ergonomi nedir / Ergonomi Nedir?

Ergonomi Nedir

ergonomi nedir

Ergonomi Nedir? Ne İşe Yarar?

Ergonomi, insan makine ilişkisinin verimliliğini sağlayan ve bunu insan fizyolojisi ile anatomisini dikkate alarak yapan bir disiplindir. İngilizce karşılığı: “Ergonomics” veya “Human Factors” şeklindedir. Bazı yerlerde ise  “İnsan Mühendisliği” ya da “İşbilim” olarak da geçer.


 

Ergonominin Tarihçesi;

Ergonomik deneyimler insanlık tarihinin başlarından itibaren gözlemlenmiş olsa da, bilimsel hale ’lı yıllarda mühendis ve psikolog olan Frederick Winslow Taylor tarafından getirilmiştir.

Ergonominin Yaralandığı Bilim Dalları;

► Biyoloji
► Anatomi
► Fizyoloji
► İstatistik
► Antropometri
► İş Fizyolojisi
► Çevre Fizyolojisi
► Biyomekanik
 

Antropometri, vücudun belli bölümünün, ağırlık merkezi ve hacim gibi vücudun belli fiziksel özellikleri ve boyutları ile ilgilenen bilim dalı şeklinde tarif edebiliriz. Başka bir ifade ile antropometri; insan vücut ölçüleri ve vücut hareketlerinin mekanik yönleri ile bu hareketlerin frekans ve sınırları gibi insan vücut özellikleri ile uğraşan bir bilim dalıdır.

 

 

Sürücünün en rahat edebileceği ergonomik ölçümler

 

► Ergonomik Mouse;

Bilgisayar mühendisleri başta olmak üzere tüm mühendisliklerde uzun saatler süren çalışmaların yapıldığı projelerin ve tüm ofis işlemlerinin teknolojik ortamdan yürütülmesini sağlayan bilgisayarlarımız iyi ki var. Fakat çok bilinmese de uzun zaman mouse kullanımının neden olduğu bir hastalık da var. “Karpal Tünel Sendromu” olarak adlandırılan bilek ağrısı ve uyuşmasının önüne geçebilecek, mühendisler tarafından üretilen daha rahat bir dizayna sahip ergonomik mouse tercih edilebilir.

 


►Ergonomik Sandalye

Şekil olarak oldukça farklı duran bu sandalye tasarımı günümüz insanının bitmek bilmez bel ağrıları için çözüm olabilecek nitelikte. Gerek iş nedeniyle, gerekse bağımlısı olunan ve kesinlikle izlenmesi gereken diziler nedeniyle saatlerce oturmak zorunda olan kişiler için kavisli yapısıyla destekleyci ve olması gereken normal postürü korumaya yöneliktir.
 


►Ergonomik Klavye

Klavye kullanımı boyunca bileğimizi bükmek ve sürekli aynı rahatsız edici pozisyonda tutmak zorunda kalıyoruz. Uzun süre klavyede yazı yazmak yorucu ve verimsiz bir hal alıyor. Klavyedeki harflerin yerleşimine baktığımızda çok eski bir alışkanlığı görebiliyoruz. On parmak klavye yazanlar biliyordur ki Q klavyede serçe parmağımız A tuşuna denk geliyor. Oysa ki A harfi çok sık kullandığımız bir harf. Peki neden klavyede daha kolay erişebileceğimizi alt ortalarda değilde kenarda bulunuyor bu A harfi? Nedeni: bilgisayarlardan önceki dönemlerde daktiloda yazılar yazılırken çok hızlı yazılması durumunda daktiloda takılmalar oluyor ve bu takılmaları engellemek çok hızlı yazmayı önlemek için A harfi kenarlarda bulunuyormuş.



Klavyelerdeki bu dizilim parmaklarımızın ergonomisine tam olarak uymasada uzunca yıllar böyle kullanıldığı ve bir alışkanlık haline geldiği için insanlar tarafından yeni dizaynlar üretilmiş fakat tercih edilmemiş. Son zamanlarda hazırlanan el sağlığına dikkat eden ölçümleri baz alarak üretilen ergonomik klavyeler dikkat çekmeye başladı. İleride bu tarz ergonomik klavyeler el bilek sağlığı açısından daha çok tercih edilecek gibi gözüküyor.
 

Özet olarak, günlük hayatta kullandığımız teknolojik araçlardan ev eşyalarına kadar her ürünün dizaynının insan sağlığına,anatomisine,fizyolojik ölçümlerine uygun olması gerekmektedir. Bu alanda çalışan mühendisler bir çok ölçüm metodundan ve ilişkili bilim dallarından yararlanarak iş hayatında insan makine etkileşimini en verimli hale getirecek ve iş hastalıklarını önleyebilecek çalışmalar yapıyorlar.

Sadece ergonomi üzerine çalışan mühedislerin değil, her bireyin çalıştığı ve yaşadığı ortamdaki temel ergonomiyi sağlayabilmesi gerekiyor. En basitinden herkes evinde veya ofisinde çalışma masasının üzerinde en çok kulandığı eşyaları yakınında tutacak şekilde düzenlemeliki çalışma sırasında aşırı uzanmalarla beline veya koluna hasar verecek hareketlerde bulunmasın. Ortamdaki ışığı göz sağlığına en uygun şekilde ayarlasın. Bu şekilde size ufak tefek gözüken bazı ergonomik düzenlemeler,sağlığınıza ve iş veriminize tahmin edemiyeceğiniz büyük katkılar sağlayacaktır.

Yazar: Ebru Yurtman

Kaynak:

►seafoodplus.info
►Engineerlive
►seafoodplus.info

Ergonomi nedir?

Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca "fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci" diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor. Öyle ki artık sadece fiziksel çevrenin ergonomisinden değil, doğrudan insanın zihnine seslenen bilgisayar yazılımları, Internet, web dizaynı vs. gibi öğelerin de insana uyumundan (Zihinsel algılama, kolay kontrol edebilme ve yönlendirebilme açısından) bahsedebiliyoruz.

  Bu anlamda ergonomi, birçok bilimsel disiplinin ortak çalışma alanı olan (Başta mühendislik, mimarlık, tıp, fizyoloji, anatomi, psikoloji, sosyoloji olmak üzere) bir yaklaşımlar bütünüdür. Tüm bu bilimsel disiplinler ortaklaşa bir insana uyumlaştırılmış ideal makine-çevre sisteminin arayışı içindedirler. Elbette ki bu arayışın temel amacı, sadece insanın kendisiyle barışık uyumlu bir çevrede yaşaması değil, en önemli üretim faktörü olan insangücünün (ya da işgücünün) rahat, kolay ve sağlıklı bir şekilde üretim ve ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlayan makine, teçhizat, ofis, fabrika düzeni seafoodplus.info yaratılması isteğidir.

  Çünkü bilinmektedir ki, insanın verimli çalışması, en iyiyi üretmesi ve ekonomik faaliyetlere en etkin şekilde katılabilmesi, bu ideal uyumun yakalanabilmesine bağlıdır.

Ofis Düzeni

  Ofis düzeni, tüm bu ergonomi çalışmalarının merkezinde bulunur. Belki de bunun temel nedeni, hem ofis düzeninin ergonomik iyileştirmeler için oldukça esnek ve değiştirilebilir olması hem de ofis düzenindeki bu iyileştirme çalışmalarının sonucunun daha çabuk verimliliğe dönüşebilmesinde yatıyor.

   KOBİ´ler de, yapılarındaki esneklik, hareketlilik ve manevra yeteneği nedeniyle, ergonomik yenileme ve bunun sonucu oluşan verimlilik kapasiteleri açısından en önemli çalışma alanlarıdır. Gerek yöneticiler, gerekse çalışanlar yönünden, herhangi bir KOBİ´de yapılacak yenilenme çalışmaları, ergonomik ofis dizaynı, ofis yerleşim düzeni, insana uyumlu makine-teçhizat öğeleri, kolay ve işlevli bilişim teknolojisi ürünleri vs. gibi öğelerin verimliliğe katkısı, büyük firmalardan daha hızlı ve ölçeklenebilir olacaktır. Ayrıca büyük firmalarda ki bu gibi yenilenmeye ve insana uyuma yönelik çalışmaların getireceği yüksek maliyetler yanında, herhangi bir KOBİ´ nin üstleneceği ergonomik yapılanma çalışmalarının maliyeti son derece düşük ve kabul edilebilir düzeylerde olacaktır.

   Bu amaçla sayfalarımızda, ergonomi ve ofis dizaynı konusunda yeni gelişmeleri, eğilimleri, uygulamaları sizlerle paylaşacağız. Ayrıca bu konulardaki ürünleri, ofis materyallerini tanıtıp, firmalarımız için ofis dizaynı, ofis ekipman ve çevre birimlerini üreten firmaların ürünlerini sizlere tanıtacak ve bu ürünlerle sizlerin karşılaşmanıza yardımcı olacağız.

Ergonomi

Ergonomi; insanınfiziksel ve psikolojik özelliklerini inceleyerek insanın makine ve çevre ile olan uyumunu doğal ve teknik olarak araştırma ve geliştirme çalışmaları topluluğudur. Yunanca'da Ergo iş, nomos ise yasa anlamına gelmektedir.

Tarihçe[değiştir

Ergonomi Nedir? Ergonomi &#;rnekleri Nelerdir? Ergonomik Kelimesinin Anlamı

Ergonomi anlamı ifadesi ile en çok merak edilen kelimelerden biridir. Genelde konfor ve rahatlık manası ile karıştırıldığını söylemek mümkün. Ancak hem yazılı hem de sözlü olarak gündelik yaşam içerisinde gerçek anlamıyla kullanılmaktadır. Şimdi gelin ergonomi kelimesinin ne anlama geldiğini ve örneklerini inceleyelim.

Ergonomi Nedir?

Ergonomi kelimesi kısaca iş bilimi anlamına gelmektedir. Uzun anlamıyla ergonomi; bireyin fiziksel ve psikolojik özelliklerini araştırmak suretiyle, insanın makine ve çevreyle adaptasyonunu inceleyen çalışmaların bütünüdür.

Bazı teknik ve doğal yöntemler kullanılmak suretiyle ilgili konu hakkında geliştirme ve araştırma yapılır. Böylece kişinin kendini daha rahat ve uyumlu gösterebilmesi için çevresi ile makineler üzerinde incelemeler sağlanır.

Ergonomi Örnekleri Nelerdir?

Ergonomi bir nevi insan mühendisliği olarak da anlatılabilir. Kişi üzerinde yapılan inceleme ve araştırma neticesinde çevre ile makine ile bir bütün olarak uyumun en iyi biçimde sağlanması adına süreç gerçekleşir. Bu süreci birkaç cümle ile örneklendirmek mümkün.

- Bir yatağın kişinin sağlığına ve konforuna uyumlu biçimde tasarlanmış olması,
- Fabrika işçisinin kullandığı farklı aletlerin, çalışma alanında rahatlıkla ulaşabileceği noktalara konumlandırılması,

Bu iki örnek farklı anlamlar üzerinden ergonomi kelimesinin ne anlama geldiğini daha iyi ortaya çıkarmaktadır. Bu durum sadece iş ortamında değil gündelik yaşamın her anında ele alınmaktadır. Özellikle insanların daha rahat ve fonksiyonel çalışabilmesi için, çevresindeki unsurlar ile uyumlu hale gelebilmesi adına bu incelemeler gerçekleşir.

Ergonomik Kelimesinin Anlamı

Ergonomi kelimesi Fransızcadan Türkçeye yerleşen bir kelimedir. Özellikle gündelik yaşam içerisinde en sık kullanılan kelimeler arasında yer alır. Anlam olarak ise ‘kullanışlı’ ya da ‘elverişli’ şeklinde tabir edilir. Bireyin anatomik olarak, aynı zamanda fizyolojik ve psikolojik açıdan incelenmek suretiyle çevresi ile adapte olabilmesini sağlamaktır. Özellikle kişinin kendi çalıştığı alanına uyumlu hale gelmesi ergonominin temel prensiplerindendir.

Haberin Devamı

Ergonomi ya da ergonomik iş dünyasının en önemli yapıları arasında yer alır. İş bilimi olarak da tabir edilmesi buradan ortaya çıkar. Önemli olan yapılan detaylı inceleme ile beraber makine ve çevrenin kişi ile beraber adaptasyonunu etkin biçimde ortaya çıkarmaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir