geceleri susamak / Sürekli susamış hissettiren 10 hastalık

Geceleri Susamak

geceleri susamak

Geceleri su i&#;mek i&#;in uyanıyorsanız dikkat! Nedeni bakın hangi hastalıkmış

Gecenin ortasında uyanmak, bir bardak su içmek ve sonra tekrar uykuya dalmak zorunda kalmak can sıkıcı bir durum. Gecenin ortasında susamanın hidrasyon eksikliğiyle ilgili olması bir sürpriz olmaz. Yine de susadığınıza dair birkaç farklı neden olabilir.

YÜKSEK KAFEİN TÜKETİMİ

Muhtemelen gün boyunca sekiz bardak içmişsindir, ama bu bardakların hepsi su mu? Bahse girerim şekerli gazoz, kahve ve çay da sayarsınız. Ama bu içecekler, vücudu yeterince nemlendirmeyen bileşenler. Bunun yanı sıra, kahvenin içindeki kafein daha sık tuvalet yapmanıza neden olur. Banyoya daha sık giderseniz, daha hızlı ve daha fazla nem kaybedersiniz. Peki, gün boyunca çok kahve içer misin? Öyleyse gecenin ortasında susuz kalma ihtimalin daha büyük.

TUZLU VE BAHARATLI YEMEKLER

Geceleri susuzluğunuzu etkileyen, gün boyunca içtiğiniz şey değildir; Ne yediğiniz de çok etkili olabilir. Mesela baharatlı ya da çok tuzlu bir yemek yediniz mi? Sonra vücudunuz gece boyunca bu yemeği yakmakla meşgul olacak, bu da bazı durumlarda mide yanmasına neden olabilir. Gece boyunca daha sık mide ekşimesi varsa bu, gribe yakalandığınızın bir işareti olabilir veya en kötü durumda, bir şeker hastalığı belirtisi olabilir. Mide ekşimesi devam ediyor ve geceleri düzenli olarak susayarak uyanıyorsanız doktora gitmek en doğru hareket olur.

Hepimiz susuz kalmanın sağlığımız açısından sakıncalı olduğunu biliriz. Özellikle de yaz aylarında susuzluğun önemi daha da artar.

Spor ya da fiziksel aktivitelerde bulunmak, güneşin altında kalmak gibi pek çok durum terlemeye neden olur. Terledikçe vücut su kaybeder ve bu kaybedilen suyun yerine konması için su içmemiz gerekmektedir.

Vücudun ısısının artması ve terlemek aslında susuz kalmaya başlayacağınıza ve sıvı gıdalar almanız gerektiğine dair mesaj verirler.

Ancak susamış hissetmenizin başka nedenleri de vardır ve ne kadar çok su içerseniz için yinede susamaya devam ediyorsanız bu durum ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Susuzluğa neden olan hastalıklar

Aşırı ve bastırılamaz susuzluğu asla göz ardı etmeyin. Özellikle de başka belirtiler ile birlikte susuzluk hissi yaşıyorsanız aşağıdaki hastalıklardan biri ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Şeker hastalığı

Aşırı ve sürekli susuzluk hissetmek genellikle diyabetin ilk belirtilerinden biridir.

Vücudunuz yeterince insülin üretemediğinde veya onu doğru kullanamadığında, vücudunuzda çok fazla glikoz birikir. İdrardaki glikoz daha fazla su çekerek daha sık idrara çıkmanıza neden olur. Sık idrara çıkmak vücudu susuz kılar ve susamaya neden olur.

Anemi

Anemi, vücudunuzun yeterince sağlıklı alyuvar hücresine sahip olmadığı anlamına gelir, ya bu hücrelerin sayıca çok kaybedilmiştir ya da yeterince üretilememiştir.

Hafif anemi muhtemelen sizi susatmaz, ancak şiddetli hale gelirse, kendinizi sürekli olarak su içmek isterken bulabilirsiniz. Ayrıca baş dönmesi ve güçsüzlük hissedebilir ve normalden daha fazla terleyebilirsiniz.

Böbrek hastalığı

Böbrek hastalıklarında böbrekler sıvıları iyi tutamaz ve dehidrasyonu önlemek için vücut sizi daha çok su içmeye yönlendirir.

Ancak bu oldukça hassas bir durumdur. Kişilerde kronik böbrek hastalığı varsa, şişkinlik veya kan basıncında bir artış olup olmadığı değerlendirilmelidir; çünkü bu durum vücutta çok fazla su tutulduğu ve kalbi zorladığı anlamına gelebilir.

Tiroid sorunları

Çok az veya çok fazla tiroid hormonu ürettiğinizde (hipotiroidizm veya hipertiroidizm), anksiyete, ağız kuruluğu ve susuzluğun artmasına neden olan diğer bazı belirtiler yaşanabilir.

Susamaya neden olabilecek diğer durumlar

Aşağıdaki kişisel yaşam tarzı seçimleri ve ilaçlar aşırı susuzluğa neden olabilmektedir.

Sigara içmek

Tütün, vücudun ne kadar tükürük ürettiğini etkileyebilir. Her zaman ağız kuruluğu ve susuzluk hissi yaşanabilir. Ayrıca, sigara içmek tükürüğünüzü daha kalın ve daha kuru gibi yapabilir, bu yüzden su içme isteğiniz artabilir.

Düşük karbonhidrat diyeti

Çok az karbonhidrat içeren ketojenik diyetlerde susuzluk hissi artabilir. Çünkü karbonhidratlar vücuttaki suyu emip tutar ve onlar olmadan daha sık idrara çıkılır ve daha sık susanır.

Diüretikler

Diüretik ilaçlar sıklıkla yüksek tansiyon ve konjestif kalp yetmezliği hastalarına reçete edilir. Diüretikler, vücuttaki fazla sıvıyı vücuttan atmak için tasarlanmıştır. Bu ilaçları kullanıyorsanız doğal olarak normalden fazla susarsınız.

Sonuç olarak

Vücudunuzu dinleyin ve size gönderdiği sinyallere dikkat edin.

Susadıysanız, bunu görmezden gelmeyin ve su için. Susamadığınız halde sağlıklı olduğunu düşünerek su içmeyin. Tıpkı karnınız doyduğu halde yemeye kendinizi zorlamamanız gerektiği gibi…

Ayrıca, özellikle normalden daha fazla susuyorsanız vücudunuzda susuzluğa eşlik eden diğer değişikliklere de çok dikkat edin. Şüphe duyduğunuz başka belirtiler de yaşıyorsanız doktora danışın.

Diyetisyen Ayşegül Bahar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir