hamamın zararları / Hamamı ve saunayı seven erkekler risk altında!

Hamamın Zararları

hamamın zararları

"Ahir zamanda peştemalle bile olsa hamama girmek haramdır." hadisine göre, hamam ve havuz gibi yerlere girmek haram mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Sorudaki şekliyle hadis kaynaklarında bir bilgiye rastlayamadık.

Ramuzu’l-Ehadis, sahihler yanında zayıf ve mevzu rivayetlere de yer veren bir kaynaktır.

Bununla beraber, ilgili hadis rivayetinde yer alan “Zira onlar çıplak insanların üzerine girerler veya onların üzerine çıplak insanlar girer. Agah olunuz ki, Allah Teala bakana da kendisine baktırana da lanet etmiştir." şeklindeki ifadeler doğru bir kritere işaret etmektedir.

Bu tehlike olduğu zaman kişi kendisi peştamalla da olsa başkası yüzünden harama girmiş olur. Böyle bir tehlike olmadığı zaman ise, başka hadis rivayetlerinde verilen ruhsata göre amel edilebilir.

Hasen sayılabilecek bir hadiste şöyle bir rivayet vardır:

“Allah’a ve ahirete iman eden kimse izarsız / peştemalsiz hamama girmesin.”(Tirmizi, Edeb 42)

Aynı hadisi Hâkim de rivayet etmiş, Zehebi de bunun Müslim’in şartına uygun olduğunu söyleyerek tashih etmiştir. (bk. Hâkim, 4/)

Peştemalle hamama girmeye cevaz veren bu sahih rivayetlerin varlığı, Ramuzu’l-Ehadis’teki rivayetin zayıflığına bir işaret sayılabilir. Buna göre, Müslüman bir kadın veya erkeğin, görmesi ve göstermesi gereken yerlerin açık olduğu hamam, havuz, deniz gibi yerlere girmemesi gerekir.

Hz. Âişe'nin,

"Resûlullah erkeklerin ve kadınların hamama gitmelerini önceleri yasakladı, daha sonra peştemal kullanmak şartıyla erkeklere izin verdi."(Müsned, 6/, , ; Ebû Dâvûd, Hammâm 1)

sözünü dikkate alan âlimler hamam yasağıyla ilgili hükmün sonradan kaldırıldığını belirtmişlerdir.

Başka bir hadiste şöyle buyurulur:

 "Acem topraklarını fethedecek ve o bölgede hamam denilen yapılar bulacaksınız. Oraya erkekler peştemalsiz girmesin. Hasta ve lohusa olanların dışında kadınların girmesine de engel olun." (Ebû Dâvûd, Hammâm, 1; İbn Mâce, Edeb, 38)

Öyle anlaşılıyor ki hadislerde ifade edilen bu kaygı ve yasaklama, o dönemde insanların örtünmeye ve edebe riayet etmeksizin fütursuzca soyunup yıkandıkları hamamların komşu ülke ve bölgelerde yaygın olup, aynı âdetin Müslümanlar arasında yayılmasını önleme maksadına yöneliktir. Esasen bu sakıncanın kalkması veya iyice azalmasına paralel olarak İslâm ülkelerinde hamamlar yaygınlaşmış, literatürde hamam âdâbıyla ilgili birçok bilgi ve öneri yer almaya ve hamamlar İslâm medeniyet ve mimarisinin önemli bir parçasını oluşturmaya başlamıştır.

Fukahanın çoğunluğu, yukarıdaki hadisleri ve bazı sahâbîlerin hamama gitmiş olmasını dikkate alarak erkeklerin avret yerlerini (göbekte diz arası) örtmek şartıyla hamama girmelerinin, buna bağlı olarak da hamam yapımının, alım satım, kiralama ve işletme gibi hukukî işlemlerin kural olarak caiz olduğunu ifade etmişlerdir.

Bunların kerahetle caiz olduğu şeklindeki daha çok Hanbelî fakihlerine ait görüş ise bazı kadın ve erkeklerin hamamda avret yerlerini örtmede gerektiği şekilde titiz davranmamasından, dolayısıyla hem kendilerini hem de çevrelerindeki kimseleri günaha sürüklemekte olmasından kaynaklanır.

Bu sebeple, kadın ve erkeklerin umuma açık hamam ve havuz gibi yerlere gitmesi ve buralardan elde edilecek kazanç hakkında klasik kaynaklarda görülen olumsuz veya tereddütlü tavırlar yukarıdaki hadislerin lafzî yorumu olarak açıklanabilir.

Ayrıca, insanların bu sakıncalı durumlardan kaçınmasını, dinî mükellefiyetlere ve edep ölçülerine uymasını sağlamayı hedefleyen bir uyarı ve geçici bir önlem olarak da görülebilir.

Gazzâlî de hamama gitmekle ilgili olumlu görüşün hamamın faydalı yönlerini esas aldığını, aksini savunanların ise sakıncaları göz önünde bulundurduklarını söyleyerek, mahzurlarından sakınmak şartıyla hamamdan faydalanılabileceğini belirtir. (İhya, 1/)

Hanefiler'in dışındaki fakihler,

"Kim Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsa peştemalsız hamama girmesin; kim Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsa hanımını hamama göndermesin."(Tirmizî, Edeb, 43) ve

"Kocasının evinin dışında elbisesini çıkaran kadın, Allah'la kendisi arasındaki örtüyü kaldırmış olur." (Müsned, 6/)

mealindeki hadislere de dayanarak kadınların, hamama gitmeyi gerektiren mazeretleri bulunmadığı veya kendi evlerinde yıkanmalarına engel teşkil eden bir durum söz konusu olmadığı takdirde hamama gitmelerini mekruh sayarlar.

Hanefîler'e göre ise, içeride avret yerlerini açanlar bulunmadıkça, kadınların da hamama gitmesinde mahzur yoktur. Hamamda örtülmesi gereken yerlerle ilgili hükümler mezheplerin avret yerlerine dair görüşleriyle paralellik arzeder. Dolayısıyla Müslüman bir kadının diğer Müslüman kadınlarla hamamda birlikte bulunması durumunda kadının kadına göre avret sayılmayan (göbekle diz arasının dışında kalan) kısımlarını açması caizdir.

Hanbelîlerin dışındaki hukukçulara göre gayri müslim kadınlarla birlikte hamamda bulunacak Müslüman kadınların erkeğe karşı avret sayılan yerlerini örtmeleri gerekir. Bunun başlıca sebebi gayri müslim kadınlara karşı duyulan güvensizliktir.

Hanbelî fakihleri ise Müslüman kadınla gayri müslim kadın arasında bir ayırım yapmamakta, onlara karşı da yalnız kadının kadına göre avret sayılan yerlerinin örtüleceğini belirtmektedirler. Bakılması haram olan yerlere dokunulması da haram olduğundan hamamda sadece avret yerinin dışında kalan kısımları tellâğa ovdurmak caizdir.

Kaynaklarda hamamla ilgili fıkhî hükümlerin yanı sıra hamam âdabı denilen bazı kurallara da yer verildiği görülür. Meselâ:

- Hamama besmele ile girmek,
- Avret yerini başkalarının bakışlarından ve dokunmasından korumak,
- Başkalarının avret yerlerine bakmamak,
- Âdaba aykırı davrananları uygun şekilde uyarmak,
- Hamamda fazla kalmamak,
- Az konuşmak,
- Yemek yememek,
- Suyu israf etmemek,
- Hamamın kalabalık olmadığı zamanı tercih etmek ve tenha bir yerde yıkanmak,
- Yıkanma yerlerinin temiz kalmasına özen göstermek,
- Hamamdan çıkan kimseye "sıhhatler olsun" demek,

bunların başlıcalarıdır. (bk. TDV İslam Ansiklopedisi, Hamam md.)

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Hamam sefası kalbe zararlı

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Metin FERAH/BOLU, (DHA)

Oluşturulma Tarihi: Şubat 17,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihangir Uyan, sauna, hamam ve kaplıca gibi havasız ve sıcak ortamların, kalp hastaları için uygun olmadığını söyledi.

Özellikle kalp damarlarında problem olan, kapak ve tansiyon problemi bulunan hastalar için sauna, hamam ve kaplıcaların uygun yerler olmadığını belirten Prof. Dr. Uyan, “Bu gibi ortamlarda doğacak solunum sıkıntısı nabız artışına yol açarak, kalbin oksijen ihtiyacının artmasına yol açar” dedi.

Prof. Dr. Uyan, nemi ve sıcaklığı yüksek yerlerin kalp damarlarında daralma olan hastalarda göğüs ağrısı ve ciddi ritm bozukluklarına yol açarak ani ölümlere neden olduğunu da belirterek, şunları söyledi:

“Kapak problemi ve kalp yetmezliği olan hastalarda akciğerlerin sıvı ile dolarak ölümüne, yüksek tansiyonu olan hastalarda da tansiyonun aşırı yükselmesine bağlı olarak beyin kanaması ve ani ölümlere yol açar. Nemi ve sıcaklığı yüksek olan ve aynı zamanda da rahat nefes alınabilecek ortamlar olmayan sauna, hamam ve kaplıcalara gidecek kişilerin dahiliye, kardiyolog ve psikologların görüşlerini almaları gerekir. Akciğerde sıkıntıya yol açan, nabız ve tansiyon artışına neden olan, kalbin oksijen ihtiyacını arttırarak vücudun dengesinin bozulmasına yol açan bu ortamlar, ayrıca kapalı ortam korkusu olan kişilerde de sıkıntılara yol açar. Kapalı yer korkusu olan kişilerde tansiyon ve nabız artışının aniden yüksek seviyelere çıkması, işi ölüme kadar götürebilir.”

Hamamın Faydaları Nelerdir?

Binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihi ve kendine has kültürü ile hayatımızda olan hamam, hem toksinlerimizden arınmamızı hem de ruhumuzu huzurla dinlendirmemizi sağlıyor. Türk kültürünün en önemli parçalarından biri olan hamamlar, bugün dünyanın her yerinde karşımıza çıkıyor.

Sağlık açısından da pek çok faydası bulunan hamamlar, özellikle rahatlatıcı etkileri ile stresinden kurtulmanıza yardımcı oluyor. Alanya’nın en iyi muhafazakar oteli olan Adenya Hotel’de keyifli bir tatil geçirirken, SPA merkezinin tadını çıkarabilirsiniz. İslami hassasiyetlerinize uygun olarak tasarlanan hamam bölümünde, yılın tüm yorgunluğunu atarak kendinizi huzurun kollarına bırakabilirsiniz.

Bir Türk hamamına girdiğiniz andan itibaren, sıcak buharın sizi rahatlatıp gevşettiğine şahit olabilirsiniz. Kendinizi stresli hissettiğiniz bir anda bile rahatlamanızı sağlayacak olan bu atmosfer, hem zihnen hem de ruhen dinlenmenizi sağlıyor.

Pek çok hastalığın temelinde stres yattığı düşünüldüğünde, hamamın bu konuda sağlığa pek çok yararı olduğuna şahit olmak mümkün.

Hamamın en büyük faydalarından biri de cilt üzerinde görünüyor. Buharla birlikte peeling etkisi yaratan hamam, cildinizin her zamankinden daha sağlıklı olmasına yardımcı oluyor. Gençleştirici etkisi olan ve pek çok cilt bakımı uygulamasında kullanılan buhar ile vücudunuzdaki nem dengesini sağlayabilir, böylece her zaman genç kalabilirsiniz. 

Yine aynı şekilde, hamamda bulunan sıcak havanın çeşitli cilt problemlerine karşı da etkili olduğu düşünülüyor. 

Muhafazakar otelde Türk hamamı.

Hamam, sıcak hava ve buhar yardımıyla vücudunuzdaki kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar sağlığına da destek olur. Bununla birlikte, vücudunuzdaki kan basıncını daha dengeli hale getirerek tansiyonunuz üzerinde olumlu bir etki yarattığı düşünülmektedir.

  • Solunum Sorunlarına Karşı Etkilidir

Özellikle burun tıkanıklığı, nezle gibi sorunlar başta olmak üzere, solunum yollarında yaşadığınız her türlü problem için hamamda çözüm bulabilirsiniz! 

Buharın solunum yolları üzerinde yarattığı olumlu etki, pek çok nefes probleminin çözümüne destek olmaktadır. Özellikle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı hamamın çok faydalı olduğu düşünülmektedir. 

Hamamda vakit geçirmek, eklemlerinizin rahatlamasına, ağrılarınızın hafiflemesine yardım edecektir. Hamamda, sıcak havanın sağladığı etki sayesinde vücudumuzun tüm kasları gevşetecek ve rahatlatacaktır. 

Eklem ağrılarından şikayetçi olan pek çok kişi hamam yoluyla bu soruna çözüm bulduğunu belirtiyor. Haftada bir veya iki defa yapacağınız hamam terapisi ile eklemlerinize yardım edebilirsiniz. 

  • Bağışıklık Sistemine Destek Olur

Ilık su ve buhar ile gerçekleştirilecek olan bir hamam seansı sonrasında bağışıklık sisteminizin çok daha güçlü hale geleceğine emin olabilirsiniz. Bir hidroterapi uygulaması olarak görülen hamam, hücreleri uyararak, özellikle enfeksiyonlara karşı çok daha güçlü olmanızı sağlıyor. 

  • Metabolizmayı Hızlandırır

Hamamın en önemli faydalarından biri de metabolizmayı hızlandırması olarak gösteriliyor. Metabolizma hızınızın artması ile daha fazla kalori yakarak kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. 

Her ne kadar kilo verme konusunda mucizevi bir yardımı olmasa da metabolizmanızı hızlandırarak destek olduğu bilinmektedir.

Hamam Hastalığa İyi Gelir Mi?

Hamamın sağlık için pek çok yararı bulunuyor. Başta stres olmak üzere, cilt ve solunum problemlerine kadar sayısız konuda vücudunuza destek oluyor. Metabolizmanızı hızlandırıp bağışıklık sisteminizi güçlendiren hamamın pek çok hastalığa karşı önleyici etkileri olduğu düşünülüyor. 

Hamamın Zararları Neler?

Hamamın sağlığa herhangi bir zararı bulunmuyor. Ancak, solunum zorluğu çekenlerin, kalp ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara sahip kişilerin hamama gitmeden önce doktora danışması tavsiye ediliyor.  Yine aynı şekilde, yemekten hemen sonra hamama girmek önerilmiyor.

Türk hamamı.

Adenya Hotel’de Türk Hamamı’nın Tadını Çıkarın! 

Tatilinizi kusursuz kılmak için gereken her şeye sahip olan Adenya Hotel, Türk Hamamında da sizi ayrıcalıklarıyla buluşturuyor. Günün her saatinde tadını çıkarabileceğiniz özel spa merkezinde sayısız farklı olanak sizi bekliyor! 

Çeşitli dünya masajlarından saunaya, hamama kadar oldukça geniş kapsamlı hizmet veren Adenya Hotel’in spa merkezi, Antalya’da muhafazakar otel deneyiminizi bir adım öteye taşımaya hazır!

 

Sizler için hazırladığımız diğer içerikler de ilginizi çekebilir:

SPA Nedir?

Otel rezervasyonunda nelere dikkat edilmeli?

Otel yıldız kriterleri: Neye göre verilir, ne anlama gelir?

Muhafazakar otel seçimi nasıl olmalı?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir