enzimoloji nedir / Biyoteknoloji Nedir? | Nobelyum

Enzimoloji Nedir

enzimoloji nedir

Biyokimya Bölümü

Biyokimya Bölümü Nedir?

Biyokimya bölümü; kimyanın, hücreyi biyolojik bir bakış açısıyla incelediği bölümüdür. Bu sayede hücreyi daha iyi anlamayı amaçlar. Bu sayısal bölüm, kendi içinde üç alana ayrılır. Biyolojik süreçleri bilimsel olarak inceleyecek ve alanında uzmanlaşacak öğrencilerin yetiştirildiği bir bölümdür. Anabilim dalının amacı biyolojik süreçlerle bilimsel olarak ilgilenecek profesyonellerin eksikliğini gidermek, öğrencilerin bu alandaki gelişimine ve kimya dünyasının gelişmesine katkıda bulunmaktır. Biyoloji ve kimyanın bir alt disiplini olan bu bölüm, yapısal biyoloji, metabolizma ve enzimoloji olmak üzere üç alana ayrılır. Bu sayısal bölümün amacı; beslenmenin sağlık ve çevre bilimleri ilişkilerini, biyolojik bilim açısından anlayan kişiler yetiştirmektir. Bunun yanı sıra, Biyokimya mezunu ne iş yapar konusunu anlamak için bu bölümün gerekliliklerini anlamak gerekir.

Biyokimya Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölüme girmek isteyen öğrenciler, sayısal alanda eğitim alarak sınava girmelidir. Bu bölümü kazanmak için alınması gerekli olan Biyokimya taban puanları her yıl açıklanmaktadır. Öğrenciler, ilgili yılın Biyokimya bölümü taban puanlarına göre ilgili bölüme yerleştirilir. Dolayısıyla Biyokimya sıralama bilgisine uygun bir puan alan öğrenciler bu bölümde okuyabilirler. Bununla birlikte Biyokimya 2 yıllık taban puanları bulunmaz. Çünkü bu bölüm, lisans düzeyinde eğitim veren bir bölümdür. Bu bölümde ilk yıl kimyaya giriş derslerine odaklanılmaktadır. İkinci yıl dersleri, organik kimyaya giriş içerir. Üçüncü yılda Biyoistatistik, Moleküler Genetik ve Biyofizik derslerine ağırlık verilir. Bu bölümde dördüncü yılda ise Adli Kimya ve Nanoteknoloji derslerine ağırlık verilmektedir.

Biyokimya Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu lisans programının eğitim süresi dört yıldır. Anabilim dalı programı, mesleki yaşamın her aşamasında kullanılabilecek bilgileri içeren derslerle tasarlanmıştır. Bunun yanı sıra bu bölüm dersleri okuldan okula değişir. Bölümde verilen eğitim, mezunlara biyolojik bilimler ve diğer disiplinler arasında modern bağlantılar kurma ve eleştirel düşünme becerisi kazandırır. Dersler genellikle teorik ve uygulamalı olmak üzere iki şekildedir. Adli Kimya, Toksikoloji ve Biyokimya dersleri bölüm içindeki kritik derslerdir. Biyokimya bölümündeki bazı dersler şunlardır:

  • Genel Biyoloji
  • İnorganik Kimya
  • Moleküler Genetik
  • Mikrobiyoloji
  • İnorganik Kimya
  • Fermantasyon Teknolojisi,
  • Endüstriyel Hijyen,
  • Arıtma Yöntemleri,
  • Atık Değerlendirilmesi
  • Biyoteknoloji
  • Tıbbi Biyokimya
  • Beslenme Biyokimyası
  • Endokrinoloji
  • Kanser ve Gerontoloji Biyokimya
  • Adli Kimya Kimya
  • Histoloji
  • Fizyoloji

Dersleri başarıyla tamamlayarak bölümden lisans diploması alınabilir. Bununla birlikte, yurt dışında deneyim kazanmak isteyen öğrenciler için Erasmus değişim programları mevcuttur. Erasmus başvuruları en erken 2. yarıyılda ve en geç 5. yarıyılda yapılabilir.

Biyokimya Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölüm mezunları, genel olarak gıda ve ilaç üretim tesislerinde çalışmaktadır. Aynı zamanda bu bölüm mezunları tıbbi ürünler, kozmetik ve deterjan alanlarında da çalışabilirler. Bu bölümde tüm biyolojik süreçleri anlamak temeldir. Bu alandan mezun olan kişiler, araştırma, eğitim, sağlık hizmetleri gibi alanlarda çalışabilirler. Bununla birlikte, laboratuvarlarda çalışabilirler. Biyokimya çalışma alanları kapsamında mezunlar aşağıdaki alanlarda istihdam edilebilirler:

  • İlaç sanayi fabrikaları
  • Araştırma ve geliştirme merkezleri
  • Üretim tesisleri
  • Tarım Bakanlığı
  • Tarımsal ilaç üretim tesisi
  • Üniversite kurumları
  • Kozmetik firmaları
  • Biyokimya laboratuvarı

Biyokimya Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan kişiler, kendilerini ilgilendiren faaliyet alanlarında; üretim süreçlerine, prosesin gerektirdiği rutin kalite kontrol analizlerine, hijyen testlerine, yeni yöntemler geliştirme çalışmalarına ve bunların uygulanmasına yardımcı olurlar. Bunun yanı sıra, ilgili bölüm mezunları genellikle; gıda, ilaç, medikal ve kimya endüstrileri, pestisitler, kozmetik ve deterjanlar, endüstriye dayalı endüstriler, hastaneler, akademik, medikal, zirai ve çevre ile ilgili rutin operasyon ve araştırma laboratuvarlarında ya da araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Biyokimya maaş konusu çalışılan sektöre, şirketin ücret politikasına ve kişinin deneyimine göre değişmektedir. Bu alanda çalışmak isteyenler, gerekli eğitimleri almalarının ardından öğretim görevlisi olarak da görev yapabilirler. Bu bölüm, birçok yaşam biçiminde meydana gelen kimyasal reaksiyonları ve süreçleri aydınlatmaya çalıştığı için tıp, veterinerlik, tarım ve biyoteknolojideki pratik ilerlemelerin temeli hâline gelir. Bu bölümden mezun olan biyokimya uzmanı adayları, ilgili iş ilanlarını seafoodplus.info üzerinden inceleyebilirler. Biyokimya uzmanı iş ilanları arasından uygun olanlara başvuru yapabilir. 

Biyoteknoloji Nedir?

biyotek1

Biyoteknoloji nedir?

Biyoteknoloji, çevre ve insan için canlı hücre sistemlerini kullanarak yapılan, üretim modellerinin hepsine verilen genel addır. Multi-disipliner bir yaklaşım benimsemektedir. Makine, elektrik-elektronik, genetik ve bilgisayar gibi mühendislik dallarından yararlanırken, mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, immünoloji, protein mühendisliği, enzimoloji, biyoproses gibi farklı alanları bünyesinde toplar.

Biyoteknoloji’nin yapabilecekleri nelerdir?

Hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, insan sağlığı konusunda yararlı proteinlerin üretimi, hayvancılığın ve tarımcılığın daha verimli hale gelmesi, yapay et, kan, hormon ve biyoyakıt üretilmesi Biyoteknolojinin yapabileceklerinden yalnızca bazılarıdır.

Biyoteknoloji’nin günümüzdeki yeri ve önemi nedir?

Kanser, AIDS, lösemi, Akdeniz anemisi, büyüme geriliği, bulaşıcı hastalıklar, omurilik onarımı, bir canlıdaki özel bazı genlerin diğer canlıya aktarılarak daha fazla üretim yapılması veya kirli sulardaki bakterilerin bulunduğu ortamı temizleyebilen canlılar haline getirilmesi gibi daha birçok örnek, biyoteknoloji bilimini en üst basamaklara taşımaktadır. Nüfusun ve endüstrinin hızlı artışının beraberinde getirdiği birçok problem, yine teknolojinin kendisiyle çözüm bulacak, henüz karşılaşmadığımız sorunların bile çaresi biyoteknoloji olacaktır.

Biyoteknoloji’nin geleceği nedir?

Genetiği değiştirilmiş, sağlıklı sebze ve meyve üretimi, ekosistemin bozulmuş dengesinin oturtulması, çevre kirliliğinin önlenmesi, ölümcül hastalıklara karşı tedavi ve önleme yöntemleri, meydana gelebilecek salgın ve bulaşıcı hastalıkların erken teşhisi, hasarlı beyin hücrelerinin onarılması, tıbbi bitki üretimi ve benzerlerine önümüzdeki yıllarda şahitlik edeceğiz gibi duruyor.

 

Referanslar

  1. seafoodplus.info
  2. seafoodplus.info
  3. seafoodplus.info

#Biyoteknoloji

ENZİMOLOJİ

1. HaftalarEnzimlerin yapısı, Kofaktör ,Koenzim2. HaftalarEnzimler ve normal katalitik maddeler arasındaki farklar, Katalitik maddeler3. Haftalarenzimlerin kimyasal yapısı, Enzimlerin kimyasal yapısı4. Haftalarkofaktör ve koenzimlerin kimyasal yapıları, Biyolojik kofaktör ve koenzimlerin kimyasal yapıları5. HaftalarÖnemli koenzimler ve transfer ettikleri guruplar ,Biyolojik koenzimler6. HaftalarKatalitik merkez aktivitesi7. HaftalarEnzim aktivitesini etkileyen faktörler, ısı, pH ,konsantrasyon ve diğer faktörlerin aktiviteye etkileri8. HaftalarEnzim kinetiği, Km9. HaftalarEnzimde konformasyon değişiklikleri, Konformasyon HaftalarEnzimlerin özgüllüğü HaftalarAllosterik enzimler HaftalarAktivatör ve inhibitörler HaftalarEnzimlerin sınıflandırılması HaftalarTartışma

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir