calicivirus nedir / Kedilerde Calicivirüs Enfeksiyonu | Petlebi

Calicivirus Nedir

calicivirus nedir

FCV Kedi Enfeksiyonu Nedir?

FCV kedi enfeksiyonu, Feline Calicivirus-FCV küçük, tek iplikli RNA’lı bir virüsüdür. FHV’e oranla daha dayanıklıdır.

Hastalık direkt temas yoluyla bulaşır. Virus her ne kadar dış ortamda uzun süre canlı kalamasa da, bulaşma genellikle hasta kedilerin sekresyonları ile temas neticesinde olur. Akut enfeksiyonlardan kurtulan yavrular kronik taşıyıcı haline gelirler. Bu durum hastalığın yavru populasyonlarında yaygın görülmesinin en önemli sebeplerinden biridir.

Calicivirus taşıyıcı kedilerde her zaman göz akıntısı, göz ödemi ve keratitis gibi göz semptomları görülebilir. Bu belirtiler tek veya çift taraflı olabilir.

FCV Kedi Enfeksiyonu ve Aşılama İle İlgili Genel Bilgiler

&#;Kedi Calicivirus&#;, &#; Kedilerin Calicivirus Enfeksiyonu&#; hastalığına karşı uygulanan koruyucu bir aşıdır.

Ülkemizde FCV e karşı adjuvant içermeyen calicivirus F9 zinciri içeren MLV aşıları kullanılır. FHV ile beraber karma IN-MLV aşılarda mevcuttur.

Bağışıklık ve İmmunite:

• Virus nötralize edici antikorlar aşılamayı takiben 7 gün içinde oluşur.

• Aşı programında yavru kedinin tekrar aşılarından birinin 16 hafta ve sonrasında yapılması ve ayrıca 26 ve 52 haftalık yaşlarda birer tekrar daha yapılması durumunda, en az 3 sene boyunca hastalıktan korunduğu kabul edilir. Bu şartlar altında yıllık tekrarlara gerek yoktur. Senelik tekrarlar yerine 3 yılda bir aşılama yapılması önerilir.

Hastalığa Bağlı Notlar

• FCV enfeksiyonları çoğunlukla, akut oral ve üst solunum yolu hastalıklarından sorumludur. Ancak bazı durumlarda immun kaynaklı kronik gingivostomatitis gelişmesine neden olabilir.

• Hastalığın inkübasyon süresi gündür. Oral ülseratif lezyonlar (özellikle dilden köken alan), hapşırma ve seröz burun akıntısı başlıca semptomlarıdır. Yavru kedilerde ağırlıklı olarak akut oral ve üst solunum yolu hastalığı belirtileri görülür.

• &#;Virulent sistemik feline calicivirus (VH-FCV)&#; adı verilen nadir olarak görülen başka bir hastalık formu mevcuttur: İnkübasyon süresi, etkene maruz kalan barınaklarda veya hastane ortamında yaşayan kedilerde gün arasında, evde yaşayan kedilerde gün arasındadır. VH-FCV enfeksiyonunun yavrularda görülme oranı yetişkin kedilere daha fazladır. Mevcut FCV aşıları VH-FCV hastalığına karşı koruma sağlamamaktadır. Ancak son dönemlerde yapılan araştırmalar, deneysel olarak korumanın olabildiğini gösterir. Bunun sebebinin hipervirulent virusler olduğu tahmin edilmektedir.

Feline Calicivirus (Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu)

Feline Calicivirus (Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu)

Hastalık etkeni nedir?

Özellikle yavru kedilerde ani ölümlere neden olabilen bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Hastalık nasıl bulaşır?

Hastalığın özellikle solunum yolu ile bulaşması çabuk ve kolay yayılmasına neden olmaktadır. Ayrıca etken kedilerin tüm vücut atıklarında (salya, burun akıntısı, göz yaşı,idrar, dışkı) bulunabileceğinden bulaşma kolay olmaktadır.

Calicivirus enfeksiyonlarına aşılanmamış genç kediler arasında sıklıkla rastlanmaktadır.

Hastalık nasıl gelişir?

Hastalığın etkeni olan calicivirusların çok sayıda tipinin olması, kedilerde farklı hastalık belirtilerinin görülmesine neden oluşturmaktadır.

Caliciviruslara bağlı olarak kedilerde ;

Bronşitis
Bronkopnömoni
Enteritis gibi hastalıklar gözlenebilir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Etkenin alınmasından kısa süre sonra ani olarak gelişen iştahsızlık ve yüksek ateş ilk belirtilerdir. Bu durumu takiben şekillenen durgunluk , göz yaşı ve burun akıntısı yanında ağız çevresinde, dil, damak, burun boşluğu ve pati altlarında ülseratif yaraların oluşmasıda karekteristik belirtilerdir. Ayrıca patilerde ülserli yaralar dışında yangı ve buna bağlı olarak topallama da görülebilir.

Calisiviruslar; kedilerde alınan virusun tipine bağlı olarak akciğerde pnömoni’ye neden olabilir. Bu durum özellikle yavru kedilerde depresyon, kusma ve ani ölümlere neden olmaktadır.

Nasıl önlem alabiliriz?

Hastalığın önlenmesi için en önemli şey aşılamadır.

Hastalığın ani gelişmesi ve herhangi bir spesifik tedavinin olmaması, hastalığın önlenmesinde koruyucu hekimliği ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle en etkin korunma yöntemi aşılamadır.

Hastalık etkenini almış kediler diğer kedilerden ayrılmalı ve genel hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Sonuç

Hastalık görüldüğünde; oluşabilecek komlikasyonları önlemek ve destek tedaviyi düzenli sürdürmek şarttır.

Çoğunlukla hastalığa yakalanan yavrularda ölüm oranı yüksektir.

Kedilerin Calicivirus (Feline Calicivirus) enfeksiyonu (FCV), bu enfeksiyon kedilerde akut, subakut ve kronik formlarda seyreder. Calicivirus enfeksiyonu kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları ve ağız hastalıklarının nedeni olan ve en sık olarak gözüken enfeksiyonudur. Öyle ki kedilerin calicivirus enfeksiyonu kedilerde ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarının iki önemli etkeninden bir tanesidir.

Virus Caliciviridae familyasından, Vesivirus cinsi bir virustür. Calicivirus hızlı bir şekilde evrimleşmesine izin veren, pozitif (haberci) kutupsallığa sahip küçük, tek zincirli bir RNA genomuna sahip bir virustür.

Kedigiller familyasında yer alan bütün hayvanlar bu etkene duyarlı olmasına rağmen, sadece kedilerde akut enfeksiyon belirtileri meydana gelebilmektedir. Çok sayıda serotipi olan bu etkenin bazı serotipleri hayvanlarda hafif derecede klinik belirtilere neden olurken, diğer bazı serotiplerin (pnömotropik serotipleri) kedi yavrularında %30 oranında ölümle sonuçlanan hastalığa neden olduğu tespit edilmiştir.

Etiyoloji

Kedilerin Calicivirus(FCV) etkenlerine bağlı olarak kedilerde bronşitis, bronkopnömoni, pnömoni, ülseratif hastalıklar, enteritis ve artritis meydana gelir. Kedilerin Calicivirus partikülleri akut fazda elektron mikroskobu ile dışkıda çok rahatlıkla görülebilir. Fakat bu etkenleri hücre kültürlerinde üretmek mümkün olmamıştır. Feline Calicivirus (FCV) enfeksiyonlarına daha çok aşılanmamış pet barınaklarındaki genç kedilerde rastlanır.

Kedilerin Calicivirus Klinik Belirtiler

Kedilerin Calicivirus enfeksiyonları genellikle herpes viruslarının neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarına göre daha hafif seyreder.

  • İnkübasyon süresi gündür.
  • İştahsızlıkla birlikte bir kaç gün devam eden yüksek ateş, durgunluk ve göz yaşı akıntısı ile seröz burun akıntısı görülür.
  • Ağız boşluğunda dilin dorsum kısmında, sert damakta ve dudak çevresindeki yüzeysel ülserlere burun boşluğunda da rastlamak mümkündür.
  • Deneysel olarak enfekte edilmiş kedilerde etkenin 20 gün süreyle vücut ekskretleriyie atıldığı görülmüştür. Etkenin orofarenkste ise yaklaşık 30 günden fazla kaldığı ve bazı hayvanlarında yaşamları boyunca etkeni taşıdıkları saptanmıştır.

Feline calicivirus &#;un bir çok serotipi değişik şiddete pnömoni yapma kabiliyetine sahiptirler. Bir çok olayda, akciğerlerde yeterli üreme yaptıktan sonra şiddetli derecede bir intertisiyel pnömoniyi aniden başlatır. Bu konuda yapılan deneysel araştırmalarda da FCV virusunun kedilerde çok şiddetli intertisiyel pnömoniye neden olduğu belirtilmiştir. FCV nin pnömoni tipleri ile enfekte olan kedi yavrularında depresyon, kusma ve ani ölümle karakterize hastalık tablosu görülür. Bu özellikleriyle perakut panleukopeniye benzerlik göstermektedir. Öte yandan bu virusa bağlı olarak bazen kedilerde trahebronşitis, ishal ve aşırı duyarlılık gözlenir. Yine kedilerin patilerinde yangı ile beraber topallık şekillenir.

Tanı

Feline calicivirus enfeksiyonlarının tanısı güçtür. Kedilerde ağız boşluğunda gelişen yüzeysel ülserler, patilerdeki yangı belirtileri tanı için yeterli bulgulardır. Ancak hastalık panlökopeni, Chlamidyasis, Herpes-1 enfeksiyonu, Bordetella bronşiseptika enfeksiyonu, Rhinitisler, nasal tümörler, Pastörella ve Mikoplazma enfeksiyonlarıyla karışır. Kesin tanı orofarenksten, tonsillalardan veya akut hastalıktan ölmüş kedi yavrularının akciğerlerinden alınan sıvaplardan etkenin izolasyonu ile mümkündür. Ayrıca akut calicivirus enfeksiyonu geçiren kedilerde iyileşmeyi takiben yüksek titrede nötralize edici antikorlar gelişir. Bu nedenle serolojik olarak hastalığı tanımak mümkündür. Yine bu enfeksiyondan ölmüş kedilerin otopsi bulguları da tanı için yardımcı olur.

Tedavi

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim &#;inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Bu hastalığın spesifık bir sağaltım yöntemi yoktur. Kedi yavrularında hastalık perakut seyrettiği için genellikle sağaltım fırsatı kalmaz. Ancak diğer kedilerde sağaltım amacıyla bakteriyel komplikasyonları önlemek için parenteral geniş spektrumlu antibiyotik sağaltımı yapılmalıdır. Yine hasta kedilere vücut direncini artırmak amacıyla C vitamini verilebilir. Antibakteriyel ilaçlarla sağaltım gün devam ettirilmelidir. Kedinizin genel durumuna göre serum takviyesi de yapılmalıdır. Bunun yanında vitamin, mineral olarak da takviyelerde bulunmalıdır.

Yaşam ve Yönetimi

Kedilerin Calicivirus enfeksiyonundan iyileşirken kedinize iyi bakım yaptırmak şarttır. Sekresyon birikimini önlemek için kedinin gözlerini ve burnunu temizlemeye özen gösterilmelidir. Bunun için ilaç uygulaması yapılmalı ve besleyici gıdalar verilmelidir.

Veteriner hekiminiz, son derece besleyici ve kolay sindirilebilir yiyeceklerden oluşan bir kedi maması diyeti önerecektir. Pozitif enerji dengesini korumak ve yetersiz beslenmeyi önlemek için düzenli aralıklarla önerilen kedi mamasının kullanılması önemlidir. Eğer ki kedinizin oral ülserleri varsa, yumuşak gıdalar vermesi gerekecektir.

Solunum rahatsızlığı ve solunum güçlüğü de yaygındır, bu yüzden bunlar gelişirse veteriner hekiminize danışın.

Aşılar konusunda virüsü ortadan kaldırmamış olsa da, bir FCV aşısı hala kediniz için en iyi önleyicidir ve kediniz virüsü edindiğinde semptomları azaltabilir. Aşı, yavru kedilere bir dizi destekleyici olarak ve daha sonra yetişkinlere 1 ila 3 yılda bir verilir. Burada önerimiz her yıl düzenli olarak yapılmasıdır. Aşıya rağmen, birçok kedi virüs için taşıyıcıdır, yani virüse sahiptir ancak herhangi bir klinik semptom göstermez.

Kedinizin genel prognozu semptomların şiddetine bağlıdır. Komplike olmayan pnömoni vakaları olan kediler, örneğin, tipik olarak 3 ila 4 gün içinde iyileşir. Bununla birlikte, şiddetli zatürree hayatı tehdit edici olabilir. Oral ülserler ve artrit semptomları ise genellikle komplikasyonsuz olarak giderilir.

Kaynaklar

Kaynakları görmek için tıklayın

  • Axthelm, MA and Krakowka, S. (): Canine distemper virus inducedthrombocytopenia. Am. J. Vet. Res.
  • Black, J.W. (): Single serum-sample diagnosis of canine viral diseases. VMISAC
  • Brunner, C.J. and Swango,L.J. (): Canine parvovirus infection. Effect on the immunne system and factors that predispose to severe disease. Comp. cont. Ed pract. Vet. 7.
  • Fenner, F. et al. (): Veterinary virology. New york. Academic Press.
  • Gaskell. RM. and Wardly, R.C.(): Feline viral respiratory disease. A review with particular reference to its epizootiology and control. seafoodplus.info seafoodplus.info 1.
  • Goddard, LE. (): Feline viral rhinotracheitis-host versus herpes. Fel. Pract. 16 (2),
  • Green, C.E.,et al (): Clinical Microbiyology and Infection Diseases of the Dog and Cat. Philadelphia. WB Saunders.
  • Gustafson, D. P. (): Antiviral Therapy. Vet. Clin. North. Am.
  • Hardy, W. D. (): General principles of retrovirus immunodetection tests. J.A.V.M.A.
  • Holzworth, J. et al (): Diseases of the cat. philadelphia, WB Saunders Co.
  • Hoover, E.A., Mullins, J.I. (): Feline Leukemia virus infection and diseases. J.A.V.M.A.
  • Horzinek. M.C. and Osterhaus, A. (): The virology and pathogenesis of feline infectious peritonitis. Brief Review. Arch. Virol. 1.
  • lmren, H. Y., Şahal, M (): Veteriner İç Hastalıkları. Medisan yayınları. Ankara.
  • Jacopson, R. H., Lopez, N. A. (): Comparative study of diagnostic testing for feline leukemia virus infection. J.A.V.M.A.
  • Krakowka, S. et al (): Canine parvovirus infection potentiates canine distemper encephalitis attributable to modifiied Iive-virus vaccine. JAVMA. ,
  • Ott, R. L. (): Diagnosis of feline viral infection. Vet. Clin. North. Am.
  • Pederson, N.C. (): Feline infectious peritonitis and feline enteric coronavirus infectious. Part 2. Feline infectious peritonitis. Fel. Pact. 13 (5): 5.
  • Tonelli, Q.J. (): Enzyme-linked immunosorbent assay methods for detection of feline leukemia virus and feline immunodeficiency virus. J.A.V.M.A.
  • Turgut, K. (): Veteriner Gastroenteroloji. Özel Baskı. Konya.
  • Wardley, R.C. (): Feline Calcivirus carrier state: A study of the host/virus relationship. Arch. Viral.
  • Kedi ve Köpek Hastalıkları seafoodplus.info Hüseyin Yılmaz İmren (Medisan),
  • PetMd

Tags:Calicivirus EnfeksiyonuFCVFCV EnfeksiyonuFeline Calici VirusFeline Caliciviruskedi hastalıklarıKedilerin Calicivirus

FELİNE CALİCİVİRUS (FCV)

Calicivirus, kediler arasında oldukça yaygın bir solunum yolu enfeksiyonu olan bir hastalıktır. Aynı zamanda dünya genelinde geniş bir yayılıma sahiptir. Caliciviruslar, kedilerin yanı sıra birçok farklı hayvan türünde de enfeksiyona neden olabilen bir virüs ailesidir. Bu virüslerin etkileri genellikle benzer olsa da, çeşitli hayvan türlerinde farklı semptomlara yol açabilirler.

Calicivirus enfeksiyonunun belirgin semptomları arasında ağız içinde yaralar ve diş etlerinde kızarıklıklar bulunur. Bu semptomlar, enfekte olan kedilerde gözle görülür rahatsızlığa ve beslenme sorunlarına neden olabilir. Ağız yaraları genellikle kedilerin iştahını azaltırken, diş etlerindeki kızarıklıklar da rahatsızlık hissine sebep olabilir.

Calicivirus enfeksiyonunun ardından inkübasyon süresi genellikle 2 ila 6 gün arasındadır. Ancak bu süre, bazı durumlarda daha uzun veya daha kısa olabilir. Enfekte olan kedilerde, virüsün virülansı veya etkileyiciliği de önemli bir faktördür.

Daha az virülent olan calicivirus suşlarıyla enfekte olan kedilerde, lezyonlar genellikle solunum yolu, ağız boşluğu ve gözlerle sınırlı kalır. Bu durumda, enfekte kedilerde ağız içinde yaralar, dilde ve diş etlerinde kızarıklık, gözlerde kızarıklık ve akıntı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Solunum yolu belirtileri arasında öksürük, hapşırık ve burun akıntısı da bulunabilir. Bu semptomlar genellikle kedilerin genel sağlık durumunu etkiler ve beslenme sorunlarına yol açabilir.

Ancak virülent türleriyle enfekte olan yavru kedilerde daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu tür enfeksiyonlar, interstisyel pnömoni olarak adlandırılan bir duruma neden olabilir.

FCV ile kedi dişleri

Şekil I. (Diş etlerinde yoğun yangı tablosu)

calicivirus

Şekil II. (Kedide ağızda oluşan ülserler)

Feline Calicivirus enfeksiyonunun en sık görülen patolojik özelliği, ağız ve üst solunum yolu hastalığına neden olan ağız ülserleri ve diş etlerindeki yangı ve iltihaptır. Ağız ülserleri ve diş eti sorunları, kedilerde enfekte olan Calicivirus&#;un karakteristik semptomlarından biridir.

Ağız ülserleri genellikle dilin kenarında ve bazı diğer bölgelerde veziküller şeklinde başlar. Bu veziküller, içi sıvı dolu küçük hücre keseleridir. Daha sonra ülserler, üstteki epitelin nekrozu ve tabanda nötrofillerin infiltrasyonuyla birlikte yırtılır. Bu durum, kedilerde ağızda açık yaraların oluşmasına ve ağızda rahatsızlık hissine neden olur.

Genellikle, Calicivirus enfeksiyonunun semptomları iki ila üç haftalık bir süre içinde iyileşme gösterir. Bu süre içinde yaraların iyileşmesi ve diş etlerinin iltihaplanmasının azalması beklenir. Ancak, kedilerdeki semptomların şiddeti ve iyileşme süreci bireysel olarak değişebilir. Bazı vakalarda, ek tedaviler veya veterinerin önerdiği yöntemler gerekebilir.

Kedilerde Ağız Yaralarının Solunuma Etkisi Nelerdir?

Feline Calicivirus, çeşitli suşlara sahip olduğundan, çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak, en belirgin patolojik özellik, sıkça bildirilen ağız ülserleri, diş etlerinde kızarıklık ve iltihaptır. Bunlar genellikle enfeksiyonun karakteristik semptomlarıdır. Ağız ülserleri dilin kenarında ve diğer bölgelerde veziküller şeklinde başlar, ardından ülserler oluşur ve iyileşme genellikle iki ila üç haftalık bir süre içinde gerçekleşir.

Göz ve burun akıntısı da Feline Calicivirus enfeksiyonunda yaygın olarak görülen belirtiler arasındadır. Enfekte kedilerde gözlerden ve burundan akıntı olabilir. Bu semptomlar, solunum yolu enfeksiyonunun bir parçası olarak ortaya çıkar ve genellikle hastalığın seyrinin bir göstergesidir.

Ayrıca, bazı Calicivirus suşları akut topallık sendromuna da neden olabilir. Bu durumda, enfekte olan kedilerde aniden ortaya çıkan topallık belirtileri görülür. Topallık, genellikle bir veya daha fazla bacakta ağrı veya hassasiyet olarak kendini gösterir. Bu sendrom genellikle geçicidir ve kediler zamanla kendiliğinden iyileşebilir.

Feline Calicivirus, topallık, oral semptomlar (diş etlerinde yangı ve iltihap, ağızda ülserler vb.) ve solunum hastalığı gibi klinik belirtiler gösterir. Bazı suşlar aşırıya meyillidir ve diğer suşlar ise her iki tip klinik belirtiyi de gösterir. Bu nedenle, Feline Calicivirus&#;un klinik bir sürekliliği temsil ettiği öne sürülmüştür.

Kedilerde Ateşin Sebebi Feline Calicivirus (FCV) Olabilir Mi?

Özellikle daha virülent suşlarla enfekte olmuş kedilerde, ciddi cilt lezyonları görülebilir. Bu lezyonlar arasında kutanöz ödem, ülseratif dermatit, deri altı ödem, alopesi ve hatta hematomlar yer alabilir. Bu lezyonlar, enfeksiyonun etkisine bağlı olarak farklı bölgelerde ortaya çıkabilir.

Ülserler genellikle burun boşluğunda, kulak kepçesinde ve kıllı deride farklı şekillerde görülebilir. Enfekte kedilerde burun ülserleri, genellikle kabuklanma ve ülserasyon ile karakterizedir. Kulak kepçesindeki ülserler, kırmızı, iltihaplı ve ağrılı lezyonlar şeklinde kendini gösterebilir. Kıllı derideki ülserler ise genellikle açık yaralar veya kabuklanma şeklinde görülür.

Ayrıca, enfekte kedilerde bacaklarda ve karın bölgesinde tüy dökülmesi (alopesi) görülebilir. Alopesi, tüylerin belli bölgelerde dökülmesi veya seyrelmesi şeklinde ortaya çıkar. Enfekte olan kedilerde yüz ve uzuvlarda belirgin bir şekilde deri altı ödemi de meydana gelebilir. Deri altı ödemi, deri altında biriken sıvının şişkinlik ve ödem oluşturduğu bir durumdur.

Bu cilt semptomları genellikle ateş, iştahsızlık ve karaciğerde sarılık gibi diğer semptomlarla birlikte görülür. Ateş, vücut sıcaklığının yükselmesi olarak kendini gösterir. İştahsızlık ise kedilerde azalmış veya hiç iştah duymama durumunu ifade eder. Karaciğerde sarılık, cilt ve gözlerde sararma ile birlikte görülebilen bir durumdur.

 

Yetişkin kediler genellikle yavru kedilerden daha şiddetli etkilenir. Salgınlar hızla başlar, genellikle ’den az hayvanı etkiler ve hızla kaybolur.

Feline Calicivirus taşıyıcılarının küçük bir kısmı, tedaviye dirençli olabilen kronik lenfoplazmasitik veya ülseroproliferatif stomatit geliştirir.

Feline Calicivirus Akut Belirtileri
  • Kedilerde öksürük
  • Kedilerde hapşırma
  • Kedilerde burun akıntısı
  • Kedilerde kusma
  • Kedilerde göz kızarması
  • Konjuktivitis
  • Kedilerde İştahsızlık ve yüksek ateş

Tedavide hasta kedileri sekonder enfeksiyonlara karşı tedavi etmek önemlidir. Bu, enfeksiyona bağlı olarak gelişen ek bakteriyel enfeksiyonları kontrol altına almayı içerir. Veteriner hekiminiz, uygun antibiyotikler veya diğer ilaçlarla sekonder enfeksiyonları tedavi etmek için bir tedavi planı önerebilir.

Genel semptomatik tedavi için uygun preparatlar kullanmak da önemlidir. Bu, ateşi düşürmek, ağız ülserlerinin iyileşmesini desteklemek, ağrıyı hafifletmek ve genel olarak kedilerin rahatlamasına yardımcı olmak için kullanılan tedavileri içerir. Veteriner hekiminiz, uygun ağız gargaraları, ağrı kesiciler veya diğer semptomatik tedavi yöntemleri önerebilir.

Antiviral ilaçların uygulanması da sağaltımı kolaylaştırabilir. Ancak, antiviral ilaçlar Calicivirus enfeksiyonuna spesifik olarak etkili olmayabilir. Veteriner hekiminiz, enfeksiyonun seyrine ve semptomların şiddetine bağlı olarak antiviral ilaçların kullanımını değerlendirecektir.

Sekonder bakteriyel enfeksiyonla ilişkili potansiyel komplikasyonları en aza indirmek oral ve solunum hastalığı vakalarında genellikle geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi önerilir. Yutma ağrılı olabileceğinden antibiyotikler şurup (varsa) veya parenteral olarak verilebilir. Taburcuların düzenli olarak temizlenmesi ile birlikte iyi bir hemşirelik bakımı esastır. Kedi, güçlü aromalı aromatik yiyecekler sunarak yemeye teşvik edilmelidir.

Yemek yemek ağrılıysa(ağıza bulunan kızarıklık ve yaralardan ötürü), sıvılaştırılmış veya özel tescilli yiyecekler biraz yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, iştah uyarıcıların kullanılması da bir miktar fayda sağlayabilir. Ciddi şekilde etkilenen bazı vakalar sıvı tedavisi gerektirebilir ve iştahsızlığın uzadığı durumlarda özofagostomi veya gastrotomi tüpü endike olabilir.

Pnömoni geçiren kediler için oksijen desteği düzenli olarak sağlanmalıdır. Yapılan tedavilere ek olarak deksametazon kullanımı önerilmektedir.

Hastalığın kontrolü, aşılama ve yönetim prosedürleri ile sağlanmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir