eurobond nedir / Eurobond | Yatırım | Bireysel | Ziraat Bankası

Eurobond Nedir

eurobond nedir

Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır?

Eurobond Nedir?

Eurobondlar; devlet hazineleri, şirketler ya da kurumlar tarafından ihraç edilebilen ülkenin para biriminden farklı bir para biriminde olan borçlanma araçlarıdır. Eurobondlar birer kuponlu tahvildir ve finansman sağlamak amacıyla çıkarılmaktadırlar. Ana hatlarıyla devlet tahvili ve hazine bonolarıyla benzer özelliklere sahiptirler.

Eurobondların Özellikleri

Uluslararası piyasalarda JPY, CHF para biriminde ihraç edilenleri olsa da genellikle EURO ve USD cinsindedirler. USD cinsi eurobondlar Amerikan Hazine Bonoları referans alınarak çıkarılmaktadır. EURO cinsi eurobondlar ise Alman Hazine Bonoları referans alınarak çıkarılmaktadır. yıl gibi uzun vadeli yatırım araçlarıdır. Uzun vadelerinden dolayı kuponlu olarak ihraç edilmektedirler. Böylelikle, alıcısına belirli bir nakit akımı sağlamaktadırlar. Kupon ödemeleri, kural olmamakla birlikte genellikle USD cinsi eurobondlarda 6 ayda bir, EURO cinsi eurobondlarda yılda bir defa olmak üzere yapılmakta olup kupon faizleri, yıllık basit faiz olarak ifade edilir. Kupon ödemeleri ve anapara ödemesi eurobondun ihraç edildiği döviz cinsinden yapılmaktadır.

Euronond Riskli midir?

Eurobondlar ihraç eden kurum garantilidirler ve risk iştahı yüksek olmayan, uzun vadeli yatırımını döviz cinsinden yapmayı tercih eden yatırımcılar için uygun bir yatırım aracı olarak sayılmaktadırlar. Getirileri ülkenin risk primiyle doğru orantılıdır. Piyasa koşullarına göre gerektiğinde vade bitimi beklenmeden nakde çevrilebilmektedirler, yüksek likiditeye sahiptirler. Vade sonuna kadar elden çıkarılmamaları durumunda anapara ve kupon faizleri ihraç eden kurumun garantisi altındadır. Diğer yatırım araçlarına göre riskleri düşük kabul edilmekle birlikte, vade sonu beklenmeden elden çıkarılmaları durumunda piyasa koşullarına göre anaparadan kayıp riski taşımaktadırlar.

Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır?

Yatırımcılar diledikleri zamanda eurobondları bankalar ya da aracı kurumlar aracılığıyla alıp satabilecekleri gibi bazı yatırım fonları üzerinden de eurobond yatırımı yapabilmektedirler. Paranı en doğru şekilde değerlendirmek için hemen bir ON yatırım hesabı aç, kendinin bankacısı ol.

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç

Eurobond

Eurobond ya da Avrovil, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır.[1]

Bir ülkenin dış borçlanmasında kullandığı enstrümanlar olan Eurobondlar, genellikle Euro ve USD cinsinden ihrac edilen, uzun vadeli borçlanma senetleridir. Tanım olarak hazine bonosu ve devlet tahvilleri ile benzerdir, ancak iç borçlanmaya yönelik olan bu kâğıtlar Devlet iç borçlanma senedi olarak tanımlanmakta iken Eurobondlar dış borçlanma statüsündedir.

Eurobond fiyatları, hem ihraç eden ülke veya kuruluşun mali ve ekonomik performanslarından, hem de uluslararası finansal piyasalardaki gelişmelerden etkilenmektedir.

Özellikleri[değiştir kaynağı değiştir]

Temiz Fiyat (Clean Price) Uluslararası piyasalarda Eurobondlar temiz fiyat ile işlem görmektedir.

Kirli Fiyat (Dirty Price): Gerçekleşen alım satımların takas işlemleri sırasında kıymet bedeli, birikmiş kupon faizi eklenerek hesaplanmakta ve birikmiş faizin de dahil olduğu fiyata "Kirli Fiyat" denilmektedir.

Birikmiş Faiz: Eurobond'un ihraç veya son kupon ödeme tarihinden alım - satımının yapıldığı tarihe kadar işleyen faizine birikmiş faiz denir.

Birikmiş Faiz: A / E *&#;% CPN / M

A: Son kupon ödeme tarihinden valör gününe kadar geçen gün sayısı E: Kupon ödeme dönemi içindeki gün sayısı CPN: Kupon faiz oranı M: Bir yıl içindeki kupon ödeme sayısı

Kupon faiz oranı ve getiri birbirinden farklıdır. Eurobondlar sabit kupon faizli olduğu için kupon faiz oranı vadesonuna kadar değişmemektedir. Ancak piyasada faiz oranı ve satış fiyatı değiştiğinde, kıymetin getirisi de satış fiyatına göre değişiklik gösterecektir. Kıymet vade sonuna kadar tutulduğu takdirde yatırımcının elde edeceği getiri, kıymetin satın alındığı tarihteki satış fiyatı üzerinden ve tüm kupon faiz tutarlarına karşılık gelen getiri olacaktır.

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

Amerikan Doları, Euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı gibi uluslararası piyasalarda kabul görmüş para birimleri üzerinden ihraç edilebilmektedirler.

Vadeler genelde yıl arasındadır. Uzun vadeli tahvil olmalarından dolayı, kuponlu olarak satılır. Genellikle kuponlar sabit faizlidir. Kupon ödeme dönemlerinde kupon faizi elde edilir, dolayısıyla yatırımcıya nakit girdisi sağlar. Anapara ve kupon ödemeleri ihraç edildiği döviz cinsi üzerinden yapılır.

USD tahviller 6 ayda bir, EUR tahviller yılda bir kupon ödemelidir. Kuponların faizleri yıllık basit faiz olarak ifade edilir. Vade sonu beklenmeden piyasa koşulları çerçevesinde nakde çevrilebilir.

Satın alınan Eurobondlar fiziki olarak bir saklama kurumu nezdinde saklanmaktadır.

Eurobond; birikimlerini yabancı para cinsinden yatırım araçlarında değerlendirmeyi tercih eden ve uzun vadeli yatırım yapmayı düşünen kişi ve kuruluşlara yönelik yatırım aracıdır.

Bazı avantajları[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.