gebelikte üşütmek / Gebelikte Böbreklere Dikkat! | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Gebelikte Üşütmek

gebelikte üşütmek

Gebelikte grip ve soğuk algınlığı riskli midir ve nasıl tedavi edilir, bebeğe zarar verir mi?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Özellikle kış aylarına yavaş yavaş girmeye başladığımız şu dönemlerde anne adaylarının en çok yakındığı şeylerden bir tanesi de tabii ki soğuk algınlığı ve buna bağlı belirtiler.

Soğuk algınlığı deyince hepimizin aklına grip geliyor ama grip aslında çok basit bir enfeksiyon değildir, genelde kas ağrıları ile ve yüksek ateşle seyreder. Genelde geçirdiğimiz şeyler üst solunum yolu enfeksiyonu veya basit nezle gibi şeyler.

Çoğunlukla bunlar viral olduğu için genel önlemler dışında, yani istirahate dikkat etmek, C vitaminli gıdalardan fazlasıyla almak ve bol sıvı tüketmek dışında bir şey yapılmasına gerek yok.



Ender durumlarda eğer ateş çok yüksekse beraberinde balgam, öksürük veya uzun süren bir ateş gibi durum söz konusuysa doktor önerisi ile antibiyotik kullanılabilir. Ama çoğu zaman genelde bunlar kendi kendine geçiyor.

Peki bebeğe bir zarar verir mi?

Eğer çok yüksek ateş ve uzun süre boyunca tedavi edilmemiş bir enfeksiyon söz konusuysa zarar verme ihtimali gündeme gelir. Ama bu durumlarda bile çoğu zaman zarar vermez.

Genel olarak söylemek gerekirse, bunlar lokalize enfeksiyonlardır, çoğu zaman kana geçmez ve bebeğe bir zarar verme ihtimali son derece düşüktür.



Bazen enfeksiyonun kanda olup olmadığını araştırmak için CRP adını verdiğimiz bir ölçüm yaparız ve bazen de kan sayımında akyuvar yani lökosit sayısına bakarız.

Bunlara göre bazen antibiyotik tedavisi veririz ama genel olarak söylemek gerekirse bu enfeksiyonların bebeğe zarar verme ihtimali son derece düşüktür.


Video: Hamilelikte grip ve soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir ve bebeğe zarar verir mi?

 


İLGİLİ KONULAR:

Hamilelikte Tehlike Belirtileri

Riskli Gebelik Nedir?

Gebelikte Kanama

Ektopik Gebelik (Dış Gebelik)

Hiperemezis (aşırı bulantı-kusma)

Gebelikte Hipertansiyon ve Preeklampsi

İleri Yaşlarda Hamilelik ve Ortaya Çıkabilen Sorunlar

Erken (prematüre) doğum riski ve erken doğum

Obezite (Şişmanlık) ve Aşırı Kilo İle Hamilelik

Bebeğin doğum kilosu ve boyu ile ilgili durumlar (iri veya ufak bebek)

Miyad Geçmesi ve Doğumun Gecikmesi

Hamilelikte Sigara Kullanımı

Gebelikte Enfeksiyonlar

Gebelik ve allerji

Gebelik ve miyomlar

Gebelik ve yumurtalık kistleri

Kan Uyuşmazlığında Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Adolesan ve Genç Yaşlarda Hamilelik Yaşamak

Anne karnındaki bebekte anomaliler ve bunları saptamak için yapılan testler

Düşük (abortus) ve kürtaj

Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet)

Gebelikte tiroid sorunları (hipotiroidi, hipertiroidi)



seafoodplus.info


 Kullanıcılar bunları da aradı: 

Yayın Tarihi : 02/10/

Hamilelikte Hastalıklara Gebe Kalmak; İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelik aynı zamanda birçok sağlık problemlerine de gebe kalmak demektir. Çünkü anne adayı hem fizyolojik hem de psikolojik olarak büyük bir değişimin içine girer. Bu durum daha önce yaşamadığı birçok sağlık problemiyle tanışmasına neden olur. İdrar yolu enfeksiyonlarının bu hastalıkların başında geldiğini ifade eden Avrasya Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu riski artıyor

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları, 6. haftadan itibaren haftaya kadar oldukça sık görülür. Bunun temel sebebi ise idrar yollarındaki değişikliktir. Şöyle ki, uterus büyüdükçe yaptığı baskıdan dolayı mesanenin tam boşalmasına engel olacağı için enfeksiyon artar. Bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle de idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Bu enfeksiyonlar basit mesane enfeksiyonu (sistit ) olabileceği gibi, ciddi böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) gelişimi de söz konusu olabilir.

Hamilelikte enfeksiyona neden olan faktörler

Enfeksiyon sinsice ilerleyebilir

Gebelik döneminde enfeksiyonlara bağlı olarak mesaneye ulaşan bakteriler herhangi bir belirtiye yol açmadan idrar torbası içinde canlı olarak kalabilir ve idrarla da şikayete yol açmayabilir. Bu durum geç fark edilirse böbrek iltihabına kadar neden olabilir. Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma ve su kesesinin erken açılması gibi bebeğin yaşamını riske sokabilecek önemde sorunlara neden olabilir. Özellikle piyelonefrit durumunda erken doğum riski söz konusudur.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Tevdi edilmezse hem bebeği hem anneyi etkiler

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonuna yol açar. Bunun sonucunda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı görülür. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirse bebeğe herhangi bir zarar vermez. Piyelonefrit hastanede yatarak tedavi edilmesi gereken bir sağlık bir problemidir. Çünkü hem anne sağlığını etkileyen sistemik riskleri söz konusudur hem de erken doğum riskini artırarak bebeğin sağlığını riske atar.

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak mümkün mü?

Hamilelik süresince idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilir. Antibiyotik seçimi gebelik haftası ve idrar yolu enfeksiyonunun derecesine göre değişir. İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak içinse;

ETİKETLER: avrasya, doğum, doktor, hasta, hastane, insan, kadın, sağlık, şifa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir