dışkıdaki kurt / Bağırsaklarınızda kurt olduğunu gösteren önemli belirtiler - Sağlık Haberleri

Dışkıdaki Kurt

dışkıdaki kurt

KIL KURDU

Sebep olan Enterobius vermicularis adında küçük bir parazittir. Kıl kurdu adından da anlaşılacağı gibi birkaç santim boyunda ince parazitlerdir. Temas ile bulaşırlar ve bağırsağa yerleşirler. Dişi parazitler gece bağırsaktan çıkarak anüs etrafına yumurta bırakırlar. Yumurtalar temas ile etrafa bulaşır. Yumurtalar dış ortama dayanıklıdır, uzun süre canlı kalır. Yumurtalarla temas eden insanların, ellerini ağızlarına götürmeleri ile bulaşır. Bu kişilerin çıplak el ile çalıştığı ,sattığı gıda malzemeleri ile ,bulaştırmaları mümkündür.

Kötü hijyen koşulları, kötü sanitasyon, el yıkama alışkanlığının olmaması, aynı yatağı, koltuğu paylaşma, elbise paylaşma, bulaşmayı arttırır. Yuva, kreş, huzur evi, yurtlarda sık görülür. Ağız yoluyla bulaşan yumurtalar bağırsakta açılarak 1- 2 ayda parazit haline döner.

Kılkurdu belirtileri nelerdir?

Hastaların genellikle hiç şikayetleri olmaz ve paraziti dışkılarında gördükleri için doktora giderler. En çok şikayet çocuk hastalarda olur çocuklarda: Makat bölgesinde kaşıntı, tahriş,

Gece huzursuzluğu, Alerjik reaksiyonlar sık görülür. Kıl kurdu hazımsızlık, gaz, karında şişlik, bulantı, ağızda aşırı salya, iştahsızlığa neden olabilir. Çok nadiren apandisit, kronik salpenjit, Pelvik iltihabi hastalık, peritonit, hepatit ve bağırsaklarda ülseratif lezyonlara neden olabilir.

Kılkurdu nasıl teşhis edilir? Kılkurdu dışkıda parazitin görülmesi ile teşhis edilir.

Özellikle gece makat kaşıntısı olan çocuklarda kıl kurdundan şüphelenilmelidir. Parazit dışkıda çıplak gözle görülebilir, birkaç santim boyunda ince bir parazittir. Parazitin yumurtaları ancak mikroskopla görülebilir. Parazitin yumurtaları dışkıda görülmez. Sabah hastanın makat bölgesine yapıştırılan seloteyp incelenerek konur. Seloteyp makata yapıştırılmadan önce makat temizliği yapılmamalıdır. Tek bir inceleme ile teşhis koymak zordur testleri birkaç kez tekrarlamak gerekir. Oksiyür teşhisi dışkı tahlili ile konmaz. Selofan bant testi yapmak gerekir.

Kılkurdu tedavisi: Kılkurdu ilaçlarının tüm ailecek kullanılması gerekir. Kıl kurdu kolayca tekrarlar. Aile bireylerinin hepsinin aynı anda tedavi alması ve ortam temizliği gerekir. Ağızdan tek seferde alınacak ilaç ile tedavi mümkündür. Tedavinin 2 hafta sonra tekrarı gerekir. Günlük iç çamaşır değiştirmek, sabah perianal banyo, yatak çarşafları ve koltuk örtülerinin sık sık değiştirilmesi aile içi bulaşmayı ve kıl kurdunun tekrarlamasını azaltır.

Bağırsak solucanları: Bağırsak solucanlarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Bağırsak solucanı olarak bilinen canlı türü acarididae ailesindendir. Bağırsak solucanı omurgasız bir canlıdır ve yerleştiği yerde asalak olarak yaşar. Şimdi bağırsak solucanları ile ilgili merak edilenleri açıklamaya çalışacağız Bağırsak solucanı nedir? Bağırsak solucanlarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma:

Bağırsak solucanları: Bağırsak solucanlarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, yorgunluk gibi belirtiler ile kendini gösteren bağırsak solucanları hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde kolaylıkla bulabilirsiniz… Bağırsak solucanlarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

BAĞIRSAK SOLUCANI NEDİR?

Parazitik solucanlar olarak da bilinen bağırsak solucanları, ana bağırsak parazitlerinden biridir. Yaygın solucan türleri şunlardır: tenyalar, yassı solucanlar, kıl kurtları (oksiyürler), kancalı kurtlar ve Trichinosis (Trichinella) kurtlarıdır.

BAĞIRSAK SOLUCANI BELİRTİLERİ

Bağırsak solucanlarının ortak belirtileri şunlardır:

– Karın ağrısı
– İshal, mide bulantısı veya kusma
– Gaz / şişkinlik
– Yorgunluk
– Açıklanamayan kilo kaybı
– Karın ağrısı veya hassasiyet

Bağırsak solucanı olan bir kişi dizanteri yaşayabilir. Dizanteri dışkıda kan ve mukus ile ishale neden olan bağırsak enfeksiyonudur. Bağırsak solucanları ayrıca rektum veya vulva çevresinde döküntü veya kaşıntıya neden olabilir. Bazı durumlarda, bağırsak hareketi sırasında dışkıda solucan görebilirsiniz.

shutterstock_

BAĞIRSAK SOLUCANININ NEDENLERİ

Bağırsak solucanları ile enfekte olmanın bir yolu, bir inek, domuz veya balık gibi enfekte bir hayvanın az pişmiş etinden yemektir. Bağırsak solucanı enfeksiyonuna yol açan diğer olası nedenler şunlardır:

– Kirlenmiş su tüketimi
– Kirlenmiş toprak tüketimi
– Kontamine dışkı ile temas
– Kötü temizlik
– Kötü hijyen

Yuvarlak kurtlar genellikle kirlenmiş toprak ve dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Kontamine olan maddeyi tükettikten sonra, parazit bağırsağınıza gider. Sonra bağırsakta çoğalırlar ve büyürler. Bir kez ürettikleri ve miktar ve boyutta büyüdükçe, belirtiler ortaya çıkabilir.

Bazı insanlar herhangi bir semptom yaşamaksızın yıllarca bağırsak solucanlarına sahip olabilirler.

RİSK FAKTÖRLERİ

Çocuklar bağırsak solucanlarına özellikle duyarlıdır. Bunun nedeni, kum havuzları ve okul oyun alanları gibi kirlenmiş toprağa sahip ortamlarda oynayabilmeleridir. Daha yaşlı yetişkinler de zayıflamış bağışıklık sistemleri nedeniyle artan risk altındadır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yaklaşık yüzde 10’u bağırsak kurtlarıyla enfekte oluyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar kirlenmiş kaynaklardan gelen içme suyu ve azalan sanitasyon seviyeleri nedeniyle yüksek risk altındadır.

Mide bulantısı ve kusma neden olur? Kusmaya neler iyi gelir? İşte tedavisiİlginizi ÇekebilirMide bulantısı ve kusma neden olur? Kusmaya neler iyi gelir? İşte tedavisi

BAĞIRSAK SOLUCANI TEDAVİSİ

Eğer güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı varsa, tenya gibi bazı bağırsak solucanları, kendi başlarına kaybolabilir. Bununla birlikte, intestinal solucan enfeksiyonunun tipine bağlı olarak, bir antiparaziter ilaçla tedavi gerekebilir. Ciddi belirtiler göz ardı edilmemelidir.

Genellikle ilaç tedavisi birkaç hafta sürer ve tedavi, semptomlar geçmiş olsa bile yarıda bırakılmamalıdır.

Solucanların vücudun diğer kısımlarına yayılıp yerleştiği bazı ağır vakalarda ise cerrahi müdahale gerekli olabilir.

BAĞIRSAK SOLUCANLARINDAN KORUNMAK İÇİN:

Tuvaleti kullanmadan önce ve kullandıktan sonra ve yiyecekleri hazırlayıp yemeden önce ellerinizi sabun ve sıcak suyla düzenli olarak yıkayın.

Aynı zamanda gıda güvenliği de uygulamanız gerekir:

– Çiğ balık ve etlerden kaçının
– Tüm çiğ meyve ve sebzeleri yıkayın, soyun veya pişirin
– Toprak üzerinde çıplak ayakla yürümeyin
– Hayvan atıklarını temizleyin
– Çiğ etle temas eden tüm kesme tahtaları, mutfak aletleri ve mutfak tezgahlarını dezenfekte edin
– Tere, roka, maydonoz gibi tatlı su sebzelerini çiğ tüketmeyin ya da sirkeli su ile temizleyin.

Karın ağrısı neden olur, nasıl geçer?İlginizi ÇekebilirKarın ağrısı neden olur, nasıl geçer?

BalıkcanlıdomuzDünyaokulSağlık

Tarım Kütüphanesi

Kanatlı Hayvanlarda Görülen Paraziter Hastalıklar

<<<Önceki Konu <<<

4- Paraziter Hastalıklar

a) Koksidiyoz  (Kanlı ishal)

Kanatlıların barsaklarında yerleşen bir parazit var. Bunlara Eimeria denir (aymerya). İşte hastalığı bu Eimerialar yapıyor. Koksidiyoz, bir kümese girdiğinde hayvanları kırar geçirir. Korkunç bir salgın yapar, çok sayıda ölüme yol açar.

Genç hayvanlar daha hassastır. haftalık olanlar bu hastalıktan çok etkilenirler.

Bulaşma ağızdan olur

Hasta hayvanların dışkısı ile çıkan parazit yumurtası (oosit) başka hayvanların ağzından girer, bağırsağına ulaşır. Bu yumurtaları kümesten  kümese , insanlar da ayakkabı, elbise, malzeme ile taşırlar. Hatta böcekler ve kuşlar da bu oositleri taşıyabilirler. Hastalıklı bir hayvanın dışkısı ile çıkan her oosit hastalık yapmaz. Bunun için sporlanma dediğimiz bir döneme girmesi gerekir. Sporlanma olabilmesi de ısı ve rutubete bağlıdır. Uygun ısı ve uygun nem yoksa, sporlanma olmaz. O zamanda oosit hastalık yapacak güce erişemez.

Islak altlık zararlıdır

Bir kümeste altlık kuru ise, koksidiyoz yapan oosit sporlanamadığı için, ölür gider. Hastalık kolayca çıkamaz. Tavuklar sık değilse , kümeste sıkışıklık yoksa, hastalık ihtimali azalır. Kalabalık kümeslerde bulaşma kolay olur.

Hasta hayvanların dışkısı suludur. İçinde kan lekeleri vardır. Bazen portakal renkli sümüksü bir dışkı görülür. Kanatlar düşer, hayvan kambur durur, tüyleri kabarır. Hayvanlar oturur şekildedir. Birbirlerine sokulup kümeleşirler.

Resim Koksidiyozlu bir tavuk

Teşhis  laboratuvarlarda olur. Uzmanlar dışkıda oosit ararlar, bağırsakları mikroskopta incelerler.

Hemen tedaviye geçmelidir.

Çeşitli ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir. Veteriner hekimler uygun ilaçları tavsiye eder. Yem ve su ile verilen ilaçlar etkili olur.

önceden, antikoksidiyal ilaçlar kullanalım mı  ?

Koksidiyozu önleyici ilaçlar, hastalık çıkmadan da kullanılabilir veya bunlar yalnızca hastalık çıktıktan sonra kullanılır.

Hayvanlar koksidiyoza karşı aşılanarak bağışıklık sağlanabilir.

İstenirse bir yandan antikoksidiyal ilaçlar, bir yandan da  antibiyotikler verilebilir

Tekrar edelim ki, kümeslerde rutubet önlenmelidir. Tavuklar sıkışık olmamalıdır, kümes havası temiz, altlık kuru olmalıdır.

b)Tavuk Askariyazisi (Solucan Hastalığı )

Sarımsı-beyaz renkli, santim uzunluğunda solucanlardır. Tavukların, hindi ve kazların ince bağırsaklarında yaşar. Dişi solucanın yumurtası dışkı ile çıkar, başka tavukların ağzından girdiğinde ince bağırsağa gidip yerleşir.

Askarit dediğimiz bu parazit bağırsakta çoğalınca ince bağırsağı tıkar. Bazen ishale yol açar. Çok fazla parazit hayvanı öldürür.

Askaritli hayvanlar zayıflar, yumurta verimi azalır.

Teşhis, dışkının ve ölen hayvanın bağırsaklarının laboratuvarda incelenmesiyle olur.

Ne yapılmalı ?

Temizlik kurallarına uyalım, genç hayvanlarla yaşlıları bir arada tutmayalım, Veteriner Hekimin tedavi ve tavsiyelerini yerine getirelim.

Resim Bağırsaklarda tavuk askaritleri

c)Histomoniasis ( Karabaş Hastalığı )

Tavuk ve hindilerde çok görülür. Hindiler için en tehlikeli hastalıklardandır. Fazlaca ölüme neden olur. Hindi yetiştiricilerini bunaltan bir hastalıktır.

Hastalığa parazitler yol açar. Bu parazitler ya karaciğere yerleşir ya da bağırsaklara yerleşirler.

Bulaşma üç şekilde olur

Birincisi, parazitin yumurtası dışkı ile çıkar, oradan diğer hindilerin vücuduna geçer.

İkincisi, parazitin kendisi dışkı ile çıkar, taze dışkı içindeki bu paraziti alan hayvanlara geçer. Yetişkin hindilerin midesinde ve taşlığında eritildiği için, bu şekildeki bulaşmada yetişkin hindiler hastalanmaz. Genç hindiler hastalanır. Hem de şiddetli bir salgın şeklinde hastalık çıkabilir.

Üçüncüsü ise bildiğimiz solucanlar yardımıyladır. Parazitler solucanın içine yerleşir. Hindi bu solucanı yiyince onun vücuduna girmiş olur.

Ölüm oranı çok yüksektir

Çok öldürücü bir hastalıktır haftalık hayvanlarda yüksek oranda ölümlere yol açar. Hastalık belirtisi görüldükten gün sonra ölümler başlar. Yüzde oranında öldürür. Yaşlı hindiler daha şanslı. Onlar hastalığı atlatabilirler.

Hastalığın belirtileri

Hayvanlar düşkündür, dermansızdır, uyuşuktur.

Tüyleri kabarmış, kanatları sarkmış, kuyrukları düşmüştür.

Başları öne eğik vaziyette ayakta dururlar.

İshal vardır. Dışkının rengi sarı, kükürt rengidir.

Anüs ıslak ve kirlidir. İbik morarmış, hayvanın başı siyah bir renk almıştır (karabaş).

Resim Karabaş hastalıklı bir hindi başı

Ölen hayvanların kör barsağında kanamalar, yaralar göze çarpar. Karaciğerin üzerinde sarı-yeşil renkli bozulmalar vardır.

Teşhis için ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Hasta ve ölü hindiler laboratuara ulaştırılmalıdır. Orada kesin teşhis konulacaktır.

Teşhisten sonra Veteriner Hekimin önerisine göre tedavi uygulanmalıdır.

Koruma önlemlerinden en önemlisi tavuklarla hindilerin ayrı tutulmasıdır. Tavuklar hastalığı taşırlar. Hindi palazları yaşlı hindilerden ayrı tutulmalıdır. Tavuk bakıcıları hindilerin yanına gitmemelidir. Onlar da hastalığı taşırlar.

Hindi kümeslerinde altlıklar sık sık temizlenmeli, çıkan altlık yakılmalıdır.

Histomonas parazitini taşıyan diğer parazitlerle ve solucanlarla  mücadele etmelidir.

d)Kanatlıların Dış Parazitleri

Tavukların dış parazitlerinden en önemlileri bitler, pireler ve uyuz böcekleridir. Hayvanlara rahatsızlık verirler, zayıf düşürürler.

Bitler

Baş biti, vücut biti, kanat biti diye yaşadığı bölgeye göre ayırıyoruz.

Baş biti çoğaldığı zaman hayvanı öğle rahatsız eder ki hayvan yem yiyemez, uyuyamaz. Düşkünleşir verimi azalır.

Kanat biti çok küçüktür. İnce tüyleri yerler. Sarı renkli esmer yeşilimsidir. Fazla rahatsızlık vermezler.

En yaygın ve en önemli olanı kırmızı tavuk biti denenidir. Kümeslerde güvercinlerde çok bol görülür. Armut biçiminde, kırmızımtırak siyah-kırmızı renktedir. Genç hayvanları çok severler. Hayvanı müthiş rahatsız ederler. Kaşındırırlar. Hem de bolca kan emerler. Eğer çok sayıda olurlarsa , genç kanatlıları günde öldürürler.

Resim Tavuk biti yumurtaları

Pireler

Bunlar da kanatlılara rahatsızlık verirler. Sayıları çoğaldıysa, mücadele etmek gerekir.

Keneler

Aslında güvercinlere ait olan bir kene cinsi tavuklarda da görülür. Yassıdırlar. Geceleri tavuklardan kan emerler. Bir defa kan emdi mi, sene kan emmeden yaşayabilirler.

Fazla sayıda olunca, tavukları kansız bırakır. Şiddetli kaşıntı yapar. Bulaşıcı tavuk hastalıklarını taşıdıkları için zararlıdırlar.

Resim Tavuk keneleri

Uyuz böcekleri

Tavuklarda uyuz hastalığına yol açarlar. İki çeşit uyuz böceği vardır:

1- Kireç ayak uyuz böceği

Kanatlıların ayaklarında kireçlenme yapar. Onun için bu adı alır. Parazit kireçli kabuklar yapar, bunun altından cildi deler, iltihap meydana getirir. Topallık vardır. Ayaklar anormal bir görünüm alır.

Resim Kireç ayak

2-Vücut uyuz böceği

Kanatlıların tüylerinin diplerinde yaşar. Tüyleri döker, deride iltihaplanma yapar. Şiddetli kaşıntı ile hayvanı rahatsız eder.

Dış parazitlerle savaş

Barınaklar akarisit ilaçlarla dezenfekte edilir. Badana çok yararlıdır. Yemlikler iyice temizlenmelidir.

Tavuklar parazitlere karşı toz, serpme, banyo şeklinde akarisit ilaçlarla ilaçlanır.

> > >  Sonraki Konu > > >

Kanatlı Hayvanlarda Görülen Yem Toksikasyonları (Zehirlenmeler)

Facebook'ta Yayınla>
Sorular / Yorumlar
Yazılış Tarihi :
  Merhaba, annemde 2 aydır deri altı parazit var, doktorlar uyuz demiş ama kaşıntı yok ısırma ve yürüdüklerini hissediyor. Kullandığı ilaçlar vücutta azaltırken şimdi yüz, gözler ve dışkıda kıl kurduna benzer beyaz renkli ince ve kalın farklı boyutlarda parazit gözükmeye başladı. kumru veya güvercin pisliğinden bulaştığını düşünüyoruz. Doktorlar hayvandan bulaşmaz diyorlar. Böyle bir durumla karşılaşmış olan var mı ? Gözlerinden korkuyoruz. Sirke ve soğan suyu ile buhar yapıyor dışarı çıkıyor solucanlar ama arkasından tekrar doluşuyor .
Yazılış Tarihi :
  Arkadaşlar merhaba Benim horozun üç dört gündür dışkısını yaptıktan sonra kıçını gagalıyor Acaba nedir Teşekkürler
Yazılış Tarihi :
  Slm lar bağırsağında kıl kurdu görmedim fakat bağırsağın ici su gibi genç yarkalarim kuruyor ne kullanmalıyım tedavisi nedir
Yazılış Tarihi :
  Merhaba arkadaşseafoodplus.info kanatlı hayvanlara muhabbet kuşseafoodplus.infoar.güvercinler seafoodplus.infoşınca saçlarda ve yüzümde kaşıntı oluyor ne seafoodplus.info doktora gitmek seafoodplus.infoşekkürler.
Cevaplama Tarihi :  
Yedi sene bu işte kısa bir zaman. Zeytin agacı ilerki yaslarında daha cok verim verir.
Cevaplama Tarihi :  
Aynı şekilde 10 yaşında ağaçlarım var ve o kadar az verim alıyorum ki.
Yazılış Tarihi :
  benim tavuğumun arka tarafında kurtlanma olmuş yeni farkettim makatının alt tarafında hayvanı canlı canlı yiyorlar derisinin altına yerleşseafoodplus.info defa böyle birşey gördüm bulaşıcı galiba diğer tavuktada başladı ne yapabilirim seafoodplus.infonla temizliyorum.lütfen bilgisi olan varsa yardımcı olsun
Copyright - Tarım Kütüphanesi -

Yıllarca beyninde y&#;zlerce tenya ile yaşadı, ger&#;ek o gece ortaya &#;ıktı

Haberin Devamı

Massachusetts General Hospital'da çalışan (vaka çalışmasına dahil olmayan) bir gastroenterolog olan Dr. Kyle Staller, Insider'a çoğumuzun parazitlerle dolaşmak konusunda endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Ancak parazit korkusu, beyin sisi ve kilo sorunları gibi çeşitli rahatsızlıkları iyileştirmek için vücudun bu tenyaları temizlediğini iddia eden viral temizlik ürünlerine eğilim artmış durumda. Staller, bu konuda "İçimizde, beslenmemizi ve sağlığımızı çalan canlı bir organizma olduğu fikri, insanların korkutur ve korku bir satış noktasıdır" dedi.

Tıbbi Parazitoloji uzmanı Prof. Dr. Özgür Kurt, örnek vakalarda bahsi geçen Sistiserkoz enfeksiyonunun insan vücuduna yerleşip enfeksiyon oluşturan solucanlardan Taenia solium larvasının ölümcül olabilen bir enfeksiyon olduğunu söylüyor.

Yıllarca beyninde yüzlerce tenya ile yaşadı, gerçek o gece ortaya çıktı

'BEYNE YERLEŞEN LARVALAR ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİR'

Prof. Dr. Özgür Kurt, Taenia solium’un çiğ ve az pişmiş domuz eti yiyenlerde görülen bir enfeksiyon olduğu için Türkiye’de sık görülmediğini belirtiyor ve ekliyor. “Sistiserkoz, vücudunda Taenia solium taşıyan bireylerin dışkılarıyla temas durumunda (Hastanın dışkısı ile temas, yetersiz kanalizasyon sistemi nedeniyle dışkıdaki parazitlerin yiyecek ve sulara bulaşması, vb.) insanlara bulaşır ve vücudun farklı bölgelerine yerleşerek enfeksiyon oluşturabilir. Beyne yerleşen T. solium larvaları en tehlikeli klinik tabloya yol açarlar; “nörosistiserkoz” denilen bu tabloda beyinde oluşan enfeksiyon plakları hastanın hayatını kaybetmesine dahi neden olabilir."

Ülkemizde tenya enfeksiyonu deyince bağırsaklarda uzun yıllar sessizce yaşayıp insanların yediklerine ortak olan, zaman zaman karın ağrısı, ishal gibi yakınmalara yol açan ve ilaç kullanınca vücuttan atılan, kişilerde çok da endişe yaratmayan Taenia saginata’ya bağlı enfeksiyonun anlaşıldığını belirten Özgür Kurt, bunun aslında beyne yerleşen Taenia solium’un akrabası olduğunu, domuz eti değil de az pişmiş sığır eti yenilmesiyle insanlara bulaştığını söylüyor. Taenia saginata’nın erişkini ya da larvasının beyin iltihabı yapmadığını, beyin tutulumuna sadece T. solium’un larva formunun neden olduğunu ifade ediyor.

BAĞIRSAK TENYASI BEYNİ KADAR ULAŞIR MI?

Prof. Dr. Özgür Kurt, yaygın görülen bağırsak tenyası etkeninin 'Taenia saginata' adlı parazit olduğunu, bu parazitin bulaştığı insanlarda beyin tutulumunun beklenmediğini belirtiyor.

' YIL SESSİZCE YAŞIYOR'

Tenya parazitlerinin insan bağırsağında yıllarca, bazı kaynaklara göre yıl kadar sessizce yaşayabileceğinin altını çizen Kurt, içinde yaşadığı kişilerde zaman zaman karın ağrısı ve ishal gibi yakınmalara yol açsalar da bu durumun çoğunlukla kişiyi hekimin karşısına çıkaracak düzeyde ciddi olmadığını, bu nedenle de tenya enfeksiyonlarının yıllarca fark edilmeyebileceğini söylüyor.

 ÇİĞ KIRMIZI ET, TAVUK ETİ YA DA BALIKTA DA AYNI RİSK VAR MI?

“Ülkemizde TENYA tanısı alan hastaların hemen hemen tamamında etken, çiğ veya az pişmiş sığır eti yenilmesiyle bulaşan Taenia saginata’dır. Bu parazit beyin tutulumu yapmadığı için ülkemizde halk arasında beyin tenyası olarak tanımlanan klinik tablo hemen hemen hiç görülmez” diyen Prof. Dr. Özgür Kurt, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çiğ et yemeğe bağlı paraziter hastalıkların görülme riskinin olduğunun ve bu hastalıkların da insan sağlığı için tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Kurt, bu hastalıkların en bilinenlerinin trişinelloz ve toksoplazmoz olduğunu, özellikle toksoplazmozun (Toxoplasma gondii enfeksiyonu) gebeliğin ilk 3 ayında anne adayına bulaşması durumunda fetüs için ciddi sağlık sorunlara yol açabileceğini hatırlatıyor.

ÇİĞ ET TÜKETİMİ FARKLI ENFEKSİYONLARA YOL AÇABİLİR

Prof. Dr. Özgür Kurt, etlerin iyi pişirildiğinde hastalık etkeni mikroorganizmalar ve solucan cinsi paraziter etkenlerin yok edildiğini, bu noktada etlerin iyi pişirilmesi kadar önceden uzun süre minimum - 10°C‘de saklanmalarının da paraziter etkenlerin etkisiz hale gelmesinde önem taşıdığını belirtiyor. ÇİĞ ET TÜKETİMİ sadece parazitlerin değil her türlü mikroorganizmanın vücuda girerek farklı enfeksiyonlara yol açabileceğini, bu nedenle çiğ et tüketiminin önerilmediğini sözlerine ekliyor.

PEKİ SUŞİ TÜKETİMİNDE DE BÖYLE BİR RİSK VAR MI?

Prof. Dr. Özgür Kurt, Suşi tüketimi konusunda da şunları söylüyor:

“Son yıllarda ülkemizde suşi tüketimi artışta. Çiğ et gibi çiğ balık da enfeksiyon etkeni mikroorganizmaların bulaşmasına neden olabiliyor. Örneğin, Anisakis adlı bir erişkini gözle görülebilecek kadar büyük bir bağırsak solucanı ile yine tenyaların bir akrabası olan Diphylobothrium latum bu yolla insanlara bulaşabilmekte. Bu noktada tekrar belirtmek isterim ki, tabağa konulmadan önce derin dondurucuda birkaç gün bekletilmiş balıklarda da, etlerde olduğu gibi, olası paraziter etkenlerin etkisiz hale geldiği bildirilmektedir. O nedenle saklama koşullarına uyulması bu ürünler için son derece önemlidir."

ENFEKTE DOMUZ ETİ KARIŞTIRILDI, YÜZLERCE KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

Prof. Dr. Özgür Kurt Türkiye’de bu konuda literatüre geçmiş dikkat çekici bir olayın da detaylarını bizimle paylaştı.

“ yılında İzmir’de trişinoz salgını yaşandı. Çiğ etli yiyeceğe karıştırılan enfekte domuz etleri nedeniyle aynı dükkândan alışveriş yapan yüzlerce kişi çeşitli yakınmalarla hastanelere başvurmak zorunda kalmıştı. Etken insanlarda çoğunlukla hafif enfeksiyona yol açan Trichinella britovi olduğu için şanslıydık; bir başka trişin türü olsa hastalarda daha ağır bir klinik tablo oluşabilirdi.”

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir