düzleşme tedavisi / Boyun Düzleşmesi ve Tedavisi

Düzleşme Tedavisi

düzleşme tedavisi

Boyun Düzleşmesi ve Tedavisi

Boyun bölgesinde alt alta dizili halde bulunan 7 adet omur mevcut olup, bu omurlar yandan bakıldığında C harfi şeklinde bir açı ve dizilim oluştururlar. Buna tıp dilinde servikal lordoz diyoruz. Uzun süre aşağı doğru bakarak okuma ve çalışma hallerinde (bilgisayarın çok kullanıldığı bankacılık, muhasebecilik veya müzisyenlik, ressamlık, yazarlık, seramik, heykeltıraşlık, fabrikaların montaj bandında çalışma vb. mesleki durumlar) sık olarak ağır yük kaldırmalar, klimalı ve soğuk ortamlarda uzun süreli çalışmalar, mükemmeliyetçi mizaç, alıngan-hassas yapı gibi zihinsel yükün fazlaca olduğu karakter yapıları varlığında bu açı zamanla düzleşir. I harfi şeklini alır. Hatta daha da ilerlerse tersine açılanma dediğimiz ters C şeklini almaya başlar.

Böyle bir durumda boyun kasları, bağları, atardamarlar, sinirler, kısacası boynun arka kısmındaki hemen bütün anatomik yapılar gerilir. Bu gerilme ağrı-spazm-ağrı zincirine yol açar. Genellikle ilk belirti ense bölgesinde ağrı ve boyun tutukluğu şeklindedir. Zamanla vertebral atardamarların gerilmesi ile çapları daralacağı için beyinciğe giden kan akımı azalır, buna bağlı fonksiyon bozukluğu da vertigo yani baş dönmesidir. Bazen kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, kronik yorgunluk ve boyundan sırta yayılan ağrı, başının ağır gelmesi hissi gibi şikayetler de ilave olabilir.

Ağrı, tutukluk ve/veya baş dönmesi şeklindeki şikayetler zamanla kronikleşir. Oldukça rahatsız edici bir hal alır. Eğer kişide birde boyun fıtığı veya kireçlenme-dejenerasyon varsa, birbirlerini daha da tetiklerler.

Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır. Bu seanslar hastalığın derecesine göre aletli fizik tedavilerde , maniplasyon (Manuel Terapi) yönteminde seans sürmektedir. Maniplasyon tedavisinde hastalıklı bölgeye ellerle birtakım teknikler uygulanır. Başarı oranı oldukça yüksektir. Bu tedavi klasik bir tıp tedavisi olup altenatif tıp değildir. Dünyada çok yaygın olmasına karşın Türkiye’de sadece uzman doktor tarafından bilinip uygulandığı için fazla bilinmemektedir. Ayrıca tedavi sırasında hastanın ağır kaldırmaması, aşağı doğru kısa süreler haricinde bakmaması,stres ve zihinsel negativitelerden kendini uzak tutması yada bunları kontrol etmeyi öğrenmesi, klimalardan uzak durması, geniş omuzlu atletler giymesi, ense bölgesi açık kıyafetler giymemesi önerilir.

Hastaya verilecek boyun egzersizleri ile boyun kasları güçlendirilir. Uygun yastıkta yatmaları sağlanır. Gerekirse anksiyolitik veya antidepresan ilaçlar eklenir.

Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtileri birbirine çok yakın olabiliyor. 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, her boyun ağrısının boyun fıtığına işaret etmediğini ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi. 

En sık karşılaşılan ağrıların başında yer alan boyun ağrıların çoğunlukla fıtıktan kaynaklandığı düşünülse de aslında, kemik kas ağrılarından, kardiyovasküler sistemin yansıyan ağrılarına kadar pek çok sebebi bulunuyor. Boyun ağrılarının sebebinin fıtık eşlik etmeden sadece boyun düzleşmesi de olabileceğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, ikisinin birbirinden ayırmanın tedavi planlamasında son derece önem taşıdığını söyledi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı verdiği bilgiye göre, ağrılarının çoğu kas, kemik, bağ dokusu ya da duruş bozukluklarından kaynaklanıyor. Bununla birlikte enfeksiyonlar, nadir de olsa tümör kökenli ağrılar ve kardiyovasküler sistemin yansıyan ağrılarından kaynaklı olabiliyor. Boyun bölgesindeki ağrı yalnız boyun bölgesine sınırlı kalmayıp, baş ağrısı sırt ağrısı veya omuz ağrısı şeklinde de görülebiliyor.

Boyun Düzleşmesine Davetiye mi Çıkartıyoruz?

Günümüzde teknolojik imkânların artışı ve sedanter yaşam birçok kişinin boyun ağrısı yaşamasına neden olduğunu hatırlatan  “Özellikle Covid dolayısıyla evde kaldığımız günlerde sürekli masa başında çalışmak, telefonla uzun süre vakit geçirmek, hareketliliğin azalması boyun ağrısı şikayetlerini kat arttırdı” diye konuştu. Günlük aktiviteler sırasında başın sürekli öne doğru eğik şekilde durmasının boyun düzleşmesi problemine davetiye çıkardığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, “boyun düzleşmesinin sebeplerini şöyle sıraladı: “Özellikle masa düzeni boyunun doğal duruşunu koruyacak şekilde düzenlenmediyse, kişi bilgisayar başında sürekli yanlış pozisyonda ve uzun süreli çalışıyorsa, telefonla yoğun zaman geçiriliyorsa, uygun olmayan postur ve fiziksel aktivitemizin azaldıysa boyun ağrıları kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenler dışında boyun fıtığı, boyunda kireçlenme, doğumsal bozukluklar gibi nedenlerle de boyun düzleşmesi görülebilir.”

 

Boyun Kaslarını Güçlendirici Egzersizler Yapılmalı

Boyun düzleşmesinin en etkin tedavisinin, eğer altında herhangi bir boyun fıtığı veya kireçlenme gibi organik bir neden yoksa boyun bölgesini aralıklı dinlendirmek olduğunu söyleyen uzmanımız, “ Örneğin masa başı işte çalışılıyorsa ya da telefon ile çok uzun zaman geçiriyorsa, aralıklı olarak boyun bölgesinin dinlendirilmesi gerekir. Ayrıca, çalışma ortamında ve günlük yaşam aktivitelerinde doğal boyun postürünü korumak hep akılda tutulmalı. Egzersizi alışkanlık haline getirmek boyun düzleşmesi olan kişinin boyun kaslarının kuvvetlendirilmesine ve oluşan spazmın azalmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle basit de olsa egzersizi hayatımıza sokmamız gerekli” diye konuştu.



Yastığı Yanlış Kullanmayın!

Uyurken de boyunun doğal duruşunun bozulmaması gerektiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, yatarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu bilgileri verdi: “Boyun ağrısı yaşayan kişi yastığına ve kullanımına dikkat etmeli. Yastığı yanlış pozisyonda kullanmak boynun normal duruşunun bozulmasına, kafanın öne doğru itilmesine ve dolayısıyla boyun düzleşmesine yol açar. Yastığı, boynun arkasını destekleyecek ve boyun bölgesinden sırtımızın ortasına kadar gelecek şekilde kullanılması gerekir. Yan yatıldığında ise, yine aynı şekilde yastığın boynun boşluğunu doldurmasına dikkat edilmeli.”

 

Ameliyat Şart mı?

Boyun düzleşmesinin genellikle ameliyatla tedavi edilmediğini, hastalara hayat tarzı değişikliği ve egzersiz önerdiklerini, fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı boyun fıtıklarında da her hastaya ameliyat önerilmediğini belirtti. “Bel fıtığında olduğu gibi, boyun fıtığında da her hastayı ameliyat etmiyoruz. Hastanın ağrı dışında ek şikâyetlerinin olması veya ağrısının ilaç tedavisi ile gerilememesi bizim için önemlidir. Hastanın kolunda uyuşma ve kas gücü kaybı varsa, yürürken dengesizliği mevcutsa, verdiğimiz egzersiz ve ilaç tedavisine rağmen şikâyetleri gerilemiyorsa ve bu hastaya çekilen MR tetkikinde boyun fıtığı, kireçlenmesi ve tümör saptanırsa cerrahi düşünülmektedir” diye konuştu.

Basın Yansımaları: seafoodplus.info   seafoodplus.info


Kullanıcılar bunları da aradı:

Yayın Tarihi : 28/01/

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir