erik yararları / Kara Eriğin 6 Faydası - Yemek Tarifleri | Güzellik Bakım | Sağlık ve Yaşam

Erik Yararları

erik yararları

Eriğin Faydaları Nelerdir? Erik Suyu Ve Erik &#;ekirdeği Neye İyi Gelir?

Erik, bahar ve yaz aylarının meyvesi olan kışın belirli dönemlerinde de yenilebilen yeşil renkli meyvedir. Ülkemiz üzerinde bulunan erik çeşitleri ise; Papaz eriği, mürdüm eriği, malta eriği, tatlı üryani ve en çok tüketilen can eriğidir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin bazı kısımları hariç Türkiye'de her yerde yetişmektedir. Erikler tam olgunken tüketilebileceği gibi yarı olgun ve tam olgunlaşmamış halde de tüketilebilir. Olgunlaşma dönemine göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklere bürünür.

Eriğin Faydaları Nelerdir?

Eriğin bilinen faydaları ise;

- Kabızlık durumuna faydalı olup bağırsakları çalıştırmaktadır.
- Kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
- Astım, bronşit gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.
- Kansere karşı oldukça fayda sağlamaktadır.
- Östrojen hormonunu dengelediğinden dolayı menopoz döneminde kullanılması faydalı olur.
- Kolesterol, şeker gibi hastalıklara karşı duvar örüp koruma sağlar.
- Vücudun demir gereksinimi karşılar.
- Kanı temizleyici özelliği bulunur.
- Bağ dokularını güçlendirerek sıkı ve fit bir vücuda sahip olmayı kolaylaştırır.
- İçerisinde bulunan lifler sayesinde karaciğere ve safraya iyi gelmektedir.
- İçerdiği magnezyum sayesinde kas dokularının zarar görmesini engeller.
- Kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
- A vitamini ve fosfor içerdiğinden vücuda oldukça faydalıdır.
- Akciğer sağlığını korumakta bir numaradır.
- Dişleri ve diş etlerini güçlendirmektedir.
- Böbrek üstü bezlerini çalışmasını güçlendirmektedir.
- Akciğer içinde bulunan toksinleri atarak akciğeri korur.
- Vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar.
- Kemiklere karşı güçlendirici ve koruyucu bir etkisi vardır.
- C vitamini içermesiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- Yaşlanmaya karşı önleyici olup cildi sürekli taze tutmaktadır.
- Sinir sistemini güçlendirmeye yarar.
- Böbreklerin çalışmasına fayda sağlar.
- Bağırsak kurtlarının tedavisinde kullanılır.
- Hamile bayanlarda fetüsün gelişmesine yardımcı olur.
- Tansiyon ve kan basıncı düzenleyerek sağlıklı yaşam fırsatı sunar.
- Bağ doku yenilenmesini sağlar.

Erik Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Erik, hazımsızlık sorunlarında birebir etkili bir meyvedir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar ile bağışıklık sistemlerini güçlendirerek savaşır. Kansere karşı dayanıklılık sağlayıp hastalıklara karşı direnç göstermeyi sağlar. Diyabet hastalığına karşı denge sağlayarak direnç oluşturur. Ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Akciğer kanseri ve öksürük gibi durumlara karşı vücut direncini arttırarak koruma sağlamaktadır.

Eriğin Zararları Nelerdir?

Eriğin yararları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Erik gereğinden fazla tüketilmemeli ve tuz kullanarak yeniyorsa az miktar olmasına dikkat edilmelidir. Tuzlu erik tüketmek vücut üzerinde ödem oluşturmaktadır. Gereğinden fazla tüketilmesi halinde demir eksikliği, yorgunluk, halsizlik, anemi, saç dökülmesi, kısırlık ve şişmanlık şikayetlerinin görülmesi anlamına gelmektedir.

Erik Suyu Neye İyi Gelir?

Erik suyu diyet yapanlar için önerilmektedir. Bunun sebebi ise metabolizmayı düzenleyerek sindirim olayının kolaylaşmasına yardımcı olmaktadır. Kabızlık sorunlarını bağırsakları çalıştırarak ortadan kaldırmaktadır. Kilo vermeyi sağlayarak rahat bir yaşam sağlar. Erik suyu gözler içinde önerilmektedir. Retinada bulunan stresin azaltılmasını ve katarakt oluşumunun engellenmesine yaramaktadır. Kronik rahatsızlıkların önlenmesinde oldukça etkilidir. Erik suyu fazla tüketildiğinde ise kilo artışı, kramp, ödem gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Erik Çekirdeği Neye İyi Gelir?

Erik çekirdeği, saçların kepeklenmesini önler. Bağırsaklarda oluşabilen solucanların vücuttan atılmasını destekler. Erik çekirdekleri kırılıp ezildikten sonra püre halini alması sağlanır. Bu hale getirildikten sonra makyajda kullanılan ciltte kalmış maddelerin temizlenmesini sağlar.

Kırmızı Eriğin Faydaları Nelerdir? Kırmızı Erik Hangi Vitaminleri İçerir?

Pazar tezgahlarından ya da market raflarından bütün cazibesiyle göz kırpan kırmızı erik mutlaka tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketebileceğiniz ve çoğu zaman suyu da içilebilen kırmızı erik neye yarar, hangi vitaminleri içerir hep birlikte göz atalım.

Kırmızı Erik Hangi Vitaminleri İçerir?

Pek çok diyetisyenin mutlaka tüketin dediği kırmızı erik diğer erik türlerine göre daha yumuşak ve içerdiği vitaminlerle dikkat çeken bir meyvedir. Ekşi ve tatlı karışımı tadıyla dikkat çeken ve rengiyle büyüleyen kırmızı erik yıllık köklü geçmişiyle dikkat çekiyor.

Hazar Denizi ve Kafkasya kökenli olduğu bilinen kırmızı erik 3 farklı dönemde olgunlaşır ve farklı isimlerle anılır. İlk olgunlaşanlara "can eriği" denirken sonraki olgunlaşma dönemi "İtalyan eriği ya da Japon eriği" olarak adlandırılır.

Son posta olarak olgunlaşan kırmızı erikler ise "Avrupa eriği" ismiyle dikkat çeker ve genellikle ağustos ayında satışa sunulur. Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.

İçeriğine bakıldığında ilk olarak dikkat çeken şey bol miktarda A vitamini içermesi oluyor. Hatta öyle ki bir kişinin günlük olarak ihtiyaç duyduğu A vitamini miktarının %8'ini kırmızı erik tek başına karşılıyor. Yine bol miktarda C vitamini içeren kırmızı erik lifli yapısıyla da bilinir. Vücut sağlığına olumlu etkileriyle bilinen kırmızı eriğin yaz ve kış aylarında düzenli tüketilmesi gerekir.

Kırmızı Erik Faydaları Nelerdir?

Meyve tabaklarını süsleyen ve yaz aylarının vazgeçilmezlerinden kabul edilen kırmızı eriğin faydaları saymakla bitmiyor. Direkt tüketebileceğiniz gibi suyundan da faydalanabileceğiniz kırmızı erik neye yarar, hangi alanlarda bünyeye fayda sağlar hemen listeleyelim.

  • Yaşlanma Etkilerini Durdurur

Kırmızı erik üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki içeriğinde bol miktarda anti – aging etkisi var. Fitoflavonoid ve diğer vitaminler sayesinde bağ dokusunun yenilenmesini hızlandıran kırmızı erik yaşlanma etkilerine karşı savaş açar. Kırışıkların oluşumu engelleme özelliği vardır.

  • Kilo Verme ve Form Tutmada Etkili

Lifli sebze ve meyveler çoğu diyet listesinin üst sıralarında yer alır. Eğer bahar ve yaz dönemlerinde diyet yapıyorsanız mutlaka kırmızı erik tüketebilirsiniz. Hazımsızlık ve kabızlığa da iyi gelen bu erik sindirim sisteminin çalışmasını tetikler. Aynı zamanda da kalori bakımından oldukça düşük içerikli bir meyvedir.

  • Demir Emilimini Destekler

Demir oranı yüksek meyve ve sebzelerle birlikte tüketilebilecek olan kırmızı erik kan yapan hücrelerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Demir emilimini desteklediği için kansızlık gibi ciddi sorunların önüne geçer.

  • Bağırsak Sağlığını Etkiler

Şişkinlik, gaz gibi sorunları önleyen kırmızı erik bağırsak sağlığını da destekler. Düzenli tüketilebilecek kırmızı erik sayesinde bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

  • Üreme Fonksiyonlarını Etkiler

İçeriğinde fazlasıyla A vitamini bulunan kırmızı erik göz sağlığı açısından çok faydalı olduğu gibi üreme fonksiyonlarına destek sağlar. Aynı zamanda kemik sağlığına olumlu etkileri vardır.

  • Kanserli Hücrelerle Savaşır

Kalp sağlığını destekleyen ve ivme riskini azaltan kırmızı eriğin ek olarak meme, pankreas ve mide kanseri gibi kötü hastalıklarla savaştığı da biliniyor.

Kırmızı Erik Suyu Nasıl Yapılır?

Meyve tüketmeyi sevmeyenlere sıklıkla önerilen kırmızı erik suyu eriğin sağladığı faydaları birebir size sunabilir. Genellikle şeker kullanılarak hazırlanan bu erik suyuna hoşaf ya da komposto da deniyor. Eğer diyet yapıyorsanız ya da şeker tüketmiyorsanız bunun yerine ek tatlandırıcı kullanabileceğiniz gibi şekersiz de yapabilirsiniz. Soğuk olarak yemeklerin yanında ya da serinlemek için içebileceğiniz kırmızı erik suyunun tarifi şu şekildedir:

Malzemeler:

  • 1 kilo kırmızı erik,
  • 3 su bardağı toz şeker,
  • 3 litre su,
  • 1 adet çubuk tarçın,
  • Bir miktar karanfil,

Tüm malzemeleri büyük bir tencereye alarak orta ateşte kaynatın. Ara sıra karıştırarak eriklerin yumuşama seviyesini kontrol edebilirsiniz. Tüm erikler yumuşayıp dağılmaya başladığından ocağı kapatın ve tüm erik suyunu soğutun. Bu süreçten sonra ister bu haliyle isterseniz de süzgeçten geçirerek soğuk olarak içebilirsiniz.

Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;

1. Kalp sağl&#x;ğ&#x;n&#x; destekler

Yeşil erik, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir. Bir porsiyonunda mg potasyum bulunur. İçeriğindeki potasyum ile kalp kaslarının çalışmasını düzenler ve kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonu önleyebilir. Lif içeriği sayesinde kötü huylu LDL kolesterolün düşmesine de yardımcı olur. Bunların yanı sıra yeşil erik, zengin C vitamini içeriği ile hasar görmüş damarların onarımında görev alabilir.

2. Kilo kontrolü sağlar

Düşük kalorili bir meyve olan yeşil erik, bu özelliği ile kilo kontrolü sağlamaya destek olabilir. Bir porsiyon yeşil erik sadece 50 kalori içerir. Ayrıca lif ve su içeriği sayesinde doygunluğu artırabilir. Dolayısıyla kilo kaybına yönelik diyetlerde günde porsiyon erik tüketilmesi zayıflamaya yardımcı olabilir. 


Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;
Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;

3. Demir emilimini art&#x;r&#x;r

Yeşil erik, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 10’unu karşılar. C vitamini içeren besinler demirle birlikte tüketildiğinde demir emilimini artırıcı etki gösterir. Kansızlık probleminiz varsa, demir kaynağı olan kırmızı etin yanında yeşil erik ve bol yeşillik içeren bir salata tüketerek bu etkiden faydalanabilirsiniz.

4. Kan şekeri dengesini sağlar

Yeşil erik, glisemik indeksi düşük bir meyve olması sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine destek olur ve tüketimi sonrasında kan şekeri daha dengeli bir şekilde yükselebilir. Muz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvelere göre kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Özellikle diyabet hastaları yeşil eriğin yanında 10 adet çiğ badem tüketerek dengeli bir ara öğün oluşturabilirler. 


Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;
Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;

5. Kab&#x;zl&#x;ğ&#x; önleyebilir

Yeşil eriğin yaklaşık yüzde 87’sini su oluşturur. Su ve lif içeriği zengin olan bu meyvenin tüketimi sağlıklı bir bağırsak sistemi oluşmasına yardımcı olabilir. Bağırsak hareketlerindeki artış sayesinde kabızlık problemi azalabilir. Ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmalara bakıldığında sağlıklı bağırsak sisteminin birçok hastalığı önlemede rolünün büyük olduğu da biliniyor.

6. Güçlü diş ve kemik yap&#x;s&#x; için önemlidir

Bir porsiyon yeşil erik mcg K vitamini ve 16 mg fosfor içerir. Bu içerikleri ile kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlayabilir. Ancak bu faydalı etki için yeterli kalsiyum ve D vitamini gerekliliği unutulmamalıdır. 


Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;
Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;

7. K&#x;r&#x;ş&#x;klar&#x;n oluşmas&#x;n&#x; geciktirir

Yeşil erik, antioksidan özelliği olan A ve C vitamini bakımından da zengin bir meyvedir. İçeriğindeki bu antioksidan vitaminler, cilt hasarına neden olan serbest radikallerle savaşır. Ayrıca C vitamini, kolajen üretimini destekleyerek cildin elastikiyetini korur. Böylelikle kırışıklıkların oluşmasını ve yaşlanmayı geciktirir. C vitamini eksikliği olan kişilerde yara iyileşme süresi uzayabilir, bu nedenle günlük ihtiyacın karşılanması daha da önemli hale geliyor.

8. Göz sağl&#x;ğ&#x; için önemi büyük

Yeşil erik; beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan bileşiklere sahip bir meyvedir. Bir porsiyon yeşil erik, mcg beta-karoten içerir. Vücutta oluşan serbest radikaller; katarakt, gece körlüğü ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına yol açabilir. Yeşil erik, içerdiği bu antioksidan bileşikler ile serbest radikallere karşı savaşır ve göz sağlığını korumaya destek olur. 


Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;
Yeşil eriğin 8 önemli faydas&#x;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir