determinizm nedir / Determinizm nedir

Determinizm Nedir

determinizm nedir

Son Güncellenme:

Determinist filozoflar, düşünürler, bilim insanları ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir:
1- Charles Darwin - Türlerin Kökeni 2- Spinoza - Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme
3- Rene Descartes - Söylem İnceleme Monadoloji
4- Thales Anaksimandros - Fragmanlar

Determinizm (Belirlenimcilik) Nedir?

İnsan var oluşunu, doğa yasaları ve evrendeki neden - sonuç ilişkisi ile açıklayan felsefi disipline determinizm ya da belirlenimcilik adı verilir.

Felsefede Determinist Bakış Açısı Ne Demek?

Felsefede determinist bakış açısı, insanın iradesini tamamen yok sayan ve her şeyi evrenin işleyişinin nihai bir sonucu olarak görür. Buna göre, insan ne kadar özgür görünürse görünsün, aldığı her karar, aslında evrendeki neden - sonuç ilişkisinin bir uzantısıdır.

Özellikle yüzyılın ilk yarısından sonra farklı determinizm ekolleri ortaya çıkmıştır. Örneğin mekanik determinizmde kainat bir makineye benzetilmiş ve dünyada gerçekleşen her şey de evrendeki yasaların bir sonucu olarak değerlendirilmiştir.

Ekonomik determinizmde ise insanın tüm sosyal ve psikolojik özelliklerinin ekonomik koşulların bir sonucu olduğu savunulmuştur. Ekonomik determinizm, Karl Marx ile Frederich Engels'in öncüsü olduğu diyalektik materyalizmin ortaya çıkmasında da etkili olmuştur. Diyalektik materyalizmde de toplum alt yapı ve üst yapı olarak ikiye ayrılır. Alt yapıyı oluşturan ise ekonomik koşullardır.

"Newtondaki determinist yaklaşım, Einstein ile daha da kuvvetlenmiştir" denmesinin sebebi nedir, genel izafiyet, determinizmi güçlendirmiş midir?

Sorulara Dön
Genel izafiyet diye sordum, yerçekimi ile alakalıdır herhalde diye, ancak belki de özel izafiyetle ilgilidir ya da her ikisiyle de, bilemiyorum.

1, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Determinizm; evrende bir düzen olduğunu ve bu düzen çözüldüğünde nedenlerin ve sonuçların açıklanıp daha sonra gelişecek olayların bilgisini elde edebileceğimizi iddia eden felsefi bir terimdir. Yani bir olayın başlangıç koşullarını tüm çevresiyle bilirsek o olayın nasıl gelişeceği ve nasıl biteceği hakkında % lük bir sonuca erişebileceğimizi iddia eder. Bu görüş kuantum fiziğinin keşfedilmesi sonucu çürütülmüştür. Fakat newton fiziğinde geçerliliği bulunmaktadır. Örneğin bir oku havaya fırlattığımızda o okun fırlatılma koşulları hakkındaki tüm bilgilere sahip olursak o okun kaç derecelik açıyla nereye düşeceğini kesin olarak hesaplayabiliriz. Einstein'ın genel izafiyet kuramıda genel çerçevesiyle newton fiziğinin daha gelişmiş bir versiyonudur. İzafiyet Newton'ın kuramlarında açıklayamadığı olayları açıklığa kavuşturur ve newton'ın açıkladığı olguları farklı bir bakış açısıyla değerlendirir. Newton fiziği ve genel göreliliği bir denklemin farklı iki çözüm yolu olarak düşünebiliriz. Bir okun hareketini genel görelilik ile de açıklayabiliriz fakat elde edeceğimiz sonuç aynı olurken sonuca daha karmaşık bir yoldan ulaşırız. Bu yönüyle genel görelilik temel manasıyla newton fiziğindeki determinst yaklaşıma sahiptir.

görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Bilim, hep birlikteyken güzel. 'te Evrim Ağacı'na destek olun!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ İnsan, üzerinde iyi çalışılırsa, en iyi hayvan türüdür. Ama hukuk ve adaletten ayrı düşerse, var olan en kötü canlıya dönüşür.”
Aristoteles

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Determinizm nedir? Felsefede Determinizm ne demek?

Çoğumuz felsefeyle lise yıllarında çalışırız. Temel sosyal bilimleri eğitiminin verildiği lise eğitiminde gördüğümüz felsefe derslerinden aklımızda kalan sorulardan biri de "İnsan ahlaki eylemlerinde özgür müdür?" sorusudur. Determinizmi açıklamak için kullanılan bu soru felsefi akımlarının içinde önemli bir yer tutar. Evreni açıklamaya çalışan felsefi akımlardan biri olan Determinizmi ve Determinizmin türlerini sizler için derledik.

DETERMİNİZM NE DEMEK?

Determinizm Türkçe'de kelime anlamı olarak belirlenircilik ya da gerekircilik kelimelerine karşılık gelmektedir. Determinizm kelimesi ilk defa 'li yıllarda Simeon Poisson ve Laplace tarafından önerilmiştir.

DETERMİNİZM NEDİR?

Determinizm, evrende meydana gelen her şeyin ve insanların yaşadığı her şeyin (buna verilen kararlar ve düşünceler de dahil) önceden belirlenmiş kurallara göre işlediğini savunan bir felsefe akımıdır. Determinizme göre özgür irade diye bir şey yoktur. Genelde ahlak felsefesinin çalışma alanlarında karşımıza çıkan Determinizm "İnsan ahlaki eylemde bulunurken özgür müdür?" sorusuyla ilgilenir ve bu soruya genellikle "özgür değildir" cevabını verir.

Determinizme göre insan kararlarını özgür iradesiyle almaz. Kendisini özgür sandığı zamanlarda bile her şey neden-sonuç ilişkisine cevap verecek şekilde gerçekleşir. Determinizm kadercilikle karıştırılmamalıdır. Deterministler insanın iradelerinin özgür olmadığını düşünür.

DETERMİNİZM TEMSİLCİLERİ KİMLER?

Klasik anlamda ilk Determimizm çalışmaları yüzyılda Pierre-Simon Laplace tarafından yapılmış olsa da Determinizmin temelini Thales'e kadar uzatabiliriz. Mantık olarak evrendeki düzeni açıklamak için evrenin temel ilkesi olarak suyun, havanın, atomun, kabul edilmesi gibi evrenin düzeninin neden-sonuç ilkesine dayandığı da kabul edilir.

Determinizmin özgür irade barındırmadığı yönündeki fikir Spinoza'ya aittir. Spinoza evrendeki her şeyin bir düzeni olduğunu bu yüzden insanın eylemlerinde özgür olmasından bahsedilemeyeceğini söyler. Simeon Poisson ve Laplace de Determinizm temsilcileri arasındadır.

KÜLTÜREL DETERMİNİZM NEDİR?

Determinizm, insanın eylemlerinin özgür irade bağlamında gerçekleşmediğini açıklamak ve kanıtlamak adına Determinizmi kendi içinde örneklendirmiştir. Kültürel Determinizme göre içinde büyüdüğümüz kültürün verdiğimiz kararlar ve irademiz üzerinde söz hakkı vardır. Hatta öyle ki istesek de içinde yetiştiğimiz toplumdan farklı bir irade geliştiremeyiz.

OTO DETERMİNİZM NEDİR?

Oto Determinizm, Kant tarafından geliştirilmiştir ve determinizmde özgürlüğün mümkün olabileceğini öne sürer. Oto Determinizme göre insan kendi ahlak yasalarını kendisi koyar. İnsanın iradesini etkileyen pek çok neden bulunuyor olsa da insanlar düşünerek, aklını kullanarak, kendini geliştirerek kendi özgürlüğünü kendisi elde edebilir.

Kendisini geliştiren insanlar kendi özgürlüklerini yaratabilir ve kendi ahlak yasalarını oluşturabilirler. Otodeterminist görüşe göre insanın özgürleşmesi mümkündür ancak bu özgürlük insanın özgürce koyduğu ahlak yasalarını gerçekleştirmek ve onlara uygun davranmakla sınırlıdır.

TEKNOLOJİK DETERMİNİZM NEDİR?

Teknolojinin gelişmeye başlamasıyla şekillenen bir Determinizm örneğidir. Teknolojik Determinizme göre teknolojik değişimler yaşamın içindeki her şeyi (politika, ekonomi, sosyal hayat) değiştirmiştir. Teknolojik değişimler insanın iradesini ve yaşanan sosyolojik değişiklikleri kontrol eder.

BİYOLOJİK DETERMİNİZM NEDİR?

İnsan davranışlarının ve iradesinin insanın genlerinin gölgesinde olduğuna inanır. Biyolojik deterministlere göre çevresel faktörler genlerin etkisindeki iradeyi ve bu iradeyle alınan kararları etkilemez.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir