enfeksiyon fitili / Kadınların üçte biri vajinal enfeksiyonla karşı karşıya kalıyor

Enfeksiyon Fitili

enfeksiyon fitili

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Bayındır Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçin Demirel, kadınların neredeyse üçte birinin hayatlarının herhangi bir döneminde vajinal enfeksiyon belirtileri ile karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirel, doğru önlemlerle engellenebilen vajinal enfeksiyonun tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Vajinanın doğal ortamında baskın olarak bulunan laktobasillerin iyi huylu ev sahipleri olarak görev yaptığını belirten Demirel, bu mikroorganizmaların belli oranda asidik bir ortam oluşturarak diğer hastalık yapan mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturmasını engellediğini aktardı.

Demirel, 'Ancak vajinanın bu doğal ortamı gebelik, emzirme ya da menopoz nedeniyle hormon seviyelerindeki değişiklikler, vajinal duş yapılması, antibiyotik kullanımı, genel bağışıklık sisteminin düşmesi, kokulu tampon ve vajinal sprey kullanımı ya da cinsel yollarla bulaşan hastalıklar gibi nedenlerle bozularak enfeksiyona açık hale geliyor.' ifadelerini kullandı.

Vajinal enfeksiyonların hastada yoğun akıntı, kaşıntı, kötü koku, ağrılı cinsel ilişki ya da idrar yaparken yanma gibi şikayetlerle kendini belli ettiğini aktaran Demirel, tedavinin enfeksiyonu ortaya çıkaran etkene bağlı olarak planlanması gerektiğinin önemine dikkati çekti.

Demirel, kadınların neredeyse üçte birinin hayatlarının herhangi bir döneminde vajinal enfeksiyon belirtileri ile karşı karşıya kaldığını bildirdi.

- Vajinal enfeksiyon tedavi yöntemleri

Op. Dr. Burçin Demirel, vajinal enfeksiyonu teşhis etmek için jinekolojik muayenenin ve gerekirse akıntı örneğinin incelenmesi gerektiğini belirterek, hastalığın en yaygın görülen türlerinden birisinin 'vajinal mantar enfeksiyonu' olduğunu aktardı.

Antibiyotik türlerinin kullanımının mantar enfeksiyonu riskini artırabildiğine işaret eden Demirel, gebelik ve şeker hastalığı varlığında mantar enfeksiyonlarına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu, ağızdan alınan ya da vajinal yolla fitil şeklinde kullanılan ilaçlarla tedavi olunduğunu bildirdi.

Demirel, vajinada normal olarak bulunan bakterilerin azalması sonucu oluşan hücresel dengesizlik nedeniyle ortaya 'bakteriyel vajinoz' adı verilen vajina enfeksiyon türünün çıktığını belirterek, 'En sık görülen vajinal enfeksiyon biçimidir. Ana belirtisi güçlü ve kötü bir balık kokusuyla beraber artan akıntıdır. Bakteriyel vajinozu tedavi etmek için birkaç farklı antibiyotik kullanılabilir. Ağızdan alınabilir veya vajinaya krem veya jel olarak yerleştirilebilir.' ifadelerini kullandı.

'Trichomoniasis' türüne mikroskobik bir parazit olan trichomonas vaginalisin neden olduğunu aktaran Demirel, cinsel ilişki yoluyla bulaşan bu enfeksiyonun genellikle ağızdan tek doz antibiyotikle tedavi edildiğini, enfeksiyonun tekrarlanmasını önlemek için cinsel partnerin de tedavi görmesi gerektiğini bildirdi.

Demirel, 'atrofik vajinit' türünün ise enfeksiyondan kaynaklanmadığını, emzirme döneminde, menopozdan sonra veya kadınlık hormonu seviyelerinin düşük olduğu herhangi bir zamanda ortaya çıkabildiğini belirtti.

Demirel, 'Atrofik vajinit; vajinal krem, halka veya tablet olarak uygulanabilen östrojen hormonu ile tedavi edilir. Suda çözünür kayganlaştırıcılar da cinsel ilişki sırasında oluşan ağrı ve zorlanmaların tedavisi için yardımcı olabilir.' ifadelerini kullandı.


Hastalıkları tedavi etmek için ilaç almanın pek çok yolu bulunmaktadır. İlaçlar ağız yoluyla ve enjeksiyonla alınabileceği gibi fitil şeklinde kullanılarak da alınabilmektedir. Fitiller, yerleştirildikleri yerde eriyerek veya çözünerek ilacın vücuda alınmasını sağlayan küçük ve oval şekilli ilaçlardır.

Vajinal fitil, vajinayla ilgili sorunlar olması durumunda tedavi planına dahil edilebilen ilaçlardan bir tanesidir. Ağız yoluyla alınan ilaçlar yerine vajinal fitillerin tercih edilmesinin nedeni, ilacın fitil şeklinde kullanıldığında vücut tarafından daha iyi emilmesinden kaynaklanmaktadır.

Vajinal fitilin ne amaçla kullanıldığını, nasıl kullanıldığını ve vajinal fitil kullanırken veya sonrasında yaşayabileceğiniz sorunları bu yazıda okuyabilirsiniz.

Vajinal Fitil Çeşitleri

Vajinal fitiller, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Vajinal fitil, vajinaya yerleştirildiğinde doğrudan o bölgeyi tedavi edebildiği gibi kan akışına karışarak vücudun diğer bölgelerine de etki edebilmektedir.

Kullanım amaçlarına göre farklı hastalıkları tedavi edebilen vajinal fitil çeşitleri bulunmaktadır:

Mantar enfeksiyonları

Vajinal mantar enfeksiyonu, Candida albicans adı verilen organizma nedeniyle gerçekleşmektedir. Vajinal mantar, hem reçeteli hem de reçetesiz satılan fitillerle tedavi edilebilmektedir.

Vajinal fitil ile mantar enfeksiyonu tedavisi genelde 3 ila 7 gün sürmektedir. Krem ya da fitil olarak kullanılabilen mantar ilaçları kullanmaya başlandıktan kısa bir süre sonra belirtilerde rahatlama sağlamaktadır.

Vajinal fitil, mantar tedavisinde oldukça etkilidir. Ancak tedavinin etkili olması için belirtileriniz geçince ilacı bırakmamanız ve önerilen süre boyunca kullanmanız önemlidir.

Vajinal kuruluk

Vajinal kuruluk, her yaştan kadını etkileyebilen bir sorun olmakla birlikte en fazla menopoza geçişte görülmektedir. Bazı fitiller, vajinanın nemli kalmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Vajinal kuruluk için hormon replasman tedavisi mümkün değilse vajinal fitiller işe yarayacaktır. Ancak tedavinin işe yaraması için fitili doktorunuzun önerdiği süre boyunca kullanmanız önemlidir.

Vajinal kuruluk için E vitamini fitili de kullanılabilmektedir. Hormon replasman tedavisi göremeyen kadınlar, vajinal kuruluk için doktorlarına danışarak E vitamini fitiline başvurabilir.

Doğum kontrolü

Doğum kontrolünde kullanılan spermisit içeren vajinal fitiller, spermin rahim ağzına ilerlemesini engellemekte ve spermleri öldürmektedir. Doğum kontrolü için kullanacağınız fitili ilişkiden en az 10 dakika önce vajinaya yerleştirmeniz gerekmektedir. Bu sayede ilaç eriyecek ve etkinleşecektir.

Vajinal Fitil Nasıl Kullanılır?

Vajinal fitilin farklı hastalıkları tedavi etmekte kullanılan çeşitleri olmakla birlikte fitillerin kullanım şekilleri genellikle aynıdır. Vajinal fitili nasıl kullanabileceğinizi ve vajinal fitil kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıda okuyabilirsiniz.

Vajinal fitil kullanırken izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Ellerinizi su ve sabunla yıkadıktan sonra temiz bir havlu ile kurulayın.
  • Fitili paketinden çıkarın.
  • Fitili aplikatörü ile uygulayacaksanız, aplikatörün ucuna yerleştirin ve dar olan ucunun dışarı doğru baktığından emin olun.
  • Sırt üstü uzanın. Dizlerinizi bükün ve aplikatörü nazikçe vajinanıza yerleştirin.
  • Aplikatörü fitilin gidebileceği yere kadar ittirin. Aplikatör yerine elinizi kullanıyorsanız, fitilin vajinada en az iki parmak boğumu kadar ilerlediğinden emin olun.
  • Fitili daha rahat ilerletmek için öncesinde su ile hafifçe ıslatabilirsiniz.
  • Fitili yerleştirdikten sonra en az 15 dakika uzanın.
  • Aplikatör tekrar kullanılabiliyorsa aplikatörü suyla ve sabunla yıkadıktan sonra kurulayın.
  • Ellerinizi su ve sabunla yıkayın.

Vajinal fitil kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekildedir:

  • Fitil kullandığınız süre boyunca cinsel ilişkiden kaçının veya kondom kullanın.
  • Doktorunuz reçete etmediği sürece gebelik sırasında ya da emzirirken fitil kullanmayın.
  • Adet kanamanız sırasında fitil kullanabilirsiniz.
  • Vajinal fitili uykudan önce kullanmanız daha iyi olacaktır. Fitil eriyip akabildiği için gece boyu hijyenik pede veya günlük pede akacağı için fitili geceleri kullanmak daha kolay olacaktır.
  • Fitil kullanırken durumunuz kötüye giderse veya kaşıntı, sıcaklık ve ağrı gibi sorunlar yaşarsanız, bir an önce doktorunuzla iletişime geçin.
  • Vajinal fitili çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklayın.
  • Vajinal fitili kullanmadan önce fitilin yeterince sert olduğundan emin olun. Fitil yeterince sert değilse ambalajı üzerindeyken buzdolabında birkaç dakika bekletebilirsiniz.

Vajinal Fitil Sonrası Akıntı

Vajinal fitil sonrası akıntı yaşamanız normaldir. Vajinal fitil kullandıktan sonra akıntı yaşamak kadınların endişe duymalarına neden olabilmekle birlikte genellikle ortada endişelenecek bir şey yoktur.

Vajinal fitil sonrası akıntının nedeni genellikle fitilin vücut sıcaklığı ile erimesidir. Eriyip sıvı hale gelen fitil vajinadan dışarı akabilmektedir. Fitilin erimesi nedeniyle görülen akıntı genelde beyaz ve krem renklidir ve kokusuzdur.

Vajinal fitil sonrası akıntı genellikle zararsız bir durum olmakla birlikte ateş, karın ağrısı, halsizlik, kanama, ishal ve baş dönmesi gibi belirtileriniz varsa bir en önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu belirtiler, ortada bir sorun olduğunu gösteriyor olabileceği için zaman kaybetmeden doktorunuza haber verin.

Vajinal Fitil Sonrası Ağrı

Vajinal fitillerin kullanımı kolaydır ve genellikle herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Vajinal fitil kullanırken yaşanan en büyük sorun çoğunlukla ilacın dışarı çıkmasıdır ve bu da günlük ped veya hijyenik ped kullanarak kolayca çözülmektedir.

Bununla birlikte bazı kişilerde fitil kullanılan bölgede tahriş ya da ağrı gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler şiddetliyse ve geçmiyorsa doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Bazı durumlarda fitil ile vajinal yoldan alınan ilaçlar işe yaramamakta ve belirtilerde iyileşme sağlamamaktadır. Böyle bir durumda doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Vajinal fitil işe yaramıyorsa doktorunuz ağız yolu ile kullanılan ilaçlar reçete edebilir.

Vajinal Fitil Tedavisi Bittikten Sonra İlişki

Vajinal fitilin kullanılacağı süre, hastalığa bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte genellikle 7 gündür. Vajinal fitil kullanırken hastalığın belirtileri ortadan kaybolsa dahi tedaviye devam etmek önemlidir.

Vajinal fitil kullanırken cinsel ilişkiden uzak durulması önerilmektedir. Cinsel ilişki hem tedavinin etkinliğini azaltabilmekte hem de partnerin ilaçtan etkilenmesine neden olabilmektedir. Cinsel ilişki aynı zamanda enfeksiyon nedeniyle ağrılı, acılı ve kaşıntılı hale gelebilmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki için tedavinin bitmesini beklemeniz önemlidir.

Vajinal hastalıklar için fitil kullanımı genellikle 7 gün olmakla birlikte daha ciddi ve şiddetli hastalıklarda 10-14 gün tedavi görmek gerekebilmektedir. Tedaviniz bittiyse ve belirtileriniz sona erdiyse cinsel ilişkiye girmenizde sakınca olmayacaktır.

Tatile çıkmadan önce genital bakım ürünlerinizi yanınıza almayı unutmayın!
%10 indirim ve 2. üründe ücretsiz kargo

Faydaları:​

Dirençli candida enfeksiyonlarında ise; her adetten sonra 10 gün (3ay) kullanılması tavsiye edilir. Tedavide Boric Acid Şampuan ile kombine edilmesi önerilir.

Kullanım Şekli: 10 gün boyunca, gece 1x1 gece kullanılması tavsiye edilir. Sabahında çözülür. Çözülen fitili, Boric Acid içerikli genital şampuan ile yıkayınız.

 

İçerik:

Boric Acid 600mg

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından Kozmetik ve Tıbbi Cihaz kategorilerinde ruhsatlandırılmıştır.

Amerika'da ise; FDA (Food and Drug Administration: Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, diyet eklentileri, ilaç, biyolojik medikal ürünler bürosu tarafından onaylanmış ve ruhsatlandırılmıştır.

Vajinit (vajinal enfeksiyonlar)

Vajinitler yani vajinanın enfeksiyonları mantar, parazit veya bakteri enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelirler. Bazı durumlarda bu etkenlerin ikisi veya tümü birden beraberce enfeksiyon yaratırlar. En sık yarattıkları belirtiler vajinal akıntı (kokusuz veya kötü kokulu) ve vajinal kaşıntıdır.

Mantar enfeksiyonu

Kadınların yaklaşık %75'i hayatlarında en az bir kez, önemli bir kısmı ise senede iki veya daha fazla vajinal mantar enfeksiyonu atağı geçirirler. Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, uzun süren antibiyotik kullanımı ve tedavi edilmemiş şeker hastalığı mantar enfeksiyonunu kolaylaştıran etkenlerdir.

Candida Albicans veya Torulopsis Glabrata adı verilen iki mantar türünün neden olduğu bu vajinit türünün en sık görülen bulgusu vulva ve vajinada yoğun kaşıntıyla birlikte peynir kesiği şeklinde, beyaz renkli, kokusuz akıntıdır. Bazen akıntı çok yoğun olabilir. Dış genital bölgede enfeksiyonun kendisine ve kaşıntıya bağlı olarak kızarıklık ve ödem oluşmuş olabilir.

Bazı durumlarda kaşınmanın yarattığı tahriş idrar yaparken yanmaya neden olabilir. İleri durumlarda vajinal mantar enfeksiyonları ilişki esnasında ağrıya da neden olabilmektedirler.

Tanı nasıl Konur?

Bu şikayetlerle başvuran bir kadında tanı koymak kolaydır. Gerektiği durumlarda vajinal salgı örneklerinde mantarı görmek veya kültürde mantarı üretmek gerekebilir.

 

Bazı durumlarda hiçbir şikayeti olmayan bir kadının genel jinekolojik muayenesinde veya alınan papsmear örneğinde mantar saptanabilmektedir. Böyle bir durumda doktorların bir kısmı mutlak tedavi önermekte, bir kısmı ise şikayet yaratmayan mantarlara ilaçla müdahale etmenin gerekli olmadığı görüşünü taşımaktadırlar. Hangi yaklaşımın doğru olduğu net olarak bilinmemekle birlikte mantarların vajinada hiçbir belirti yaratmadan yıllarca yaşayabildiği bilinmektedir. Dahası, şikayet yaratmayan bu mantar hücrelerini genital sistemden atmaya çalışmak kadını sonraki yaşamında mantar enfeksiyonundan muaf tutmamaktadır.

 

Mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmez.

 

Nasıl tedavi edilir?

Mantar enfeksiyonunun tedavisinde günümüzde çok sayıda ilaç seçeneği bulunmaktadır. Hafif enfeksiyonlarda vajinaya fitil uygulaması, vulvaya krem uygulaması şeklinde tedavi önerilmekte, daha ağır enfeksiyonlarda veya fitil kullanamayanlarda ise tek dozlu ilaçlarla tedavi çoğu durumda başarılı olmaktadır.

Tekrarlayıcı enfeksiyon durumunda öncelikle mantar enfeksiyonunu kolaylaştıran etkenler göz önünde bulundurulmakta ve tek doz tedavi yerine uzun süreli tedaviler tercih edilmektedir. Probiyotikler ve vajinal flora düzenleyiciler (Gynoflor, Vagiflora) çoğu durumda işe yaramaktadır.

Mantar enfeksiyonu geçiren kadınlarda eş tedavisinin gerekli olup olmadığı tartışmalı olmakla birlikte, mantar enfeksiyonunun esasen kadın genital sisteminin bölgesel bağışıklığının geçici olarak azalmasına bağlı oluştuğu gerçeği göz önünde bulundurularak bu tedavinin gereksiz olduğu düşünülmektedir. Bu konuda doktorların yaklaşımları farklı olabilir.

 

Tedaviye cevap en erken 2. günde alınabildiğinden şiddetli kaşıntı nedeniyle günlük yaşamı olumsuz etkilenmiş kadınlarda bölgesel kaşınma belirtisini ortadan kaldırmak için ek ilaçlar kullanmak gerekebilir.

 

Kronik mantar enfeksiyonları

Bazı kadınlarda alt genital bölgede inatçı kaşıntılar meydana gelmiş ve bu kaşıntılar defalarca mantar enfeksiyonu tanısıyla tedavi edilmeye çalışılmış olabilir. Kronik mantar enfeksiyonu gerçekte çok ender görülen bir durumdur.

 

İleri incelemelerde bu kadınların çoğunda dış genital bölgede gerçekte bir allerjik reaksiyon veya ciltte enfeksiyona bağlı olmayan bir dermatit durumu söz konusudur. Böyle bir durumda mantar ilaçlarıyla belirtilerin geçirilmesi mümkün olamamaktadır.

 

Trikomonas enfeksiyonu

Trichomonas Vaginalis kuyruklarıyla hareket eden ve vajinal ortamda kolaylıkla

üreyerek vajinit yapabilen bu mikroskopik parazitin cinsel yolla bulaştığı düşünülmektedir. Henüz yeterince kanıtlanmamış olmasına karşın ortak kullanılan tuvaletlerden, havlulardan ve iç çamaşırlardan, havuzdan da bulaştığı düşünülmektedir.

Trikomonas enfeksiyonu sıklıkla belirti vermeyen bir enfeksiyon türüdür. Mantarın aksine hiçbir şikayeti olmayan bir kadının muayenesinde tesadüfen saptandığında da mutlaka tedavi edilmesi önerilir. Bunun nedeni bu enfeksiyonun cinsel ilişkide kolaylıkla diğer tarafa bulaşabilmesidir.

Trikomonas vajinitinin en sık görülen belirtileri sarı, köpüklü, kötü kokulu bol

vajinal akıntı ve sıklıkla vulvada (genital bölgenin dış kısmında) kaşıntıdır.

 

Trikomonas enfeksiyonunun gebelik döneminde suların erken gelmesine ve erken doğum tehdidine neden olduğu da düşünülmektedir.

Trikomonas vajiniti sıklıkla aşağıda anlatılacak olan Gardnerella vajiniti ile birlikte bulunur.

Tedavide fitil veya tablet şeklindeki ilaçlardan faydalanılır.

Trikomonas vajiniti cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer aldığından kadının eşinin de tedavi edilmesi önemlidir. Trikomonas enfeksiyonu taşıyan bir erkek çoğunlukla hiçbir hastalık belirtisi göstermez ve tek bir ilişkide bile enfeksiyonu eşine kolaylıkla bulaştırabilir.

Enfeksiyondan korunmada cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma önlemlerine uyulması çok önemlidir. Ortak kullanıma açık tuvaletlerde dikkatli olmak, iç çamaşır ve havlu gibi özel eşyaları başkalarıyla paylaşmamak ve temiz olduğundan emin olunmayan havuzlara girmemek uyulması gereken diğer kurallardır.

Gardnerella vajiniti (Bakteriyel vaginosis)

Bu vajinit türü vajinanın normal florasının doğal bileşeni olan ve vajinayı enfeksiyonlara karşı koruyan laktobasil bakterilerinin sayıca azalması ve yerini başta Gardnerella Vaginalis olmak üzere diğer bazı bakterilerin almasıyla oluşur.

"flora" vücudun mukozalarında (barsak, ağız, burun, vajina) ortama zarar vermeden ve hatta bazı önemli işlevleri yerine getirmek için bulunan bakterilerin oluşturduğu topluluktur.

Gardnerella vajinada laktobasiller sayıca normal olduğu sürece çoğalma gücüne sahip değildir.

Vajinanın doğal bakteriyel ortamını oluşturan laktobasillerin sayıca azalmasına neden olan etkenler tam olarak bilinmemekle birlikte sık cinsel ilişki, vajinanın içinin yıkanması gibi etkenlerin önemli rolü olduğu düşünülmektedir.

 

Gardnerella vajiniti vajinitler arasında en sık görülendir ve direkt cinsel yolla bulaştığı düşünülmemektedir.

Bu vajinit türünün en sık görülen belirtisi sarı-gri renkli akıntı ve özellikle cinsel ilişkiden sonra belirginleşen kötü kokudur. Bu koku çoğu durumda balık kokusuna benzer.

Gardnerella vajiniti gerek genital hijyeni bozması nedeniyle gerekse pelvik enfeksiyon riskini artırması, gebelik döneminde erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi, doğum sonrası enfeksiyon oluşumu gibi sorunlara neden olabilmesi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi için fitil ve tablet şeklinde ilaçlar kullanılmaktadır.

Enfeksiyona bağlı olmayan vajinit (atrofik vajinit)

Vajinanın doğal ortamını oluşturan laktobasil adlı bakteriler östrojen hormonunun vajinaya etkisiyle "ayakta dururlar". Yine östrojen hormonu vajina dokusunun sağlamlığını da sağlar. Östrojen herhangi bir nedenle azaldığında vajina dokusunun incelmesi (atrofi) ve laktobasillerin azalması tek başına akıntı nedeni olabilir. Vajinanın incelmesi ilişkide ağrı ve kanamaya da neden olabilir. Ek olarak laktobasillerin azalmasıyla vajinada oluşan enfeksiyon akıntı şikayetinin artmasına neden olabilir.

 

Kadında östrojen azalmasının en sık görülen nedeni menopozdur.

Dış genital ve vajinal mantar enfeksiyonları

Kadınların yaklaşık %75'i hayatlarında en az bir kez genital mantar enfeksiyonu geçirirler. Genital bölgede normal şartlarda mantarlar bulunur ve bunlar hiç bir sorun çıkarmadan yaşarlar.

Genital mantar enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almazlar. Aktif cinsel yaşamı olmayan kadınlarda da genital bölgede mantar enfeksiyonları oluşabilir.

Çoğu kadın tüm hayatı boyunca en fazla 5-6 kez mantar enfeksiyonu geçirir. Genital hijyen kurallarının yanlış uygulanması, gebelik süreci, doğum kontrol hapı kullanımı ve ender olarak şeker hastalığı genital bölgede mantarların enfeksiyonunu kolaylaştıran etkenlerdir ve bu kadınlar sık sık bu enfeksiyon için ilaç kullanmak durumunda kalırlar.

Bazı durumlarda ise genital bölgedeki kaşıntının nedeni mantar enfeksiyonu değildir. Kaşıntının nedeninin belirlenmesi için yapılan jinekolojik muayenede olayın mantar değil bölgesel allerjik bir reaksiyon olduğu ortaya çıkar. Bazen de olay tümüyle psikolojik kökenlidir.

Sık sık mantar enfeksiyonu geçirenlere öneriler

  • Vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyen ürünlerinden vazgeçmek: Vajina zaten kendini sürekli yenileyen bir organdır. Bu nedenle bu "temizlik" uygulamaları çoğu durumda anlamsızıdır, hatta vajinanın doğal ortamının bozulmasına neden olabilir.

  • En azından bir süre (6 ay - bir yıl) vajinal tampon kullanımına ara vermek ve bunun yerine ped kullanmak

  • Genital sprey, parfüm katkılı ped ve tampon, ilişkide parfüm katkılı prezervatif kullanımı gibi allerji yapabilecek uygulamalardan vazgeçmek

  • Dış genital bölgenin temizliğinde kullanılan sabunu değiştirmek: bu sabun allerji yapıyor olabilir. Vücut için kullanılan sabunu genital bölgede kullanmamak, bunun yerine dış genital bölge temizliğine uygun ürünlerle temizlik yapmak

  • İç çamaşırı günlük değiştirmek ve pamuklu iç çamaşırları kullanmak

  • Genital bölgenin kuru kalmasına önem vermek

  • Kaşıntının giderilmesi için en kısa zamanda tanı ve tedavi için doktora başvurmak: Kaşıntı tahrişi atrtırır, tahriş daha çok kaşındırır ve bu kısır döngü her geçen gün daha zor kırılır hale gelir

  • Kilo vermek: aşırı kilo sık mantar enfeksiyonu nedeni olabilir

  • Dar pantolon ve iç çamaşırı kullanımından vazgeçmek

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • Perşembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Daha fazla bilgi >>

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir