helal şarap / Hz. İsa zamanında şarap helal miydi? | Sorularla İslamiyet

Helal Şarap

helal şarap

Şarap sirkesi olur mu? Her sirke helal midir? Buradaki turşularda, mayonezlerde beyaz şarap sirkesi, kırmızı şarap sirkesi gibi sirke türleri kullanılıyor. Kimileri bunların haram olduğunu düşünürken kimileri helal olduğu görüşünde.

Değerli kardeşimiz,

Sirke elde etmek için doğal alkol içeren üzüm, elma, hurma ve diğer meyveler kullanılmaktadır.

Sirke helal midir?

Meyvelerden, oksijenli ortamda sirke bakterileri ile elde edilen sirkenin helalliği üzerinde bütün fakihler görüş birliğindedir.

Nitekim, Rasulullah aleyhissalatü vesselam Efendimiz şöyle buyurmustur: "Sirke ne güzel katıktır." (Müslim, Sahih, Esribe )

Şaraptan meydana gelen sirke helal midir?

Haram kılınan şarabın, bekleyerek sirkeye dönüşmesi halinde bunun da helal olduğu konusunda alimler ittifak etmişlerdir. (Vehbe Zühayli, el-Fikhu'l-Islamî ve edilletuhû, III, )

İnsan eliyle şaraptan yapılan sirke helal midir?

Şarabın insan müdahalesiyle sirkeye dönüştürülmesinin hükmü ve bu sirkenin tüketilmesinin caiz olup olmadığı konusunda ise farklı görüşler vardır:

Hanefi mezhebine göre, şaraptan sirke elde etmek ve bunu tüketmek caizdir. Bu sirke helal ve temizdir.

Dayandıkları delil şudur: Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: "En iyi sirkeniz, şaraptan yaptığınız sirkedir." (Beyhaki, es-Sünenü'l-kübrâ, VI, 38, no: )

Şafiiler, Hanbeliler ve bazı Malikilere göre şarabı sirkeye bilinçli müdahale sonucu dönüştürmek caiz değildir çünkü temizliğini kaybeder.

Dayandıkları deliller şöyledir:

Hz. Enes b. Malik'ten rivayet edildiğine göre, Ebû Talha, yetimlere miras olarak kalmış elinde bulunan bir miktar şarabı ne yapacağını sorduğunda Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam "Onu dök!" cevabını vermiştir. Ebû Talha, "Onu sirke de yapmayayım mı?" diye sorunca, Hz. Peygamber (asm), "Hayır!" cevabını vermiştir. (Tirmizi, Buyû 58)

Yine Hz. Enes b. Malik’ten rivayet edildiğine göre, Allah Resulüne (asm) şaraptan sirke yapılıp yapılmayacağı sorulduğunda, Resulullah Efendimiz,  "Hayır" cevabını vermiştir. (Müslim, Esribe 11)

Hz. Ömer (ra) şöyle demiştir: "İnsanın müdahalesiyle sirkeleştirilmiş bir şaraptan yapılan sirke helal değildir. Fakat şarabı sirkeye dönüştüren Cenab-ı Hak olursa (yani şarap kendiliğinden sirkeye dönüşürse) o takdirde bu helal olur." (Beyhaki, es-Sünenü'l-kübrâ, VI, 37, no: )

Bu alimlere göre, şarabın içine ekmek, soğan, maya veya başka bir şey atmak suretiyle sirke yapı­lan şarap temiz olmaz. Necaseti devam eder. İçine atılan şey de pis olur. Ar­tık bu sirke ebediyen temiz olmaz.

Ancak, Ebu Hanife, Evzâi ve Leys’e göre, sirke yapmakla şarap temiz olur.

İmam Mâlik'ten ise üç rivayet vardır. Bunların en sahih olanına göre, şaraptan sirke yap­mak haramdır. Sirkeyi yapan Allah'a isyan etmiş olur. Fakat yapılan sirke temiz­dir. İkinci görüşe göre haramdır. Sirke yapmakla temiz olmaz. Üçüncüye göre helâldir, temiz olur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Gazozda bulunan alkol ve alkol üreten besinler hakkında bilgi verir misiniz? İçinde alkol bulunan her içecek haram mıdır? Alkol içerikli gazlı içecekleri kullanmak helal mi?..

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Helal şarap da &#;retildi!

Haberin Devamı
Helal şarap da üretildi
Kozmetik ve gıdadan sonra içkinin de ’helal’i üretildi. Türk bir girişimci tarafından kurulan Hollanda merkezli Delikatwine şirketinin dünyada ilk kez Kevserhelalwine markasıyla ürettiği alkolsüz şarap ve şampanyalar, EMITT Fuarı’nda 40 otelden teklif aldı. Gıda üretiminde İslamî usullere uygun davranıldığını gösteren helal gıda sertifikasına sahip ürünler birkaç aya kadar Türkiye’de marketlere de girecek. 2 yıldır Hollanda ve Belçika’da 15 bin şişelik satışı olan ürüne Malezya ve Endonezya’dan gelen talep bir anda satışları 3’e katlamış.

Bu ülkelerle birlikte 40 bin şişelik satışa ulaştıklarını söyleyen şirketin kurucusu Taner Tabak, “Sırada Türkiye, İran ve Suudi Arabistan var. Bu yıl 1 milyon şişelik satış yapacağız. Bunun ilk etapta bin adedi Türkiye’de olacak. Seneye de bunu ikiye katlayacağız”dedi. Üretimin Almanya’da yılda 1 milyon şişe olduğunu söyleyen Tabak, Türkiye’de ise distribütörlük anlaşmasını yapmak üzere. 3 büyük dağıtıcıdan teklif geldiğini aktaran Tabak, “Önce süpermarketlere gireceğiz. Birkaç yıl içinde de üretimi Türkiye’ye kaydırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

15 yıldır şarap uzmanı olan ve alkollü içki üretimi de bulunan Taner Tabak, alkolle arası olmayanlara alternatif içki sunduklarını da kaydetti.

Şarap pazarından bu yıl yüzde 5 pay alacaklarını aktaran Tabak şunları söyledi: “Şimdiden çok önemli bir şarap üreticisi bizimle alkolsüz şarap üretimi için, hatta ürünlerinin bir kısmını ’helalleştirmek’ için işbirliğine gitmek istedi.”

Şarap tadında fiyatı 30 lira

- Özel bir işlemden geçirilerek üretilen ‘alkolsüz şarap ve şampanya’, şerbet tadında tatlı bir içecek değil. Şarabın tadını ve kokusunu alıyor, ancak alkol almıyorsunuz. Bunun nedeni fermantasyon sırasında alkolün ayrıştırılması ve ayrı bir yerde bekletilen şarap tadı ve kokusunun yeniden içine katılması. Kevserhelalwine Türkiye’de liradan satılacak ve beyaz, kırmızı, pembe ile köpüklü olmak üzere 4 çeşidi olacak.

Hz. İsa zamanında şarap helal miydi?

Değerli kardeşimiz,

Yahudilikte haram olan şarabı, Hz. İsa aleyhisselamın kaldırdığı ve şarabın Hristiyanlıkta helal olduğu bilinmektedir. Ancak bugünkü İncil metinlerinde şarabın hem helal kılındığına hem de haram olduğuna dair ifadeler vardır. Demek ki, İncil'in aslını değiştirenler, bununla ilgili hükümleri de değiştirmişlerdir.

Her şeyin sahibi Allah'tır; O dilerse helal eder, dilerse haram eder. Hz. İsa aleyhisselam şeriatında helal ettiyse o zaman helal olur, İslamiyet ile yasaklayınca da haram olur.

İçki, aklın sıhhatli düşünme ve muhakeme yeteneğini gideren, sarhoşluk denilen hale sebep olan içeceklerdir.

Kur'an-ı Kerîm içkiyi yasaklamış ve haram olduğunu bildirmiştir:

"Ey iman edenler! İçki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları şevtanın işlerinden bir pisliktir."(Mâide, 5/90).

Ayette geçen hamr kelimesini fakihlerin çoğu aklı gideren bütün içkileri kapsamına aldığını söylemişlerdir. Hanefiler hamrı şöyle izah etmişlerdir:

Köpüklenip kuvvetlenen yaş üzüm suyu, yalnızca bu tür içkilerin ismi hamr'dır. Bunun dışındaki sarhoşluk veren içkiler hamr kelimesinin şumûlüne girmez. Bu tür içkiler sarhoşluk verdiği için hamr'a kıyasla haramdır. Fakihlerin çoğunluğu, sarhoşluk veren bütün içeceklerin azının da çoğunun da haram olduğunu ve hamr kelimesinin kapsamına dahil olduğunu söylemişlerdir. (Sahih-i Müslim, Terceme ve Şerh, A. Davudoğlu, IX, , vd.).

Içki içmek Islâm'da yasak olduğu gibi, önceki semavî dinlerde de bu konuda bazı yasaklar getirilmiştir. Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat'ta şu cümleler dikkati çeker:

"Ve Rab Hârun söyleyip dedi: Sen ve seninle beraber oğulların, toplanma çadırına girdığınız zaman, ölmeyesiniz diye şarap ve içki içmeyin, nesillerinizce ebedî kanun olarak, tâ ki, kutsalla, bayağı şeyi ve murdarla temiz olanı birbirinden ayırdedesiniz." (Tevrat, Levililer, Bab, 10, A. 8, )

Incil'de bu konuda şöyle denir:

"Onlar yemek yerlerken, İsa ekmek aldı, şükran duası edip parçaladı ve tâbilerine verdi ve dedi ki: Alın, yiyin, bu benim bedenimdir. Ve bir kâse şarap alıp şükretti ve onlara vererek dedi ki, bundan içiniz. Çünkü bu benim kanım, günahların bağışlanması için birçokları uğrunda dökülen ahdin kanıdır. Fakat ben size derim: Babamın melekûtunda sizinle taze olarak onu içeceğim o güne kadar, ben asmanın bu ürününden artık içmeyeceğim." (Incil, Matta, bab, 26, A, Yuhanna, Avd.).

İncil'in başka yerlerinde de Hz. İsa (as)'nın içki içmeyeceğine dair sözleri yer alır. (bk. Matta, 27/; Markos, 14/; Luka, 22/; Yuhanna, 19/)

Konuyla ilgli başka ifadeler de vardır:

Ef Şarapla sarhoş olmayın, sizi sefahate götürür. Bunun yerine Ruh'la dolu olun.

Rom Et yememen, şarap içmemen ya da kardeşinin sürçmesine yol açacak bir şey yapmaman iyidir.

Süleyman'ın Meselleri Şarap insanı alaycı, içki gürültücü yapar, onun etkisiyle yoldan sapan bilge değildir.

Rom Çılgınca eğlencelere ve sarhoşluğa, cinsel ahlaksızlığa ve sefahate, çekişmeye ve kıskançlığa kapılmayalım. Gün ışığında olduğu gibi, saygın bir yaşam sürelim.

1Se Öyleyse başkaları gibi uyumayalım, ayık ve uyanık olalım. Çünkü uyuyanlar gece uyurlar, sarhoş olanlar da gece sarhoş olurlar.

Yeşaya Sabah erkenden kalkıp içki peşinden koşanların, gece geç vakte kadar şarap içip kızışanların vay haline!

Habakkuk Çıplak bedenlerini seyretmek için komşularına içki içirip sarhoş eden, içkiye zehir bile katan sizlerin vay haline!

Gal Benliğin işleri açıktır. Bunlar cinsel ahlaksızlık, pislik, sefahat, putperestlik, büyücülük, düşmanlık, çekişme, kıskançlık, öfke, bencil tutkular, ayrılıklar, bölünmeler, çekememezlik, sarhoşluk, çılgınca eğlenceler ve benzeri şeylerdir. Sizi daha önce uyardığım gibi yine uyarıyorum, böyle davrananlar Tanrı'nın egemenliğini miras alamayacaklar."

İlave bilgi için tıklayınız:

- "Meryem oğlunun adaletli bir hakem olarak size inmesi pek yakındır. O gelince haçı kıracak, domuzu öldürecek, cizyeyi kaldıracak; mal o derece çoğalacak ki kimse onu kabul etmeyecektir." hadisini açıklar mısınız?

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir