hamilelikte cinsellik / Hamilelikte Cinselliğin Sakıncalı Olduğu Durumlar

Hamilelikte Cinsellik

hamilelikte cinsellik

Hamilelikte Cinsellik

Anne olmayı planlıyorsanız ya da henüz doğum yaptıysanız, bu dönemdeki cinsellik hakkında birçok yazı bulabilirsiniz. Ama annelik ve cinsellik genellikle kültürel ve sosyal eğilimler nedeniyle pek bağdaştırılmadığından bu konu üzerinde fazla konuşulmaz. Oysa cinsellik yaşamın her döneminde olduğu gibi gebelikte de göz ardı edilmemesi gereken doğal bir olaydır.

Bu konuda farklı görüşler vardır. Bazı hekimler gebeliğin son ayında ilişkiyi yasaklarken hakim olan genel görüş gebelik sorunsuz geçtiği sürece her dönemde ilişkiye girilebileceğidir.
Normal bir gebeliğin her döneminde ilişkiye girilebilir, cinsel birleşme ve orgasm olmanın da bebeğe bir zararı yoktur. Normal bir gebelik dediğimizde; düşük, erken doğum , kanama gibi komplikasyon ve risklerin az olduğu gebeliği anlıyoruz.
Tabii ki bazı durumlarda cinsel birleşmenin yasaklanması gerekebilir;

o Erken doğum ya da düşük tehtidi veya erken doğum ya da düşük öyküsü
o Açıklanamayan vaginal kanama
o Membran rüptürü, su gelmesi
o Servikal Yetmezlik ( Rahim ağzı yetmezliği)
o Plasentanın kısmen ya da tamamen rahim ağzını kapattığı durumlar ( Plasenta previa)

Doktorunuz böyle bir durum olduğunda cinsel birleşmeden kaçınmanızı isteyebilir.
Cinsellik normal desek de cinsel istekte dalgalanmalar görülebilir; istekte azalma ya da artma olabilir. Gebenin vücudunda oluşan değişiklikler, kendini, çekici bulmama ya da eşi tarafından beğenilmeme kaygıları; hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkan duygusal değişiklikler isteği azaltabilir.

Gebede özellikle ilk 3 ayda görülen bulantı, yorgunluk, uykuya eğilim, göğüs hassasiyeti gibi durumların yanısıra ilerleyen dönemde de bel ve karın çevresindeki genişleme, bel ağrısı, kilo alımı da cinsel istek ve hazzı etkileyebilir. Gerek anne gerekse baba adayı için cinsellikle ilgili en önemli çekince bebeğe zarar verme kaygısı ve annelik rolü ile cinselliği bağdaştıramama düşüncesidir. Bu düşünce ve kaygı iki taraf için de azımsanamayacak ölçüde önem taşır. Erkeğin de daha önce cinsel partneri olan eşinin artık bir anne adayı olması fikrine alışması zaman alabilir.

Gebeliğin ilerleyen döneminde, yaklaşık 4. aydan sonra, büyüyen rahimin ana toplardamara basısı nedeniyle sırtüstü yatmak uygun olmayacaktır, baş dönmesi, tansiyon düşmesi , fenalık hissi görülebilir. Bu nedenle bu aydan itibaren ilişki sırasında pozisyon değişikliği gerekebilir.

Oral sexin herhangi zararı yoktur ancak anal sex enfeksiyon riski ve hamilelikte ortaya çıkabilen hemoroidler nedeniyle önerilmez.
Vaginal kuruluk, yanma gibi şikayetlerin varlığında su bazlı kayganlaştırıcı jeller rahatlıkla kullanılabilir.

İlişki sırasında herhangi bir ağrı hisssetmeniz normal değildir. Orgazm sırasında rahimde kasılma olur ancak bunlar ağrılı değildir. Eğer düzenli kasılma ve ağrınız ya da kanamanız olursa mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir.
Gebeliğin son döneminde , özellikle son haftalardaki cinsel ilişkinin, menideki prostaglandinler etkisi ile doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi olduğu ileri sürülse de, bu durum kesin olarak kanıtlanmamıştır.

Unutmayın; Cinsel ilişki sadece birleşmeden ibaret değildir. Güzel bir dokunuş, öpücük, güzel bir söz de sizi etkileyebilir.
Cinsel isteğinizde azalma olduğunda bunu açıklıkla partnerinizle paylaşmalı eendişelerinizi dile getirmelisiniz. İlişkinizi cinsel birleşme olmadan da yürütebilir ve birlikte, sevdiğiniz aktiviteleri yaparak anne- baba olmanın heyecanını yaşayabilirsiniz.

Bu dönemde partnerinizin de cinsel isteğinde artma ya da azalma olabilir. Bazı erkekler hamilelik döneminde kendilerini eşlerine daha yakın hisseder ve vücudundaki değişikliklerle onu daha çekici bulabilirken bazıları da anne- baba olma kavramı baskısı ve anne ya da bebeğe zarar verme endişesiyle cinsellikten uzaklaşabilirler. Partneriniz sizi artık cinsel eş olarak değil de bir anne olarak algılıyor olabilir. En doğru yaklaşım bu konuyu karşılıklı olarak konuşup çözümlemektir.

Tıbbi olarak kısıtlanmış olması ya da cinsel isteksizliğiniz nedeniyle ilişkiden uzak duruyor olsanız da eşinizin de ihtiyaçları olduğunu umutmamalı ve ona zaman ayırmalısınız. İlgi ve sevginizi birçok şekilde ifade edebilirsiniz. Böyle durumlarde bebeğinizin varoluşuna sebep olan aşkınızı ve sevginizi hatırlayın. Birlikte geçirdiğiniz her anın tadını çıkarın. Uzun romantik yürüyüşler, mum ışığı ve sıcacık bir kucaklama size birbirinize ne kadar iyi geldiğinizi hatırlatacaktır..

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Hamile iken cinsel yaşamın ne kadar sürdürülebilir olduğu anne adayları için en merak edilen ve onları en çok endişelendiren konuların başında gelir.

Hamilelik dönemi boyunca cinsel yaşamlarının nasıl değişeceği, cinsel yaşamlarını sürdürürken neyi yapıp neyi yapmamaları gerektiği, cinsel yaşamı sürdürmelerinin bebek üzerindeki etkileri hep merak konusudur.

Fakat, bu kaygıların yapılan bilimsel araştırmalar sonucu gereksiz olduğu ortaya çıkmıştır. Hamilelik döneminin hiçbir haftasında cinsel yaşamın kaygı yaratacak bir durum olmadığı görülmüştür. Yani erken gebelik haftasında cinsel ilişkiye girilip düşük olduğunda ya da hamilelik döneminde devam eden cinsel yaşamın sonrasında erken doğum olması tıbbi bir sebebe dayanmaz.

Bir de "hamilelik döneminde cinsel ilişki ne kadar devam edebilir?" sorusu her anne adayının aklında olan sorulardan biridir.

Kısa ve net bir cevap olarak; anne adaylarının doktorları özel bir uyarıda bulunmadıkça hamilelik döneminin her kademesinde cinsel ilişkiye girebileceklerini söyleyebiliriz.

Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır. Zaten gebelik belirtileri oldukça yoğun yaşandığı için ilk 3 ay cinsel keyif ertelenebilir.

Bir de; 36. ve 37. haftadan sonra fiziki değişimler sebebiyle cinsel yaşamı sürdürmek çiftleri zorlayabileceğinden sınırlandırmaya gitmek gerekebilir. Yani son haftalarda yaşanan cinsel ilişki zevkten çok eziyete dönüşebilir.

Özetle; hamilelik dönemi normal devam ediyorsa, anne adayı kendini iyi hissediyorsa ve cinsellik yaşamak için gerekli motivasyona sahipse bunu yaşaması tehlikeli değildir.

Hamilelikte cinsel ilişki yaşamanın zararlı olabileceği durumlar ise şu şekildedir;

  • Vajinal kanama,
  • Rahim ağzında zamanından önce açılma,
  • Amniyotik sıvı sızıntısı,
  • Erken doğum yapma riski,
  • Daha önce erken doğum ya da düşük yapmış olmak,
  • Plasentanın servikal boşluğu kapatması,
  • Çoğul gebelik.

Bu durumların dışında hamilelik, cinsel ilişkiye engel değildir. Hatta hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşamanın rahatlamak, gevşemek, zevk almak ve doğuma hazırlanma açısından faydası bile vardır.

Ayrıca seks sırasında Kagel egzersizi yapmanız doğumdan sonra daha hızlı toparlanmanızı, eşinizle birlikte daha çok zevk almanızı sağlayacak ve doğum esnasında yırtık oluşma ihtimalini düşürecektir.

Bunun yanı sıra; hamilelik döneminde yaşanan cinsel ilişkinin duygusal olarak eşlerin birbirine daha da yakınlaşmasını sağlaması, anne adayının bedenindeki değişimlere alışmaya çalışırken yaşadığı gerginliği bu sayede azalttığı ve ilişkiyi daha da özel hale getirdiği bilinmektedir.

Hamilelik dönemi ilerledikçe anne adayının şefkat görme ve sevilme ihtiyacı da arttığından tensel temas isteği daha da ortaya çıkar. Ama önemli olan erkeğin bunu sadece cinsel bir istek olarak algılamamasıdır. İki tarafta cinsel keyfin birleşmeden ibaret olmadığının farkına varmalı; bunu oral seks, mastürbasyon, masaj gibi seçeneklerle de yaşayarak doyuma ulaşılabileceklerini bilmelidirler.

Benzer Yazılar

İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir
İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir

Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..

Devamı

Prostat Belirtileri
Prostat Belirtileri

Belirtileri, büyüme oranı ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler büyüme başladığı halde bu büyümenin farkında olmayabilirler.

Devamı

İdrarınızı Yapamıyorsanız Nedeni Üretra Darlığı Olabilir
İdrarınızı Yapamıyorsanız Nedeni Üretra Darlığı Olabilir

İdrarın vücuttan dışarıya atılmasını sağlayan, penis ucu ile mesane arasında bulunan bağlantı borusuna üretra denir. Üretranın darlığı ise, idrarın mesaneden rahatça dışarıya atılamamasına ve haliyle idrarın mesanede birikmesine neden olan durumdur.

Devamı

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir