dff nedir / DSD, DST, DSDIFF, DXD, DSF nedir? - PC-Audiophile.com

Dff Nedir

dff nedir

DPF SİSTEMİ NEDİR NEDEN KULLANILIR?

DPF (Dizel Partikül Filtresi), Euro 4 emisyon sınıfına sahip araçların bazılarında, Euro 5 ve Euro 6 emisyon sınıfına sahip tüm dizel motorlu turbo beslemeli araçlarda emisyon gereksinimini karşılayabilmek için (havaya salınan zararlı NOx gazının filtrelenip yakılarak daha zararsız gazlar şeklinde salınması) Egzoz sisteminde bulunan bir filtredir. Filtrenin görevi içinde bulunan silisyum karbür (SİC) egzozdan salınan zehirli gazları filtreleyerek egzozdan dışarı daha az zehirli gaz çıkmasını sağlar. Böylelikle doğaya daha az zararlı gaz salınımı yapılmış olur. Egzoz sistemi motor devri, aracın çalışma süresi gibi değişkenlerle ısınarak (yaklaşık 600-700derece) içerideki kurum tepkimeye girerek yakılır ve böylelikle filtre kendiliğinden temizlenir. Kısa mesafe sürüşlerde yada soğuk havalarda bazı zamanlar egzoz sistemi filtreyi temizleyecek sıcaklığıa ulaşamaz, bu gibi durumlarda dpf sıvısı dediğimiz sıvı filtre sistemine enjekte edilerek tepkime için gereken ısı düşürülür ve böylelikle daha düşük sıcaklıklarda filtre temizlenebilir. Hatta araçlarda görülen “dpf sıvısı azaldı , partikül sıvısı az , katkı sıvısı kritik seviyede” gibi hatalar bu dpf sıvısının azalmasından kaynaklanır.

DPF sisteminin kullanım alanları, avantajları, dezavantajları

DPF sistemi yukarıdaki yazıda da bahsettiğimiz gibi Euro 4 emisyon sınıfına sahip araçların bazılarında, Euro 5 ve Euro 6 emisyon sınıfında olan dizel araçların hepsinde mevcuttur. Doğayı ve atmosferi korumak için yapılan bu sistem avantajları olduğu kadar bazı durumlarda büyük dezavantajları vardır. En bilinen sorun çalışan bu sistemin arızalanması ve tamirinin mümkün olmaması ya da çok az kişinin yapmasıdır. Bu sistemin değiştirilmesi B sınıfı araçlarda 3000-4000 TL’den başlayarak sınıfı ve aracın fiyatına göre 15.000TL ye kadar çıkabilmektedir. Tamiri yapılmaz ise filtrenin tıkanması sonucu sürekli arıza lambası yakması, tıkanıklık yüzünden motora geri basınç yaparak sübabları bozabilme yada zaman ayarını kaçırarak motorun vuruntulu çalışmasına ve hatta bazı araçlarda dpf sistemi çalışmadığı için aracın kendi gücünü bilerek kısıtladığı (%30 – %40 a kadar) ve kimi araçlarında filtresi dolu olduğu için çalışmadığı bilinmektedir. Tamir edilecek ya da değiştirilen bu sistem fabrikada takılan sistem kadar uyumlu ve sorunsuz olmayacağı için çoğu kişi bunun iptaline gitmektedir.

 

DPF İPTALİ NEDİR ?

DPF iptali ile araçta ana 2 işlem yapılır. 1 tanesi motor (ECU) dan DPF parametrelerinin tamamen silinmesi diğer işlem ise Egzozun içindeki filtrenin kırılması ya da çıkartılıp yerine boş egzoz takılarak egzoz gazı motordan çıkış yaparken filtreye takılmasını önlemektir. Metadiag olarak bu işlemi İstanbul’daki ofisimizde sorunsuz şekilde gerçekleştirmekteyiz. Aracınızın desteklediği protokole göre OBD üzerinden yada masa setinde (Beyin araçtan sökülerek masaya getirilir ve içi açılır) beyin dosyası okunarak DPF ile alakalı parametreler silinir ve düzenlenmiş dosya ECU ya geri yazılır. Bu işlemden sonra egzoz içindeki filtre kırılarak yada boş bir sistem ile değiştirilerek egzoz gazının çıkışındaki filtrede iptal edilir. Bu yol ile aracınızdan dpf sistemi iptal olur, motor lambası yakmaz yada DPF yüzünden çekiş düşmesi, marş basmaması gibi sorunlar ortadan kalkar. Bu işlem tamamen güvenli bir işlemdir, aracın beynine ya da motor aksamına herhangi bir zarar vermez.

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Euro 4 araçların bazılarında, Euro 5 ve Euro 6 araçların tümünde bulunan dizel partikül filtresi (DPF), emisyon standartlarını karşılamak için geliştirilen bir parçadır.

Yapı olarak bal peteğine benzeyen bu filtre, egzozdaki çevreye zararlı katı partikülleri tutar ve bünyesinde hapseder. Ancak filtrede tutulan bu partiküllerin seviyesi zamanla artar ve tıkanma gibi sebeplere yol açabilir. Basınç sensörleri dizel partikül filtresindeki kurum tortusunun seviyesini ölçer ve filtrede kritik kurum seviyesi teşhis edildiğinde ve uygun koşullar da oluşmuş ise rejenerasyon işlemi başlar.

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Bazı durumlarda araç rejenerasyon işlemini gerçekleştiremez ve kurum seviyesi motorun verimli çalışmasını engelleyecek hale gelir. Bu durumda gösterge ekranında DPF işareti belirebilir. Bu uyarı görüldüğünde araç sabit hızda ve yüksek devirde belirli bir süre kullanılmadır (bknz. Kullanıcı El Kitabı). Otomatik araçlarda ise bu işlem vites kolu manuel konuma alınarak yapılabilir. Aracın yüksek devirde kullanılmaya başlamasıyla motor yönetim sistemi daha fazla yakıt gönderir ve egzoz sıcaklığını arttırır. Egzoz sıcaklığının yaklaşık 600 °C’ye ulaşmasıyla rejenerasyon işlemi başlar ve katı partiküller yakılarak kuruma dönüştürülür. Bazı durumlarda ise bu işlem de bir işe yaramayabilir aracın DPF veya Motor Arıza Lambası sönmez ve araçta güç kaybı yaşanır. Böyle bir durumda araç servise götürülerek arıza tespit cihazı yardımıyla rejenerasyon işlemi yapılmalıdır.

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Genel olarak DPF aşağıdaki sebeplerden tıkanır:

  • Düşük kaliteli yakıt,
  • Düşük hızda ve dur-kalklı trafikte uzun süreli araç kullanımı,
  • Aracı rölantide uzun süre çalıştırmak,
  • Yanlış spesifikasyonda yağ kullanımı.

Yeni çıkan tüm dizel araçlarda bulunan DPF, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda rejenerasyon işlemi ile dahi temizlenemeyecek duruma gelebilir ve değişimi gerekebilir.

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

DPF İşareti

Günümüzde birçok kişi araba alırken yakıt sarfiyatı sebebiyle dizel arabaları tercih etmektedir. Dizel araba kullananların yarısından çoğu 1 kere dahi olsa DPF işareti yandığına rastlamıştır.  Peki DPF işareti neden yanar? Ne yapmak gerekir? detayları ile aktaralım:

DPF Ne Demek?

DPF İşareti

Açılımı “dizel partikül filtresi”dir. Mazot yandığında açığa çıkan NOx ve CO gazlarının doğaya salınmasını önler. Katalitik konvektörle benzer çalışma sistemine sahiptir.

DPF Ne İşe Yarar?

Bal peteği şekli olarak adlandırılan küçük kanallardan geçemeyecek büyüklükteki atıkları tutar. DPF yalnızca dizel araçlarda bulunur. Dizel araçlarda yanmamış hidrokarbon adı verilen çok küçük siyah parçacıklar DPFmizin kanallarından geçemeyecek büyüklüktedir. Filtreye hapsolurlar.

DPF

DPFİşareti Neden Yanar?

  • Yakıt kalitesinin düşük olması
  • Aracımızın turbosunda, enjektörlerinde herhangi bir sıkıntı olması. (Bunlar ekstra koşullardır)
  • Sıklıkla trafikte dur kalk şeklinde araç kullanımı.
  • Motor yağının yanlış kullanılması.
  • Aracı çok düşük devirlerde kullanmak.(sağır kullanmak)

DPF İşareti

DPF İşareti Motor arıza lambasıyla beraber yandığında yapmamız gereken işlem nedir?

Çok dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Gösterge paneline baktığımızda DPF ışığı ile aynı anda motor arıza lambası da yandıysa, yapılması gereken aracın harareti göz önünde bulundurularak en yakın servise gitmek.(hararet yükseliyorsa çekici ile gitmek) Eğer arıza lambası da yanıyorsa DPF tamamen tıkanmıştır. Hava çıkışı sağlanamıyordur. Zamanla performans kaybı, yakıt tüketimindeki gözle görülür artış ve motor sesindeki değişim genel olarak gözlenen bazı unsurlardır.

Sadece DPF Yanıyorsa?

Gösterge panelimizde sadece DPF işareti yanıyorsa ve bu yakın zamanda yanmış ise kendimize boş (trafiksiz) bir yol buluyoruz. Aracımızı her zaman kullandığımız hızda kullanırken vitesimiz bir alt viteste olacak. Normal koşullarda 5. vites 120 km/h hız la ilerliyorsak 4. vites 120 km/h hız la 20 dakika kadar kullanacağız. Egzozumuzun DPF olan bölümü 550 C ye kadar ısınır. Burada hapsedilmiş yanmamış hidrokarbonlar yanarak dışarı atılır. Bunun karşılığı olarak DPF ışığımız sönecek.

Ya sönmez ise;

Aracımızı boş bir yolda anlatıldığı gibi kullandık ancak lamba sönmedi. DPF nin gereğinden fazla tıkalı oluşuna işaret eder.

DPF

Aracımızı bu işi yapan herhangi bir yere götürüyoruz. DPF temizliği için üretilmiş olan bir kimyasalı kullanarak DPFmizi ilk günkü haline geri getiriyorlar.

DPFmiz temizlendikten sonra kullanım ömrünün daha uzun olması bizim elimizdedir. Aracımızla uzun bir süre trafikte kaldıysak DPF lambamız yanmasa bile boş bir yol bulup aracımızı bir alt viteste kullanmamız faydamıza olacaktır. Bu sayede aracın içerisinde kurum birikimi de azalır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir