garsonluk ekşi / garsonların bitmeyen çilesi - ekşi sözlük

Garsonluk Ekşi

garsonluk ekşi

ter kokan garsonlar

  • 2 haftadır izin kullanamadıysanız ve işvereniniz size sadece 1 takım zimmetlemişse insanın doğasından kaynaklanan bir durumdur.

  • kendi ter kokusundan bile iğrenen biri olarak ter kokan adamı savunmanın sözlüğümüzdeki andavallara mahsus bi durum olduğunu düşünüyorum. tribünlere oynamaktır bu bence. bakın ne kadar da halkçıyım diye show yapmaktan başka bişey değildir.

    sen o adamın ne kadar maaş aldığını biliyor musun diye soranların o adamlar için 3 kuruş yardım toplansa ortamdan ilk tüyenler olduğunu biliyoruz. defalarca mülahaza ettik bunu. yani yemiyoruz artık bu numaraları.

    ayrıca ter kokusu çoğu zaman kıyafet seçiminin yanlışlığından kaynaklanır. eğer anylon karışımı fazla bir gömlek giyerseniz daha öğlen olmadan kendi ter kokunuzu almaya başlarsınız.

    edit: o değil de asıl sorun ağzı kokan vatandaş sayısının artması bence.

  • koltuk altındaki terden bahsedilen, kıçından akan terden dem vurulmayan kardeşlerimizdir. bir de bu adamların servis, temizlik gibi işlere ek olarak ego pompalamak gibi görevleri vardır. falandır, filandır.

  • ekşi sözlük fakir edebiyatı timine gece gece fazla mesai yaptırmış garsondur.

    oturmuş ciddi ciddi "ya 18 çocuğa birden bakıyorsa? :((( ya cebindeki son beş lirasını çocuğuna harçlık verdiyse? :((( ya su parasını ödeyemediği için ailecek çitileniyorlarsa? :(((" diyerek durumu meşrulaştırmaya çalışan, karşıt argüman sıçan tipler var.

    temiz olmak, suyun altına girmek ne zamandan beri lüks oldu amını sikeyim ya? şu sözlük drama queen'lerinden bıktım usandım birader. siktirin gidin.

  • lüks restoranlarda bile denk gelinebilir garson türüdür. bu önlenebilir bir mevzu olduğu için kendilerine karşı pek merhametli olamayacağım. onların ben amk.

  • ne kadar zor durumda olursa olsunlar, bir yolunu bulmalılar diye düşünüyorum. ama bazen çok çaresiz kalınabiliyor.

    iki örnek vericem, biri garson değil ama yıllardır anneme temizlikte yardıma gelen abla. ya böyle bir koku olamaz, çok güzel temizlik yapıyormuş annemin dediğine göre, ama o gittikten sonra 3 saat evi havalandırıyordu annem başlarda. sonra abla geldiği gibi annem onu duşa sokmaya başladı. temiz iç çamaşır falan da veriyordu ablaya, gerçi abla yıkandıktan sonra gene aynı kıyafetlerini giyiyordu ama birkaç hafta sonra o kıyafetler de pek kokmamaya başladı zaten. sonralarında anlattı, meğer evlerinde duş yokmuş. bildiğin yokmuş yahu. çok teşekkür ederdi anneme her seferinde. şimdi bu kadıncağız ne yapsın değil mi? hamama mı gidecek 2 günde bir. zaten parası yok.

    bir de, ben birkaç yıl önce part-time garson olarak çalışırken, galatasaray üniversitesinin bahar şenliklerine katılmıştı çalıştığım yer. ben de 3 gün boyunca orada durup yiyecek-içecek satacağım. ilk gün sabah 9'da gittim, çalıştık falan. akşam 2'de gitti millet, bizim toparlanıp eve dönmemiz 4'ü buldu. koca gün ayakta durmaktan imanım gevremiş zaten, üstelik bayağı sıcaktı, terlemişim tabi. bir duş alıp hemen yatayım dedim ama sabah 8'de evden çıkacağım ve giymem için tek bir tişört vermişler bana, ertesi gün mecburen gene onu giyeceğim. leş gibi, ıyy. insan kendinden iğrenir. üşenmedim tişörtü de yıkadım, yattım 1 saat uyudum sonra kalkıp tişörtü kuruttum evden çıkana kadar.

    tabi ertesi gün gene aynı terane. koca gün "bana bir tişört daha buldurun abiler, bari bu gece 3 saat uyuyayım" diye dolandım yok, vermiyorlar. gene oturup bütün gece tişört çitiledim.

    bu da kendisiyle çelişen bir entry gibi oldu ama, en ufak bir imkanı varsa, insan ter kokmamalı. başkalarını geçtim, kendine saygıdır başta. hem temizlik hissi ne güzel bir histir ya vazgeçilir mi hiç.

  • şu şiiri yazmamın sebebi olan kişilerdir:

    onlar hep aramızda
    sade bir kabus değil
    güzel kokanlar anlar
    ter kokan garsonlar var

    yaz kış hep beyaz giyer
    ama hiç temiz değil
    banyo yapanlar anlar
    ter kokan garsonlar var

    bizden isterler amma
    bahşişler beleş değil
    pak giyinenler anlar
    ter kokan garsonlar var

    dertleri gün geçirmek
    yiyip içtiğin değil
    misk sürünenler anlar
    ter kokan garsonlar var

  • seafoodplus.info&#x;le-al-hooters-girlsjpg

    (bkz: hooters)

  • temizliğin lüksle, tüketimle alakası yoktur. temiz olma niyetindeki adam sözlükçülerin bahsettiği gibi son beş lirasını çocuğuna harçlık olarak verebilir çalışmaktan sıklıkla duş almaya vakti olmayabilir hepsi olabilir de koktuğunu farkettiğinde yeşil sabunla ellerini köpürtüp bi koltuk altını da yıkayabilir herhalde. topluma hizmet ediyorsan bi zahmet yıka da. netice itibariyle garsonluk işini yapan insanların sahip olması gereken özellikler diye bir şey varsa ki bu işin eğitimi bile var bu özelliklerden biri de temiz olmasıdır kanaatimce. yemeğimi getiren adamın nasıl servis yaptığından daha önemlidir hatta bu konu.

  • masana uğramayan, siparişini getirmeyen veya yarım saat önce aldığı sipariş için daha servis bile açmamış ya da poponun oturulacak yere temas ettiği anda ne alırsınız efendim diye gelen garsondan hallice olanlardır zira sofistike mekanları birkaç saniyeliğine esnaf lokantası havasına bürümesi işlevsellik bakımından sorun teşkil etmediği gibi size ekstra bir enerji harcatmadan ambiyans degişikliği yaşattırır.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

garsonların bitmeyen çilesi

  • öncelikle herkese merhabalar. bugün bu başlığı açmamın en temel nedeni insanların hadsizliklerine ve terbiyesizliklerine tahammül edememem ve bunlara dur demek adına bir etki yaratmaktır. öğrencilik hayatımda günlük harçlığımı çıkarmak için beşiktaş&#x;ta bir cafede part time garson olarak çalışıyorum. gün içerisinde tonlarca insanla muhattap oluyorum ve artık bazı şeylere katlanamıyorum. ve bu olanlardan sonra da herhangi bir hizmet işinde çalışan kişilere karşı bütün tavrım ölene dek farklı olacak. yazacak olduğum bütün sitemler kendini bilmez ve hadsiz müşterileredir. öyleyse başlayayım;

    1) abi öncelikle bir mekana gidiyorsanız ne kadar yorgun ve yılgın olsanız da bütün yorgunluğuna rağmen size güler yüzle gelmiş bir garsona( insana!) karşı siz de güler yüzlü bir cevap verin. insancıl bir şekilde isteklerinizi belirtin. emin olun güler yüzünüze karşılık, alacak olduğunuz hizmet de artacaktır. insanları gererseniz, gerilirsiniz. ve ne olursa olsun karşınızdakinin de bir birey olduğunu unutmayın. bunun üzerine yaşadığım olayı anlatayım.
    -müşteri : tabağa koya koya iki salam mı koydun? parası neyse verelim de adam gibi bir şey getir.
    -garson : not found

    2) insanları garson diye hakir görmeyin. çalıştığım yerdeki garson arkadaşlardan bahsedeyim. birçoğu gayet iyi üniversitelerde okuyan, yüksek bilgi birikime sahip gelecekte iyi yerlere gelecek pırlanta gibi insanlar. hadi bu bizim gibi öğrenciler için bir süreç. ya bütün hayatı boyunca bu meslekte çalışacak insanlar. bu insanları incitmeye ve küçük görmeye hakkınız yok!

    3)insanların iki ayağını bir pabuca sokmayın. yorgunluktan geberdiğimizi görüyorsunuz. bir çay mı isteyeceksin abi, garson zaten seni fark etmişse ve o an daha acil bir işi yoksa o çayını getirir. sonuçta müşteri memnuniyeti denen bir kavram var. zırt pırt da menemenim nerde kaldı, patatesim nerde kaldı diye azarlar şekilde soru sormayın. biz pişirmiyoruz anasını satayım. ocaktan çıktığı gibi zaten önünüze getiriyoruz. hadi onu geçtim dünyanın en iyi servis yerinde de değilsin ve ödediğin ücret de abartı bir şey değil, öyle bir yer olsaydı zaten bizim gibi öğrenciler değil bu işte profesyonel kişiler çalıştırıldı.

    4) bir masaya oturduysanız elli kere masayı değiştirmeyin. bütün adisyonlar, hesaplar müşteri yoğunluğu varsa karışıyor. ve azarı biz işitiyoruz. hadi masayı değiştirdin. yahu nezaketen çatalını gittiğin masaya götür bari.

    5) bir garson sana masanızı silebilir miyim diye sorduğunda öküz gibi al işte ne bana soruyosun gibi bir cevap verme!

    6) çok yorulmuş bir insana eziyet etme hakkın yok. geçen bir müşteri geldi arkadaştan menemen istemiş. arkadaş menemeni götürdü. git bunun yenisini yap ben çırpılmış istiyorum dedi. bunu en başta belirtmemişti mesela. daha sonra benden su istedi ve ben öncesinde çok soğuk olmadığını dolaba yarım saat önce atıldığını belirttim. olsun getir dedi. masaya götürdüm ve benden tekrar bardakla buz istedi tabi yine saygısızca. onu da götürdüm. sonrasında gerçekleşen diyalog aynen şu şekildeydi;
    -müşteri: bu böyle de keyif vermiyor hiç getirmesen daha iyidi.
    -ben: içmeyecekseniz götüreyim.
    -müşteri: kafama atsaydın bari.
    sonrası malum içten içe benim sövmelerim ama yine sabredip ses çıkaramamam&#x;

    7) masaya oturduğunuzda kaç kişi olacağınızı belirtin ki(gelecek kişiler henüz gelmemişse) ona göre biz de hızlanalım. biz yedi kişiyiz deyip sonrasında bugün olduğu gibi 12 kişi olmayın. zaten göt kadar yerde birleştirebileceğin kadar masayı birleştirmişsin. daha da masayı birleştirmeye çalışmayın yazık lan bize. bugün bunu yapanlardan biri çantasını unutmuştu. aslında vermeyecektim de dönüp alacaktı. ama nerde bizde o vicdansızlık&#x;

    8)bir de yemek yerken masaya sıçmanıza gerek yok. insan gibi yiyin yemeğinizi!
    oldukça uzun bir yazı olduğunun farkındayım. ama çok doldum abi ya. bu tavırdaki kişiler tavrını değiştirmese bana bir zararı olmayacak, ben 2 ay sonra asıl mesleğime başlayacağım da ya tüm hayatları boyunca bu işi yapacak olanlar&#x; insanların mesleği her ne olursa olsun, yapılan işe saygı duyun.

  • üniversite yıllarımda profesyonel olarak yaptığım, oldukça iyi bahşişler de aldığım kutsal mesleği icra edenlere karşı sergilenen rezalet.

    bu işi yapacak iseniz ergenlerin, baba parası yiyen zibidilerin ve kezbanların takıldığı mekanlardan elinizden geldiğince uzak durun, mecbur iseniz de ilk fırsatta daha iyi mekanlara kapak atmanın yollarını arayın.

    zira beyni beş kuruş etmeyen varlıklar sizin üzerinizden ego tatmini yoluna giderler, ha bir şekilde onları g.t etmenin yolunu bilirdim ben de, herkes yapamaz bunu. bu sebeple nacizane tavsiyem karın tokluğuna yapacak başka onlarca iş var, mekan kaliteli değilse yapmayın kendinize o kötülüğü.

    edit: tanım

    edit 2: tanım düzelti uyarısı için adet adet insan'a teşekkür ederim.

  • müşterilerin -belli bir kısmı tenzih ederekten- kendilerini bir bok sanması çağımızın vebası bu sadece bu mesleğe has bir durum değil elbette ama gıda sektöründe çalışmamama rağmen bu sektörde çalışanların ne tür pisliklerle ve "tiplerle" muhatap olduğunu tahmin etmek zor değil kendi adıma kendilerine bol sabır diliyorum

    bazen insanın içinden -hak edene- şunları yapmak gelmiyor değil lol!

    seafoodplus.info?v=m0iqkucro6a
    seafoodplus.info?v=-epdvlwmoos

  • başlığı açan aslında kendisi garsonluk mesleğini küçük görüyor ve herkesi kendisi gibi zannediyor. ortada bir rezalet varsa yazdığı yazıdır.

  • para veriyorum simarikligina maruz kalmis insanlarin hakli yakinmalari.

    ogrencilik hayatimda garsonluk yapmadim, fakat ozel ders verdim. burda yazilanlardan farkli boyutta bir 'para veriyorum' simarikligini gordum. ogrenci ailelerinin geneli duzgun ve saygiliydi. fakat aklima gelen uc bes tanesi var evlere senlik.

    asik surat ulkenin genel bir sorunu genc arkadasim. o asik suratlilar senin rica etmenle degismeyecekler. sen gulumsemeni, kibarligini bozma, profesyonel dusun.

    uc kurusu cebine koydu diye kendini pasa sanan dangalaklara bakma. asalet parayla sahip olunan birsey degil.

    ha yurtdisinda garsona, ya da kuafore, ya da hizmet aldigi herhangi birine kum torbasi gibi davranmaya kalkanlarin eline parasini iade edip, gonderirler. keske turkiye'de de musteri velinimetimizdir lafini gotunden anlayan gorgusuzlere benzer bir muamele yapilsa.

  • (bkz: emek)
    (bkz: duygusal emek)

    (bkz: #)

  • şu devirde, bir insan böyle bir konu hakkında yakınmaya mecbur bırakılıyor. hayat zaten yeterince zor, bir de siz zorlaştırıyorsunuz. nazik, görgülü, anlayışlı vs. olmayı geçtim, insan olmanız isteniyor sizden. bu, bu kadar zor olmamalı ya.

  • memleketin her köşesinden rezalet fışkırırken araya katılmış bir olay.

    her meslekte rezil insanlar vardır. yani bu garsonlardan uzak durun, onlar kutsaldır; işte doktorlara el uzatmayın (uzatın anlamında söylemiyorum), yok öğretmenler ki çok bilmemne.

    abi her meslekte her millette her toplumda her taraftar gurubunda iyisiyle kötüsüyle insan bulunur. çok nazik müşteriler de var. çok hayvan garsonlar da. yani genellemek benim de bazen yaptığım bir hata. bi de böyle düşün.

  • ilk 7 maddesine sonuna kadar katılıyorum.
    sadece garsonlar değil, hizmet sektöründe çalışan herkese (simitçi, bankacı, memur, polis), yani insanlarla etkileşim içinde çalışan herkese mümkün mertebe güler yüz göstermeli, nezaketi elden bırakmamalıyız.
    ancak son madde yersiz olmuş. nasıl bir doktor hastası terli de olsa, kokuyor da olsa, kanamalı da olsa şikayet etmiyorsa, işini yapıyorsa ve yapmak zorundaysa, garson için de masanın kirlenmesinden şikayet etmek abes bence.
    kimsenin bilerek masayı kirleteceğini sanmam, ama yemek bu sonuçta, dökülmek fıtratında var.

  • geçtiğimiz günlerde bir yere gittim. 68 yaşında bir amca ama çakı gibi. o hizmet ettikçe ben ezildim.

    garsonlukta, sizin yaptığınız iş gibi bir meslek. hani siz kapasitesizliğinizden işiniz tam yerine getiremiyorsunuz ya. onların da eksikleri olabilir ama hiçbirisi şımarıklığa sebep değildir. 3 kuruş veripte, mekanı ya da insanları satın almıyorsunuz. gidip egonuzu garsonların üstünde değil, başka insanların üzerinde tatmin edin. 3 kuruşa ekmek götürmeye çalışan adamlara eziyet etmeyin.

    keşke başlık 29 temmuz'a özel değil de, genel bir başlık olsaymış. ülkemizde bi tarafı kalkmış insanların kendini, küçük dağları yarattım havası, 1 güne özel bir şey değil çünkü.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

R&#;yada Garson G&#;rmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada bir lokanta veya kahvehane garsonu görmek pek yakında önemli bir mektup alarak çok sevineceğinize, garsonluk yaptığınızı görmek, dostlarınız ve yakınlarınız arasında hâl ve hareketlerinizi beğenmeyenlerin çoğaldığına, hoş olmayan sebeplerden dolayı ev değiştireceğinize, şarkı söyleyen garson görmek, beklenmedik bir misafirin geleceğine ve sevineceğinize işaret eder. Rüyada garson görmek, garsonun görünüşüne göre tabir edilir. Yüzü ekşi bir garson gören kimse, korkulu bir haber alır şeklinde yorumlanır. Geveze bir garson gören kimse, üzüntü, keder ve fakirliğe düşer şeklinde tabir edilir. Rüyada garson görmek, güzelliği, elbisesi ve güzel kokusu oranında habere işâret eder. Bazen rüyada garson görmek, rütbeye, şerefe, düşmandan kurtuluşa işâret eder. Bazen de rüyada garson görmek, mala işâret eder. Bir kimsenin rüyada kendini bilmez bir garson görmesi, o kimsenin üzüntü, keder ve fakirliğe düşmesine işâret eder. Bir kimsenin rüyada çıplak bir garson gör­mesi, o kimsenin ticaretinde zarar etmesine, halinin kötüye gitmesine ve rezil olmasına işâret eder.

Farklı Bir Yorumcuya Göre:

Rüyada garson görmek çok sık olmasa da zaman zaman uykuya dalanlar tarafından görülebilir. Bu rüya ilginç olan farklı bir rüyadır. Çünkü rüyada görülen garson geçmişten gelen bir dost olabilir. Ayrıca garson görmek bir haber bir niteliği de taşır. Bu haberi aldıktan sonra hayatınızda önemli değişiklikler yapabilirsiniz. İşte, merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Rüyada garson görmenin oldukça olumlu yorumları vardır. Tabi bazı durumlarda olumsuz gelişmeler olması da beklenebilir. Bunun yanında bu rüyayı gören bir kişi birkaç gün içinde uzaktan telefon alabilir. Buda büyük bir ihtimalle beklenen haberin gelmesi olarak görülür. 

Rüyada Garson Görmek Ne Demek? 

Rüyada garson görmek birçok anlama gelebilir. Bunlardan birisi yeni bir işe girmek ve para kazanmak olarak bilinir. Tabi bu iş için kişinin birazda çaba harcaması gerekir. Böylelikle hayal ettiğiniz işin size ulaşması normal olacaktır. Zaten garson ile ilgili rüyalar oldukça normaldir ve sonuçları olumlu olabilir. 

 Rüyada Kendini Garson Olarak Çalışırken Görmek

 Rüyada kendini garson olarak gören kişiler yaptıkları iş başvurusunda olumlu bir haber alabilirler. Özellikle uzun süredir işsiz olanlar için bu rüya bir umut demektir. Alacağınız haberle birlikte işe girerek çok rahat edebilirsiniz. Ayrıca rüyada kendini garson olarak gören birisinin mutlu haberler alacağı düşünülür.

 Rüyada görülen garson eğer rüya sahibinin kendisi ise bu yakın zamanda yeni bir iş fırsatı demektir. Ayrıca bu iş fırsatı için size hayırlı haberlerde gelecektir.

 

İyi Bir Garson/ Servis Elemanında Bulunması Gereken Özellikler

Herkes Garsonluk Yapabilir Ama Herkes İyi Bir Garson Olamaz! İyi Bir Garsonda Bulunması Gereken Özellikler

Garsonluğu kimileri geçici görür, kimileri ise hayatını bu işe adar, sektörde haklı bir üne sahip olur. Yüksek enerji gerektiren bir iş olduğu için genellikle 18–40 yaş ortalamasındaki kişilerin yaptığı garsonluk, “doğru” yapıldığı takdirde işletmelerin itibarını yükseltir, müşteri sayısını artırır

Pek çok iş kolay değil ama garsonluk ya da servis elemanı olmak da göründüğü kadar kolay değil! Sürekli ayakta olmayı ve yüksek enerji gerektirir. Sürekli getir-götür yapmak, beklerken bile ayakta durmak, her zaman dikkatli olmak şarttır. Bu nedenle genellikle gençlerin, 18–40 yaş aralığındaki kişilerin tercihidir. Mekan sahipleri ve işletmeciler de özellikle part-time işlerde genç garsonlarla çalışmayı ister. Yoğun iş temposu kimi zaman müşterilerin şikayetlerinin çoğalmasına neden olur ki bu bir işletme için eksi puandır.

İşletmelerin itibar kaybına uğramaması, genel iş düzeninin saat gibi tıkır tıkır işlemesi için iyi servis elemanlarına ihtiyacı var! Bir garson ya da servis elemanı nasıl olmalı? Belli başlı özellikleri şöyle sıralamak mümkün:

• Bir garson ya da servis elemanı kıyafetlerine, temizliğine, eline yüzüne dikkat etmeli. Müşteriyle bire bir muhatap olan kişi odur; bu nedenle düzenli ve temiz görünüm büyük önem taşır. Garsonun bakımsız oluşu, algısal olarak müşterinin de o mekan hakkında kötü düşünmesine, mekanın pis olduğunu düşünmesine yol açar. El ve tırnak temizliğini özellikle not düşüyoruz. Aşırı parfüm de iyi değil, ter kokusu da…

• Müşteriler oturmadan önce masa kontrol edilmeli, temizlenmeli, düzenlenmeli. Masa hazır değilse ve makul bir sürede hazırlanması mümkün değilse, bir şeyler ikram edilmeli.

İyi Bir İletişim, Düzgün Türkçe

• İletişim için güzel Türkçe şart! Müşteriyle güzel Türkçeyle konuşulmalı, mesafe korunmalı. Ne çok soğuk ne de laubali olunmalı. Müşteriye “Siz” diye hitap edilmeli. Müşteriler, sıcak bir selamlamayla karşılanmalı. Bir garsonun sevimli olması da gerekmez, müşteriye iltifat etmesi de beklenmez, unutulmamalı!

• Servis tamamlandıktan sonra adisyona işlenmeli. Hata olmaması açısından adisyona yiyecek içeceklerin yazılması ertelenmemeli. Hızın önemi tartışılmaz…

• Selamlamanın ne denli önemli olduğunu söylemiştik, aynı şekilde restoran ya da kafeden ayrılmak üzere olan müşterilere “İyi Günler/ İyi Akşamlar” denilmeli.

• Çalışma saatleri, mekana göre değişebilir ve denetlenmesi de kolay değildir ama ihmale gelmez. Part-time çalışma saatleri genellikle 4–6 saat arasındadır, tam gün ise 8–10 saat aralığında… Mesai bazen 12–14 saate kadar çıkabilir ki mesai ücretleri de işletme sahibi tarafından ihmal edilmemelidir (Bu yoğun tempoda tabii ki rahat ayakkabılar tercih sebebi!) Genellikle asgari ücret baz alınsa da mekana ve semte göre maaşlar farklılık gösterebilir. Garsonlar da haklarını bilmeli, işe başlamadan önce taleplerini dile getirmeli.

Bahşiş Önemli Ama Bahşişe Göre Servis Yapılmaz

• Bahşiş; garson veya servis elemanı açısından son derece önemli. Mekanın konumu, yoğunluk, semt de bahşişi belirleyen unsurlardan. Kimi mekanlarda, özellikle gençlerin rağbet ettikleri yerlerde kasa yakınında “Tip-Box” (Bahşiş Kutusu) bulunur. Servisten ve mekandan memnun kalan müşterilerin ihmal etmemesi gereken bir konu. Şunu da not düşelim: Bahşişe göre servis yapılmaz. Müşteri, müşteridir!

• İnsanlarla yapılan her iş zordur, müşteriyle yüz yüze iletişim halinde olan garsonlar için de öyle… Sinir bozucu, stres nedeni durumlar olsa da iyi bir garson, sakinliğini korumalı, çözüm odaklı olabilmeli.

• Profesyonel bir garson, müşterilerin sohbetini bölmez. Mekanın spesiyalitelerini saymak için bile bölmeye teşebbüs etmez. Ayrıca çok hızlı konuşmaz; müşteri mekana ilk kez geliyor olabilir, menüyü kimsenin bilmesi gerekmiyor ki!

• Nasıl ki kendi temizliğine özen gösteriyorsa, her şeye -tabak çatalından bıçağına- özen göstermeli. Örneğin, bardakları asla ağzından tutmamalı, dokunmamalı.

“Bilmiyorum” Denmez, “Bir Bakayım Efendim” Denir

• İyi bir garson sorulara asla “Bilmiyorum” diye yanıt vermez, “Bir Bakayım Efendim” demek mümkün. “Menü” bilinmeli, detaylar öğrenilmeli.

• Siparişleri sipariş sahiplerine verir, yanlışlık yapmaz ya da “Balık kimindi, et kimindi?” şeklinde sorular sormaz. Diyelim ki masadakiler yemeklerini yemeye devam ediyor ama bir kişi yemeğini bitirdi. Onun önünden tabağı asla alınmaz. Masadaki herkese yemeği aynı anda getirilir, boşlar aynı anda masadan kaldırılır.

• Farz edelim ki müşteri, yemeğe hiç dokunmadı. İyi bir garson, “Efendim yemeği beğenmediniz mi?” diye sormadan asla masadan kaldırmaz. Nedenini öğrendikten sonra mutfağa bildirilir, gerekirse ücretsiz olarak başka bir yemek servis edilir.

• Müşterilerin görebilecekleri şekilde diğer servis elemanları ya da personelle sohbet edilmemeli, yemek yenmemeli.

• Ayrıca mutfaktan çıkan her şey servis edilmez. İlk önce garsonun elinden geçtiği için eğer yanlış bir şey varsa servis edilmemeli. Lütfen biraz dikkat!

  • Ve son bir hatırlatma: Garsonlar, müşteriye dokunmaz!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir