eğitim ödeneği / Öğretmenlere verilen öğretim yılına hazırlık ödeneği 12 Eylül'den itibaren yapılacak

Eğitim Ödeneği

eğitim ödeneği

Eğitim &#;ğretim &#;deneği nedir? &#;ğretmenlere eğitim &#;deneği ne zaman verilecek?

Eğitim Öğretim Yılının başlamasına kısa bir süre kala öğretmenlere her yıl verilen kırsasiye yardımı adı verilen eğitim ödeneği ödeme tarihi merak ediliyor.

EĞİTİM ÖDENEĞİ NEDİR?

sayılı Devlet Memurları Kanununun Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir. Hazırlık ödeneğinden saymış olduğumuz kimseler haricinde yer alan hizmetli, memur gibi devlet çalışanları yararlanamamaktadır. Eğitim Ödeneği - Çeşitli sebeplerle (askerlik, ücretsiz izin, doğum izni vs.) eylül ayı içerisinde fiilen görevde olmayıp eğitim-öğretim yılı içerisinde göreve başlayanlara, göreve başlamalarından sonra belirli oranlarda ödenir.

EĞİTİM ÖDENEĞİ YARDIMINI KİMLER ALABİLİR?

sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) alabilmektedir.

EĞİTİM ÖDENEĞİ NE KADAR?

Öğretmen kırtasiye parası olarak da bilinen eğitim öğretim ödeneği Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre, her yıl için yüzde 2,5 oranında zamlanıyor. Bu kararda belirtilen zam oranlarına göre eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği yılı için bin TL, yılı için ise bin TL olarak belirlendi.

ÖĞRETMENLERE EĞİTİM ÖDENEĞİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Öğretmenlere eğitim desteği eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil Öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara Toplu Sözleşme ile için belirlenen öğretim yılına hazırlık ödeneğini 12 Eylül tarihinden itibaren ödenecek. Ayrıca Bakanlık tarafından il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan; öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce başlayanlara yüzde 75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara yüzde 50'si oranında yapılacağı ifadesi hatırlatıldı.

Eğitim Öğretim Ödeneği'nde Kolejlerde Farklı Uygulama mı Var?

Hak Gaspı Söz Konusu!

Türk Coğrafya Kurumu Başkan Yardımcısı ve emekli öğretmenim. Özel okullarda görev yapan öğretmen üyelerimizden son zamanlarda yoğun olarak iletilen bir sorunu sizinle paylaşmak istiyorum ve yardımınızı talep ediyorum.  Her eğitim öğretim yılı başında özel veye resmi kurumlarda çalışan öğretmenlere verilmesi gereken "Eğitim-Öğretim Ödeneği" özel kurumlarda çalışan arkadaşlarımıza maalesef verilmeyip hakları gasp edilmektedir. Bu yıl da bu hak gaspı olmasın diye girişimlerde bulunuyoruz.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi ektedir.
Saygılarımla.




EĞİTİM-ÖĞRETİM ÖDENEĞİ

 

"Öğretmenlere, her eğitim öğretim yılının başında bir defaya mahsus olmak üzere fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarının karşılanabilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yılda bir kere (okulların açıldığı eylül ayı içerisinde) eğitim – öğretim yılı için eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğiverilir. Hazırlık ödeneği, öğretmenler arasında kırtasiye parası olarak da adlandırılmaktadır. 

 

DEVLET OKULLARINDA

 

sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek Maddesine göre bu ödenek “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir.

Eğitim – Öğretim yılına hazırlık ödeneği okulların açıldığı eylül ayı içerisinde ödenir.

Hazırlık ödeneği genel itibariyle öğretmenlerin ek derslerinin olmamasından kaynaklı maaşlarının düştüğü yaz aylarında biriken borçlarının kısmen ödenmesine ve öğretmenlerin psikolojik olarak eğitim öğretime hazırlanmalarına yardımcı olmak amacı ile verilmektedir.

Öğretim yılına hazırlık ödeneğinden sayılı Kanunda yer verilen hüküm gereğince damga vergisi hariç olmak üzere hiçbir kesinti yapılmaz.

ÖZEL OKULLARDA

Özel okul öğretmenleri özlük ve sosyal hakları bakımından esas itibariyle  sayılı Özel Öğretim Kurumu Kanunu’na tabi olarak çalışmaktadırlar. Bu bakımdan sayılı Kanununun Özlük Hakları ve Sorumluluklar başlıklı seafoodplus.infoinde aynen; “Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere; a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile sayılı İş Kanunu … hükümlerine tabidir.” demektedir. Yani özel okul öğretmenlerinin özlük hakları ile ilgili olarak sayılı Kanunda bir hüküm bulunması halinde öncelikli olarak esas alınacak, ancak özlük hakları ile ilgili olarak bir hüküm bulunmaması halinde ise sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

sayılı Kanun esası itibariyle eğitim sektörünün öncelikli olmasından dolayı özel okullarda çalışan eğitim personelinin haklarını devlet okullarındaki öğretmenlerle eşit olarak donatmaya çalışmaktadır. Öğretim yılına hazırlık ödeneği de öğretmenlere yapılan sosyal yardım ödemelerinden bir kalemi oluşturmaktadır.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin  tarihli kararında ise özetle “… Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek maddesinde ise, “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen Öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil (Mülga ibare; 13/06/ S.K/mad.4) ) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz” hükmü mevcuttur. Her yıl bütçe kanunlarıyla ayrıca Bakanlar Kurulu kararına gerek olmaksızın öğretim yılına hazırlık Ödenekleri belirlenmiş ve ek cetvelde miktarları yayınlanmıştır. Öğretim yılına hazırlık ödeneği sosyal hak kapsamında olup, her yıl bütçe kanunlarıyla miktarı belirlenen bir alacak olmakla gerek sayılı yasanın 33 ve gerek sayılı yasanın 9. maddesi hükümleri gereğince işveren tarafından özel okullarda görev yapan öğretmenlere işverenler tarafından ödenmelidir…” demektedir. Görüleceği üzere yüksek mahkeme tarafından da özel okul öğretmenlerine öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödenmesi gerektiği karar altına alınmıştır.

 

ÖZEL OKULLARDA HAKLAR GASP EDİLİYOR

Hal böyleyken; sayıları hızla artan özel okulların bazılarında, eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere ödenen kırtasiye-eğitime hazırlık ödeneğinin hiç ödenmediği veya eksik ödendiği acı bir gerçektir. Bazı özel okul patronlarının, vergi ve kesintilere tabi olmaması gereken bu ödeneği maaşın içerisine yedirerek, öğretmenlere eksik ödeme yaptığı ise bilinmektedir.  

Bize ulaşan özel okul öğretmenleri, bu ödeneğin kendilerine eksik yansıtıldığını ilettiler.  sayılı kanunun ek 32'nci maddesinde bu ödemenin damga vergisi hariç, diğer vergi ve kesintilere tabi olmayacağı hükme bağlanmış olmasına rağmen, kimi özel okul patronları söz konusu ödeneği eksikyansıttılar. 

Bu kesintinin nedenini araştıran özel okul öğretmenleri, "SGK ve damga vergisi kesildi" yanıtını aldılar. Araştırmalarını daha da derinleştiren öğretmenler, Milli Eğitim'den aldıkları bilgide bu ödeneğin bir yardım ödeneği olduğunu, tamamının öğretmenlerin hesabına yatırılması gerektiğini öğrendiler. 

Yardım ödeneğindeki kesintiyi yorumlayan öğretmenler şunları söyledi: "Bizler öğretmen olarak çalıştığımız özel kurumda yıllık brüt maaş üzerinden sözleşme imzalıyoruz. Örneğin bir yıl içerisinde 25 bin lira para almak üzere anlaşıyoruz, sözleşmeyi de böyle imzalıyoruz. Kurumumuz MEB'in verdiği eğitime hazırlık ödeneğini, kurumun verdiği maaşın içerisinde yediriyor. Bu durumda yardım da maaş içinde olduğundan vergi kesintisine uğruyor ve kurum bu parayı bize mal ederek kesintiyi bize yansıtıyor. Bu uygulama yüzlerce öğretmen söz konusu olduğunda, çok büyük bir meblağa ulaşıyor." 

Bazı özel okullarda ise öğretmenlere bu ödeneğin tamamının yatırıldığı, daha sonra öğretmenlerden elden geri alındığı da maalesef utanç verici bir gerçektir. Türkiye çapında öğretmenlerinin hakkını gasp etmeyen az sayıda özel okul bulunmaktadır.

Eğitim ödeneği ne zaman yatacak? Öğretmen eğitim öğretim ödeneği ne kadar, kaç TL?

E&#;itim ödene&#;i ne zaman yat&#;r&#;laca&#;&#; ara&#;t&#;r&#;lmaya ba&#;land&#;. Okullar&#;n aç&#;lmas&#;na say&#;l&#; günler kald&#;. E&#;itim ve ö&#;retim ödene&#;inin ne zaman yataca&#;&#;, her y&#;l ara&#;t&#;r&#;l&#;yor. Peki E&#;itim ödene&#;i ne zaman yatacak? Ö&#;retmen e&#;itim ö&#;retim ödene&#;i ne kadar, kaç TL? &#;&#;te merak edilenler

E&#;&#;T&#;M ÖDENE&#;&#; NE KADAR?

Bakanl&#;k taraf&#;ndan il milli e&#;itim müdürlüklerine gönderilen yaz&#;da, ve y&#;llar&#;n&#; kapsayan 6'nc&#; Dönem Toplu Sözle&#;me'nin 'E&#;itim, Ö&#;retim ve Bilim Hizmet Koluna &#;li&#;kin Toplu Sözle&#;me' bölümüne göre, ö&#;retim y&#;l&#;na haz&#;rl&#;k ödene&#;inin; 'de TL, 'te TL olarak ödenece&#;i belirtildi.

Söz konusu yaz&#;da, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan; ö&#;retim y&#;l&#;na haz&#;rl&#;k ödene&#;inin, ö&#;retim y&#;l&#;n&#;n ba&#;lad&#;&#;&#; aydan sonra ve birinci dönem ders y&#;l&#;n&#;n sonundan önce ba&#;layanlara yüzde 75'i, birinci dönem ders y&#;l&#;ndan sonra ve ikinci dönem ders y&#;l&#;n&#;n sona ermesinden önce göreve ba&#;layanlara yüzde 50'si oran&#;nda yap&#;laca&#;&#; ifadesi hat&#;rlat&#;ld&#;.

E&#;itim ödene&#;i ne zaman yatacak? Ö&#;retmen e&#;itim ö&#;retim ödene&#;i ne kadar, kaç TL?

E&#;&#;T&#;M ÖDENE&#;&#; NE ZAMAN YATACAK?

E&#;itim ve ö&#;retim hizmetleri s&#;n&#;f&#;na dahil ö&#;retmen unvanl&#; kadrolarda görevli olup fiilen ö&#;retmenlik yapanlara Toplu Sözle&#;me ile için belirlenen ö&#;retim y&#;l&#;na haz&#;rl&#;k ödene&#;inin 12 Eylül tarihinden itibaren ödenmesi gerekti&#;i belirtildi.

E&#;&#;T&#;ME HAZIRLIK ÖDENE&#;&#; (KIRTAS&#;YE YARDIMI) NED&#;R?

say&#;l&#; Devlet Memurlar&#; Kanununun Maddesine göre haz&#;rl&#;k ödene&#;i, e&#;itim ve ö&#;retim hizmetleri s&#;n&#;f&#;na dahil ö&#;retmen unvanl&#; kadrolarda görevli olup fiilen ö&#;retmenlik yapanlara (ilkö&#;retim ve okul müdürleri ile yard&#;mc&#;lar&#;, cezaevi okullar&#;nda çal&#;&#;an ö&#;retmenler, yönetici, e&#;itim uzman&#; ve e&#;itim uzman yard&#;mc&#;lar&#; dahil) ödenen parad&#;r.

Resmi Gazetede yay&#;mlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu karar&#;na göre, ö&#;retmenlerin ö&#;retim y&#;l&#;na haz&#;rl&#;k ödene&#;ine her y&#;l için yüzde 2,5 zam yap&#;l&#;yor.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir