egzistansiyalizm / Sınıf Felsefe - Egzistansiyalizm (Varoluşçuluk)

Egzistansiyalizm

egzistansiyalizm

Egzistansiyalizm Nedir? Edebiyatta Egzistansiyalizm (Varoluş&#;uluk) Temsilcileri Kimlerdir?

Haberin Devamı

 Varoluş felsefesinin temeli bireyselliktir. İdealizm düşünce yapısının tam tersi olarak bilinir. Varoluşçuluk isminden belli olduğu gibi insanın var oluş sorununun köküne iner. Birçok filozof, yazar ve düşünür bu konuda ön plana çıkmıştır. 

Egzistansiyalizm nedir?

Egzistansiyalizm yani varoluşçuluk, insana odaklıdır. Yani bireysel olunuş ön plana çıkar. İnsanın var oluşuna inen bir felsefi akımdır. Anahtar kelime özgürlük olarak bilinir. Varoluşçulukta özgürlük kadar sorumluluk da dikkat çeker. Ancak bu sorumluluklar farkına varıldığı zaman insan tam anlamıyla özgür olabileceği savunulmaktadır. Devlet, medya veya yönetim organları insanın özgürlüğünü sınırlayabilir. Bu nedenden dolayı ünlü filozof insan özgürlüğe mahkumdur ifadesi yer alır. 

Haberin Devamı

Edebiyatta Egzistansiyalizm (Varoluşçuluk) Temsilcileri Kimlerdir?

Edebiyat dünyasında egzistansiyalizm (varoluşçuluk) akımının birçok temsilcisi yer almaktadır. Fakat bazı önemli isimler egzistansiyalizm (varoluşçuluk) akımının önemli temsilcileri olarak bilinmektedirler. 

 Egzistansiyalizmin önemli temsilcileri:

Jean Paul Sartre: Ünlü bir Fransız yazardır. Felsefi kitaplar yazmıştır ve Varoluşçu felsefeye kitaplarında yer vermiştir. 

Albert Camus: Fransız yazar ve buna ek olarak filozof olarak tarihe geçmiştir. 

Nicola Abbagnano: Kendisi varoluşçu bir İtalyan yazardır.

Nietzsche: Varoluşçu Alman bir filozoftur. "Güç Istenci", "Üstinsan", "Bengüdönüş" gibi ünlü kitapları vardır. 

Franz Kafka: Alman kökenli modern edebiyatın en çok bilinen varoluşçu yazardır. 

Egzistansiyalizm nedir, temsilcileri kimler? Egzistansiyalizm akımı özellikleri ve tarih

Egzistansiyalizm Temsilcileri

Varoluşçu tarzda eserler veren egzistansiyalizm sanatçıları şu şekilde listelenebilir:

Egzistansiyalizmin Türk Edebiyatındaki Temsilcileri

Türk edebiyatına baktığımızda egzistansiyalizm ya da varoluşçuluğu direkt olarak benimsemiş yazarlara rastlamamakla birlikte yine de bazı yazarlarda varoluşçuluğun esintilerini görmek mümkündür. Özellikle Garipçiler, İkinci Yeniciler ve Maviciler olarak bilinen edebiyat gruplarına mensup bazı yazarlar varoluşçuluk akımının yaymış olduğu fikirlerden oldukça etkilenmişlerdir.

Varoluşçuluğun bu bakış açısını yansıtan Türk edebiyatçıları ise şu şekilde sıralanabilir:

Egzistansiyalizm Şiir Örnekleri

Kendimizden bir adadayız,

Dört yanımız başkalarından.

Aynı önemli kapıdan giriyoruz,

O eski, o beyaz kapıdan.

Egzistansiyalizm Akımı (Varoluşçuluk)

Egzistansiyalizm Ortaya Çıkışı, Kökeni ve Doğuşu

yüzyılda ortaya çıkan felsefî bir sanat akımıdır. Egzistansiyalizm ya da diğer adıyla Varoluşçuluk, II. Dünya Savaşı ve devamındaki yıllarda daha geniş kitlelere ulaşmaya başlamış ve sanat dallarının birçoğunda etkisini göstermiştir. Felsefeden köklerini alan bu akımın temel amacı, insanın varoluşunu anlamlandırmaktır.

Varoluşçuluğun kökeni, Danimarkalı filozof Søren Kierkegaard&#;a kadar uzanır. Kierkegaard, kendisi &#;varoluşçu&#; terimini kullanmamış olsa da, birçok varoluşçu düşüncenin temelini atmıştır. Kierkegaard&#;a göre hayatın anlamını bulma sorumluluğu bireye aittir ve bireyin otantik bir yaşamı sürdürmek için toplum ya da dinlerin dayatmalarına boyun eğmemesi gerekmektedir. Bu nedenle, bireyin kendi yolunu çizmesi ve özgür iradesini kullanması gerekmektedir.

Kierkegaard&#;un varoluşçu felsefesi, Hegel ve Kant gibi sistemli felsefelerin karşısında bireysel bir bakış açısı sunar. Bu bakış açısı, yaşamın anlamının tutku ve samimiyetle gerçekleştirilmesine dayanır. Kierkegaard, kişisel özgürlük ve sorumluluk kavramlarının önemini vurgulamaktadır.

Varoluşçuluk, II. Dünya Savaşı&#;ndan sonra daha geniş kitleler tarafından fark edildi. Felsefenin yanı sıra, din, sanat, tiyatro, resim, yazın ve psikoloji gibi birçok alanda da etkisi görülmüştür. Bu alandaki düşünürler, insanın varoluşsal sorunlarını, özgürlük, tercih, anlam, ölüm, yalnızlık ve umutsuzluk gibi temaları ele almışlardır. Varoluşçuluk, insanın kendisini bulma sürecinde kritik bir rol oynamaktadır.

Egzistansiyalizmin  Genel Özellikleri

Varoluşçu felsefe etkisiyle eserlerini veren sanatkârlardan bazıları: André Gide, Paul Valéry, Jean Paul Sartre, William Faulkner, Albert Camus&#;

Egzistansiyalizmin Önemli Temsilcileri

Jean Paul Satire ( önemli yapıtları : Varlık ve Yokluk, Diyalektik Aklın Eleştiri­ci, Egzistasiyalizm Bir Hümanizmadır, Duvar, Öz­gürlük Yollan, Kirli Eller) Andre Gide ( Önemli ya­pıtları : Dünya Nimetleri, Kalpazanlar, Pastoral Senfoni ), Andre Malrauks ( önemli yapıtları : Ka­ğıttan Ayılar, İnsanlığın Durumu, Sanat Psikolojisi )
Simone De Bevoir ömenli yapıtları : Başkaldırının Kanları, Sakatlanmış Ağızlar, Varoluşçuluk ve Ulusların Bilgeliği, Kadın Nedir, Bir Genç Kızın Anıları )
Albert Camus önemli yapıtları : Yabancı, Veba, Başkaldıran insan)

Jean Paul Sartre &#; roman, tiyatro, felsefe
AlbertCamus &#; roman, deneme
Simone de Beauvoir &#; roman, tiyatro, deneme
Andre Malraux &#; roman

Türk edebiyatında Egzistansiyalizmi bir dünya görüşü olarak benimsemiş bir sanatçı yoktur.

BAŞKA BİR KAYNAK

Bu akım (varoluşçuluk) önce &#;de Alman düşünür Martin Heideger tarafından ortaya konmuştur. Daha sonra ikinci Dünya Savaşı yıllarında Fransız düşünür ve sanatçı Jean Paul Sartre tarafından geliştirilmiş ve edebiyata uygulanmıştır. Egzistansiyalizm akımının geçmişi, gerçekte, eski Yunan edebiyatına ve felsefesine kadar uzanır. Descartes&#;in &#;Düşünüyorum öyleyse varım&#; düşüncesine dayanır. Dadaizm gibi bir bunalım edebiyatıdır.

İkinci Dünya Savaşında, İnsanlığın neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, bütün değer sis­temlerinin yıkıldığı karamsarlık ve umutsuzluk ko­şullarında kendine uygun ortam bulmuştur. Egzistansiyalizm akımına göre &#;var oluş&#; insanın maddi özün­den önce gelir. İnsan dünyaya gelip var olduktan sonra kendi özünü, değerlerini yaratır. Bu süreçte insana yol gösterecek olan, yine kendisidir. Bu nedenle özgür olmak zorundadır. Bunalımlarının kaynağı, insanın Özünü ve değerlerini yaratırken değişik seçeneklere karşı hissettiği sorumluluktur.

Varoluşçu sanatçılar, çağından sorumludur. Top­lumun yön vermeli, toplumsal sorunlar karşısında duyarlı olmalı, siyasal yapıyla iç İçe olmalıdır. Egzistansiyalist eserlerde karakterler değil, belli durumlarda karşı karşıya kalmış insanlar vardır. Kahramanların belli karakterleri olmadığından ne yapacağı önceden düşünülemez. Okuyucu merakı sürekli uyanık kalır.

Sanat Akımları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir