazar günlerini hafta sonu günleri olarak belirler ve toplamdan hariç tutar.

Not: Excel 'de TAMİŞGÜNÜ.ULUSL işlevi yoktur. Ancak TAMİŞGÜNÜ işlevi vardır. Yukarıdaki örnek, Excel 'de şu şekilde olur: =TAMİŞGÜNÜ(D53,E53). 1'i belirtmeniz gerekmez çünkü TAMİŞGÜNÜ hafta sonunun Cumartesi ve Pazar olduğunu varsayar.

3. Gerekirse 1'i değiştirin.

2'yi gösteren Intellisense listesi - Pazar, Pazartesi; 3 - Pazartesi, Salı vb.

Cumartesi ve Pazar hafta sonu günleriniz değilse, 1'i IntelliSense listesinden başka bir sayıyla değiştirin. Örneğin, 2 Pazar ve Pazartesi günlerini hafta sonu günleri olarak belirler.

Excel kullanıyorsanız bu adımı atlayın. Excel 'nin TAMİŞGÜNÜ işlevi her zaman hafta sonunun Cumartesi ve Pazar olduğunu varsayar.

4. Tatil aralığı adını yazın.

=TAMİŞGÜNÜ.ULUS(D53,E53,1,Tatillerim) ve sonuç:

Yukarıdaki "Başlamadan önce" bölümünde bir tatil aralığı adı oluşturduysanız, sonuna bu şekilde yazın. Tatiliniz yoksa virgül ve Tatillerim'i dışarıda bırakabilirsiniz. Excel kullanıyorsanız, bunun yerine yukarıdaki örnek şu şekilde olur: =TAMİŞGÜNÜ(D53,E53,Tatillerim).

İpucu: Bir tatil aralığı adına başvurmak istemiyorsanız, bunun yerine DE gibi bir aralık da yazabilirsiniz. Alternatif olarak, formülün içine her tatil yazabilirsiniz. Örneğin, tatilleriniz 1 ve 2 Ocak 'da olsaydı şu şekilde yazardınız: =TAMİŞGÜNÜ.ULUSL(D53,E53,1,{"1/1/","2/1/"}). Excel 'de şöyle görünür: =TAMİŞGÜNÜ(D53,E53,{"1/1/","2/1/"})

Geçen zamanı bir zamanı başka bir zamandan çıkararak hesaplayabilirsiniz. İlk olarak bir hücreye başlangıç zamanı ve başka bir hücreye de bitiş zamanı girin. ÖÖ veya ÖS'den önce saat, dakika ve bir boşluk dahil olmak üzere tam zamanı yazdığınızdan emin olun. Şöyle yapılır:

1. Başlangıç zamanı ve bitiş zamanı yazın.

Başlangıç tarihi/saati , Bitiş tarihi/saati

Bu örnekte başlangıç zamanı D80 hücresinde ve bitiş zamanı E80 hücresindedir. ÖÖ veya ÖS'den önce saati, dakikayı ve bir boşluk yazdığınızdan emin olun.

2. s:dd ÖÖ/ÖS biçimini ayarlayın.

Hücreleri Biçimlendir iletişim kutusu, Özel komut, s:dd ÖÖ/ÖS türü

Her iki tarihi de seçin ve CTRL + 1 (veya Mac'te MAC Command düğmesi simgesinin resmi + 1) tuşlarına basın. Henüz ayarlanmamışsa Özel > s:dd ÖÖ/ÖS’yi seçtiğinizden emin olun.

3. İki zamanı birbirinden çıkarın.

=ED80 ve sonuç:

Başka bir hücrede, başlangıç ​​zamanı hücresini bitiş zamanı hücresinden çıkarın.

4. s:dd biçimini ayarlayın.

Hücreleri Biçimlendir iletişim kutusu, Özel komut, s:dd türü

CTRL + 1 (veya Mac bilgisayarda MAC Command düğmesi simgesinin resmi + 1) tuşlarına basın. Sonucun ÖÖ ve ÖS'yi hariç tutması için Özel > s:dd'yi seçin.

İki tarih ve saat arasındaki zamanı hesaplamak için birini diğerinden çıkarmanız yeterlidir. Ancak, Excel'in istediğiniz sonucu döndürmesini sağlamak için her hücreye biçimlendirme uygulamanız gerekir.

1. İki tam tarih ve saat yazın.

Başlangıç ​​tarihi 1/1/16 ; Bitiş tarihi

Bir hücreye tam başlangıç tarihi/saati yazın. Başka bir hücreye de tam bitiş tarihi/saati yazın. Her hücrede bir ay, gün, yıl, saat, dakika ve ÖÖ veya ÖS'den önce bir boşluk olmalıdır.

2. 14/3/12 ÖS biçimini ayarlayın.

Hücreleri Biçimlendir iletişim kutusu, Tarih komutu, türü

Her iki hücreyi de seçin ve CTRL + 1 (veya Mac'te MAC Command düğmesi simgesinin resmi + 1) tuşlarına basın. Ardından Tarih > 14/3/12 ÖS’yi seçin. Bu, belirleyeceğiniz tarih değil, sadece biçimin nasıl görüneceğine dair bir örnektir. Excel 'dan önceki sürümlerde bu biçimin 14/3/01 ÖS gibi farklı bir örnek tarihi olabileceğini unutmayın.

3. İkisini birbirinden çıkarın.

=ED84 ve 1,'nin sonucu

Başka bir hücrede, başlangıç ​​tarihini/saatini bitiş tarihinden/saatinden çıkarın. Sonuç büyük olasılıkla sayı ve ondalık gibi görünür. Bunu bir sonraki adımda düzelteceksiniz.

4. [s]:dd biçimini ayarlayın.

Hücreleri Biçimlendir iletişim kutusu, Özel komut, [s]:dd türü

CTRL + 1 (veya Mac bilgisayarda MAC Command düğmesi simgesinin resmi + 1) tuşlarına basın. Özel’i seçin. Tür kutusuna [s]:dd yazın.

İlgili Konular

TARİHFARKI işlevi
TAMİŞGÜNÜ.ULUSL işlevi
TAMİŞGÜNÜ
Diğer tarih ve saat işlevleri
İki zaman arasındaki farkı hesaplama

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir