deoksihemoglobin yüksekliği / Hemoglobin (HGB): Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir? | Anadolu Sağlık Merkezi

Deoksihemoglobin Yüksekliği

deoksihemoglobin yüksekliği

 Son Güncelleme:

HGB nedir, değeri ka&#; olmalı? HGB d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;kseliği nedenleri ve belirtileri

HGB ya da diğer adıyla Hemoglobin, kan hücrelerinin içerisinde bulunan yüksek değerli protein türüdür. Vücutta her gün yıkıma uğrayan hemoglobin miktarını yerine koymak üzere yaklaşık gram kadar hemoglobin sentez edilir. Peki HGB değeri kaç olmalı? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte HGB yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri ve belirtileri

HGB kan hücrelerindeki protein türüdür. Oksijenin akciğerlere gelmesiyle, HGB ve oksijen birleşir, HGB bu oksijeni vücut içerisindeki dokulara taşır. HGB nedir, HGB değeri kaç olmalı, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri neler, sizler için derledik.

HGB nedir?

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan, kompleks protein yapısıdır. Kırımızı kan hücrelerine yapışan HGB, toplam 4 tane oksijen molekülü taşıyabilir. Aynı zamanda, kırmızı kan hücrelerinin disk biçimine gelmesini sağlar ve dış etkenlerden korunmalarına yardımcı olur.

HGB'nin diğer önemli özelliği, kırmızı kan hücrelerinin daha kolay biçimde damarlardan geçmesini sağlamaktır. Vücudun işleyişi için gerekli ve hayati öneme sahiptir.

HGB değeri kaç olmalıdır?

HGB miktarının düşük ya da yüksek olması bazı sorunlara neden olabilir. Sorunların artması, vücudun işleyişini doğrudan etkiler, oksijen sorunlarına neden olur. İşleyişin seyrinde ilerlemesi için HGB değeri, normal seviyelerde olmalıdır.

Kadınlarda HGB değeri, 1 desilitrede 12 ile gram değerlerinde olmalıdır.

Erkeklerde HGB değeri, 1 desilitrede ile gram aralığında olmalıdır.

Çocuklarda bu değerler, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla çocuklarda sağlıklı değerler uzmanların değerlendirmelerine göre belirlenebilir.

Düşük veya yüksek HGB miktarı, vücudun oksijen ihtiyacını zedeleyebilir. Organların yeterli şekilde çalışmalarına engel olabilir. Bu sorunların yaşanmaması düzenli olarak kan testleri yapılmalı ve HGB değerleri tespit edilmelidir.

HGB yüksekliği nedenleri 

Kanda bulunan Hemoglobin miktarının yüksekliği olarak tanımlanan bu durum, nadir görülen bir olaydır. Yapılan çeşitli araştırmalarda HGB yüksekliği, bir kan hastalığı olan Polisitemi belirtisidir. HGB yüksekliği, vücutta alyuvar fazlalığına, kanın normalden kalın olmasına neden olabilir.

Kanın kalın olması, kalp krizi ve felç sorunlarına neden olabilir. HGB yüksekliği tedavi edilmediğinde, ölümcül olabilir ve ömür boyu bu risk yaşanır. HGB bazı nedenlere bağlı yüksek olabilir.

- Aşırı kusma ve sürekli olan ateş,

- Yüksek rakımlı yerlerde yaşamak,

- Akciğer organındaki bazı hastalıklar,

- Düzenli olarak sigara içmek,

- Dehidrasyon,

- Aşırıya kaçılarak yapılan fiziksel egzersizler,

- Bunların tümü yüksek HGB nedenleri arasındadır. Ancak her kişide HGB yüksekliği bunlara bağlı olmayabilir,

HGB düşüklüğü nedenleri

Ölçümden sonra kanda yetersiz HGB miktarının olması, Hemoglobin düşüklüğü olarak ifade edilir. Vücut içerisinde HGB düşüklüğü, genellikle anemi rahatsızlığıyla bağlantılıdır. Yani anemi sorunu olan kişilerde, HGB düşüklüğü sıklıkla yaşanabilir. Tüm anemi türleri aynı olmadığından, hepsine aynı tedavi yöntemi uygulanmaz. Bazı anemi türleri HGB düşüklüğü nedenleri arasında yer alabilir.

- Gebelikten kaynaklanan anemi,

- Demir eksikliği olması nedeniyle ortaya çıkan anemi,

- Vitamin eksikliği olduğundan dolayı ortaya çıkmış anemi,

- Hemolitik anemi,

- Aplastik anemi,

- Orak hücreli anemi,

Bu anemiler, HGB düşüklüğünün nedenleri arasında sayılabilir. Tedavisi için uzmanların yapacakları teşhis çalışması önemlidir.

HGB yüksekliği belirtileri;

HGB yüksek olduğunda bazı belirtiler ortaya çıkabiliyor.

Baş dönmesi ve ağrıları, kaşıntılar, normali üzerinde terleme, kolay şekilde morluk oluşumu ve kanama meydana gelmesi, normal olmayan kilo kayıpları, gözlerde sararmalar ve dökülmeler yüksek HGB belirtileri arasındadır.

HGB düşüklüğü belirtileri;

Göğüs ağrısı, cilt hastalıkları, sıklıkla yaşanan nefes darlığı, normalden hızlı kalp atışı, şişmiş eller ve ayaklar ve baş ağrıları düşük HGB nedenleri arasında yer alır.

İki durumda da erken teşhis önemlidir. HGB testleri periyodik olarak her üç ayda bir kez yapılmalıdır.

False

Hemoglobin (HB) nedir? HB tahlillerinde değer aralığı ka&#; olmalı? HB y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#;n&#;n nedeni nedir?

Hemoglobin vücut için çok değerli ve çok önemli bir proteindir. Demir açısından da oldukça zengindir. Kanda bulunan alyuvar hücreleri ile tüm vücudu dolaşırlar. Hemoglobinin önemli görevinin bulunması ile Hb değerinin normal değer aralığında olması önemlidir. Hb değerinin normalden yüksek olması ve normalden düşük olması gibi durumlar ile karşılaşabilmek mümkündür. Her iki durumda önemlidir ve tanı ve tedavinin uygulanması gerekir.

Hemoglobin (HB) nedir?

Hemoglobin kemik iliğinden üretilir ve alyuvarlarda depolanır. Alyuvar hücreleriyle birlikte tüm vücuda oksijeni taşımak ile görevlidir. Aynı zamanda vücut dokularında biriken karbondioksiti de toplayıp akciğerlere getirmek ile görevlidirler. Oldukça önemli görevi olan hemoglobin kana kırmızı olan rengini de vermektedir. Yuvarlak şekilli olan hemoglobinin ortasında, ince bir merkezi bulunu ve bu merkez hemoglobine şeklini verir. Kansa kolay şekilde hareket edebilmektedirler. Hemoglobinin şekil bozukluklarına neden olabilen orak hücreli anemi isimli bir hastalık bulunmaktadır. Kanda hemoglobin değer Hb testi ile ölçülmektedir. Hb değerinin düşük olması da yüksek olması da bazı rahatsızlıklara neden olur.

HB tahlillerinde değer aralığı kaç olmalı?

Yetişkin bir erkek bireyde ortalama Hb değeri yetişkin bir kadın bireye göre biraz daha yüksek olmaktadır.

Kadınlarda: 12,5 ila 15,5 g/dL

Erkeklerde: 13,5 ila 17,5 g/dL

Yaş aralıklarına göre de hemoglobinin normal değer aralığı farklılık gösterebilmektedir.

5–11 yaş kadınlar: 1,9- 15,0 g/dL

5–11 yaş erkekler: 11,9 – 15,0 g/dL

11–18 yaş kadınlar: 11,9 – 15,0 g/dL

11–18 yaş erkekler: 12,7 – 17,7 g/dL

Kız olan bebeklerde normal HB aralığı:

0–30 günlük: 13,4 – 9,9 g/dL

31–60 günlük: 10,7 – 17,1 g/dL

aylık: 9,0 – 14,1 g/dL

aylık: 9,5 – 14,1 g/dL

aylık: 11,3 – 14,1 g/dL

Erkek olan bebeklerde normal HB aralığı:

günlük: 13,4 – 9,9g/dL

günlük: 10,7 – 17,1 g/dL

aylık: 9,0 – 14,1 g/dL

aylık: 9,5 – 14,1 g/dL

aylık: 11,3 – 14,1 g/DL

HB yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?

Kanda Hb değerinin düşük olması vücutta alyuvarların yeter kadar üretilemediği ya da alyuvarların üremesini engelleyen bir hastalık ya da bir durum nedeni ile olabilmektedir. Hb düşüklüğü anemi yani kansızlık olduğu anlamına gelir. Hb değerinin düşük olmasının nedenleri:

Aşırı kansızlık

Kanser türleri

HIV hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar

Kemoterapi ilaçları

Kronik böbrek hastalığı

Siroz

Hodgin lenfoma

Kuşun zehirlenmesi

Lösemi

Hipotiroidi

Multipl miyelom

B12 ve folik asit eksikliği

Demir eksikliği

Non – Hodgkin lenfoma

Miyelodisplastik sendromlar

Dalak büyümesi

Kan damarı iltihabı

Talasemi

Orak hücreli anemi

Porfiri

Hemoliz

HB değerindeki düşüklük bazı kanamalar sonucunda da meydana gelebilir. Hb değerinin düşmesine neden olabilecek kanamalar:

Yara kanaması

Hemoroid, kanser veya ülser gibi hastalıklar nedeni ile oluşan sindirim sistemi kanamaları

İdrar yolarında meydana gelen kanamalar

Sıklıkla yapılan kan bağışları

Ağır adet kanamaları

Yeni doğmuş olan bebeklerde de 6 – haftalık oldukları dönemde geçici olarak anemi görülebilmektedir. Bunun nedeni ise doğduklarında vücutlarında var olan alyuvar hücrelerinin yenilenmemesidir. Bu durum bebekte var olan başka hastalık olmadığı takdirde hiçbir sorun teşkil etmeden giderek yok olacaktır.

Kan testinde Hb değeri yükselebilir. Bu durum ise vücutta oksijen ihtiyacının artmış olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni akciğer ya da karaciğer fonksiyonlarını etkileyen bir hastalık olabilirken yaşanılan ortam veya yaşam tarzında etkili olabilmektedir. Hb değerinin yüksek olmasının bazı nedenleri:

Yüksek irtifalarda bulunmak ya da havada çok daha az oksijen olan bir yerde yaşamak

Sigara veya herhangi bir tütün ürünü tüketmek

KOAH hastalığının bulunması. KOAH hastalığında akciğer dokularında meydana gelen iltihaplar yeterli oksijenin alınamamasına neden olur. Bu durumda da Hb değeri kanda yükselir.

Ciddi oranda susuz kalmak

Kalp yetmezliği ve çeşitli kalp hastalıkları

Böbrek ve karaciğer kanserleri

Amfizem gibi akciğer hastalıkları

Polisetimi vera

Fiziksel olarak performansın artması için yükse oranda eritroprotein kullanımı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir