dondurmacı isimleri / yeni açılacak dondurmacıya isim önerileri - ekşi sözlük

Dondurmacı Isimleri

dondurmacı isimleri

Tatlıcı ve Dondurmacı Dükkanı için İsim Önerisi

  • Merhabalar arkadaşlar yeni açacağımız tatlıcı ve dondurmacı dükkanı için isim arayışındayız.
    Şuan bir işyerimiz var ancak isim hakkı konusunda sorunlar yaşadığımız için farklı isimleri değerlendireceğiz. İmal ettiğimiz ürünler çoğunlukla tulumba,lokma,halka ,osmanlı tulumbası ve dondurma üzerinedir ve hatrı sayılır müşteri kitlemiz vardır.
    Aklımıza gelen isimlerin çoğunun patenti alınmış o yüzden birde foruma sorma ihtiyacında bulundum.
    İsim önerisinde bulunan arkadaşımızın tavsiye ismini kullanırsak eğer güzel bir tatlı paketi yapıp adresine göndereceğim.
    Siz olsanın işyerinizin adını ne koyardınız?
  • Tatilci ve D0landirici okudum, allah affetsin
  • Tadon
    tatdon (r) (carte dor) gibi hoş
    baş harflerden alınıp alınmadığına bakmadım. Hayırlı bereketli olsun.
  • Bitat, Tatlım aklıma gelenler.
  • Toros dondurma ve tatlı çeşitleri
  • "Tatlıca" bence süper olur. İsmiyle anlamıyla cuk oturur.

Dondurma Markası İsmi Bulma Aracı

Dünyanın her yerinde yediden yetmişe tüm insanların severek tükettiği dondurmanın kazanç getirisi de oldukça yüksektir. Yemek sektörünün en karlı dallarındandır. 

Türkiye’nin farklı lezzetlerini dondurmaya entegre etmek istiyorsanız ve bunun için yeni bir dondurma firması kurmak istiyorsanız yapmanız gereken hazırlıklar bulunmaktadır. 

Dondurma Markası İsmi Bulma Aracı, yeni dondurma markanız için müşterilerinize dondurmalarınızın tadını ilk bakışta anlatacak ideal isimleri bulmanızda yardımcı olacak bir araçtır. Dondurma markası isim önerilerini araç sayesinde ücretsiz şekilde bulabilirsiniz. 

Dondurmanın Tarihçesi

Kökeni tam olarak bilinmemekle beraber, MÖ 3. yılda Çin’de üretildiğine inanılmaktadır. Bir rivayete göre, Roma imparatoru Neron dünyanın ilk balla yapılan sorbetini yapmak için Apenin Dağlarından buz getirtmiştir.

Diğer bir inanışa göre ise dondurmanın kökeni Moğol İmparatorluğu’na dayanır ve sınırlarının genişlemesi ile beraber Çin’e yayılmıştır. Avrupa’ya yayılması ise Marco Polo ve Arap tüccarlara dayandığı bilinmektedir. 

Antik Yunanistan’da karı, yiyecekleri soğutmak için kullanmışlardı. Bunlara ek olarak buz ve kar Antik Japon, Çin, Roma ve Yunan mutfaklarının vazgeçilmez parçası olmuştur. Roma yemek kitaplarında da karla soğutulmuş tatlı tarifleri bulunmaktadır. İran kayıtlarında ise buz ve şekeri geceleri çölde donmaya bırakarak özel tatlılar yapıldığı tarih kitaplarına geçmiştir. 

Osmanlı’da Dondurma

Osmanlıda ise Ali Eşref dedenin yemek risalesinde 3 çeşit dondurma tarifi bulunmaktadır. Bunlar; Aşure dondurması, sütsüz elma dondurması ve süt dondurmasıdır. yüzyılda ise günümüzün ünlü Türk dondurmaları olan; Kahramanmaraş dondurması, yanıksı dondurma ve kaymaklı dondurma üretilmeye başlanmıştır. 

Osmanlılar, mandıracılıkta, sütlü tatlılarda ve dondurma yapımında büyük başarı sağlamıştı. Balkanlardan gelenlerin bu başarıda payı büyüktü. Osmanlı zamanında kurulmuş, kar ve buz vakıfları vardı. Bu vakıfların görevi, kışın dağlardan buz getirip, çarşıda, pazarda, camide bu buzları ücretsiz dağıtmaktı. 

Bazı kişiler ise, karcılara para vererek kar getirtip halka ücretsiz dağıtıp hayır yaparlardı. Anadolu’da yapılan bu işe “kar üleştirmek” denirdi. Yazın sıcaklarda en çok yapılan hayırlardan biriydi.

Günümüzde süper marketlerde, her sokakta bulunan aktüel marketlerde ve online alışveriş siteleri üzerinden buz satışları yapılmaktadır ve sayısız çeşit mevcuttur. Her çeşit meyveden, kuruyemişlerden dondurmalar üretilebilir. Yaz kış demeden yenilebilen, doktorlar tarafından da tavsiye edilen sağlıklı bir tatlıdır. 

Bazı yörelere ait kendine has özel dondurma türleri vardır. Ünü bütün dünyaya yayılmış olan Kahramanmaraş dondurması buna en güzel örnektir. Dondurmasıyla ünlü olan, Türkiye dışında da ülkeler mevcuttur. Bunların başlıcaları, Almanya, İtalya, Yunanistan, Avustralya, Japonya, Finlandiya’dır. Dünyaca sevilen bu soğuk tatlının ülkeden ülkeye ismi değişebilmektedir. 

Donmuş yoğurt, Sorbet, dondurulmuş muhallebi, gelato gibi isimler kullanılmaktadır. Tabii ki isimlerinin farklı olmasının nedeni içerisinde kullanılan ürünlerin farklı olması ve değişik teknikler ile üretilmeleridir. 

Dondurma Markası Seçerken Yapılması Gerekenler

1. Aceleci olmayın  

Hayalinizdeki ismi bulmadan dondurma şirketinize asla yatırım yapmayın. Zaman ayırın, pişman olacağınız kararlar almayın. Birkaç ayınızı isim bulmak üzerine harcasanız bile asla vazgeçmeyin. Ailenize, arkadaş çevrenize, sokaktaki insanlara sorarak akıl danışın. İnternet üzerinden anketler düzenleyin çünkü internetten alışveriş yapan insanların isme bakarak ürünleri seçtikleri bilinmektedir.

İsminizi seçerken imajınızı da inşa etmiş olursunuz. İsminizi doğru seçerek dondurma markanızın ve imajınızın büyümesine katkı sağlamış olursunuz.

2. İsminiz Açıklayıcı Olsun

Dondurma şirketinizi kurarken markanızın tarzınızı yansıtması ve açıklayıcı olması çok önemli. Yaptığınız işle alakalı bilgi veren, kısa, tarzınızı yansıtan isimleri tercih edin. Sadece ürünü değil ürünün çeşidini de belirten açıklayıcı isimler koyun. 

Örneğin; meyveli dondurma üretmeyi düşünüyorsanız seçtiğiniz isim buna uygun olmalıdır. Mesela meyveli buz, sorbet bu iş için uygun olabilir. Ya da kullandığınız meyvelerin isimlerini markanızda geçirmeniz taze bir tat hissini müşteriye geçirecektir.

3. Seçtiğiniz İsmi Sesli Olarak Sık Sık Tekrar Edin

İsminizi seçtiğiniz andan itibaren sesli olarak kendi kendinize tekrar edin. En az yüz tekrar yapmalı ve kulağınıza hoş gelip gelmediğine bakmalısınız. Cümle içinde de kullanıp diyaloglara uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. 

Bu aşamada da çevrenizdeki insanlara marka isminizi söyleyerek tepkilerini ölçebilirsiniz. 

4. İsminizi Kullanmayı Deneyin

Markanız için isim bulmakta zorlandıysanız, kendi adınızı da kullanabilirsiniz. Avantajları da bi hayli fazladır. Yemek sektöründe başarı elde etmiş bazı şirketler de isim ya da soy isimlerinden ilhamla marka isimlerini oluşturmuşlardır. seafoodplus.info buna iyi bir örnektir. 

5. Dondurma Şirketi İsmi Aracını Kullanın

Yeni dondurma firmanızı kurma aşamasında hem pratik hem de teorik çok fazla işle aynı anda uğraşmaya çalışabilirsiniz. Özellikle firma açma aşamasındaki prosedürel işlemler sizi yorabilir. Bu süreçte marka isminize acele şekilde karar vermeyin. 

Dondurmalarınızın tadını hissettirecek, organik ve lezzetli kelimeleri barındıran bir dondurma firması ismi için Dondurma Markası Bulma Aracını deneyebilirsiniz. Sizlere ücretsiz şekilde yüzlerce isim önerisi sunacaktır. 

Dondurma Markası İsmi Bulma Aracı Nasıl Çalışır? 

Arama kısmına kurmak istediğiniz dondurma markası ile ilgili bir kelime yazarak işe başlayın. Sorbet, çikolatalı, sade, meyveli kelimeleri dondurma şirketi ile ilgili aramalarda en çok tercih edilen kelimelerdir. 

Bu kelimelerin yoğunluğunu düşündüğümüzde örnek verecek olursak “ice” kelimesini seçtiğinizde karşınıza çok fazla seçenek çıkacaktır. Arama motoruna “ice cream” gibi ikili anahtar kelime girerseniz iki kelimeyi ayrı algılayan araç size dondurma markaları için niş olmayan isimler önerebilir.

Arama motoruna girdiğiniz kelimeler sayesinde en uygun dondurma şirketi markası isminize karar vermezseniz de, farklı isimler için size fikir verecektir. Dondurma şirketi markanız için daha değişik isimler tercih etmek isterseniz aşağıdaki adımları da inceleyebilirsiniz: 

  • Industry kısmından “food” gibi işinize yarayacak sektörleri seçebilirsiniz.
  • Names kısmından istediğiniz şirket adının harf sayısını, kaç kelimeden oluşacağını ve şirket isminizdeki kelimelerin kullanım sırasını belirleyebilirsiniz.
  • Daha sonra seçtiğiniz ismin başka birileri tarafından domain olarak alınıp alınmadığının kontrolünün de “domain checker” ile yapabilirsiniz.

Bu kadar kolay ve ücretsiz bir şekilde dondurma firmanız için en güzel ve en tatlı ismi seçebilirsiniz.

Dondurma Markası İçin En Lezzetli İsim Önerileri

  • Devilish Ice
  • Creamaza
  • Lily Ice Cream
  • Empress Cream 
  • Rock Ice Cream
  • Renewing Ice Cream
  • Bop Cream
  • House Ice Cream
  • Shininh Ice 
  • Creamgenix
  • Iceadil
  • Simple Cream
  • Iceooze
  • Iceology
  • Boost Cream
  • Creamnetic
  • Creamya
  • Oil Ice Cream
  • Vixen Ice Cream
  • Bewitch Ice Cream 

Dondurma Markası İsmi Bulma Aracı ile yaptığınız isim aramaları sonucunda karşınıza İngilizce terimlerden oluşan marka isimleri çıkacaktır. Dondurma markanızın daha geniş bir kitleye hitap etmesini isteyebilirsiniz. 

Fiziksel ihracat alanında yapılan temel ürünlerden birisi de dondurmadır. Sizler de dondurmalarınızın yurt dışındaki insanlara da satışının yapılmasını istiyorsanız aracın önerdiği İngilizce isim önerileri sizin için harika tercihler olabilir. 

Sadece yerelde hizmet vermek isteyen ve orta ölçekli bir işletme olmak isteyen dondurma markaları ise önerilen isimleri Türkçeye çevirerek kullanabilirler. 

En Çok Tercih Edilen Dondurma Çeşitleri  

1. Meyveli Dondurmalar

Meyveli dondurmalar sütlü veya sütsüz olarak yapılabilmektedir. Gerçek meyve kullanmak hem sağlık açısından hem de lezzet açısından önemlidir. Günümüzde hemen her çeşit meyveden dondurma üretilmektedir.

2. Sütlü Dondurmalar

Ana madde anlaşıldığı üzere süttür, kremsi bir doku elde etmek içinse krema da katılmaktadır. Tamamen susuz hazırlanır. Süt ve yumurtadan oluşmaktadır.

3. Sorbet

Büyük oranda meyve ve su ile hazırlanır içerisinde yağ ve krema bulunmadığı için hafif ve lezzetlidir. Tadını ise meyve, meyve suyu ve şekerden alır.

4. Frozen Yoğurt 

Dondurulmuş yoğurt olarak da bilinmektedir. Yoğurt ve sütten üretilen fresh tatta bir dondurmadır. Hafif ekşimsi tadı ile yaz aylarında tüketenlere ferahlık verir. Fındık ve çikolata parçacıkları ile de süslenebilir. Farklı aromaları özellikle Akdeniz ülkelerinde ünlüdür. 

5. Parfait

Parfe gibi tam dondurulmamış dondurma çeşididir. Normal dondurmadan farkı, karıştırmadan dondurulmasıdır. Yapımında makine gerekmediği için hazırlanışı oldukça pratiktir.

En İyi Dondurma Markalarının İsim Analizleri

1. Algida

Algida diğer adıyla Wall’s, dünyanın en büyük şirketlerinden biridir. Unilever firmasına aittir. Dünyanın birçok noktasında faaliyet göstermektedir. Çeşitli ülkelerde, dondurma firmalarını satın alıp, dondurmaları aynı isimle üretmektedir. Türkiye’deki en ünlü dondurmaları Magnum ve Carte d&#;Or çeşididir. 

Algida ismi, İspanyolca “Algido” yani serin anlamına gelen kelimeden türediği gibi aynı zamanda deniz yosunu anlamına gelen “Alg” köküne de bilinçli şekilde sahiptir. Çünkü bir alg türü, dondurmaların kristalize olmasını önlemektedir.  

2. Pernigotti

Çikolata ve dondurma üreticisidir. yılında Novi Ligure, Piedmont kasabasında kurulmuştur. yılında Toksöz şirketine satılmıştır. Dondurma yanında, çikolata, nuga, Paskalya yumurtası da üretmektedir. 

Kurucusu, Stefano Pernigotti’dir. Marka ismi, kurucusunun soyadından gelmektedir. Yemek sektöründeki başarılı markalar isim ve soy isimden ilham almaya çok başvurmuşlardır. 

3. Mövenpick

Mövenpick, Nestle tarafından üretilen İsviçreli dondurma markasıdır. yılında Zürih’te açılmıştır. Dondurma ilk olarak restoranlarda satılmaya Mövenpick şirketi sayesinde başlanmıştır. 

Mövenpick, yine İsviçre merkezli bir otel yönetim şirketidir. Dondurma markalarını da bu otellerde müşterilerine özel olarak sunmak için ürettikleri dondurmalardan ortaya çıkarmışlardır. 

4. Cornetto

Cornetto, Unilever şirketinin bir parçasıdır. Algida’nın bir ürünüdür. Ürün, o kadar sevilmiştir ki müşteriler arasında ayrı bir dondurma markası gibi tanınmaya başlamıştır. yılında üretime başlamıştır.

Koni şeklindedir. Anlamı İtalyanca’da küçük boynuz demektir. 

5. Ben&Jerry’s

Unilever’in alt kuruluşudur. Ben Cohen ve Jerry Greenfield kurucularıdır. Dondurma, pasta ve şerbet ürünleri üreten dünyadaki başarılı dondurma firmalarından birisidir. Ben&Jerry’s dondurmalar Algida ile birlikte Türkiye’de de satışa sunulmuştur. İlk kez İstanbul Kanyon’da açılan bir dondurma mağazasında satışa çıkartılmıştır. 

Bern&Jerry’s marka ismini, kurucularının isimlerinden alır. Dondurmalarının lezzetini hissettiren bir marka ismidir. Sadece ismi ile değil kullandıkları marka renkleri de oldukça dondurma firmasına yakışır renklerdir. Basit ama başarılı bir marka isim tercihi olmuştur.

Türkiye’de Katkısız Dondurma Yapan En İyi Dondurmacılar Kimlerdir?

  • Serez Dondurma
  • Pınar Dondurma
  • Mini Dondurma
  • MUA
  • Dondurmacı Yaşar Usta
  • Damla Dondurma ve Boza
  •  Dondurmacci
  •  Güler Pastanesi
  • Akdeniz Dondurma
  • 56’lar Bafra Balkaymak
  • Baldan Dondurma
  • Rumeli Pastanesi
  • Sim Dondurma
  • Veis Dondurma
  • A&D Özkaynak Dondurmaları
  • İbrahim Usta

Sonuç

Dondurma, vazgeçilemeyen tatlılardan birisidir. Meyvelisinden sütlüsüne, kakaolusundan sadesine kadar her türlü tüketilir. Sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da tercih edilen soğuk tatlılardandır. 

Gıda sektöründe dondurmanın üretim ve satış rakamları önemli yer tutmaktadır. Dondurma şirketi markaları, birbirleriyle sürekli yarış halindedir. İlk sıralarda olmak için şirketler, çeşitlerini çoğaltmaya, yenilenmeye hiç durmadan devam etmektedir. Bu işi ciddiye aldıklarını her fırsatta göstermektedirler. Yenilenen ürün yelpazesi ile birlikte müşterilerin de tatmak istedikleri dondurma tatları o oranda artmakta ve satışlar yükselmektedir. 

Bu büyük sektörün içine girmek için, öncelikle dondurma şirketinizi açmanız gereklidir. Şirketinizi açmaya karar verdikten sonra temel şirket açma işlemlerine başlamadan önce, isim seçme adımının üzerinde durabilirsiniz. 

Dondurma Markası İsmi Bulma Aracı ile dondurmalarınızın taze ve organik tadını ilk bakışta müşterilerinize hissettirebilecek isim önerilerini ücretsiz şekilde bulabilirsiniz. 

Osmanlı’da Üretilen Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Osmanlı toplumunda muhtelif nitelikte dondurmaların yapıldığı anlaşılmaktadır.

tarihli bir Risale ve Eşref Dede’ye göre yüzyıl da “süt dondurması” ve “kar suyu ile dondurma”nın yapıldığı anlaşılmaktadır (Yerasimos S ). Bir Mevlevi dedesi olan Ali Eşref Dede’ye ait tarihli yazma eserde üç çeşit dondurma tarifi verilmiştir. Bunlar süzme aşure dondurması (sütsüz), şekerden dondurma elmasiye (sütsüz) ve süt dondurmasıdır (Halıcı ). Bunların dışında Osmanlının son dönemleri ve cumhuriyetimizin ilk yıllarında İstanbul’da Bakırköy’de meşhur kokulu ve tatlı Arnavutköy çileği ile yapılan çilekli dondurma, kayısılı dondurma, koyun sütü ile manda sütü karıştırılmış dondurma veya salepli dondurma (Eksen ),9 yine Yüzyılda kaymaklı, vişneli ve çilekli dondurma (Yerasimos S. ), Kahramanmaraş dondurması ve yanıksı dondurma gibi dondurma türlerinin Osmanlı mutfağında yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu dondurmalardan bazılarının tarifleri veya haklarındaki bilgiler şu şekildedir:

1- Elmasiye Şekerden Dondurma

Sütle yapılan dondurmalardan farklı olarak sütsüz yapılan bu dondurma şu şekilde hazırlanmaktadır: Lazım olduğu kadar saf ve halis şekere fincan su ile kömür ateşinde eritilmiş beyaz ve saf balık tutkalı konur. 4 fincan su ile yumurtanın beyazı iyice çalkalanıp karıştırılarak şekere katılır. Daha sonra misk (misk-i nâfi) ezilir ve şeker ateşe konup limon suyuyla “kestirilüb” tabağa konarak donmaya bırakılır

2- Süzme Aşure Dondurması

Osmanlı sarayında süzme aşurenin süzülmüş saf süzmesi, temiz su ile karıştırılmış balık tutkalı, bir miktar gülâb (gül suyu) ve ezilmiş misk ile karıştırılıp tabaklara konulup donmaya bırakılarak bu dondurma yapılmıştır. Hazırlanan dondurma daha sonra keskin ince bir bıçakla baklava gibi kesilip tabağa düzgünce yerleştirilerek ikram edilmiştir 10 (Halıcı 36).

3- Süt Dondurması

Bir kıyye ( gram) halis süt süzülüp pişirilir. Bu fincan içinde çalkalanmış bir yumurta akı ve dirhem ( gr) şekerle karıştırılır. Daha sonra yeterli miktarda beyaz ve saf balık tutkalı fincan su ile ateşte eritilip şeker ile karıştırılıp tekrar ateşe konur ve limon suyu ile “kestirülü(r)”. Ateşten

indirilmeden önce bir fincan gül suyu ile bir miktar misk (misk-i nâfi) ezilip, kesilmiş şekere katılıp iyice karıştırılır ve hazırlanan süt dondurması donmaya bırakılır (Halıcı ).

4-Kahramanmaraş Dondurması

yılının ikinci yarısında Halep’ten gelerek Kahramanmaraş’a yerleşen Hacı Mehmet isimli kişi tarafından ilk defa Kahramanmaraş “salepli dondurma”sının yapıldığı, bundan yıl sonra ise Kel Ali (Kıyak) () olarak bilinen şahsın salepli dondurmayı “özlü düzgün bir yapı vermek için dövme demir kaşıkla karıştırarak” Kahramanmaraş’ın ünlü “dövme dondurma”sının temelini attığı belirtilmiştir (Tekinşen C. vd. 5/Dayısoylu vd. ).

“Kahramanmaraş’ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahır Dağı’nın eşsiz flora ve faunası, bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri, yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep Kahramanmaraş dondurmasına taklit edilmesi imkânsız bir lezzet, aroma ve kıvam katmıştır”

5- Yanıksı Dondurma

Yanıksı dondurmanın eskiden Toros Bey dağlarından gelen kar ve buzla soğutulup, elle dövülen, keçi sütüyle yapılan bir dondurma olduğu belirtilmiştir. Bununla beraber dondurma ile ilgili elde edilen ilk veri yıllarına gitmektedir. Nitekim Bey dağlarında yüksek bir mevkide bulunan Korkuteli’nde üç kuşaktır bu işi yapan “Gıliğ Dondurmacısı”nı kuran Hüseyin Gıliğ’ın yıllarında bu dondurmayı yapmaya başladığı tespit edilmiştir (Öney Tan ).

Kaynak- Zeynep Özlü- Osmanlılarda Dondurma ve Dondurmacılık Mesleği İle İlgili Notlar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir