estrofem / Tüp Bebekte Estrofem Kullanımı | Tüp Bebek Tedavisi | Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Estrofem

estrofem

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Kullanımı

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Kullanımı

Tüp bebek tedavisi, normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler için alternatif yollardan birisi olarak uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi ile gebe kalan çok sayıda hasta bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde gün geçtikçe farklı tedavi yöntemleri denenmekte ve bu yollardan uygun olan tedavi yöntemleri hastalara uygulanmaktadır. Bu şekilde kendileri için uygun tedavi yolunu tercih eden hastalar kısa süre içinde çocuk sahibi olabilmektedir.

Tüm denemelere rağmen bazı durumlarda tedavi cevap vermeyebilir ve tüm denemelere rağmen tüp bebek tedavisinde başarısız olunabilir. Bu konuda vazgeçmemek ve tekrar tedaviyi denemekte yarar vardır. Tüp bebek tedavisinde estrofem de denenen tedavi yollarından birisidir. Diğer yöntemler gibi bu yöntem de tüp bebek tedavisinde denenmekte ve tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmeye çalışılmaktadır. Peki estrofem nedir ve hangi amaçlarla kullanılır, bunları açıklamaya çalışalım:

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem

Tüp bebek yöntemiyle gebe kalmak isteyen kişiler için tüp bebek tedavisinde kullanılan  estrofem gebelik oluşması için embriyonun rahme tutunmasına destek olan ve sadece doktor önerisi ile kullanılan bir ilaçtır. Estrofem gebelik oluşumu sırasında destek sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Embriyonun kolay bir şekilde rahime tutunmasını kolaylaştırmak amacıyla bu yöntem tercih edilir. Bunun dışında estrofemin kullanım alanları olarak; erken menopoza bağlı uyku bozukluğu gibi östrojen yetmezliğinde ve bunun neticesinde kemik erimelerini önlemek amacıyla kullanılır. Estrom kadın seks hormonu olarak bilinir. Bu hormon adrenal bez, yumurtalıklar ve hamilelikte plesenta tarafından üretilmektedir.

Bu hormon kadının üreme zamanları içerisinde en önemli hormon olarak bilinmektedir. Üreme ve aynı zamanda cinsel işlev için de bu hormon kullanılmaktadır. Bu hormon tüm bunlarla birlikte diğer organ ve dokuların sağlığı için de önemlidir. Bu bakımdan bu hormonun dışarıdan takviye ile tüp bebek tedavisinde de etkili olunabileceği için kullanılmakta ve bu şekilde gebe kalınma şansı arttırılmaktadır. İlacın uygulanması ise sadece doktor önerisi ile uygulanmalıdır. Doktorun önerileri doğrultusunda uygun bir şekilde ilacın kullanılması sağlanmalıdır.

Estrojen, kadın vücudunda doğal olarak üretilen bir hormondur ve kadınların birçok fizyolojik süreci düzenlemesine yardımcı olur. Ancak, kadınlar yaşlandıkça veya bazı durumlarda, örneğin menopoz veya jinekolojik cerrahi sonrası, östrojen seviyeleri düşebilir. Bu düşük östrojen seviyeleri bazı semptomlara neden olabilir ve kemik sağlığı için de önemlidir.

Estrofem, sentetik bir östrojen hormonudur ve östrojen eksikliği nedeniyle ortaya çıkan semptomları hafifletmek için kullanılır. Özellikle menopoz döneminde, Estrofem gibi hormon replasman terapisi, sıcak basmaları, gece terlemelerini, vajinal kuruluğu, idrar kaçırma sorunlarını ve cinsel fonksiyon bozukluklarını azaltabilir. Ayrıca, Estrofem gibi östrojen replasman terapileri, kemik yoğunluğu kaybını önleyebilir veya azaltabilir. Ancak, Estrofem kullanımının riskleri de vardır ve bu nedenle, Estrofem kullanımına karar vermeden önce, faydaları ve riskleri değerlendirmek için bir doktora danışmak önemlidir.

Estrofemin İşlevleri Nelerdir?Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Kullanımı

Estrofemin pek çok açılardan işlevleri bulunmaktadır.  işlevleri şu şekilde özetlenebilir:

Kadın Üreme Büyümesi: Estrofemin ilk görevi kadınlardaki fallop tüpleri, servikal bezler gibi büyüme hormonlarında büyüme hormonu görevi görmesidir.

Cinsel Özelliklerin gelişimi: Estrofemin diğer işlevi ergenlik dönemindeki değişikliklerin yönetilmesidir. Bu değişikliklerin arttığı zamanda üreme çağıdır. En azı ise menopozdan sonraki dönemdir.

Adet döngüsünde: Adet döngüsünde yumurtlama zamanında yumurtalıkları koruma konusunda da estrofem etkilidir.

Hamilelik döneminde: Hamilelik esnasında gebeliğin devam etmesinde de estrofem rol oynamaktadır.

Kemik sağlığında: Kemik sağlığında da eklemlerin sağlığının korunmasında bu hormonun işlevi bulunmaktadır.

Beyin yapısında: Son olarak estrofem beyin yapısında da etkili bir hormondur. Beyinde üretilen bu hormon östrojenlerin nöroprotektif etkileri üzerinde de etkilidir.

Estrofemin yan etkileri nelerdir?

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Göğüs hassasiyeti veya ağrısı
  • Karın ağrısı veya krampları
  • Ayak veya bacak şişmesi
  • Vajinal akıntı veya vajinal kaşıntı
  • Adet düzensizlikleri
  • Depresyon veya ruh hali değişiklikleri
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • Ciltte hassasiyet, kızarıklık veya döküntü

Daha ciddi yan etkiler nadir olmakla birlikte, şunları içerebilir:

  • Göğüslerde sertlik veya kitleler
  • Kan pıhtılaşması veya dolaşım problemleri
  • Yüksek tansiyon
  • Karaciğer problemleri veya hastalığı
  • Meme kanseri veya diğer kanser türleri riskinin artması

Herhangi bir yan etki yaşarsanız veya endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Estrofem nedir ve ne için kullanılır?

Estrofem, östrojen hormonunun sentetik bir formudur ve menopoz dönemi semptomlarını hafifletmek, osteoporozu önlemek veya tedavi etmek, östrojen eksikliği nedeniyle oluşan vajinal kuruluğu veya diğer belirtileri gidermek için kullanılır.

Estrofem kimlere verilir?

Estrofem, menopoz yaşayan kadınlar gibi östrojen eksikliği yaşayan kadınlara verilir. Ayrıca, cinsiyet değiştirme terapisi sırasında trans kadınlar tarafından kullanılır.

Gebelikte Estrofem ne zamana kadar kullanılır?

Gebelikte Estrofem, doktor tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır. Gebelik sırasında östrojen seviyeleri zaten yüksek olduğundan, Estrofem kullanımı, gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.

Estrofem kullanırken adet olur mu?

Estrofem kullanırken adet olabilirsiniz. Östrojen, rahim iç tabakasının kalınlaşmasına neden olabilir, bu nedenle östrojen takviyesi alan kadınlar arasında düzensiz veya ağır adet kanamaları olabilir. Ancak, adet döngüsü tamamen durduysa, adet kanaması olmayabilir. Estrofem kullanırken adet düzensizlikleri hakkında doktorunuza danışmanız önemlidir.

Osman

Tüp Bebekte Estrofem Ne İşe Yarar?

Öncelikle estrofem kullanımı ve dozuna bir hekimin karar vermesi çok öseafoodplus.infotuvar ortamında, anne adayından toplanan yumurta ile erkeğin sperm hücresi birleştirilir. Daha sonra sağlıklı embriyo seçilerek transfer gerçekleştirilir. Tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için ilaç tedavisi gereklidir. İlaç tedavisi, tüp bebek tedavisi için oldukça önemlidir. Estrofem, bu amaçla sıkça kullanılan ilaçlardan biridir. 

Estrofem Nedir?

Estrofem, gebelik tedavilerinde yaygın olarak kullanılır. Her bir tablette 2 mg estradiol bulunur. Bu ilaç hamile kalmayı ve embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırarak gebelik şansını yükseltir. 

Estrofemin etken maddesi olan estradiol, östrojen hormonunun bir türüdür Östrojen ve progesteron gibi temel östrojen hormonları, 3. ve 9. ay arasında oldukça önemlidir. Çünkü bu hormonlar sayesinde rahim şekil alır, kan dolaşımı hızlanır ve rahmin embriyoyu taşıması kolaylaşır. 

Üç farklı tür östrojen hormonu üretilir. Bu türler:

  • Estradiol (E2): Doğurganlık çağında üretilir.
  • Estriol (E3): Gebelik döneminde üretilir.
  • Estron (E1): Menopoza girdikten sonra üretilir.

Estrofem Tüp Bebek Tedavisinde Neden Kullanılır?

Tüp bebek tedavisinde embriyonun oluşması için anne adayından yumurta, baba adayından sperm alınır. Anne adayından, yumurta almadan hormonlara benzer etki gösteren ilaç tedavisine başlanır. İlaçlar çok sayıda ve döllenmeye daha uygun yumurtalar elde etme imkanı sağlar. 

Uygun yumurtalar alınır, laboratuvar ortamında sperm ile döllenir ve embriyolar oluşturulur. Sağlıklı olan embriyo seçilerek rahme transfer edilir. Döllenmiş yumurtanın implante olması için rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium dokusu kalınlaşır. Fakat endometriumun kalınlaşması ve hamileliğin devam etmesi için östrojen seviye önemlidir. Östrojenin uygun düzeyde olması için çeşitli doğurganlık ilaçları kullanılır. Estrofemde bu ilaçlardan biridir. Tüp bebek tedavisinde transfer öncesi estrofem ile anne adayının östrojen ihtiyacı desteklenerek endometrium dokusu kalınlaştırılır. Böylece transfer öncesi rahim hazırlanır. Daha sonra embriyo transfer işlemi gerçekleştirilir. İdeal kalınlığa ulaşan endometrium dokusu, tüp bebek tedavisinin başarı oranını artırır. Ayrıca bebeğin gelişimini etkileyen başlıca faktörler arasında embriyonun rahme iyi şekilde yerleşmesi vardır.

Estrofem Nasıl Kullanılır?

İlaç kutusunda 28 tablet bulunur. Hastalar, “estrofem kaç saat arayla içilir? ve estrofem bebeğe zarar verir mi?” sorularını merak etmektedir. Hamile kalabilmek için estrofem kullanımı oldukça yaygındır. Estrofem ilaç , sadece doktor yazdığında kullanılmalıdır. Tedavi süreci ile ilgilenen doktor tarafından Estrofem kullanımı uygun doz ayarlandığı için hamilelikte sıkıntıya sebep olmaz. Estrofem 2mg, her gün aynı saatte bir adet ağızdan alınmalıdır. Genellikle adet döneminin 5.gününde başlanması tavsiye edilir. 

Tup Bebek Estrofem Ne Zamana Kadar Kullanilir?

Embriyo transferi gerçekleşmeden önce estrofem kullanmaya başlanır. Transfer sonrası gebelik gerçekleşirse ilaç kullanımı gebeliğin 8. haftasına kadar devam eder. Fakat bu süreç anne adaylarına göre değişkenlik gösterir. 

Estrofem kullananlar da gebelik öncesi ve sonrası farklı doz kullanımı olur. Bu nedenle tüm süreci doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan Estrofem Hangi Şartlarda Kullanılabilir?

  • Yumurtalıklarda iç salgı problemi olduğu için,
  • “Yaşam Tarzı Değişikliği” belirtileri olduğu için,
  • Menopoz sonrası kemik erimesini önlemek için,
  • Meme kanseri oluşumunu engellemesi için,
  • Yumurtalıkların alınması sonrasından östrojen seviyesinin azalması için,
  • Diğer organ ya da lenf bezlerine de yayılabilecek prostat kanserini önlemek için,
  • Yumurtalık yetmezliği mevcut ise,
  • Hormonal bozukluklar mevcut ise,
  • Menopoz öncesi kemik yoğunluğunun düşmesi saptanırsa estrofem kullanımına başlanır. 

 Estrofem Hangi Şartlarda Kullanılmaz?

  • Endometrium kanseri mevcut ise,
  • Kalıtsal kan rahatsızlığı mevcut ise,
  • Kan pıhtılaşma bozukluğu mevcut ise,
  • Meme kanseri sorunu varsa,
  • Tanısı konulamayan vajinal kanamalar mevcut ise,
  • Karaciğer rahatsızlığı mevcut ise,
  • Rahim içi dokusunda aşırı kalınlaşma mevcut ise,
  • Atardamarlarda kan pıhtısına neden olan bir rahatsızlığınız mevcut ise estrofem kullanmamalısınız.

Estrofemin Yan Etkileri Nelerdir?

  • Depresyon,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı, 
  • Bağırsak hareketlerinde bozulma,
  • Bulantı,
  • Şişkinlik,
  • Bacakta kramp,
  • Baş ağrısı,
  • Memede hassasiyet, ağrı ve büyüme,
  • Kurdeşen,
  • Ödem,
  • Son olarak kilo artışı estrofem yan etkileri arasında yer alır.

Yan etkilerden bir ya da birkaçı gözlemlenirse doktora bildirilmelidir. Estrofem etkileri günlük yaşamı kısıtlayacak hale gelirse doktor kontrolü üzerine ilaç kullanımı durdurulabilir. 

Tüp bebekte Estrofem Kaçıncı Haftaya Kadar Kullanılır?

Adet döneminin 5. gününde başlanan estrofem,  gebeliğin 8. haftasına kadar kullanılır.

Estrofem Kanama Yapar Mı? Estrofem Adet Geciktirir Mi?

Estrofemin etken maddesi olan estradiol, bir hormon türüdür. Estrofemden sonra adet düzeninde gecikme, ara vajinal kanama veya akıntı gibi faktörler yaşanabilir. Fakat adet düzensizlikleri hamileliğe bağlı olarak da gerçekleşebilir. 

Estrofem Rahim Duvarını Kalınlaştırır Mı?

Evet, kalınlaştırır, bu nedenle tüp bebek tedavilerinde tercih edilir. 

Estrofem ile rahim iç duvarı kalınlaştırılır. Böylecek düşük olmadan hamileliğin devam etmesi sağlanır. Kısaca doğal östrojen ihtiyacını desteklemesi için estrofem tercih edilir.

Estrofem İştah Açar Mı?

Estrofem yan etkileri içerisinde kilo alımı vardır. Çünkü estrofem hormon içerikli bir ilaç olduğu için iştah açabilir. 

Estrofem Ne İçin Kullanılır?

  • Östrojen düzeyini artırmak için,
  • Döllenen embriyonun rahimde tutunmasını kolaylaştırmak için,
  • Düşük yaşamamak için,
  • Tüp bebek başarı oranı artırmak için kullanılır.

Estrofem Yumurtlamayı Engeller Mi?

Hayır, engellemez. Olgunlaşmış ancak döllenme aşamasına gelmemiş yumurtayı tutar ve onu yumurtlamaya götüren süreci harekete geçirir.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0() 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Tüp bebek tedavisi, doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftler için umut ışığı olmaktadır. Anne ve baba adaylarının kısırlığa sebep olan sorunlarına yönelik çok sayıda farklı üremeye yardımcı tedavi yöntemi bulunmakla birlikte tüp bebek tedavisi bunların içinde en başarılı sonuç veren yöntemdir. Tüm dünyada 40 yılı aşkın süredir yaygın olarak kullanılan tüp bebek tedavisinde de başarıyı artırmak, gebelik ve canlı doğum ihtimalini yükseltmek için çok farklı uygulamalar yapılmaktadır. Son dönemlerde merak edilen hususlardan birisi de tüp bebek tedavisinde estrofem kullanılmasıdır. Bu bakımdan estrofem nedir ve neden tüp bebek tedavisinde estroferm kullanılır sorularının yanıtlarını detaylı bir şekilde incelemekte fayda var. Ancak şunun özellikle altını çizmekte fayda var ki; gebeliğin oluşmasına ve oluşan embriyonun rahme tutunmasına yardımcı olan estrofem, sadece doktor kontrolünde kullanılan bir ilaçtır.

Gebelik hormonları olan östrojen ve progesteron, gebeliğin birinci ve ikinci 3 aylık dönemlerinde bebek için hayati bir öneme sahiptir. Bu hormonlar sayesinde fetüsün gelişimi ve diğer rutin gebelik belirtileri tetiklenebilir. Östrojen hormonu önce yumurtalıklar tarafından, sonrasında ise plasenta tarafından üretilmektedir. Bu hormon gebelik boyunca uterusun büyümesine yardımcı olur, rahmi korur, bebeğin bu rahimde güvenle yerleşmesini sağlar, vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır. Bunların yanında östrojen hormonu gebelikteki diğer önemli hormonların üretimini etkinleştirir ve seviyelerini düzenler.

Neden tüp bebek tedavisinde estrofem kullanılır?

Tüp bebek tedavisinde estrofem kullanımı, gebelik oluşmasına destek sağlamakta, gebelik oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Tüp bebek tedavisinde laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırması sebebiyle yaygın olarak estrofem tercih edilir. Tüp bebek tedavisi dışında da erken  menopoza bağlı olarak meydana gelen uyku bozukluğu, sıcak basması, ruh halindeki ani değişiklikler gibi östrojen yetmezliği belirtileri ve buna bağlı kemik erimelerinin önlenmesinde estrofem kullanılıyor. Estrofem ilacı aslında; yumurtalıklar, adrenal bezi ve hamilelik sırasında plasenta tarafından üretilen kadın seks hormonudur. Estrofem ilacı estradiol hormonu içeren bir ilaçtır. Estradiol; kadınların üreme çağları boyunca en önemli hormondur ve dolayısıyla da hem üreme hem de cinsel işlevler için gereklidir. Ayrıca estradiolun düzenli olarak salgılanması diğer organlar ve dokuların sağlığını da olumlu etkilemektedir.

Estradiolün işlevleri nelerdir?

  • Kadınlarda üreme organlarının büyümesi

Estrofem ilacı, kadınlarda öncelikle vajina, fallop tüpleri, endometrium ve servikal bezler gibi üreme organları için bir büyüme hormonu görevi görmektedir. Bununla birlikte estrofem, rahmin kas tabakasının, miyometriumun büyümesini teşvik eder. Ayrıca oositleri (büyüme evresini tamamlamış, ancak döllenme aşamasına gelmemiş yumurta) tutar ve onu yumurtlamaya götüren bir dizi olayı tetikler.

  • İkincil cinsiyet özelliklerinin gelişimi

Ergenlik dönemi, vücutta çok fazla değişikliğin ve gençliğe geçişin yaşandığı bir dönemdir. İşte bu dönemde yaşanan, gelişen ikincil cinsiyet özellikleri estradiol hormonu tarafından yönlendirilmektedir. Ergenliğin bu değişiklikleri üreme çağında artmakta ve menopozdan sonra ise çok daha az hissedilir. Zira menopozla birlikte östradiol seviyeleri düşer. Estradiol hormonu ergenlikte; normal meme gelişiminde, vücut şeklinin değişiminde, deri değişikliklerinde ve dişiler için tipik olan yağ dağılım profilinde önemli rol oynar. Erkeklerde östradiol hormonu, testislerin sertoli hücreleri tarafından üretilmektedir.

adet1

  • Adet döngüsünün düzenlenmesi

Estradiol hormonu, kadınlar için yumurtalıklardaki yumurtaları korumak için gerekli olan bir hormondur. Kadınların adet döngüsü sırasında, yumurtalıkların içinde barındığı folikül (yumurta keseciği) östradiol salgılamaktadır. Bu sayede lüteinizan hormonun salgısının artması ve dolayısıyla yumurtlamaya neden olan bir dizi olayı tetiklemektedir. İşte bu döngünün bu aşaması, folliküler faz olarak adlandırılmaktadır. Ovülasyondan (yumurtlamadan) sonra, luteal faz sırasında östradiol hormonu, implantasyon (embriyonun tutunması) için rahim astarı hazırlama aşamasında progesteron hormonu ile birlikte çalışmaktadır.

  • Gebelik döneminin desteklenmesi

Gebelik gerçekleştikten sonra vücuttaki estradiol düzeyi yükselir. Zira estradiol aynı zamanda plasenta tarafından da üretilmektedir. Üretilen bu estradiol hormonunun gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Ancak gebelikte estradiol hormonunun işlevi konusunda yapılan araştırmalar halen devam etmektedir.

  • Kemik sağlığının korunması

Estradiol hormonu, kişinin vücudunda yeterli oranda kemik büyümesini desteklemek ve kemiklerin, eklemlerin sağlığını korumak için gereklidir. Estradiol hormonu aynı zamanda kişinin kemik yapısı ve oteopeni üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Özellikle de ileri yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz (kemik erimesi), vücutta estradiol hormonu yetersizliği durumunda meydana gelmektedir. Bu bağlamda vücudunda estradiol eksikliği görülen kadınlar da menopoz sonrasında, yani ileri yaşlarda kemik kaybını çok daha hızlı yaşarlar.

  • Beyin gelişiminin desteklenmesi

Estradiol hormonunun vücutta yeterli miktarda bulunması, kişinin beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışması anlamına gelir. Zira estradiol hormonu, nöroprotektif (zihni koruyucu) etkileri göstermektedir.

Hamilelikte ve tüp bebek tedavisinde estrofem kullanımı için bilinmesi gerekenler

tup-bebekte-estofrem-kullanimi

Gebeliğin oluşabilmesi ve oluşan embriyonun rahme tutunabilmesi için estradiol hormonunun yeterince salgılanıyor olması, eksikliği durumunda ise estrofem ilacı kullanılması gerekiyor. Tüp bebek tedavilerinde estradiol; rahim iç zarının (endometrium) gelişmesi için, gebeliğin rahim içine yerleşmesi için ve uterusun gelişmesi, kanlanmasındaki artış, embriyonel gelişim için gereklidir. Özellikle de tüp bebek gebeliklerinde düşük estradiol seviyeleri daha başarısız ve sağlıksız gebelik oranlarına işaret etmektedir. Bu bağlamda doktorun gerekli ve uygun gördüğü gebeliklerde ve tüp bebek tedavilerinde estrofemin düzenli olarak alınması çok büyük önem arz eder. Ancak estrofemin hamilelikte ve tüp bebek tedavisinde kullanımı konusu kesinlikle uzman kontrolünde devam etmelidir.

Vücuttaki östrojenik ajanlar, insanların hayatındaki sonraki aşamalarda ortaya çıkan ürogenital anormalliklerle ilişkilendirilmiştir. Dişilerdeki vajinal adenozis, rahim serviksinin skuamöz hücreli displazisi ve vajinal kanser hayatın ilerleyen dönemlerinde gelişen durumlardır, yani ilerleyen yaşlarda bu tür sağlık sorunlarının yaşanma riski daha yüksektir. Erkek çocuklarda ise yaşamın ilerleyen dönemlerinde ürogenital anormallikler ve testis kanserine yakalanma riskleri artmaktadır. İşte tam da bu bağlamda estradiol hormonu içeren estrofem, FDA (Food and Drug Administration) tarafından gebelik kategorisi X’e tayin edilmiştir. İnsanlarda gebelikte bu konuda çok net kontrollü bir veri yoktur ve estradiol gebelik sırasında kontrendike, yani sakıncalıdır. Aslında diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi estrofem kullanımı konusunda da tek yetkili olan kişi doktordur ve doktor reçetesi olmadan kesinlikle kullanılmaz.

Bazı kişiler gebelikte östrojen kullanımının fetus üzerine sakatlık yapıcı bir etki gösterdiğini ve dolayısıyla da gebelikte estrofem kullanılmasının uygun olmadığını iddia etmekteler. Fakat bu kişiler sentetik östrojenleri kast etmekte, ancak estradiol doğal bir hormondur ve zaten gebelikte plasentadan salgılanır.

Çok net bir veri olmasa da estradiolün insan sütüne atılmasına dair sınırlı veriler de bulunmaktadır. Bu konuda Amerikan Pediatri Akademisi, “çekilme” ve “vajinal kanaması” raporlarına rağmen estradiolün genellikle emzirme ile uyumlu olduğunu iddia etmiştir. Bunların yanında estradiolün emziren kadınlarda süt miktarını ve kalitesini düşürdüğü de tespit edilmiştir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda estrofem, hem uzmanlar hem de ilacın üreticileri tarafından kullanılmasının dikkat gerektiren, kontrollü olması gereken bir ilaç olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı da tüp bebek tedavisinde estrofem yalnızca doktor önerisi ile kullanılmalı, her hangi bir sebeple doktor reçete etmeden alınmamalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir