ferritin yüksekliği / Ferritin Nedir, Ferritin Eksikliği Neden Olur?

Ferritin Yüksekliği

ferritin yüksekliği

Sorulara Dön

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Kanda ferritin miktarının yüksek çıkması vücutta fazla demir depolandığının göstergesidir. Ferritin yüksekliğinin sebebi genetik yatkınlık,alkol tüketimi ve buna bağlı karaciğer sorunları gibi durumlardan kaynaklı olabilir. Kesin tanı koyulması için karaciğer,tiroid enzimleri, diyabet gibi detaylı kan tahlillerin de yapılması gerekmektedir. Altta yatan çeşitli hastalığa veya demir metabolizmasını etkileyen hastalığa yönelik tedavi uygulanır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Ferritin, vücutta demir depo eden bir protein olduğu için, kandaki ferritin düzeyinin yüksek çıkması demir eksikliği anemisi gibi bir durumun varlığının yanı sıra başka sebeplerle de açıklanabilir.

Demir eksikliği anemisi: Demir eksikliği anemisi olan kişilerde, vücutta yeterli demir bulunmaması nedeniyle ferritin düzeyi yükselebilir.

Böbrek hastalığı: Böbrek yetmezliği olan kişilerde, böbreklerin filtre etme yeteneği azaldığından, ferritin düzeyi yükselebilir.

Kanser: Bazı kanser türlerinde, hücrelerin hızla bölünmesi nedeniyle ferritin düzeyi yükselebilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar (örneğin kortizon, oral kontraseptifler) ferritin düzeyini yükseltebilir.

İltihaplı hastalıklar: Kronik iltihaplı hastalıklar, özellikle karaciğer ve kalp-damar hastalıkları, ferritin düzeyini yükseltebilir.

Kistik fibrozis: Bu genetik bir hastalık olan Kistik fibrozis, ferritin düzeyini yükseltebilir.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Hızlı gitmek istiyorsan, yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsan, birlikte gidelim.”
Afrika Atasözü

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Demir Y&#;ksekliği Neden Olur, Nasıl Ge&#;er? Ferritin Y&#;ksekliği Hangi Hastalıklara Yol A&#;ar?

Demirin normal değerinden yüksek veya az çıkması bazı sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Bu durumda mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir.

Demir Yüksekliği Neden Olur?

Kırmızı kan hücreleri tarafından kullanılan demir vücut için gerekli bir mineral olmaktadır. Özellikle kana kırmızı rengini veren hemoglobin hücrelerinde bulunan proteinin de önemli parçalarından birisidir. Vücutta normal değerden daha fazla demir bulunması demir yüksekliğine sebep olmaktadır. Demir yüksekliğinin nedenleri şunlardır:

 - Demir yüksekliğinin nedenlerinden birisi kan hastalığıdır. Kan hastalığı olan anemi, vücut içerisinde demir miktarını yükseltmektedir. Yüksek miktarda demirin olması da dengelerin bozulmasına sebep olmaktadır.

 - Kan naklinin çok sık yapılması kandaki demir miktarını arttırmaktadır. Demirin bu şekilde yükselmesi ise flebotomi tedavisi uygulanması gerekir.

 - Kalıtsal hemokromatozis vücut içerisindeki demirin yükselmesine neden olmaktadır. 

 - Demirin yükselmesinin diğer bir nedeni de demir ilaçlarının bilinçsiz kullanılmasıdır. Demir ilaçlarının gereğinden fazla kullanılması kandaki demir miktarını arttırmaktadır. Bu nedenle doktor önerisi olmadan bu ilaçlar kullanılmamalıdır.

Demir Yüksekliği Nasıl Geçer?

Demir yüksekliğinin oluşması durumunda mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi fazla demir miktarının vücuttan uzaklaştırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca demir birikimine bağlı olarak gelişen organ hasarının da önüne geçilmesi sebebiyle bu tedavi uygulanır. Demir yüksekliği için şu yöntemler izlenmektedir:

- Vücuttan kanı geri alma işlemi olan Terapötik Filebotomi işlemi uygulanır. Toplardamara iğne sokularak steril bir torba kan alınır. Bu işlem düzenli olarak yapılır ise demir normal seviyeye düşecektir.

 - Diğer bir yöntem ise demir kolasyon tedavisidir. Bu tedavide amaç vücuttaki fazla demirin alınmasıdır. Burada ilaç ağız yolu ile alınır ve demir kolasyon tedavisi ilaçları kullanılır.

 - Demir seviyesinin azaltmada en önemli etken diyet değişikliğidir. Demir hapları, demir iğneleri gibi demir içeren tüm ilaçlar kesilir ve C vitamini alımı sınırlandırılır. 

Ferittin Yüksekliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Demirin düşük olması bazı sıkıntılara yol açsa da demirin yüksek olması da bazı hastalıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle demirin yükselmesi durumunda bir uzman doktora danışılması gerekmektedir. Demir yüksekliğinin sebep olabileceği hastalıklardan bazıları ise şunlardır:

- Demir toksisitesi

- Demir zehirlenmeleri

- Kalıtsal hemokromatoz

- Hemokromatozis

Ferritin testi, vücuttaki ferritin seviyelerini ölçen bir kan testidir. Ferritin, vücutta demir depolamak için kullanılan bir proteindir ve kan dolaşımında bulunur. Ferritin seviyeleri, vücuttaki demir depolarının durumunu yansıtır ve doktorlar tarafından anemik olmayan kişilerde demir eksikliğinin belirlenmesinde kullanılabilir. Ayrıca, ferritin testi, hemokromatozis gibi demir metabolizması bozukluklarının teşhisinde de kullanılabilir.

Test sonuçları, vücuttaki ferritin seviyesine bağlı olarak normal, düşük veya yüksek olarak yorumlanabilir ve doktorlar tarafından uygun tedavinin belirlenmesinde kullanılabilir.

Ferritin düşüklüğü nedir?

Ferritin düşüklüğü, vücuttaki ferritin seviyesinin normalin altında olması durumudur. Ferritin, vücutta demir depolamak için kullanılan bir proteindir ve kan dolaşımında bulunur. Ferritin düşüklüğü, vücuttaki demir depolarının azaldığı anlamına gelir ve bu durum demir eksikliğine neden olabilir. Demir eksikliği, anemi (kansızlık) gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir ve halsizlik, baş dönmesi, soluk cilt, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilere neden olabilir. Ferritin düşüklüğü, demir eksikliği anemisi gibi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, demir yetersizliğine bağlı olmayan diğer durumlardan da kaynaklanabilir. Ferritin düşüklüğü belirlendiğinde, altta yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması için doktora danışılması önerilir.

Ferritin düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Ferritin düşüklüğü, vücuttaki demir depolarının azalması ile ilişkili olduğu için demir eksikliği anemisi gibi çeşitli belirtilere neden olabilir. Bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Soluk cilt ve çarpıntı
  • Baş dönmesi ve baş ağrısı
  • Konsantrasyon güçlüğü, hafıza problemleri ve unutkanlık
  • Solunum zorluğu ve nefes darlığı
  • İştah kaybı ve kilo kaybı
  • Ağız köşelerinde çatlaklar ve diğer ağız içi sorunlar
  • Düşük enerji seviyeleri ve zayıf dayanıklılık
  • Kısa sürede yorulma ve hızlı kalp atışı

Bu belirtiler genellikle hafif seviyelerde başlar ve zamanla kötüleşebilir.

Ferritin düşüklüğü nedenleri nelerdir?

Ferritin düşüklüğü, vücuttaki demir depolarının azalması ile ilişkili olabilir ve demir eksikliği anemisi gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bununla birlikte, ferritin düşüklüğüne diğer nedenler de dahil olabilir. Bazı yaygın nedenler şunlardır:

  • Demir yetersizliği: Vücut, yeterli miktarda demir alamazsa, demir depoları azalabilir ve ferritin seviyeleri düşebilir.
  • Gebelik: Gebelik sırasında, anne ve bebeğin ihtiyacını karşılamak için vücut daha fazla demire ihtiyaç duyar. Bu nedenle, hamile kadınlar, düşük ferritin seviyeleri riski altındadır.
  • Kan kaybı: Kronik kan kaybı, vücuttaki demir depolarını azaltabilir ve ferritin seviyelerini düşürebilir. Bu, kanama yaratan bir hastalık veya rahatsızlık, gastrointestinal sistemdeki ülserler, polipler veya kanser gibi bir sorun olabilir.
  • İnflamasyon: Kronik inflamasyon, ferritin seviyelerinde düşüşe neden olabilir. Bu durum, romatoid artrit, kronik böbrek hastalığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi inflamatuar hastalıklarda görülür.
  • Tiroid problemleri: Hipotiroidi, vücuttaki ferritin seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
  • Genetik faktörler: Hemokromatoz gibi genetik hastalıklar, vücuttaki demir metabolizmasında bir bozukluğa neden olarak ferritin seviyelerinin düşmesine neden olabilir.

Ferritin düşüklüğüne neden olan faktörlerin tespiti, uygun bir tedavi planı geliştirmek için önemlidir.

Ferritin düşüklüğü tedavisi

Ferritin düşüklüğü tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişmektedir.

Öncelikle, demir eksikliği anemisi teşhisi konulduysa, demir takviyeleri kullanılabilir. Demir takviyeleri genellikle ağızdan alınır ve doktorun önerdiği dozda kullanılmalıdır. Demir takviyeleri, diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle doktorunuzun önerilerini dikkate almanız oldukça önemlidir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise, ferritin düşüklüğüne neden olan altta yatan hastalığın tedavisidir. Örneğin, kronik böbrek yetmezliği, bir gastrointestinal hastalık veya tiroid hastalığı ferritin seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Bu durumlarda, altta yatan hastalığın tedavisi ferritin seviyelerinin artmasına yardımcı olabilir.

Beslenme de ferritin seviyelerinin artırılmasında önemlidir. Demir içeren gıdalar, ıspanak, kırmızı et, deniz ürünleri, kuru meyveler gibi gıdalar bol miktarda tüketilmelidir.

Ferritin yüksekliği nedir?

Ferritin yüksekliği, vücutta fazla miktarda demir depolandığının bir göstergesidir. Normal ferritin seviyeleri, yetişkin erkeklerde ortalama ng/mL, yetişkin kadınlarda ise ng/mL arasındadır.

Ferritin yüksekliği, bazı durumlarda altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar arasında aşırı demir birikimi (hemokromatoz), karaciğer hastalıkları, romatoid artrit, lösemi, lenfoma, Hodgkin hastalığı, sarkoidoz gibi inflamatuvar hastalıklar, enfeksiyonlar, tiroid hastalıkları, bazı kanser türleri ve bazı tıbbi tedaviler yer alabilir.

Ferritin yüksekliği genellikle belirtilere neden olmaz, ancak aşırı durumlarda, karaciğer hasarı, ciltte renk değişiklikleri ve kalp problemleri gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Ferritin seviyeleri yüksekse, altta yatan bir hastalık tespit edilene kadar düzenli olarak takip edilmelidir. Doktorunuzun önerdiği tedaviye bağlı olarak, tedavi genellikle kan bağışı, demir yükünü azaltmak için ilaçlar, bazı inflamatuvar hastalıklar için anti-enflamatuvar ilaçlar veya altta yatan hastalığın tedavisi gibi yöntemlerden oluşabilir.

Ferritin yüksekliği belirtileri nelerdir?

Ferritin yüksekliği belirtileri genellikle yoktur ve yüksek ferritin seviyeleri, bir rutin kan testi sırasında tesadüfen tespit edilir. Ancak, aşırı durumlarda bazı belirtiler görülebilir. Bu belirtiler, ferritin yüksekliği ile ilgili altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Eklem ağrısı ve şişlik
  • Ciltte renk değişiklikleri
  • Kalp çarpıntısı
  • İştah kaybı
  • Zayıflık
  • İdrarın koyu renkli olması

Bu belirtiler, diğer hastalıkların da belirtileri olabileceğinden, ferritin yüksekliği ile ilgili olmayabilir. Ancak yüksek ferritin seviyeleri tespit edildiğinde, altta yatan hastalıkların varlığını dışlamak için doktorunuzla konuşmanız önerilir.

Ferritin yüksekliği sıklıkla belirtisiz kalır ve tesadüfen bir kan testi sırasında tespit edilir. Dolayısıyla, düzenli kan testleri yapmak ve herhangi bir sorunun erken teşhis edilmesine yardımcı olmak için doktorunuzun önerdiği testlere uymak önemlidir.

Ferritin yüksekliği neden olur?

Ferritin yüksekliği, vücutta fazla miktarda demir depolandığının bir göstergesidir. Ferritin, vücuttaki demirin depolanmasında görev alan bir protein olduğundan, ferritin seviyeleri aşırı yüksek olduğunda, vücutta aşırı miktarda demir depolandığı anlamına gelir.

Ferritin yüksekliği, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bazı nedenler şunları içerebilir:

  • Hemokromatoz: Bu, vücudun aşırı demir biriktirdiği kalıtsal bir hastalıktır. Bu durumda, vücut demirin normalden çok daha fazlasını emer ve depolar.
  • Alkolizm: Aşırı alkol tüketimi, karaciğerin işlevselliğini etkileyerek ferritin seviyelerini artırabilir.
  • Karaciğer hastalıkları: Karaciğer hastalıkları, karaciğerin işlevselliğini etkileyerek ferritin seviyelerinin artmasına neden olabilir.
  • İnflamatuvar hastalıklar: Bazı inflamatuvar hastalıklar, özellikle sarkoidoz, lösemi, lenfoma, Hodgkin hastalığı gibi kanser türleri, tiroid hastalıkları ve bazı enfeksiyonlar, vücudun demir metabolizmasını etkileyerek ferritin seviyelerinin artmasına neden olabilir.
  • Kan transfüzyonları: Sık sık kan transfüzyonu alan kişilerde ferritin seviyeleri yüksek olabilir.

Ferritin yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

Ferritin yüksekliği tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. İşte, ferritin yüksekliği tedavisi hakkında bazı genel bilgiler:

  1. Demir yüklemesi: Ferritin yüksekliği demir yüklemesi nedeniyle oluşmuşsa, tedavi olarak demir yüklemesinin durdurulması gerekmektedir. Bunun için demir takviyelerinin kesilmesi veya azaltılması gerekebilir.
  2. Kan Kaybının Tedavisi: Kan kaybı, ferritin yüksekliği nedenlerinden biridir. Bu durumda, kanama kaynağının belirlenmesi ve tedavi edilmesi gereklidir.
  3. İlaç Tedavisi: Bazı ilaçlar ferritin yüksekliğine neden olabilir. Bu durumda, ilacın kesilmesi veya dozunun azaltılması gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
  4. Diyet Değişiklikleri: Demir bakımından zengin besinlerin tüketilmesi, ferritin yüksekliğine neden olabilir. Bu nedenle, diyet değişiklikleri yaparak demir alımının azaltılması gerekebilir.
  5. Kan Alma: Kan bağışı veya terapötik kan alma, ferritin seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Ferritin yüksekliği tedavisi, altta yatan nedenlerin tespit edilmesi ve uygun bir tedavi planının oluşturulması ile yapılmalıdır. Tedaviye erken başlamak, ciddi sağlık sorunlarının oluşmasını engelleyebilir. Bu nedenle, ferritin seviyelerinin düzenli olarak takip edilmesi ve yüksek seviyelerin tespit edilmesi durumunda, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Ferritin değeri nedir? Ferritin y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#;n&#;n nedeni nedir?

Bir mineral olan demir vücut için oldukça önemlidir. Demir mineralinin vücutta yeterli miktarda olmaması dokulara yeteri kadar oksijenin gitmemesi ve demir yoksunluğu miktarı ile doğru orantılı olarak kişiyi kötü etkilemektedir.

Ferritin değeri nedir?

Ferritin demirin depolanmış olduğu bir proteindir. Vücutta bulunan demir ile aynı anlama gelmemektedir. Ferritin vücut demire ihtiyaç duyana kadar demiri depolar ve vücudun ihtiyacı olduğu takdirde demiri serbest bırakır. Kan dışında ferritin eklem sıvısında ve omurilik sıvısında bulunur. Alyuvarların üretilme zamanı geldiği sırada ferritinin salgılanması için sinyal gönderilir. Sinyallerin hücreler tarafından algılanmasının ardından ferritin salgılanır.

Ferritin bu aşamada transferin adlı proteine bağlanır ve transferin ile alyuvarların üretildiği yere taşınarak alyuvarlara bağlanırlar. Kan testinde ferritin değeri ferritin miktarını belirtir. Ferritin miktarının teste düşük çıkması vücutta depolanmış olan demir miktarının da düşük olduğu anlamına gelir. Ferritin yaklaşık olarak karaciğerin yüzde 75’ini meydana getiren hücrelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi hücrelerinde ve kemik iliğinde bulunur.

Ferritin yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?

Ferritin yüksekliği vücutta normalden daha fazla demirin depolandığı anlamına gelmektedir. Demir vücuttan doğal yollar ile atılamaz ve genel olarak kan transfüzyonu ile artış göstermektedir. Demir zehirlenmesine bağlı ciddi derecedeki organlardaki fonksiyonların bozulmasına, kalp- damar sorunlarına yol açabilmektedir. Ferritin yüksekliğine bağlı olarak cinsel istekte azalma ortaya çıkabilmektedir. Açıklanamayan yorgunluklar ve kilo kaybı meydana gelir.

Ferritin yüksekliği nedenleri:

İltihaplı hastalıklar

Aşırı miktarda tüketilen alkol nedeni ile oluşan karaciğer sorunları

Kronik hastalıklar

Kalıtsal olarak ya da sonradan oluşan demir metabolizmasındaki sorunları

Hemokromatoz

Tip 2 diyabet

Lösemi

Hepatit C

Yetişkin başlangıçlı olan Still hastalığı

Demir zehirlenmesi

Sık yapılan kan transfüzyonu

Lösemi

Obezite

Megoloblastik anemi

Hodgkin lenfoma

Bazı kan hastalıkları

Hipertroidizm

Huzursuz bacak sendromu

Hemolitik anemi

Ferritin düşüklüğü kandaki ferritin miktarının normal seviyenin altında olmasıdır. Ferritin düşüklüğü oldukça tehlikeli bir durumdur. Halkın kansızlık olarak nitelendirdiği anemi tablosu ferritin düşüklüğü nedeni ile ortaya çıkar. Düşük ferritin miktarı depolanan demirin az olduğu anlamına gelmektedir. Depoların boşalmış olduğunu gösterir ve bu oldukça ciddi bir durumdur. Alyuvar üretiminin demir eksikliği nedeni ile olumsuz etkilenmesine sebep olur.

Demir düşüklüğünün nedenleri:

Sık sık yapılan doğumlar

Düşük yapmak

Kürtaj yaptırmak

Erken doğum

Aşırı pişen et tüketimi

İşlenmiş etlerin sıklık ile tüketilmesi

C vitaminin eksikliği

Bağırsak ve mide problemleri

Kronik hastalıklar

Kan kayıpları

Sindirim sisteminde meydana gelen kanserler, divertikül ve poliplerin varlığı

Gebelik

Emzirme dönemleri

Sıklık ile aşırı çay ve kahve tüketimi

Düzensiz beslenme

Kadınlarda görülen aşırı adet kanaması

Çölyak hastalığına benzeyen otoimmün hatalıklar

Aşırı olarak antiinflamatuvar ilaçların kullanımının ardından meydana gelen mide kanamaları

Ferritin değer aralığı kaç olmalı?

Kandaki ferritin miktarı için normal olarak kabul edilmiş olan değerler; yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilmektedir. Ferritin değerinin kandaki normal değer aralığı kadınlarda bir mililitre kanda 20 ila nanogramdır. Ferritin değerinin kandaki normal değer aralığı erkeklerde bir mililitre kanda 20 ila nanogram arasındadır.

Kandaki ferritin değeri mililitre başına 20 nanogramın altında olduğunda bu durum ferritin düşüklüğü ve anemi olarak açıklanır. Oldukça ciddi bir durumdur. Mutlaka uzman bir hekime başvurarak doğru tedavinin yapılması gerekmektedir. Depolanan demir miktarının yerine konulması ve ferritin değerinin yükseltilmesi gerekmektedir. Doğru beslenme ve dengeli beslenme yaşam tarzına kişinin alışması gerekmektedir. Demir düşüklüğü ciddiye alınması gereken bir sorundur ve çok sayıda insanı etkilemektedir.

Kandaki ferritin değeri mililitre başına nanogramın üzerinde olduğunda bu durum ferritin yüksekliği olarak adlandırılmaktadır. Ferritin yüksekliği de ciddi sorunlara yol açabilecek bir sorundur. Bu nedenle mutlaka uzman bir hekimin uygulayacağı tedavi yapılmalıdır. Ferritinin yükselmesi durumunda vücut ferritini doğal yollar ile dışarı atamadığı için mutlaka bir hekimin ferritin yüksekliğine müdahale etmesi gerekmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir