eşitlik tanımı / Eşitlik Kavramları ve Ayrımcılık

Eşitlik Tanımı

eşitlik tanımı

Toplumsal eşitlik

Toplumsal eşitlik, belirli bir toplum veya yalıtılmış bir grup içerisindeki tüm insanların belli açılardan aynı statüye sahip olmaları durumu. Toplumsal eşitlik, yasalar önünde eşit haklar (güvenlik, oy kullanma hakkı, konuşma ve toplanma özürlüğü, mülkiyet hakkı gibi) ve toplumsal mal ve hizmetlere eşit seviyede erişmeyi içerir. Aynı zamanda ekonomik eşitlik kavramlarını da içerir; yani eğitim, sağlık ve diğer toplumsal güvenliklere erişimi. Bununla beraber eşit fırsatlar ve yükümlülükleri de içerir, böylece toplumun bütününü kapsar.

Hakkında[değiştir kaynağı değiştir]

Toplumsal eşitlik, yasal olarak zorunlu sosyal sınıfların veya kast sınırlarının olmamasını ve kişinin kimliğinin devredilemez bir parçasından doğan ayrımcılığın olmamasını gerektirir. Örneğin; cins, cinsiyet, ırk, yaş, cinsel yönelim, köken, kast veya sınıf, gelir veya mülk, dil, din, mahkûmiyet, görüş, sağlık veya engellilik yasalar önünde eşit olmayan muameleye gerekçe olamaz ve haksız bir şekilde fırsatları azaltılmamalıdır.

Toplumsal eşitlik, ekonomi veya gelir eşitliğinden ziyade toplumsal meseleleri ifade eder. "Eşit fırsatlar", serbest piyasa ekonomisi ile uyumlu, yeteneğe göre yargılanma olarak yorumlanır. Yatay eşitsizlik bir sorundur; yani aynı köken ve yetenekteki iki insanın eşitsizliği.

Mükemmel toplumsal eşitlik, gerçekte meydana gelmeyen bir ideal durumdur. Karmaşıklık ekonomisinde, yatay eşitsizliğin karmaşık sistemlerde doğduğu bulunmuştur.

Marksizm'de toplumsal eşitlik[değiştir

Eşitlik Nedir? Neden &#;nemlidir? Kısaca Eşitliğin Tanımı

Haberin Devamı

Eşitliğin diğer biçimleri şu şekilde sıralanabilir: Gelir eşitliği ve fırsat eşitliği.

Eşitlik Nedir?

Bireyler arasında hukuken ve iktisadi açıdan hiçbir şekilde ayrım yapılmamasına eşitlik denir. Eşitliğin olması için özgürlük şarttır. Çünkü ancak haklarını özgür bir şekilde dile getirebilen bireylerin oluşturduğu toplumda eşitlik tam anlamıyla mümkün olabilir.

Eşitlik Neden Önemlidir?

Eşitliğin olmadığı toplumlarda, imtiyaz sahibi kişiler artar. Ancak bu imtiyaz, başkalarının daha fazla hak mahrumiyeti yaşamasına neden olur. Adaletsizlikler çoğaldığı için toplumsal huzursuzluk baş gösterir.

Örneğin fırsat eşitliğinin sağlanmadığı ülkelerde, sadece zengin kişiler belli başlı haklardan yararlanabilir. Büyük çoğunluk ise sadece kendisine ayrılan sınırlı haklardan faydalanmak zorunda kalır.

Haberin Devamı

Ülkemizde cumhuriyet ilan edilmeden önce kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu. Bununla birlikte toplumsal hayattan tamamen izole bir şekilde yaşıyorlardı. Çalışamayan ve ekonomik özgürlükleri olmayan kadınlar, sadece belli başlı görevleri yerine getirmekle yükümlüydü.

Günümüzde ise bu değişmiş erkek - kadın eşitliği sağlanmıştır. Artık kadınlar hem politikada hem de çalışma hayatında aktif olarak rol alabiliyor. Erkek egemen bir toplum anlayışının olduğu ülkelerde ise kadın - erkek eşitliğinden söz etmek mümkün değildir.

Bunun dışında monarşi ile yönetilen ülkelerde halk, tebaa konumundadır ve temel haklardan bile yoksundur. Yalnızca ekonomik ve hukuki eşitliğin olduğu toplumlar ilerleme kaydedebilir.

Kısaca Eşitliğin Tanımı

Kısaca eşitlik, özgürlük ile birlikte bir toplumu ayakta tutan en önemli kavramlardan biridir.

kaynağı değiştir]

Marksist felsefeye göre toplumsal eşitlik, kişisel gereksinimler ve yaşam tarzı alanında eşitlikçilik değil, sınıfların kaldırılması anlamında bir eşitliktir. Marksist düşünür ve Vladimir Lenin'den sonra SSCB liderliğini yürüten Josef Stalin bu durumu İdeolojik-Politik Önderlik Sorunları adlı eserinde 3 maddede açıklar;[1]

  1. Bir kez kapitalistler devrildikten ve mülksüzleştirildikten sonra, tüm emekçilerin sömürüden kurtuluşta eşitlik;
  2. Üretim araçları bir kez tüm toplumun mülkiyeti haline geldikten sonra, herkes için, üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin kaldırılmasında eşitlik;
  3. Herkes için yeteneklerine göre çalışma yükümlülüğünde eşitlik ve tüm emekçiler için performansına göre ödenme hakkında eşitlik (sosyalist toplum); herkes için yeteneklerine göre çalışma yükümlülüğünde eşitlik ve tüm emekçiler için gereksinimlerine göre alma hakkında eşitlik (komünist toplum).

Kapitalizmi savunan bazı yazarlar zaman zaman marksist sosyalizmi, her şeyin eşitlikçilik ‘ilkesine’ tabi olduğu, eski bir çarlık kışlası gibi göstermeye çalışmışlardır. Marksizm bu konuda, insanların zevklerinin ve gereksinimlerinin nitelik ya da nicelik bakımından, ne sosyalizm döneminde, ne de komünizm döneminde eşit olmadığı ve olmayacağından hareket eder. Bundan, sosyalizmin, toplum üyelerinin gereksinimlerinin eşitlikçiliğini, eşitleştirilmesini, aynılaştırılmasını, onların beğenilerinin ve kişisel yaşam tarzlarının aynılaştırılmasını talep ettiği, Marksistlerin planlarına göre herkesin aynı giysiyi giymesi ve her birinin, aynı yemekleri aynı miktarda yemesi gerektiği sonucu çıkarmak; marksist yöntemle uyuşmayan durumlardır.

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir