ferritin nedir / Ferritin nedir? Ferritin eksikliği neden olur? - Sağlık Haberleri

Ferritin Nedir

ferritin nedir

6 Soruda Ferritin Dü&#;üklü&#;ü Hakk&#;nda Her &#;ey

Sa&#;l&#;kl&#; bir beden için vücudunuzun ihtiyac&#; olan mineralleri, ideal dengede tutman&#;z gereklidir. Ya&#;amsal faaliyetleri sürdüren organlar, kan&#;n&#;zda bulunan de&#;erler sayesinde çal&#;&#;maktad&#;r. Ya&#;&#;n&#;za ve cinsiyetinize ba&#;l&#; olarak kan de&#;erlerinde de&#;i&#;imler görülebilir. Olmas&#; gereken rakamlar da yine bu &#;artlara göre farkl&#; olacakt&#;r. &#;imdi sizlere bu yaz&#;m&#;z arac&#;l&#;&#;&#; ile, kan&#;n&#;zda bulunan demiri biraz daha yak&#;ndan tan&#;taca&#;&#;z. Vücutta demirin depoland&#;&#;&#; ana merkeze biraz daha yakla&#;&#;p ferritin dü&#;üklü&#;ü durumunda olu&#;abilecek tehlikeleri anlataca&#;&#;z.

Yaz&#;ya giri&#; yapmadan önce “Ferritin nedir?” bir hat&#;rlamak gereklidir. Demir mineralinin depo &#;ekli olmaktad&#;r. Bir çe&#;it depo proteinidir. Neredeyse tüm vücut hücrelerinde bulunur ve as&#;l görevi demiri saklamak, depolamakt&#;r. En çok karaci&#;er ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi hücrelerinde yer al&#;r. Gerekli oldu&#;u durumlarda demiri depolayan ferritin, yine gerekli oldu&#;u zamanlarda demiri serbest b&#;rak&#;r ve yeterli hemoglobin üretilmesi için çal&#;&#;&#;r.

1) Ferritin Dü&#;üklü&#;ü Nedir?

Yap&#;lan kan testlerin sonucunda normal rakamlar&#;n alt&#;nda olan ferritin oran&#;, ferritin dü&#;üklü&#;ü olarak tan&#;mlan&#;r. Vücuttaki demir miktar&#;n&#;n azalmas&#;yla beraber ki&#;ide ferritin dü&#;üklü&#;ü olu&#;ur. Çe&#;itli nedenlerden dolay&#; ki&#;ide ferritin yüksekli&#;i ya&#;and&#;&#;&#; gibi ferritin dü&#;üklü&#;ü de görülebilir.

Ki&#;ide ferritin dü&#;üklü&#;ü olup olmad&#;&#;&#; biyolojik ve psikolojik i&#;aretlerle anla&#;&#;labilir. Ki&#;i son günlerde:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Gerginlik
  • Duygu geçi&#;leri
  • T&#;rnaklarda k&#;r&#;lma
  • Dudaklarda çatlama
  • Uçuk
  • Nab&#;z art&#;&#;&#;
  • &#;&#;tah kayb&#; ya&#;&#;yorsa bir doktora görünmekte fayda olacakt&#;r.
ferritin nedir

2) Ferritin Dü&#;üklü&#;ü Neden Olur?

Ferritin dü&#;üklü&#;ü beslenme, biyolojik, genetik gibi çe&#;itli nedenlerden dolay&#; ya&#;anmaktad&#;r. E&#;er gün içinde yeterli &#;ekilde beslenmediyseniz ve demir ihtiyac&#;n&#;z&#; kar&#;&#;lamad&#;ysan&#;z ferritin dü&#;üklü&#;üne siz de tan&#;k olabilirsiniz. Detayl&#; &#;ekilde ferritin dü&#;üklü&#;ünün nedenlerini &#;öyle incelemek daha aç&#;klay&#;c&#; olacakt&#;r:

  • Ferritin dü&#;üklü&#;ü kanser tan&#;s&#; konulan ki&#;ilerde s&#;kça ya&#;anan bir rahats&#;zl&#;k olmaktad&#;r. Özellikle kolon ve ba&#;&#;rsak kanseri olan hastalarda ferritin dü&#;üklü&#;ü gözlemlenir.
  • Aspirin ve steroid ilaçlar&#;n kullan&#;m&#; kandaki demirin azalmas&#;na neden olur ve bu durumun sonucunda ferritin dü&#;üklü&#;ü ya&#;an&#;r.
  • Toplumda pek çok ki&#;ide görülen demir eksikli&#;i anemisi, ferritin dü&#;üklü&#;ünün bir nedenidir.
  • Alkol ve sigara al&#;&#;kanl&#;&#;&#;n&#;z varsa sizde de ferritin dü&#;üklü&#;ü görülebilir. Çünkü bu gibi zararl&#; al&#;&#;kanl&#;klar demirin depolanmas&#;n&#; engellemektedir.
  • Çays&#;z ve kahvesiz yapamayanlara üzücü bir haberimiz olacak. Yo&#;un çay ve kahve tüketimi ferritin de&#;erlerini dü&#;ürmektedir.
  • Beslenme program&#;n&#;zda C vitaminine yer vermedi&#;iniz zamanlarda, ferritin dü&#;üklü&#;ü riski alt&#;nda olacaks&#;n&#;z. C vitamini eksikli&#;i bu rahats&#;zl&#;&#;&#; davet eder.
  • Yo&#;un kan kayb&#; ya&#;atan kaza ve yaralanmalar da bir nedendir.
  • Kad&#;nlar&#;n regl dönemlerinde yo&#;un kanama ya&#;an&#;yorsa, ferritin dü&#;üklü&#;ü ya&#;anabilir. Yo&#;un kanama ve kan kayb&#; ferritin dü&#;üklü&#;üne neden olur.
  • Kronik enfeksiyon hastal&#;&#;&#; olanlar da bu riski ta&#;&#;r.
  • Ba&#;&#;rsaklarda olu&#;an bir iltihaplanma demir emilimini önler ve kanda ferritin dü&#;üklü&#;üne ortam haz&#;rlar.
  • Karaci&#;erde olu&#;an Hepatit türleri ve di&#;er karaci&#;er rahats&#;zl&#;klar&#; ferritin dü&#;üklü&#;ü ya&#;at&#;r.
  • Demir a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmenize ra&#;men sindirim problemleri ya&#;&#;yorsan&#;z, siz de ferritin dü&#;üklü&#;ü ya&#;ayabilirsiniz.

ferritin dü&#;üklü&#;ü tehlikeli midir

3) Ferritin Dü&#;üklü&#;ü Tehlikeli Midir?

Ferritin dü&#;üklü&#;üne ba&#;l&#; ya&#;anan demir eksikli&#;inde ki&#;inin sosyal ya&#;am&#;n&#; etkileyen durumlar ya&#;anabilir. Bunlar:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Ba&#; dönmesi
  • Kilo kayb&#;
  • Nefes darl&#;&#;&#;
  • Gö&#;üs a&#;r&#;s&#;
  • Ba&#; a&#;r&#;s&#;
  • Bacak a&#;r&#;s&#; ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin zay&#;flamas&#; olmaktad&#;r.

Yukar&#;da ifade edilen durumlar&#; ya&#;ayan ki&#;ilerde ferritin dü&#;üklü&#;ü tedavisi yap&#;lmazsa, hastal&#;k kronik bir hal alarak vücut direncini zay&#;flatacakt&#;r. Kandaki demir oran&#;n&#;n gittikçe azalmas&#; da çe&#;itli hastal&#;klara davet ç&#;karabilir. Bu nedenle ferritin dü&#;üklü&#;ü ki&#;i için tehlikeli bir durumdur denilebilir. Ferritin dü&#;üklü&#;ü sinir sistemi hastal&#;klar&#;n&#; da meydana getirebilir.

Ferritin dü&#;üklü&#;ü ya&#;ayan kad&#;nlar&#;n hamile kalma riski di&#;er kad&#;nlara göre daha dü&#;üktür. Uzmanlar bu durumun bir engel olmad&#;&#;&#;n&#; ifade etmektedir. Fakat hamile kalmak isteyen kad&#;nlar&#;n gebelik öncesinde ferritin de&#;erlerini kontrol ettirmesi gerekti&#;ini vurgularlar. Çocuklarda görülen ferritin dü&#;üklü&#;ü öncelikle geli&#;imi etkiler. Kas ve kemik geli&#;imini de olumsuz yönde etkileyece&#;inden dolay&#; çocuklar için de risk ta&#;&#;r.

ferritin dü&#;üklü&#;ü kanser

4) Ferritin Dü&#;üklü&#;ü Kanser Habercisi Midir?

Kanser hastal&#;&#;&#;na kans&#;zl&#;k neden olmaktad&#;r. Kans&#;zl&#;k ise kandaki demirin yetersiz kald&#;&#;&#; durumlarda görülür. Ferritin dü&#;üklü&#;ü de ki&#;ide kans&#;zl&#;&#;a yol açar. E&#;er kans&#;zl&#;k problemi uzun süredir devam ediyorsa kanser riski meydana gelebilir. Özellikle de 40 ya&#;tan sonra görülen kans&#;zl&#;k için bu ihtimal daha yüksektir. Doktorlar&#;n görü&#;lerine göre; demir eksikli&#;i anemisi durumlar&#;n&#;n derhal incelenmesi gereklidir.

Kans&#;zl&#;k problemi sadece kanser riski için de&#;il tüm ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi için tedavi edilmelidir. Kan hücreleri yeterli &#;ekilde üretilmedi&#;inde ve tedavi ihmal edildi&#;inde pek çok ciddi hastal&#;klar söz konusu olacakt&#;r.

ferritin dü&#;üklü&#;ü neden olur

5) Ferritin Dü&#;üklü&#;ü Saç Dökülmesi Yapar M&#;?

Saç dökülmesi hem kad&#;n hem de erkeklerin ortak derdidir. Saçlarda olu&#;an azalma, cans&#;zl&#;k ve sa&#;l&#;ks&#;z görünüm pek çok kad&#;n&#; ruhsal aç&#;dan etkilemektedir. Hem sosyal aç&#;dan hem de t&#;bbi aç&#;dan dü&#;ünüldü&#;ünde saç dökülmesi, ki&#;iyi stresli bir sürece sokabilecek durumdur. Saç dökülmesinin nedenleri incelendi&#;inde pek çok hastal&#;k belirtisi oldu&#;u görülür.

Uzmanlar&#;n ifadelerine göre kad&#;nlar&#;n saç dökülmesi en çok regl düzensizli&#;i nedeniyle ya&#;an&#;r. Demir oran&#; dü&#;ük olan kad&#;nlarda ise saç dökülmesi daha s&#;k görülür. Ferritin dü&#;üklü&#;ü adet düzensizli&#;i olu&#;turmaktad&#;r. Kan oran&#;n&#;n yetersiz kald&#;&#;&#; durumlarda görülen regl düzensizli&#;i ya&#;ayan kad&#;nlar&#;n saç dökülmeleri normal kabul edilmektedir. Ferritin dü&#;üklü&#;ü beslenme ile düzeltildi&#;inde kan oran&#; da yükselecektir. Böylece kans&#;zl&#;&#;a ba&#;l&#; saç dökülmesi problemi de zamanla ortadan kalkabilir.

ferritin dü&#;üklü&#;ü bitkisel tedavisi

6) Ferritin Dü&#;üklü&#;ü Nas&#;l Giderilir? Bitkisel Tedavisi

Ferritin dü&#;üklü&#;ünü iyile&#;tirmek için sa&#;l&#;kl&#; beslenme ve takviye ilaçlar etkili olacakt&#;r. Bu nedenle sizlere baz&#; tavsiyelerde bulunaca&#;&#;z. Bu sa&#;l&#;k önerilerine kulak verdi&#;iniz durumda bir süre sonra ferritin seviyeniz normal de&#;erlere ula&#;abilir:

  • Taze Meyve: Bol meyve tüketmelisiniz. Meyvede bulunan basit &#;ekerler demir oran&#;n&#; yükseltecektir.
  • C Vitamini: C vitamini a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenin. Limon, portakal, mandalina gibi besinler demir emilimini destekler. Böylece ferritin dü&#;üklü&#;ü giderilir.
  • Et ve Bal&#;k: Ö&#;ünlerinize demir oran&#; yüksek besinleri ekleyin. K&#;rm&#;z&#; et, kümes hayvanlar&#; ve bal&#;k gibi et türleri demir miktar&#;n&#; art&#;racakt&#;r. Demirin daha çok depolanmas&#;n&#; bu &#;ekilde sa&#;layabilirsiniz.
  • Demir Takviyesi: Doktor reçetesi ile kullanabilece&#;iniz demir ilaçlar&#; da bu konuda size yard&#;mc&#; olacakt&#;r. Gerekli testler sonucunda doktorunuzun size verdi&#;i demir ilaçlar&#;n&#; düzenli &#;ekilde kullanmal&#;s&#;n&#;z. Ferritin dü&#;üklü&#;ü bitkisel tedavi ve ilaç tedavisi ile giderilebilir.
  • Ye&#;il Yaprakl&#; Sebzeler: Sofran&#;za koyu ye&#;il renkli sebzeleri ekleyin. Brokoli, &#;spanak, lahana, tere, roka, maydanoz, Brüksel lahanas&#; tüketebilirsiniz.
  • Kuru Yemi&#;: Gün içinde mutlaka kabuklu kuru yemi&#; ve kuru meyve tüketmeye özen gösterin. Demir oran&#;n&#; yükselten bu besinlere badem, kuru kay&#;s&#;, kuru &#;eftali, üzüm örnek verilebilir.
  • Baklagiller: Tah&#;l tüketmeye çal&#;&#;&#;n. Nohut, fasulye, k&#;rm&#;z&#; mercimek, börülce, bezelye gibi kuru baklagiller ve bu&#;day, arpa, yulaf gibi tah&#;llar ferritin dü&#;üklü&#;ü ya&#;ayan ki&#;ilerin en do&#;al ilac&#; olacakt&#;r.
  • Deniz Mahsulleri: Mevsiminde tüketilen deniz ürünleri de demir emilimini art&#;r&#;p bu rahats&#;zl&#;&#;&#; iyile&#;tirecektir.
ferritin dü&#;üklü&#;ü saç dökülmesi

Ferritin Nedir? Dü&#;üklü&#;ü ve Yüksekli&#;i, Ya&#;a Göre Normal De&#;eri

Demir Eksikli&#;i Belirtileri, Ne &#;yi Gelir? Demir Oran&#; Yüksek Besinler

 Son Güncelleme:

Ferritin nedir? Ferritin değeri ka&#; olmalıdır? Ferritin eksikliği ile y&#;ksekliği nedenleri ve belirtileri

Ferritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.

Vücuttaki demir depolarının dolgunluğunun ölçümü olarak da açıklanan ferritin testi sayesinde vücutta yer alan demir miktarı kolaylıkla anlaşılabilir.

Ferritin nedir?

Farklı gıdalardan alınan demir, insan metabolizmasında önemli bir yere sahiptir. Kandaki en fazla hücre türü olan eritrositler veya kırmızı kan hücreleri, diğer bir deyişle, dokular ve organlar için hayati olan oksijenin taşınmasından sorumludur. Kırmızı kan hücreleri olarak da bilinen bu hücrelerin dokulara yeterli oksijen sağlama yeteneği, vücuttaki demir miktarına bağlıdır. Ferritin, vücuttaki demirin aksine, demiri depolayan ve salınımını kontrol eden bir protein kompleksidir.

Ferritin, vücutta özellikle karaciğer, kemik iliği ve bağışıklık sistemi hücrelerinin yaklaşık% 75'ini oluşturan hepatositler olarak bilinen hücrelerde bulunur. Besinler yoluyla alınan demirin depolanmasından ve salınmasından sorumlu olan ferritin, vücudun demir deposu olarak da adlandırılmaktadır.

Ferritin değeri kaç olmalıdır?

Vücuttaki demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Düşük ferritin seviyesi vücuttaki düşük demir depolama seviyesini gösterirken, yüksek ferritin seviyesi demirin aşırı depolandığını gösterir.

Normal ferritin değeri yaş ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, erkeklerde genellikle ml / ng ve kadınlarda ml / ng'dir. Kadınlarda bu düşük değerin nedeni, her ay düzenli olarak görülen adet kanamasıdır. Birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilecek ferritin eksikliği, doktor tarafından önerilen tedavi yöntemleri ile kolayca ortadan kaldırılabilir.

Ferritin düşüklüğü nedenleri

Demirin depolanmasından ve salınmasından sorumlu olan ferritin proteini miktarı normal değerlerin altında olması vücuttaki demir depolarının boş olduğunu gösterir. İnsanlar arasında anemi olarak da anılan demir eksikliği, ferritin eksikliğinin olağan bir sonucudur. Akciğerlerden dokulara oksijen verilmesinde önemli bir yeri olan vücuttaki demirin azalması, kırmızı kan hücresi üretimini etkiler. Buna göre demir eksikliği anemisi oluşur.

Ferritinin düşüklüğü genellikle aşırı çay, kahve tüketimi ve düzensiz beslenme nedeniyle görülür. Ek olarak, adet dönemleri, hamilelik, emzirme dönemleri ve düzensiz beslenme nedeniyle demir alımının kısıtlanması düşük ferritine yol açar. Düşük ferritinin diğer nedenleri:

- Sık doğum yapılması,

- Düşük,

- Kürtaj,

- Erken doğum,

- Aşırı pişmiş et,

- İşlenmiş et ürünlerinin sık tüketimi,

- C vitamini eksikliği,

- Mide ve bağırsak sorunları,

- Kronik hastalıklar,

- Kan kaybı,

Ferritin yüksekliği nedenleri

Yüksek bir ferritin değeri, vücutta olması gerekenden daha çok demirin depolandığını gösterir. Vücuttan doğal olarak atılamayan demir, genellikle kan transfüzyonundan sonra artar. Demir toksisitesinden dolayı ciddi organ fonksiyon bozukluğuna ve kardiyovasküler sorunlara yol açabilecek ferritin yüksekliği, dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Ferritin yükselmesi genellikle enflamatuar hastalıklar, kronik hastalıklar, aşırı alkol tüketimi ile ilişkili karaciğer rahatsızlıkları ve kalıtsal demir metabolizması bozukluğu olarak tanımlanan hemokromatoz gibi hastalıklar ile ilişkilidir. Tip 2 diyabet, hipertiroidizm, lösemi ve hepatit, yüksek C ferritine neden olan diğer durumlardır.

Ferritin düşüklüğü belirtileri

Normal değerlerin altındaki ferritin miktarının belirtilerini sıralamak gerekirse:

- Yaralanma ve yorgunluk,

- Uyuşma,

- Sabah kalkma,

- Kaygı,

- Anoreksi,

- Toprak ve kireç yemeye isteklilik,

- Baş dönmesi,

- Baş ağrısı,

- Kulak çınlaması,

- Soğuk hissetmek,

- Unutkanlık,

- Sinirlilik,

- Konsantrasyon bozukluğu,

- Kaşıntı,

- Saç kaybı,

- Soluk ten rengi,

- Kuru cilt,

- Tırnaklarda kırılma,

- Nefes darlığı,

- Bacak ağrısı,

- Cinsel istek kaybı,

- El ve ayak parmaklarında uyuşma,

- Huzursuz bacak sendromu.

Ferritin yüksekliği belirtileri

Ferritin yüksekliği belirtilerinden bazıları:

- Cinsel istek kaybı,

- Çarpıntı,

- Yaralanma ve yorgunluk,

- Karın ve göğüs ağrısı,

- Eklem ağrısı,

- Ten renginin koyulaşması,

- Kilo kaybı.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir