endüstriyel bakım / Mesleğim Hayatım

Endüstriyel Bakım

endüstriyel bakım

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM

  • Paslanmaz, karbon çelik, pprc, pvc boru hatlarının imalatı ve revizyonu
  • Makine ve ekipmanların iyileştirilmesi
  • Makine ve ekipmanlarda planlı bakım
  • Tesis ihtiyaçları için yardım ekipman imalatı
  • 24 saat müdahale garantisi

Bakım işleri, tüm işyerlerinde ve özellikle yoğun üretim yapılan fabrikalarda yerine getirilen, iş güvenliği açısından da yüksek risk taşıyan işlerdir. Bakım işleri, işçilerin sağlık ve güvenlikleri açısından kritik önem taşımaktadır, büyük riskler taşıyan bakım işlerinde çok dikkatli olunması gerekmektedir. Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı’nın (EU-OSHA) verilerine göre, işyerlerindeki tüm ölümlü iş kazaların %’i ve tüm iş kazaların %’lik kısmı bakım işleri ile alakalıdır. Bu nedenle bakım işlerine başlamadan önce tüm güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bakım, üretimin devamlılığını sağlamak, yüksek kalitede hizmet ve ürün oluşturmak ve işletmeleri rekabetçi tutmak için gereklidir. Düzenli bakım, esas olarak ekipmanı, makineleri ve çalışma ortamını güvenli ve sağlam tutmak için gereklidir. Eksik veya yetersiz bakım tehlikeli durumlara, kazalara ve sağlık problemlerine hatta büyük felaketlere yol açabilmektedir. Bakım işleri özellikle üretim yapılan, haftanın 6 günü 3 vardiya 24 saat çalışılan firmalarda planlı ve önceden kritik malzemeler hazırlanarak yapılmalıdır. Kritik malzeme listeleri oluşturulmalı ve bakım deposunda bu ürünler muhafaza edilmelidir. Alternatifi olmayan makinalarda meydana gelen arızalarda, zamana karşı yarışıldığı için onarım yapılırken acele edilmektedir. Bir an önce makinayı devreye alma ihtiyacı olduğu için, bazı noktalar gözden kaçabiliyor buda tehlikeli durumları ortaya çıkarmaktadır. Kritik malzemeler yedeklenmeli ve bir arıza olduğunda duruş süresinin kısaltılması için bu malzemeler kullanılmalıdır, böylece bakım ve onarım için daha çok zaman kalacak ve acele edilmeyecektir. Özellikle elektrik arızalarında yetkili personel dışında kesinlikle müdahale edilmemelidir. Elektrik kendi başına bir risktir ve gerekli önlemler alınmazsa ölümle sonuçlanacak iş kazaları yaşanabilir. Elektrik arızaları öncesinde tüm KKD (Kişisel Koruyucu Donanım)’lar kullanılmalıdır. Makinalarda veya elektrik panolarında tüm enerji boşaltılmadan arızaya müdahale edilmemelidir. Panoların üzerine “Yetkili personel dışında müdahale edilmesi yasaktır” uyarısı muhakkak koyulmalıdır. Büyük elektrik panolarının kapıları kilitli ve anahtarı sadece yetkili personellerde bulunmalıdır.

Bakım ve onarım işlerinde en sık rastlanan kaza çeşitleri şu şekildedir:

  • Elektrik Akımına kapılma ya da elektrik çarpması
  • Makinanın hareketli kısımlarında yaralanma
  • Zararlı gaz ve toz dolayısıyla zehirlenme ve boğulmalar
  • Parlama, patlama, yanma şeklinde meydana gelen kazalar
  • Düşme şeklinde yaşanan kazalar
  • Kişisel Koruyucu Donanım kullanılmaması

İnsanı ve çevreyi seviyor ve onlara
hassasiyetle yaklaşıyoruz.

Amacımız

Alanın Altında Yer Alan Dallar

◘ Bobinaj,
◘ Büro Makineleri Teknik Servisi,
◘ Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü,
◘ Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,
◘ Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım,
◘ Endüstriyel Bakım Onarım,
◘ Görüntü ve Ses Sistemleri,
◘ Güvenlik Sistemleri,
◘ Haberleşme Sistemleri,
◘ Yüksek Gerilim Sistemleridallarında eğitim verilmektedir.

Endüstriyel bakım onarım elemanının, İş bulma imkânları oldukça fazladır. 

◘ Kamu yada özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde,
◘ Elektrik santrallerinde,
◘ Fabrikalarda,
◘ Şantiyelerde
◘ Güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler.

Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler. Büyük ölçekli işletmeler genellikle elerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri elektronik bakım-onarım firmalarından satın almaktadır.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, sayılı Kanunun maddesine sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

◘ İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
◘ Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
◘ Elektrik
◘ Elektrik-Elektronik Teknikerliği
◘ Elektronik Haberleşme
◘ Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
◘ Endüstriyel Elektronik
◘ Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
◘ Endüstriyel Otomasyon
◘ Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
◘ Ev Cihazları Teknolojisi
◘ Hidroelektrik Santralleri
◘ Mekatronik
◘ Mekatronik (Uzaktan Eğitim)
◘ Otomotiv
◘ Radyo ve Televizyon Tekniği
◘ Termik Santral Makineleri
◘ Termik Santrallerde Enerji Üretimi

İstihdam Alanları

Elektrik-elektronik teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

◘ Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde,
◘ Büro makineleri teknik servislerinde,
◘ Elektrik tesisatçılarında,
◘ Elektrik pano kurulum atölyelerinde,
◘ Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,
◘ Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde,
◘ Güvenlik sistemleri teknik servislerinde,
◘ Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde,9.
◘ Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,
◘ Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,
◘ Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,
◘ Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında,
◘ Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb. yerlerde çalışabilirler.

Endüstriyel bakım, endüstriyel bir ortamda, küçükten büyüğe tüm varlıklara, servis, değişim ve onarım yapmaktır. Endüstriyel bakımın nihai amacı, varlık ömrünü ve üretkenliği en üst düzeye çıkarmaktır. Sorunlu makineler aşırı enerji tüketir, malzeme israfına yol açar ve maliyetli arıza sürelerine neden olur.

Endüstriyel bakım ekipleri, varlıkları çalışır durumda tutarak, güvenliği, verimliliği ve çalışma süresini en üst düzeye çıkarır. Bu sebeple firma kârlılığını artırmakta büyük öneme sahiptir.

Endüstriyel bakım, geniş bir varlık yelpazesini ifade ettiğinden, yapılan görev türleri de büyük değişiklik gösterir. Çeşitli endüstrilerde, en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

Hangi Endüstriler, Endüstriyel Bakım kullanıyor?

Makine sistemi kullanan tüm kuruluşlar, kendisine ait bir departmana sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın bir tür endüstriyel bakım kullanır. Buna örnek birkaç sektör verebiliriz:

  • Üretme
  • Petrol ve gaz/enerji
  • Otomotiv
  • Yiyecek ve İçecek

Endüstriyel Bakımda Hangi İşler Mevcuttur?

Çok çeşitli beceri setlerine ve eğitim geçmişine uygun çok sayıda endüstriyel bakım işi vardır. Çeşitli araştırmalara göre bu rollere olan talep giderek artmaktadır. İnsanlara uygulamalı deneyim ve eğitim kazanma fırsatı veren çıraklık programları mevcuttur. Bu çıraklık süreleri bir yıldan altı yıla kadar değişir.

Bu alandaki çoğu iş, lise diploması veya bazı durumlarda ek sertifikalar gerektirir. Aynı zamanda teknoloji geliştikçe, alan da değişmekte ve yeni fırsatlar yaratmaktadır.

Endüstriyel bakımda tamirci ve teknisyen pozisyonları benzerlikler taşır. Ancak çoğu durumda teknisyenler daha uzmanlaşmıştır. iki pozisyonda endüstriyel makinelerin kurulumuna, onarılmasına ve bakımına odaklanır. Ek olarak, bu roller genellikle performansı değerlendirmek için test etme ve ölçme ekipmanı ile görevlendirilir.

Endüstriyel elektrikçiler, endüstriyel ortamlarda elektrik sistemleri kurar, onarır ve bakımını yapar.

Endüstriyel bakım yöneticileri, varlıkları olduğu kadar insanları da denetler. Ekiplerinin görevleri zamanında ve doğru şekilde yerine getirmesi için kontrol eder. Yönergeleri ve düzenlemeleri takip eder ve kuruluşun uzun vadeli hedeflerini karşılamasını sağlarlar.

Endüstriyel bakım yöneticileri, ekiplerinin işlerini gerçekleştirmek adına doğru insanlara, parçalara ve araçlara sahip olmasını sağlar. Bunun için planlama ve çizelgelemeyi denetler. Yapılması gereken tüm işlere öncelik vermek, başarılı bir endüstriyel bakım programı için kritik öneme sahiptir. Aynı zamanda görevi, bakım ekibi üyeleri ve yönetimi ile sürekli iletişim halinde olmaktır. Büyük miktarda veriyi sentezlemeyi, bütçeleri korumayı ve daha fazlasını görev edinirler.

Önleyici Bakım Nedir?

Önleyici bakım (PM), arıza olasılığını azaltmak için düzenli aralıklarla gerçekleştirilen bakımdır. Basit ve öngörülebilirdir ve varlık ömrünün uzatılmasına ve planlanmamış arıza sürelerinin önlenmesine yardımcı olur.

Bu stratejiyi kullanarak, bir varlığın ortalama yaşam döngüsü tarafından belirlenen noktalarda bakım gerçekleştirilir. Aynı zamanda bu noktalara varlığın üreticisinin belirlediği aralıklara göre de karar verilebilir. Bireysel varlığın durumunu hesaba katmaz. Bu, bazı bakım görevlerinin gerçekten gerekli olmadan önce tamamlanmasına yol açsa da, ekiplerin bütçelerini, envanterlerini ve zamanlamalarını doğru bir şekilde planlamasını sağladığı için yine de değerli bir bakım stratejisidir.

Reaktif Bakım Nedir?

Reaktif bakım, bir varlık bozulduktan sonra gerçekleştirilen bakımı ifade eder. Ekiplerin etkin bir şekilde öncelik vermek için zamana veya araçlara sahip olmadığı durumlarda kullanılır. Böyle ortamlarda reaktif bakım varsayılan strateji haline gelir.

Stratejinin kendisi uygulamak herhangi bir maliyet gerektirmese de, pahalı değiştirmeler gereksiz harcamalara yol açar. Öngörülemeyen arızalar, planlanmamış arıza sürelerine ve üretimin durmasına neden olur. Birçok bakım lideri, ekiplerini reaktif bakımdan daha proaktif bir bakım stratejisine taşımayı amaçlar. Bugün, bu taşıma genellikle kestirimci bakım veya kuralcı bakım yönündedir .

repairist gibi bir endüstriyel bakım yazılımı, ekiplerin varlıkların en üst düzeyde çalışır durumda tutulmasını sağlamasına yardımcı olur.

repairist_demo_banner3

Neden Endüstriyel Bakım Yazılımını kullanmalısınız?

repairist, her varlık üzerinde yapılan tüm çalışmaları takip eder. Ekipler varlık durumu verilerini izlediğinde, eğilim gösterdiğinde ve analiz ettiğinde daha iyi kararlar alır, planlama ve harcamalarına öncelik verir ve maliyetleri azaltmaya yardımcı olur.

Endüstriyel bakım faaliyetlerine yönelik artan görünürlük, ekiplerin eğilimleri belirlemesini sağlar. Değişen önceliklere uyum sağlamasına ve iletişimlerini ve süreçlerini iyileştirmesine olanak tanır. Sözleşmelerden kılavuzlara kadar tüm belgelerin merkezileştirilmesi, uyumluluk sürecini basitleştirir. Bakım ekibinin, ihtiyaç duydukları bilgilere her zaman ve her yerden güvenli bir şekilde erişmelerini sağlar.

Endüstriyel bakım programınızdan en iyi şekilde yararlanmak için hedeflerinizi iyi tanımlamanız gerekir. Bilgisayarlı bir bakım yönetim sistemi (CMMS) yazılımı, metrikleri izler, raporlar oluşturur ve hedeflerinize ulaşmak için kullanabileceğiniz içgörüler sağlar.

 

TAGS : Bakım ve Onarımbakım yönetim sistemiBakım Yönetimi NedirCMMSdüzeltici bakımEndüstriyel BakımKurumsal Varlık YönetimiOnarım ve Değişimönleyici bakımPlanlı bakımPlansız Bakım

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir