harnup bitkisi / Keçiboynuzunun Faydaları Neler? - Mahmure

Harnup Bitkisi

harnup bitkisi

kaynağı değiştir]

Ceratonia siliqua, birçok sosyo-ekonomik, ekolojik avantaj ve kullanıma sahip bir agro-sylvo-pastoral türdür. Eski zamanlarda tohum ağırlık ölçüsü olarak kullanılırdı ve ölçme aracı olarak kullanılan “karat”ın da keçiboynuzu çekirdeğinin ağırlığından ( miligram) geldiği düşünülürdü.[17]

Ağacın tüm kısımları (yaprak, çiçek, meyve, ağaç, ağaç kabuğu ve kök) faydalıdır ve yaprağın enerji değerinin olduğu ilaç, kozmetik (sabun, krem ​​ve diş bakım ürünleri) ve hayvan besleme gibi farklı endüstrilerde birçok değere sahiptir. UF/kg MS ve küspesi ila UF/kg MS'dir. Tür ayrıca keçiboynuzu şurubu, dondurma, çorbalar, soslar, peynir, meyveli turtalar, konserve etler şeklinde insan beslenmesi için de kullanılabilir. Ayrıca tıbbi ve tabakhane kullanımları vardır.[24]

Ana ticari kullanımı keçiboynuzu zamkı, gıdalarda, hayvan yemlerinde ve alkollü içeceklerin üretiminde kullanılan kıvam arttırıcı veya jelleştirici madde üretimidir. Fasulye, karbonhidratların yanı sıra birçok faydalı mineral açısından da zengindir ve sağlıklı ve dengeli beslenme için ideal bir besin kaynağıdır. Keçiboynuzu baklaları birçok ülkede antioksidan, kıvam arttırıcı, stabilizatör veya gıda uygulamalarında aroma verici olarak, çikolata yerine, etanol üretimi için, kozmetik üretiminde, hayvan beslemede, laktik asit üretiminde ve tıbbi uygulamalarda kullanılmıştır.[3][24]

Türler ayrıca tıbbi olarak kullanılmıştır ve tohum kabuğundan elde edilen küspe, hazırlamaya bağlı olarak, müshil olarak veya ishali tedavi etmek ve ayrıca öksürükleri yatıştırmak için kullanılabilir.[24] Tohum kabuklarından üretilen un, pişirmede ve ayrıca kozmetik endüstrisinde ve hap üretiminde yüz paketleri için bir baz olarak kullanılır.[3][25]Ceratonia siliqua'nın ek faydaları, koroner kalp hastalıklarının önlenmesi, kanserin önlenmesi, anti-alerji etkilerinin teşvik edilmesi ve kan kolesterol seviyelerinin düşürülmesi olarak bilinir. Bu küçük ağacın odunu yakacak ve odun kömürü yapımında, sert ve parlak olması nedeniyle tornalama ve baston gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Ağacın kabuğu, tabakhanede, özellikle derilerin tamamlanması ve emaye edilmesinde kullanılır.[3]

Koruma işlemleri bilgileri[değiştir

Ke&#;iboynuzunun Faydaları Neler?

Keçiboynuzu, yüksek besin değeleri ile vücut için çok faydalı bir bitki. Keçiboynuzu, az kalorili, yüksek proteinli, vitamin, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum zengini olmasıyla biliniyor. 

Pek çok kişi tarafından kötü kokulu bulunsa ve sevilmese de keçiboynuzu, mutlaka tüketilmesi gerekenler besinler arasında yer alıyor. Peki bu kadar övülen keçiboynuzunun vücudumuza ne gibi etkileri var?

Keçiboynuzunun faydaları

  • Keçiboynuzu, doğal bir antioksidan kaynağı. Bu özelliği ile vücut direncini artırıyor, vücudu hastalıklardan koruyor. Özellikle astım ve bronşit hastalıklarına karşı çok etkili.
  • Zengin mineral ve vitamin içeriği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor, var olanları iyileştiriyor.
  • Lifli yapısı sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok faydalı. Kötü kolesterol seviyelerini düşüren keçiboynuzu, tansiyon, felç, damar tıkanıklığı gibi hastalıkları önlemede büyük rol oynuyor.  
  • Yerken şekerli bir tat veren keçiboynuzunun şeker oranı aslında düşüktür. Keçiboynuzu bu özelliği ile kan şekerinin yükselmesini önlüyor ve diyabet hastaları için de oldukça güvenli bir besin oluyor. 
  • Lifli yapısıyla sadece kalp ve damar sağlığına fayda sağlamakla kalmıyor, tokluk hissi veriyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor.

Keçiboynuzunun Faydaları Neler

  • Keçiboynuzu, bağırsak hareketlerini de destekliyor, sindirime yardımcı oluyor. 
  • Hasarlı hücreleri yeniliyor, yaşlılık belirtilerini geciktiriyor.
  • Keçiboynuzu, cinsel hayatı da olumlu etkiliyor. Sperm sayısını ve kalitesini artırmasıyla bilinen bu bitki, iktidarsızlık tedavisinde kullanılıyor. 
  • Antibakteriyel özelliği ile yaraların hızlıca iyileşmesine yardım ediyor. 
  • Keçiboynuzu, vücuttaki serbest radikalleri temizliyor. Bu işlem kanser riskini azaltıyor. Özellikle rahim ağzı kanserine neden olan hücreleri engelliyor. 
  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi keçiboynuzundaki kalsiyum miktarı oldukça yüksek. Bu da kemiklerin güçlenmesine ve kemik erimesinin önlenmesine yardımcı oluyor. 
  • Zengin mineralli yapısıyla ağız sağlığına da etki ediyor. Dişleri ve diş etlerini koruyor.

Keçiboynuzu nasıl kullanılır?

Keçiboynuzunu, ara öğünlerde yiyebileceğiniz gibi toz hale getirip un yerine de kullanabilirsiniz. Öte yandan bu bitkinin pekmezi de bir hayli faydalı. Üstelik evde yapmak da çok kolay. Aşağıya, evde kolayca hazırlayabileceğiniz keçiboynuzu pekmezi tarifi bırakıyoruz. Şimdiden afiyet olsun!

False

kaynağı değiştir]

Ağaçlar, 15–16 m boyundadır. Yapraklar 8–17&#;cm uzunluk ve genişliktedir. Yaprakçıklar çiftli, parlak, tersyumurtamsı veya hemen hemen dairesel, × &#;cm, derimsi, tüysüz, yanal damarlar belirgin şekilde kabarık, tabanı kamamsı veya geniş kamamsı, kenarı dümdüz, ucu yuvarlak, derin girintili veya belirgin yüreksi basıktır. Çiçek salkım ekseni yoğun sarımsı kahverengi havlıdır. Çiçekler kırmızımsıdır. Baklalar çarpık, × &#;cm kadardır.[1]

IUCN Kırmızı listesi[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir