erdek kurbağalı / Erdek, Kurbağalı, Turkey - Miss this place... can it be summer yet? | Türkiye, Orman

Erdek Kurbağalı

erdek kurbağalı

Erdek Nerede, Nasıl Gidilir? Erdek Gezilecek Yerler Nelerdir?

Erdek Nerede?

Yaz aylarında nüfusu iki katına çıkan Erdek, Marmara Bölgesi’nde yaz tatillerinin en gözde noktaları arasında yer alır. Erdek, Balıkesir ilinin güzel ilçelerinden birisidir. Balıkesir’in en güzel turizm noktalarından birisi olan Erdek, tatil rotası planlayan pek çok kişi için keşfedilmesi gereken pek çok noktaya sahiptir. Erdek ilçesinin, bir kısmı Marmara Bölgesi bir kısmı ise, Ege Bölgesi’nde yer alan Balıkesir ilinde bulunuyor. Bu ilin içinde de, kuzeyinde yer alan ve eski ismi ile Aktonessos olan Kapıdağ Yarımadası’nda, Erdek Körfezi içinde kalıyor. 

Erdek, kış turizmi ile de dikkat çekerken bir yandan da yaz turizmi ile nüfusu bazı küçük illerin nüfusunu aşacak kadar çok ziyaretçiye de ev sahipliği yapıyor. Fenerbahçe formasını giyen ünlü futbolcu Nedim Günar, Tahsin Burcuoğlu, Mehmet Ülkü ve Zekai Müftüoğlu gibi Türkiye’de farklı zamanlarında çeşitli sektörlerinde ünlü olan kişilerin de Erdekli olması ilçenin popülerliğini daha da arttırmıştır.

Erdek'e Nasıl Gidilir?

Edremit’te yer alan Koca Seyit Havalimanı’ndan Erdek’e kara yolu ile ulaşmak yaklaşık olarak iki buçuk saat kadar sürüyor. Çünkü yol aşağı yukarı 165 kilometreden oluşuyor. Ama bu yolu tercih etmektense Marmara Bölgesi’nin farklı noktalarından, deniz yolu ulaşımı ile önce Bandırma’ya ulaşarak oradan da çeşitli araçlarla ya da araç kiralayarak 15 – 20 dakika gibi kısa bir süre içinde Erdek’e varabilirsiniz. 

Erdek’te Gezilecek Yerler Nereler?

Erdek’e yaz mevsiminde gitmiş olanlar ve daha çok orada denize girmek isteyenlerden oluşuyor. Bu kişiler ise, Kurbağalı ve Çuğra bölgelerine giderek deniz sefası yapabilirler. Kurbağalı Erdek merkezine yakın bir konumda yer alıyor. Merkezden Seyit Gazi Tepesi’ne kadar da uzanıyor. Çuğra ise, Erdek'tn yaklaşık on dakika sürelik bir araç yolculuğu ile kolaylıkla ulaşılabilecek bir yakınlıkta bulunuyor. Bu iki bölge arasında ise, Çuğra’nın daha kalabalık olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

Kültür turizmi ile daha çok ilgilenenler için de Antik Yunanlı coğrafyacı olarak da bilinen Strabon tarafından o dönemde dünyanın 8 harikasından biri olarak gösterilmiş olan Kyzikos Antik Kenti, içinde yer alan Hadrianus tapınağı kalıntıları oldukça ilgi çekicidir. Sonrasında ise, Aziz Lukas tarafından inşa edildiği düşünülen ve uzun bir süre boyunca Rumların dini merkezi olarak kullanıldı. 1922 yılından sonra terk edilmiş olan Kirazlı Manastırı'nı da görmeye değer yerler arasında yer alıyor. Bunun dışında, yine M.S. 500’lerde yapılan Meryem Ana Kilisesi’nin de bulunduğu Erdek Açık Hava Müzesi ve Zeytinli Ada'yı da gezmeyi unutmamalısınız.

Erdek’te yer alan müzelere ve antik kentlere giriş için Müzekart ve Müzekart+ ismi verilen Kültür Bakanlığı’na ait olan giriş kartlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde geçerli olan bu kartlarla Erdek’te bulunan müzelere ve antik kentlere ücretsiz ya da indirimli olarak da giriş yapabilirsiniz.

Erdek'te Neler Yapılır?

Erdek yılın zamanı ziyaretçi çeken bir yer olarak pek çok etkinlik yapılan bir bölgedir. Öncelikle Marmara Denizi’nden faydalanarak denize girebilir ve yine sahilin güzelliklerinden olan balık ve deniz mahsullerinin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra pek çok farklı kültür turizmi noktalarını ve daha fazlasını da görme şansı bulabilirsiniz. Erdek’in doğal güzelliklerinden yaz ve sonbahar aylarında rahatlıkla faydalanabilirsiniz.

Kışın ilçe oldukça soğuk olduğu için ziyaretçi sayısı oldukça azalıyor. Marmara ikliminin etkisi altında bulunan Erdek, yılın her dönemi ziyaret edilebilir bir ilçedir. Ama ilçenin en yoğun ve en popüler olduğu dönemler ise, Haziran ile Eylül ayları arasıdır. Erdek’i, eğlenceli, huzurlu ve dolu dolu bir yaz tatili geçirmek için gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

Erdek sahilde yer alan diğer pek çok yerde olduğu gibi, mutfağının deniz mahsulleri bakımından zengin olması ile de ön plana çıkıyor. Özellikle de istavrit ve sardalya bu mutfağın en çok tercih edilen yiyecekleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra yine deniz mahsulleri arasında yer alan midye ve midye kullanılarak yapılan yemekler bakımından Erdek, güvenilir bir lezzet durağı oluyor. Marmara ve özellikle de Ege’nin çeşitli yörelerinde olduğu gibi Erdek de zeytin yetiştiriciliği ile dikkat çeken bölgeler arasında yer alıyor. 

Balıkesir ilinin en gözde ilçelerinden biri olan Erdek Marmara Denizi’nin kıyısında harika bir körfezdir. Tertemiz doğası, uçsuz masmavi denizi ve sakinliği ile huzur dolu tatil beldesidir. Temiz hava solumak isteyenler için dört tarafı ormanlarla kaplı bu ilçe oldukça iyi bir seçenektir. Kapıdağ Yarımadası’nda bulunan Erdek civarındaki büyük şehirlerin tatili için önemli bir kaçış noktasıdır. 

Otelz.com'da Erdek ve diğer tüm ilçelerde otel, daire & villa, pansiyon, motel, bungalov ve daha birçok tesis tipinde en uygun fiyatlarda konaklayabilir, erken rezervasyon veya son dakika fırsatlarını bulabilir, dilerseniz ön ödemesiz otel rezervasyonu yapıp ödemenizi otelde yapma imkânına kavuşabilirsiniz.

Erdek’e Nasıl Gidilir?

Erdek oldukça merkezi konumda bulunan bir ilçe olması sebebiyle ulaşımı için de birçok alternatif güzergâh bulunur. 

Hava Yolu ile Erdek’e Ulaşım

Erdek Balıkesir’e bağlı bir ilçe olduğu için ancak Balıkesir’de bulunan havalimanı ile ulaşmak mümkündür.

Balıkesir’de bulunan iki havalimanı vardır. Edremit Koca Seyit Havalimanı ile Erdek arası mesafe 200 km’dir. Türkiye’nin farklı illerinden gelecek olursanız havalimanı ve Erdek arası uzaklığa dikkat etmelisiniz. Merkez Havalimanı ile mesafe 124 km’dir. 

Daha sonra Havaş, otobüs, taksi gibi seçeneklerle otelinize ulaşabilirsiniz. 

Kara Yolu ile Erdek’e Ulaşım

Erdek’e kolayca ulaşmak için Bandırma üzerinden geçiş sağlanmaktadır. Erdek ve arası 18 km'dir. Balıkesir’in il merkezi ile ulaşımı 120 km olup, 1 saat 30 dakika sürmektedir. 

Özel aracınız ile karayolu üzerinden Erdek’e civar illerinden ulaşmanız mümkün. İzmir ile Erdek arası 305 km olup yaklaşık 4 saat süren bir yolculuk gerektirmektedir. İstanbul ve Erdek arası 265 km olup yaklaşık 3 saat sürmektedir. Ankara ile ulaşım 520 km olup yaklaşık 6 saat bir yolculuk gerektirmektedir. 

Özel araç haricinde direkt otobüs seferleri ile de civar şehirlerden Erdek Otobüs Terminali aracılığı ile  ulaşım mümkündür. 

Deniz Yolu ile Erdek’e Ulaşım

İstanbul’dan Erdek’e ulaşımın en kolay olduğu yol ise Yenikapı’dan kalkan Erdek feribotu ve deniz otobüsleridir. 

Erdek İçin Popüler Unsurlar

Erdek için tatil yerleri genel olarak Erdek Merkez, Erdek Narlı, Erdek Turanköy ve Erdek Ocaklar şeklindedir. Bu yerlerden Merkez en büyük tatil alanını oluşturmaktadır. Her bütçeye uygun oteller, apartlar ve konaklama yerleri bulunur. Yemek yemek için de oldukça yeterli bir alana sahiptir. 

Eğlence mekanlarına yakınlık tercih ediyorsanız Erdek Merkez alanında bir yer bulabilirsiniz. 

Erdek Ocaklar ve Narlı köylerinde de sakin ve nispeten daha küçük bir alanda tatilinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Erdek Turanköy, Kapıdağ Yarımadası’nın en kuzeyinde bulunur. İstanbul’a bakan taraftadır ve en önemli özelliği denizinin güzelliğidir. Konaklamak için birçok villa ve yazlık tipinde evler bulunur. 

Erdek’te Bulunan Tarihi Yerler

Erdek’in turizm faaliyetlerinin yanında geçmişten bugüne uzanan bir tarihi geçmişi bulunur. Göçmen bir halk tarafından kurulduğu ve antik dönemde yerleşim alanı olarak çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. 

Tarihi noktalara yapılacak seyahatlerinizde tercih edebileceğiniz yerler:

Kyzikos Antik Kenti

Erdek ile Kyzikos Antik Kenti arası mesafe 9 km’dir. M.Ö 6 bin yılına dayanan bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Romalılar’dan Persler’e birçok devletin izlerini taşımaktadır. Bir yaşam alanı olduğu için oldukça farklı yapılar görmeniz mümkün. Tiyatrolar, tapınaklar, yerleşim alanları gibi pek çok ilginç kalıntıya rast geleceksiniz. Kazı çalışmalarından çıkan eserleri de görebilmek için Edremit Açık Hava Müzesini de ziyaret edebilirsiniz. 

Kirazlı Manastırı 

Yukarıyapıcı Köyü sınırlarında yer alan bu manastır Erdek tarihi yapıları için önemli bir yere sahiptir. İki katlı bir kilise olan Kirazlı Manastırı, üzerinde bulunduğu dağ ile de tarihi bir yere sahiptir. Manastırın şu an sadece iki duvarı ayaktadır. Uzun yıllar boyunca Rum kilisesi olarak kullanılan yapıyı yakından görmek ve bulunduğu noktanın manzarasını keşfetmek isterseniz mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kirazlı Manastırı çevresi otelleri için Kirazlı Manastırı Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Palata Çeşmesi

Erdek ilçesine yalnızca 1 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1700’lü yıllarda bölge halkının su ihtiyacını karşılayan çeşme günümüzde hala aynı şekilde kullanılmaktadır. 

Erdek Plajları

Erdek Kurbağalı Plajı

Erdek’te en temiz suya sahip olduğu bilinen bu plaj Seyit Gazi Tepesi’nin ve askeri gazinonun arasında yer almaktadır. Ferah ve geniş bir alana sahip plajda oldukça güzel bir deniz keyfi sürebilirsiniz. Deniz üzerinde birden çok iskelesi de vardır. 

Erdek Çuğra Plajı

En çok bilinen plajdır. Çevresinde birçok otel ve konaklama yeri de bulunmaktadır. Alabildiğince uzanan bir kumsalı ve oldukça temiz bir denizi bulunur. Gündüz denize girmek ve güneşlenmek akşam da palmiye ağaçlarının arasındaki yürüyüş yolunda yürümek oldukça keyifli zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Etrafında bulunan yemek yerleri de eşsiz manzaraya karşı yemek yemeniz için oldukça güzeldir. 

Erdek Ocaklar Plajı

Plaj, Ocaklar köyü içerisinde yer almaktadır. Daha sakin bir plaj deneyimi için ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda gece hayatı ile de ilginizi çekebilecek niteliktedir. 

Erdek Turanköy Plajı

Kumsalının eşsiz güzelliği ve sunduğu sakin plaj deneyimi ile merkeze biraz uzak kalmaktadır. 

Erdek Düzler Plajı

Kumsal ve temiz deniz deneyimi sunan plajda gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz. 

Manzara Köşeleri

Erdek oldukça güzel ve geniş sahillere, plajlara ve uçsuz bucaksız doğal bir manzara sunan ormanları ve tepeleriyle birçok noktadan seyir alanları barındırır. 

Seyitgazi Seyir Tepesi ziyaretinizde tüm Erdek’i görebilirsiniz. Tepede bulunan bazı tarihi kalıntılara şahit olabilir gezinti sırasında çok daha farklı manzaralara şahit olabilirsiniz. Seyir tepesi Erdek’in uçsuz bucaksız eşsiz manzarasını ayağınızın altına sermektedir. Göreceğiniz manzarayı ölümsüz hale getirmeniz ve birbirinden güzel fotoğraf çekeceğiniz alanları bulabilirsiniz. 

Erdek Sahilinde birbirinden farklı yiyecek noktaları, kafeler, barlar ve eğlence noktaları bulmanız mümkündür. Tatlı bir yaz akşamında gün batımı izlemek ve bu şekilde yürüyor olmak eşsiz bir deniz manzarasını tatmanıza yardımcı olacaktır.

Kapıdağ Yarımadası Erdek’in kendisini oluşturmaktadır. Özellikle doğa ile iç içe yaşayışı sevenler için birçok farklı canlı türüne, birbirinden eşsiz görüntü ile tatilinizi canlandırabilirsiniz. 

Erdek Limanı açıklarında bulunan Zeytinli Adası minik yapısına rağmen oldukça fazla yapıyı üzerinde barındırmaktadır. Erdek tarihi yapısı nedeniyle henüz açığa çıkmamış oldukça fazla tarihi kalıntıyı üzerinde taşımaktadır. Zeytinli Adası üzerinde de henüz tamamen kazı değerlerine ulaşamamaktadır. Ancak açığa çıkan yapıları ziyaret edip minik adanın güzelliğini görebilirsiniz. 

Erdek Merkezde Gezilecek Yerler

Erdek merkezde yer alan sahiller ve plajlar ile yaz tatilinizi oldukça güzel bir deniz ve kumsal ile birleştirebilirsiniz. Sokak lezzetlerini tadabileceğiniz sıra boyu bir şekilde kafeler ve restoranlar bulunmaktadır. Dilerseniz tekne turu yaparak denizin bir de deniz üstü şekilde tadını çıkarabilirsiniz. 

Erdek’te Yapılacak Aile Aktiviteleri

Erdek oldukça keyifli bir ada ilçesidir. Sakin ve temiz bir havası olduğundan ve ilçe özelliğine rağmen sahip olduğu plajlarla yaz tatiliniz için biçilmiş kaftandır. Hem deniz hem orman havası solumak isteyenlerin ilk duraklarından biri olacaktır. 

Aileniz ile birlikte yapacağınız tatillerde her yaş grubunun ilgisi ve merakı doğrultusunda yapılacak aktiviteler bulmanız da mümkündür. Kamp yapmaya müsait koylar ve alanlar mevcuttur. Daha macera dolu bir tatil için kamp eşyalarınız ile tatil yapmanız mümkündür. Çocuklarınız için aqua parka sahip oteller, çocuk eğlenceleri bulunan kafeler ve gezi alanları mevcuttur. 

Erdek’e Ne Zaman Gidilir?

Tatilinizin en iyi zamanını ayarlamak istiyorsanız önceden gideceğiniz yeri araştırmanız tatiliniz için en iyi yöntem olacaktır. Erdek için bu zaman aralığı okulların kapanması ile başlıyor ve okullar açılana kadar oldukça canlı bir tatil dönemi yaşanıyor. Deniz kum ve güneşin tadını çıkarmak istiyorsanız Haziran-Eylül aylarını değerlendirmenizi öneriyoruz.

Erdek’te Ne Yenir?

Erdek yöresel yemeklerinin başında zeytinyağlılar bulunmaktadır.

Zeytinyağlılar

Zeytinyağlı enginar

Kabak çiçeği dolması,

Barbunya

Şevketi bostan

Deniz Ürünleri

Güzel bir limana ve denize sahip Erdek’te sıklıkla tüketilen besinlerin başında deniz ürünleri gelmektedir. 

Balık çeşitleri: Mutlaka her sofrada balık bulunmaktadır. İstavrit, sardalya, karagöz gibi balık çeşitleri oldukça sık tüketilmektedir. 

Midye

Balık çorbası

Fener Kavurması

Soslu Kalamar

Tatlılar

Kuru Tava Tatlısı en meşhur tatlılarından biridir. Kuru yufkaların ısıtılarak tavaya döşenmesi ve isteğe göre iç harcı ile birlikte şeker eşliğinde tavada pişirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. 

Erdek Plajları ; Denize girecek yerler

Erdek sahilleri, çakıllı olmayan, altın renkli kumsalın boydan boya sardığı, Türkiye’nin en mükemmel doğal plajlarından. Plaj, Edincik bölgesinden başlayıp Çuğra’ya kadar devam ediyor.

Erdek'te denize girilecek en güzel plajlar ...

Sahillerin neredeyse tamamında konaklama hizmeti sunan tesisler ve kamp alanları mevcut. Narlı, Ocaklar ve İlhan Köy, tıpkı Erdek gibi doğal kumsallarla donatılmış plaj alanları.

Erdek Kurbağalı Plajı:

Modern ve şık yazlık evlerin yer aldığı, yeşil bir çevrenin ve cıvıl cıvıl insanların renklendirdiği bir plaj. Sahil ile aynı düzlemde uzanan yürüyüş bölümü, sabah akşam yürümek ve koşmak isteyen sporseverler için ideal. Askeri gazinoyu geçtikten sonra başlayan plaj şeridi Seyit Gazi Tepesi'nin diplerinde sona eriyor.

Kurbağalı Plajı Günbatımı

Yürüyüş bölümü boyunca ağaçların ferahlatıcı gölgesinde hem soluk almak hem de eşi benzeri olmayan Erdek manzarasını seyretmek için oturma alanları mevcut. Kurbağalı Plajı'nın bitiminde bulunan şık ve güzel yapı ise Arteka Taş Restoran’a ait. 

Çuğra (Çigura) Plajı:

Erdek’in en çok bilinen plajı Çuğradır. Bu bölgede otel, motel ve diğer konaklama seçenekleri de bulunuyor. Göz alabildiğince uzanan sapsarı altın gibi incecik kumsalı, birden derinleşmeyen pırıl pırıl ve berrak denizi, Kapıdağ’ın eşi benzeri olmayan manzarasına sırtını dayamış Çuğra özellikle yaz mevsiminde turistlerin ve Erdek’te ikamet eden binlerce insanın denize girmek ve güneşlenmek için tercih ettiği en önemli bölgelerden biri.

Çuğra Plajı ve Deniz Genel Görünüm

Çuğra plajına paralel uzanan palmiye ağaçları ile bezenmiş yürüyüş bölümü özellikle akşamları bisiklet ile gezenleri ve yürüyüş yapmak isteyenleri konuk ediyor. Aynı bölgede bulunan otellerin kafe, restoran ve barlarının yanında sardunyalarla  donatılmış kır kahvelerinde Erdek’in zeytinleri, zeytinyağları ve herkesin damak tadına hitap eden balıkları servis ediliyor.

ERDEK OCAKLAR PLAJI

Erdek Ocaklar Köyü plajı, kumumun güzelliği ve gece yaşamı ile dikkat çekiyorçekiyor. 

ERDEK TURANKÖY PLAJI

Erdek Turanköy merkeze biraz uzak olması ve ulaşım zorluğundan olsa gerek kumsalın eşsiz güzelliğine rağmen sakindir. 

Erdek Düzler Plajı

Erdek Düzler 70 li yıllarda Vehbi Koç'un keşfettiği ve ölünceye kadar her yıl tatil için en az bir kez geldiği bir plajdır. 

Erdek Plajlar Sen Anlat

Daha önce bu konuda hiç yorum yapılmamış

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir