hamilelikte faranjit / hamilelikte faranjit :( | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Hamilelikte Faranjit

hamilelikte faranjit

Op. Dr. Mustafa KuzdereGebelikte (Hamilelikte) Kulak Burun Boğaz Bölgesindeki Değişimler11627 Okunma
Gebelikte (Hamilelikte) Boğaz Sorunları

Gebelikte (Hamilelikte) Boğaz Sorunları;

  • Hamileliğin ilk aylarındaki kusmalar, normal olup aşırı olur ise boğazı tahriş etmektedir. Hekiminize mürcat ediniz.
  • Farenjit; Burnun fizyolojik değişimi sonucu tıkanması, ağız solunumunu başlatmakta bu durum boğazda tahrişe neden olmaktadır. Boğazın kurumasını ve tahriş olmasını önlemek için bol sıvı alınması gerekmektedir,
  • Reflü; Karın içi basınç artmasına ve Hormon al değişime bağlı olarak gebelikte sık görülmektedir. Ağızda acı su hissi, yanma, geceleri gıcık tarzında öksürük, ses değişimi şikayetleri yapabilir. Tedbir ve tedavi gerektirir ki hekiminize müracaat ediniz,
  • Kronik Tonsillit; Hormon al değişim nedeni ile hamilelikte bağışıklık sistemi daha hassastır ve zayıftır. Mikroplara karşı vücut direnci düşmektedir. Boğaz daha kolay ve daha sık iltihaplanmaktadır. Kronik bademcik sorununuz varsa hamilelik öncesi tedavi ettiriniz,
  • Tükürük Bezi Hastalıkları; Hamilelikte normal Popülasyona göre daha sık görülmektedir. Tükürük bezlerinde şişme olursa hekiminize müracaat ediniz,
  • Lenf Bezi Şişmesi;  Baş boyun bölgesi Enfeksiyonlarına bağlı sık görülmektedir.

Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Gebelik Döneminde Faranjit ve Tedavisi

Faranjit herkes için riskli bir rahatsızlıktır. Yani sadece gebelik döneminde değil, her zaman etkili olabilir. Fakat gebelik süreci hem anne, hem de bebek açısından özel bir dönemdir. Bu yüzden gebelik döneminde faranjit daha riskli bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Gebelikte faranjit için ilaç kullanımı ve bitkisel tedavilerde riskli olduğundan dolayı, tedavide zorlu bir süreç yaşanıyor. Çünkü anne adayları hem tedavi edici ilaçları kullanamıyor, hem de tavsiye edilen her bitkisel kürü uygulamaları bebek açısından zararlı olabiliyor. Bunlar için anne adaylarının mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.

Faranjit rahatsızlığı burun ve ağız boşluğunun arkasındaki kısmın iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlık ilerledikçe başka bölgeleri de etkileyebilir ve ciddi bir iltihaplanmaya yol açabilir. Bu yüzden gebelikte faranjit teşhisi yapıldığı andan itibaren nasıl tedavi edilmesi konusunda bir uzmandan yardım alınmalıdır. Bu sadece gebe kadınlar için değil, herkes için geçerlidir. Faranjit nedeni virüsler, mantarlar, bakteriler ya da alerjik tepkimeler olabilir. Ancak bunların vücudu etkilemesinin de en önemli temel nedeni bağışıklık sisteminin zayıflamış olmasıdır. Bu yüzden gebelikte beslenmeye dikkat edilmemesi, yaşam düzeninin sağlıklı olmaması gibi etkenler anne adaylarını faranjit rahatsızlığına karşı riskli duruma getirebilir. Öncelikle gebelik döneminde faranjit tedavisi için, bu etkenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekir.

Gebelik döneminde faranjit belirtileri

Gebelikte yaygın faranjit belirtileri arasında baş ve boğazda ağrı, geniz akıntısı, öksürük, kas ve eklem ağrıları, uykusuzluk, iştahsızlık, ateş sayılabilir. Ancak bu belirtilerin hepsinin birlikte olması gerekmez. Bu nedenle anne adayları bu belirtilerden rahatsız oluyorsa, bir doktora giderek gereken teşhisin konması için yardımcı olmalıdır. Çünkü bu belirtilerin nedeni başka bir solunum yolu rahatsızlığı da olabilir.

Gebelikte faranjit nasıl önlenir

Gebelikte faranjit tedavisinden ziyade bunu önlemenin yollarını iyi bilmek gerekir. Çünkü tedavide anne ve bebek için sakıncalı olabilecek sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle anne adaylarının bu süreçte öncelikle iyi beslenerek bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları gerekir. Günlük yaşamda stresten uzak kalmaları, spor yapmak için zaman ayırmaları ve düzenli uyumaları önerilir. Bu önlemler bağışıklık sistemini destekleyerek, faranjit rahatsızlığından korunmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra hastalardan uzak durmak, nemli ya da kuru ortamlarda bulunmamak gibi önlemlerde faranjiti önlemeye yardımcı olacaktır.

Ayrıca gebelik döneminde dişlerin her gün en az iki defa fırçalanması, yeterince su içilmesi, boğaz ve ağız bölgesinde bakterilerin beslenmesine neden olan şekerli besinlerin tüketilmemesi de faranjitten korunmaya yardımcı olabilir. Faranjite neden olan etkenler, ilk aşamada ağızdan girerek etkili olduğu için ağız temizliği çok önemlidir. Buna dikkat edilmediği takdirde ağız bakterilerin çoğalmasına uygun bir ortam haline gelebilir.

Gebelikte faranjit ve tedavisi

Faranjit tedavisinde genellikle ağız gargarası, antibiyotik, ağrı kesici, ağız spreyi kullanılır. Fakat gebelik döneminde bu ilaçların kullanımı kadınlar için uygun değildir. Gebe kadınlara duruma göre, doktor önerisiyle ilaç reçete edilebilir. Ancak bu kişiye özel verilir. Her gebe kadın için uygun olmaz. Bu nedenle gebe kadınların faranjit için başkalarından duyduğu ilaçları kullanmamaları gerekir.

Doktor tarafından anne adayının gebelik haftasına, bebeğin durumuna ve anne adayının genel sağlık durumuna göre bir değerlendirme yapılmalı ve hastaya uygun ilacın, uygun dozda verilmesi sağlanmalıdır. Bilinçsiz kullanılan antibiyotikler herkeste olduğu gibi gebe kadınlarda da anne ve bebek için çok zararlı olabilir.

Gebelik döneminde faranjit tedavisinde kullanılan antibiyotiklerden sonra, bağırsaklardaki bulunan yararlı bakterilerin bir kısmı da yok olacaktır. Bu nedenle tedavinin ardından prebiyotik yoğurt ve kefir gibi yiyecekler beslenmeye dahil edilmelidir. Bu sayede faydalı bakteriler yeniden etkisini arttırır.

Hamilelikte Faranjit ve Tedavisi

Faranjit Nedir?

Faranjit ya da farenjit bir  üst solunum yolu hastalığıdır.  Farenks, farinks ya da türkçe karşılığı olarak yutak (geniz) adı verilen bademciklerin alt kısmında bulunan bölümdür.  Yaklaşık 12 cm uzunluğunda tüpe benzeyen bir yapıya sahiptir. Büyük ölçüde kastan oluşur ve içinde mukoza barındırır. Farenks üstten burun boşluğuna alttan yemek borusuna bağlanır. Faranjit ise bu bölgenin iltihaplanması kızarması, tahriş olması olarak adlandırılır. Halk arasında birçok boğaz rahatsızlığına farenjit denmektedir. Yani “bademciklerim şişmiş”, “farenjit olmuşum”, “larenjitim azdı”  “boğazım şişmiş” … gibi cümleler aynı hastalıklar için ya da birbirlerinin yerine kullanılabilir. Boğaz hastalıklarının birbiri ile karışmasının sebebi benzer belirtilere sahip olmalarıdır.

 

Faranjit Virüs Kaynaklı Mıdır?

Faranjitin temel nedeni virüslerdir. parainfluenza, herpes,  rhinovirüs, adenovirüs vb virüsler faranjitte neden olur.  Bakterilerin nende olduğu faranjit oranı yaklaşık yüzde10 civarındadır. Yani her 10 faranjit hastasından 9’u virüs kaynaklı faranjit olur.

 

Faranjitin Nedenleri

Faranjit nezle grip gibi rahatsızlıklarla birlikte gelişir. Bu hastalıklara nende olan virüsler farenkste hassasiyete nede olur.  Bunun dışında yukarıda saydığımız virüsler önemli nedenler arasındadır. Ancak bunlar  akut faranjit olarak adlandırılır. Yani geçici faranjit… Kronik faranjit kalıcı olan sürekli tekrarlayan faranjittir. Bu tür faranjitlerin nedenleri ise sık sık solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, sigara ve alkol kullanımı, burun tıknaıklığı, solunum yolu veya burun anomalileri, çok soğuk ya da çok sıcak besinler tüketilmesi, sürekli kirli havaya maruz kalmak olarak sıralanabilir.

 

Faranjit Risk Grupları

Faranjit aşağıdaki gruplarda sık görülmektedir.

  • Çok konuşulan mesleklerde (öğretmenlik sunuculuk vb)
  • Alkol ve sigara kullananlarda
  • Burun eğriliği vb sıkıntıları olanlarda
  • Kirli ortamlarda çalışanlarda (fabrika vb)
  • Kimyasal atık bulunan fabrikalarda çalışanlarda

Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

  • Boğaz ağrısı
  • Boğaz kaşıntısı  gıcık hissi
  • Boğazda yanma
  • Su içme isteği
  • Gece uyanma
  • Öksürük yoktur
  • Ateş ve baş ağrısı olabilir
  • Yorgunluk ve kas ağrısı görülebilir.

Hamilelikte Faranjit Tedavisi

Hamilelikte faranjit sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak gebeler ilaç kullanamadığı için faranjit semptomlarını yaşamak zorunda kalırlar. Zaten faranjit ilaçları belirtileri baskılamak üzerine kuruludur. Gebeler faranjit olduğunda ilaç kullanırsa bu bebek için zararlı olabilir.

Üstelik doktor tavsiyesi olmadan rastgele faranjit ilacı kullanılmamalıdır.

 

Faranjitten korunmak için gebelerin yapması gerekenler nelerdir?

 Zaten gebelerin alkol ve sigardan kesinlikle durmaları gerekir. Bunun dışında çok konuşup boğazı yormak faranjit oluşumuna zemin hazırlar. Ekşi ya da acı yiyecekler tüketmekten kaçınmalı, aşırı  sıcak ve soğuk besinler tüketilmemelidir.  Reflü varsa mutlaka reflü yastığı kullanılmalı baş en az 15 cm yüksekte olmalı, ağza safra gelmesi önlenmelidir.

 

Evde bulunan faranjit ilaçları ya da boğaz spreyleri doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Virüslerden korunmak için kalabalık ortamlardan okul, kreş vb kapalı bölgelerden uzak durulmalıdır. Temiz hava almak düzenli spor yapmak sağlıklı beslenmek sadece faranjit için değil tüm hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görecektir. Bu nedenle dengeli beslenmeye spor yapmaya gayret etmeliyiz.

 

Gebelikte Faranjit Tedavisi

Hamilelik sürecinde ilaç kullanılamadığı için tedavi yöntemlerini genellikle doğal yöntemlerden seçeriz. Ancak şiddetli vakalarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Bu tür şiddetli faranjit vakalarında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.  Gebelik sınıfı b ve daha uygun antibiyotikler faranjit için doktor önerisi ile kullanılabilir.

 

Onun dışında boğazı ıslak tutmak için sürekli ılık su tüketmek çok faydalı olacaktır. “Faranjit ve adaçayı” çok önerilen bir yöntemdir. Ancak hamileler adaçayı tüketmemelidir. Bu nedenle Papatya, ıhlamur, kuşburnu, rezene  tüketmek daha doğru olacaktır. Bunun dışında tuzlu su ile gargara yapmak farenks bölgesinde antiseptik etkiye neden olacak ve iyileşmenizi hızlandıracaktır. Sarımsak da antibiyotik etkisi nedeni ile gebelikte kullanılabilir.

Hamilelikte farenjit belirtileri ve tedavisi

Farenjit, boğazdaki bakteri enfeksiyonudur. Kadınlar hamilelikte de farenjit olabilirler ancak gebeliğin kendisi onu kapma ihtimalini arttırmaz.

Farenjitin yaygın belirtileri arasında boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ateş ve boğazda kırmızı veya beyaz noktacıklar yer alır.

Hamile olan ve farenjit olabileceğini düşünen herkes doktora görünmeli. Doktorlar bakteri enfeksiyonları ile savaşan ilaçlar kullanarak tedavi uygulayabilirler. Genelde sık olmasa da tedavi edilmeyen farenjit hem kadınlar hem de bebek için ciddi tıbbi komplikasyonlara sebep olabilir.

İşaret ve Belirtileri

Boğaz ağrısı genelde Streptococcus bakterisi ile temas ettikten 2-5 gün sonra aniden ortaya çıkar.

Boğazda şişkinlik olur ve kişinin konuşması zor olabilir. Ayrıca gıdaları ve hatta sıvıları yutmak da zor olabilir. Boğazın arka kısmında bademciklerde iltihap veya beyaz noktacıklar görünür olabilirler.

Diğer işaret ve belirtileri şöyle:

  • boyundaki lenf düğümlerinde şişkinlik, gerginlik
  • ateş
  • baş ağrısı
  • iştah kaybı
  • tahriş
  • yorgunlukta artış

Hamile kadınların yorgun hissetmeleri de oldukça kolaydır ancak farenjit kaynaklı yorgunluk daha büyük olacaktır.

Farenjit ve soğuk algınlığı arasındaki farklardan en büyüğü, farenjitte genelde öksürük olmamasıdır.

Sebepleri

Farenjit Grup A Streptococcus veya Streptococcus pyogenes adı verilen bakteriler sebebiyle olur. Bunlara genelde kısaca grup A strep bakterileri denilir.

Enfeksiyona sahip olan kişi bakteriyi salyası ve akciğer ile burnundan attığı damlacıklar ile bulaştırabilir. Hasta kişi öksürdüğünde, hapşurduğunda ve sonrasında bir nesneye dokunduğunda, ona kısa süre sonra dokunan herkes strepi kapabilir. Ayrıca alet edevat paylaşmak, öpüşmek ve el sıkmak da yayılıma sebep olur.

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre grup A strep yetişkinlerdeki boğaz ağrılarının %5-15’inden sorumlu.

Risk Faktörleri

Hamilelik farenjit için bir risk faktörü değildir. Ancak evde hali hazırda küçük bir çocuğu olanlar veya okul, bakımevi veya başka bir kalabalık ortamda çalışanların grup A strep bakterisine temas etme ihtimalleri daha fazladır.

Farenjit özellikle 5-15 yaş arası çocuklarda yaygındır. Genelde kış sonunda ve baharın başlarında görülür. Yaz aylarında kapmak çok nadirdir.

Farenjit ve Grup B

Strep bakterilerinin pek çok türü var ve farenjite sebep olan türü Grup A.

Grup B farklı bir strep bakteri türü ve vajina ile rektal bölgelerde görülüyor. Grup B doğumda bebek için tehlikeli olabilir ve bu nedenle doktorlar hamileliğin son haftalarında bu enfeksiyona karşı tarama yaparlar.

Farenjit Grup B strepe dönüşemez.

 

Teşhis

Sağlık uzmanları hızlı bir strep testi ile kolayca teşhis edebiliyorlar.

İlk olarak uzun bir pamuklu çubuk kullanarak boğaz ve bademciklerden numune alırlar. Doktor bu numuneyi bir kaba koyar ve bir solüsyonla karıştırarak bakteri varlığını kontrol eder.

Pozitif test sonucu kişide farenjit olduğunu gösterir ve tedavi gerekir.

Eğer sonuç negatifse ancak doktorun şüphesi devam ediyorsa, boğaz kültürü alabilir. Bu test daha uzun sürer ve doktorun aldığı numunede bakteri gelişimi olup olmayacağı gözlemlenir. Ancak bu yöntem normal testten kaçan bakterileri tespit edebilir.

Boğaz kültürü uygulaması çocuklarda daha yaygındır çünkü çocuklar tedavi edilmediklerinde daha fazla risk altında olurlar.

Tedavi

Gebelik farenjit tedavisini etkilemez ve doktorlar bakterileri yok eden antibiyotik ilaçları ile müdahale ederler.

İlk tercih genelde penisilin olur ve gebelik için B kategorisinde bir ilaçtır. Yani hayvanlarla yapılan çalışmalarda ilacın fetüse herhangi bir zarar verdiğine dair kanıt yoktur ancak araştırmacılar ilacın hamile kadınlardaki etkilerini de araştırmalılar.

Eğer penisiline alerjiniz varsa, doktorun kullanabileceği başka güvenli seçenekler de mevcut.

Farenjit için antibiyotik almak romatizmal ateş adı verilen nadir komplikasyona engel olabilir. Ancak bu ilaçlar belirtilerin süresini sadece bir gün kadar kısaltırlar. Çocuklar ve yetişkinlerde romatizmal ateş olması ihtimali yetişkinlerden daha fazladır.

Yönetimi ve Ev Çözümleri

Antibiyotik almaya ek olarak farenjitin sebep olduğu ağrı ve sızıları geçirmek için başka önlemler de almak isteyebilirsiniz.

Kadınlar reçetesiz ağrı kesiciler almadan veya doğal tedaviler denemeden önce doktorlarından izin almalılar.

Aşağıda farenjitin verdiği rahatsızlığı azaltabilecek bazı seçenekler var:

  • Tuzlu su gargarası yardımcı olabilir. Ağzınıza tuzlu suyu alın ve bir kaç saniye gargara yapıp geri tükürün. Günde bir iki defa yapabilirsiniz.
  • Sıcak çay veya et suyu içmek. Biraz bal, limon ve tarçın ekleyerek aromasını iyileştirebilirsiniz.
  • Yardımcı oluyorsa buz küpleri emmek. Eğer buz küpleri faydalı olmazsa hafif ılık veya oda sıcaklığında sıvılar için ve susuz kalmayın.
  • Portakal ve ananas gibi asitli meyvelerden kaçının çünkü bunlar boğazı rahatsız edebilirler.
  • Gece odayı nemlendirmek için bir hava nemlendirici kullanabilirsiniz.

Farenjit olan gebe kadınların yapabilecekleri en iyi şey dinlenmektir. Ekstra bir yorgunluk olacaktır çünkü beden enfeksiyonla savaşmaktadır. Dinlenme için bazı öneriler şöyle:

  • gün içerisinde evde kalmak
  • sadece gerekli olan işleri yapmak
  • yorulunca uyumak
  • gece fazladan uyumaya çalışmak

Önleme

Gebelikte farenjiti önlemenin tek yolu enfeksiyona sebep olan bakteri ile temas etmekten kaçınmaktır.

Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkamalısınız. Ayrıca aşağıdaki durumlardan sonra kesinlikle el yıkamalı:

  • alışveriş arabası gibi ortak nesneleri kullandıktan sonra
  • kapı kolu veya asansör düğmesine dokununca
  • tuvaleti kullandıktan sonra
  • doktor ziyaretinden sonra
  • işten veya dışarıdan eve gelince
  • yemeden önce

Ayrıca evde birisi farenjit olursa doktorunuza görünmelisiniz. Çünkü bakteri aynı hane bireyleri arasında kolayca yayılabilir.

Sonuç Olarak

Hamilelikte farenjit belirtileri hamile olmayan bireylerinki ile aynıdır. Çoğu insanda boğaz ağrısı, ateş olur ve boğazın arka kısmında beyaz veya kırmızı lekelenmeler görülürler.

Farenjit olan insanların bedenlerini fazladan dinlendirmeleri ve ayrıca enfeksiyondan kurtulmaları için ilaç kullanmaları gerekir. Hamilelikte bedenin enerji düzeylerinin normale dönmesi fazladan bir kaç gün sürebilir.

Çoğu zaman antibiyotik tedavisinin ardından bir iki gün içerisinde daha iyi hale gelir. Tüm ilaç bitirildiği sürece komplikasyon riski olmaz ve bir hafta içerisinde iyi hissedersiniz.

Eğer antibiyotik aldıktan 48 saat sonra hiç bir iyileşme olmazsa, doktorla görüşmeniz gerekir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir