felluce katliamı / II. Felluce Muharebesi - Vikipedi

Felluce Katliamı

felluce katliamı

kaynağı değiştir]

Felluce dahil olmak üzere Irak Direnişinin kazandığı başarılar karikatürist Carlos Latufftarafından resmedilmiştir

Irak’ın işgalinin tamamlandığının ilan edilmesinden sonra gerçekleşen en büyük muharebe olan Felluce Muharebesi, Irak’da durumun ABD’nin aktardığından farklı olduğunun dünyaya duyurulmasına yardımcı olmuştur. Bu zamana kadar sadece sınırlı sayıda Saddam yanlısı tarafından yürütüldüğü düşünülen direnişin daha yaygın ve örgütlü olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca ABD’nin işgal döneminde yerel birliklere ve milislere güvenemeyeceği kanıtlanmıştır. Muharebe sırasında çok sayıda sivil hayatını kaybedecek ve ABD’nin Irak halkına karşı tutumu sorgulanmaya başlanacaktır. ABD’nin burada kullandığı fosforlu mermiler ve napalm bombaları da uluslararası kamuoyu tarafından eleştirilmiştir. BBC tarafından ortaya çıkarılan olayda topçu birliklerinin uluslararası yasayı çiğneyerek yasadışı silahlar kullandığı ispatlanmıştır.[26][27] Bu durum muharebeden sonra doğan çocuklardaki fiziksel bozukluklarla da tescillenmiştir.[28]

Kaynakça[değiştir
En yoğun çatışmalar Felluce'nin kuzeyinde gerçekleşti. Dün akşam Amerikalılar geri çekildikten sonra şehirde dolaşmaya çıktım. Sokaklar çok sessizdi,yalnızca sokaklarda ya da çatılarda yer değiştiren militanların sesleri duyuluyordu.

Çoğu yer zifiri karanlıktı, sadece atılan roketlerin ya da bombaların ışığı görünüyordu. Gittiğim her yerde yıkılmış binalar ve yerlilerin ve direnişçilerin cesetleriyle karşılaştım.

Dört tane bozulmuş Amerikan tankı ve üç tane de jiple karşılaştım. Hasbiya mahallesinde en az altı Amerikan askerinin cesedi sokakta duruyordu.

Bazı cesetler sokakta çürümeye başlamıştı. Fakat canlıların da daha iyi koktuğu söylenemez; bir haftadır ne bir banyo yapabildim ne de traş olabildim. Burada gece veya gündüz dinlenebilmek mümkün değil.

Camiler artık gün boyunca namaza çağırmıyor ama ne zaman yakına bir bomba düşse minarelerden "Allahuekber" sesleri yükseliyor.

En şiddetli çatışmalar kuzeydeki Zolan bölgesinde gerçekleşiyor. Direnişçilerin çoğu da bu bölgede konuşlanmış durumda. Nisan'daki ilk kuşatmanın başlamasına sebep olan pusu da burada kurulmuştu.

Bence Amerikan askerlerinin şehrin yüzde 70'ini kontrol altına aldığını söylemek yanlış olur çünkü direnişçiler devamlı yer değiştiriyor.

Sokak sokak dolaşıyorlar ve kimi zaman Amerikan askerlerine saldırıp kimi zamanda daha sonra saldırmak için geçmelerine izin veriyorlar.

Konuştuğum direnişçiler "Amerikalılara ölme pahasına karşı koyacaklarını" söylediler. Sadece Felluce için değil Irak'ın tümü için savaştıklarını belirttiler ve en sonunda kazanacaklarından emin olduklarını belirttiler.

* Bu yazı BBC'nin web sitesinden Türkçeleştirildi.

kaynağı değiştir]

Muharebeler 7 Kasım gece saatlerinde ve 8 Kasım gününün ilk saatlerindeki yoğun topçu ateşiyle başlar. ABD topçuları mm top mermileri ve mm M1 Abrams tank toplarıyla direnişçilerin bulunduklarını düşündükleri mevkilere saldırırlar. Bu saldırıyla eş zamanlı olarak F/A Hornet ve C Hercules savaş uçaklarıyla hava saldırıları başlatılır. Bombardımandan sonra ABD Deniz Kuvvetlerine bağlı piyadeler şehre girer. 4 bin askerden oluşan birinci görev kuvvetini oluşturan 1. ve 5. Taburları Jolan bölgesini demiryolu hattı boyunca ilerler. İkinci görev kuvvetini oluşturan 3. ve 8. Taburları ise kuzeydoğudaki Al-Askari bölgesini işgal eder. Şehrin güneyi de 1. Zırhlı Tümen tarafından tutulur.[2] Mevzilenmiş olan direnişçiler ilerleyen birliklere zayiat verdirse de ilerleyişi durduramaz. İlk direnişin kırılmasından sonra bahriyeliler şehrin merkezine doğru ilerler. Batıda ise muharebenin ilk gününde şehirdeki hastane ile Fırat Nehri üzerindeki iki köprü 3. Zırhlı Tümeni tarafından ele geçirilir. Muharebe başlangıcından itibaren şehirde kalan sivillerin tüm altyapı ihtiyaçları karşılanmaz hale gelir. Şehirde elektrik ve su şebekeleri çalışmaz haldedir ve kentte yiyecek sıkıntısı başgösterir. Hastane, sağlık ocağı gibi kurumlar sağlık personeli yokluğundan çalışmaz haldedir. Ambulanslar tahrip edilmiş ve hastalar kaderlerine terk edilmiştir. Şehirdeki muharebe sürerken ABD birlikleri psikolojik savaş kapsamında şehrin her yanına rahatsız edici derecede yüksek sesle rock grubu AC/DC’nin şarkılarını yayınlamaktaydı.

9 Kasım[değiştir kaynağı değiştir]

Çatışmalarda ağır yaralanan bir asker kurtarılmaya çalışılırken

Muharebenin ikinci gününde ABD birlikleri şehir merkezindeki Hatra Muhammadia Camii’ne kadar ilerler. Camii ve çevresi saatler süren yoğun ve kanlı çarpışmalara sahne olur. Camiinin alınması sırasında 8 ABD askeri hayatını kaybeder. Camiinin alınması General George W. Casey Jr. tarafından muharebenin en zorlu harekâtı olarak tanımlanacaktır. Buranın alınmasından sonra birlikleri batıya ilerleyerek Fırat Nehri üzerindeki köprülerle temas kurar. Bu aşamada Pentagon’a göre Felluce’nin üçte biri ABD denetimindedir. Irak Geçici Hükûmeti bu aşamada şehrin valisi olarak General Abdel Qader Jassim Mohammed’i atar. Şehre karşı başlatılan saldırının durdurulmasını isteyen direnişçiler Allavi hükûmetinin üç üyesini kaçırarak saldırıların iki gün içinde durdurulmasını talep ederler.

10 Kasım[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir