glikoz yüksekliği / Glukoz Nedir? Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Glikoz Yüksekliği

glikoz yüksekliği

kaynağı değiştir]

Kanda Glukoz Nedir? Kan Tahlilinde Glukoz Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demektir, Referans Aralığı İle Normal Değeri Kaç Olmalı?

Glukoz; kandaki kan şekeri seviyesini ifade eder. Kan şekeri seviyesi aç ya da tok olma durumuna göre değişse de kan tahlilinde glukoz normal değeri bulunuyor. Peki kandaki glukoz kaç olmalı? Kan tahlilinde glukoz yüksekliği neden olur sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Kanda glukoz ne demek, glukoz serum plazma yüksekliği ne anlama gelir sorularının cevabına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Kanda Gukoz Nedir, Neyi İfade Eder?

Günlük hayatımızda sıklıkla duyduğumuz şekerim yükseldi ya da şekerim düştü sözü aslında ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bu aslında kandaki glukoz seviyesinin düşmesi ya da yükselmesi anlamına gelir. Yani kandaki glukoz aslında kan şekerini ifade eder.

Kan Tahlilinde Glukoz Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir, Normal Değeri Kaç Olmalı?

Hipoglisemi, kandaki şeker seviyesinin normalin altına düşmesini ifade eder. Kandaki glikoz değeri normalde 70-110 mg/dl arasındayken şeker düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi düşük kan şekeri seviyesi olarak adlandırılır. Fazla insülin kullanmak, az karbonhidrat tüketmek, alkol kullanmak, menstrüasyon dönemleri, insülin enjeksiyonlarının yerini değiştirmek, sindirim problemleri ve ilaçları yanlış zamanda kullanmak kan şekerini düşüren bazı nedenlerdendir.

Yüksek kan şekerindeyse açlık kan şekeri 125 mg/dl ve üzerine çıkar. Tip1 ve Tip 2 diyabet dışında, ilaçlar, enfeksiyonlar, pankreas hastalıkları, kortizon kullanımı ve travma gibi durumlarda da kan şekeri yükselebilir. Çok su içme, sık idrara çıkma, sık acıkma, bulanık görme, kilo kaybı, yorgunluk, baş ağrısı, yaralarda geç iyileşme, ağız kuruluğu gibi belirtileriniz varsa kandaki glukoz seviyeniz yüksek olabilir.

HBA1C TESTİ NEDİR? NORMAL DEĞERLERİ VE YÜKSEKLİĞİ

HbA1c Testi Nedir?

HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır.

Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.

Bu sayfada HbA1c'nin ne anlama geldiğini ve bazı durumlarda bu değerin neden bu kadar önemli olduğunu inceleyeceğiz. Ayrıca HbA1c testini daha ayrıntılı olarak açıklayacağız ve çok yükseklerse HbA1c seviyenizi düşürmek için neler yapabileceğinizi bu makalede keşfedebilirsiniz.

HbA1c ne anlama geliyor?

HbA1c, glike hemoglobin anlamına gelir. Glike hemoglobin, vücudunuzdaki glikoz (şeker) kırmızı kan hücrelerine yapıştığında oluşur. Vücudunuz şekeri gerektiği gibi kullanamaz, bu nedenle daha fazlası kan hücrelerine yapışır ve kanınızda birikir. Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır.

HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.

HbA1c seviyenizi ve yüksek HbA1c seviyelerini düşürmek için neler yapabileceğinizi bilmek, yıkıcı komplikasyonlarla karşılaşma riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bu, HbA1c'nizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz anlamına gelir. Yılda en az bir kez bu testi yaptırmak gerekir. Ancak HbA1c yüksekliği varsa veya biraz daha dikkat gerektiriyorsa, her üç ila altı ayda bir test yaptırmanız gerekir. Bu testleri atlamamak gerçekten önemlidir, bu nedenle bir yıldan fazla bir süredir yaptırmadıysanız hastanenizle iletişime geçin.

HbA1c seviyenizi öğrendikten sonra, sonuçların ne anlama geldiğini ve HbA1c seviyelerinin yükselmesini nasıl engelleyeceğinizi öğrenmeniz önemlidir. Hafifçe yükselmiş bir HbA1c seviyesi bile sizi ciddi komplikasyon riskine maruz bırakır, bu nedenle tüm HbA1c hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir.

HbA1c testi

HbA1c seviyenizi bir doktor veya hemşire tarafından kan testi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Sağlık ekibiniz bunu sizin için ayarlayacaktır.

Çoğu insanda test her üç ila altı ayda bir yapılır. Ancak bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, tedaviniz yakın zamanda değiştiyse veya kan şekeri seviyenizi yönetmekte sorun yaşıyorsanız daha sık teste ihtiyacınız olabilir.

HbA1c testi ayrıca diyabeti teşhis etmek ve diyabet geliştirme riskiniz varsa (prediyabetiniz varsa) seviyelerinizi izlemek için kullanılır.

Test bazen hemoglobin A1c veya sadece A1c olarak adlandırılır.

HbA1c sonuçları

HbA1c testinin sonucu, doktorunuzun seviyelerinizi daha iyi yönetmenize yardımcı olmak için tedavinizi veya ilacınızı değiştirmeleri gerekip gerekmediğini bilmesini sağlar. Ama aynı zamanda size bir sayı da söyler ve bunun ne anlama geldiğini anlamanız önemlidir. 

HbA1c'niz aşağıdakiler dahil birçok nedenden dolayı değişebilir:

Hedeflemeniz gereken HbA1C seviyesi hakkında doktorunuz sizinle konuşacaktır. Bunun göründüğü kadar kolay olmadığını biliyoruz, ancak hedef aralığınızda kalmak için elinizden gelen her şeyi yapmanız önemlidir. HbA1c seviyenizin yüksek olduğu dönemlerde yaşamı tehdit eden komplikasyonlar geliştirme riskiniz artar.

Normal HbA1c seviyeleri ve hedef seviyeler

Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır.

Tip 2 diyabet riskiniz varsa

Tip 2 diyabet geliştirme riski taşıyan kişiler için farklı hedef HbA1c seviyeleri vardır. Size risk altında olduğunuz söylendiyse, hedef seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır. 

Tip 2 diyabet remisyonu

Remisyon, tip 2 diyabetli bir kişinin herhangi bir diyabet ilacı almadan uzun süre sağlıklı kan şekeri (şeker olarak da adlandırılır) seviyelerine sahip olmasıdır. biz çalışıyoruz. 48 mmol/mol (%6,5) veya daha düşük bir HbA1c seviyesi remisyon anlamına gelir.

Tip 2 diyabet ciddi bir durumdur. Birçokları için ömür boyu sürebilir ve zamanla daha da kötüleşebilir, ancak herkes için böyle olmak zorunda değildir. 

HbA1c seviyeleri nasıl düşürülür?

Son kontrolünüzden bu yana HbA1c seviyeniz hedefinizin üzerine çıktıysa endişelenmeniz gerekebilir. Biraz yüksek bir HbA1c seviyesi bile sizi vücudunuzda ciddi komplikasyonlar geliştirme riskine sokar. Ancak sayıları ve bunun ne anlama geldiğini bilmek önemli ve iyi bir ilk adımdır - şimdi onları nasıl azaltacağınızı bilmeniz gerekir.

Pek çok şey HbA1c seviyelerinizin değişmesine neden olabilir ve sizin, doktorunuzun onları hedef seviyenize indirmek için alabileceğiniz önlemler vardır:

HbA1c testi ve parmak delme testi arasındaki farklar nelerdir?

HbA1c testi Parmak delme testi
Son 2 ila 3 aydaki ortalama kan şekeri seviyenizi ölçerO andaki kan şekeri seviyelerinin anlık görüntüsü
Diyabetli herkes bu testi yaptırmalıdırSadece insülin ve sülfonilüreler gibi belirli ilaçları alan kişilerin bu testi yapması gerekir.
Genellikle her 3 ila 6 ayda birGünde birkaç kez yapılır, genellikle iki ila 10 kez arasında değişir
Kol veya parmaktan kan alınırParmaktan küçük bir damla kan alınır
Hastanede gerçekleştirilirBunu bir test kiti kullanarak kendiniz yapabilirsiniz.

Doktorlar bu testi birinin diyabetini nasıl yönettiğini, diyabet teşhisini ve birinin tip 2 diyabet riski altında olup olmadığını öğrenmek için kullanabilir.Bu test esas olarak diyabetli kişiler tarafından anlık durum takibiçin kullanılır.

HbA1C Testi Nedir? Normal Değerleri ve Yüksekliği Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir